redactorii revistei Respiro:

-

Adina Dabija
Simona Maria Popa
Katherine Bar
Bogdan Suceavă

Răzvan Rădulescu
Cosmin Bumbuț

Paul Doru Mugur

-

Editorial

-

Linkuri culturale

-

9-11-2001:

Paul Doru Mugur

Katherine Bar

foto Simion Buia

 

"Nu mai scrieți, băieți!

Mă apropii de un text cu cea mai mare rea-voință. Îl suspectez de la bun început că e plicticos, iar dacă e prea lung mă enervez. Clickăi a nemulțumire cu mouse-ul, la întâmplare. În fine, încep să-l citesc. Gust din el ca din cafea. Dacă e proastă, n-o beau. Aștept ca textul să mă învingă, să mă ia în primire și să mă pună la punct. Să mă umilească. Trăiesc un sentiment de înfrângere în fața oricărui text bun. Mă determină să devin rațională, rezonabilă. Pentru că, de ce să nu recunosc, sunt arogantă și acră cu textele pe care le primim la redacție.

La început n-am fost așa. La început voiam ca textul să fie bun, îl încurajam în sufletul meu, îl ajutam să mă cucerească. Acum mi-e lehamite. Cu cât surfez mai mult Internetul cultural românesc, cu atât mi-e mai lehamite și devin mai acră.

Ei bine, ÎMI PERMIT! Autorii români care au cucerit Internet-ul își permit să publice cu o larghețe de neînțeles o mie de banalități. E plin web-ul românesc « cultural » de imagini gen : « trezește-mă/ să te conving/ că nu-i bine să pleci/ să mă lași singur/ în nopțile reci » (Autor : 4tunate, revista Univers cultural). Majoritatea revistelor culturale își permit să practice o politică generală de tipul : Scrieți, băieți, scrieți, că noi mai adăugăm niște poze. O astfel de politică riscă să jignească bunul simț al celor care binevoiesc să surfeze paginile culturale românești.

Apare o noua revistă de literatură. Foarte bine, aș fi prima care salută o astfel de ințitiativă. Dar iată cum sună « politica editorială » : « Luna septembrie îți va aduce primul număr al revistei « Prolog ». Revista în care tu publici. Revista în care toți ceilalți citesc creațiile tale. (…) Țelul revistei este acela de a lansa o nouă etapă în dezvoltarea culturală a României, o etapă cu mai puține canoane artistico-culturale, o etapă în care cultura (pentru început literatura) să fie mai aproape de sufletele oamenilor ». Trecând peste cacofonia din « canoane artistico-culturale », eu n-am reușit în ruptul capului să înțeleg ce înseamnă toți ceilalți, care citesc creațiile mele. Probabil că redactia Prolog s-a gândit să ofere mai întâi computere gratuite celor 22.000.000 de români, cu abonamente Internet și Romtelecom incluse. « Gândește-te », se lamentează așa-zisul program editorial, « câte opere de valoare și poate scriitori de valoare sunt pierduți doar pentru că nu sunt încurajați să publice ». Să speram însă că toate aceste talente ascunse vor da brusc navală la Revista Prolog, consacrându-se instantaneu pentru că îi va citi « o lume întreagă »!

Lansată recent, revista AlexandruM, « un site pentru masele de intelectuali », dezvoltă o politică editorială originală, și anume aceea de a împărți textele în bune și proaste și de a le publica pe toate sub siglele corespunzatoare : « așa da » și « așa nu ». Care sunt criteriile? Oh, “după criterii proprii”, ni se explică la secțiunea Redacție. Aha. Astfel, în numărul trei al revistei, putem citi poezii de un autor la « Așa da », iar putin mai jos redacția îi aplică o corecție aceluiași autor, publicându-l la « Așa nu ». Să se învețe minte! La « Așa nu » putem citi fraze palpitante gen : « O cameră goală… fără pat, fără masă, fără oameni, fără tine… cu mine » (« Furt » de Florea Ana-Maria), care îl învață minte, de data aceasta pe cititorul care s-a hazardat pe AlexandruM. De cele mai multe ori, însă, politicile editoriale rămân învăluite în mister. Păi ne putem permite, noi, reviste electronice, care nu ne plătim colaboratorii, să ne ascundem după propriul nostru deget subțire și să ne lăsăm potențialii colaboratori în ceață? Am văzut, în cazul revistei Prolog, că populismul face rău. Dar nici aerele de francmasonerie nu aduc nimic bun.

Cred că este momentul ca actorii web-ului cultural românesc să își definească clar și cu severitate țintele, așteptările și politicile de publicare. Abulia editorială a unora va atrage deteriorarea credibilității actului de a publica pe Internet, și așa privit de mulți ca o formă minoră de apariție editorială. În al doilea rând, cred că este de datoria autorilor să renunțe la furia nebună de a publica orice, numai să fie cât mai repede și mai ușor. Web-ul cultural românesc este, deocamdată, destul de mediocru în conținut și de bătrânicios în înfătișare. În America se vorbește din ce în ce mai mult despre certificarea calitativă a siturilor conform unor norme gen ISO. Siturile certificate vor purta un însemn specific al calității, semn că au fost verificate și răspund anumitor criterii legate de calitatea conținutului, design, animație și viteză de încărcare. Din considerente similare, Redacția Respiro vă invită să citiți începând cu acest număr Regulamentul de Publicare în www.revistarespiro.com. Așteptăm cât mai multe texte de calitate, va urăm inspirație și spor la lucru!"

 Adina Dabija

 

 

 

 

respiro©2000 All rights reserved.
••• design: SGFXstudio •••