redactorii revistei Respiro:

-

Adina Dabija
Simona Maria Popa
Katherine Bar
Bogdan Suceavć

Rćzvan Rćdulescu
Cosmin Bumbuž

Paul Doru Mugur

-

Editorial

-

Linkuri culturale

-

9-11-2001:

Paul Doru Mugur

 

 

Rāsul ca experienţă limită                                                                            

Pot fi oare vindecate traumele noastre prin rās? Poate fi rāsul īnţeles īn contextul tragediei? Cum demarcăm graniţa dintre uman şi inuman atunci cānd suferinţa este tratată prin prisma comicului?

Ultimul deceniu al secolului trecut a marcat o schimbare de perspectivă īn ceea ce priveşte abordarea tragediei din lagărele de exterminare. Timp de cincizeci de ani istoricii, filozofii, teoreticienii au căutat formula cea mai potrivită pentru a reda cu exactitate dimensiunea acestei tragedii. Au existat īncercări de producere a unor discursuri bazate strict pe consemnările istoricilor. Nici acestea, nici chiar alăturarea mărturiilor smulse cu greu supravieţuitorilor, nu au reuşit să ne apropie prea mult de adevăr. Astfel, s-a conturat ideea unui alt tip de discurs, sfidīnd canoanele impuse de gravitatea subiectului : comicul.

Critici, teoreticieni şi victime, īn aceeaşi măsură de şocaţi, au ridicat obiecţii, considerīnd perspectiva comică o impietate asupra memoriei victimelor. Şi totuşi, trei dintre producţiile de referinţă ale anilor nouăzeci, īn reprezentarea literară şi cinematografică a Holocaustului, sunt realizate īn registrul comic. Este vorba despre cartea de benzi desenate, Maus, de Art Spiegelman şi despre filmele La vie est belle de Roberto Benigni şi Train de vie, de Radu Mihăileanu.

In fiecare dintre ele, rāsul este interstiţial. Drama este asemeni unui puzzle al cărui liant este rāsul. Deşi Art Spiegelman a ales să prezinte tragedia părinţilor săi īntr-o carte de benzi desenate, suferinţa victimelor, urmărită pas cu pas, īncepīnd cu primul zvon al deportării, nu este luată nicicum īn derādere. Comicul se află īn spaţiile dintre fotograme, īncercīnd să salveze lectorul din şocul mărturiilor. In aceste spaţii albe se dă bătălia pentru recāştigarea normalităţii. In cazul victimelor Holocaustului, normalitate īnseamnă eliberarea de vină, vina supravieţuitorilor de a nu fi murit, vina copiilor de a nu fi īmpărtăşit experienţa tragică a părinţilor, vina celor care au asistat la acest masacru fără a interveni. Discursul produs de Spiegelman poartă spre aceste semnificaţii, iar rāsul este o pistă falsă pe care cititorul se lansează cu nedumerire, pentru a constata la capătul lecturii grimasa rămasă pe obrazul său.

Discursul din Maus deconstruieşte discursurile anterioare, al căror efect este alunecarea īn uitare sau īn legendă. Adevărul pe care vrem să-l cunoaştem şi să-l īnţelegem īn legătură cu Shoa, nu se află nici īn documentele oferite de istorici, nici exclusiv īn mărturiile supravieţuitorilor, nici īn interpretările psihologilor. Pentru a īnţelege această tragedie, trebuie să ne apropiem din alt unghi de ea. Discursul ludic deconstruieşte canoanele prin care percepem anumite evenimente. Rāsul este o manifestare a sublimului, alunecarea spre o subiectivitate pozitivă, stare ce ne creează īnţelegerea sau, ceea ce foarte bine numesc englezii, empathy, faţă de victimă. Umorul ne permite să ne apropiem de experienţa schizoidă īntr-o manieră aproape personală. Comicul scoate īn evidenţă valorile absolute, iubirea, familia, credinţa, pentru a demasca valorile construite: autoritatea, diferenţele rasiale, culturale, sociale etc.  

Aş putea fi īntrebată ce legătură ar putea avea rāsul cu ziua de 11 septembrie 2001? Şi dacă nu cumva impietează aşezarea ei alături de tragedia Holocaustului. In opinia mea sunt două experienţe care ne-au apropiat īn aceeaşi măsură de Apocalips. Nu numărul victimelor trebuie luat īn considerare, ci viaţa dăruită cu bună ştiinţă morţii, teroarea care a cuprins īntreaga Planetă. Faptul că īncă o dată se confirmă scepticismul exprimat de Primo Levi, īn legătură cu inviolabilitatea statutului persoanei, ne-a transformat īn nişte locuitori ai teroarei. O teroare īn care am fost manipulaţi. Ea nici nu a īnceput īn dimineaţa zilei de 11 septembrie, cānd pe ecrane, īn toată lumea am putut citit America under attack  sau America’s new war , ci din momentul īn care Auschwitz a fost posibil. Iar acest moment īl regăsim oriunde īn istorie. Cineva afirma că, după al doilea război mondial, a trăit toată viaţa cu imaginea unei bombe care i-ar fi putut exploda oricānd īn faţă. Este o experienţă pe care o īmpărtăşesc chiar şi cei născuţi după război. Incepīnd din această dimineaţă vom trăi foarte mulţi cu spaima că oricine ar putea deturna un avion, că oricine s-ar putea năpusti cu el īntr-un spaţiu locuit de oameni. Şi chiar mai mult decāt teroarea, de acum ne va apăsa suspiciunea, neīncrederea īn aproapele nostru. Din neputinţa de a vedea duşmanul. Am fost manipulaţi să credem că el se materializează īn imaginile acelor palestinieni bucurīndu-se de nenorocirea americanilor. Dar şi ei, ca şi noi se tem de acelaşi duşman nevăzut. Neputinţa de a īnţelege cine ţine balanţa vieţii şi a morţii noastre, ne īmpinge īn nevroză, naşte pe figurile nostre un rās diabolic, distructiv.

Iar rāsul de-constructiv, pe care abia am reuşit să-l īnvăţăm, ca expresie a eliberării de prejudecăţi, ca mod de recāştigare a umanităţii, riscă să se preschimbe īn grimasa fricii şi a urii.

Victimele acestui atentat riscă să fie īngropate sub alte discursuri manipulatoare. Noi riscăm, la rāndul nostru, să devenim victimele acestor discursuri. Mai mult, riscăm să nu mai ştim la ce ne folosea odată rāsul.

de Katherine Bar                       

                                      

 

 

 


respiro©2000 All rights reserved.
••• design: SGFXstudio •••