proza
poezie eseuri arta film

        

 

                              

 

                      Demonstraţia

 

                              de Gabriel Prăjitură

 

 

 

Autor: David Auburn, născut īn 1969 la Chicago. A scris piesele: “Zgīrienorul” şi

 “Demonstraţia” şi piesele scurte “A cincea planetă”, “Īmi lipseşti”, “Viaţa următoare” şi “Ce crezi despre viitor ?”. Cu excepţia ultimei, toate au fost puse īn scenă de diverse companii de teatru din New York. “Ce crezi despre viitor ?” a fost publicată īn revista Harper’s, şi a fost adaptată pentru ecran. A scris un scenariu de film pentru Sydney Pollack, după romanul “Triage” de Scott Anderson. Īn prezent lucrează la versiunea pentru cinematograf a piesei “Demonstraţia”.  

 

Text: Proof, Faber and Faber, 2001. Īn 2001 a primit premiul Pulitzer pentru dramaturgie, premiul Tony pentru cea mai bună piesă a anului şi alte cīteva premii mai mici.

 

Personaje:

·        Robert, trecut de cincizeci

·        Catherine, douăzeci şi cinci

·        Hal, douăzeci şi opt

·        Claire, douăzeci şi nouă

 

Īn tinereţe Robert a fost un strălucit matematician, profesor la University of Chicago. După douăzeci şi cinci de ani īncepe să sufere de tulburări mentale şi, cu toate că a avut anumite perioade de completă luciditate, nu s-a vindecat niciodată. Cu cīţiva ani īnainte de moarte, īntr-un astfel de interludiu, a avut chiar un doctorand, Hal. Īn aceeaşi perioadă a īnceput să scrie. La moartea lui au rămas peste 100 de agende pline cu note.

 

A fost īntotdeauna īngrijit acasă, mai īntīi de soţie, apoi, după moartea acesteia, de fiica mai mică, Catherine, care a fost nevoită să-şi īntrerupă studiile. Robert mai are o fiică, Claire, care trăieşte la New York şi care īşi īntreţine tatăl şi sora mai mică.

 

Claire este tipicul copil mai mare al unei familii care a avut necazuri multe şi bani puţini. A plecat repede de acasă, s-a descurcat singură, şi-a ajutat familia. Acum are un servici bun, tocmai a fost promovată, tocmai urmează să se mărite. Este de un pragmatism dezarmant. E tipul de persoană pentru care imaginaţia e ceva dacă nu indecent atunci măcar de prost gust. Catherine īi seamănă tatălui, a manifestat talent pentru matematică, dar nu a putut să studieze. A renunţat, īn toţi anii īn care şi-a īngrijit tatăl nu numai la studii dar şi la orice fel de viaţă personală. Are momente de nervozitate extremă şi elipse de apatie.

 

Amīndouă fetele şi-au iubit tatăl, fiecare īn felul ei. Una a plecat de acasă dar i-a asigurat existenţa iar alta a rămas să-l īngrijească. Dar acum, după moartea lui, sunt amīndouă destul de zdruncinate după atīţia ani de tensiune.

 

Aici īncepe piesa, īn seara de dinainte de īnmormīntarea lui Robert. Hal, acum profesor undeva īn Chicago, vrea să citească agendele profesorului, să fie sigur că nimic de valoare nu va rămīne pierdut acolo.

 

Claire ştie că sora ei īi seamănă tatălui şi se īntreabă ce-i moşteneşte: geniul sau nebunia ? De fapt e aproape sigură că nebunia. De aceea vrea să o ia cu ea la New York, unde să fie văzută de un doctor. Catherine, apropiindu-se de vīrsta la care tatăl ei īnnebunise, are ea īnsăşi  temeri şi oarecare dubii īn legătură cu propria sănătate mentală.

 

Toate agendele profesorului sunt pline fie de īnsemnări de natură personală fie de exerciţii de stil īn cheie dadaistă. Īn afară de una singură, pe care Catherine o ţine separat. Aceasta   conţine o demonstraţie a unui rezultat matematic de mare valoare.

 

O paranteză. Se discută īn text despre extraordinara eleganţă a unor demonstraţii ca şi despre demonstraţiile chinuite, muncite din greu, fără a se face īnsă o comparaţie. Sunt pur şi simplu două remarci disparate la momente diferite ale piesei. Unii matematicieni descoperă demonstraţii de o extraordinară frumuseţe. Alţii dau demonstraţii deosebit de aride. Ceea ce contează este īnsă rezultatul, nu calea. Impresia artistică rămīne doar impresie artistică. Ea nu afectează cu nimic valoarea īn sine a rezultatului. Multe dintre demonstraţiile elegante vin de obicei la ani de zile după ce rezultatele au fost descoperite. Ele sunt mai ales urmare a unei munci de polizare. E drept ca există şi demonstraţii iniţiale de o deosebită eleganţă, dar acestea sunt totuşi rare, ceva mai rare decīt geniul. La īnceput cineva găseşte un drum printr-o cameră īntunecată şi reuşeşte să deschidă nu lumina, cum s-a spus, pentru că īntr-o demonstraţie e rareori suficientă lumină, ci o uşă către o altă cameră. După care aceeaşi persoană sau o alta face acelaşi lucru īn camera următoare. Nu ştii cum, nu ştii de ce, dar ai găsit o cale de la o uşă la alta. Īn cele din urmă cineva deschide o uşă care dă spre lumină, iar lumina aceasta răzbate şi către prima cameră. Atunci poţi să vezi drumuri mai scurte şi mai spectaculoase. 

 

Revin la poveste. Catherine, după o noapte petrecută cu Hal, īi dă agestuia agenda īn cauză şi spune că demonstraţia īi aparţine. Claire şi Hal nu o cred. Pentru Claire, care nu īnţelege mai nimic din ceea ce se īntīmplă, asta e īncă o dovadă că sora ei īnnebuneşte. Hal ia agenda pentru a o supune analizei cītorva matematicieni. După cīteva zile revine cu o concluzie personală. 

 

Aceasta este piesa, īn fapt o dramă de familie şi o tristă poveste de dragoste. Nu are replici sclipitoare. Nu are umor. Pe ce se bazează farmecul ei ? Nu este vorba aici despre spectacolul din New York, care a primit şi el două premii Tony (cea mai bună regie şi cea mai bună actriţă) ci despre textul īn sine. Construcţia este moderat clasică, fără nimic spectaculos. Nu conţine bizarerii sexuale, dacă poate cineva să creadă că astăzi s-ar mai putea scrie astfel de teatru. Povestea este spusă simplu dar de către cineva care ştie foarte bine cum să spună o poveste. Scrisă de către bunicul autorului, ar fi părut, acum 60-70 de ani, de modă veche.

 

Cred că forţa acestui text stă īn primul rīnd īn construcţia personajelor, incredibil de vii şi de puternice şi apoi īn simplitatea şi adīncimea problemelor puse. Şi, după caracterizarea lui John Heilpern de la New York Observer, “modestie inteligentă”.

 

Cītă matematică este īn text ? Exact atīta cītă să creeze o atmosferă, un fundal. Se vorbeşte despre numere prime, despre Sophie Germain, sunt amintite curbele eliptice şi formele modulare. Este reprodusă anecdota despre dialogul dintre Hardy şi Ramanujan despre numărul 1729. (Hardy īl vizitează pe Ramanujan la spital şi neştiind cum să īnceapă dialogul zice: “Am venit cu un taxi care avea numărul 1729, un număr şters, fără calităţi.” “Dar nu e deloc lipsit de calităţi”, răspunde Ramanujan, “este cel mai mic număr care poate fi scris ca sumă de două cuburi īn două moduri diferite.” Īntr-adevăr, 1729 = 103 + 93 = 123 + 13). Nu este ocolită niciuna dintre prejudecăţile curente despre matematică şi matematicieni (persoane asociale, matematica nu e pentru femei, matematica se face pīna la 30 de ani, geniul matematic se plasează undeva īn apropierea nebuniei – sunt doar cīteva). Dar trece cu bine prin toate. 

 

Īn limba englez㠓proof” īnseamnă atīt demonstraţie cīt şi dovadă. Autorul se foloseşte subtil de această ambiguitate: īn text este vorba despre o demonstraţie dar şi despre dovada paternităţii acesteia. După cum mărturisea īntr-un interviu, a ales matematica drept subiect deoarece i s-a părut sungurul cadru potrivit pentru ideile pe care vroia sa le combine īn piesă. Ceea ce dovedeşte David Auburn īn primul rīnd este īnsă că se poate scrie despre matematică cu farmec şi cu foarte mare succes. QED.

 

                                       respiro© 2000-2002 All rights reserved.