[Numărul 3]
proza
poezie eseuri arta film
 

redactorii revistei Respiro:

-

Adina Dabija
Simona Maria Popa
Katherine Bar
Bogdan Suceavă

Răzvan Rădulescu
Cosmin Bumbuț

Paul Doru Mugur

-

Editorial

-

Linkuri culturale

-

Respiro

 

De o parte, o apocalipsă virtuală anunțată nu de călăreți descărnați ci de patru forțe invizibile care au revoluționat tehnologia. Patru forțe care pregătesc implozia:

Miniaturizare: nanotehnologii, computere cuantice, planeta redusă la dimensiunile unui atom.

Fragmentare: Joseph Jernigan, primul om în spațiul virtual, a fost un criminal de drept comun omorît prin injectare cu clorură de potasiu. Corpul lui, decupat în felii cu grosimea de un milimetru a fost fotografiat, scanat și apoi încărcat în memoria unui calculator.http://www.nlm.nih.gov/research/visible Incapabili să cuprindem ansamblul, colecționăm firmituri și cioburi. Incapabili să înțelegem, devorăm.

Digitalizare: hipertofierea unui principiu logic într-o "mașină de înnebunit lumea", 010101...să fie schizofrenia un experiment ratat al "naturii" de digitalizare a minții?

Accelerare: capacitatea de prelucrare a informației de către microprocesoare s-a dezvoltat de 10 milioane de ori mai rapid decît cea a sistemelor nervoase biologice în cele 4 miliarde de ani de cînd viața a apărut pe pămînt . Revista Nature, vol.392, pg.549

De cealaltă parte, o reacție plină de scepticism antropocentric:

" Apocalipsa virtuală? Baliverne, nu ai altceva de făcut decît să-l scoți din priză și gata, s-a terminat cu el...creierul nostru e mult mai complex, sinapsele noastre se modifică permanent, computerul rămîne identic cu el însuși, nu are oase, nu are mușchi, nu poate să experimenteze lumea în mod direct și nici să învețe nemijlocit din experiențele sale, ce-i dai să facă, aia face, doar o unealtă puțin mai sofisticată și atîta tot, doar un ciocan de bătut pixeli..."

De o parte, partizanii faimoasei legi ai lui Moore care anunță prăpăstios: "Singularitatea va avea loc la începutul deceniului trei al secolului XXI și nimeni nu poate ști ce se află dincolo: paradisul?, infernul?, nașterea unei specii simbiotice între om și mașină?, o gaură neagră informațională?..." De cealaltă parte, priviri nedumerite, ridicări din umeri, discursuri ecologiste, manifeste neo-sămănătoriste, etc, etc.

Mult mai semnificativă decît discuția dintre partizanii apocalipsei tehnologice și adversarii lor mi se pare analiza mutațiilor deja existente impuse de tehnologie spațiului și timpului nostru interior: da, am comprimat spațiul, a devenit oare și sufletul omului mai strîmt? Da, am accelerat timpul, dar au devenit și emoțiile noastre mai rapide?

Omul nu este un drum închis, o monadă imuabilă: nod concret în rețeaua bio-tehno-socială, omul este un joc de oglinzi, un vîrtej fragil într-o curgere turbulentă. Modelele filosofilor nu au existat decît în imaginația lor: omul concret este un flux, o mișcare continuă, o speranță niciodată îndeplinită. Reversul deschiderii si adaptabilițătii umane este extrema noastră vulnerabilitate.

Nu tehnologia este Principiul Răului, nu progresul științei este adevărata amenințare, nu de mașini trebuie să ne temem, trebuie să ne temem de noi, de noi înșine, de oamenii pe care mașina îi poate transforma oricînd în ființe absente și superficiale, de oamenii a căror atenție capătă durata videoclipurilor publicitare și a mesajelor de pe roboții telefonici, de oamenii ale căror vise încep să fie populate de monștrii deșerturilor dihotomice, de oamenii absorbiți de mașină, de oamenii imersați în mașină, de oamenii deveniți sumele propriilor obsesii, trebuie să ne temem de computerul din fiecare dintre noi.

Suntem o generație fast-forward. Dar de ce și către ce alergăm?

*

La indienii din satul Taos, New Mexico, ziua de 23 septembrie este sărbătoarea cea mai importantă. În această zi, dis-de-dimineață, întreaga comunitate, cu mic, cu mare, se adună la marginile satului, se împarte în două grupuri  și, de la copiii care abia au învățat să citească pînă la  bătrînii satului, toți indienii încep să alerge într-un du-te vino continuu.

Obiceiul este vechi de sute sau poate mii de ani, nimeni nu știe cînd și cum a apărut dar, în fiecare toamnă, fără excepție, la primul cîntat al cocoșilor, tot tribul se strînge și începe să alerge.

Acum doi ani, am asistat la această ștafetă insolită, și, la întrebările mele uimite și mai mult gesticulate, unul dintre indienii mai vîrstnici mi-a răspuns într-o engleză impecabilă că ei aleargă pentru ca soarele să continue să se rotească pe cer. Ei aleargă ca nu cumva să se trezească într-o dimineață că soarele a uitat să răsară. Ei aleargă, pur și simplu, din respect și solidaritate față de soare.

*

Arcă surfînd noianul informațional, pauză în mijlocul ciclonului semantic, revista Respiro este o oază și un refugiu: aici spațiul are lărgimea aripilor imaginației iar timpul curge în ritmul bătăilor inimii.

Bine ați venit: ștafeta artei continuă.

New York, Iunie 2001   

                            Paul Doru Mugur

 

respiro©2000 All rights reserved.
••• design: SGFXstudio •••