Vînătorul de viezuri

de A.O. Kenada

 

"Nimeni nu se naște vînător de viezuri. Vînător de viezuri te fac alții, mîncătorii de rășină. Pentru asta n-ai dreptul să pretinzi nimic în plus sau în minus. Ei știu ce-ți lipsește, știu de ce ai fost ales. Fiindcă le ești dator încă dinainte de a vedea lumina zilei. În optica lor strîmbă, viața ta intimă, existența ta particulară, nu contează. Ai avut ghinionul să nu fi ca ei și acum trebuie să trăiești cu această povară pe suflet, trebuie să accepți o existență de larvă, de vînător de himere, mulțumindu-te cu frînturile de adevăr care scapă de la festinul mîncătorilor de rășină..."

Khorma Shikab - Arhiva vînătorului de viezuri

Documentul numărul 5

... Așa că ori de cîte ori se luminează de ziuă, îmi părăsesc Vizuina și mă întind, cît sînt de mare și de lung, pe iarba galbenă, mirosind a mentă și urzici tocate. Cîteodată mă-ntreb de unde vine mirosul acesta. Nu știu. Poate e doar un reflex al simțurilor. Pe lumea viezurilor galbeni cresc tot felul de plante - cu excepția mentei și a urzicii, desigur. Toate au frunzele galbene, străbătute de vinișoare subțiri - ca ale arțarilor de pe Terra Nova. Cît despre arborii plantați de Ehko pe peluza Vizuinei: aceștia s-au adaptat mediului. Și-au schimbat complet înfățișarea. Pur și simplu nu-i mai recunoști. Au crescut foarte mult, vreau să spun, foarte înalți și cu o rapiditate extraordinară. E ciudat totuși. În douăzeci și patru de ani, m-am obișnuit să văd într-una copaci galbeni, dar în mintea mea a rămas intactă imaginea vegetației de pe Terra Nova. Deși acolo, datorită climei aspre, nu întîlneai copaci decît pe platourile înalte înconjurate de munți sau pe văile adînci și stîncoase, apărate de musoni. În rest, cît vedeai cu ochii numai licheni, jnepeni uscați și arțari...

Pînă una alta, stau pe peluză. Simt în față cerul acoperit de nori vătuiți, galbeni, ca niște umbre semitransparente, proiectate pe fundalul aurit. Vreau să mă ridic, să mă retrag în Vizuină, dar ceva mă reține, poate gîndul că oricum, și în următoarele ore, nu voi face altceva decît să păcălesc timpul, să trag de el, într-o încercare zadarnică de-a evita plictiseala. La început, mă străduiam măcar să închid ochii. Dar odată ce-ai înțeles că ești condamnat, că ți s-a luat dreptul la somn, dorința de a dormi nu te mai ispitește ca în primele zile. Am devenit un insomniac, ca toți vînătorii care locuiesc în lumea viezurilor galbeni. Foarte rar, atunci cînd simt nevoia să dorm cu adevărat, mă întind pe canapeaua din salon, dar tentativa se transformă întotdeauna într-o zvîrcolire lungă și fără sens. De altfel, chiar ieri am avut o discuție pe tema asta cu Inna Torres. N-am lămurit problema, ne-am făcut singuri rău tot încercînd să ne explicăm unul altuia un lucru pe care nu-l înțelegem.

"Aștepți", a constatat el.

Inna Torres e un vînător experimentat, a stat pe lumea viezurilor galbeni unsprezece ani. A recunoscut că vrea să se retragă, dar nu știa ce-l așteaptă pe Numa. I-am răspuns:

"Vei fi și tu unul dintre miile de pensionari ai COMPANIEI care primesc totul de-a gata și care nu trebuie decît să întindă mîna ca să apuce ceea ce li se cuvine!"

"Da", spuse gînditor, "îmi iau o însoțitoare și emigrez pe lumea aceea, Terra..."

I-am spus că nu știu ce-i cu lumea aceea, Terra, și că nici el nu avea de unde să știe.

"Da", a recunoscut imediat, "despre Terra nu știm mare lucru." După un timp, a adăugat: "Habar n-am de ce vreau să emigrez tocmai acolo. Probabil din cauza colonilor care tranzitează Numa..."

I-am dat dreptate. În perioada de susținere a examenului final i-a văzut și el pe coloni, nu putea să nu-i vadă. Acele chipuri surîzătoare, relaxate, lipsite de griji... Soseau pe navele lor de lux, care andocau pe liniile secundare ale Bazei, asemenea unor gigantice ciuperci suprapuse și coborau pe rulantele elicoidale care despicau peronul subteran ținîndu-se de mîini, tineri îndrăgostiți, pentru care libertatea și fericirea aveau un sens, deoarece libertatea și fericirea făceau parte din realitatea lor, din existența lor cotidiană. Uneori se opreau. Întorceau capul și, prin enormele panouri de glasoțel protejate de cîmpuri electromagnetice ucigătoare, privirile colonilor se încrucișau cu ale novicilor... Aceste scurte înterludii te zăpăceau, îți tăiau răsuflarea. Inna Torres deslușea în ochii care licăreau dincolo de peretele transparent o superioritate de neînțeles, o compasiune cinică și surdă, ca atunci cînd ți se deschide o ușă secretă spre încăperea de vis în care ști că, odată intrat, nu vei mai putea ieși decît renunțînd la ceea ce ai fost înainte...

"Pe o astfel de lume, oricine și-ar dori să trăiască..."

Am încercat să-l liniștesc. Navele acelea pot veni din orice colț al Universului, nu numai de pe Terra.

"Veteranule, colonii vin de pe Pămînt!"

Am căscat ochii mari.

"Și ceilalți cum de nu au aflat?"

"Ceilalți nu trăgeau cu urechea", a făcut el, scobindu-se preocupat între dinți. "Iar pe mine nu m-a întrebat nimeni!"

"Cum adică, nu trăgeau cu urechea?"

"Făceau pe ei de frică", a scrîșnit el. "Și-acum, după ce au părăsit Colegiul excepțional de pe Terra Nova, după ce au scăpat de Poligonul de pe Numa și au locuit atîția ani lîngă viezurele galben, tot mai fac pe ei de frică!"

"Să-nțeleg că tu nu făceai pe tine de frică?"

"Nu mi-a fost niciodată frică de nimeni, veteranule. Nici atunci cînd mă chinuiau, cînd mă torturau cu aparatele lor sofisticate, nu-mi era frică..."

"Și uite cum a ajuns un novice fără frică să tragă cu urechea!" am exclamat ironic. "Torres, absența fricii te face nepăsător, nu te predispune la curiozitate!"

"Ba pe mine nepăsarea, absența fricii cum spui tu, m-a făcut să-mi descopăr talente deosebite... Printre altele, am descoperit că-mi place să trag cu urechea... Mai ales cînd era vorba de foarte interesantele conversații ale mult iubiților noștri instructori... Nu mi-a scăpat nimic, te asigur!"

Continuam să zîmbesc condescendent. S-a înroșit ca un rac și mi-a tăiat-o scurt:

"Khorma, ai văzut tu vreun colon îmbrăcat în uniforma de angajat al Bazei de tranzit? Colonii nu fac parte din corpul birocratorilor COMPANIEI."

Am fost de acord cu el.

"Colonii nu fac parte nici din corpul tehnocratorilor COMPANIEI."

Din nou a trebuit să-l aprob.

"Nici măcar membrii ai Serviciului de Securitate nu sînt."

M-am tras înapoi. Eram curios să văd unde voia să ajungă.

"Torres, colonii sînt civili. Înțelegi? Civili. COMPANIA este o structură militarizată, iar civilii... Cum să-ți explic?..."

"Nu trebuie să-mi explici ceea ce știu deja", m-a întrerupt el cu dezgust. "Colonii sînt singurii oameni fericiți pe care i-am văzut în viața mea. Asta e tot ce mă interesează. Cum e posibil să fi atît de fericit cînd la doar cîțiva pași de tine există atîta nefericire?"

Vedeți dumneavoastră, eu l-am înțeles pe Inna Torres. L-am înțeles pe deplin. Atunci. În clipa aceea. Orice vînător l-ar fi înțeles pe deplin. Regulamentele COMPANIEI interzic absolvenților Colegiului excepțional de pe Terra Nova contactul fizic și verbal cu persoanele care tranzitează Numa. Dar la sfîrșitul celor șase ani de noviciat absolvenții Colegiului excepțional de pe Terra Nova sînt ei înșiși persoane care tranzitează Numa. În cazul lor, perioada de tranzit e obligatorie. Două luni standard de examene. De verificări neîntrerupte. Apoi testul final din labirinturile Poligonului Bazei de tranzit. Totul, într-o izolare completă. 3.45 - trezirea. 4.10 - masa de dimineață. 4.25 - deplasarea în Poligon. 5.05 - începerea antrenamentelor. 12.30 - prînzul. 13.00 - reluarea antrenamentelor. 19.30 - masa de sează. 20.00 - antrenamentele de seară. 22.30 - plecarea din Poligon. 23.45 - stingerea. A doua zi o luam de la capăt.

Pe coloni îi vedeam zilnic. V-am spus doar că nu aveam dreptul, că nu ni se permitea să ne apropiem de ei. Nu aveam voie să ne uităm la ei. Tunelele care duceau spre Poligon încolăceau exteriorul, periferia Bazei de tranzit, ca niște șerpi mitologici cu pielea transparentă. Deasupra - glasoțel și granit. Dedesupt - glasoțel și granit. În stînga - glasoțel și granit. În dreapta - glasoțel și cîmpuri electrromagnetice. Baza de tranzit e de fapt un fort infernal construit în inima muntelui. Înaintam. Unul în spatele celuilalt. La un moment dat, pe o porțiune cam de o mie de metrii în dreapta, se deschidea panorama grandioasă a unor linii de andocare flancate de elicoide, probabil o soluție inginerească de compromis. Era așa-numitul SEGMENT DE RISC. Proiectanții și executantul ajunseseră, nu se știe cum, la concluzia că acel habitaclu subteran nu merita lărgit. Ca să compenseze acest minus, Serviciul de Securitate instalase un sistem complex de supraveghere a traficului din tunelul prin care se deplasau novicii, iar terminalele aparatelor de control scanau fiecare cută de pe obrazul viitorilor strîngători de rășină. Dar pe furiș îi studiam pe ei, pe colonii care veneau, cum susține Torres, de pe Pămînt. Îi urmăream cu coada ochiului. În două luni, deveneai expert în urmărirea cu coada ochiului. Îți rezemai privirea de ceafa novicelui din față și te concentrai asupra a ceea ce se întîmpla pe marginea cîmpului tău vizual. Cu timpul, ajungeai să observi amănunte pe care, în mod normal, nu le observi nici dacă îl privești pe om cu lupa, dacă îl studiezi ca pe un cobai de laborator...

Desigur, nu toți aveau curajul să riște. Unii pășeau nepăsători înainte, roboți umani supravegheați de alți roboți umani. Dar asemenea tertipuri îi înfuriau pe instructori. Îi metamorfozau subit în fiare turbate. Era suficientă bănuiala. Îi auzeai urlînd în megafoanele care blindau pereții antifonați. Dacă aparatele de urmărire indicau o cît de măruntă abatere de la normele regulamentare, imediat ce ieșeai din zona SEGMENTULUI DE RISC, erai scos din rînd, transferat sub escortă într-o celulă de izolare. Consecința era că vinovatul intra automat sub incidența procedurii de necesitate 000A. Iar 000A reprezintă coșmarul oricărui strîngător de rășină. Cel căruia i se aplică această procedură este supus unui regim de exterminare rapidă, al cărui deznodămînt este întotdeauna același: fiola cu ser letal, administrată de psihocratorii Serviciului de Securitate...

"Era o cruzime inutilă."

"Toate cruzimile sînt inutile, Torres", am spus.

A scuturat din cap de parcă ar fi vrut să alunge o vedenie.

"Veteranule, colonii care tranzitează Numa nu știu cine sînt amărîții aceia care defilează încolonați sub nasul lor."

Am tăcut. Mi-am palpat tîmplele cu buricele degetelor.

"Nu înțelegi? Aceleași costume. Același echipament. Nici un semn distinctiv. Colonii îi confundă pe absolvenții Colegiului excepțional de pe Terra Nova cu militarii Corpului de Protecție al COMPANIEI!"

Am simțit cum îmi amorțește toată partea dreaptă a capului. Durerea, furia, neputința, m-au copleșit brusc, s-au înșurubat în mine ca o maree ce prăvălea peste țărmul nisipos valuri otrăvite, încrîncenate, care aveau să-l schimbe într-un promontoriu lipsit de viață.

Eram bucuros că a schimbat subiectul.

Am flecărit despre o mulțime de nimicuri. De pildă despre faptul că el, Inna Torres, și-ar dori un urmaș.

"Singurătatea mă înnebunește!" a șoptit el. "De unsprezece ani, în afară de însoțitoarele temporare și de manipulatorii care încarcă rășina, n-am văzut un om adevărat. Un om în carne și oase!"

Voia să fie sigur că îl înțeleg.

"Departamenul de Resurse Umane a respins cererea mea de a face copii cu una din însoțitoarele temporare ale Bazei! Experții Departamentului susțin că însoțitoarele temporare nu vor accepta însămînțarea cu un vînător staționat pe lumea viezurilor galbeni!"

"Sînt numai niște însoțitoare temporare. Cu însoțitoarele permanente e altceva."

"Femei!" a exclamat el aproape cu dispreț.

"Însoțitoarele temporare n-au nici o vină, Inna", am spus. "Ele își fac meseria. Profesionist. La rece. Nu se implică, pentru ele nu ești decît un însoțitor temporar. Treaba lor e să creeze unora ca mine sau ca tine iluzia fericirii. Treaba ta e să aduni rășină și, dacă ești în stare, să prinzi viezurele. Vezi, așadar, cît de asemănători sîntem!"

Inna Torres era schimonosit de mînie. Vînăt. După părerea lui, nu sîntem cîtuși de puțin asemănători. Se gîndea să se întoarcă pe Numa și să-i omoare pe toți.

"I-aș ucide ca pe cîini!" a rînjit el cu răutate.

"N-ai rezolva mare lucru", am spus. "Vei omorî unu, doi, trei imbecili care habar nu au ce se petrece aici, pe lumea viezurilor galbeni. Sistemul va continua să funcționeze și după aceea, așa că răzbunarea nu îți va folosi la nimic. Important e sistemul, deoarece sistemul ne face să fim ceea ce sîntem, nu oamenii. Sistemul trebuie lovit în pîntece, în punctul nevralgic, din care distrugerea se propagă în profunzime, ca o undă de șoc. Pentru mine, ipocriții ăia birocratori de pe Numa nu sînt decît niște abstracțiuni..."

"Ba, deloc!" s-a îndîrjit el. "Nici Supraveghetorii nu-s abstracțiuni, nici instructorii de pe Terra Nova nu-s abstracțiuni. Sînt oameni vi, concreți, dovadă că ne tratează ca pe niște sclavi!..."

Am rîs.

"Chiar nu te bate gîndul să te retragi?"

I-am răspuns că nu m-am gîndit încă serios la asta.

"Ai stat douăzeci și patru de ani pe lumea asta blestemată și tot nu te-ai săturat!" a insistat el.

"Nu m-am săturat", am admis.

Îi vedeam pielea acoperită de pistrui, nasul roșu și borcănat, și ochii verzi, ca de pisică. Inna Torres e urît. Are o față incredibil de rotundă, urechile roșii, ascuțite, și un cap mare, care se sprijină pe un gît foarte gros și foarte scurt.

"Hegon nu mai răspunde. După ultima misiune, Povestitorul a încercat să-l contacteze de cel puțin patru ori."

"Probabil că doarme încă!"

"Veteranule, ultima TRANSFORMARE înregistrată pe teritoriul lui Hegon a avut loc acum opt zile. Chiar el a anunțat în Rețea apariția mușuroiului staționar. La o săptămnă după plecarea lui Adam Doria în Zonele Negre. Cel mai lung somn postmelesian înregistrat vreodată a durat șaizeci și șase de ore și cincizeci și șapte de minute."

"Poate că pur și simplu nu vrea să răspundă!"

"Nici tu nu crezi ce spui, veteranule. Povestitorul l-a căutat pe liniile auxiliare ale Rețelei. Nici un vînător nu evită contactul cu un Povestitor cînd e vorba de o linie auxiliară. Acolo toate discuțiile sînt confidențiale."

"Dacă a plecat în Zonele Negre?" am întrebat.

"Prostii! Ca să plece în Zonele Negre, ar fi trebuit să revină în Vizuina lui. Iar atunci ar fi utilizat Rețeaua, iar noi ne-am fi dat imediat seama că a fost marcat de GÎNDACI. Hegon a plecat în misiune și de atunci nu mai răspunde."

A continuat să vorbească pe tonul unuia care se îndoiește că a fost înțeles pe deplin.

"Hegon nu mai este, Khorma. Singurele variante posibile sînt cele pe care amîndoi le știm prea bine: dispariție în timpul translației spațio-temporare sau deces provocat de somnul postmelesian. Oricum, mîine Povestitorul îl va autoriza pe Zekaia să folosească Rețeaua pentru a scana memoria computerului central din Vizuina lui Hegon. Atunci vom ști exact ce s-a întîmplat cu el!"

"Da", am repetat debusolat, "atunci vom ști exact ce s-a întîmplat cu el!"

De fapt, nu vom ști niciodată exact. Scanarea computerului central din Vizuina lui Hegon ne va arăta doar dacă el a fost sau nu recuperat de către roboți din ultima sa misiune de recoltare a rășinii. Dacă nu a fost recuperat, înseamnă că a dispărut în timpul translației spațio-temporare. Dacă a fost recuperat, înseamnă că a murit în timpul visului postmelesian. Pentru cel care pînă nu demult s-a chemat Hegon Ethaniel Zaan, ambele variante sînt la fel de rele. Pentru că ambele variante presupun mai întîi că Hegon a avut contact direct cu viezurele galben, presupun în al doilea rînd că el a fost translatat, literalmente și aproape instantaneu, în abisurile altor dimensiuni spațio-temporare, iar în al treilea rînd presupun că, dacă s-a mai întors din aceste prăpăstii insondabile care depășesc tot ceea ce noi ne putem imagina, presupun deci că a rămas închis în ceea ce vînătorii numesc coșmarul viezurelui galben, în interiorul așa-numitului vis postmelesian. Prin urmare, noi vom putea afla doar CE s-a întîmplat, nu și CUM s-a întîmplat, fiindcă, din punctul meu de vedere și, la urma urmei, din punctul de vedere al oricărui om care încearcă să nu se lase înșelat de aparențe, în această privință - și nu numai în această privință - întrebarea CUM devine, categoric, mai importantă decît întrebarea CE, devine chiar mai importantă decît orice altă întrebare care ar putea avea vreo legătură cu disparițiile spațio-temporare ori cu decesurile provocate de coșmarul postmelesian.

"Treizeci și cinci de cazuri în ultimii doi ani!" s-a cutremurat Inna Torres. "Din care douăzeci în timpul visului!"

"Discută cu Povestitorul, Inna. El îți va da toată pacea pe care o poți avea aici. Oricum, treizeci și cinci nu e o cifră care să vîre groaza într-un vînător de viezuri galbeni!"

Am tăcut amîndoi.

"Adevărul e că vreau să dorm", a oftat într-un tîrziu. "Să dorm așa cum dormeam înainte, pe Terra Nova. M-am săturat să răscolesc mușuroaiele, doar, doar voi reuși să vînez vreun amărît de viezure. Nu pricep, în ruptul capului, de ce vrea COMPANIA să vînăm un viezure galben, dacă tot nu-l putem prinde! Cred că nici ei nu știu ce fel de animal e!"

"Poate nu-i animal", am spus.

"Mă rog", a comentat el. "Ultima oară cînd am dat nas în nas cu el, am dormit cincizeci și două de ore. Translația spațio-temporară a durat aproape nouă ore, ciberii m-au găsit la două sute de kilometrii de mușuroi, da' nici măcar n-am apucat să-i văd umbra!"

N-o să mă credeți, dar cînd unul ca Torres continuă să se vaite pe mine mă apucă veselia. O veselie stranie, de parcă m-aș uita la o păpușă legată cu sfoară, hopa sus, hopa jos, și de-abia mă abțin să nu bat din palme, să nu urlu pînă-mi crapă plămînii. Iar el nu simțea nimic, turuia ca o moară stricată. Era din ce în ce mai nervos, mai surescitat. Era dornic de răzbunare. Își dădea și el seama că echilibrul lui interior se duce pe apa sîmbetei. Cît poate suporta un vînător de viezuri, veteranule? Nu știe nimeni. Ne uzăm adunînd pentru ei substanța urît mirositoare, rășina, îmbătrînim într-o lună, cît alții în zece ani, și nici atîta nu știm, la ce-o folosesc, că, vorba lui Ehko, doar n-o mănîncă pe pîine! Pentru dumnealor, totul se învîrte în jurul butoaielor cu rășină. Pentru noi, totul se învîrte în jurul somnului. Două sisteme de referință, al lor, liniar și perfect ordonat, îndopat cu simetrii amețitoare și al nostru, dezaxat, strîmb, fără origini și complet entropic. Nu putem dormi, asta-i boala noastră, a strîngătorilor de rășină, iar cînd dormim, după întîlnirea cu viezurele, după translația spațio-temporară, sîntem aidoma unor psihopați azvîrliți pe un tărîm al tenebrelor. Visele acelea ne urmăresc pretutindeni, pentru că, de la prima întîlnire cu viezurele, pînă la ultima, ele se repetă într-una, e ca și cum această repetiție ar pecetlui o obsesie ridicată la rang de principiu cosmic ori un sentiment de inutilitate absolută. Cît de mult visează un om normal, Khorma? Un minut, două, trei. Noi visăm, visăm într-una, ore și ore în șir. Cine poate suporta să viseze, cincizeci și două de ore, același coșmar a cărui semnificație îi scapă printre degete, cu toate că, în mod nedeslușit, depinde de el, într-un fel pe care nu-l înțelege?

Neobișnuit e că ceea ce visezi tu, Khorma Shikab, visez eu, Inna Torres. Și-n același timp, visează alte sute și mii de vînători răspîndiți pe suprafața acestei lumi oribile. Numai ordinea se schimbă, ai zice că un manipulator omniprezent și invizibil experimentează pe noi cine știe ce teorie absurdă. Nu prea are imaginație manipulatorul, ar trebui să inventeze ceva nou... Dar visele nu le inventează nimeni, ele țîșnesc dintr-o zonă a conștiinței în care altfel nu putem pătrunde. Ceva ne scapă, veteranule... Noroc că avem Rețeaua... Fără ea, am fi ca niște insule plutind în derivă pe o mare capricioasă și necunoscută, niște dezrădăcinați care înaintează în aceeași direcție, neștiind că la numai cîțiva pași de ei alți dezrădăcinați orbecăie prin același întuneric de nepătruns...

Poate că visele reprezintă ceea ce sîntem noi, vînătorii de viezuri. Faptul că ni le amintim cu atîta claritate, nu înseamnă că le și înțelegem, că putem să le pătrundem rostul. Mă-ntreb ce visează colonii de pe Numa, instructorii de pe Terra Nova. Ce visează oare omenirea care populează lumea aceea îndepărtată și inaccesibilă pe care eu vreau, cu ardoare, dar fără să știu de ce, să emigrez într-o bună zi? Ceva îmi spune că visele lor nu seamănă defel cu ale noastre... Aproape că am putea să ne considerăm privilegiați, dar, vezi bine, dacă ni s-a dat vreun privilegiu, nu ni s-a dat pentru a recupera o libertate inițială, ci pentru a suporta aceste coșmaruri pe care nici o introscopiere subliminală dirijată nu le poate atinge.

Și care-ar fi privilegiul, Khorma? Ni s-a spus că am fost aleși dintre sute de mii de candidați, că ni s-a făcut o favoare prin această alegere, că acele sute de mii de candidați au toate motivele să ne invidieze și că de noi depinde realizarea unui ideal străvechi al omenirii. Idealul ar fi viezurele galben. Dar aici nu e vorba despre nici un ideal, e vorba de-o scrînteală de ființe bolnave, de-o țîcneală de paranoici... Îmi vei răspunde că uneori între scrînteală și vis nu există nici o diferență... Eu presupun că în asta constă esența vînătorului de viezuri, în puterea lui de a combina insomnia cu visele, în tăria cu care suportă presiunea, consecințele acestor coșmaruri care nu sînt ale lui, sînt ale tuturor strîngătorilor de rășină din Univers, și care, treptat, îl individualizează de restul semenilor săi, sfîrșind prin a-l transforma într-un abandonat... Dar abandonarea vînătorului de viezuri nu e rezultatul liberului arbitru, nu e un act de voință. Nu și-a dorit el asta, ei l-au aruncat acolo, l-au scuipat ca pe o flegmă și el a fost silit să învețe că libertate este oriunde, cu condiția să o descoperi și apoi, s-o aperi!

Dar eu mi-aduc aminte de visele pe care le aveam pe Terra Nova, pe cînd eram încă un novice al Colegiului excepțional și nu bănuiam ce mă așteaptă pe lumea viezurilor galbeni. Erau visele unui adolescent care-și închipuie că zidurile închisoarii lui nu sînt inexpugnabile, că el se poate elibera și singur de constrîngeri și frică, și că pentru asta e suficient să întorci spatele realității fără să te gîndești la consecințe...

Ne-au mințit cu nerușinare. De parcă n-a fost de-ajuns cît ne-au chinuit acolo, pe Terra Nova. O să fiți eroi, ziceau. Iar noi, ca niște copii tîmpiți, i-am crezut. Amintirile unui vînător încep cu Terra Nova și sfîrșesc cu lumea viezurilor galbeni. Dacă n-ar fi visele, ai crede că totul se oprește aici. Sînt confuz, incoerent, dar intuiesc că aceste vise au o legătură cu anumite evenimente care au marcat trecutul Speciei. Care sînt aceste evenimente, nu știu. Ei nu ne-au spus nimic, probabil că și pentru ei există o istorie oficială care nu pomenește nimic de asemenea evenimente tragice care-au influiențat destinul a miliarde de oameni. Ai observat și tu cu cîtă superioritate ne tratau instructorii pe Terra Nova. Ei bine, superioritatea asta m-a scos întotdeauna din sărite, însă ea are, trebuie să aibă o motivație. Precisă. De neclintit. Dar care? Un imbecil își poate permite să-și trateze semenii cu superioritate, or instructorii nu sînt imbecili. Sînt niște ticăloși sadea, dar nu sînt imbecili... Concluzia mea e că ei, ei toți, se tem de noi, că adunarea rășinii nu e un scop în sine, ci un mijloc și că o taină sinistră zace dincolo de aparențele pe care ei ni le vîră sub ochi. Abia aștept să mă întorc pe Numa, să devin un pensionar al COMPANIEI. Și chiar dacă mă interesează, în primul rînd, răzbunarea, nu înseamnă defel că nu mă interesează adevărul...

L-am ascultat, ce era să fac! Și atunci, pe loc, mi-am dat seama cît de mult îi schimbă Rețeaua pe vînători. Datorită ei, nu sîntem singuri pe această lume ostilă. Datorită ei, nu sîntem la cheremul birocratorilor COMPANIEI. Și-n plus, avem un secret care e numai al nostru, al strîngătorilor de rășină! E oricum o victorie, fiindcă vînătorii urăsc regulamentele, urăsc instinctiv tot ceea ce ține de COMPANIE și nu pierd o ocazie să-și manifeste ura. M-am gîndit că, în timp, Rețeaua a creat un sentiment de solidaritate mai puternică decît opreliștile pe care birocratorii și regulamentele COMPANIEI le pun de-a curmezișul comunicării între vînători, o frăție care ignoră justificările penibile ale oficialilor de pe Numa!

"Poate că aici e soluția", am spus distrat.

"Ce soluție?" m-a întrebat el.

"Vorbeam și eu așa...", am răspuns.

Tăcea.

"Avem un nou comandant pe Numa".

"Tim Hooskin", am spus. "Mi-a fost instructor... Șase ani am avut zilnic de-a face cu el. "

Nu, el nu-l cunoștea, în perioada lui de noviciat Tim Hooskin nu se număra printre instructorii de pe Terra Nova.

"Ce i-o fi apucat, Khorma? Povestitorul zice că niciodată de cînd omenirea adună rășină pe lumea viezurilor galbeni, vînătorilor nu li s-a spus cine este comandantul Bazei de tranzit! Întrebarea-i ce urmăresc!?"

Eram la fel de interesat ca și el.

"E o mutare surprinzătoare", am recunoscut. "Probabil că sistemul nu mai funcționează cum vor ei. Ai uitat ce spuneau instructorii de pe Terra Nova? În funcția de comandant al Bazei de tranzit nu pot fi numiți decît membrii ai Corpului birocratorilor COMPANIEI!"

"Orice vînător știe asta, Khorma". A stat un pic și s-a gîndit, apoi a continuat: "Poate că ai dreptate, totuși! Luna trecută nu am trimis decît o sută de butoaie cu rășină, iar ei mi-au cerut o sută douăzeci. Am fost sub normă cu douăzeci de butoaie, fără a mai socoti cererile de suplimentare!"

"Nu ești singurul care a fost sub normă, Inna", am spus. "Dacă aduni normele tuturor vînătorilor și scazi din total cantitățile expediate pe Numa, te ia cu amețeală. Nici un vînător nu-și respectă norma, aici e problema. De-asta l-or fi numit pe Hooskin comandant al Bazei, fiindcă birocratorii nu mai pot controla situația!"

"Ha", a făcut el. "Dacă logica ta e corectă, înseamnă că Hooskin ăsta o să-i trîntească de pereți pe birocratori!"

"Dacă logica mea e corectă", am spus, "înseamnă că Hooskin ăsta e capabil să descopere Rețeaua!"

A înlemnit.

"Pe ce te bazezi?"

"Pe faptul că îl cunosc... E genul de individ care își face treaba. Meticulos. Insistent. Se leagă de amănunte. Nu seamănă deloc cu ceilalți instructori de pe Terra Nova. Va trebui să fim atenți! Pe Zekaia l-am avertizat deja, am avut o discuție cu el de îndată ce am parcurs comunicarea de pe Numa!"

"Poate că nu e relevant", a spus cu jumătate de gură. "Am auzit că e un tip de treabă!"

Nu e relevant... Am zis eu că Tim Hooskin nu e un tip de treabă? Inna Torres, realitatea nu e niciodată relevantă, realitatea e realitate și atît. Și dacă ceea ce numim competență presupune o doză mai mică sau mai mare de cinism, înseamnă că directocrații COMPANIEI au avut de grijă să numească un om competent în funcția de comandant al Bazei de tranzit.

În orice caz, Tim Hooskin va fi omul potrivit la locul potrivit.

"Pentru vînătorii de viezuri, numirea lui Hooskin ar putea fi un dezastru. O să scoată untul din noi, Inna!"

Din nou a schimbat subiectul. Nu mai vroia să discute despre noul comandant la Bazei de tranzit. Îl enerva pînă și gîndul că iarăși avea să execute ordinele unui maestru al artei supraviețuirii!

"Zonele Negre! Nimeni nu știe ce-i acolo. Nici birocratorii COMPANIEI nu știu. Ar da tot aurul de pe lume ca să afle!"

Am bănuit la ce se gîndește. La vînătorii care plecau în Zonele Negre. Varoni. Hughes. Lampers. Santos. Adam Doria. Cinci în ultimele trei luni. Pe ceilalți nu-i mai pun la socoteală... Carevasăzică, Inna Torres, te ispitesc Zonele Negre!. Ce-ar fi să te întreb de URMĂ? E de rău, prietene! Împotriva acestei ispite nu poate lupta nimeni, e ca o piază rea care-ți sleiește sufletul, care te preschimbă în NEOM. Pleacă, fugi încotro vezi cu ochii, întoarce-te pe Numa și trăiește-ți liniștit zilele care ți-au mai rămas! Repede, pînă nu e prea tîrziu!

"URMA...", am început, dar el m-a întrerupt cu brutalitate.

"Khorma, nu fi idiot! Nu știu cum e URMA, n-am văzut-o încă și sper să nici nu am ocazia să o văd!"

... Asta a fost ieri. Acum stau întins pe peluză și privesc cerul acoperit cu nori pufoși și galbeni. Un turbion de aer cald răvășește frunzișul castanilor plantați de Ehko în apropierea Vizuinei. Apuc un fir de iarbă și-l strecor între dinți. Îl strivesc. E amar ca fierea. Mă ridic în capul oaselor și, în treacăt, mă uit pe ecranul scanerului telemetric. Încremenesc. TRANSFORMAREA. Undeva, dincolo de bornele care marchează Perimetrul de siguranță. Cam la jumătatea distanței dintre Vizuină și limita sudică a Zonei Negre IV. Un mușuroi staționar nou-nouț, mare cît zilele omenirii. S-a ridicat din măruntaiele pămîntului, a crescut în vreme ce eu...

Dintr-un salt, sînt în picioare.

O iau la fugă spre Vizuină. Glisanta se deschide singură. Cît pe-aci să-l rătorn pe Ehko, pe nenorocitul care s-a proțăpit dincolo de prag. Brațul robotului împunge aerul și se oprește la nouăzeci de grade, în direcția mușuroiului.

"Șefu', au ieșit!"

Trec pe lîngă el val vîrtej. În hangar, sub burta argintie a bazei mobile, Milo și Sato se luptă cu harnașamentele și muniția. Pe standul de lucru, cochilia e pregătită. Milo îmi întinde harta:

"Configurația mușuroiului. 2017, identic cu 2016."

Documentul numărul 6

... Tunelul se strîmtorează imediat ce dau colțul, astfel că înaintarea devine, practic, imposibilă. Un stăvilar. Stalactitele și stalagmitele blochează complet galeria, e cu neputință să mă strecor printre ele fără să nu provoc o prăbușire în lanț, fără să nu mă trezesc prins în cursa pe care am sperat s-o evit în ultimul moment, ca un șoarece care, deși intuiește pericolul, nu renunță la bucățica de cașcaval unsă cu otravă. Sînt înarmat pînă-n dinți, am pe mine cîteva chintale de muniție, plus o mulțime de generatoare, lansatorul de grenade, mitraliera, puls-laserul, laserul-globular, dezintegratorul, mă rog, tot ce-a putut inventa omenirea în materie de asasinat cu ridicata, arăt ca o mumie ambalată în fibrometal, sînt apărat de scuturi impenetrabile, și totuși, stau lipit cu spatele de zidăria pe care se preling dîre subțiri de rășină lichidă și nu am curajul să înaintez. Mă prefac că totul e în regulă, numai ca să-mi adorm cumva instinctul de conservare care îmi ordonă să fac stînga-mprejur și să dau bir cu fugiții. Transpirația îmi curge șiroaie pe față. Filtrele biomecanice abia mai reușesc să rețină mirosul înăbușitor de rășină, mirosul viezurilor galbeni, dar știu bine că n-am să le opresc, fiindcă luminița roșie de pe ecranul vizetei îmi arată că rezerva de oxigen din rezervoarele auxiliare a scăzut aproape de nivelul critic...

Aburul din tunel s-a risipit demult. Număr picăturile de acid care lunecă de-a lungul stalagmitelor, de jos în sus, bătîndu-și joc de gravitația care pe mine mă ține legat de sol, dar care pentru ele nu există, văd cum plutesc ușor prin atmosfera rarefiată, cum izbesc tavanul, preschimbate într-o aluviune galbenă, destul de asemănătoare cu argila sulfuroasă de pe Terra Nova. Roboții au rămas în urmă, la intrarea în galerie, în vecinătatea Porții. În căști, vorbăria lui Ehko nu mă mai amuză ca atunci cînd, în atmosfera familiară a Vizuinei, îmi explică secretele universului, acum mă calcă pe nervi, în cel mai fericit caz, mă lasă rece. Încet, ca un moșneag bolnav de reumatism, mă las pe vine. Îmi pregătesc armele. Un declic. Puls-laserul. Laserul globular. Dezintegratorul. Alt declic. Aruncătorul de grenade și mitraliera. Iau poziție de tragere, fixez ținta și apăs declanșatorul. O avalanșă de lumină și flăcări se năpustește în direcția stăvilarului, peste stalactitele și stalagmitele care explodează în miriade de schije multicolore. Pulberea rezultată din explozie se depune pretutindeni, acoperind totul cu un strat gros de funingine portocalie. Funinginea se oxidează rapid, în două, trei minute portocaliul a dispărut, s-a transformat în cărămiziu, apoi în galben.

Calea e liberă, deschisă, ca o șosea cu sens unic. Mă ridic de pe vine. Eliberez declanșatorul. O săritură. Mă pomenesc dincolo de fostul stăvilar. Înaintez. Undeva, în stînga, trebuie să fie un coridor lateral, un tunel care leagă galeria principală de galeriile situate la periferia mușuroiului. Mă opresc. Examinez zidăria umedă, acoperită cu un strat subțire de rășină. Nici o intrare. Tunelul de legătură a dispărut, vreau să spun: nu mai este acolo unde trebuia să fie, s-a evaporat pur și simplu!

Brusc, transmițătorul începe să vibreze. Emite paraziți - un torent de paraziți foarte asemănători unor gîfăituri de bătrîn asmatic.

În căști, vocea lui Ehko se dezlănțuie ca o morișcă stricată:

"Face ce face și s-au strică. Orătania. Marțafoiul. Grămadă de fier roșii. Furnalul te mîncă, bre! Strigoi cu roate!"

"Defecțiune la căruciorul mobil", intervine Milo, dar Ehko îi dă-nainte cu poezia:

"Putregai în tot regula! S-au dus pe copci munca noastre!"

"Axul convertor", mă lămurește Milo. "Au explodat sateliții."

Nu-mi place. E a treia oară cînd se întîmplă una ca asta, mai precis: a treia oară în ultimele două luni. Ultima dată cînd am cerut înlocuirea căruciorului mobil, un oarecare Vasky, sau Masky, sau Lasky, birocrator-intendent care răspunde de aprovizionarea cu materiale, echipamente și tehnică de luptă a vînătorilor staționați pe lumea viezurilor galbeni, un fel de magazioner-distribuitor care însoțește, cam o dată pe an, echipajele cargourilor care vin de pe Numa, și care n-are altceva de făcut decît să contabilizeze pierderile și necesitățile strîngătorilor de rășină, să alcătuiască rapoarte și liste de priorități, ei bine, acest Vasky, sau Masky, sau Lasky, naiba să-l ia cu numele lui cu tot, mi-a transmis înțepat: venerabile, problema e ca și rezolvată, în conformitate cu standardele oficiale, omenirea produce de zece ori mai multe asemenea aparate decît au nevoie toți vînătorii din Univers. De rezolvat însă nu s-a rezolvat nimic.

"Cîte butoaie ați încărcat?" întreb.

"Șapte", răspunde Milo.

"Încă trei și vă retrageți spre baza mobilă!"

"Asta se pot", admite Ehko. "Cam mult, dar se pot!"

Cîțiva metri și galeria începe să se lărgească, dar, în același timp, observ, cu neliniște, că tunelul și-a modificat înclinația față de orizontală. E clar, am intrat într-o pîlnie - o cornișă ascendentă, orientată spre versantul sudic al mușuroiului. Sub cochilie - și asta e a doua observație care mă neliniștește - terenul a devenit lunecos ca gheața.

"Transparența Porții."

"Normală", mă informează Milo. "Rata de scădere a fluxului de fotoni în secțiunea transversală indică o decelerare progresivă de 0,11 %."

"Greutățile suplimentare", zic. "Trebuiesc recuperate."

"Recuperezi cum și ce pot", intervine furios Ehko. "Ce nu se pot rămîn aici."

Nu-l iau în seamă.

"La 0,2% vă retrageți", ordon. Ehko protestează.

"Eu zice că poate și la 0,15%. Așa zice!"

Citire pe ecranul din partea stîngă a vizetei. Sato, singurul cyborg neumanoid din toată galaxia care nu vorbește, o relicvă preistorică veritabilă, îmi comunică următoarele: CYBELA VA ATINGE PUNCTUL PROXIM ÎN APROXIMATIV 199 DE ORE STANDARD, DUPĂ CARE SE VA PLASA PE ORBITA STAȚIONARĂ. Apoi îmi transmite mesajele. Sînt două. Primul, nesemnat, nedatat, o criptogramă expediată de drăguțul de Tim Hooskin și care îmi taie răsuflarea:

PENTRU KHORMA SHIKAB, FOSTUL NOVICE AL COLEGIULUI EXCEPȚIONAL DE PE TERRA NOVA: ATENȚIE LA VIEZURELE CU ARIPI.

Al doilea, tot de la drăguțul de Tim Hooskin, de data asta însoțit de semnătură, redactat pe pe două coloane, pe un ton foarte categoric, foarte oficial:

DISPOZIȚIE: REEXAMINARE DE RUTINĂ 023B.

SUBIECTUL PROCEDURII: KHORMA SHIKAB

NUMĂR MATRICOL: 01426

PERIOADA DE APLICARE: ÎNCEPÎND CU 0134527.

COMANDANTUL BAZEI DE TRANZIT NUMA: TIM HOOSKIN.

Așadar, birocratorii îmi vor, nici mai mult, nici mai puțin, capul. Rezultă că ori am reușit performanța inimaginabilă de a-i călca pe codiță pe mahării care conduc COMPANIA, ori dumnealor au decis reexaminarea subsemnatului pe considerentul că douăzeci și patru de ani petrecuți în lumea viezurilor galbeni trebuie să mă fi uzat suficient pentru a conchide că sînt, ceea ce s-ar chema, o epavă umană. Treaba cu mahării n-are nici un temei, e doar o speculație. Oricum, știu ce înseamnă procedura-standard de reexaminare 023B. Am încercat-o pe Terra Nova. Toți novicii au încercat-o pe Terra Nova. Diferența e că eu am avut norocul să dau peste Tim Hooskin, un domn foarte distins și plin de spirit, care s-a încăpățînat să mă scoată basma curată dintr-o afacere care miroasea de la o poștă a sfîrșit de capitol pentru novicele Khorma Shikab, a punct terminus... Așa că mesajul lui Hooskin, ATENȚIE LA VIEZURELE CU ARIPI, l-am interpretat cît se poate de corect. De fapt, nu l-am interpetat, l-am adoptat ad literam, fiindcă viezurele cu aripi sînt eu, Khorma Shikab, iar tălmăcirea exactă a mesajului, atenție la tine, Khorma, ești în pericol, îmi sună a avertisment, a ultimatum, a ce vreți dumneavoastră...

Douăzeci patru de ani s-au scurs de cînd nu ne-am văzut, Tim Hooskin! Douăzeci și patru de ani și multe luni, și uite că n-ai uitat, ticălosule, n-ai uitat fiindcă așa ceva nu se poate uita, și nici eu nu am uitat, e ca și cum crima pe care am comis-o atunci s-ar fi fărîmițat acum într-o infinitate de crime minuscule, comise de către o infinitate de Khorma minusculi pe o infinitate de lumi îndepărtate, necunoscute, locuite de ființe a căror singură vină este aceea de-a se fi născut într-un univers în care cei mari și puternici îi transformă pe cei mici și slabi în instrumente docile și neajutorate. Pe urmă, gîndesc, instrumentele îmbătrînesc, nu mai sînt de folos nimănui. Într-o zi, un nenorocit de birocrator va accesa fișierul cu datele tale personale, îți va răscoli fără milă trecutul, prezentul și viitorul, după care va trage concluzia că nu mai ești bun de nimic, că e de competența, ba chiar de datoria lui să recomande Comandamentului Bazei de tranzit pensionarea ta, invocînd cine știe ce pretext ridicol, spre exemplu faptul că, la ultimul transport, în loc de treizeci de containere, ai trimis doar douăzeci și nouă... Rămîne de văzut ce-i cu reexaminarea asta... Și-n vreme ce gîndurile mele zboară aiurea, remarc, în treacăt, că gheața dedesupt a dispărut, că tavanul și calea de acces sînt acoperite de un material vîscos care fierbe, ca o mocirlă galbenă în care colcăie viermii.

Am trecut de capătul pîlniei. Pășesc înainte, tot înainte, plictisit, nehotărît, înjurîndu-i pe birocratorii care m-au trimis în acest infern; pe psihocratorii Serviciului de Securitate; pe navigatorii COMPANIEI care, în clipa de față, scrutează infinitatea din fotoliile lor cu suspensii; îi înjur chiar și pe nefericiții aceia de Supraveghetori care trăiesc asemenea unor lilieci singuratici, cuibăriți în capsulele lor ce survolează lumea viezurilor galbeni; pe instructorii Colegiului excepțional de pe Terra Nova; pe morți și pe vii; pe Iaoton Joshu; pe Tim Hooskin; pe toți cei care au făcut din mine un strîngător de rășină. Instantaneu, mă opresc. Vreau să aprind proiectoarele, să văd ce-i cu mîzga de la picioarele cochiliei, dar, spre surprinderea mea, contactele nu funcționează. Contactele, nu proiectoarele. Nu înțeleg ce se-ntîmplă. Încerc să mă calmez, să profit de vizibilitatea relativ bună, așa că mă apuc să studiez terenul. Pereții galeriei și-au modificat înfățișarea, arată ca un basorelief prost executat, din care răsar tot felul de monștrii antidiluvieni, figuri mitice și capete de animale fantastice - o mulțime de protuberanțe și crăpături care se intersectează, favorizînd acumulările de rășină care cresc, cresc într-una, ca niște buboaie oribile pe fața stafidită a unui lepros...

Mesaj de la Sato:

MILO ȘI EHKO S-AU ÎNTORS LA BAZA MOBILĂ. DECELERARE PROGRESIVĂ: 0,01%. POARTA ÎNCEPE SĂ-ȘI REDUCĂ TRANSPARENȚA.

Intervine Milo care mă anunță că a preluat comanda, că totul e în regulă și că cele 10 containere cu rășină au fost încărcate în cala aeromobilului. Îi spun să se desprindă, să ia altitudine și să fixeze aparatul la patruzeci de metrii de sol. Nu pricepe. Repet ordinul. E clar, nu mă mai aude. În căști, răsună paraziții aceia, ca o horcăială de bătrîn asmatic.

"Treizeci de secunde pînă la impact" mă avertizează computerul de bord.

Mă apucă greața. Ecranul radarului s-a umplut de puncte roșii, fosforescente. GÎNDACII. De unde dracu' au apărut? Din neant, de unde altundeva! Sînt mii, zeci de mii. Se deplasează cu o viteză halucinantă, incredibilă. Vin direct spre mine, printr-un tunel situat undeva, mai la dreapta mea. Îmi simt tîmplele zvîcnind dureros, de parcă cineva mi-ar fi bătut piroane ascuțite în cap. Butonul declanșatorului se lipește de arătător, face corp comun cu degetul, cu mîna întreagă, îl pot atinge cu plămînii, cu intestinele, cu rinichii, îi ascult chiar și răsuflarea-nghețată mirosind a moarte și tot nu reușesc să-mi reprim teama care mă zgîlțîie ca o furtună pe dinăuntru!

Documentul numărul 7

Încet, ca unul căruia de-abia i-au ieșit piroanele din tîmple, îmi înving scîrba existențială, mă eliberez de spaima ancestrală ce-mi întoarce mațele pe dos și să iau poziția de apărare. Șocul a fost de scurtă durată, paralizant pe moment, totuși, nu suficient de puternic pentru a mă lăsa descoperit. Mă rotesc cu șaizeci de grade față de axul tunelului. Verific, din nou, contactele, dar proiectoarele refuză în continuare să funcționeze. Trec pe comandă manuală. Acum nu mă mai interesează picăturile de rășină care sfidează gravitația, nu mă mai interesează mîzga de la picioarele cochiliei, figurile monștrilor antideluvieni ce răsar din pereții galeriei... Acum nu-mi mai pasă de cum va arăta cochilia după aceea, de viermii care colcăie pe tavanul acoperit cu stalactite scurte și groase. Și nici la observațiile răutăcios-ironice și filozofice ale lui Ehko nu mă gîndesc. Pe ecranul radarului, punctele înaintează rapid, sînt înconjurat din toate părțile de o masă de gelatină vie, compactă, care se prăvălește inexorabil peste mine...

Vedeți și dumneavoastră cum evoluează lucrurile: mergi ca tot omul liniștit prin mușuroi, ai un țel, un scop bine determinat, și cînd colo te pomenești cu GÎNDACII pe cap. În urmă cu nici un minut radarul era mort, inert ca orice radar care respectă, prin construcție, principial, mediul înconjurător, o minunăție care detectează tot ce mișcă pe o rază egală cu de patru ori lungimea circumferinței mușuroiului 2017, de-o sensibilitate exagerată, reconfortantă, dar complet inutilă, deoarece GÎNDACII apar pe neașteptate, în interiorul ariei de acoperire a radarului, și dintr-o dată, ecranul s-a umplut de puncte roșii, fosforescente, iar computerul de bord a și-nceput să-ți explice ca unui prost ce ești cîte secunde te despart de impactul inevitabil, de puhoiul care inundă fără zgomot galeriile, care înaintează tăcut spre punctul în care te pregătești să-ți înfrunți adversarul...

Niciodată n-am întîlnit atîția GÎNDACI adunați la un loc! Realitatea-i că n-am nici cea mai vagă idee de unde vin GÎNDACII. Inna Torres crede că vin dintr-o lume paralelă cu a noastră. Gustav Lemia și-ncă vreo doi zic că din Zonele Negre, dar ei n-au fost acolo ca să ne spună dacă au sau nu dreptate. Cîți oameni, atîtea păreri! În ce mă privește, n-am nici o părere. Și nici nu vreau să-mi fac o părere, fiindc-ar înseamna să-nebunesc gîndindu-mă la cai verzi pe pereți, la basme de adormit copii!...

"Douăzeci și cinci de secunde pînă la impact!"

Computerul de bord caută disperat o frecvență liberă, o fisură, însă nu găsește nimic. În căști horcăie paraziții. GÎNDACII interferează toate frecvențele accesibile, bruiază semnalele radio, astfel că aeromobilul va rămîne la sol, iar Ehko, deșteptăciunea deșteptăciunilor, se va amuza urmărind, împreună cu Sato și Milo, schimbarea configurației mușuroiului... Un spectacol frumos, de pe urma căruia Ehko va trage, ca de obicei, cîteva concluzii de maximă importanță pentru omenirea iubitoare și frumos mirositoare, dar pe care bineînțeles că omenirea iubitoare și frumos mirositoare nu le va lua în considerare, se presupune chiar că le va lua în derîdere, și-asta pentru banalul, stupidul, neînsemnatul motiv că Ehko e doar un robot, iar omenirea e doar omenire.

Ehe, vînătorule, tu care visezi la treburi sfinte în momente de cumpănă, un om obișnuit, adică un om care vine pentru prima oară pe lumea viezurilor galbeni, nu poate înțelege ce-i cu GÎNDACII. Nu poate înțelege! Și cînd spui asta, ba chiar în clipa în care ai articulat deja vocabulele: "nu poate înțelege", te-ai și văzut silit să admiți că pînă și un verb atît de des uzitat în limbajul cotidian cum e a înțelege, poate deveni, brusc, ininteligibil. Dar ce-s cuvintele la urma urmei? Știm despre ele că au, fiecare, cîte un corespondent în lumea reală, că descriu obiecte, gesturi, emoții, stări sufletești, ai fost deprins să percepi această relație, această legătură, într-un fel mecanic, involuntar, și iată că tocmai datorită realității, datorită iminenței ei, legătura dispare, se volatilizează, ca și cum nici nu ar fi existat vreodată. Ceea ce rămîne din acest dispozitiv pe care l-ai crezut indestructibil, e relația, legătura dintre semnificant și semnificat, și pe care oricum noi o-nțelegem strict prin prisma semnificatului!

"Douăzeci de secunde pînă la impact!"

A-a, firește că eu, Khorma Shikab, n-am pretenția că știu totul despre GÎNDACI. Nu știu nimic despre GÎNDACI! Nici Hughes nu a știut și a dat ortul popii. Vreau să spun: a fugit într-o Zonă Neagră. Nici sfrijitul acela de Lampers, nici Varoni, nici Adam Doria n-au știut nimic despre GÎNDACI. Au șters și ei putina, au fugit în Zonele Negre. Vînătorii nu știu nimic despre GÎNDACI. Nu știu ce sînt. Cu ce se hrănesc și dacă se hrănesc. Ce rol au în acest ecosistem straniu și dacă au vreun rol. Cum se deplasează. Dacă sînt inteligenți sau nu. Eu, de pildă, am la activ peste două mii de misiuni. Peste două mii de incursiuni în mușuroaiele viezurilor galbeni. Și încă habar nu am cum arată GÎNDACII!

Acum ceva, ceva tot am aflat despre GÎNDACI. Am aflat cît sînt de periculoși! Și-orice vînător știe cît sînt de periculoși GÎNDACII. În zadar strigă birocratorii de pe Numa, ținîndu-le isonul instructorilor de pe Terra Nova, în privința asta, experiențele anterioare sînt inutile. Abia te ajută să-ți menții echilibrul mintal. Imbecilii! Vor rapoarte complete, vor explicații exhaustive, nu cumva să pierdem, să ratăm esențialul. Pe mine mă cam doare-n cot de esențialul lor! Adunătură de retardați. Esențialul nostru, al vînătorilor de viezuri, e supraviețuirea. Mergi pe un teren minat, instabil, lipsit de repere, presărat cu obstacole. Înaintezi, ai impresia că le ocolești cu măiestrie, te oprești și întorci privirea, crezi că ești stăpînul acestui univers plin de neliniști și deodată, te trezești în fața unei amenințări. Realizezi că nu cunoști decît direcția din care vine pericolul. Nu-i înțelegi natura, nu ști cum acționează, în virtutea căror legi. În fond, nu există repetiție, aici nimic nu seamănă cu ce-ai trăit și-ai văzut în misiunile precedente. Dacă tremuri, dacă eziți sau dai înapoi, ești terminat...

Contactul direct cu GÎNDACII este fatal. Întotdeauna. Fără excepții. Desigur, nu în sensul imaginat de un neinițiat. Fenomenul este inexplicabil. Vreau să spun: inexplicabil, fiindcă aici, pe lumea viezurilor galbeni, fatalitatea se manifestă foarte diferit de reprezentările noastre antropocentriste. Sfrijitul acela de Lampers. A intrat într-o Zonă Neagră. Și intrat a rămas. Înainte de Lampers, Adam Doria. Și-nainte de Adam Doria, Varoni. Și-nainte de ăștia trei, mulți alții. Nu le mai țin minte numele. O mulțime de vînători care-au intrat în mușuroaie, au întîlnit GÎNDACII, au avut contact direct cu ei și după aceea, întotdeauna după aceea, au șters-o în Zonele Negre. Contact direct! Păi noi nici măcar ce-nseamnă contact direct cu GÎNDACII nu știm. Cum spuneam mai-nainte, nu știm nimic. Da, asta-i realitatea noastră, realitatea viezurilor galbeni, n-avem ce face, ne supunem, strîngem rășină pentru alții, muncim, ne luptăm cu GÎNDACII și iarăși muncim...

"Cincisprezece secunde pînă la impact!"

În cochilie, căldura devine sufocantă. Insuportabilă. Patruzeci și șapte de grade Celsius. Transpirația îmi șiroiește pe față, îmi intră în ochi, orbindu-mă. Sînt sărat pînă-n măduva oaselor. Datorită poziției în care stau, răsucit, cu privirile încremenite pe monitorul care indică nivelul avariilor, simt cum încep să-mi amorțească brațele, de la umăr spre încheietura pumnului, iar mijlocul... Nu-i de mirare, parcă m-aș fi proptit în pumnale nevăzute, al căror tăiș îmi zgîrie, sus-jos, jos-sus, șira spinării... Mă întind să dau drumul la ventilație, dar aerajul se blochează de cum ating, cu buricele degetelor, tastatura electro-optică. În schimb, blestematele de proiectoare se aprind pe neașteptate, fapt care mă obligă să-i împroșc cu sudalme pe toți tehnicienii COMPANIEI la un loc; pe mămicile și tăticii lor; mămici și tătici care n-au avut altceva mai bun de făcut decît să procreeze această grămadă ordonată de cretini meticuloși și ultraspecializați și care, la rîndul lor, vor procrea altă grămadă de cretini meticuloși și ultraspecializați; muncitori întru eternitate prin uzinele și laboratoarele Speciei...

Mă lămuresc ce-i cu ventilația: rășina a obturat complet deschizăturile laterale, s-a depus pe axele mobile și pe torpaleții rotoarelor.

Durerea din șale în loc să scadă, crește. Și-odată cu ea, groaza de necunoscut revine- o groază teribilă, animalică, soră geamănă cu abjecția cea mai abjectă, cu absurdul cel mai absurd. Împotriva oricui se poate lupta, împotriva ei nu. E ca un scrîșnet chinuit, monoton, înspăimîntor de acut. Murdărește tot ce atinge. Și nu lasă nimic neatins! Îți seacă sufletul, te devastează pe dinăuntru, distruge orice umbră de omenie... Dacă mai aveai în tine vreo umbră de omenie, vînătorule de viezuri!... Mă concentrez asupra ventilatoarelor. Degeaba. Sistemul nu răspunde la comenzi, e literalmente blocat. Axele mobile se învîrt în gol. Rășina a trecut de filtrele centrifugale; s-a sedimentat undeva, pe conductele ascendente, strangulîndu-le. Cu chiu, cu vai, reușesc să pornesc două dintre cele opt rotoare, dar monitorul cu avariile mă atenționează că suprasarcina a provoacat deja supraîncălzirea lagărelor. Stau ca pe ace.

"Zece secunde pînă la impact!"

În ritmul ăsta, gîndesc, o să le prăjesc cu totul.

Documentul numărul 8

În dormitor, atmosfera e fibroasă, dură, ca o armură. Respir. Cu greu, dar respir. Aerul îmi intră și-mi iese din plămîni, cu viteza unui jet de abur sub presiune. Deschid ochii, dar nu văd nimic. Zac pe-o rînă, încovrigat sub cearceaful care acoperă patul, cu privirea lipită de suprafața acestui întuneric brăzdat de vinișoare negre, strălucitoare, ce glisează sticlos și halucinant.

Mă foiesc. Îmi înfig palmele în așternut. Pînza aspră îmi zgîrie pielea. Mă las cu toată greutatea pe coate și-mi iau avînt, agățîndu-mă, cu vîrful degetelor, de jaluzelele pe care Cico le-a uitat întredeschise. Afară, noaptea înaintează ca o șopîrlă umedă, despicînd aerul în fîși înguste de penumbră. Vaporii care plutesc peste zi deasupra solului s-au transformat într-un condens galben, care se prelinge pe zidăria exterioară a refugiului, pe scoarța copacilor de pe peluză, adunîndu-se în mici ochiuri ce înghit cu lăcomie lumina slabă, artificială, a neoanelor răsfirate împrejurul Vizuinei.

Îmi fac drum spre sufragerie. Pe bîjbăite, mă lovesc de un obiect cu marginile rotunde și tari. Un fotoliu cu suspensoare gravitice. Înjur și-l împing cît colo. Mă uit roată. Întunericul se diluează brusc, plesnește dintr-o dată, invadat de fotoni.

Chiar lîngă nasul meu, senzorii computerului central își răsucesc spre mine lentilele bulbucate, asemenea unor pastile de sticlă fosforescente, culisînd leneș de-a lungul și de-a latul unui sistem de axe rectangulare.

DURATA SOMNULUI POSTMELESIAN: PATRUZECI ȘI ȘAPTE DE ORE, TREIZECI ȘI CINCI DE MINUTE ȘI DOUĂZECI ȘI OPT DE SECUNDE. DURATA MISIUNII ...

Vocea lui Cico mă lovește ca o măciucă în moalele capului. Mașinărie de doi bani! Nu vreau să știu cît am dormit. Nu vreau să știu cum și unde am fost recuperat de Milo, Ehko și Sato. Nu vreau să aud ceea ce am mai auzit de atîtea ori, tîmpeniile astea pe care orice vînător le știe pe de rost și care îmi fac viața imposibilă de douăzeci și patru de ani!

Nu vreau să aud nimic!

Îmi ajunge să știu că sînt întreg și nevătămat; că nu am fost înghițit de tenebrele spațiului și timpului, după întîlnirea cu dihania galbenă; că somnul viezurelui galben nu a izbutit să-mi răstoarne echilibrul interior, aruncîndu-mă definitiv în oceanul de nebunie al visului postmelesian; că pot să mănînc pe apucate, cu amîndouă mîinile; că am trăit aproape un sfert de secol pe această lume stranie, fără să cedez în fața spasmelor și umorilor ei inextricabile.

Îmi ajung toate astea, îmi ajung cu vîrf și-ndesat!

Mesaj din partea comandantului navei CYBELA:

CĂTRE VÎNĂTORUL DE VIEZURI KHORMA SHIKAB. STOP. INTRARE PE ORBITA STAȚIONARĂ. STOP. EFECTUAȚI VERIFICĂRILE STANDARD PENTRU ASOLIZAREA NAVETEI DE LEGĂTURĂ. STOP. RADUS LEMONT, COMANDANT AL NAVEI CYBELA.

Sînt calm. Incredibil de calm. Mesajul lui Radus Lemont, un individ pe care nu am avut plăcerea să-l cunosc personal și pe care sper să nici nu am plăcerea să-l cunosc vreodată astfel, adică personal și fără intermediari, așadar mesajul acestui Radus Lemont nu-mi spune nimic. După calculele lui Cico, peste aproximativ o sută cincizeci și două de ore, CYB1, naveta de legătură cu CYBELA, va ateriza pe hexagonul de beton și sticlă din spatele Vizuinei. Și tot peste o sută cincizeci și două de ore, conform avertismentului expediat prin subspațiu de vechea mea cunoștiință, Tim Hooskin, cu cîteva minute înainte de întîlnirea roiului de GÎNDACI, voi fi obligat să suport, încă o dată, procedura de necesitate 023B, iar eu, Khorma Shikab, veteranul strîngătorilor de rășină, voi fi obligat să redevin cobaiul unui psihocrator al Serviciului de Securitate al COMPANIEI!

Termin de mîncat și mă întorc în camera de zi. În timp ce îmbrac salopeta de lucru, îi transmit lui Sato să pregătească butoaiele cu rășina colectată la ultima misiune, să le așeze pe linia de încărare și, împreună cu Ehko și Milo, să execute toate verificările impuse de regulamentele COMPANIEI.

În nișele din pereți, senzorii lui Cico clipesc ostentativ și hipnotic.

COMANDANT KHORMA SHIKAB. VĂ INFORMEZ CĂ SÎNTEȚI SUB NORMA MINIMĂ STABILITĂ DE COMANDAMENTUL BAZEI DE TRANZIT. DIN ACEST MOTIV, DIRECTORUL DEPARTAMENTULUI DE RESURSE UMANE DIN CADRUL CONSILIULUI DIRECTORILOR COMPANIEI A AUTORIZAT SUSPEDAREA DVS. DEFINITIVĂ. ÎN CONSECINȚĂ, VEȚI FI TRANSFERAT LA BORDUL NAVEI CYBELA, ȘI PREDAT AUTORITĂȚILOR DE PE NUMA. VĂ REAMINTESC CĂ, DIN ACEST MOMENT, VĂ AFLAȚI LA DISPOZIȚIA PSIHOCRATORILOR SERVICIULUI DE SECURITATE. PÎNĂ LA ASOLIZAREA NAVETEI DE LEGĂTURĂ SUSPENDAȚI ORICE ACTIVITATE DE RECOLTARE A RĂȘINII. ÎN INTERVALUL DE TIMP SPECIFICAT VĂ ESTE INTERZISĂ PĂRĂSIREA PERIMETRULUI DE SIGURANȚĂ.

Încăperea devine pe neașteptate atît de îngustă, de neîncăpătoare, încît am senzația că pereții se apleacă încet, încetișor, peste mine, că masa din colț, scaunul cu suspensoare gravitice pe care am izbutit să mă așez sub ploaia de silabe cu care mă fericește Cico, ba chiar și țevile de aeraj din tavan, se micșorează treptat, resorbite în propria formă, iar eu înghit pilule lăsate de Ehko pe birou, una cîte una, icnind, nu de frică, ci de furie, fiindcă asta așa se cheamă, furie, neputință, orbecăială prin bezna prostiei, a suficienței noastre bipede și raționale!

Computerul central îi dă înainte cu transferul la bordul CYBELEI, îmi sfredelește auzul cu vocea lui de metal opărit care țășnește din boxele ascunse cu măiestrie în pereții Vizuinei, carevasăzică, gîndesc, mai întîi au trimis un nenorocit de psihocrator să-mi facă felul aici, pe lumea viezurilor galbeni, în interiorul Perimetrului de siguranță, apoi brusc, s-au răzgîndit, au hotărît să mă aducă pe Numa, să mă judece acolo, în catacombele Bazei de tranzit. Ceva nu se leagă, realizez instinctiv că decizia de suspendare n-are nici o legătură cu faptul că sunt sub norma stabilită de comandamentul Bazei, majoritatea vînătorilor sînt sub norma stabilită de comandamentul Bazei de tranzit, probabil comandamentul de pe Numa nici nu știe că există o asemenea decizie de suspendare, așa încît nu-mi rămîne decît să trag concluzia că toată povestea asta reprezintă de fapt continuarea unei povești anterioare, blestematul de Iaoton Joshu, numai despre asta poate fi vorba, despre trecerea lui în eternitate și despre aportul meu la această trecere.

Batanta de la intrare lunecă fără zgomot pe canaturi. Mă răsucesc și privesc în adîncul coridorului. Spirala descendentă ce leagă nivelul superior de nivelele inferioare ale Vizuinei e luminată doar de flotoarele care vibrează la cîțiva milimetrii de tavanul puternic irizat spre portocaliu.

Proțăpit în cadru, cu brațele rășchirate peste calota semisferică, Ehko întinde către mine amîndoi ochii telescopici. Remarc că terminalele acestor tentacule scuturate de spasme sînt incandescente.

"Șefu', este probleme pe cochilie."

"Cum adică, este probleme pe cochilie?"

Tentaculele incandescente se retrag instantaneu.

"Firește că s-au făcut neagră, cenușie!"

"Cum adică, firește că s-au făcut neagră?"

Tăcere. Parcă nici nu m-a auzit. Deschid gura ca să repet întrebarea, dar mi-o ia înainte:

"Eu zice că s-au făcut așa, ca un pată neagră, cenușie, ca un capi de șopîrlă de Terra Nova!"

În semiobscurul camerei, în oglinda de pe peretele lateral, îmi zăresc, pentru o fracțiune de secundă, chipul.

Nu mai e nimic omenesc acolo.

 

 

                                  

 

respiro@2000-2004 All rights reserved