[Colaboratori] 
 
ÎNAPOI

Radu Sergiu Ruba


M-am născut la 14 octombrie 1954, în comuna Ardud, județul Satu Mare. La unsprezece ani, mi-am pierdut total vederea.

Între 1974-1978, am studiat filologia franceză și engleză la Universitatea din București.Între 1978-1990, am lucrat ca profesor de limba franceză, de limba și literatura română, ca inspector de specialitate în Ministerul Învațământului și științei, responsabil cu subsistemul educației speciale pentru deficienții de vedere. În 1989, am fost ales vicepreședinte al Asociației Nevazătorilor din România, răspunzând de serviciul cultural, educațional și de relatiile internaționale ale instituției. Începând cu 1 noiembrie 1998, m-am pensionat în baza Legii nr. 57/1992.

Sunt autorul următoarelor cărți de literatură: volumele de poezie SPONTANEITATEA ÎNTELEASA (1983) si ILUZIA CONTINUĂ (1988), ambele apărute la Editura Cartea Românească, a volumului de poezie si proză scurtă IUBIREA SI ORIENTUL, Ed. Phoenix, Bucuresti, 1994 și a celui de nuvele CONTRABANDA MEMORIEI, Ed. Cartea Româneasca, 1997, precum ți a antologiei personale DACA PLECI ÎN CAUTAREA MEA, Ed. Axa, Botoșani, 1999, MARGINAL, Poeme, Ed. Dacia, Cluj, 2001. Am alcătuit de asemenea, realizând și aparatul biobibliografic, Antologia Scriitorilor Nevăzători din România CONSTELAȚIA HOMER, Ed. SAS, Bucuresti, 1996. Fac parte din grupul celor trei autori care au realizat volumul PAPA IOAN PAUL AL II-LEA sI ROM@NIA, Ed Z 2000, Bucuresti, 1999. Am tradus pentru Editura Univers romanul VENDREDI OU LA VIE SAUVAGE (VINERI SAU VIATA SALBATICA) de Michel Tournier, apărut în anul 1999 si împreuna cu Manuela Vrabie, studiul LA TROISIÈME FEMME (A TREIA FEMEIE) de Gilles Lipovetsky, Ed. Univers, 2000. Desemnat de Uniunea Scriitorilor, am tradus de asemenea proză de limba franceză selectată pentru a fi talmacită în celelate limbi europene in cadrul proiectului continental LITERATURA EXPRESS 2000; autorii tradusi au fost: Nicolas Ancion, Corine Desaszens si Olivier Rolin. Cu poezie, proza scurta si eseu, am fost inclus în antologii și almanahuri publicate în România, Australia, Bulgaria și Franța. Am luat premiul Ministerului Afacerilor Externe al Franței la Festivalul Internațional al Nuvelei Francofone, ediția 1993, cu o nuvelă pe care am tradus-o și redactat-o în limba franceză.

Între 1987-1998 am condus, ca redactor șef, revista LITERA NOASTRĂ, publicată în scriere braille și în scriere vizuală și din nou pe bază de convenție de colaborare, dirijez în aceeași calitate aceasta revistă, începând de la 1 februarie 2000. Am facut parte din colegiile de redacție ale săptămânalelor PHOENIX și TINERAMA, am colaborat constant la cotidianul CURENTUL și la revista OAMENI ÎN TOP, precum și la numeroase reviste literare. Din 1992, realizez, pe Programul România Actualități, emisiunea săptamânală OCHIUL INTERIOR, iar din 1999, pe același program, emisiunea literară "La lumina sufletului", cu poezie și proză semnată de autorii nevăzători, serial transformat în carte vorbită pe șapte casete. Am realizat de asemenea, în direct, emisiunea de 90 de minute "Tiflo-Antena" pe programul Antena Bucureștilor în perioada 1995-1996. Am statutul de colaborator permanent, cu drepturi de autor, al Societății Române de Radiodifuziune. Am realizat numeroase materiale pentru Radio Europa Liberă și Radio Europa FM. Sunt membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Asociatiei Ziariștilor din România și al Asociației Autorilor Multimedia din Franța.

 


respiro©2000 All rights reserved.

••• design: SGFXstudio •••