PREMIERE CINEMATOGRAFICE ROMÂNEȘTI

 

                                                                                                         de Mircea Dumitrescu

 

 

ȘERBAN MARINESCU – Turnul din Pisa (2002)

CRISTIAN MUNGIU – Occident (2002)

RADU MUNTEAN– Furia (2002)

 

 

 

 

ȘERBAN MARINESCU – Turnul din Pisa (2002)

 

Turnul din Pisa este primul film pentru care Șerban Marinescu (n. Pitești, 27 mai 1956, absolvent al I. A. T. C. Ion Luca Caragiale din București, în anul 1980, secția regie de film) nu folosește o sursă literară, mulțumindu-se cu scenariul semnat de scriitorul D. R. Popescu. Dacă în primele trei filme (Moara lui Călifar, 1984; Domnișoara Aurica, 1986; Cei care plătesc cu viața, 1989), regizorul a preferat perioada interbelică, modest ilustrată, iar în cel de al patrulea film (Cel mai iubit dintre pământeni, 1992) a încercat să se concentreze asupra perioadei socialiste, în acest ultim produs cinematografic optează pentru așa-zisa perioadă de tranziție, perioada postdecembristă. Elementele comune acestor producții sunt interesul pentru ambianță și pentru destinul uman; două planuri pe care Șerban Marinescu nu a știut niciodată să le pună de acord. În lipsa acestei armonizări, în filmele sale, fondul contrazice forma și viceversa. Deși cele două pot fi analizate separat, contrastul este inacceptabil și dăunează amândurora. Un alt element comun (dacă excludem debutul) este, după cum vom vedea, mediocritatea.

Substanța filmului, ca destin uman, se constituie în povestea tragică a unei tinere, Ioana, declanșată în timpul ceremonialului nuntirii (“Povestea mea a început aici. Acum 10 ani. Era toamnă și eram foarte, foarte îndrăgostită. Nu credeam că cel mai frumos lucru din viața mea s-a transformat într-un coșmar”). Altfel spus, filmul ne relevă cazul, deloc ieșit din comun, al devierii unui rost prin intervenția aberantului – deviere având în subsidiar deturnarea unui ritual tradițional, raptul miresei. Jocul se transformă în act criminal, iluzia devine o apăsătoare realitate. Este evident faptul că optica regizorului este demitizantă, demistificatoare, foarte frecventă în “postmodernism”, iar momentul în care se înfăptuiește acest ritual negativ, al violului, al distrugerii unor repere morale, Ajunul Crăciunului, corespunde acestei viziuni. Spațiile pe care le traversează sau nu victima, Ioana (Ioana Flora), sunt segmente ale unui traiect existențial, uneori fără nici o legătură între ele, dar sugestive pentru întregirea unor anumite ambianțe și atmosfere, a unor stări psihologice, a unor semnificații anume. Maidanul cu gunoaie, care trimite simbolic la prăbușirea unui univers uman, aflat în stăpânirea lumii interlope, a devenit loc preferat pentru hoții de combustibil. Pădurea prin care este dusă Ioana, ca mireasă furată, are semnificația unui prim obstacol ritual pe care trebuie să-l depășească. Imaginea pădurii alternează cu imagini din camera nupțială, spațiu al trecerii spre o altă vârstă biologică, sufletească și spirituală. Petrecerea de Crăciun are semnificația nu numai a seducției celor lumești, ci și a unei sincere bucurii de a trăi, de a fi împreună cu ceilalți. Sala tribunalului pare mai mult prilejul confruntării cu sine însăși decât cu judecata autorităților și a semenilor. În fine, închisoarea semnifică un drum necesar al Calvarului, al ispășirii, al eliberării. Locul de refugiu, cu aer medieval, al miliardarului Ștefan (Gheorghe Visu), coborât parcă din lumea fantastică a lui Mateiu Caragiale, pare spațiul care promite dezlegarea enigmei (crima și violul), un spațiu al revelării adevărului. Aceste spații, unele cu notații minuțioase, ca într-un documentar, capătă, uneori, înfățișări bizare, exprimate într-un registru în care conviețuiesc suprarealismul și postmodernismul. Eleganța petrecerii din Noaptea de Ajun, în care perechile dansează vals și tango, secondate de câțiva invitați sau intruși mascați în Moș Crăciun, contrastează cu mizerul maidan. Contrastantă ne apare și închisoarea unde deținuții, sub îndrumarea Ioanei, ca “instructor artistic”, organizează un spectacol cu jongleri și clovni, în prezența străinului care pretinde că a venit cu scopul de a realiza un film documentar despre închisorile din România. Într-un contrast izbitor cu restul decorului ne apare și conacul lui Ștefan, în vreme ce biserica și cimitirul de țară aduc o proaspătă adiere de aer tradițional.

Personajele, cele mai multe, par reflexul acestor ambianțe, după cum ambianțele nu pot accepta decât prezența unor personaje cu care să formeze o unitate. Ceea ce lipsește din ambele este autenticul. Elocvente sunt câteva apariții: mascații din camera nupțială, prezențe “de făcătură”, voit misterioase, coborâte, parcă, dintr-o peliculă hollywoodiană de consum; bărbatul travestit și piticul din preajma cineastului; jonglerii și clovnii din închisoare, trioul Gigi – Dorel – Vali (Gheorghe Dinică, Dorel Vișan și Valentin Uritescu) – o prezență dorită a fi cât mai pitorească, plimbați demonstrativ între condiția de găinari, de lăutari improvizați, având același aer al emigranților ardeleni din filmele anterioare semnate de Sergiu Nicolaescu, Dan Pița sau Mircea Veroiu. Și opțiunea Ioanei, aceea de a rămâne în închisoare, ca instructor artistic, are aceeași conotație moralizatoare din produsele perioadei socialiste, notă frecvent întâlnită în filmele lui Șerban Marinescu. Se rețin însă și două fotograme sugestive: zidul închisorii – surprins dintr-un unghi aparte, pe lângă care trece duba cu deținuți – și panoramarea închisorii – cu luminile aprinse pe metereze, o fotografie în ton suprarealist –, ambele sugerând o stare de solitudine, de incomunicabilitate. De inspirație felliniană par fotogramele care surprind curtea din fața închisorii, ornată cu baloane albastre, pe lângă care trece străinul, secondat de intimul său alai. Un moment de o ortodoxă convenționalitate, frecvent în filmul român din perioada postdecembristă, este moartea și înmormântarea lui Dorel.

Filmul, în întregul lui, nu depășește nivelul unui exercițiu de stil, în galop, condiția unei lucrări făcute, exagerat de elaborate, a unui Kitsch țipător și lustruit. Intervențiile actorilor, ca în mai toate filmele române, de la începuturi și până în prezent, sunt tributare teatralismului – o regretabilă confuzie între două limbaje distincte. Momentele desuete, dacă nu sunt făcute cu o oarecare intenție ironică (și par să nu fie), sunt cele în care se cântă romanțe sau “de foc și jele”. În definitiv, și formula filmului este impură, un amestec formal, neasimilat, de policier, telenovelă și melodramă. Alternanța dintre așa-zisa muzică lăutărească și acordurile mozartiene creează un contrast nespeculat estetic, motiv pentru care se finalizează într-o altă impuritate. Ceea ce se poate observa în filmul român, în genere, este prezent și la Șerban Marinescu: suprasolicitarea benzii sonore cu scopul de a atenua efectul negativ al ezitărilor și stângăciilor din alte compartimente. Prin acest ultim film al lui Șerban Marinescu, câștigul postmodernismului român, care foarte rar depășește mimetismul, este modest. Se pare că, la noi, această formulă artistică a obosit chiar înainte de a-și desfășura demonstrativ virtuțile. Deși debutul său (Moara lui Călifar) promitea un regizor de valoare, în contextul devenirii modeste a filmului român, Șerban Marinescu rămâne, după părerea noastră, un meșteșugar, un calofil căznit, pe linia (ceva mai onorabilă) a lui Dan Pița, Mircea Veroiu și Iulian Mihu.

 

 

 

CRISTIAN MUNGIU – Occident (2002)

 

După ce  a absolvit, în 1983, Facultatea de Filologie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza  din Iași, Cristian Mungiu (n. Iași, 1956) s-a angajat ca profesor de limba engleză, în același timp practicând și gazetăria la cotidienele Expres, Monitorul și la revistele Opinia studențească și Convorbiri literare din Iași. Din anul 1995, a urmat cursurile Academiei de Teatru și Film din București, secția regie de film, cursuri absolvite în anul 1998. În timpul studiilor universitare, a lucrat ca asistent și, apoi, ca secund de regie la mai multe producții internaționale, filmate în România, în perioada 1994-1998 (Căpitanul Conan, r. Bertrand Tavernier, Trenul vieții, r. Radu Mihăileanu etc.). Între anii 1996 și 2000, a realizat șase scurt-metraje de ficțiune, distinse cu șase premii internaționale. Este și autorul a trei scenarii de film (Tina și mama ei, 1998, Cartier, 1999 și Occident, 2000).

Finalizat după doi ani de la scrierea scenariului, Occident, 2002, o producție Temple Film, este debutul său la categoria “film de ficțiune de lung-metraj”, în sistemul 35 mm. Este cel de al 23-lea debut, dacă socotim din decembrie 1989, și cel de al 76-lea film realizat în aceeași perioadă, în care cele mai multe dintre produsele genului nu depășesc mediocritatea și submediocritatea. Structura filmului rezultă din întrepătrunderea a trei planuri spațiale și temporale distincte, fiecare dintre ele putându-se constitui într-o poveste de sine stătătoare: o săptămână din istoria unui cuplu, povestea unei fete de măritat și aspecte din familia unui colonel de poliție. Factorii unificatori ai acestor trei planuri sunt îndeosebi personajele, care trec prin aceleași evenimente, dar și anumite teme comune ca, de exemplu, viața de familie din România, lipsa de perspectivă privind posibilitatea de a găsi de lucru sau de a întemeia o familie, alternativa rămânerii în țară sau a emigrării, lumea de condiție modestă, medie, căreia ei aparțin și, în fine, perioada postdecembristă, numită impropriu de tranziție, care constituie un fundal pentru cele evocate. Reținem două particularități de prezentare a acestei structuri perspectivist-relativiste: personajele care apar ca principale într-un episod sunt reluate ca secundare în celelalte două episoade și, o dată cu relativa încheiere a fiecărei povestiri, ne întoarcem la locul și timpul inițial. O astfel de construcție ce apare fie circulară, fie în spirală, fie lineară sau în valuri succesive, propune cel puțin trei priviri asupra acelorași fapte, întâmplări, împrejurări și destine umane. Tipul de construcție este tributar metodologiei postmoderniste, care se sprijină pe o viziune fragmentară asupra omului și a lumii, pe relativitatea perspectivelor și pe fatuitatea comportamentelor și a întâmplărilor. Este vorba despre o structură care ne amintește de remarcabila operă de sugestie pirandelliană a lui Akira Kurosawa, Rashomon (1950), după două nuvele ale scriitorului nipon Ryunosuke Akutagawa. Un remake după acest film a realizat și regizorul american Martin Ritt, în 1968, Ultraj.

Primul discurs al filmului cuprinde o săptămână din viața unui cuplu, Luci (Alexandru Papadopol) și Sorina (Anca Androne), amintind de personajele scheciului Renzo și Luciana de Mario Monicelli, din Boccaccio’70. Ei locuiesc la marginea orașului, într-un cartier populat de oameni simpli, majoritatea țigani, înghesuiți în sinistrele blocuri “de nefamiliști”. În apropierea acestora, maidanul cu gropi și gunoaie sugerează mizeria, deopotrivă materială și morală. Cu lucrurile scoase, abuziv, în “stradă”, Luci și Sorina dau seamă de incertitudinea, instabilitatea și lipsa de orizont a tinerei generații postdecembriste, a întregului neam – de fapt –, aflat într-un accelerat proces de degradare la toate nivelurile și, în definitiv, de țigănizare. Faptul că tocmai niște țigani sunt aceia care îi dă afară din spațiul închiriat este semnificativ pentru destinul unui neam care se simte străin în propria casă. Siliți să se despartă, Sorina este găzduită în luxosul apartament al unui cetățean francez, Jerome (Samuel Tastet), iar Luci la mătușa unui prieten emigrat în Germania, tanti Ileana (Eugenia Bosânceanu). Acceptarea ospitalității, deloc nevinovate, a unui cetățean francez, aflat în țara noastră nu se știe de ce, anunță, nu numai pentru Sorina, începutul unui proces de deposedare, de dezrădăcinare, de înstrăinare, proces ce pare a fi o fatalitate, o perspectivă imposibil de evitat. Prezența cetățeanului belgian, Van Horn (Michael Beck) la un orfelinat, sugestia unei patrii ajunsă ca un pământ al nimănui, are același sens, ca și condiția derizorie în care au ajuns și se complac Luci și cea de-a doua dintre partenerele lui, Mihaela (Tania Popa), care cutreieră străzile Capitalei mascați în reclame comerciale.

În celelalte două episoade, dintre care doar unul este explicitat printr-un insert (Mihaela și mama ei), accentul cade pe membrii familiei Vișoiu. El (Dorel Vișan), care a trecut de la “tovarăș” la “domn”, acum foarte aproape de pensionare (în curând “nea” – ca să expunem întreaga devenire clișeistică a adresării), este colonel în poliție, la secția 42 din București, provenit din miliție, “cu origine sănătoasă”, mai curând țărănească decât muncitorească. După toate aparențele un om de treabă, cam blazat, puțin dezavuat, se poartă aproape părintește cu ostașii, răsplătindu-i cu câte o bere pentru micile servicii personale pe care i le-au adus. Cu siguranță că și-a făcut pe deplin datoria în miliție, chiar cu unele abuzuri, atent să nu-și piardă poziția socială privilegiată și numeroasele facilități. Tradiționalist ca structură, înzestrat din plin cu acea șiretenie specific țărănească, dornic ca în jurul lui totul să fie pus la punct, ordonat și firesc, esența psihologiei lui este aceea de om al puterii represive sau, cu o nouă denumire, executive, dar  care își dă seama că multe s-au schimbat între timp. Elocvente, în acest sens, sunt întâlnirile și discuțiile cu Timofte, plecat în Germania după mai multe tentative eșuate înainte de 1989 și întors în țară recent, pentru ceva afaceri (“Și în plus, n-am dat în mata” – îi spune colonelul ; “Două palme” ; “Față de  ce bătea ăia…”– adică securitatea, n. n.). Deși s-a adaptat cu ușurință la relativele răsturnări de după evenimentele din decembrie 1989, ideea de rostuire, cu gândul ascuns de “a se ajunge”, de continuitate, este acum subordonată dorinței de a asigura unicei sale fiice un viitor cât mai bun. Colonelul Vișoiu are suficiente resurse pentru a se adapta oricăror împrejurări, cu același tainic gând, să supraviețuiască. Și, ca toți ceilalți, se descurcă. Dar niciodată nu va excela în nimic. Se va stinge în anonimat, cu un regret suportabil (“După ce ai ieșit la pensie, te uită toți”) și cu mângâierea unui adulter. Geta (Coca Bloos), până mai adineauri “tovarășă”, acum răspunzând la apelativul de “doamnă”, “tanti” sau “madam” (funcție de gradul de complicitate existent între partenerii de dialog), soția colonelului Vișoiu, având și ea “origine sănătoasă”, aproape idiotizată de monotonia unei existențe șterse, mai are un singur scop: să-și căpătuiască unica fiică, prin care speră să se continue prin tot ceea ce ea n-a putut să înfăptuiască. Fiica, Mihaela, deși cu aspirații îndrăznețe (“Eu vreau să scriu cărți, să călătoresc… Eu vreau pe  cineva care să-mi citească poeziile”), nu depășește, în stângacele versificații, limitele unui intimism școlăresc, ale unui pășunism cu o îndelungată tradiție la noi. Ea vede în emigrare, așa cum vede Sorina și mulți alții din generația ei, o posibilă soluție. Familia Vișoiu, privind gradul de inteligență, disponibilitățile intelectuale, este ilustrativă pentru condiția multor români, îndeosebi a celor oarecum căpătuiți datorită unei conjuncturi politice nesperat de favorabile.

Dintr-o largă perspectivă, tematica filmului se conturează a fi aceea a seducției Occidentului, temperată de nostalgia tradiției, pe fundalul unui complex bimilenar al provincialismului. Momentele mai grave ale filmului, insuficient subliniate și dezvoltate, sunt atenuate, chiar diluate, de o vădită intenție a regizorului de “a face haz de necaz”. Generalizând, această seducție a amuzamentului, a divertismentului, prin folosirea disproporționată a unor poante și gaguri, notă dominantă a temperamentului românesc, fac ca problematicile majore să fie minimalizate, bagatelizate. Într-adevăr, prin aceste procedee, se inițiază și se stimulează un proces de defulare, de falsă eliberare care zădărnicește apariția unui real protest. Consecința inevitabilă a complacerii în amuzament, în divertisment, este un confortabil dar și un sinucigaș gest complicitar. Sunt izbutite însă câteva dintre momentele tratate în registru comic: cel de la agenția matrimonială; acela al folosirii, de către colonelul Vișoiu, a ostașilor pentru primirea pretendentului italian; primirea acestuia; sărbătorirea colonelului Vișoiu cu prilejul ieșirii sale la pensie. Prin contrast, unele momente sunt convenționale, cum ar fi acela în care cuplul Luci/Sorina se sărută, surprins printr-o mișcare circulară de aparat, iar altele de-a dreptul grotești (vizita la muzeu). Dialogul dintre colonelul Vișoiu și Luigi, simultan în limbile română și italiană, amintește de un episod similar din remarcabilul film al lui Jim Jarmusch, Gost Dog, Calea samuraiului.

Occident este un film inegal, realizat cu o oarecare dezinvoltură și siguranță tehnică, cu patru partituri actoricești de reținut, acelea ale lui Alexandru Papadopol, Dorel Vișan, Eugenia Bosânceanu și Coca Bloos, dar și cu o interpretare foarte modestă, aceea a actriței Anca Androne. Remarcabilă este imaginea, semnată de Vivi Drăgan Vasile, din care reținem, printre altele, o inspirată și expresivă secvență, aceea de la complexul de distracții. De sugestie suprarealistă, fotograma tinerilor care se dau în lanțuri exprimă, la nivel pur vizual, una dintre ideile centrale ale filmului: a trăi în iluzie, a fi în aer. Debutul lui Cristian Mungiu poate fi considerat promițător, detașându-se considerabil de câteva filme mai recente, pe care le putem caracteriza, cu indulgență, deșeuri cinematografice:  Sexy harem Ada Kalex, r. Mircea Mureșan, Incidentul Ankara, r. Antoniu Vasile Berenyi, Garcea și oltenii, r. Sam Irvin, Vlad nemuritorul, r. Adrian Popovici.

 

 

RADU MUNTEAN – Furia (2002) DEBUT

 

Prin acest debut, RADU MUNTEAN, unul dintre cei mai valoroși și cunoscuți autori de clipuri publicitare, ne propune o altă coborâre în infernul românesc, un infern cu înfățișarea unei prăbușiri sufletești, morale și spirituale, însoțită, pe de o parte, de o dominantă mizerie materială și, pe de altă parte, de o mistuitoare poftă de căpătuială. Ambianța filmului ne este familiară, un București ca o imensă mahala, un oraș complexat de condiția unei eterne provincii. Regizorul se fixează asupra perioadei postdecembriste, construindu-și povestea cu deosebită rigoare în cele trei straturi – timp, loc și acțiune. Timpul desfășurării faptelor, a întâmplărilor, este redus la puțin peste două zeci și patru de ore. Cele mai multe secvențe sunt filmate noaptea, întunericul și semiîntunericul neavând semnificația misterului, a straniului, a sugestiei, ci, dimpotrivă, a unui timp prielnic urzelilor, complotării, răfuielilor și crimei. Capitala, cu înfățișarea ei nocturnă de oraș al traficului de droguri, al curselor infernale și ilegale de mașini, într-un cartier mărginaș, al manelelor, al violenței, al afacerilor murdare, al jocurilor de noroc și al pariurilor, al evaziunii fiscale, al orgiilor celor parveniți, al șantajului și al răzbunărilor, ne apare ca un simbol al răului, ceea ce anulează idilica imagine tradițională. Aparatul de luat vederi notează numai ceea ce este sau poate fi relevant pentru intențiile autorului, pentru logica interioară a povestirii. Semnificația locurilor este aceea de spațiu închis, fără ieșire, de incintă. Cei care locuiesc în acest cartier mărginaș, cei care vin din alte părți, cu treburi precise sau cei care se vântură de colo-colo, fără nici un rost, cei care se implică sau sunt implicați în fapte și întâmplări dubioase formează acea lume subterană, interlopă, specifică marilor aglomerări urbane, pepinieră de delincvenți și recidiviști, fostă și viitoare clientelă a pușcăriilor, devenite neîncăpătoare.

Luca (Dragoș Bucur) este un tânăr de 24-25 de ani, venit din alt cartier, aparținând unei familii modeste. Înzestrat cu o oarecare inteligență, imaginativ, speculativ, inventiv, spirit independent și aventurier, știe să iasă cu ușurință din orice încurcătură. În general, este un om de acțiune, un extravertit, dar, de multe ori prea grăbit, se amestecă în chestiuni care nu-l privesc, devenind de-a dreptul iresponsabil. Simpatic, cu succes la fete, pare să nu ia nimic în serios. Dar are și două calități importante, anume sentimentul prieteniei și al responsabilității, manifestat cu simțul dramaticului și, uneori, cu un evident gust al umorului. Pasiunea lui sunt mașinile, iar meseria sa de baz㠖 cursele ilegale din cartier. Din punct de vedere social, știe care și unde îi este locul. Înțelege foarte bine legile nescrise care determină și guvernează raporturile cu ceilalți, mai ales cu cei bogați și puternici. De aceea oscilează, cu dibăcie uneori, alteori cu nesăbuință, între rugăminți, supunere și revoltă.

Felie (Andrei Vasluianu) este opusul lui Luca, amândoi formând, printr-o strânsă prietenie, o unitate a contrariilor. Serios, echilibrat, întotdeauna ținându-și cuvântul, Felie este un introvertit. De Luca l-a atras pasiunea comună pentru mașini și cursele ilegale. Seara, când dă semnalul de pornire a concurenților, cu brațele zvâcnind spre cer, transfigurat, pare un dirijor la pupitrul unei orchestre celebre. Toți îi recunosc calitatea deosebită, până la virtuozitate, de mecanic auto. Contrar caracterului și temperamentului său, și numai de dragul lui Luca, se implică în cele mai primejdioase situații. De aceea moartea lui poate părea absurdă. Luca și Felie amintesc de acei “ragazzi di vita” din scrierile și filmele lui Pier Paolo Pasolini. Mona (Dorina Chiriac) este o hăituită, produs și victimă a aceluiași mediu. Prezentatoare la un concurs cu câștiguri, mimând o păpușă mecanică, dispusă oricând pentru o legătură de ocazie, nostalgică și sentimentalistă, fredonează cunoscutul șlagăr interbelic “Ești visul visurilor mele”. Cu simțul realității, dar având și seducția iluzionării, intuiește în Luca pe salvatorul, sprijinitorul și, poate, pe viitorul și constantul ei partener.

Țiganii, stăpânii cartierului, sunt bine reprezentați. Gabonu (Adrian Tuli), în vârstă de aproximativ cincizeci de ani, este un tip corpolent, ras în cap, tatuat pe ambele brațe. Recidivist, fost pușcăriaș, este vestit pentru violența și afacerile lui dubioase. Controlează pariurile, iar, ca acoperire, este managerul cântăreților de petreceri, îndeosebi al lui Adrian Copilu’ Minune. Devotat familist, ca toți țiganii, în afaceri este realist, abil, tranșant și necruțător. Respingător, autoritar, deși uneori se adresează interlocutorului într-un mod surprinzător de familiar, el este un primitiv rătăcit printre oameni civilizați, pe care îi domină însă speculând dependența lor de bani, de bunurile materiale. Adrian Copilu’ Minune, ca și managerul său, este întocmai personajul real care a făcut (și continuă să facă) carieră în lumea românească a manelelor, aceste “cântece de dragoste de origine orientală, cu melodie duioasă și tărăgănată”, țigănizate și devenite un strident factor de poluare. Un deșeu de o stridentă trivialitate, dar care se bucură, în mai toate mediile, de o popularitate derutantă. În definitiv, maneaua este numai unul dintre reflexele stadiului de degradare la care a ajuns societatea română în perioada postdecembristă. Popularitatea lui Adrian Copilu’ Minune dă seamă de o gravă criză a valorilor.

Crocoi (Alin Marcu), fiulm de 13 ani al “mafiotului manager”, îmbrăcat într-un costum alb, cămașă albă și cravată, prea înfipt și obraznic pentru vârsta lui, grăbit să se înfrupte din plăcerile vieții, pare un înger căzut, pregătit pentru ritualul sacrificării.

Conflictul, intriga și deznodământul povestirii sunt rezolvate sub seducția irezistibilă a banului și a puterii pe care acesta o reprezintă. Datoria pe care Luca și Felie o au față de Gabonu este cauza și efectul tuturor celor care se vor întâmpla. Banul este aici adevăratul protagonist. Din acest punct de vedere, prin filmul lui Radu Muntean, avem senzația că ne aflăm în intimitatea unui univers balzacian. Din cauza neachitării datoriei, la scadența fixată abuziv de către Gabonu, Felie este ucis. Este doar începutul, o crimă de avertisment. La rândul lui, Luca îl ucide pe Crocoi. Asasinarea lui Crocoi nu poate fi considerată un gest de răzbunare, ci un act justițiar, un avertisment. Uciderea lui Crocoi este simbolică și are semnificația unui crez, a unui ritual, deși înalte semnificații filmul capătă îndeosebi prin ultima secvență: Luca, pe fondul țipetelor Monei, se năpustește asupra șoferului care voia s-o violeze în spațiul din spatele mașinii, izbindu-l fără întrerupere. Furia lui, aparent irațională, este un act de revoltă, o revoltă împotriva lui însuși, a celorlalți, a tuturora, împotriva unui neam nevrednic și a unei țări a nimănui. Ultima fotogramă, în stop cadru, cu dubița roșie, trasă pe dreapta și cu Luca, lovind întruna, are semnificația unei eliberări, a unei purificări, a unei renașteri, a unui nou început.

Furia este un film elaborat fără fisură. Deosebit de riguros construit, impresionează prin siguranță tehnică, prin fluență și dezinvoltură. În nici un compartiment al filmului nu se observă ezitări, trenări sau rupturi. În egală măsură de remarcabili sunt și actorii profesioniști, și cei neprofesioniști – țiganii care interpretează anumite roluri și figurația. Un merit deosebit al regizorului este acela că tratează cu demnitate, cu seriozitate tema asumată, fără a face concesii prostului gust, prin gaguri sau poante ieftine. Filmul poate fi considerat o metaforă a României contemporane, dar și expresia, prin extindere, a unor stări specifice acestei lumi, aflată la răscrucea de milenii. Sub aspect estetic, filmul lui Radu Muntean este unul dintre puținele debuturi valoroase de după evenimentele din decembrie 1989.

 
 
 

respiro©2000 All rights reserved.