STRĂINUL

 

de Mircea Pricăjan

                                                                                          

 

Cristinei, din nou.

 

Cred că asta e ultima poveste pe care o încredințez hârtiei; și nici măcar nu e o poveste cu adevărat! Luați-o ca o mărturisire, dacă doriți.

Luna trecută am intrat în cea de-a șaptea decadă a vieții mele și, cea mai mare parte din acești ani, mi-am câștigat pâinea scriind. Să ne înțelegem, n-am avut parte de mese copioase sau de ospețe de pe urma acestei ocupații; în România a avea succes nu înseamnă a fi citit de cât mai mulți oameni și, deci, a face vânzări din care să trăiești apoi regește. Cred că au existat doar vreo doi-trei scriitori care să poată face asta și ei au trăit în perioada interbelică. Alta e situația acum. A avea succes înseamnă a aduna cât mai multe cronici favorabile și a fi cunoscut în cât mai multe cercuri literare... chiar și acolo unde nu ești bine văzut. Important este să fii văzut! Am scris treizeci de romane și am adunat în trei volume peste o sută de povestiri. Am luat Premiul Uniunii Scriitorilor pentru proză în 1990, iar anul trecut mi s-a acordat din partea aceeași organizații premiul pentru întreaga activitate. Sunt membru al multor organizații literare; am făcut parte din jurii la atât de multe concursuri literare că nici nu le mai știu numărul. Dacă ați cumpărat măcar o dată revista România literară, precis ați citit un articol semnat de mine; până nu demult am făcut parte din colectivul redacțional al acestei reviste. Chiar și așa, nici unul dintre romanele mele nu au intrat în manualele de literatura română. A fost un întreg scandal când au vrut să introducă unul („Calea rătăcit㔠– al treilea roman pe care l-am scris); reprezentanții Bisericii au sărit până la cer că e o blasfemie acea carte, autorii manualului susțineau că e, totuși, o capodoperă (mi-a plăcut, în special, acest calificativ; dacă nu știți, noi, scriitorii, suntem foarte egocentrici), după care a intervenit Ministerul Educației Naționale și a pus piciorul în prag: romanul nu va fi inclus în manualul de clasa a IX-a și va fi înlocuit cu un altul, scris de un coleg de breaslă care, din păcate, a murit. Nu pot spune că m-a afectat această pățanie. Știu că orice autor inclus în programa de învățământ e, mai devreme sau mai târziu, condamnat să fie urât de către elevi. Nici mie nu mi-a plăcut să citesc la comandă; de ce le-ar plăcea elevilor de acum? Când ți se cere să faci ceva, rareori îți mai spui că, totuși, poate-ți va plăcea s-o faci. Ideea e că din manuale sigur nu mă recunoașteți. Sunt o celebritate neștiută de nimeni. Cărțile mele se distribuiau înainte de Revoluție doar între prieteni. A trebuit să aștept răsturnarea regimului să-mi văd un roman în vitrina unei librării. Și acolo a stat preț de luni bune! Cred că încă puteți găsi la librăria din apropierea voastră ultimul meu roman, „Soarele s-a stins”. Romanul acesta a apărut în urmă cu trei ani.

Nu are rost s-o mai lungesc. Sunt conștient că trăim într-o lume a vitezei, a știrilor pe teletext și a filmelor pe DVD (pe care le poți întrerupe când îți dorești și le poți continua mai târziu), știu, deci, că trebuie să fiu scurt când vă povestesc această întâmplare. Totuși, vă anunț de pe acum că nu mă voi putea lepăda de anumite digresiuni; după cincizeci de ani în care n-am făcut decât să caut să fiu cât mai exhaustiv, e greu acum să expediez acest subiect (și am încredințarea că e cel mai important subiect din câte am avut până acum ocazia să abordez) în câteva pagini. Dar trebuie să încerc. Vreau ca povestirea asta să ajungă la cât mai mulți oameni. De data asta nu mă interesează aprecierile critice! De data asta vreau cititori neavizați... vreau acei cititori care se pot lăsa vrăjiți, singurii care gustă întreaga dulceață sau amăreală a unei bucăți literare. Credeți-mă, aceștia înțeleg cel mai bine mesajul. N-ar putea să pună degetul pe el, dar îl simt și-i tulbură multă vreme după ce au terminat de citit o povestire. M-am săturat de disecții de morgă; vreau să simt că trăiesc măcar în această ultimă pulsație de viață.

Cele care urmează s-au petrecut acum cinci săptămâni. Tocmai terminasem de scris romanul care mă ținuse în casă ultimii doi ani și jumătate. „Străinul”, se cheamă și are într-adevăr o anume legătură cu cartea lui Camus. Se axează tot pe teama față de străin, față de necunoscutul pe care el îl aduce. N-am să vă spun prea multe despre acest roman. În momentul acesta se află sub tipar. Cred că va apărea luna viitoare. Vă spun doar că m-am simțit cum nu se poate mai ușurat când am închis mapa cu dactilograma. Romanul acesta mă consumase mai mult ca oricare altul. Cât timp am lucrat la el, n-am fost în stare să merg mai departe de ABC-ul din colț. Mă legau parcă niște corzi de oțel de mașina aceea de scris. Era un sentiment electrizant, extrem de plăcut, dar care, de la o vreme, a început să mă sâcâie. Mă simțeam propriul meu prizonier. Dependența aceasta cred că a luat naștere din cauza dispariției soției mele. Antonia, Tony cum îi spuneam eu, a murit nu cu mult înainte să încep eu lucrul la „Străinul”. Văzându-mă singur, mi-am focalizat întreaga atenție asupra acestui roman. Am intrat de bună voie în celulă, am încuiat ușa și am aruncat cheia afară pe geam. După cum am spus, la început a fost o aventură plăcută, aveam cu ce îmi umple timpul, gândurile mi se îndreptau într-alte direcții decât la momentele pe care le-am petrecut împreună cu Tony. Problema a apărut când mi-am dat seama că nu mă pot opri, că trebuie să închei manuscrisul cu orice preț, că doar așa voi putea scăpa din celulă. Romanul era tunelul pe care-l săpam și fiecare pagină pe care o scriam însemna câțiva centimetri făcuți spre lumina soarelui. Travaliul mi s-a părut interminabil. Și cred că așa vi s-ar părea și vouă, dacă v-ar spune cineva că vă veți recăpăta libertatea doar după ce veți scrie o mie de pagini – pentru că la această cifră am ajuns într-un sfârșit. Vă puteți închipui, așadar, ușurarea pe care am simțit-o când detenția mea s-a încheiat!

Am început să dansez prin cameră. Am scos din frigider sticla de șampanie pe care o țineam acolo de câteva luni bune și am băut până ce n-am mai știut de mine. Eram atât de fericit, că am început să strig. Nu știu dacă m-au auzit vecinii – trebuie să mă fi auzit, fiindcă strigam din toată puterea –, în orice caz, n-am primit nici o reclamație. Într-un sfârșit, m-am prăbușit pe pat și mi-au dat lacrimile. Era pentru prima dată când Tony nu era cu mine să sărbătorim terminarea unui roman. Am plâns în hohote, dezlănțuit, nepăsându-mi dacă suspinele-mi puteau fi auzite și de alții, așa cum nu-mi păsase dacă deranjam pe cineva cu strigătele de bucurie. În cele din urmă, am adormit și am visat-o pe Tony. Era mai frumoasă ca niciodată. Mă felicita.

A doua zi, conform unui alt obicei, am strâns toate hârtiile ce-aveau legătură cu romanul deja încheiat, le-am pus într-un sertar și am desfăcut un nou top de hârtie. Am luat prima coală din teanc și am hrănit mașina de scris cu ea. În capul paginii mi-am scris numele. Am lăsat patru rânduri libere pentru titlu și am așteptat să aud în minte primele propoziții. Între romane, scriu de obicei povestiri de cinci-șase pagini, pentru a mă destinde. Un fel de genoflexiuni dinainte de următorul maraton. Mă frământa de mai multă vreme o idee nu într-atât de complexă încât să ceară o desfășurare epică de amploarea unui roman și în acea zi aveam de gând să-i dau voie să existe. Numai că nici un cuvânt nu mi-a venit. Am stat în fața mașinii de scris, cu degetele deasupra clapelor, gata să mă avânt asupra lor când aș fi auzit acel cuvânt magic de început, preț de câteva ore. După care m-am lăsat pe spătarul scaunului și am răsuflat din greu. Am început să analizez idea din nou și am ajuns la concluzia că nu mai suna atât de strălucită. Nu te poți baza niciodată pe-o idee care pare nemaipomenită. O astfel de idee dă de-obicei naștere unei povestiri factice, prost fardate. Dar de data aceasta crezusem că trebuie să fie altă situație. Aveam drept exemplu romanul pe care tocmai îl încheiasem și care pornise tot dintr-o astfel de idee ce-mi venise gata dospită, rotundă și bine mirositoare.

Trei zile după aceea încă nu reușisem să găsesc formula de început și mă gândeam serios să abandonez ideea. Dar ce-avem să fac, atunci? Toată ziua nu mă gândeam decât la subiecte de povestiri și nimic nu strălucea prin ceața din mintea mea. Eram secat. Eram pustiu.

Apoi mi-am adus aminte ce medicație foloseam împotriva acestei boli înainte; fiindcă suferisem și înainte de „blocajul scriitorului”. Ieșeam în oraș într-o plimbare, observam cu atenție mișcarea din jurul meu și, când mă întorceam acasă, duceam în desagă cel puțin trei-patru subiecte cu șanse de reușită. Cele mai multe dintre povestirile pe care le-am scris și care au apărut în cele trei volume de care aminteam la început au luat naștere în felul acesta. La naiba, până și cinci dintre romane și-au aflat începutul într-o astfel de plimbare. „Misiunea muza”, o numea Tony și râdea apoi cu poftă. Da, de o nou㠄Misiune muz㔠aveam nevoie, hotărât, numai asta mă putea scăpa. Stătusem prea multă vreme în casă, încercând să-mi croiesc drum spre lumină, încât uitasem că există și altceva în afara celulei mele. Acum era momentul să redescopăr lumea.

Probabil că vă întrebați de ce țineam morțiș să încep din nou lucrul, când știam că de-abia ieșisem la liman dintr-o încâlceală ce-mi răpise doi ani și jumătate. Încercați să vă puneți în locul meu. Un bătrân ce tocmai împlinise șaptezeci de ani, trăind singur de aproape trei ani, un bătrân nu chiar atât de străin de mizantropie, care-și află singura plăcere în scris, o plăcere chiar și atât de chinuitoare cum se dovedise scrierea „Străinului”, un bătrân fără prieteni, conștient că trebuie să-și umple cu ceva timpul, dacă nu vrea să cadă în senilitate și în starea vegetativă pe care această o aduce... Având acest portret în fața ochilor, spuneți-mi ce v-ați fi așteptați să fac!

N-am stat pe gânduri nici o clipă. Era trecut de amiază, timpul cel mai bun pentru o „misiune” ca a mea, fiindcă atunci ieșeau de la serviciu cei mai mulți și muza putea sări din mai multe direcții. M-am încălțat, mi-am luat ochelarii de soare și mi-am înșfăcat umbrela – doar pentru că simțeam nevoia să țin ceva în mână, pentru că altfel soarele strălucea pe un cer fără urmă de nor. Am ieșit din casă cu o strângere de inimă. Ultima dată când pornisem într-o astfel de excursie nu fusesem nevoit să încui ușa; Tony era acolo s-o facă ea însăși. Când am răsucit cheia în yală a trebuit să-mi șterg cu dosul palmei o lacrimă ce scăpase din ochiul stâng fără consimțământul meu.

Partea bună a faptului că, după cincizeci de ani de scris și după atâtea cronici bune și atâtea premii, nimeni din publicul larg nu te cunoaște, e că ai libertatea să ieși din casă când dorești și să faci ceea ce-ți poftește inima – tocmai pentru că nimeni nu te recunoaște. Am citit în revistele pe care un prieten mi le trimite periodic din SUA că marele calvar al scriitorilor la ei e să se arate în public. Nu, domnule, măcar din punctul ăsta de vedere, noi putem sta liniștiți. Cred că nu m-ar recunoaște nimeni nici de-aș merge pe stradă cu ultimul meu roman întors la coperta a patra în mână, acolo unde se poate vedea o fotografie color destul de reușită. Și nu m-ar recunoaște dintr-un motiv cât se poate de meschin: pentru că nu le pasă. Îți dai seama de asta imediat ce privești mai atent.

Nu vă ascund că primul drum pe care l-am făcut a fost la librăria cea mai apropiată. Se află la parterul unui bloc cu zece etaje, într-o cameră puțin mai mare ca propria mea sufragerie. E, totuși, destul de bine aprovizionată. Poți fi sigur întotdeauna că o să găsești ultimele apariții acolo. Și poți fi la fel de sigur că le găsești tot acolo și după unu sau doi ani, nu trebuie să te grăbești. Unele cărți sunt mai ieftine decât la anticariate, vă spun, tocmai pentru că a trecut atât de mult timp de când se odihnesc pe rafturi că prețul inițial nu mai înseamnă astăzi decât un covrig cu sare. Vânzătoarele știu despre cărțile pe care le vând la fel de multe câte știu eu despre chirurgia estetică. Însă, cel puțin, mă recunosc pe mine.

—Bună ziua, domnule Gruiu! mi-a urat cea mai în vârstă dintre ele de-ndată ce-am intrat pe ușă.

Când lucrezi într-o librărie, chiar dacă nu știi mai nimic despre edituri și ediții, despre autori și despre bibliografia lor, știi măcar să recunoști în omul care-ți calcă pragul odată pe săptămână (poate singurul care face treaba asta) autorul unor cărți pe care ți-au căzut ochii și chiar întâmplător.

—Bună ziua! am răspuns și eram convins că vocea mi-a sunat ciudat. Bună ziua! am spus încă o dată, întorcându-mă și spre cealaltă vânzătoare, întrucâtva mai tânără, doar pentru a avea prilejul să scap de răgușeal㠖 să-mi curăț gâtul în felul acela hârcâit îmi repugn㠖; nu mai vorbisem cu voce tare de foarte multă vreme.

—Vă putem ajuta cu ceva?

„Nu mă face să râd!”, i-am răspuns în gând.

—Nu, cred că mă descurc și singur, am preferat să zic, politicos, cu voce tare.

Nu m-am îndreptat prima dată către raftul cu cărțile mele. Am mers spre cel rezervat de editura Humanitas. Am scanat dintr-o privire rapidă cărțile expuse (nimic nou), după care mi-am spus că acum nu era prea bătător la ochi să merg să-mi verific propriile cărți.

Raftul se găsește undeva în fundul încăperii. Lumina bate destul de bine acolo și copertele (de altfel, nu prea inspirate) sunt puse în valoare mai mult decât ar merita. Dacă țin bine minte, m-am certat întotdeauna cu editorul când venea vorba despre ilustrația copertei. Și niciodată nu am avut câștig de cauză. Se aflau acolo ultimul meu roman, „Soarele s-a stins”, și altele două ceva mai vechi. M-am grăbit să număr câte bucăți erau și n-am fost deloc surprins să constat că erau tot atâtea ca și ultima dată când le numărasem. Hotărât lucru, aveam să mor un ilustru necunoscut!

—Știți, domnule Gruiu, s-a apropiat de mine vânzătoarea mai tânără, mă gândeam să citesc o carte scrisă de dumneavoastră. Cu care credeți că ar trebui să încep?

Întrebarea m-a luat prin surprindere. Dacă ești un scriitor și prietenii tăi știu asta (pentru că sunt alții care habar nu au), singurul lucru despre care nu ești întrebat este ce carte de-a ta le-o recomanzi. Cel mai adesea ești întrebat dacă mai scrii – și atât! Ca și când doar pentru că-ți sunt prieteni sunt absolviți de corvoada lecturii unor cărți atât de groase.

Am zâmbit larg și am răspuns:

—Cred că orice scriitor ar spune că ultimul e cel mai bun, și la fel spun și eu, numai că ultimul de-abia l-am terminat și încă n-a ajuns pe masa nici unui editor (dar știam că Gheorghe Vasiloiu de-abia aștepta să-l citeasc㠖 el e singurul la care mă pot gândi care chiar mi-a citit cărțile dintr-un alt interes decât pentru a scrie o cronică; bineînțeles, la mijloc e și profitul, atâta cât e el, pe care-l scoate ca editor, dar asta e altă poveste), așa că vă recomand acesta! – Am ridicat „Soarele s-a stins” și i l-am înmânat.

—Mulțumesc foarte mult, a spus și deja mă-ntrebam dacă-mi luasem pixul cu mine, așteptându-mă să mi întindă cartea să i-o semnez, dar în momentul următor a așezat-o înapoi în raft și s-a îndepărtat.

„Amabilitate de vânzătoare”, mi-am spus, cu buzele dezumflate.

În clipa următoare am observat ceva ce mi-a distras atenția de la gestul vânzătoarei.

De dincolo de geamul vitrinei, se uita la mine – eram convins că se uită chiar la mine – un bărbat. Nu era foarte solid; trecut probabil cu puțin de treizeci de ani, era destul de înalt și avea un ciuf de păr care striga cu disperare după o baie cu șampon. De unde mă aflam putem vedea penele atârnând de șuvițele lui uleioase și negre. Avea fața acoperită de-o barbă de câteva zile și privirea – da, aceasta mă făcuse să uit de vânzătoare – privirea pătrundea parcă până în măduva minții mele. Era ceva hipnotic în felul în care mă privea. Simțeam că n-aș putea să-mi mișc nici măcar degetul mic dacă aș încerca.

„Iată un bun subiect”, mi-am spus.

Și, înainte să-mi dau seama, bărbatul a dispărut din fața vitrinei. Nu știu cum s-a întâmplat asta, probabil când am clipit mai mult decât trebuia, dar a dispărut atât de repede că ai fi spus că s-a volatilizat în aer, asemenea unei fantome, sau asemenea unui vampir cu puteri preternaturale.

În urma acestei apariții a rămas doar sâmburele unei idei. Simțeam ceva crescând, luând formă, desprinzându-se de restul faptelor banale care mă înconjurau, și toate astea se întâmplau în acea parte a creierului meu care, pentru cincizeci de ani, fusese responsabilă cu gestația ideilor ce-au rezultat într-un final în romanele și în povestirile deja publicate. Știam asta la fel de bine cum știam că Tony era moartă.

Am ieșit imediat din librărie cu gândul să-mi continuu plimbarea. Trebuia să analizez ideea, să-mi dau seama câte șanse de supraviețuire avea. Bărbatul acela mă impresionase profund, privirea lui fusese ceva ce nu aș fi reușit niciodată să exprim în cuvinte, știam asta, dar eram convins că puteam născoci ceva care să aibă în centru ca imagine simbolică acea privire.

Probabil că se făcuse ora patru după-amiaza, căci soarele mai coborâse de la zenit spre apus. Străzile începuseră să se curețe de copii și să se umple de adulți, fiecare întorcându-se acasă de la slujbă. Traficul se intensificase. Am văzut mai multe taxiuri decât eram obișnuit să văd. Stațiile de tramvai și de autobuz erau aglomerate. Nimeni nu mai avea răbdare. Am surprins o femeie murmurând o înjurătură printre buzele deasupra cărora se observa cu ușurință umbra mustății când autobuzul în care voia să urce n-a oprit. Altcineva a strigat aceeași înjurătură și a luat-o la fugă după autovehicul. În curând, însă, s-a întors și a început să discute cu femeia. În stația de tramvai aglomerația nu era chiar atât de mare. Chiar și așa, când călătorii au vrut să urce, au descoperit că nu încap cu toții. Au urmat aceleași strigăte, aceleași amenințări ca și ale călătorilor cu autobuzul. Vatmanul răspundea ceva, dar nu se auzea nimic. De jos, din stație, se vedea doar că deschidea gura și că transpira de efort. În cele din urmă, tramvaiul s-a pus în mișcare, hurducăind, lăsând în urmă o ceată de oameni care semăna cu o ciorbă de legume în plină fierbere.

Toată această forfotă numai bine nu-mi făcea. Simțeam că mă pierd, simțeam ideea (Ideea – așa ajunsesem să mă gândesc la ea, cu „i” majuscul) cum se îndepărtează de mine, furată de acele strigăte, îndepărtată de mirosul transpirației acelor animale care se întorceam la bârlog după o zi de muncă.

M-am tras mai la o parte și am așteptat.

În nici zece minute a venit un alt tramvai, ceva mai gol ca cel dinainte, în care au reușit să urce toți călătorii. Cred că, dacă mai întârzia vreo cinci minute, oamenii ar fi fost în stare să pornească o revoluție împotriva companiei de tramvaie. Acela chiar că ar fi fost un subiect de povestire! Ceva de sorginte kafkiană.

O altă problemă s-a rezolvat când a sosit și autobuzul. De data aceasta, a oprit. Nu știu dacă din proprie voință, sau blocat de brațele oamenilor care se agățaseră de el, dar s-a oprit. Au urcat și aceștia – înghesuindu-se, îmbrâncindu-se, ca și când ar fi participat la un soi de joc pe viață și pe moarte. Nu sunt sigur, dar cred că am auzit pe cineva strigând: „Au! Mi-ai rupt degetul, nenorocitule! Mi-ai rupt degetul!” Apoi s-au închis ușile și mașina s-a pus în mișcare.

În cele din urmă, s-a făcut liniște.

Când a venit un tramvai și din direcția cealaltă, și când m-am asigurat că era îndeajuns de liber să nu trebuiască să mă înghesui (v-am spus că sufăr de-o formă ușoară de mizantropie? nu suport apropierea altor corpuri!), am urcat. Aveam de gând să merg în parcul muzeului. Întotdeauna când căutam pacea propice meditației, putem să mă bizui pe acel loc. Multe din încâlcelile și impasurile la care ajungeam cu vreun roman s-au rezolvat acolo. Nu știu dacă ați observat, dar unele locuri poartă pur și simplu o forță anume, care acționează uneori asupra psihicului, uneori asupra fizicului, și alteori asupra amândurora. Poate e ceva legat de gravitație, ca atunci când mergi cu mașina pe o pantă în sus și știi că ar trebui să schimbi viteza cu o treaptă mai jos, în schimb motorul te forțează să urci cu una. Nu știu. Oricum, parcul din jurul muzeului, pe mine, unul, m-a ajutat mult.

Înainte să ajung acolo, însă, mi s-a mai întâmplat ceva ce trebuie neapărat să amintesc.

Nu erau mulți călători în tramvai. Muzeul se află aproape în centrul orașului, acolo unde nu se găsesc decât clădiri vechi, în care nu mai locuiește nimeni sau dacă locuiește cineva, atunci sunt bătrâni, pensionari, oameni care nu ies decât odată la două-trei zile după cumpărături. La ora aceea din zi puțini sunt cei care se îndreaptă într-acolo. Cartierele cu locuințe sunt în cealaltă direcție. Mi-am găsit până și un scaun liber și m-am așezat fără grabă, fiindcă nu erau alții în jur care să mi-l ocupe. Când tramvaiul a oprit în stația următoare, l-am văzut pe bărbatul cu privirea pătrunzătoare din nou. Se afla de partea cealaltă, așteptând parcă să urce în tramvaiul care să-l ducă acasă. L-am reperat imediat în mulțime de oameni care așteptau alături de el. Era și greu să nu-l remarci. Mai cu seamă dacă-l mai văzuseși o dată. M-am temut să nu mă observe și el, dar nu părea interesat de tramvaiul în care mă găseam eu. Am răsuflat ușurat și mi-am plecat privirea în poală, unde mâinile mi se frângeau. „Sunt ca un copil care nu vrea să fie ascultat”, mi-am spus și am încercat să zâmbesc. Nu știu dacă am reușit, nu știu dacă a ieșit acel zâmbet la suprafață îndeajuns de credibil, dar eu l-am simțit schimonosit, forțat, ofilit.

Nu-mi luasem ochii de la acele mâini zbârcite care, de fiecare dată când le frecam, scoteau un sunet foșnit, pergamentos, când ușile tramvaiului s-au închis și am pornit către stația următoare.

Soarele bătea pieziș prin geam și, chiar dacă nu avea forța de la amiază, mi-a fost greu să ridic ochii și să privesc în jur.

Am rămas ca trăsnit când vederea mi s-a clarificat îndeajuns să recunosc în persoana care ședea la două scaune depărtare de mine pe bărbatul cu privirea aceea intrigantă. Am simțit că mi se moaie picioarele și știam că, dacă ar fi trebuit să mă ridic în acel moment, aș fi căzut ca o momâie fără ațe la podea. Mâinile au început dintr-o dată să se frământe și mai tare, dureros de tare. Le simțeam reci și transpirate. Chiar și așa, încă produceau sunetul acela uscat. Mi-am ferit imediat privirea.

„M-a văzut, totuși?!” mă întrebam. „M-a văzut și de aia a urcat în tramvai?!”

Apoi:

„Când a avut timp să urce?”

Știam că nu are nici un sens să mă întreb asta. Răspunsul era simplu. Îmi plecasem ochii în poală, la mâinile mele neastâmpărate, imediat ce-l observasem în stație și trecuseră pe puțin trei minute până ce tramvaiul să-și închidă ușile; avusese, așadar, destul timp să traverseze șinele și să urce. Totuși, explicația aceasta, cumva, nu mi se părea plauzibilă. Știu că sună scrântit, dar mai plauzibil mi se părea că urcase în același fel în care dispăruse din fața librăriei: cât ai clipi, într-o fracțiune de secundă, ajutat de cine știe ce forțe nepământene, inumane îl animau.

Până să oprească tramvaiul în stația următoare mi s-a părut că a trecut o eternitate. Nu-ncetam să-mi spun că în clipa următoare aveam să văd umbra bărbatului uscățiv, dar înalt acoperindu-mă, că aveam să simt mâna lui noduroasă căzându-mi pe umăr asemenea unui ciolan descărnat a cine știe cărui strigoi venit din tenebre să împartă (să-și facă) dreptate între cei vii. Tremuram din toate încheieturile și mă puteam considera fericit că legănatul tramvaiului ascundea asta îndeajuns de bine să nu fie bătător la ochi.

Am avut nevoie de toată forța pe care am putut-o aduna prin simpla voință să mă ridic și să cobor.

Eram încă departe de parcul muzeului, dar n-aș mai fi rezistat în acel tramvai nici măcar un alt minut. Aveam să merg pe jos până acolo. Deși nu știam dacă, odată ajuns, voi mai putea sta liniștit să mă gândesc la acea Idee. Mi se părea că lucrurile se schimbaseră, că ideea nu mi se mai părea chiar atât de strălucită. Era ca și când chiar subiectul viitoarei povestiri luase conducerea și mă ducea pe mine în direcția pe ca o dorea. Nu mai avea nici un farmec.

Se întunecase mai mult decât mă așteptasem și era și mai întuneric pe strada pe care o apucase. De-o parte și de alta se înălțau clădiri ridicate pe la începutul secolului trecut, cu fațade colorate, cu geamuri înalte, flancate de îngeri din gips. Întotdeauna mi-au plăcut clădirile acestea. Aveau și nume de rezonanță. Începeau cu cuvinte ca „palatul”, „casa” (având înțelesul de conac, sau cam așa ceva) sau „clădirea”, după care urmau nume străine, conținând w-uri, y-uri și alte litere dublate (tt, zz, ee). Trebuie să recunosc că nu o singură dată am fost tentat să scriu o carte numai despre istoria acestor construcții. Dacă n-am scris-o până la urmă, e pentru că înclinația mea este pentru fabulație, pentru imaginație, nu pentru documentar. Până și povestirea (mărturisirea) aceasta îmi vine greu s-o scriu. Mă salvează tocmai digresiunile de care vă avertizam la început.

Am cotit la dreapta și am intrat pe o altă stradă, unde casele nu se mai aridicat atât de sus, dar își păstrau semeția. Cunoșteam câteva persoane care locuiau în case precum acestea și fusesem invitat să intru de câteva ori. Trebuie să recunosc că am simțit invidie atunci când le-am văzut interiorul. Camere spațioase, înalte, luminoase, tot ce-ți poți dori de la o casă. Nu apartamentele astea înguste, înghesuite, reci, impersonale, atât de proletare că-ți vine să stai toată ziua cu șapca în cap doar pentru a fi în consonanță cu atmosfera. Multe dintre casele pe care le-am vizitau aveau șemineu, visul meu ascuns încă din copilărie. N-am văzut niciodată să ardă focul în acele șemineuri, dar simplul fapt că ele existau era îndeajuns. Istoria e mai prezentă în aceste case ca oriunde altundeva. Acea istorie de care-ți face plăcere să-ți amintești, o epocă de prosperitate, de confort, de bună-înțelegere. Nu istoria carcerală, de domiciliu forțat a apartamentelor de bloc.

Aproape că am și uitat de motivul excursiei mele mergând pe străzile acelea. Aproape că am uitat de bărbatul slăbănog și înalt. Aproape că am uitat de privirea lui.

Dar, când un lucru ține morțiș să se întâmple, se întâmplă. Nu sunt o persoană care crede în predestinare, dar în cazul acesta am mai aproape de ideea asta ca oricând.

N-a trecut mult până ce să-mi dau seama că sunt urmărit. Și nu aveam nici un motiv să cred că mă urmărește altcineva decât slăbănogul acela, subiectul povestirii pe care aveam de gând s-o scriu.

Așa cum prinseseră să mi se frământe mâinile de la sine în tramvai, au prins picioarele de data asta să alerge. Treceam pe lângă case fără să le observ arhitectura, fără să-ncerc să-mi imaginez interiorul lor. Gâfâiam de efort și simțeam transpirația stând să iasă prin pori. Deja vederea îmi era viciată ca de-o pâclă translucidă. Imaginile îmi ajungeau într-un fel lichefiate pe retină.

Nu știu să apreciez cât timp am fugit astfel, dar trebuie să fi fost destul de mult, din moment ce atunci când m-am oprit – la o distanță de strada în care am devenit convins că sunt urmărit pe care, de asemenea, nu o pot aprecia – întunericul se lăsase de-a binelea. Eram sigur că, dacă aș fi ridicat ochii spre cer, aș fi putut vedea luna. O observasem cu o seară în urmă și era plină ca o beșică de porc în care cineva a montat un bec. Transpirația îmi ieșise, da, prin pori; îmi șiroia pe tâmple, mi se scurgea de pe păr pe frunte, îmi udase hainele și-mi dădea o senzație puternică de disconfort. De-abia mai trăgeam aer în plămâni. M-am aplecat, sprijinindu-mi palmele pe genunchi, și am închis ochii. Nu știam dacă scăpasem de urmăritor, dar de alergat știam că nu mai pot alerga. Alți o sută de metri și mi-aș fi dat tot conținutul stomacului (două sandvișuri cu șuncă, o supă cremă de pui instant și un pahar de apă minerală) afară.

Când mi-am recăpătat cât de cât controlul, m-am uitat în jur. Nu m-am îndreptat însă de spate. Poziția aceea mi se părea că mă ajută mult. (Și nici nu eram convins că aș fi reușit să mă ridic prea repede: sufăr de lombosciatică de câțiva ani buni și mușchii au tendința că rămână blocați în astfel de poziții!) Strada era pustie. Acest lucru l-am observat prima dată și m-a bucurat. Chiar dacă nu era o garanție că îmi pierdusem urma, era un semn că pusesem o distanță considerabilă între mine și urmăritor. Putem să-mi mai trag sufletul o vreme.

Curând, însă, o umbră a apărut la colțul din fața mea al străzii. Era o umbră subțire și alungită. Umbra bărbatului cu privirea pătrunzătoare.

„Ce vrei de la mine?” l-am întrebat în gând. „Nu ți-am făcut nimic. Lasă-mă în pace!”

Cu ajutorul forței pe care ți-o insuflă sentimentul de frică am reușit să mă-ndrept mai repede decât mă așteptam. M-a fulgerat, sigur, o durere prin șira spinării și prin toți mușchii ce au legătură cu ea, dar nu aveam timp de asemenea fleacuri. Trebuia să-mi reiau fuga. O voce îmi spunea că, dacă vreau să trăiesc, trebuie să-mi reiau fuga.

Și am luat-o, într-adevăr, la fugă din nou.

Numai că picioarele nu mă mai ascultau – dacă mă ascultaseră vreodată. Se mișcau încet și înaintarea mea se asemăna cu acea alergare deznădăjduită din coșmaruri, când ți se pare că picioarele ți se afundă în nisip. Eram convins că nu-i va lua mult urmăritorului să mă prindă. El era tânăr, la urma urmelor, iar eu nu eram decât un bătrân obosit căruia îi lipsea antrenamentul. Încercați să stați în casă doi ani și jumătate și apoi să vă angajați într-o cursă de o mie de metri și veți înțelege doar unu la sută din chinul prin care treceam eu. Adăugați la asta și vârsta mea și... N-am participat la război (am scris în schimb o carte pe acest subiect), dar atunci am înțeles pentru prima dată ce înseamnă să fugi să-ți salvezi viața.

Următorul lucru pe care mi-l amintesc e că mă aflam printre blocuri. Nu știu să vă spun în ce cartier ajunsesem, dar știu că erau blocuri oriunde-mi întorceam privirea. Ici-colo strălucea câte un bec, răspândind o lumină gălbuie, mioapă, care nu făcea decât să-mi îngreuneze aprecierea distanțelor. Intrările în aceste construcții hidoase erau toate întunecate, atât de întunecate că-ți spuneai că sunt puncte de trecere spre alte lumi. Într-o străfulgerare mi-am trecut prin minte că urmăritorul meu probabil se folosise de aceste găuri negre ca să iasă din lumea lui macabră. Și m-am temut pe dată să nu dau piept cu alte suflete neliniștite asemănătoare lui.

 „Nu fi prost”, am auzit o altă voce admonestându-mă. „Nu sunt decât intrări în blocuri. Și tocmai ce-ți trebuie ție. Sunt ascunzător, nu frontiere dintre lumea celor vii și lumea celor morți. Intră într-una și așteptă în întuneric să treacă pericolul.”

Poate pentru că nu vedeam o altă alternativă (să continuu să fug mi se părea o imposibilitate), am făcut ce mă sfătuise vocea.

Era frig și fiecare respirație luctuoasă de-a mea se lovea de pereții din ciment, dar trebuia să mă mulțumesc cu atât. Altă șansă nu aveam. M-a cuprins o senzație de imponderabilitate, ca și când mă găseam într-o peșteră și îmi ciulisem urechile să aud picuratul apei. Dar n-am auzit nimic. Am închis atunci ochii și mi-am sprijinit din nou greutatea pe genunchi. Brațele îmi tremurau și inima bubuia de să facă implozie. „Așa ceva nu poate fi adevărat”, îmi spuneam. „Nu mi se poate întâmpla mie așa ceva. E o nebunie!”

Am stat acolo în întuneric un timp care pentru mine a fost atât de relativ, încât mi s-a părut o veșnicie. Încercam să-mi păstrez simțurile acute, dar îmi venea greu. Organismul unui bătrân nu e făcut să reziste la un efort atât de mare cât cel la care-l supusesem eu. Eram uimit că rezistasem chiar și atât. Cum aveau să sune oare necrologurile a doua sau a treia zi în cazul în care aș fi murit de-un atac de cord în vreme ce alergam ca scos din minți? „SCRIITOR LA 70 DE ANI MOARE DE INFARCT ÎN MIJLOCUL DRUMULUI”. Ce aveau să spună oamenii? „Ce căuta în mijlocul drumului?” „Scriitorii ăștia-s scrântiți rău de tot!” „Da, am auzit și eu de mulți care s-au sinucis.” „Da’ chiar în felul ăsta nu cred că ci auzit. Trebuie să recunoști că a fost o idee genială!” Puțin îmi păsa de reacțiile astea. Gândul meu s-a întors la vânzătoarea din librărie și la întrebarea ei de complezență. De lipsa reacției mă temeam eu. De faptul că întreaga mea existență și întregul meu efort de-o viață nu va însemna nimic pentru nimeni. Ei bine, poate că numele meu avea să figureze într-o istorie a literaturii române, dar cine-mi va mai citi cărțile? Să supraviețuiești și după moarte pentru un scriitor înseamnă mai mult decât o mențiune într-o istorie a literaturii! Înseamnă să ai cititori. Poate că aveau să mă includă în sfârșit în manuale – dacă oamenii bisericii vor considera că nu sunt chiar atât de blasfemiator odată mort, vreau să spun! –, dar, din nou, asta n-ar fi însemnat decât o mumifiere, o îmbălsămare temporară. Meritam oare să supraviețuiesc? Întrebarea aceasta m-a frământat cea mai mare parte a timpului pe care l-am petrecut în expectativă în acea scară de bloc.

Până când o mână grea ca o ganteră de plumb a făcut toate aceste chinuri să nu mai însemne nimic.

A ieșit din întuneric fără să-mi dau seama. Am simțit-o doar căzându-mi pe umărul drept și m-am temut să nu-mi fi rupt clavicula cu greutatea ei. Era slabă, sigur, osoasă chiar, dar era totuși atât de grea! Imediat, o a doua mână mi-a căzut pe celălalt umăr. Picioarele mele n-au mai putut suporta presiunea și au cedat. Am căzut la pământ cu o bufnitură seacă, ce nici măcar n-a reverberat.

„Nu de infarct o să mori”, mi-a spus o a treia voce. „Infarctul ar fi fost cel mai de preferat în situația asta. Te așteaptă lucruri pe care nu ți le-ai fi închipuit niciodată.”

Din întunericul profund mă priveau doi ochi. Nu-i vedeam, dar îi simțeam ațintiți asupra-mi. Erau aceeași ochi care mă priviseră de dincolo de vitrina librăriei, aceiași ochi de care mă ferisem apoi pe tot parcursul acestui calvar. Mă ardeau asemenea unor vârfuri aprinse de țigări. Îmi pătrundeau până în măduva minții și acolo fumegau. Simțeam mirosul cărnii creierului meu. Simțeam durerea. Și era cea mai cumplită durere din câte vi-a fost și vă va fi dat vreodată să îndurați.

În clipa următoare, în urechi mi-a tunat o voce. Nu era nici una din vocile care mă torturaseră înainte. De asta mi-am dat seama imediat. Vocea aceasta avea forță, era ca un sfredel; mi se înghesuia în urechi, mi le siluia, străbătea canalele întortocheate până la centrii auzului cu hotărârea dementă unui maniac.

—Vrei să scrii despre mine? mă întreba. Vrei să scrii despre mine? Despre mine?

Repeta asta într-una, și de fiecare dată mi se părea că urechile-mi sângerează. Fiecare cuvânt era ca o altă buclă a sârmei ghimpate ce-mi străbătea urechile.

—Lasă-mă în pace, auzi? spunea. Nu te mai ține după mine! Lasă-mă în pace! Caută pe altcineva! Nu scrie despre mine!

Silabele se înghesuiau unele într-altele, din ce în ce mai accentuat, până când nu se mai înțelegea nimic din cuvinte. Doar că eu știam ce vrea de la mine. Știam de ce mă urmărise. Eu înțelegeam totul chiar dacă nu avea să mai țipe nimic la mine. Da, Doamne, sigur că înțelegeam!

—Lasmîpcensridprmnecaăpatcinva...

Mi-a repetat asta la infinit, un șuvoi sonor interminabil.

Nu-mi mai simțeam corpul deloc. Mă-ntrebam dacă mai exista, dacă nu murisem deja – nu de infarct, ci de cine știe ce altceva ce nu putem concepe și ce avea să le dea bătaie de cap și medicilor legiști. Mă topisem parcă în acele cuvinte pe care doar eu le pricepeam. Eram una cu ele. Eram un șuvoi sonor interminabil.

Până când am auzit din nou, deslușit (puteam, deci, încă să fac diferența dintre ce înțelegeam și ce auzeam), alte cuvinte:

—DACĂ NU, O SĂ NE MAI ÎNTÂLNIM!

Restul a însemnat pentru mine un leșin de nedescris. Am mai leșinat înainte, așa că știu ce senzație e aceea, dar de data asta a fot diferit. Am scris „leșin” pentru că nu știu cum altfel să-l descriu. A fost, cred, ceva asemănător cu moartea. Nimeni nu știe cum e să mori decât în clipa în care chiar mori, dar eu cred că atunci asta am experimentat. Am fost mort pentru o vreme. M-am dezintegrat ca ființă, n-am mai existat. Am simțit că lipsesc. E greu să exprima acum ce s-a întâmplat atunci. Trebuie inventate cuvinte noi pentru o asemenea întâmplare. Dar cred că cel mai potrivit dintre cele deja existente este chiar ăsta: lipsă.

După ce-am auzit acele ultime cuvinte, am început să lipsesc.

Mi-am revenit în simțiri, am reînviat, spre dimineață.

Nu era încă destulă lumină afară să mă îngrijorez că ar putea coborî cineva și m-ar putea găsi în stadiul acela. La drept vorbind, asta era ultima mea grijă. De-ndată ce mi-am recăpătat simțurile, n-am putut decât să izbucnesc într-un râs bezmetic, care mi-a rănit gâtul. Dar nu mă puteam opri. Era atât de bine! Și Isus trebuie să fi izbucnit în râs când a văzut că trăiește din nou, că a înviat. Ce m-a convins definitiv, a fost că, în clipa următoare mi-am dat seama că, pentru prima dată în cincisprezece ani, am o erecție. Fericirea învierii mele îmi adusese la viață până și mădularul care murise cu mult timp în urmă. Ce altă dovadă a corporalității mele îmi mai trebuia?

Am rămas în poziția aceea multă vreme și multă vreme nu m-am putut opri din râs.

Când, în cele din urmă, corzile vocale n-au mai putut suporta spasmele și când plămânii păreau să se crape asemenea unei mingi uitate la soare în care cineva încearcă să pompeze aer, am tăcut. Și mi-am adus aminte tot ce mi se întâmplase. Aceea a fost clipa în care am realizat cu adevărat pericolul din care scăpasem. Nu reușeam să-i apreciez amploarea, era mult prea mare să poată fi cuprinsă în limitele mele de înțelegere, dar îmi era îndeajuns să știu că-mi depășea limitele, ca să cad în brațele disperării.

Am început să plâng și asta parcă a fost o ușurare mai mare ca cea oferită de criza de râs.

Am plâns tot drumul înapoi spre casă. Am căutat să străbat numai drumurile ferite, întrucât n-aș fi suportat să dau ochii cu cineva. Mă simțeam într-adevăr ca un sculat din morți. Și nu cred că i-ar fi făcut cuiva plăcere să întâlnească o asemenea persoană. Știu că mie, unul, nu-mi făcuse plăcere!

Următoarele zile am vegetat. N-am fost în stare să mănânc nimic și de dormit n-am dormit deloc. Am căzut doar într-o stare de semitrezie deloc odihnitoare. Mă împuținam cu fiecare zi. În oglinda din baie se reflecta în fiecare dimineață o siluetă din ce în ce mai smochinită. De câteva ori am avut impresia că pot să văd până și perdeaua de la duș prin mine. Mă transformam într-o stafie. Știam asta la fel de bine cum știam că Tony era moartă.

Totul a ținut până într-o dimineață (cred că a fost acum o săptămână), când telefonul a prins să țipe lângă patul în care mă chinuiam să trag o gură de aer după alta.

La început n-am știut ce aud. Mi se părea că e sunetul unor clopote de biserică și m-am întrebat dacă nu se aud pentru mine, dacă nu era propria mea înmormântare pe care o vesteau. Apoi mi-am dat seama că sunt în pat și nu într-un sicriu.

—Alo, am spus (cred că am spus), după ce am reușit să ridic receptorul – era atât de greu, că a trebuit să-l apuc cu ambele mâini ca să nu-l scap.

—Sunt Gheorghe Vasiloiu, mi-a spus vocea din receptor.

N-am putut spune nimic în primele clipe. Nu știam cu cine să asociez numele acesta.

—Ai terminat manuscrisul, Marian?

De-abia când vocea a amintit de manuscris mi-am dat seama că stau de vorbă cu editorul meu.

—Da, am mormăit, dorindu-mi doar să închid telefonul și să-mi reiau exercițiul de respirație.

—Bine. Când pot veni după el?

„Chiar și azi”, am încercat să-i spun, dar erau mai multe cuvinte decât puteau corzile mele vocale să articuleze, „s-ar putea ca mâine să nu mai ai cu cine sta de vorbă. Deja seamăn cu o stafie!”

—Marian!

A urmat o pauză.

—Marian!!

În vocea lui Gheorghe Vasiloiu își făcuse loc îngrijorarea.

—Marian, mai ești acolo?

„Da”, am vrut să-i răspund mai mult pentru că vocea lui pițigăiată devenea și mai pițigăiată când era neliniștit – și-mi rănea urechile. (Adevărul e că-mi amintea de durerea pe care am îndurat-o ascultând vorbele rostite de urmăritorul meu în acea noapte spectrală.) Nu am reușit să spun nimic.

—Marian, stai pe loc! Vin acum!

M-am considerat norocos că n-a spus mai mult. Putea să vină, din partea mea!

Și a și venit. Cred că luase mașina soției, fiindcă a ajuns în nici cincisprezece minute, după cum am apreciat eu.

Să-i deschid ușa a fost un efort și mai mare decât să-i răspund la telefon. Dar am reușit într-un sfârșit și n-a făcut bine un pas în casă, că i-am și căzut în brațe.

Restul acelei zile nu mi-e clar în amintire. M-a dus la spital, atâta știu. Dar ce mi-au făcut acolo nu pot să vă spun decât din ce am aflat apoi. M-au internat chiar la Reanimare și au pompat în mine cantități mari de glucoză, diferite tipuri de vitamine (din câte îmi dau eu seama, au luat vitaminele în ordinea alfabetică), mi-au făcut perfuzii și o asistentă se afla permanent la căpătâiul meu. Când mi-am revenit îndeajuns să înțeleg ce mi se spune (doctorii și-au dat seama de asta verificându-mi reflexul pupilar), am aflat și că suferisem un șoc miocardic ușor, de la care mi se trăseseră apoi toate belelele. „Da, doctore dragă, și ce mai șoc am suferit!” i-am spus bărbatului în alb din fața mea.

În fiecare zi m-a vizitat și Gheorghe Vasiloiu. Mi-a spus că manuscrisul ultimului meu roman, „Străinul”, i se pare cel mai bun de până acum și că-l dăduse deja la cules. Grăbise procesul te tipărire cât putuse el mai mult. Voia să fie gata cât mai repede. Era un păcat să ratăm momentul. Știrea despre internarea mea se afla în toate ziarele și, în primele zile, ținuse capul de afiș.

—Ăsta e momentul pe care-l așteptai, nu? m-a întrebat odată, dar știa că nu trebuie să aștepte un răspuns; doctorii îi spuseseră că nu am încă forța să vorbesc.

Și nici nu i-aș fi răspuns, ăsta e adevărul.

Acum mă aflu tot în spital. Primesc în fiecare zi vitamine (m-au trecut de la injectabile, la pastile), mi se face în continuare perfuzie cu sânge și asistenta – Angela – mă ajută să mănânc supa aceea scârboasă pe care mi-o aduce un brancardier (sau ce-o fi el) de la cantină. Sunt mai bine. Am început să vorbesc puțin. Dar încerc să mă abțin. Nu știu ce-ar ieși de pe buzele mele dacă mi-aș da într-adevăr drumul.

Azi dimineață a venit Gheorghe iar și i-am cerut să-mi aducă un caiet și două sau trei pixuri.

—Ai vreo idee? m-a întrebat și ochii îi sclipeau.

Dacă e în România un editor interesat de succesul autorului pe care-l editează, atunci Gheorghe Vasiloiu e acesta. Păcat că nici el și nici eu nu avem parte de-un public prea numeros.

—Da, am o idee strălucită, i-am răspuns.

„E ultima idee pe care o voi mai dezvolta pe hârtie”, i-aș mai fi spus, dacă n-aș ține la el prea mult să nu-l dezamăgesc. Își va da singur seama că totul s-a sfârșit în ceea ce privește cariera mea de scriitor. A sosit vremea să mă retrag.

Iată-mă ajuns și la finalul mărturisirii și, după cum spuneam înainte, la finalul carierei mele. Nu știu cât de credibil am părut, nu știu câți veți fi cei care chiar veți citi acestea, dar știu că am fost cât am putut de sincer cu mine. Atât de sincer cât poate fi un om care și-a câștigat pâine (dacă e să fiu sincer până la capăt, trebuie să adaug și „printre altele și...” la propoziția asta) din scris. Dar, în general, am încercat să păstrez echilibrul cu realitatea, cu ceea ce mi s-a întâmplat acum cinci săptămâni.

Dacă ar fi să dau crezare ultimelor cuvinte pe care mi le-a spus arătarea în noaptea aceea (și nu văd nici un motiv pentru care să nu le dau crezare), atunci ar trebui să spun că am ajuns și la finalul vieții mele. Pentru că am scris despre el! Am făcut ceea ce mi-a cerut să nu fac. Am scris!

Dar, vedeți voi, e greu să te abții. Când ești conștient că te-ai născut cu un anumit talent, nici chiar moartea n-ar trebui să te împiedice să-l dezvolți. Iar subiectul pe care l-am găsit (l-am descoperit) în acea zi... ei bine, pur și simplu, nu-l puteam lăsa de-o parte. E cel mai bun subiect care mi-a căzut vreodată în brațe.

Iar acum îmi iau rămas bun de la voi, cititorii mei, și vă mulțumesc că ați avut răbdare cu mine. Sper să vă fi stârnit interesul și să-mi cumpărați și celelalte cărți. Țineți minte numele: MARIAN GRUIU. Căutați în librării „Străinul”, trebuie să apară curând. Gheorghe Vasiloiu spune că e cel mai bun roman pe care l-am scris vreodată. Așa o fi!

Pun caietul ăsta de-o parte și nu-mi rămâne decât să aștept venirea propriului meu străin. Va fi foarte supărat. Dar acum nu mă va lua prin surprindere. Acum sunt pregătit să-l însoțesc.

 

respiro©2000 All rights reserved.