LA  IERUSALEM

                                          

                                                                                             de Florin Ciolac

                                                          

 

      Tuturor celor credincioși lor înșile                                                                                         

 

 

Dumitru adormise târziu după beția la care se încinsese cu colegii lui de birou. De fapt, ar trebui ca de acum să se obișnuiască a se gândi la ei ca la foștii colegi. Era însă greu de conceput o asemenea metamorfoză subită în relațiile față de cei care, până ieri, îi fuseseră adeseori mai aproape decât soția sa, cel puțin pe timpul orelor de muncă. Nu trecuse nici o jumătate de zi de când petrecuse cu ei la distinsa cârciumioară din capătul străzii pe care sălășluia și clădirea firmei la care lucrau. Ajunseseră să fie considerați aproape de-ai casei și se împrieteniseră cu patronul, un  bărbat între două vârste. Îl vedeau adeseori pe Sandu, căci așa îl chema pe patron, coborând îngândurat din mașina lui, la fel de negru la față ca și ea, și discutând cu angajații, tot încruntat și morocănos, dar nu nervos, ci mai degrabă gânditor, de parcă l-ar fi măcinat ceva în creier. Dar de fiecare dată când avea timp să stea cu ei la taclale o ciudată veselie punea stăpânire pe el și omul devenea exuberant, trasformându-se subit într-un petrecăreț de carieră, făcând să tremure întreg tavanul la hohotele ce le stârneau poantele lui.

Avea o vorbă, Sandu, care niciodată nu dădea greș când vecinii de masă se pregăteau, afumați bine, să plece : „Ei, o viață are omul și tre’ să facă lucrul la timpu’ lui”. Când vine vremea să bei, atunci tre’ să bei, că nu știi niciodată ce te faci mâine : te trezești pe patul de spital, c-un om în alb deasupra ta, făcându-ți cu ochiul : ești grav bolnav, dom’ne, n-ai voie să mai bei, să mănânci aia și aia și nici să mai faci asta și asta. Și ce te faci atunci, ai? Așa că să ne bucurăm acu’, cât mai putem, tuna Sandu peste capetele lor, comandând încă un rând de băutură, pe care avea grijă să-l plătească el.

Își dădu seama că în timp ce prin minte îi defilau imaginile colegilor săi, corpul săvârșea, mecanic, ceea ce era învățat de zeci de ani să facă : proaspăt bărbierit, își trăsese pe el o cămașă, mirosind a proaspăt și a alb, de la balsamul de rufe Silnorino, după care nevastă-sa era înnebunită. Ba chiar și pantalonii de la costum îi îmbrăcase. Dar, stai, că nu mai are unde să se ducă, astăzi era prima lui zi de pensie. Era liber, după atâția ani, să lenevească în pat cât dorea, să nu se mai zbată cu ultimele sforțări ale somnului, care încerca să se agațe cât mai mult în ființa sa. Iar el, deși se culcase atât de târziu, adormind abia spre dimineață, după ce o chinuise și pe nevastă-sa cu insomnia sa subită, el nu găsise nimic mai bun decât să se trezească la aceeași oră, detestabilă, nesuferită, care-i mâncase viața, dar care, ia te uită, i se înrădăcinase adânc în obișnuință.

Simțea o durere morfolindu-i cu râvnă capul. Poate că din cauza băuturii, poate și din cauza nesomnului. Ciudat, însă, că deși nu refuzase niciodată vreun festin bahic, fără a cădea totuși în patima alcoolului, petrecând vârtos, dar fără a se ajunge la dezmăț, niciodată nu-l duruse capul a doua zi. Ba, chiar nu-l duruse capul deloc toată viața. Doar câteva accese de migrenă, în adolescență, sfioase însă și fără vlagă.

Se dezbrăcă agale, țintind cu privirea patul, în care plănuia să mai stea, chiar dacă n-ar mai putea adormi, dar numai așa, de-al dracu’, să vadă cum e, spre a-și făuri o imagine asupra desfătărilor ce vor urma. Ar trebui să fie bucuros oare? Acum e scăpat de corvoada zilnică a serviciului. Sau te trezești că am să izbucnesc în plâns, apucat de vreun plictis de moșneag, așa cum arată ăștia prin filme?, își spuse, rânjind ironic, în timp ce se cuibărea printre așternuturi. Zăbovi în pat doar câteva minute, lăsându-și privirea să lunece peste cameră, uitându-se la fotolii, la vitrină și la celelate piese de mobilier, parcă pentru a le lua încă o dată în primire, mai temeinic, uimit că sunt încă acolo, de atâta vreme, credincioase. Ei, dragele mele, o să ne cunoaștem mai bine de acum încolo, avem multe să ne spunem. Nu desluși în formele lor nici un răspuns, dar i se păru totuși că sesizează un efort lăuntric al acestora de a sta închegate în formele lor, de parcă ceva mai puternic la strângea, nedându-le voie să-și miște brațele, picioarele și să vină spre el dănțuind de bucurie. Că nu avea nici o îndoială, se vădea în încremenirea lor o bucurie reținută, o fericire mută.

Nu avu însă prea multă răbdare să persiste în această inspecție, așa că începu să se plimbe prin casă, fără vreun țel anume. Încercă să mănânce, dar își dădu seama că nu îi era deloc foame. Ceva nedeslușit îi juca prin cap, gânduri confuze, învălmășite, poate ceva amintiri ori speranțe, dar nu reuși să pună mâna pe nimic concret. Își spuse că, fără doar și poate, foșnăiala din minte i se datorează migrenei ce o tot resimțea de când se trezise, o migrenă perversă, care mai mult îl sâcâia decât îi provoca durere. Tot dădea ocol prin cele trei camere ale apartamentului, fără să știe ce caută, de căuta cumva ceva, sau ce ar dori să facă. Se opri la un moment dat în fața ceasului și realiză că, iată, trecuse o oră de când se tot preumbla fără țintă de colo-colo, cu ochii larg deschiși, dar absenți, muncindu-și creierul, dar negândindu-se la nimic. Și totuși, parcă uitase ceva, ceva important, deși nu reușea să înțeleagă ce anume. Simțea și o nevoie de a face ceva, de a trebălui la ceva, dar ce anume? Un imbold la acțiune îi furnica sufletul, dar acesta, ca și cum ar fi fost frânat de cine știe ce forță misterioasă, se proptea în niște baiere nevăzute, fremătând mut, dar tot mai greu. Fără să vrea, iuțise pasul și mai că nu alerga prin casă, devenită deodată prea mică. Dar luă seama, alertat de respirația grea, sacadată, și de transpirația ce i se adunase pe frunte. Trebuie să fac ceva, își spuse, simt că-mi pierd mințile, ce dracu’.

Se opri în bucătărie, pentru a pune de o cafea. Nici nu-și dăduse seama că de  când se învârtea terminase de băut cafeaua pe care nevastă-sa i-o lăsase pe aragaz. Și aproape că umpluse scrumiera cu mucurile țigărilor pe care la fumase. Tii, ce nebunie, greu e să  n-ai ce face. Ia uite, am fumat într-un ceas cât pentru trei zile.  Se așezase la masa din bucătărie, bând din cafeaua fierbinte și tot trăgând din țigară. Clătina nedumerit din cap : poate ar trebui să mă las de fumat. Și cu cafeaua, la fel. De-acu n-o să mai fie așa stres mare. S-a dus cu balamucu’. Am muncit destul o viață întreagă, m-am rupt destul. E drept că muncise, dar nu se spetise niciodată, nici măcar în timpul în care ocupase posturi cu răspundere. După Revoluție plecase de la Minister, un funcționar conștiincios dar nu indispensabil, la o firmă străină și reușise încet-încet să urce către vârful ierarhiei, deși nu în primele rânduri. Dar se făcuse cu un salariu bun, și acum cu o pensie cât vreo trei salarii medii. Dar am și muncit pentru astea, patru’j de ani. O viață de om, ce mai. Muncise, e adevărat, dar niciodată nu-i ieșise pe nas. Își amintea cu mândrie că nu-și luase în toți acești ani nici măcar o zi de concediu medical. De ce și-ar fi luat? Nu-l duruse nimic. Chiar dacă mânca uneori dezordonat, nu-și făcuse un obicei din asta. Fuma mai mult din moft și când își aducea aminte, și se mulțumea cu două-trei sorbituri de cafea pe zi. N-a avut niciodată nevoie de medici. Dacă ar fi toată lumea ca el, bieții doctori, ar muri de foame. Ei, dar de acu’ ar fi bine s-o las mai moale, să zic mersi și să mă bucur cât mai mult de liniște.

I se năzări că s-ar mai calma dacă ar începe să facă puțină ordine prin casă. Să începem cu începutul. Deschise fereastra din dormitor, strânse așternuturile, făcu patul, aranjă la loc în dulap hainele ce le purtase de dimineață și se îmbrăcă acum într-o ținută mai de plimbare. Îndreptă un colț al tabloului ce i se părea că stătea șui, se mai învârti un pic, uitându-se în stânga, în dreapta, și realiză că nu e nimic de făcut - camera era aranjată, în ordine, așa cum era întotdeauna. Ce să mai aranjeze și el? Doar n-o să se apuce de mutat mobila ca nebunu’. Dar ceva trebuia să facă, doar n-o să stea aici degeaba și să aștepte. Ce să aștepte?

Se îndreptă spre fereastră, uitându-se afară. Un tânăr spilcuit, cu o cămașă albastră impecabilă, o cravată pestriță foarte șic și o servietă dichisită cobora dintr-un Cielo. O luă în dreapta pe străduță, către piață, când îi chițăi telefonul. Răspunse cu promptitudine, rosti un „Bine” anemic, dar cu un glas ferm, făcu stânga împrejur, urcă în mașină și se duse. Două bătrânele, care urmăriseră cu interes aventura tânărului, de la vreo zece metri depărtare, din fața vilei din dreapta celei care îl adăpostea pe Dumitru, își făcură evlavioase semnul crucii, ridicând ochii în ceruri, după care o porniră spre piață, un tandem gârbovit, șovăielnic, clătinând din cap cu înțelepciune. În capătul străzii, lângă piață, era ceva mai multă forfoteală, dar Dumitru își zise că nu-i treaba lui. Se uită și el la cer, gândindu-se că nu e nevoie să se închine. Vara venise devreme în anul ăsta, arzând de timpuriu peste București. O căldură înăbușitoare stăruia în aer, grea, apăsătoare, de parcă ar fi încercat cu tot dinadinsul să se ascundă în pământ. Un norișor orbecăia printr-un colț al cerului, nehotărât, neștiind dacă s-o ia după tânărul spilcuit sau să le urmeze pe cele două venerabile.

Dumitru îl lăsă în pace, să se confrunte și el cu spinoasa problemă a alegerii. Ce ciudat e omul asta, își spuse el. În ultima vreme, pe când ziua pensionării se apropia inevitabil, trăise tot timpul cu nerăbdarea de a se vedea mai repede scăpat, cu o bucurie mută la gândul zilelor de libertate ce vor veni, în care nu va mai avea de dat socoteală termenelor, contractelor, proiectelor, șefilor. Și acum, eliberat de o povară, stătea și nu știa încotro să se îndrepte. Ce naiba, doar își făcuse atâtea planuri! Dar, de fapt, nu plănuise nimic concret. Stătea în fața zilelor ce aveau să vină, ca în fața unei vitrine cu bunătăți nenumărate, contemplându-le la rând, bucurându-se de fiecare în parte, dar nu se oprise niciodată la ceva anume. Iată, că de câte planuri își făcuse, intrase în această nouă viață cu mâna goală. Nu, așa ceva e imposibil, simțea că luase ceva după el, ceva nedeslușit, nevăzut, dar totuși prezent. Îl simțea prin adâncurile sufletului, dar nu avea cum să-l scoată afară. La ceva m-am gândit eu, știu sigur. Poate să fac o croazieră sau o călătorie în jurul lumii? Ceva exotic? Nu, nu tânjea neapărat după asta, mai ales că avusese prilejul să vadă câteva orașe frumoase, în timpul unor deplasări „de perfecționare”. Sau poate să-mi construiesc și eu o căsuță de vacanță, undeva la munte? N-ar fi rău, dar nici din cale-afară de necesar. Avea bani, dar nici chiar să-i arunce cu lopata. Și doar n-avea să se mute în vreo căbănuță pe-un vârf de munte. Sau poate să-mi deschid o afacere mică, ceva, acolo, să-mi petrec timpul. Ceva modest, fără bătaie de cap, vreun băruleț sau vreun magazin?

Ce dracu, m-am nebunit la bătrânețe? Că doar nu mor de foame și n-o să dau în boala luxului tocmai acum. Și nici nevastă-sa, care era o doamnă bine, cu cinci ani mai mică decât el, pe chipul căreia frumusețea de tinerețe își îngăduise să lase ceva semne, o cochetărie rafinată de trecerea anilor, și tocmai de aceea mai nobilă, mai senină, așezată, care îți picura pacea-n suflet, uitându-te în ochii ei liniștiți, precum două... Ei, nici nevastă-mea n-a avut vreodată pofte de lux. Refuzase cu îndărătnicie să-și modernizeze casa cu acea frenezie agitată cu care apropiații lor procedau regulat. Câteva reparații, unele îmbunătățiri, mici modificări, în parte dictate de o vagă năzuință de estetic, în parte de nevoia de confort. Singura plăcere ce și-o îngăduise - pe care el o găsise cam nelalocul ei, considerând-o, deși nu i-o reproșase niciodată, o mică dovadă de snobism  - a fost mașina pe care și-a cumpărat-o acum doi ani, o adevarată limuzină de protocol, un Audi ce costase de trei ori mai mult decât prăpăditul lui de Ford, care adunase deja vreo cinci ani. În rest, nimic extravagant, nimic deșucheat, nimic, în afară de un colier de Faberge, pe care-l cumpărase cu prilejul unei excursii în Elveția, la aniversarea de porțelan a căsătoriei lor, prilej de necontenite desfătări învăluite într-un romantism autentic. Păcat că excursia a durat doar zece zile.

Ce vreme, gândi el, deși te înăbuși de la căldura asta, parcă nu soarele e de vină, că nu prea arde. Parcă ar ieși din pământ. Întinse mâna în soare, pentru a-i lua temperatura, se aplecă pe fereastră, cu nările scormonind fremătătoare către pământ, ca să vadă de era acesta de vină, se uită în văzduh, cu ochii mijiți, își încordă o ureche în aer și ridică din sprâncene : Cred că și una și alta.

Deci nici căbănuță, nici magazin. Și totuși, ceva era, ceva trebuia să fie, că nu-i venea să creadă că o să-și petreacă bătrânețea așa, stând și vegetând. Scotocea prin amintiri, căutând ceva, scotocea după ceva speranțe dospinde sau măcar dorințe neîmplinite, doruri dormitânde. Dar tot în van se muncea, nu reușea nicicum să se lumineze. Bănuia, sau mai degrabă își dorea asta, că exista prin adâncul ființei sale ceva, care să merite toată atenția lui de acum încolo. Săpa, săpa, dar pesemne nu venise ceasul. Ori poate că săpa cu vreo cazma boantă, ce nu prididea prin galeriile  sufletului, dar nici asta n-ar fi putut spune.

   Fără să se gândească prea mult, dar cu creierul încordat, închise fereastra, dădu cu privirea încă un ocol dormitorului și se hotărâ să iasă în oraș. Se opri în bucătărie, spre a-și mai turna cafea, ca, la o țigară, să se decidă încotro s-o ia. Poate ar trebui să mă duc să iau niște bilete la teatru, să-i fac o surpriză, își spuse, știind că nevastă-sa accepta mereu cu plăcere o asemenea invitație. Am să mă duc prin centru, poate găsesc ceva drăguț prin magazine. Se ridică, schițând în minte un vag itinerariu, coborâ scările întrebându-se dacă nu cumva a uitat ceva și se urcă în mașină.

 

 

Se opri mai întâi la Izvor, la Bulandra, pentru că era mai aproape în drumul lui. Nu se putu hotărî pentru o piesă anume, așa că luă programul și se gândi să meargă și pe la Național și pe la Notarra. La acesta din urmă însă nu mai ajunse, pentru că, la Național, fără să-și dea seama pentru ce, decise subit să cumpere bilete pentru duminică la piesa Viața și mai ales moartea lui Șoricică. Citi pe afișul de prezentare a spectacolului că era prima și ultima operă a unui tânăr dramaturg, Aurel Suciu, care, la scurt timp de la încheierea ei, într-o pornire care uluise lumea literară și îi nedumerise pe psihiatri, dar care îi construi aura unei promisiuni cu scântei de geniu, își omorâse cei doi copii, nevasta și apoi își puse capăt gândurilor, sinucigându-se.

După ocoluri date prin oraș fără țintă, ca să mai treacă vremea, reveni acasă constatând că migrena îl rodea mai cu sârg, deși amabilă încă. Mâncă la repezeală, săturându-se repede. Se tolăni apoi într-un fotoliu, deschise televizorul, dând peste câțiva indivizi care mergeau undeva printr-un ținut arid, ținând două nuiele lungi în brațe. Unuia dintre ei îi lunecară deodată bețele spre pământ, iar el, îmbucurându-se subit, îi strigă și pe tovarăși. Acum stăteau toți laolaltă, erau foarte veseli, și se băteau unul pe altul pe spate. Nedumerit, Dumitru se trase mai aproape de ei. Vorbeau de niște pânze freatice, ascunse în inima deșertului, la o adâncime foarte mare, pe care Dumitru nu reuși s-o afle cu precizie, dar care era în orice caz foarte mare. Indivizii din deșert, ceva specialiști sau, oricum, niște cercetători, după cum bănuia Dumitru, povesteau despre apa asta cristalină, pură și curată ce zace ascunsă sub atâția metri cubi de nisip, protejată de deșert și ferită de indiscreția soarelui. Reieșea din discuțiile lor că va fi foarte foarte greu să ajungă să scoată la lumină acea apă. Dar un sentiment înălțător de speranță în viitorul omenirii se putea citi pe chipul lor. O clipă mai târziu, cercetătorii se învârteau încordați, dar încrezători, în jurul unei sonde uriașe, o freză imensă ce sfredelea nisipul. Treptat zâmbetul lor se rigidiză, crispat : se vădea că mecanismul ingenios se apropia de limita puterilor. Niște fețe îngrijorate schimbau priviri triste, se auziră chiar și vreo două oftaturi mirosind a regrete, când, fără veste, sonda bolborosi scurt, scuipând brusc un val de noroi gros, murdar. Bleaahh! tresări Dumitru, înghesuindu-se în speteaza fotoliului. Îîhh!  mai scăpă el, gâtuit, cu inima țăndări, auzind țârâitul telefonului, zvârlindu-l în picioare. Da! Alo, da! se zburli în receptor, venindu-și în fire, chiar dacă mai simțea o venă zvâncnindu-i pe la tâmplă.

 - Mituș, ’bitule, ce faci?

- Bine. Stau. Mă uitam la televizor. Ce să fac Silviuța, mă gândeam și eu, așa, aiurea, nici nu știu la ce. Așa, în general.

- Te-ai trezit de mult? Ai mâncat?

- Daa... răspunse, uitându-se la țâșnitoarea de noroi, care dădea semne de plictiseală, începând să se potolească încet.

-  ... direct acolo. Am vorbit eu cu ei. Să nu uiți, da?

-  Da, bine. Micul puhoi din adâncuri se vlăguise, își pierdea culoarea, abia mai horcăia, surd, agonizând convulsiv, albindu-se la față, până ce, sleit de sine însuși, îngenunchie.

-  Bine, atunci. Vorbim când ajung acasă. Te pup.

- Paa..  Mândrul monstru bălos, fleșcăit, zăcea întins la picioarele oamenilor. În urma lui își fâcea loc, plăpând, zglobiu, temător și curios, un firicel de apă. Unul dintre cercetători, sau poate era unul dintre specialiști, nu s-ar putea spune cu precizie, întrucât era mânjit din cap în picioare de noroi, întinse, cu o mână tremurândă, o cană sub firicelul de apă. Zăbovi așa două, poate trei secunde, nu mai mult de patru, oricum, dar se părea că trec veacuri peste veacuri,  nesfârșite. Duse cana la gură, șovăind, dar fără să tremure. Momentul de încordare paroxistică sta să explodeze, tensiunea extremă plutea în aer, molipsindu-l chiar și pe operatorul de imagine, chiar dacă numai pentru o clipă. Timpul se opri, suspendat, anulat. Cerul încremeni și el. Și se prăbuși peste ei mântuirea. Da, izbăvirea se citi în ochii temerarului om, mai întâi în cel stâng, apoi în cel drept, atacat de o întârziată picătură de transpirație, apoi în grimasa fericită ce-i întinse gura și, în cele din urmă, triumfătoare, lățită pe întreg chipul. Victorie! Dulce victorie, gustul tău e îmbătător. Fețe, zâmbete, priviri și chiar oftaturi sufereau o transmutație sub aripa fericirii. Cerul răsuflă din rărunchi, ușurat. Timpul își reveni în funcție. Viața însăși mergea înainte.

Dumitru se așeză pierdut în fotoliu, rămânând extaziat în fața televizorului chiar și în timpul reclamelor ce urmară documentarului. Circuitul apei în natură, ghețari, optzeci la sută apă, roua de dimineață, zăpezile de altă dată, ba chiar și cele de pe Kilimanjaro, Romeo și Julieta, arca lui Noe, toatea acestea, și încă multe altele, precum silueta unei iubiri de primăvară, se perindau prin mintea sa. Apa, apa e totul, s-o smulgi din adâncul pământului, o, ce menire înaltă! Apa, apa înseamnă viață. Asta merită orice!

Ehei, dac-aș avea două’j de ani, câte aș mai face! Dar nu-i timpul pierdut, chiar dacă n-o putea lua de la capăt, erau destule de făcut. Ceva frumos, ceva înălțător, ceva util, ceva interesant, care să facă lumea să tresare cu înfiorată admirație. Trebuie să mă gândesc la un  lucru mare, își zise hotărât. Nu-i vorbă, nu se putea spune că n-a avut parte până acum de fericiri : avea admirația colegilor, stima șefilor, încrederea prietenilor, dragostea Silviei, avea și doi copii, Alexandra, cunoscută creatoare de lenjerie de damă, care nu lipsea din paginile marilor reviste de pe la noi, și Adrian, care, deși abia împlinise treizeci de ani, era mâna dreaptă a președintelui Partidului Reformei Naționale, cu mari perspective de a intra în Parlament la viitoarele alegeri. Sentimentul plăcut că nu trecuse prin viață nevăzut și neauzit, fără a lăsa nimic în urma lui, îi anima sufletul. Chiar și teiul pe care-l plantase el singur, din proprie inițiativă, treizeci de ani în urmă, în parcul Titan, crescuse viguros și poate că bucurase pe cineva cu umbra sa înmiresmată, sau poate alinase cuiva vreo boală cu florile sale. Îl vizitase mai rar în ultima vreme, dar își promise că de acum avea să-l vadă mai des. Și câte aș mai putea face încă, doar sunt în putere. Legănat de un plăcut simțământ, de o speranță măgulitoare, fantoma unei glorii, Dumitru își reluase plimbarea prin casă. Mantia-i de pe umeri, țesătură de vise, uzurpată de un frigider. Diademele din coroana-i regească, sclipind a geniu - pahare goale, sceptrul înțelepciunii - o biată telecomandă, tronul - un scaun.

Își aminti deodată, dar fără să se cutremure, că spre seară avea să-și revadă, la o mică petrecere, cei doi copii. Hotărâse, la sugestia Silviei, să sărbătorească pensionarea lui de două ori, odată cu colegii de la firmă, și apoi, aparte, într-un mediu rafinat, doar cu familia alături.  

 

 

Și a fost o petrecere pe cinste, constată el a doua zi. Se trezise lin, întârziind în pat un timp. Odată cu el făcu ochi și migrena. Și Alexandra și Adrian se bucurau pentru el, invidiindu-l un pic pentru tihna de care avea să aibă parte. S-au simțit bine aseară, o adevărată familie. Își făcu toaleta, gustă ceva de prin frigider. Parcă nevasta lui Adrian eram cam încordată, dar la fel de drăguță și de fermecătoare. Se așeză la biroul care de atâtea ori i-a fost alături, prieten tăcut, când vreun proiect năbădăios îl obligase să pângărească liniștea căminului său cu nedumeriri contabile. Iar Alexandra, cât de frumos se bronzase sub soarele Greciei, profitând de clipele de răgaz oferite de turneul de prezentare a ultimei sale colecții, Khalos Divina, adică frumusețe de vis, după cum îi explicase ea. Stătea cu o mână proptită în tâmplă, privind absent peste vraful de documente ce zăcea pe birou, peste cărțile din bibliotecă, peste salcâmul din curte, cu ramurile ciuntite, ca să nu-i bată în geam, peste decolteul reținut al nevestei lui Adrian, peste fericirea Silviei de a-i vedea din nou pe toți împreună. Parcă și Adrian era ceva mai tăcut decât îl știa el. Dacă până acum nu pierdea nici un prilej de a-și manifesta exuberanța în privința noilor proiecte ale partidului sau ale noilor afaceri puse pe picioare cu președintele Păstae, ieri vorbise doar vag despre politică și afaceri, de fapt cam vorbise în doi peri toată seara. Nu observase asta atunci, atent la proiectele Alexandrei, care se chinuise să-l facă să perceapă diafanul vaporos sclipitor, cu alură de inefabil ce se desprindea din noile sale creații și insistase să-i împărtășească din secretele viitoarei ei colecții de iarnă-primăvară, Wings of Brâncuși, care avea să fie diamantul cel mai sclipitor din coroana celor treizeci și cinci de ani pe care avea să-i împlinească peste patru luni. Dumitru își aminti și de Jenică, soțul fiicei lui, care o luase în căsătorie cu trei ani în urmă și față de care resimțea și acum o neliniștitoare repulsie, pentru că, deși Jenică era acum ditamai directorul unui post de televiziune, nu putea uita că vreo doi ani după Revoluție acesta se ocupase de o firmă de pompe funebre, care făcuse vâlvă prin București, întrucât încurcase în vreo două rânduri corpurile neînsuflețite ale unor nefericiți, rudele defuncților paralizând pe marginea gropii la descoperirea macabrei inversări.

O plictiseală zbuciumată îi mișuna prin vene. Ar fi vrut să facă ceva, dar nu găsea nimic care să i se pară pe măsura energiei ce o simțea mocnindu-i în corp. La orice lucru s-ar fi gândit, îl găsea pe dată nemulțumitor. Bătea darabana peste un vraf de hotărâri de guvern, cu sentimentul că-și pierde vremea. Tropotea pe loc dintr-un picior, cu ochii spre fereastră, dar cu privirea cătând spre o zare nevăzută. Își aprinse o țigară și, căutând o scrumieră, trecu în camera de zi. Văzând televizorul, își aminti de oamenii din deșert și de apa ascunsă. Zăbovi cu amintirea asupra lor, meditând surd. Își făcu loc în fotoliu. Se văzu cu închipuirea străbătând deșerturi întinse, cercetând cu ochi scrutători, atent, oprindu-se hotărât și indicând dintr-o mișcare a brațului loc după loc, din care aveau să răsară izvoare cristaline. În urma lui deșertul se însuflețea, viața se înfiripa. Așezări omenești se ridicau una după alta. Cine știe, poate chiar destinul omenirii s-ar fi putut schimba. Dar pentru el era cam târziu să-și schimbe meseria. Se ridică în picioare, cuprins de un dor nebun de aventură, de aventură rodnică, pusă în slujba omenirii. Să-ți închini viața pe altarul progresului umanității, asta da! Iată ce pot face unii oameni. Iată ce aș fi putut face și eu. Ei, dar nu toți pot fi așa. E nevoie și de contabili. Ce s-ar face lumea fără ei?  Iată că el alesese această meserie, mai puțin atrăgătoare, dar și ea cu demnitatea ei. El alesese să fie contabil, își sacrificase poate o intrare furtunoasă în istorie, pentru ca alții, liniștiți că lumea e pe mâini bune, să se poată dedica - cu trup și suflet - înaltei lor chemări. Pe undeva ajutase și el progresului, asta sigur. Modest, e adevărat, dar bob cu bob se umple banița. Era și el o rotiță în mecanismul umanității, viața sa nu era de izbeliște. Se simțea ocrotit, parcă asupra lui se pogorâse privirea divină. Zâmbea mulțumit, cu o nostalgie difuză plutindu-i în ochi. Avea certitudinea că undeva exista un lucru destinat lui, căruia să i se dedice, de acum încolo, cu toată ființa sa, din toate puterile. Nu reușea să-l numească, să-l găsească printre gânduri, dar certitudinea sa nu slăbea. Nu avea nici o îndoială.  

Cu un freamăt febril, pe care-l simțea de data asta spornic, fiind sigur că va da roade, se puse în mișcare. Avea în cap să se descotorosească de toate hârtiile și actele care nu-i mai erau de folos, să facă ordine prin toate sertarele biroului său, să vadă ce merita să fie păstrat și ce nu. Zăbovi asupra lor mai mult decât își închipuise. Zăceau acolo, pe lângă tot soiul de nimicuri odată importante, și scrisori, bilețele, fotografii, vederi și altele înrudite, din cele care te fac să-ți aduci aminte, cu o nostalgie inevitabilă, desigur, de nebuniile tinereții, de valurile maturității. Cineva cu mai multă imaginație ar fi putut găsi printre ele elementele structurante ale unei inedite biografii a lui Dumitru, accentuând, de exemplu, nota de duioșie adolescentină ce o respirau rândurile unei înfocate admiratoare : „Ești un vis de dimineață când soarele se strecoară insidios printre storuri”. Sau siguranța degajată de concizia rândului : „Jethro Tull - neapărat”. Un scriitor postmodernist rafinat ar fi putut desigur să fabrice vreo două duzini de romane doar plecând de la rândurile : „HG noi prevederi contab / mâine seminar - pt. Barbu = fîntîna univ, 13”. Litere, cifre, semne, imagini, toate povestind o viață de om, treceau prin mâna lui Dumitru. O lacrimă biruită cu greu, un zâmbet, o grimasă, o licărire a ochilor, o încruntare, una după alta, sau chiar împreună, povesteau o viață de om, trecând peste fața lui Dumitru. Povestea trecerii sale prin viață, cu iubiri și renunțări, chipuri și locuri, experiențe cotidiene pline de autentic, se depăna, în fracturi pline de sens, făcând să se ridice un morman de hârțogăraie. Chibzuind o clipă, Dumitru văzu că va avea nevoie de ceva mai încăpător, poate un sac, în care să arunce acest balast. Unele relicve se opintiseră din greu în sentimentele lui, câteva reușind chiar să scape dezastrului, dar cele mai multe sfârșiră dezonorant, pe fundul sacului. O clipă de glorie, fulger mândru ce le scoase din negura amintirilor pentru a le arunca în bezna nemiloasă. Un biet sac de gunoi, ghena din fundul curții, groapa de la marginea Bucureștiului : iată destinul lor viitor. Doar întâmplarea va decide mai departe - cu puțin noroc, ar putea ajunge materie primă pentru un sul, două, de hârtie igienică. Cu puțin mai mult noroc, ar putea ajunge, în această ipostază, chiar în casa lui Dumitru, revenire spectaculoasă dar oarbă. Sau ar putea ajunge între coperțile unei mari cărți, dar pentru asta ar fi avut nevoie într-adevăr de un mare noroc. Mai degrabă ar putea deveni o biată pagină ordinară, trebuind să suporte, Dumnezeu știe cum, dezamăgirea de fi mâzgălite de vreun scrib cu ifose. Sau, dacă steaua lor a fost norocoasă, s-ar împrăștia în vânt, cenușă sau nu, ducând mai departe, cine știe prin ce locuri, mesajul lor obscur. 

Dar Dumitru nu avea abilități pentru a face și desface destine, iar imaginația sa nu era antrenată nici pentru un maraton, nici pentru o cursă de o sută de metri. Ochii se opriseră mai îndelung asupra unei vederi de doi lei, înfățișând ceva mănăstiri din nordul Moldovei. Fără crâcneli, fără eforturi, îi reveni atunci în fața minții visul său de liceean sfios de a se face preot. Vârtejul vieții, vremurile învolburate și tulburi au exilat acest vis în cotloanele uitării. Își aminti cum a renunțat la el, mai mult de nevoie, întrucât în două rânduri picase examenul de admitere la Teologie. Nu că n-ar fi avut vocație sau n-ar fi studiat îndeajuns, dar vocea sa nu prea agrea mirosul de tămâie. Astfel, se gândise el atunci, dacă nu putea să păstorească suflete, măcar să se îngrijească de bani. Așa că, după încă vreo doi ani de examene, deveni student la ASE.    

Iar acum, om realizat, împlinit și fericit, stătea cu ochii pironiți pe imaginile acelor templuri ale divinității creștinilor ortodocși, cu sufletul întors spre ceea ce este de nenumit și de nerostit, cu corpul gârbovit și cu mintea tocând gânduri noi despre idei vechi. Nimic nu se pierde, ce minune să dau peste vederea asta tocmai acum, vorbi în sine. Dar nu e întâmplător, toate se leagă. Aș fi putut-o arunca. Extraordinar! Domnul Dumnezeul meu, de ce nu m-ai părăsit? Eu te-am uitat. Mare e slava Ta, Doamne, făcătorul lumii!  O lume întreagă se refăcea în mintea sa. Sentimente care până atunci zăcuseră în subteranele sufletului său deveniră conștiente de ființa lor, și, rupând lanțurile ce le țintuiseră atâta amar de vreme, își cereau drepturile, ieșind la lumină. Gândurile i se îmbulzeau la poarta minții într-un iureș învălmășit, agitându-se și călcându-se în picioare. Toate trăgeau să treacă hotarul realității și împlinirii, când deodată, unul mai vajnic se proțăpi înaintea cugetului său, cu mâinile în șolduri, cu ochi triumfători : „Ei, ce mai aștepți, iată-mă”. Și atunci, luminându-i-se parcă mintea, Dumitru strigă : Ierusalem! Ierusalem!

Cu mișcări ferme, fără gesturi de prisos, de parcă fiecare fărâmă a ființei sale își știa rostul, înseninat de certitudine, animat de fiorul revelației, veni repede de hac mormanului de maculatură. Știa sigur ce voia să păstreze, ce avea să-i mai fie de folos și ce nu. Icoane sfinte i se perindau prin fața ochilor, respirând aerul mântuirii, cuvinte sacre murmurate în gând, străpungând timid dumnezeirea. Îngrămădi în sacul generos tot ce era de prisos și coborâ în curte, ca să-l arunce.

- Bună ziua, domnu’ Dumitru! sâsâi în spatele său, înspăimântându-l pentru o secundă, glasul, recunoscut cu întârziere, al vecinei de etajul trei, Saveta.

- Săru’ mâna!, se întoarse el. Ce faceți? zise, în timp ce zărea fața batrânei iscodindu-l avid. Saveta asta era o cucoană stafidită, dar fandosită, de vreo șaptezeci de ani, și care avea întodeauna o poveste macabră prin buzunare. Aflase că venise de prin Chișinău, pripășindu-se prin București dinainte de-al doilea război și mâncase viața celor trei soți ce-i avusese. Și că-i storsese pe toți trei până la ultima picătură de vlagă, sleindu-i de putere prin apucăturile ei nesățioase, de se minuna lumea cum niște bărbați așa de zdraveni, falnici, au încăput în niște sicrie de copii.  Mai cleveteau niște cucoane de prin cartier că și acum îi mai dau ghes păcatele tinereții și că de aia primește studenți în gazdă sus, în cămăruțele din pod.

- Stăm și noi puțin la umbră, că-i mare zăpușeală în casă, de nu te mai poți respira în voie, răspunse repede Saveta, care stătea pe băncuța din fundul curții, făcându-și vânt cu un evantai schilodit de vreme. Stătea tolănită, cu capul plecat pe umărul stâng și cu picioarele larg desfăcute, întinzând poalele capotului străveziu, care amenința să cedeze. Dumitru se gândi să termine discuția cât mai grabnic, ca nu cumva capotul buclucaș să-l pună în fața dezastrului.

- Ce să-i faci, cu căldura asta… săru-mâna, doamnă, se precipită și făcu stânga împrejur, aruncând o privire scurtă către Saveta.

- Da’ ce-ascundeți acolo, domnu’ Dumitru? răsări deodată cucoana în ceafa lui, speriindu-l de-a binelea, că aproape îngheță.

- Păi, am… niște…

- Ați auzit ce-au pățit soții Sterescu? Nenorocire, săracii de ei! îi curmă vorba Saveta, întinzându-și pieziș capul înspre el, că se dădu involuntar un pas înapoi. Să te ferească Dumnezeu d’intr-astea, șopti bătrâna, proptindu-l cu un ochi șleampăt. Dumnezeu nu cu paru’ bate, aruncă ea cu o voce misterioasă și o strâmbătură vicleană, așteptând efectul. Dar cum trecură vreo câteva secunde de tăcere, în care Dumitru cântărea dacă e mai bine să-i întoarcă pur și simplu spatele sau să facă pe politicosul, tot Saveta urmă :

- O știți pe fata lor, nu? Pe Amelia? Cu păru’ ăla de actriță, cu ochii verzi, șerpoaica, cu fund țâfnos? Hai, c-o știți, nu-i așa? rânji ea, întorcându-se spre el cu ochiul sănătos,  un abis strălucind verzui.

Amelia era o puștoaică de vreo optsprezece ani, Dumitru o mai vedea uneori plimbându-și câinele sau venind seara acasă însoțită de un băiat slăbuț, cam blonduliu dacă văzuse el bine. Soții Sterescu se mutaseră în vilă doar de vreo doi ani și el nu schimba cu ei decât replicile inevitabile de salut. Nici nu știa dacă fata, frumușică, e drept, terminase sau nu liceul.

Ce dracu’ vrea nebuna asta de la mine? se miră el, rostind :

- Da’ ce s-a întâmplat? Și iar către sine, înciudat : Da’ prost mai ești, nu puteai să-i spui că te grăbești?

- Păi, uite că avea și ea, ca toată lumea, un drăguț, unul spălăcit și pirpiriu, că te și miri de unde a avut putere... de … Ei, și uite așa, una, alta… da’ domnu’ Sterescu nu prea avea ochi buni pentru el, că știu eu că-i tot dădea zor fetei să-și vază de învățătură, s-o lase mai moale cu sfrijitul ăla, ca să termine întâi școala. Și că nu-i de ea, că e de oameni săraci, de le umblă vântu’ prin buzunare.

Zicând astea, Saveta îi făcu cu ochiul, fluturându-și vârtos capotul, împrăștiind un aer clocotit, urmă :

- Și Amelia că hâr, că mâr, dar până la urmă le zice că, uite, m-am despărțit de Cristian, că și așa nu aveam timp, că am de dat bacoloriatu’ și a fost liniște un timp. Până acu’ vreo săptămână, când i-a lovit unde nici nu se așteptau.

- Cum? Ce? îngăimă sugrumat Dumitru, căscând ochii larg pentru a scăpa de greutatea ce-i apăsa pieptul.

- Da’ și madam Sterescu, zău așa, ce femeie e asta, chiar să nu-și dea seama... atâta vreme... decât când a fost prea târziu și n-au mai avut săracii ce să facă.

- Da’ ce s-a întâmplat? se zburli Dumitru înspre femeie, nerăbdător.

- C’au aflat toată tărășenia : madam Sterescu tot vedea că Amelia se gălbejea pe zi ce trece, nu-i pria nimic, da’ tot se îngrășa văzând cu ochii. C-o fi de la stresu’ ăsta, că s-a surmenat fata de-atâta citit și că ar trebui să-i facă niște analize, că prea e palidă fata. Da’ Amelia nu și nu, că n-are timp de spital, să treacă întâi examenele și-și revine ea după aia... Ei, și s-au ciondănit ele o zi, două, dar la spital tot au ajuns. Șmechera de Amelia făcuse ce făcuse de-a rămas borțoasă.

- Amelia? clămpăni buimac Dumitru. Și madam Sterescu?

- Păi, ce era să facă biata femeie? Că era în luna a șaptea, cale de întors... Ea se întâlnea pe ascuns cu sfrijitu’, dom’ne. Aranjase cu o colegă ca s-o ferească de mă-sa și uite așa, își vedeau mai departe de treabă. Dracu’ de fată i-a dus de nas, de zici că făcuse școală, nu glumă. Ce-o fi fost în capu’ ei, cine știe... uite că nu i-au ieșit zilele la numărătoare și acuma a dus-o domnu’ Sterescu la țară, la taică’său, ca să nu se mai facă de râsu’ lumii pe aici. Că lumea e rea, domnu’ Dumitru, cine știe ce mai scornește și le face poznă mare.

- Bine că nu s-a terminat mai rău, Doamne ferește! O să dea bacalaureatul la toamnă, sau la anu’ că nu-i moarte de om. Da’ cu... Băiatul ce zice? 

- Sfrijitu’? Zice că e lulea după Amelia, că el vrea să se ia cu ea, da’ domnu’ Sterescu zice că dacă-l vede prin fața ochilor îi mănâncă inima de viu.

- Ce chestie, hârâi răgușit Dumitru, care uitase pentru ce coborâse în curte. Stătea nedumerit în soare, uitându-se chiorâș la Saveta, hoașca dracului, mi-a stricat toată ziua, dar nici nu se îndura să se îndepărteze, parcă ar fi așteptat să se mai întâmple ceva. Și nenorocita aia, nu putea și ea să ia o pastilă sau să-i spună la sfrijit să-și tragă ceva pe...

- Da, domnu’ Dumitru, ca să vezi ce poa’ să facă omu’ la tinerețe... Chestiile astea tre’ făcute cu cap, nu? susură leneș Saveta, cu un glas dulceag, plimbându-și ochii aburinzi peste el.

A dracu’ babeta, tot la prostii-i capu’, te pomenești că și-o mai trage cu câte unul, se miră Dumitru. Zăbovi o clipă cu privirea peste formele ei lăbărțate, când, întâlnindu-i ochii, ceva îl zgâlțâi atât de tare că aproape se trezi cu curul în pământ.

Ptiu, putoarea dracului!, mai avu putere să gândească și scuturând spasmotic dintr-un umăr, intră înapoi în clădire înainte de a-și termina gândul. Abia ajuns în casă realiză că purtase după el sacul ce trebuia să-l arunce. Doamne iartă-mă, a înnebunit de tot lumea asta. Ce nenorocită, săraca fată, bieții părinți.

Gândul la sarcina ascunsă a Ameliei nu-i dădu pace multă vreme. Acum o vedea mai bine pe fată cu ochii minții, amintindu-și chiar că se întrebase odată, zărind-o îmbrăcată mai provocator, ce dracu mănâncă fetele din ziua de azi de arată așa. Ba chiar își aminti cum auzise într-o seară, în grădinița din spatele vilei, niște chicoteli înfundate, ba parcă erau niște gâfâieli cu greu reprimate, își dădu seama acum, căci atunci nu le dădu prea multă atenție.

Ar fi dorit să fi putut vorbi cu soții Sterescu, să le spună o vorbă, să le aline durerea, să-i împace, să le vorbească despre bunul Dumnezeu, despre infinita sa bunătate. I-ar fi plăcut să fie mai aproape de ei, de fata lor, să fi putut preîntimpina așa o nenorocire sau măcar să fie capabil să-i ajute cu un sfat. Dar oare ce-ar fi putut să le spună? El, un contabil. Ei, dar glasul suferinței e același pentru toți oamenii, Dumnezeu nu se uită dacă ești contabil sau lăcătuș, el vede în sufletul tău. Un sentiment de pioșenie îi picura în suflet, o durere la gândul suferinței din lume îi rodea inima, o rugă nerostită încă îi dădea ghes, o întrebare nerușinată căuta să i se furișeze în minte.

 

 

Nenorocirea de lângă el îl bântui aproape toată ziua, însă gândirea nu reușea să dezlege ghemul încâlcit în care se găseau prinse atâtea nedumeriri, speranțe, regrete, amărăciuni, revolte timide. Spre a se limpezi, aproape sufocat de tumultul din interior, căruia nu-i putea da un nume, și pentru că simțea că nu putea decide clar ce simțea cu adevărat, ieși afară, gândindu-se că o plimbare prin oraș l-ar putea liniști. Fără să-și dea seama când, ajunse în Kogălniceanu, muncit de gânduri. Își cumpără un ziar, Independența, mai mult cu speranța de a citi ceva ce i-ar putea capta interesul decât din dorința de a afla ce se mai întâmplă în țară. Se opri pe o bancă din Cișmigiu, la umbră, își aprinse o țigară, începând să răsfoiască ziarul. Chipul prim-ministrului se ițea cu regularitate, din trei în trei pagini, serios când vorbea despre criza irakiană, optimist surâzător când venea vorba de avantajele oferite tinerei generații și de-a dreptul vesel când amintea de ultimul sondaj de opinie. Mai citi despre tot felul de oameni, prezentate drept mari vedete și despre cum își cumpărau tot felul de telefoane sau parfumuri și după trei-patru minute epuiză cele 16 pagini. Stinse țigara cu vârful pantofului și să lăsă pe spate, privind către cele câteva bărci care pluteau pe apă, cărând cupluri de adolescenți îndrăgostiți care se priveau în ochi cu licăriri umede. Pe banca din drepta lui, o pereche de tineri, cam la vreo 25 de ani, șușotea misterios, cu capetele aplecate unul către altul, dând impresia unui conclav zglobiu al iubirii. Câteva frânturi din sporovăiala lor ajungea la urechile lui Dumitru, care să vrea devenise atent. „...furat timpului”, „e mai ieftin ca în țară, oricum”, „ne mai trebuie câteva...”, „...și dacă și ninge”. Treptat, încordându-și tot mai tare auzul, Dumitru își dădu seama că tinerii vorbeau despe planuri de Crăciun. Nu reuși să deslușească toate variantele care le stăteau la dispoziție, dar află că una dintre ele era să se ducă la Viena, dacă vor fi găsit de la cine să mai împrumute câteva milioane de lei. Își aminti de prima lui vizită în orașul lui Mozart, tot pe vreme de iarnă. Gândul îi zbură apoi la străduța din Barcelona pe care se afla hotelul la care delegația firmei trăsese timp de o săptămână, pe timpul unor cursuri internaționale despre taxe și impozite. Îi reveni în minte fata care servea la barul hotelului, o spanioloiacă focoasă, cu ochi alunecoși. Pusese atunci pariu cu ceilalți colegi, bineînțeles la fel de beți ca și el, că până la plecarea din Barcelona o va face cu Fernanda. Evident că pierduse pariul, dar în sinea lui tot mai era convins că dacă și-ar fi pus ambiția, l-ar fi câștigat. Încet-încet, îi fluturară prin față imagini din colțuri de lume felurite, chipuri fără nume, adieri de străzi străbătute în fugă și pâlcuri de turle. Treptat, făcându-și loc prin noianul de amintiri și trăiri, ca o sămânță ce încolțise și acum își cerea dreptul la viață, nostalgia unei călătorii nefăcute, dar care îi apărea tot mai limpede că o dorise de fapt inconștient toată viața lui, străbătu către lumina gândirii. Călătoria la locurile sfinte, apropierea de Dumnezeu și împăcarea cu sine, care arseseră mocnit în jarul sufletului, fără a se stinge vreodată, deși el, acum o știa, încercase toată viața să fugă de ele, îi apăreau acum limpede. Devenise, în câteva minute, sigur că de fapt tot zbuciumul din ultima vreme, neliniștea și rătăcirea aveau să ia sfârșit când va avea curajul să-și împlinească visul. De fapt, parcă toată viața lui nu fusese decât o prelungită amânare a aceste împliniri, un perpetuu preambul. Un freamăt proaspăt, din sânge nou, îi curgea prin corp și îi răzbătea sufletul. Simțea deja cum i se îndreaptă umerii, privirea devine mai hotărâtă, ochii mai luminoși, iar mâna mai fermă. Era timpul să-și ia soarta în mâini, să-și decidă viața. Cu pasul ferm, străbătu parcul, îndreptându-se către Magheru, unde știa că sunt mai multe agenții de turism, gândindu-se că va găsi la vreuna dintre ele o ofertă pentru o excursie sau un pelerinaj la locurile sfinte.

Renunță însă după primele două încercări, întrucât își dădu seama că excursiile la Ierusalem se organizează doar în preajma Paștelui, și oricum, la o analiză mai atentă, descoperi că nu i-ar fi prins prea bine să meargă cu gloata. Era vorba despre ceva ce ținea de intimitatea sa sufletească și nu credea că ar fi fost potrivit să împărtășească cu nimeni acest dor al său, ca nu cumva, știind mai mulți de el, să-și piardă din sfințenie și din valoare. Fetele de la agenții îl sfătuiră că ar fi mai bine, dacă nu vrea să aștepte până la Paști, sau până la Crăciun, dacă va avea noroc, era să meargă pe cont propriu. Odată ajuns acolo, îi va fi ușor să se descurce, o mulțime de ghizi de ocazie, dar totuși buni cunoscători, fiind oricând gata să ajute pe oricine.

Se hotărâ de aceea să se întoarcă acasă, pentru a se gândi limpede când va fi cel mai bine pentru a pleca spre locurile sfinte, ce i-ar trebui să ia cu el și cam cât ar putea să stea, pentru că nu dorea nici ca Silvia să-l însoțească, dar nici s-o lase singură prea multă vreme, de teamă ca plecarea lui să nu fie interpretată ca o fugă, ca o abandonare sau ca o încercare de a evada de lângă ea. Trebuia să-i explice motivele care l-au determinat la o asemenea hotărâre, care fără doar și poate, neanunțată de nimic, ivită brusc din negura sufletului, ar putea să apară celorlalți ca un semn de nebunie.

Dar nu avea să ia prea multe după el, doar nu pleca într-o vacanță sau într-o excursie. Era o vizită doar pentru sufletul său, pentru a se reculege și a se împăca, a-și găsi liniștea și a trăi în pace și seninătate anii bătrâneții. Pentru a se accepta pe sine și pe ceilalți, pentru a accepta tot ce-i va dărui viața și a gusta din plin bucuriile și tristețile pe care Dumnezeu va găsi de cuviință să i le pregătească. Așa că o geantă de voiaj cu câteva lucruri de schimb îi va fi de ajuns, iar pregătiri speciale nu avea de făcut. Sufletul îi era copt și nerăbdător, iar asta era de fapt tot ceea ce conta. Putea pleca oricând, chiar și în seara asta, după ce își va fi luat rămas bun de la Silvia. Gândi de aceea că ar fi bine să plece cât de curând se putea și după ce telefonă la o agenție pentru a vedea cu ce linie aeriană ar fi mai convenabil să zboare, se hotărâ să plece chiar în lunea asta. Nu își făcu încă rezervarea, așteptând să vorbească și cu Silvia, mai mult pentru a o nu ofensa punând-o în fața faptului împlinit, ca și cum i-ar fi negat orice legătură cu destinul lui. Se interesă la ambasadă pentru a vedea dacă va putea rezolva formalitățile până luni. Nu era nici un pericol în acest sens, date fiind natura călătoriei și statutul său social și material, îi spusese omul de la ambasadă, dar un răspuns sigur îl va afla când se va prezenta la ambasadă, ceea ce ar trebui făcut cât mai repede, în acest caz.

Spre seară, când sosi Silvia, el se hotărâse deja că avea să plece luni, dacă totul decurgea bine la ambasadă. Nevastă-sa căscă mai întâi ochii, apoi lăsă să-i scape maxilarul în jos, înainte de a pricepe despre ce era vorba. Dumitru începu să-i explice, destul de stângaci, pentru că surescitarea pe care o simțea în vene nu îi lăsa răgazul să-și găsească vorbele potrivite ca s-o facă să înțeleagă că plecarea lui nu era semnul veștejirii iubirii și nici dorința de a cunoaște pe altcineva. Nu, nu era vorba că se plictisise lângă ea și nu era adevărat că se grăbea să plece  special pentru ca ea să nu poată să-l însoțească. Toată viața am râvnit la ceva legat de Dumnezeu fără să-mi dau seama. Am fost prea ocupat cu mărunțișurile vieții și acum mă simt de parcă aș fi făcut un păcat uitând de El atâta amar de vreme, înțelegi? Ochii Silviei, larg deschiși, urmăreau cu încordare spusele lui, fără a da vreun semn că pricepea ceva, că era de acord sau că se împotrivea. Pe măsură ce el vorbea despre datorie, nevoia de a-și afla pacea sufletească, năzuințe zăgăduite care acum țâșneau la suprafața sufletului și îl îndemnau să se caute pe el însuși, să afle și să cunoască această parte din el care prea mult stătuse în beznă, ea realiză că nu avea la îndemână nimic cu care să-l facă să renunțe, pentru că pricepu dintr-o dată, el era deja hotărât, iar această explicație nu era ca să-i ceară ei vreun sfat, ci pentru a se convinge pe el, încă o dată, că proceda cu îndreptățire. Revolta inițială, împănată de dezamăgire furioasă și uluire, sentimentul că trăise o viață întreagă într-o farsă, se transformau încet, văzându-i privirea arzătoare și auzindu-i glasul sugrumat. După o clipă de vagă iluminare în semiobscurul sufletului, destul pentru a i se arăta o compasiune nedeslușită, într-un moment de înțelegere subită, empatic, de care doar sufletele înrudite prin nostalgia unui dor uitat și nestins sunt capabile, Silvia avu revelația suferinței celui de lângă ea, suferință mută atâta vreme, înlănțuită în trecerea anilor.

Acum nu i se mai împotrivea, încercând, îndărătnică, să afle cu ce greșise pentru a-l face să-și piardă mințile acum la bătrânețe. Simțea cum ceva îi poartă sufletul mai aproape de al lui, începea să-l privească altfel, să-i înțeleagă ezitările și slăbiciunile pe care i le suportase atâția ani. Acum vedea viața lui cu totul altfel, totul căpăta o nouă lumină, ca și cum, sub un soare de amiază, fiecare frântură a vieții lui se dezvelea, arătându-și fața adevărată. Acum, înțelegându-l deodată în ființa lui din scoarță în scoarță, și iubirea ei își sporea flacăra. Dorința de a-l îmbrățișa, ca în prima tinerețe, într-o nouă dragoste reînnoită, îi puse brațele în mișcare, cuprinzându-i capul într-un gest ocrotitor. Privindu-se în ochi, înțeleseseră amândoi fără cuvinte că această clipă pecetluia o fericire comună și se topea, la focul iubirii, în legământul unei veșnicii.

Tinerețea le dădu târcoale amândurora în acea noapte. Un freamăt febril zvâcnea în sângele lui Dumitru, apăsându-i plăcut corpul și însuflețindu-i mușchii. Neuronii, vibrând într-o efuziune agitată, îi struneau gândurile către tărâmuri nebătute și viziuni mărețe. Sub mâna unei alchimii subite, furnicarul de gânduri plămădea noi cărări ale destinului, cohorte de învățăcei sau frunți încleștate în meditație. Mintea urzea din pure posibilități închipuiri îmbrăcate în haina cugetării.

 

 

Dimineața aduse cu ea o prospețime ce-l făcea să se simtă din nou în putere, cuprins de o vigoare nouă care-i pompa optimist în trup și suflet. Nerăbdarea și speranța făcură ca timpul să se scurgă pe nesimțite, astfel că foarte curând se trezi îmbrăcat, în mașină, gata să meargă la ambasadă. Acolo, întrebările uzuale și restul formalităților au decurs fără nici un fel de poticneli sau priviri scrutătoare. O simplă rutină, așa că în scurt timp strânse mâna ofițerului de la serviciul de vize și, cu fericirea brăzdată pe chip, era deja în stradă. Sentimentul că se apropie de o răscruce a vieții, care va aduce cu sine o nouă așezare, în care fericirea și liniștea să poată prinde rădăcini, îl făcea să spere că anii ce vor veni vor avea parte de culori mai vii și mai calde, îl făcea să privească la oamenii de lângă el mai împăcat, mai îngăduitor și mai încrezător. Mai era un mic pas și doar câteva zile până în clipa care avea să-l aducă mai aproape de Dumnezeu, de el și de oameni.   

Deși știa că ar putea să-și facă rezervarea la avion și prin telefon, nerăbdarea și surescitarea îl determinară să meargă să ia cu mâna lui biletul, simțind că dacă îl ține între degete călătoria era mai aproape de împlinire.

Parcă undeva între Universitate și Arhitectură, iar după ce luă biletul de la firma ce-și avea sediul pe Magheru, se hotărâ să mai meargă un pic pe jos, căci preaplinul inimii nu-l îndemna să revină repede acasă. Parcă dorind să-și savureze bucuria, ca toată lumea ce-l întâlnea să-i citească în ochi bucuria și mândria, se îndreptă spre Romană, purtat de șuvoiul de trecători, oameni care subit se transformaseră în chipuri prietenoase, în privirea cărora era sigur că citea respectul față de el. Colindă câteva magazine, înregistrând cu ochii mărfuri de tot felul, haine, parfumuri, decorațiuni și cărți, tot felul de nimicuri pompoase. Ba intră chiar și într-un sex-shop, dezmecitindu-se abia când în fața sa o pereche de sâni pe jumătate goi, gata să plesnească dindărătul unui sutien anemic, îl întrebară dacă dorește să cumpere ceva. Ajunse în Romană, dădu ocol și luă la rând magazinele de pe celalaltă parte a străzii, întorcându-se spre Universitate.

 Simți o uscăciune în gât și se opri la o terasă înghesuită lângă arteziana de la Universitate, unde pe vremuri era un restaurant la care venea împreună cu nevastă-sa, în zilele în care luau bursa. Comandă o cafea și o cola, luând aminte la sporovăiala celor din jur. Erau acolo trei tineri cu părul lucios, care gesticulau cu mișcări cam țepene, vizibil stânjeniți de tricourile cu vreo două numere mai mici în care erau încorsetați. În stânga lui, un bărbat nici tânăr, nici bătrân, cu o față de arab, vorbea sacadat la telefon, pe nemțește, după cum i se păru lui Dumitru, făcându-și între timp de lucru cu mâna pe picioarele dalbe ale uneia din cele două fete cochete ce-l flancau cu priviri languroase. Mai văzu câteva perechi de picioare, niște plete, vreo două trei perechi de pantofi, două-trei țâțe scoase la aerisit, zâmbete, cercei și ghiuluri, o lume pestriță, viu colorată, învăluită de o sporovăială ritmată și acoperită de niște schelălăieturi melodioase.

Cum trec anii, Dumitre, își zise, gândindu-se la vremea studenției, la clipele minunate petrecute aici alături de cea care avea să-i rămână alături atâta vreme. Ce să-i faci, oftă el, cu melancolie, dar fără regrete. A fost frumos în acel ultim an de studenție, când a cunoscut-o pe Silvia, abia intrată la Litere. Revăzu în minte primele plimbări, orele petrecute în camera ei, după ce colegele îi plecaseră la cursuri, vacanțele de la Vama Veche, o nebunie, ce mai încolo și încoace.

A fost frumos, își spuse, în timp ce plătea, pregătindu-se să plece. A fost frumos și după aceea, n-am de ce să mă plâng. N-a fost ca-n filme, dar, oricum, o viașă fericită. Zâmbi mulțumit, îndreptându-se agale spre mașina lui, cu privirea zburătăcind înspre fericire. Ceva fremătă moale sub piciorul lui, fără prea multe obiecții.

Ce dracu’… ’s gura mătii! șuieră holbându-se la căcatul pe care tocmai și-l întinsese pe un pantof. Fir-ați ai dracu’ cu…  zise cu obidă, căutând după ceva care să-l ajute să se descotorosească de mizeria ce-i ieșise în cale. Își frecă talpa de asfalt cât putu mai bine, se învârti în stânga, în dreapta, cu cămașa udă de transpirație, simțindu-și capul zvâcnind turbat, gata să explodeze. Se gândi să intre în Universitate, să meargă la vreun WC de acolo ca să se curețe cum trebuie, dar cum dracu să intre cu putoarea asta după el? Mai scormoni cu pantoful pe asfalt de vreo câteva ori. Știa ea ce știa, Silvia, de purta mereu șervețele după ea, i se năzări. Se gândi apoi să se descalțe și să-și arunce pantoful dezonorat chiar acolo, că mai avea doar câțiva metri până la mașină, dar se cutremură numai la gândul că s-ar putea trezi cu vreun polițist la el acasă, peste câteva zile, înapoindu-i-l și poftindu-l la secție pentru lămuriri. Care dracu și-a găsit tocmai aici, căcas-ar viața pe el!  blestemă el, în timp ce deschidea portbagajul mașinii. Găsi o pungă, cine știe de când rătăcită acolo, se descălță de pantoful cu pricina, îl înfășură vârtos în pungă, sugrumându-l bine-bine și-l aruncă înciudat în portbagaj.

Mirosul infect îl urmări tot timpul până acasă, căci deși se gândise să se oprească pe drum ca să-i facă vânt pantofului umilit, nu găsise un prilej fericit pentru a scăpa de el. Trase mașina aproape în gardul vilei, fără a se mai obosi să parcheze în curte, ca de obicei. Se uită vigilent în jur, ca nu cumva să-l surprindă cineva în flagrant, ieși din mașină, deschise portbagajul, ridică obiectul, trânti portbagajul și o zbughi pe scări.

Sper că n-o să dea dracu’n careva să iasă tocmai acu’, își zicea pe când trecea prin dreptul oglinzilor dintre primul etaj și al doilea. O arătare strâmbă, desfigurată, șchioapă, se holba la el, cu ochii injectați de furie, gura shimonosită de turbare, cu fruntea boțită și cu fața înecată de sudoare.

Reuși să intre în casă nereperat și se opri în mijlocul holului, întrebându-se cum de a ajuns el, tocmai acum, la bătrânețe, să stea în mijlocul holului cu un pantof plin de căcat în mână. Ce era de făcut? Trebuia să scape de el cât mai repede și să șteargă orice urmă. Se gândi să-l arunce în coșul de gunoi, și apoi să arunce  gunoiul acolo unde trebuie, adică în tomberoanele din spatele vilei. Bine gândit, ingenios într-adevăr. Dar dacă împuțitania asta atrage pe cineva și cum îi știm pe oameni, curioși din fire, n-ar fi de mirare ca vreunul să descopere pantoful, să-l ducă la poliție, alarmat. Îi și vedea în minte pe vreo doi polițiști conștiincioși, analizând pantoful criminal, relevând mostre pentru analize de laborator, interogând toți vecinii din vilă și ajungând, implacabil și eficace, la adevăratul autor.  Ferească Sfântu’ să mă facă ăștia de câcat, se cutremură Dumitru, care nu avusese de a face cu poliția decât pentru a-și schimba buletinul.

Pantoful rămâne aici!  decretă el, în timp ce duhoarea ce se înstăpânea prin casă îl puse în mișcare. Năvăli în baie, zvârlind pantoful în cadă și lăsând apa să curgă pe el. Nu-i era la îndemână să se apuce să-l frece, poate nici nu era cazul, așa că-l curăță cât putu mai bine, doar cu jetul de apă. Conștiinciozitatea sa înrădăcinată în atâția ani de cifre și tabele îi dictă să-l lase în stăpânirea purificatoare a apei, înecat bine în cada aproape plină, în care mai turnase și detergent din belșug. Cum mirosul de hazna i se părea că i se cuibărise chiar în piele, ba și în aerul ce-l respira, căci nu și-l mai putea scoate din nări, lepădă de pe el toate hainele, zvârlindu-le degrabă în mașina de spălat. Parcă dracul de căcat îl atinsese până în străfundurile ființei, căci își simțea sufletul pângărit. Zăbovi în cabina de duș aproape un ceas, frecându-se bine cu toate săpunurile și șampoanele ce-i căzură în mână. Deschise apoi larg toate ferestrele, ba porni și aparatele de aer condiționat, doar-doar și-o recăpăta liniștea și puritatea. Dar nu reuși nicicum să scape de acea senzație respingătoare, care i se agățase de creier, neputându-se gândi decât la întâmplarea care îi stricase acea zi ce începuse atât de promițător. Ba i se păru, la un moment dat, în noapte, că și trupul Silviei adie puturos și se gândi că înainte de a se dezmetici din delirul respingător în care îl aruncase nefericirea de la Universitate, uitase s-o avertizeze pe nevastă-sa că în cada în care se îmbăiase tocmai curățase de căcat un pantof.

Și mai puternică deveni acum dorința de a pleca, de a scăpa de ceva nedorit și de a-și făuri o nouă temelie a vieții, mai trainică și mai plină de sens. Cele două zile care-l despărțeau de zborul de luni trecură repede, învăluite într-o beatitudine paradisiacă. Dumitru reveni cu picioarele pe pământ, deși și atunci cu intermitențe, abia în timpul piesei de teatru de la Național, când fiorul cutremurător al dramei lui Șoricică, în fapt un requiem al autorului pentru sine, o făcu pe Silvia să-i caute cu înfrigurare mâna.

 

 

În noaptea aceea nu dormi aproape deloc, așteptând cu înfrigurare zorile, închipuindu-și o mie de ipostaze ale călătoriei sale și alte o mie de clipe ale vieții ce avea să vină. Când se trezi, Silvia îl privi cu căldură, zâmbitoare, cu ochii vorbind a încredere. Avură timp, după atâția ani, să bea împreună o cafea dimineața și să-și strângă mâinile cu duioșie. Nu-l întrebă nici acum, și n-o făcu nici când avea să se despartă de el la aeroport, întrucât dorise neapărat să-l conducă ea la avion, chiar dacă pentru asta avea să întârzie la birou, cât avea să stea la Ierusalem și nici dacă se gândea să se abată în drumul de înapoiere și prin alte locuri. Despărțirea fu scurtă, un schimb de priviri, un sărut fugar, o fluturare de mână, apoi se regăsi în fotoliul avionului, cu soarele zâmbindu-i vesel dintr-o parte.

Dumitru pluti legănat într-un noian de imagini, purtat pe aripile unui suflet care căta cu speranță spre viitor. Începu să se întunece și își lăsă pleoapele să se întâlnească, somnolent, cu buzele atârnându-i într-un surâs marcat de promisiuni fericite. Visă că era unul dintre ucenicii lui Isus și căuta alături de ceilalți să se adăpostească de furtuna care izbucnise din senin, cu fulgere ce brăzdau zarea și tunete ce făceau pământul să se cutremure. Când găsiră un adăpost încropit în mijlocul unei câmpii aride se îmbulziră toți înăuntru, fără a mai ține seama că erau prea mulți ca să încapă, nemaiținând cont de celălalt, împingându-se nervoși, cărându-și unul altuia coate și dând din picioare pentru a-și face loc sub acoperișul șubred, care, într-o răbufnire bruscă, nesuportând tensiunea atâtor corpuri înghiotindu-se, cedă dintr-odată, antrenând în cădere și pereții, totul prăbușindu-se într-un amestec de praf, apă, noroi, sânge, gemete și icneli. Când durerea ce o simțea în braț își stinse cât de cât jarul își reveni în simțiri și observă cu uimire ciotul ce-i atârna din cot, dar neliniștea care îl cuprinse nu se datora rănii, ci faptului că în viermuiala de corpuri sângerânde, de brațe care zvâcneau orbește, chipuri desfigurate de groază, nu desluși trăsăturile adorate ale învățătorului. Într-o pornire furioasă, scormoni în mormanul uman, fără a mai ține seama de urletele celorlalți, descotorisindu-se fără scrupule morale de trupurile tovarășilor, în căutarea celui ce le arătase calea. Când îl află, strivit sub trupurile tinere, ca și cum toți ar fi încercat să-l ocrotească, făcându-se scut de carne, se cutremură înnebunit : murise, ferit de tăvălugul pietrelor și bârnelor, dar sufocat sub apăsarea celor care îl iubiseră mai mult decât viața.

Urletul de deznădejde i se opri în gât, avu o licărire scurtă în priviri când realiză că deși nu mai visa, dezastrul era tot acolo, carnagiul prezent, fumul dens nereușind să acopere puhoiul de carne fumegândă, sânge, bucăți de metal, plastic și resturi schilodite.

Mâna încetă să se i mai încleșteze pe mânerul scaunului și începu a se relaxa, eliberându-l din strânsoare. Dumitru se lăsă ușor pe spate, respirația i se calmă, iar privirea își pierdu rigiditatea sticloasă. Înțelese brusc că întâlnirea cu Dumnezeu era mai aproape decât ar fi crezut, iar împăcarea plutea asupra lui.

 

respiro©2000 All rights reserved.