Bogdan Suceav㠖 Imperiul generalilor târzii, Editura Dacia, 2002.

Lansare la Târgul Gaudeamus, joi, 28 noiembrie.

                                                                               de Mona Mamulea

 

În ciuda varietății tematice abordate, avem în față o carte – iar nu o culegere întâmplătoare și arbitrară de proză scurt㠖, un ansamblu omogen care propune o viziune coerentă despre om și despre lume. Modalitatea în care se finalizează estetic această viziune ține de complexul categorial al fantasticului. Avem, așadar, o carte de proză scurtă fantastică, dar fantasticul întrebuințat aici are un caracter îndeobște instrumentar, nu parvine la condiția de scop în sine, de prezență autotelică și autoreferențială. În bună măsură, funcționează, în proza scurtă a lui Bogdan Suceavă, ceea ce Roger Caillois, în Au coeur du fantastique, numea fantastic de clivaj – o întrerupere bruscă și eficientă a ordinii cunoscute, prilej cu care inadmisibilul dă buzna în legalitatea cotidiană. Nu ne așteptăm să întâlnim aici personaje care se transformă în mașini – așa cum se întâmplă la Dino Buzzati, de pild㠖, deși eterna temă a metamorfozei nu absentează nici din peisajul de față; subgenul fantastic întrebuințat de autor este unul de expectativă, pe care eu îl numesc “fantastic suspendat” –  în sensul în care alimentează așteptări de ordinul straniului prin edificarea unui climat neliniștitor susceptibil, în orice clipă, să aneantizeze toate certitudinile noastre privind lumea reală. Este același tip de straniu care rezultă din întâlnirea cu una dintre pădurile lui Friedrich sau cu una dintre casele lui Magritte. Nimic din familia monstruosului sau fabulosului nu operează aici în mod explicit; cu toate acestea, ne așteptăm, în fiecare moment, ca realul să fie sfidat în numele imaginarului. Ceea ce, uneori, se și întâmplă: un zid inexplicabil și, mai ales, imposibil (metaforă a unui sistem obstructiv) răsare ex nihilo pe o cale ferată, punând în pericol de deraiere un pașnic accelerat; un personaj al anilor ‘80 inventează un mecanism ingenios, dar neverosimil, care produce electricitate din fum de țigară, cu ajutorul căruia este în măsură să-și urmărească la televizor serialul preferat în lipsa curentului electric – pe vremea în care se spunea că, privită din avion, România arată ca o orgă de lumini: când se aprindea Ardealul, se stingea regatul și viceversa; într-un sat uitat de timp, semănând neliniștitor cu satele anistorice nicasiene, un respectabil cuplu de peizani primește, o dată cu poșta precară și arhaică, un misterios colet – dubios și de proveniență incertă, care se dovedește a fi o tastatură de calculator, care în ochii personajelor apare ca un fel de pian (!).

Cum spuneam, fantasticul este, la Bogdan Suceavă, un simplu instrument, un pretext pus la lucru pentru a da seamă de faptul că orice sistem social structurat de mintea umană se dovedește, mai curând sau mai târziu, falimentar. În consecință, insolvabil din punct de vedere moral este și sistemul american – care duce în mod logic, cu o precizie aproape matematică, la crim㠖, și sistemul românesc, care conduce, cu aceeași rigoare, la strivirea individului dotat. Paradigmatică este, în privința asta, povestirea Să auzi forma unei tobe, unde un excentric personaj bucureștean, un nobody cu alură de cerșetor, care bântuie târgul cu buzunarele ticsite de cărți rarisime (inclusiv o ediție apocrifă a Filocaliei își vânase loc în punga lui de 1 leu), numit convențional Sfântul Petru (asta, poate, din pricina condiției sale de păzitor al unei biblioteci subterane oculte, de cerber al cunoașterii precum bibliotecarul din romanul lui Eco), pune la cale un năstrușnic dispozitiv care captează cele mai îndepărtate vibrații, traducându-le, totodată, din formă în sunet. Iar în timp ce insolitul personaj este cufundat în criptestezie, preocupat, așadar, să audă tot ce se petrece în capitală, de la poemul murmurat în urechea iubitei în apartamentul cu numărul 27 de pe Calea Dorobanților nr. 172, până la cântecul bețivanului aflat într-o baracă din Militari, este strivit literalmente de un elefant de circ care cu numai câteva momente în urmă interpretase, spre satisfacția publicului larg, imnul țării la tobe. Dar cel care își făcuse o meserie din a asculta întreg universul (și fusese chiar în stare să prevadă corect deraierea tramvaiului 40) nu a fost capabil să audă pașii amortizați de pâslă ai pachidermului citat, încheind o biografie care dă ocazia unei bune întâlniri dintre fantastic și absurd – indiferent de schema interpretativă pe care o preferăm: fie că realitatea imediată, stupidă în modul cel mai scandalos posibil, strivește lumea imaginarului, fie că personalitatea individuală este subminată de un sistem ridicol, de circ, dar greoi și monstruos (și, după cum se vede, eficient).

În general, Bogdan Suceavă recurge la fantastic doar pentru a face din el purtătorul de cuvânt al unei previzibile fisuri în structurile logice pe care se întemeiază ordinea socială, fisură care, discret dar inevitabil, anunță prăbușirea imperiului (generalilor târzii), așa cum a anunțat-o și pe aceea a casei Usher.

                

 

 

respiro©2000 All rights reserved.