Gala Tînărului Actor,

Mangalia 2002.

Note de călător

de Iulia Popovici

 

 

Lorena Ciubotaru

 

N-aș putea spune care-a fost mai nefericită, prima sau ultima zi a Galei de anul acesta, în mod sigur însă un rol important în eșecul lor l-a avut ciudata obsesie a juriului pentru momentele și schițele lui Caragiale ca temă obligatorie la secțiunea individual – dup㠄La Moși” de data trecută, „Temă cu variațiuni” acum.

Inevitabil, ideea regizorală a fost determinantă în judecarea tinerilor actori, iar textul a fost deliberat ales ca fiind non-dramatic. Numai că aproape toți concurenții au preferat să se joace singuri de-a punerea în scenă, pe un Caragiale pentru care în general n-aveau o grilă de interpretare coerentă. Drept urmare, cea mai originală idee scenică (transpunerea în formule matematice a echivalenței „pompiar-cetățian”), a lui Romeo Ioan, nu-i aparținea lui, ci eseistului Cornel Ungureanu, profesor universitar și fost director al Teatrului Național din Timișoara, unde joacă R. Ioan. Iar cea mai dezamăgitoare dramatizare, care a redus textul la o farsă a la Rică Venturiano, cu ecouri dintr-o întreagă tradiție a gazetarului român, varianta romantică, a fost, din păcate, a lui Gheorghe Lazăr, altminteri un actor cu mult potențial (mai mult decît Marian Popescu, cel care a cîștigat premiul la secțiunea individual, cu o soluție dramatică destul de convențională, dar corectă). De altfel, nici Mirela Oprișor, co-cîștigătoarea premiului Galei, n-a dovedit cine știe ce rafinamente de interpretare, chinuindu-l pe Ionesco („Doamna cu cățelul”) cu un singur registru vocal și ratîndu-i toate subtilitățile. Însă Oprișor (pentru cunoscători, fata din reclama la cafeaua Elite care-și anunță iubitul prin gesturi sugestive că-i însărcinată) era singura cu o strategie de imagine convingătoare, și probabil vocația ei impresarială a avut un rol în acordarea premiului.

Iuliana Mărgărit a fost singura care a apelat la o regie profesionist㠖 a Theodorei Herghelegiu, de altfel și autoarea textului de la proba liber aleasă (monologul „15 minute cu N.K.”) și cu care a mai lucrat, participînd la Gala din 2000 cu spectacolul „Cum se face...”, după Roberto Mazzucco. Un eșec de data aceasta, din nefericire: ideea transformării notelor gazetărești ale lui Caragiale în știri de televiziune plutea în aer, mergînd pe linia recontextualizării din „Scrisoarea pierdut㔠a lui Tocilescu, de exemplu, dar nimic în afară de idee n-a supraviețuit punerii în scenă, nici măcar textul, ca să nu mai vorbim de incapacitatea Iulianei Mărgărit de a se face auzită dincolo de primele trei rînduri de spectatori. Mai mult, monologul Theodorei Herghelegiu a surprins neplăcut – „15 minute cu N.K.” e o tristă mostră de clișee puse cap la coadă în cea mai comodă convenție a monologului (conversația telefonică; una dintre scenele care compun „Sex, Drugs, Rock and Roll” de Eric Bogosian și jucată de Florin Piersic jr. e construită tot pe o astfel de convenție, dar la un cu totul alt nivel, Piersic deținînd în plus arta pauzelor într-un aparent dialog).

Rădița Roșu, Dragoș Bucur și Bogdan Dumitrache în "Trilogie belgrădeană" în regia lui Cristian Theodor Popescu

Din fericire, secțiunea grup a fost mult mai generoas㠖 actul III din „Trilogie belgrădean㔠de Biliana Sbrljanovic (structura piesei și montarea cu distribuții paralele n-au permis prezentarea decît a unui fragment din piesă, dar cu un Dragoș Bucur excelent), „Eu cînd vreau să fluier, fluier” de Andreea Vălean și, mai ales, „Deșeuri” dup㠄Teatru descompus” de Matei Vișniec, cu Ciprian Nicolăiasa, Isabela Neamțu și Cosmin Ovidiu Seleș, spectacolul de absolvire al regizoarei Ana Mărgineanu, care nu numai că a cîștigat premiul, dar a reușit și să entuziasmeze întreaga sală, ceea nu era deloc ușor. Ce-i drept, și „Noaptea furtunoasă sau Nr. 9” în regia Teodorei Câmpineanu a avut reacții bune din partea publicului, însă de data asta era vorba despre spectacolul de încheiere și de un public mangaliot fără pretenții, mulți ignorînd chiar textul lui Caragiale (și unii dintre cei care habar n-aveau de „O noapte furtunoas㔠trecuseră de mult de vîrsta școlii). Pentru că Vlad Zamfirescu (Chiriac), Silviu Biriș (Rică Venturiano), Lumința Erga (Veta) și ceilalți au oferit un Caragiale cuminte (eu una nu-nțeleg de ce crede atîta lume că personajele lui Nenea Iancu sînt semianalfabeți care trebuie să silabisească în timp ce citesc ziarul), cu găselnițe comice de vodevil și o erotică de film prost. Dar acest spectacol va ajunge pe scena Teatrului Bulandra, pe cînd cu „Deșeuri” sau „Trilogie belgrădean㔠nu se știe ce se va întîmpla.

În rest (și mi-am promis că n-o să spun nimic despre povestea cu cazarea unor ziariști la un km de Mangalia, între calea ferată și șosea), complicitățile de așteptat, cel puțin trei generații de oameni de teatru incapabili să se înțeleagă între ei, o lipsă acută de bani și perspective. În momentul de față, Gala Tînărului Actor nu e cu mult altceva decît ocazia acestor oameni de teatru, actuali și viitori, de a se întîlni ca să mai ia pulsul națiunii. Tinerii actori înșiși sînt un fel de rău necesar și atît. Mă-ntreb și eu, ca alții, cui prodest?

 

respiro©2000 All rights reserved.