Istoria de la Al Waqbah

sau

călătoria omului cameleon

 

de Bogdan Suceavă

 

Se ascundea undeva pe acolo și eu nu-l vedeam. Era o liniște întreruptă doar de cântecul greierilor. Abia intrasem în hambar. Aveam în mână pistolul meu de lemn și pe cap pălăria bunicului. Semănam cu șeriful McCloud, din filmul de care trebuie că-ți aduci aminte, și care se dădea pe atunci după Teleenciclopedia. Vedeam uneltele agricole, lanțurile pentru animale, grămada de fân, lemnele pentru iarnă, dar pe el nu-l vedeam. Deodată, cu un chiot asurzitor, o creatură cu chip verde sări din umbră și, înarmată cu pistolul de lemn, deschise foc imaginar. Câștigase din nou.

Deși era necinstit, asta făcea întotdeauna: de când învățase să ia culoarea lucrurilor, își folosea puterea de cameleon și-n jocurile noastre de-a v-ați ascuns sau de-a războiul. Devenise imprevizibil și îngrozitor de bun. Îi ieșea foarte bine culoarea verde, și atunci arăta ca un marțian, și de asemenea culoarea roșie. Nu-i prea ieșea culoarea albastră, pe care o figura într-un trist violet. Cu mutra lui mov a speriat-o îngrozitor pe bunica într-o sfântă zi de duminică, iar cu mutra roșie își speria vaca și o băga în fiecare seară în grajd.

Se născuse la țară, era mai mare decât mine cu cinci ani și el m-a învățat șah. O făcuse probabil din plictiseală și mă inițiase cu grijă în strategie doar pentru că în pustietatea de la noi, din munții Făgăraș, n-avea pe cine bate. Cu această ocazie mi-am dat seama că avea un râs îngrozitor și o ironie greu de suportat:

- Daca îți dai din prima caii și nebunii pentru pionii mei – nu cred c-o să ajungi prea departe.

Era oare răutăcios ? Prea departe zicea că n-ajung – dar unde ? La ce se gândea? Pe vremea aceea de cele mai multe ori nu-l înțelegeam.

Când nu mergea la școală, și asta se întâmpla teoretic numai vara, deși cred că nici în restul timpului nu dădea pe acolo prea des, taică-său îl trimetea să vadă de oi la stâna Mohorea, care era la vreo cinci kilometri peste deal de Valea Rea, dacă treceai peste Râul Doamnei. Cum de avea curaj să lase un copil de 12 ani să înnopteze singur la stână, însoțit de patru câini lățoși și imprevizibili păzind cu toții câteva zeci de oi? E adevărat că lui îi plăcea acolo, deși uneori vorbea despre singurătate. Îi plăcea să se piardă undeva prin munții aceștia, să se topească și să nu-l mai găsești. L-am aflat odată undeva în grădină, culcat pe spate, dormitând, acoperit de o mulțime de gândacii Domnului pelerini pe cămașă, cu obrazul vopsit verde, cameleon diurn, deghizat de plăcere în ceva fără de chip.

- Ce faci aici ? l-am întrebat în după-amiaza aceea.

Era un cer albastru, ridicat spre miezul verii ca o clopotniță fără de măsuri. Poate vărul meu era un fel de poet. Dar el nu mă lăsa niciodată să gândesc astfel. Sări din iarbă zicând:

- Uite-l c-a venit, futu-i norocu’ mă-si.

Un punct negru răsărise pe cer. Vărul Matei armă praștia lui de dimensiune antigoliat, apoi ținti cu fruntea încruntată și dădu drumul frrrrr unui pietroi rotund în direcția păsării. Sări din iarbă cu un urlet apaș. Nu-l nimerise.

- Ce e ăla ?

- E uliul care l-a luat pe Petru Groza alaltăieri.

Petru Groza fusese cocoșul roșu al lui taică-său, cel care ne dădea deșteptarea de ani de zile.

Nu știu dacă a reușit să sperie uliul. Către seară a instalat o sperietoare rahitică, pe care a îmbrăcat-o cu un anteriu pe care popa Vasile îl aruncase în urmă cu niște ani buni. Dar nici asta nu l-a mulțumit, către cer rămăsese o stare de război nerezolvată.

Praștia aceea a fost doar prima dintr-o serie de obiecte de artă balistică pe care vărul meu Matei le-a proiectat, cele mai multe dintre ele în nopțile lui de la stâna Mohorea, și pe care le-a cioplit cu briceagul polonez cumpărat în târgul de la Argeș în ziua de Sfânta Filofteia din anul 1976. Construia cu el obiecte complicate, de acuratețea necesară unor mașini infernale, numai bune de trăznit pasărea în zbor. Una dintre praștiile lui speciale era destul de similară unei catapulte romane, se purta pe umărul drept și putea azvârli un bolovan de patru kilograme la distanța de treizeci de metri.

- Matei, l-am auzit într-o zi pe taică-său, fir-ar mama ei de viață, cine mi-a tăiat camera de bicicletă și la ce ți-a trebuit cauciucul?

Atunci a mâncat o bătaie care s-a auzit până la noi.

- Într-o zi voi ajunge un mare războinic, mi-a mărturisit după aceea.

Plănuia să inventeze mașinării balistice, și pentru o vreme chiar s-a dus la școală. Dar și-a pierdut repede interesul, zic eu că l-au speriat cu ceva, poate l-or fi pus să învețe poezii pe deasupra, de a început iar să se facă nevăzut prin pădure cu săptămânile. A construit o serie de șapte experimente pe care le dorea pe jumătate praștii, pe jumătate catapulte, fiecare destinată câte unui alt scop: pentru ulii, pentru tras la țintă, pentru vrăbii și ciori, pentru Dacii cu număr de București (îl enervau la culme bucureștenii, în special cei veniți la iarbă verde), pentru fluturi, pentru tras la picioare și, în fine, ultima, cea mai utilă lui, cea împotriva urșilor. Despre asta tocmai am povestit, cea care se punea pe umăr și putea arunca cu pietre de râu. Când pleca seara către stâna Mohorea ca să țină locul baciului, după cum îl trimetea taică-său, le înfigea pe toate șapte la curea sau le lăsa să atârne din traistă. Atunci când și-a folosit prima praștie împotriva unui urs a aflat tot satul și zvonul s-a răspândit în câteva ceasuri. În decursul anilor ce vor urma a pus pe fugă nu doar ulii și urși, dar și lupi, și într-o vreme turiști, în special din orașele care nu-i plăceau: București, Brașov, Cracovia, Bratislava, și alte locuri îndepărtate. Lua culoarea verde, se făcea nevăzut în iarbă, apoi țintea cu praștia de tras la picioare în sticlele, paharele sau termosurile lor, și îi punea pe goană după ce îi copleșea de bănuiala că i-ar fi atacat necuratul.

După vara aceea a început să fie atent și la alte mașinării. A fost cu taică-său la făcut țuică, și a sfârșit prin a studia cum funcționează cazanul care producea alcool din fructe fermentate. Și-a băgat nasul în tractorul I.A.S.-ului, în motoarele mașinilor în apropierea cărora se întâmpla să se afle, în motoarele drujbelor de tăiat lemne, al motocicletelor și al locomotivei de mocăniță care duce minerii către munte.

Asta nu e nimic față de ce avea să urmeze. Peste ani a urmat școala tehnică de maiștri militari și s-a specializat în tancuri. În vacanțe, îmi povestea de acum istorii fabuloase despre cum merg tancurile românești cu țuică amestecată în benzină (la fel ca și Dacia, nu se poate să nu fi fost la nevoie și tu) și cum a suplimentat aparatul de ochire al tancului cu un binoclu cu lentile modificate. Pentru o chestie ca asta era să fie dat afară din armată, și istoria e destul de dubioasă, nu mi-a povestit-o niciodată în întregime.

În vara anului 1992 a fost selecționat ca mecanic în dispozitivul de gardare al spitalului românesc de campanie care s-a deplasat în Kuweit după războiul din Golf. Tot spitalul avea cu el și un tanc, care se presupunea că va asigura protecția în cazul în care dispozitivul ar fi fost atacat. Era o slujba destul de periculoasă, pentru c㠖 în caz de bombardament – tancul acela ar fi fost printre primele ținte luate-n cătare. Au zburat către Arabia Saudită în mai 1992 de pe un aeroport de lângă Bucrești și din prima zi au fost primiți la aeroport de un ofițer de legătura britanic. Acest ofițer era o femeie, cu gradul de căpitan și care doar în timpul liber răspundea la numele de Mary Jane.

Mary Jane avea ochii albaștri, un mers de tigru militar și o privire perfectă, cam în genul gărzilor de la Palatul Buckingham. Mary Jane era în întregime perfectă. Costumul kaki era în permanență călcat și apretat, iar eșarfa albă cu care se apăra de vânturile pline de nisip – totdeauna curată. Obrajii plini de pistrui și părul blond păreau întotdeauna proaspăt răcoriți cu apă. Chipul simetric părea născut pentru cascheta militară.

- Plăcerea e de partea mea, i s-a adresat colonelului în română.

Erau singurele cuvinte pe care le cunoștea în românește. Le învățase degrabă, dintr-un lexicon universal editat de armata britanică pentru situațiile de desant.

- Am onoarea, i-a răspuns colonelul medic Manuchian, comandantul misiunii românești. Sunt încântat să vă cunosc. Dați-mi voie să vă prezint statul major al unității noastre.

Mary Jane a asistat cu interes la coborârea din avion a întregului material militar, a autovehiculelor Aro, a tancului, a camioanelor pentru materiale medicale, apoi a asistat la încărcarea în camioane a materialelor medicale, care erau stocate în conteinere speciale, într-un compartiment aparte al avionului. O altă parte a detașamentului românesc trebuia să sosească peste două ore, cu un alt zbor.

Matei s-a dus direct la tanc, pe care l-a pornit încă din cala avionului, ca să-l coboare apoi pe rampă. Era împreună cu comandantul său de formațiune, locotenentul Cabal, pe care trupa îl poreclise Franț. De fapt numele lui era Francisc, dar nimeni din unitate nu-i spunea așa, pentru că omul impunea distanță. Așa se spunea, că e cu nasul pe sus. Era cel mai bun ochitor de tanc din armata română, după cum Matei era cel mai bun mecanic. Lucrau împreună de doar două săptămâni. Împreuna se credea că ar putea fi o armă letală. Francisc se întoarse către compartimentul de jos al tancului și-i spuse lui Matei:

- Asta e cea mai extraordinara femeie pe care am văzut-o vreodată.

Peste două zile Mary Jane avea să depună un raport la Comandamentul Suprem al armatei saudite: unul dintre ofițerii lor de legătură refuzase să o salute întai, admițând că nu poate saluta întâi o femeie. Unul dintre cele mai ciudate argumente invocate în raport a fost acela al galanteriei ireproșabile și al conduitei militare perfecte a românilor. Mary Jane a explicat că românii salută primii întotdeauna, mai ales daca e vorba de o doamnă.

Tabăra romanească se afla în interiorul unui câmp militar britanic, în plin deșert, la sud de un munte cu înălțimea de trei sute de metri de la platoul deșertului. Nici o fărâmă de culoare verde nu se vedea cât țin ochii. Nici un cactus, nici un fir de iarbă. În depărtare, o așezare. Câteva umbre albe. Apa venea în fiecare zi cu două cisterne administrate de armata poloneză. Tabăra avea formă pentagonală, și în fiecare colț se afla câte un post de observație înălțat de britanici. Din prima seară românii trebuiau să asigure paza unuia dintre ele.

- Domnule locotenent, i-a șoptit într-o seară în cort Matei lui Franț, n-aș vrea să vă supărați pe mine că spun asta, dar am auzit că doamna Mary Jane e lesbiană. 

Locotenentul Cabal s-a răsucit în pat ca ars cu ceară.

- De unde ai scos una ca asta ?

- De la un maistru de tanc englez cu care m-am împrietenit și cu care joc table. L-am spart la table, englezii ăștia nu prea au noroc la zar. Din vorba în vorba mi-a spus și asta.

- Cum din vorba în vorbă ? Tu nu știi englezește.

- Mi-a arătat cu degetele, a explicat Matei.

Locotenentul și-a pus mâinile în cap.

- Du-mă la el imediat.

- Acum nu se poate, e de gardă pe tancul de noapte. Dar vorbim mâine.

Walt Marshall se născuse la Cardiff în urmă cu douăzeci și cinci de ani și era campion la săritura în lungime în armata britanică. Crescuse la țară, ca și vărul meu Matei, și era pasionat de o mulțime de ciudățenii tehnice. Walt Marshall s-a înțeles de minune cu locotenentul Cabal, și au jucat șah și și-au povestit viețile în fața cortului.

- Nu-i așa de grea engleza asta, a zis Matei. În curând o s-o rup și eu.

Tocmai atunci a trecut printre corturi colonelul Manuchian, comandantul spitalului militar românesc, omul cu păr grizonat pe care l-am văzut cu toții la televizor și care a apărut și la CNN  de două ori, de zece ori la BBC, și care astăzi e o adevărată celebritate. Colonelul s-a oprit în fața cortului și a văzut un militar român și unul britanic, ambii doar în maieu, jucând șah la umbră.

- Știu sigur, îi spunea chiar atunci Walt lui Francisc, mulți i-au făcut curte, dar nu are sens, femeia o știe numai pe a ei. Are o iubită în Londra, a condus-o la aeroport și la despărțire a sărutat-o pe buze.

Ceea ce a văzut Matei acolo nu prea semăna a război. Din când în când camioane militare treceau pe lângă tabără către nord. Niciodată tancuri sau trupe. Pe cer, departe, câte un avion de vânătoare izolat descria loopinguri liniștite. Nu era deloc ca în filmele de acțiune. Nu s-au deplasat nicăieri. Tancul ieșea uneori în câte o manevră scurtă. Răsculau nisipul deșertului, făceau câteva manevre, apoi se întorceau în interiorul taberei.

Apoi au început zile cumplite, când sala de chirurgie a avut mai mulți răniți în îngrijire. Un militar britanic a venit cu arsuri pe tot corpul: sistemul de aprindere al autovehiculului explodase în plin deșert. Avea să fie prima pierdere umană consemnată în spital. A fost groaznic, vărului meu Matei nu i-a plăcut deloc. S-a cântat imnul britanic, l-au pus într-un coșciug de plumb, l-au acoperit cu steagul și l-au trimis la aeroport.

Colonelul Manuchian, chirurg de excepție, expert în plăgi arse, a zis atunci:

- Ce-aș mai bea niște pălincă.

Seara, în cortul lui, și walt a zis:

- Războiul e un rahat. Mi-e dor de barul O’Mullighan. Ce-aș mai bea ceva.

- Mi s-a făcut dor de ceva pălincă, a spus și Francisc Cabal la el în cort.

La instructajul de dinaintea plecării detașamentului românesc se dedicase o oră întreagă nu atât culturii islamice cât legislației saudite. Consumarea sau comercializarea băuturilor alcoolice era total interzisă. Fusese clar asta. De aceea lui Francisc Cabal nu i-a venit să-și creadă urechilor când îl auzi pe Matei:

- Asta se poate aranja.

Au stat de vorbă puțin. Apoi Matei a luat culoarea nopții și s-a strecurat afară. L-au chemat pe Walt. Au început să stea de vorbă prin intermediul locotenentului. Au desenat pe hârtie, apoi au făcut zob planurile. Au bătut mâna.

Fermentarea fructelor e un proces de durata, dar care poate fi accelerat în anumite condiții, și la anumite temperaturi. Ori, pentru ei nu temperaturile ridicate erau o problemă. Un cazan care să distileze alcoolul se putea construi, și Matei le-a explicat cum, apoi au făcut o listă de materiale necesare. Jumătate din materiale vor fi procurate de partea britanică, jumătate de partea română. Nimeni dintre cei care vor colabora nu vor ști cine realizează cazanul sau unde va fi localizat cazanul. Au analizat diferite locații posibile pentru el. La un moment dat se gândeau să dea jos unul dintre rezervoarele de pe tanc și să-l dismuleze acolo, dar n-ar fi fost o idee așa de bună. Până la urmă au găsit că locul cel mai bun ar fi în cortul cu haine al detașamentului britanic. Cazanul va fi montat într-unul dintre corturile românești și va fi dus la locul lui de către Walt și Matei.

- Dar fii atent, i-a explicat Matei, trebuie să ai grija de el și să faci tot ce trebuie, altfel nu vom controla prea bine tăria care o să rezulte.

- Cum adică ?

- Adica water, a zis Matei.

- No, it won’t be water, s-a strâmbat Walt.

- Să fii careful, trebuie anumite chestii. Stai să desenez. Tradu-i te rog, dom’locotenent.

Adevărul e distilarea e un proces complex, si trebuie urmărită și reglată. Matei știa ce spune.

- Aha, făcea Walt, în timp ce locotenentul traducea.

- Dar știi ce înseamnă asta?

La ce se referă? Se mirară Walt și locotenentul.

- Adică dacă ne prind ăștia iese rău.

- Allah will help us, a zis Walt.

Nu a durat nici două zile până au fost aduse toate piesele. Țevile proveneau de la laboratorul medical, cazanul de la logistica britanică și era destinat păstrării apei în deșert, iar valvele care s-au potrivit proveneau de la bucataria mobilă franceză.

- Doamne, omul acesta e un geniu tehnic, a spus Walt.

Matei a lucrat vreme de trei ceasuri. La final, a luat culoarea nisipului deșertului și s-a dus să-l cheme pe Walt. La căderea nopții militarul britanic și omul cameleon au dus instalația în cortul-magazie. Era ceva mai mare decât un porc bătrân, dar nu la fel de grea. A doua zi au adus fructele și au declanșat procesul de distilare. Atunci a fost prima oară când vărul meu Matei a văzut smochine proaspete. Aveau un gust apropiat de al strugurilor, erau zemoase, deși mult mai uscate. Măruntaiele lor cu sâmburi mici păreau înlăuntrul unui gândac poros. “Chestiile astea nu pot fi prea diferite de prune, în ceea ce ne privește acum,” a calculat vărul meu Matei. În amestecul acela au mai avut pere și mere, dar Matei nu a vrut să permită folosirea ananasului.

- Dar de fapt noi ce facem?

- Pălincă, domnule locotenent.

- Ai mai făcut pălincă? A întrebat Francisc, care era din Sălaj.

- Nu, dar am făcut țuică. Trebuie doar să merg zece grade mai sus. Nu cred că am cum greși.

- Și Walt de unde știe cum să regleze presiunea?

O ajustare a presiunii în timpul nopții era necesară, după un grafic atent calculat. Pentru că noaptea temperatura cobora aiurea și asta ar fi putut să întârzie sau să altereze procesul.

- I-am făcut un grafic pe zile și ore. Nu e mult. Două săptămâni. Trebuie să lucrăm așa ca să înlocuim fermentarea naturală printr-una de laborator.

Într-o zi de marți, pe când opera un furuncul, colonelul Manuchian simți venind din eter un parfum ciudat, adus de vânt. Mirosea a prune uscate, a copilărie, a dealuri verzi și a cer cu nori. “Probabil mi s-a făcut dor de acasă,” se gândi el.

- De unde treizeci și doi de oameni? s-a supărat Matei. Cum adică din prima producție trebuie să dăm la treizeci și doi de oameni? Ce e ăsta – un SovRom?

- Da, spuse Walt, iată lista, începând cu bucătarul francez care ne-a dat valvele, apoi camionagiul polonez care ne-a adus fructele, apoi românii care au scos țevile din laborator, magazionerul care ne-a dat OK să punem cazanul înăuntru și oamenii de la apă care ne-au dat cazanul. Treizeci și doi sunt.

- Ia stai puțin, spuse locotenentul Cabal, ce caută Mary Jane pe listă?

- Ea mi-a semnat autorizația pentru experimentarea unui dispozitiv de stocare a energiei solare în forma bioenergetică. În cazul în care ne prinde cineva, suntem acoperiți. Răspund eu că e un experiment independent, aprobat de un ofițer din eșalonul superior.

- Mă duc să-i mulțumesc, a spus Francisc, luându-și cascheta. Apoi se întoarse și îl întrebă pe Walt: Cum e engleza mea?

- Perfectă, domnule locotenent.

Au trecut două săptămâni. Walt a pregătit sticlele și a făcut graficul de distribuție a alcoolului. Totul va fi răspândit în maxim o oră. Totul se va bea repede, toata lumea a promis. Nimeni nu va stoca. Nimeni nu va spune de unde a venit sticla.

Într-o noapte fără de luna, vărul meu omul cameleon s-a strecurat pe sub ochii gărzii britanice în magazia lor, unde l-a ajutat pe Walt să decompreseze cazanul. Ar fi trebuit să fie gata. A luat o gură.

- Ah.

Era groaznic de tare.

- I think we did well, i-a spus el lui Walt.

Apoi l-a mai întrebat o dată dacă a reglat presiunea în fiecare zi după cum I se spusese.

- I’m Welsh, a spus Walt, în chip de garanție.

Au montat furtunul și au umplut sticlele. Apoi au umplut cazanul cu apă. Au aruncat materialele reziduale în latrina principală. Matei a plecat cu sticlele pentru români, iar Walt a plecat cu prima raniță. Mai avea de dus patru, la intervale foarte scurte.

- Dumnezeule mare, a spus în zori locotenentul Cabal, pe când se trezea extenuat în patul de campanie din cortul în care nu locuia decât Mary Jane, Dumnezeule mare, nu văd nimic. Nu-mi amintesc nimic. De ce nu văd nimic?

Mary Jane se trezi și vomită totul, cu un zgomot care se auzi până departe în tabără.

Nu departe de ea, Walt Marshall își pipăia pieptul: bube care mâncau, bube mari pe care nu le putea vedea. Stomacul ardea, ca și cum ar fi fost întors pe dos în soarele amiezii tropicale.

La aceeași oră a dimineții vărul meu Matei privea soarele cu ochii larg deschiși și nu vedea nimic. De undeva se auzea un muezin care chema numele lui Allah.

- Asta este, rosti Matei înainte de a se prăbuși în nisip.

- Sunt sigur că e intoxicație cu alcool metilic, spuse colonelul Manuchian. Avem internați până acum cincizeci și unu militari de cinci naționalități diferite. Nu raporta nimic comandamentului general de la Al-Riadh, vreau întâi să vedem ce naiba se petrece aici.

- Mary Jane, nu se poate, și tu? a întrebat colonelul Lewell-Johnson, comandantul britanic. Ce naiba s-a întâmplat?

Mary Jane hohotea în pat.

- Cred că o să-mi pierd vederea.

- O sa fie totul OK, a spus colonelul. Apoi se gândi că au repede nevoie de un psihiatru și că Mary Jane o să-și piardă vederea. A transmis ordinul prin radio. Un psihiatru.

În timp ce trecea printre paturile spitalului de campanie cu cea mai rapida viteză de reacție din lume, colonelul Manuchian, care avea la ora două o întâlnire cu un reporter de la RaiUno, realiză că exact douăzeci dintre cei intoxicați sunt români. În principal laboranții și tehnicienii, și doar doi dintre ofițieri, mai precis cei care locuiau în cort cu subofițerul din echipajul fiecăruia. Deodată înțelese ce s-a petrecut. Ochii minții îi ridicară imaginar componentele unui prezumtiv cazan ilegal cu țuică, dintre cele care se construiau cu miile în România de decenii. Murmură:

- Și asta e tehnologie sută la sută românească.

Chemă numaidecât prin stație pe comandantul britanic. S-au întâlnit pentru zece minute.

- Nu cred că e cazul să raportăm incidentul la Al-Riadh, spuse colonelul Manuchian.

- Care incident? întrebă colonelul Lewell-Johnson. Eu cred că sunt cincizeci și unu de cazuri izolate de diferite intoxicații, fără nimic comun.

- Desigur, desigur. Cum altfel ar fi în acest grup și un șofer polonez de la aprovizionare?

- Sau un maestru bucătar francez.

- Incidente izolate.

- Desigur, incidente izolate.

- Nici nu vreau să mă gândesc ce consecințe ar putea avea asupra coaliției antiirakiene aceste incidente izolate, dacă ar fi privite ca un incident unitar.

- Desigur. Colegii saudiți, care nu se simt confortabil să salute ofițerii femei, ar putea să nu vadă bine anumite lucruri.

Nici unul dintre cazuri nu a fost lesne de tratat. După primele zile nimeni dintre cei care consumaseră alcool nu-și recăpătase încă vederea. În cea de-a treia noapte, auzind că Matei se afla într-un pat nu departe de el, locotenentul Cabal întrebă pe șoptite:

- Unde pizda mă-sii ai greșit, omule.

Matei nu răspunse nimic. Deși era adânc întunericul nopții, el era roșu și acum se făcea violet. Se juca de-a cameleonul deși nu se mai putea vedea. După mai bine de o jumătate de oră Matei răspunse într-o engleză cu accent galez:

- Probabil Walt a încurcat presiunea.

- Să taci din gură, ageamiule, a spus Walt. Smochinele nu sunt prune. Tot procesul a fost conceput greșit.

În întunericul nopții se auzi plânsul hohotit dinspre patul în care zăcea Mary Jane.

- O să-mi pierd vederea, spuse ea din spatele paravanului care o izola de lume.

A doua zi, către prânz, Matei a văzut cercuri roșii, multe cercuri roșii, deschizându-se ca undele ce se răspândesc pe suprafața apei după ce arunci piatra. Apoi verde, apoi galben și portocaliu, apoi geană după geană lumea se deschise ca o apă tulbure, ca un râu sau mai degrabă ca o cascadă.

Nu departe de el, stând în fund, locotenentul Cabal îi arătă degetul mijlociu. Altădată asta ar fi fost o insultă. Apoi tavanul cortului care ținea de salon militar: Allah.

- He he, spuse vărul meu Matei, apoi ceru apă.

Psihiatrul a discutat multe ore cu Mary Jane. Totul va fi bine, îi spunea omul de zeci de ori. “Dar cum pot să fiu eu sigură că văd ceea ce văd,” întreba Mary Jane, “și nu că îmi doresc să văd ceea ce am văzut cândva.” Așa se auzea din spatele paravanului.

Dupa cinci zile Matei văzu o umbră trecând prin dreptul cortului.

- Ăsta e tancul meu, spuse.

- Cine ne pilotează tancul, domnule colonel? a întrebat locotenentul Cabal atunci când comandantul a trecut prin salon.

- Echipajul care vă va înlocui, spuse colonelul liniștit, luându-i pulsul. Pe voi vă trimit în țară.

- Vă rog, domnule colonel, nu se poate o rușine ca asta!

- Ba ție să-ți fie rușine, că ți-a dat prin cap ce ți-a dat. Șef de promoție în Academia Militară, și uite ce ai făcut.

- S-a mai întâmplat în Armata Română, spuse locotenetul Cabal.

- Unde dracu’, eu n-am mai auzit.

- Cel mai recent la asediul Sevastopolului, în 1942, spuse Francisc, care făcuse ca student cercetări de istorie militară. Tot alcool metilic obținut din supradistilare. Dar diverse intoxicații au avut loc de pe vremea marelui preot Deceneu până la bătalia de la Baia, de când Matei Corvin a intrat în Moldova, și până la pandurii lui Tudor, care s-au intoxicat după intrarea în București.

- Nu se poate! zise colonelul strângându-l de încheietura mâinii.

- Dacă vreți pot să vă indic lucrările.

- Taci din gură, spuse colonelul.

Peste cinci minute Matei îi șopti:

- Ai fost de milioane. Mai bine ne lăsau să atacăm cu butelcuța pe Saddam Hussein. Că și-așa stăm aici degaba.

Francisc îi făcu un semn cu mâna și îi spuse:

- Nu-mi pare rău pentru ce s-a întâmplat. Am trăit noaptea iubirii vieții mele.

Privi spre paravanul verde medical și oftă.

Vărul meu Matei s-a întors acasă după o misiune internațională în care a primit calificativul foarte bine. Nu a fost decorat, dar a primit o lună concediu. A dormit zile în șir. S-a plimbat prin grădină. Din când în când culegea câte un fruct verde, îl descojea și se uita la el. Îl atingea cu limba. Se gândea la tot felul de lucruri, ca și cum ar fi avut de reparat o mașinărie căreia nu-i dădea de leac. Acum a mers în grădină, l-am văzut trecând prin fața ferestrei mele. S-a așezat în iarbă, s-a colorat verde. Peste el bate vântul, iarba l-a îngropat. Și-a făcut un obraz verde și unul de culoarea vântului, și arată ca un cameleon zâmbitor.

 

  

 

Ontario, California, februarie 2002

Scottsdale, Arizona, iulie-august 2002

 

 


respiro©2000 All rights reserved.