Diplomația între soft și moft

de Mihai Rășică,

consilier diplomatic în cadrul Ambasadei României în Republica Cipru

 

 

            Tema adusă în discuție este atât de incitantă încât cu greu pot pune zăgaz tuturor gândurilor, cu atât mai mult cu cat provocarea mi-a fost adresata direct: mie, diplomatului aflat la post într-o țară străina, celui care poate fi împovărat de menirea de a-și reprezenta țara. Pentru că este o încărcătura de responsabilitate asumată, o povară definită de greutatea specifică a sintagmei  diplomat român.

            Pornind de la asemenea coordonate îmi voi spune și eu câteva gânduri:

             În primul rând diplomație fără cultură, sau diplomat care să nu-și exercite misiunea culturală în favoarea țării sale este ca și cum ai afirma că un om poate viețui fără picătură de sânge în corp.

            În al doilea rând, este de necrezut că ar putea exista, undeva în lume sau în istorie, cineva care să mimeze că face o meserie, fără să creadă în ea și să  mai și aibă rezultate benefice țării sale.

            În al treilea rând, sunt de acord că România nu are nevoie, în străinătate nici de o prezentare idilică sau de alta natură, ci numai de una corectă. Dar a fi corect nu înseamnă nici a supralicita în stil pășunist, dar nici a fi orb la tot ceea  are valoros poporul român. Nu înseamnă a accepta să ți se pună țărână în cap, a accepta vini imaginare sau a fi ultramodernist, numai pentru ca așa “dă bine”, într-o țară sau alta. Din experiența proprie pot spune, cu puterea faptelor, c㠓străinătatea “ serioasă ia pulsul unei națiuni după cum arata ea cu adevărat și nu după cum o descriu alții sau și-ar dori-o ei. Iar printre primii care prezintă adevărata față a României în străinătate sunt diplomații.

            Merg mai spre concret: păstrând echilibrul între cultura tradițională, populară (în sensul că noi, toți românii suntem un popor , nu numai țăranii…) și minunile artei și științei românești se poate arăta lumii o comoară redescoperită mereu și mereu. Este vorba numai de profesionalism și de patriotism ( un cuvânt ca o emblemă de existență, deși unora, mulți-puțini li se face gura pungă când îl rostesc! ). Pentru că a arăta ce are mai bun țara ta înseamnă a intra într-un dialog  cu  lumea !

            Nu sunt de acord cu pășunismul și poza romanului dansând fericit, în cioareci de sărbătoare și cu clop “purtat din moși -strămoși”, fote , ii și altițe…Dar nici cu proiecția imaginii unei Românii numai în dimensiuni futuriste, vizionaro-super-științifice , racordată la marii roboți ai lumii… Nu bățoșenia găunoasa a tradiției pajiștilor pe-o gura de Rai , dar nici o Românie de niciunde și a nimănui, azvârlită într-un colț de Iad ! În toate și în tot trebuie să existe un echilibru care să impună identitatea țării și mai ales demnitatea ei .

            Sunt de acord cu asumarea trecutului, dar nu contrafacerea lui și transformarea, zor-nevoie a noastră, a românilor, într-un soi de paratrăznet al refulărilor unei nații sau alteia. După cum pentru mine pare de neînțeles asumarea volens – nolens a unor vini  ale trecutului la dimensiuni capabile să pună etichete totalitare asupra unui întreg popor și a unei întregi civilizații. Mai nou , sunt voci care pretind că poporul român să-și asume vina genocidului  asupra evreilor. Mi se pare o lipsă de bun simț vis-a-vis de realitate. Poporul român este bun și tolerant chiar și atunci când este pe poziție de Christos. A primit destule palme , a urcat Golgota istoriei, a iertat și a răbdat așa cum alții n-au făcut-o! Desigur s-au comis și greșeli, dar ele sunt minime în raport cu gesturile de adevărată și deplină OMENIE .

Mă văd obligat să fac recurs la amintiri:

            în copilăria mea ardelenesco-dobrogeană (născut în Dobrogea din părinți ardeleni veniți cu oile pe aici și crescut în cultul tradiției ardelene), unul dintre cei mai obișnuiți oaspeți ai casei noastre era un domn Banu. Un bătrân cumsecade care ori de cate ori ne trecea pragul îmi aducea ceva: un biscuit, o bomboană, o sticluță cu bragă…La plecare săruta mâna mamei, spunându-i emoționat “Anuța, tata, tu mi-ai salvat viața. Dumnezeu să-ți dea sănătate….” Mai târziu, mult mai târziu aveam să aflu că pe Banu âl chema Brukfeld, că este evreu și că mama îi salvase într-adevăr viața. Servitoare fiind în casa unei familii înstărite de ardeleni din Constanța

(renumitul Țeposu care avea  prăvălii în tot orașul de la malul marii ), în ziua când autoritățile germane de ocupație îi vâna pe evrei, mama îl ascunsese pe Banu, soția și fiica acestuia, în cămăruța ei de la mansardă. Stăpânii au aflat, dar nimeni din familia Țeposu nu s-a dus să toarne la Poliție. Ba mai mult l-au ocrotit și l-au omenit pe Banu, și ai săi, săptămâni la rând , deși unul dintre membrii familiei Țeposu era ofițer de artilerie, iar altul comisar de… poliție…O poveste, un subiect de roman? Nu , o realitate temeinicită în conștientul și subconștientul meu pentru totdeauna și pe care ca diplomat, ca scriitor și ca român (în primul rând!) nu am voie să o uit!

            În același timp, nu odată sunt, aici în străinătate, între Scilla și Caribda realităților din țară și  cele din presă . Citesc de peste 12 ani  în presă străină foarte rar ceva frumos despre țara mea. Spun presa străină pentru că, declinându-mi “blestemul intelectual” pot sa „deconspir” faptul că citesc și înțeleg în mai multe limbi ale pământului… Și în multe dintre acestea nu am văzut cuvinte de laudă la adresa României actuale… Și atunci am avut curiozitatea să vad ce se întâmplă. Mulți gazetari străini nici nu știu mare lucru despre România, dar scriu în draci despre ea! Unul plasa capitala României la Budapesta, altul era absolut sigur ca suntem un popor de slavi, că suntem de religie majoritar musulmană… Altii știu la fel de sigur că  noi, descendenții lui Dracula, pe vremea lui Ceaușescu nu ne-am ocupat de cultură, am construit numai pușcării și case de copii care au fost incubatoare ale teroriștilor de la Revoluție și  ale  securiștilor …Că suntem un fel de Africa albă…Că nimic nu progresează în țară…Oameni totuși serioși, cu ștaif intelectual și legitimații de pe la agenții și cotidiene cu prestigiu în lume…L-am întrebat pe un asemenea gazetar (cum spuneam cu mare reputație și becher…) dacă a călcat vreodată pe pământ românesc, mai ales după Revoluție, dacă a citit ceva despre România și dacă nu, atunci de unde are asemenea date. Foarte sincer omul a deschis o mapă cu articole din presa românească, adăugând: ”Dacă voi spuneți despre voi că sunteți așa, noi de ce v-am contrazice?!” Când discuția s-a mai destins, i-am povestit mai multe despre țara mea. Omul a rămas descumpănit  câteva clipe apoi m-a tamponat scurt:

„Tu ca diplomat și ziarist  român cât ai spus lumii despre toate astea ?“

            Era mai mult decât un simplu reproș…

            În același context, al semnului egal dintre cultură și diplomație aș spune câteva cuvinte și despre demersul în ce privește impunerea identității românești în Lume, cu “L” mare, pentru că într-o dinamică extraordinară și pe niște vectori de dezvoltare ai globalizării inexorabile, singura care-i rămâne unui popor este identitatea spirituală, acea matrice a identității despre care vorbea Blaga. Într-o lume în care identitatea economică dispare, cea politică se conceptualizează până la identificarea cu idei și formule acționale supranaționale, singura care rămâne este identitatea spirituală. Și iarăși revin la Blaga, Marele - cel puțin pentru mine, cel căruia I-am dedicat munca adunată modest într-o teză de doctorat – scriitor, ziarist filosof și, ca un corolar al acestora, MARE ROMÂN, care la Viena fiind  în misiune diplomatică scria:” Nu doresc să impun nimănui nimic. Vreau să arăt tuturor ce avem bun noi, românii. Nu vreau să le pun ochelari prin care să vadă România așa cum o văd și o simt eu, dar mă revoltă să-i știu ca o injură fără să o cunoască…Munca mea aici va fi deci aceea de a impune identitatea românească. Pentru că, ferească Dumnezeu să ajungem ca pe certificatul nostru de identitate să-și pună alții semnătura !” O fi având Blaga dreptate?

            Și atunci între atâtea realități care este cea… reală?

Te întrebi și ajungi la judecata cea mai sănătoasă: nimic din ceea ce este românesc nu este în plus de a fi transmis în străinătate, străinilor și românilor de peste tot!

            În legătură cu aceasta, sunt de asemenea de acord că depinde cum o facem, când și cui ne adresăm. Sunt lucruri capitale și fac parte din bagajul profesional al diplomatului! Cine nu le are… Numai cu bune intenții…Dacă niama putirință, geaba chirez gâlceava, vorba lui Anton Pann, iar dacă cel intitulat diplomat nu știe să facă diplomație în favoarea țării lui și poartă dialog de surzi cu lumea în care a fost plasat, atunci… Pentru că, în opinia mea , diplomația nu este o sinecură, un loc potrivit de odihnă, ci o misiune pe cât de grea pe atât de frumoasă dacă o faci cu patimă.

Iar în acolada asta intră și însemnul tradiției și al identității de român, precum și racordarea la tot ceea ce înseamnă ultramodernismul fără granițe.

            Cred cu tărie că diplomatul, ca orice om de cultură adevărat nu se află rupt între softul “made in…”  și identitatea tradiției de român, care nu va fi niciodată un moft.

Din contră….

             

 

Mihai Rășică este consilier diplomatic în cadrul Ambasadei României în Republica Cipru. Ca formație academică, a absolvit Institutul Politehnic din București și Facultatea de Filosofie a Universității București. E doctor în filozofie cu o teză despre Lucian Blaga. Membru a Asociației Scriitorilor din București, e autorul a patru romane: Strigătul – 1981, Curcubeul – 1982, S.O.S în golful furtunilor – 1984,  Undeva în Delt㠖 1986.

 

 


respiro©2000 All rights reserved.