Activitatea culturală a Ambasadei României din Australia

de Manuela Vulpe
Ambasador al României în Australia

 

 

Activitatea culturală a Ambasadei României din Australia a fost orientata în ultimii ani pe trei direcții principale: participare la manifestări culturale de prestigiu din Australia, organizarea de acțiuni culturale pentru comunitatea româna din Australia și colaborare cu artiști locali.

 

1. Participare la manifestări culturale de prestigiu din Australia

 

Festivalul Multicultural Național din Canberra

 

România a avut deja o participare substanțială la trei ediții succesive ale Festivalului Național Multicultural din Canberra, existând dorința ca participarea româneasca să devină  o constanta a acestei manifestări și  în viitor.

Prima participare a României la Festival s-a petrecut în anul 2000. La data de 16 martie 2000 a avut loc, la ANU Arts Centre din Canberra, premiera piesei "Maria Callas - La Divina", prezentata de Teatrul Nottara din București și  având în rolul principal pe Victoria Cociaș.

Spectacolul s-a bucurat de un public numeros, printre care s-au aflat și  invitații Ambasadei României: reprezentanți  ai Parlamentului Federal, membri ai Corpului Diplomatic acreditat în Australia, critici de arta din Canberra și  membri ai comunității române. Spectacolul prezentat de Teatrul Nottara a fost deosebit de apreciat de cei prezenți, în special forța  și  sensibilitatea cu care Victoria Cociaș a întruchipat-o pe incomparabila divă, Maria Callas, și  capacitatea actriței de a face față solicitării emoționale epuizante pe care a presupus-o rolul. Evenimentul respectiv a fost  semnificativ și  datorita faptului ca a fost pentru prima data când o trupa de teatru din România a fost prezenta în Canberra și  a participat la Festivalul Multicultural Național.

Cotidianul The Canberra Times a publicat în ziua de 18 martie articolul intitulat Mastering the high notes în flawless play, în care, pe lângă o prezentare generală a subiectului piesei "Maria Callas - La Divina", era reliefată interpretarea perfectă realizată de actorii Teatrului Nottara, fiind subliniată expresivitatea actriței principale, Victoria Cociaș (Maria Callas), precum și  calitatea jocului celorlalți actori români: Clara Vodă (Sophie de Palma), Alexandru Agarici (Tony Candolino) și Claudia Maru-Hanghiuc (Sharon Graham).

 

Anul 2001 a adus cea de-a doua prezenta româneasca în cadrul Festivalului. La data de 15 martie 2001 a avut loc, la Street Theatre din Canberra, premiera spectacolului Toujours L'Amour, prezentat de Teatrul Național București și  având în distribuție pe Dan Puric și  Carmen Ungureanu.

Și  acest spectacol s-a bucurat de un public numeros, printre care s-au aflat și  invitații Ambasadei României: președintele Parlamentului Teritoriului Capitalei Australiene (ACT), reprezentantul premierului Teritoriului Capitalei Australiene, secretarul oficial al Guvernatorului General al Australiei, membri ai Corpului Diplomatic acreditat în Australia, precum și  reprezentanți  ai unor departamente federale australiene. Spectacolul a fost precedat de alocuțiuni rostite de doamna Jackie Burke, membru al parlamentului local și  reprezentant al premierului Teritoriului Capitalei Australiene, doamna Manuela Vulpe, Ambasadorul României în Australia, și  de domnul Domenic Mico, directorul Festivalului. Spectacolul prezentat de Teatrul Național a fost aplaudat la scena deschisa, impresionând în mod deosebit expresivitatea și  forța  scenica a celor doi actori. Putem spune, fără îndoiala, că Toujours L'Amour a reprezentat momentul cu cea mai mare valoare artistica a ediției 2001 a Festivalului Multicultural și, în același timp, o prezenta prețioasa în viata culturală a Canberrei, în care spectacolele de calibrul celor ale Teatrului Național sunt relativ rare.

Participarea Teatrului Național București la Festivalul Multicultural Național din Canberra a amplificat prezența României la aceasta prestigioasa manifestare culturală australiana, după spectacolele susținute la ediția precedenta de către Teatrul Nottara din București. Acest fapt a fost subliniat și  în discursul reprezentantului premierului ACT, care a exprimat aprecieri față de contribuția țării noastre la îmbogățirea peisajului cultural din capitala australiana.

Presa australiană a apreciat din nou talentul artistic al actorilor români, care au făcut subiectul articolului Power of Suggestion, publicat de către cotidianul The Canberra Times la data de 25 februarie 2001.

 Anul 2002 ar putea fi descris drept anul care a oferit un semn clar al intenției noastre de a face din participarea României o constanta a Festivalului. În cadrul ediției 2002 a Festivalului Multicultural Național România a fost prezentă cu două expoziții: o expoziție de sculptură a artistului de origine româna rezident în Australia George Turcu și  o expoziție de gravură a pictorului român Valentin Ionescu. Cele două expoziții au fost găzduite de Canberra Museum and Gallery, una dintre cele mai prestigioase galerii de arta din Canberra și  un important sponsor al festivalului.

Ambasada a organizat la data de 11.02.2002 lansarea oficială a celor două expoziții, acțiune la care au fost invitați reprezentanți ai autoritarilor australiene federale și locale, membri ai Corpului Diplomatic, reprezentanți  ai cercurilor de afaceri și  academice, precum și  jurnaliști. Cu acest prilej au rostit scurte alocuțiuni Ambasadorul României, șeful guvernului Teritoriului Capitalei Australiene și  directorul galeriei. în cadrul alocuțiunilor rostite, vorbitorii au subliniat valoarea culturală a Festivalului Multicultural Național din Canberra și, în mod special, participarea internaționala, care a fost îmbogățită considerabil prin contribuția constantă a României (spectacolele Teatrului Notarra în anul 2000, spectacolele teatrului Național București în anul 2001 și  cele doua expoziții de artă din acest an). De asemenea, premierul guvernului local a exprimat aprecieri față de eforturile depuse de Ambasada României din Canberra de a asigura întotdeauna o participare remarcabilă a României la acest eveniment.

Lansarea expozițiilor românești a fost un real succes, fapt relevat și  de nivelul de participare neobișnuit pentru asemenea manifestări: președintele Senatului Australiei, președintele Camerei Reprezentanților, ministrul special pentru administrație și  finanțe (din guvernul federal), seful guvernului Teritoriului Capitalei Australiene, președintele și  vice-președintele parlamentului Teritoriului Capitalei Australiene și  lordul-primar al orașului Perth. De asemenea, au fost prezenți numeroși ambasadori și  alți membri ai corpului diplomatic.

Participarea româneasca la Festivalul Multicultural Național Canberra 2002 s-a bucurat de o atenție deosebită din partea mass-media din Australia (interviu al Ambasadorului României în Australia la programul în limba româna al postului Radio SBS, articol în cotidianul Canberra Times) și România (interviu al Ambasadorului României în Australia la Radio România Internațional, articole în cotidienele Ziua și  Curentul, știre de presă inclusă în fluxul Rompres).

În prezent sunt în curs de desfășurare pregătirile pentru ediția 2003 a Festivalului, Ambasada propunând deja participarea grupului Brass Quintet Bucharest împreuna cu mezzosoprana Claudia Maru-Hanghiuc.

 

Festivalul Internațional de la Cowra

Festivalul Internațional de la Cowra (martie 2001), unde România a fost prezentă ca "națiune invitată", a prilejuit organizarea unui număr impresionant de acțiuni culturale, care au constituit o autentica săptămână culturală româneasca.

Aceasta manifestare de anvergura a cuprins o paleta largă de acțiuni culturale, educaționale, sportive și  de  promovare a imaginii României, care au avut un impact semnificativ asupra comunității locale din Cowra și  au condus atât la o mai buna cunoaștere a României, cât  și  la stabilirea unor raporturi prietenești între comunitatea româna din Australia și  locuitorii orașului Cowra. Realizarea programului prezentat de România la acest festival, în calitate de tara oaspete, a fost posibilă numai cu sprijinul substanțial al asociațiilor și  reprezentanți lor comunității române din Australia.

 

2. Manifestări culturale pentru comunitatea română

 

În fiecare an Ambasada organizează diferite manifestări cu caracter cultural destinate comunității române din Australia, oferind în același timp sprijin acțiunilor culturale realizate de către asociațiile românești locale.

Numărul acțiunilor din aceasta categorie este mare, însa o mențiune aparte merită cele organizate cu prilejul celebrării Zilei Naționale a României. An de an Ambasada a pregătit programe diversificate care sa marcheze aceasta importantă sărbătoare a poporului nostru.

Astfel, în anul 2000 au avut loc la Ambasada o expoziție de acuarela a artistei Dorina Petre Bugariu și  un spectacol de dansuri populare românești prezentat de către grupul artistic australian "Folk dance Canberra".

În anul 2001 a fost pregătit un program cultural mult mai amplu, care a inclus o expoziție de fotografie Victor Mușat, recital de vioara Alexandru Todicescu și  dansuri populare prezentate de grupul de dansuri al Asociației Românilor Australieni.

In curând vom începe pregătirile pentru acțiunile care vor marca Ziua Națională în anul 2002, fiind preconizată organizarea unei expoziții de icoane realizate de Ovidiu Cărpușor.

Participarea la aceste acțiuni este foarte diversificata. Astfel, în fiecare an sunt invitați reprezentanți ai instituțiilor federale australiene, membri ai Corpului Diplomatic acreditat în Australia, precum și  ai guvernului local al Teritoriului Capitalei Australiene (ACT). De asemenea, în fiecare an acțiunile culturale de celebrare a Zilei Naționale se bucură de participarea leaderilor, membrilor comitetelor de conducere și  reprezentanți lor asociațiilor culturale românești din Sydney, Melbourne, Adelaide, Canberra, preoților de la parohiile ortodoxe din Australia,  redactorilor programelor de radio și televiziune în limba româna din Melbourne și Sydney, precum și a personalităților culturale și oamenilor de afaceri de origine româna.

 

Pe lângă acțiunile menționate, Ambasada a organizat sau a sprijinit numeroase alte manifestări culturale destinate românilor din Australia, precum Anul Eminescu, sărbătorirea Zilei Copilului, aniversarea a 120 de ani de la nașterea diplomatului Nicolae Titulescu etc.

 

3. Colaborarea cu artiști locali

Grupul "Folk Dance Canberra"

     Încă din anul 1999 Ambasada României din Australia a intrat în relații de colaborare cu un grup artistic din Canberra, specializat pe studierea dansurilor folclorice.

     Datorită legăturilor apropiate cu Ambasada, Folk Dance Canberra a reprezentat în nenumărate rânduri folclorul românesc în cadrul diferitelor evenimente culturale din Australia. Concret, membrii grupului au prezentat adeseori programe de dansuri populare românești, au organizat ateliere de dans popular și  au contribuit la realizarea unor expoziții etnografice românești. Printre manifestările în cadrul cărora au avut loc astfel de acțiuni putem menționa Festivalul Multicultural Național din Canberra, Festivalul Internațional de la Cowra, Săptămâna Francofoniei și  altele.

     De-a lungul timpului, membrii grupului au manifestat un interes din ce în ce mai intens față de folclorul românesc și, ca urmare, în anul 2001 au efectuat o excursie documentară în România, iar în luna septembrie a acestui an se vor deplasa în România împreuna cu un grup de 20 de persoane, cu scopul de a studia dansurile populare românești și  de a cunoaște frumusețile tarii noastre.

 

Artiști români din Australia

 

     In același timp, Ambasada României din Australia a fost preocupată și  de cultivarea relațiilor cu artiști români stabiliți în Australia. Astfel, după cum am menționat deja, în anul 2001 a fost organizată la Ambasada o expoziție de acuarelă a doamnei Dorina Petre Bugariu, iar în anul 2002 sculptorul George Turcu a fost prezent în cadrul Festivalului Multicultural Național din Canberra cu o impresionantă expoziție de lucrări din bronz. Au mai fost organizate și  alte diferite manifestări culturale cu participarea artiștilor români stabiliți în Australia, printre care violonistul Alexandru Todicescu și  fotograful Victor Mușat. Această preocupare de a coopera cu artiști de origine româna are un caracter constant și  reprezintă o componenta esențiala a efortului de promovare a imaginii țării noastre prin mijloace specifice diplomației culturale.

 

 

 


respiro©2000 All rights reserved.