Diplomație și cultură

de Marius Dobrin

 

"Domnii mei, am fost totdeauna de părere că o politică externă serioasă, bine cugetată, nu poate să fie apanajul partidelor; nu poate să fie un câmp de război, pe care partidele pot să se dedea la o luptă de idei contrare; aceasta nu poate și nu trebuie să fie, pentru că o politică externă serioasă nu este bună decât atunci când gândul conducătorilor este egal cu gândul națiunii întregi." (PP Carp, Discursuri parlamentare, Ed. Grai și suflet-Cultura Națională, București, 2000, pag. 552)

Aceste cuvinte pot părea azi o însăilare de truisme, dar se cade să avem în vedere că au fost rostite la 1909, de Petre P. Carp, cel care a avut o valoroasă carieră diplomatică, în același timp fiind un fondator al junimismului, promovat în politică, dar și în cultură.

De altfel diplomația română modernă a fost strâns legată de cultură prin oamenii care au practicat-o, de la Alecsandri la Take Ionescu.

Similitudinea pe care Carp o vede ca fiind necesară între gândurile conducătorilor și gândul națiunii întregi este o cerință constantă și desigur actuală. În anii de libertate de după 1989 s-a refăcut cu greu structura ideatică și de conștiință a societății românești vitriolată de cele patru decenii de comunism, iar cea mai vizibilă problemă a fost aceea de imagine. Justificată pe de o parte pentru că după căderea cortinei de fier s-a deschis comunicarea dar și, totodată, s-a produs o aglomerare de imagini încât conturul definitoriu este încă neclar.

Grija noastră pentru cum arătăm în exterior este ușor superfluă atâta vreme cât în noile condiții tehnologice și informatice totul este deja explorat și înmagazinat în bazele de date, accesibil și disponibil. Promovarea propriei noastre imagini, avem dreptul de a ne prezenta cu o imagine pe care ne-o dorim, este mai degrabă un factor de promovare a unei politici generale de atingere a unor parametri care să asigure beneficii de orice fel celor trăitori între granițele respective.

În ce măsură fiecare dintre noi ne regăsim în imaginea care este oferită exteriorului, acesta e un subiect de dezbatere posibil fără sfârșit.

Mai degrabă vreau să mă refer la ce imagine avem noi înșine despre noi, în asa fel încât să devină lesne pentru diplomați de a asigura difuzarea acesteia și spre exterior, o unitate de percepție...

Eu cred că încă nu este limpede aceasta pentru noi înșine atâta vreme cât cultura nu s-a eliberat deplin de efectele maculării sistematice, cu tendință, practicate de comunism. S-a dorit mistificarea memoriei colective și s-a reușit destul de serios, s-a creat omul nou și s-a pervertit sistemul de valori și de repere ideatice.

Racordul cu fundamentul precomunist încă nu s-a făcut deplin și de aici încă atâta nesiguranță în receptarea prezentului și a provocărilor viitorului.

România a cunoscut perioada de modernizare la sfârșitul de secol XIX încât treptat imaginea de ansamblu a început să se contureze mai aproape de ceea ce reprezenta o țară europeană. De la constituție și instituții și până la infrastructură și obiceiuri. Nu e vorba de clasarea ei într-o ierarhie stabilită după anumite criterii, ci în sincronizarea eforturilor de a urma cerințelor timpului.

Modernizarea noastră de azi se leagă până la urmă de procesul întrerupt de al doilea război mondial și tragicele sale consecințe pentru această parte de lume.

De aceea cred că accentul imaginii noastre trebuie să fie apăsat pus pe cuvântul 'modernizare'.

Într-o panoramă culturală, desigur că trecutul arhaizant are locul său și rădăcinile sunt prețioase ca pe orice blazon. Nu ostentativ, nici peiorativ. În orice caz nu cu tendința de a acapara întregul. A pedala mereu pe imaginea ruralității noastre mi se pare nu doar fals, dar și contraproductiv. Este fals pentru că, de fapt, din diferite motive, viata și cultura țărănească nu mai sunt originale. Prin ceea ce au reprezentat în trecut putem înțelege o anumită evoluție și aceste repere se păstrează ca o parte din simbolistică. Dar România devenise deja înainte de 1940 cu adevărat citadină, cu tot ce înseamnă aceasta, de la vectorul industrializării și până la viața mondenă.

                Noi înșine ar trebui să fim mai atenți la orașele noastre, mai mari sau mai mici, pentru că s-au mai păstrat destule clădiri, particulare sau publice, "belle epoque" sau în stilul interbelic cu adevărat sincron acelui timp, încât istoricele construcții rurale să fie succedate masiv de imaginile citadine. Pentru asta e nevoie de o politică internă decisă de a recupera acest trecut, de a valorifica reperele modernizării noastre, asa cum toate țările europene o fac. În București sunt atât de multe clădiri superbe care zac acoperite nu doar de urmele vremii, ci și de ignoranța față de un trecut cu care ne putem mândri. Recondiționate și puse în valoare, aceste repere arhitectonice, din capitală și din fiecare localitate până la urmă, pot redeștepta sentimentul de încredere într-un trecut meritoriu și pot oferi dovada locului nostru firesc în spațiul și timpul european. Iar alături de modernele creații interbelice se vor așeza într-o continuitate firească, de neumbrit de către sincopa comunistă. Să avem noi românii avalanșa de imagini arhitecturale ascunse până acum, în locul șablonardelor și pervertitelor proiecții socialiste și diplomația va fi servită ușor cu tot ceea ce își dorește pentru a se simți în largul ei la masa europeană.

Același exercițiu de raționament să îl facem și cu alte segmente culturale. Să jucăm mai des și in extenso piesele de teatru interbelice și astfel vom înțelege că ele reflectau modernitatea acelei societăți, că ele pot fi modele de cum ar trebui regenerat teatrul nostru azi. Atunci o piesă românească va putea fi inclusă în repertoriul unui teatru de oriunde în lume și acei spectatori ne vor întelege pe noi cei de azi, care nu suntem nou veniți în lumea modernă.

Și așa mai departe cu literatura, arta, filosofia și toate celelalte.

Artiștii să fie orientați spre omul mediu încât să se propage actul de cultură în mod firesc, să fie cerut și nu să ajungă o problemă de iscusință bugetară, o acțiune elitistă și poate frustrată.

Când cultura se va desfășura ca un mecanism eficient (material și spiritual), diplomația va avea de unde alege ceea ce să arate lumii.

Când descentralizarea va fi tot mai reală, cultura însăși va difuza și va face diplomație.

Altfel nu văd vreo șansă dacă rămâne tot o procedură de alocare de buget, prilej de inevitabile presiuni și malversațiuni, de controverse și mai ales de promovare a unor șabloane artizanale.

În epoca globalizării rămânem cantonați în oferta de arhaism, stârnind doar curiozitatea și amuzamentul față de rarități exotice dar nu percepția de prezent.

Cimitirul vesel de la Săpânța se păstrează actual și fără vreun program sau strategie culturală este firesc prezent în lume.

Problemele noastre ideatice sunt mai puțin racordate la cele mondiale.

Globalizarea este o șansă pentru culturile mai puțin promovate în trecut pentru că pe spațiul deschis creat se poate oferi propria viziune, susținută cu instrumentele prezentului.

Diplomație culturală poate face orice creator de la noi în măsura în care are ceva de spus de interes dincolo de niște granițe, care spune apelând la un limbaj care să îl facă accesibil peste mări și țări.

Diplomații de profesie își pot alege atunci liniștiți acele elemente care să le susțină demersurile corespunzătoate țintelor urmărite.

 

4 august 2002

 

 

respiro©2000 All rights reserved.