proza
poezie eseuri arta film

 

Patru spectacole despre

                       sau 11 trepte spre Vlad Mugur

 de Oana Cristea Grigorescu

 

                        Când artiștii vor să vorbească despre un prieten drag o fac în felul lor, cu uneltele meseriei. Iar când Helmuth Sturmer ne-a invitat în atelierul său de la Munchen prin intermediul unui film programat în Săptămâna memorială Vlad Mugur (26-31 mai), nu ne-am imginat că va fi o întâlnire cu Meșterul, un portret schițat din parcurgerea spațiului, atingerea obiectelor, evocarea unor mici ritualuri sau mari superstiții,  …prin coborârea a 11 trepte spre atelier. Câteva fotografii, puține, tâlcul unei cești de cafea așezate în echilibru fragil pe farfurioară și un lung moment de tăcere. Atât cât să recompui în minte gestul neliniștit al mâinilor meșterului.

            Câți au numărat oare rândurile de scaune dintr-o sală de teatru sau treptele spre cabinele actorilor? Vlad Mugur a făcut-o și dacă cifra se întâmpla să fie 13 cerea aducerea unor scaune în plus, scoaterea din teatru a vreunei scări sau… Relația sa cu cifrele și obiectele era una personală, de atenție și respect, așa cum  poate fi doar a celui ce cunoaște puterea din ele. Patru e numărul omului. Ultimele patru spectacole montate de Vlad Mugur la Cluj și Craiova sunt măsura omenescului, recognoscibilă în toată creația sa scenică. "Sunt om, nimic din ce e omenesc nu mi-e străin", pare a fi secretul închis în această cifră pe care parcurgând-o, la capătul celor patru specatcole, îl regăsești pe cel care a căutat mai presus de orice viața în fiecare poveste din spectacolele pe care ni le-a lăsat.

Adunate la un loc, ultimele sale spectacole devin un îndreptar de teatru viu, fără vârstă, așa cum l-a gândit  și trăit Vlad Mugur. Slugă la doi stăpâni (Goldoni la TNCraiova), are îndrăzneala și nesăbuința tinereții, a jocului descătușat, nesupus nici unei rigori obediente.Timpul nu îl sperie pe regizor, se lasă condus de el spre măsura și tonul cel nou al personajelor lui Goldoni. Slugă la doi stăpâni e o acordare a regizorului prin spectacol la timpurile noi.

În Livada de vișini, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Vlad Mugur ne propune să citim un palimpsest în care, suprapuse, straturi de timp își scurg între degetele noastre povestea.  Manuscrisul, impecabilă caligrafie scenică, se sfarmă pe măsura desfășurării lui. Fiece rând citit (jucat) dispare macerat într-o grămăjoară de colb alburiu. Pereții încăperilor se surpă la propriu în final pentru a lăsa să dureze doar amintirea despre povestea încheiată.

Așa e (dacă vi se pare) (TMSCluj) îl scoate pe Pirandello în afara convenției Formă-Viață. Timpul dă măsura egală a parcurgerii unui cerc, reluat ciclic, impersonal, indiferent la învolburarea destinelor antrenate de mișcarea monotonă.  

Și în final Hamlet la TNCluj. Cu Hamlet ești pus în fața unei opțiuni clare. N-ai să poți spune totul într-un spectacol. Trebuie să alegi care anume din căile deschise de Shakespeare vrei să le urmezi. Pentru Vlad Mugur teatrul nu e un relicvar ci un șantier din care se poate naște o casă, un regat, un destin pentru actorii și teatrul lor. Poate mai mult decât spectacolul însuși, acest destin este sensul testamentului lui Vald Mugur pentru actorii teatrului pe care l-a condus și la care s-a întors după ani de refuz și nenumărate ezitări.

Patru spectacole descriu patru fețe ale creației lui Vlad Mugur, patru fețe ale artistului. Timpul e personajul comun, cel despre care nu obosesc să ne vorbească spectacolele meșterului. Alert, fără vârstă, vioi în Slugă la doi stăpâni, timpul devine capricios și neîndurător în Livada, pentru a curge  egal, impersonal în Așa e. Hamlet marchează momentul ieșirii din timp, rămas doar martor neputincios la împlinirea faptelor scăpate din hățurile rațiunii. Când nu mai ai cu cine lupta, înfruntarea însăși își pierde sensul. Cei patru cavaleri ai Apocalipsei (fețele timpului) împlinesc prin ultimele patru spectacole ale lui Vlad Mugur rolul de mesageri ai tărâmului de dincolo de fapte, unde rămâne suveran, spiritul.

 

                           comentariu de Oana Cristea Grigorescu

 

 


respiro©2000-2002 All rights reserved.