"Tot ce am scris vreodată a fost un lung poem despre şi pentru mine".

  interviu cu Mircea Cărtărescu, iunie 2002

Redacţia Respiro

 
  1. Este "Orbitor" romanul vieţii dumneavoastră? Ce reprezintă el: o exorcizare, o "căutare/regăsire a timpului pierdut" sau căutarea absolutului?

Ca să nu orientez discuţia din start, voi răspunde foarte laconic şi superficial la īntrebările dumneavoastră. Prin urmare, aş vrea ca aceste răspunsuri să nu fie luate neapărat cu titlu de adevăr, ci mai curīnd ca nişte repere pragmatice.

“Orbitor” nu e, propriu-zis, un roman decīt īn sensul cel mai larg al cuvīntului. Eu prefer să-l numesc “o carte”. Ar putea fi, īntr-adevăr, “cartea vieţii mele”, nu īnsă īn sensul de “cea mai bună”, sau “cea care va rămīne”, ci de scriere care le unifică-ntr-un fel pe toate celelalte. Dup㠓Orbitor” cred că se va vedea mai bine unitatea scrierilor mele.

2. Īn textele dumneavoastră sunt menţionate tehnici şi elemente de fiziologie mistică (Akasia, menţionarea chakrelor etc): ne puteţi detalia puţin interesul dumneavoastră pentru acestea?

  Cred că o viziune mistică a lumii nu se poate dispensa de o meditaţie adīncă asupra corporalului, a corpului. Meditaţia mea nu se sprijină īnsă doar pe datele filosofiei oculte, ci şi pe cele ştiinţifice, religioase şi de experienţă a vieţii de zi cu zi şi noapte cu noapte.

3. Cum vedeţi raportul dintre scris şi spiritualitatea religioasă? Credeţi in Dumnezeu?

  Scrisul este experienţă religioasă. A compune simple poveşti n-are nici un sens. Īn ceea ce priveşte credinţa īn Dumnezeu, īntrebarea mi se pare indecentă, căci este de tipul « īţi iubeşti nevasta ? », « īţi iubeşti patria ? », « īţi iubeşti părinţii ? », adică acel gen de īntrebări care-ţi pătrund indiscret īn intimitatea cea mai vulnerabilă. Aş spune totuşi că a fi un spirit religios mi se pare că īnseamnă nu a avea credinţă (căci nimeni nu ştie ce-nseamnă asta, de vreme ce nimeni n-a mutat vreodată munţii din loc), ci a tinde din răsputeri spre credinţă.

4. Care sunt scriitorii cu care consideraţi ca aveţi afinităţi artistice?

Faptul că mă consider afin cu ei nu īnseamnă că mă şi compar cu ei īn vreun fel, căci ei sīnt incomparabili: Proust, Kafka, Thomas Pynchon, Sabato. Şi alte cīteva sute din toate timpurile şi din toate curentele artistice, īn măsura īn care scrisul lor a īncercat să depăşească literatura. Kafka nu scria ca să devină o glorie a literaturii de limbă germană, ci “ca să-şi īnţeleagă situaţia”.

5. Originalitatea stilului pe care l-aţi elaborat este principalul argument pentru care sunteţi adesea citat ca fiind cel mai important scriitor roman in viaţă. Vă consideraţi expus pericolului de "a cădea" īn manierism?

Aud acest lucru de douăzeci de ani īncoace de la inşi care nu ştiu ce e manierismul. Īntr-adevăr, eu iubesc enorm pictura şi literatura manieristă a secolelor al XVI-lea şi al XVII-lea, operele unor Marino, Gongora, Kircher, Gracian, ale poeţilor manierişti englezi (metafizicii) şi germani, ale lui Shakespeare īnsuşi. Īmi plac Pontormo, Parmigianino, Rosso Fiorentino şi marele, dublul Monsu Desiderio. Manierismul istoric, pornit din căutările tīrzii ale lui Michelangelo, a fost una dintre cele mai strălucitoare epoci din istoria culturii. Eu, personal, nu mă consider un stilist, manierist sau nu, ci, cu toată modestia, un om lucid, un om care gīndeşte, fie şi īntr-o formă artistică. Paginile mele, oricīt de “vizionare” şi aparent īncīlcite, cred că sīnt totuşi precise şi nu se joacă de-a izmeneala stilistică. Riscul pe care-l simt mereu nu e de a deveni un “manierist” (traduc: un ins devitalizat, care umple cu fraze frumoase un gol ideatic şi narativ), ci, dimpotrivă, de a eşua īn cel mai tern raţionalism.

Cīt despre faptul că aş fi “adesea citat ca fiind cel mai mare scriitor romān īn viaţă”, aş fi foarte curios  să-mi arătaţi şi mie unde aţi citit asta, căci, cu toată sinceritatea, n-am īntīlnit īncă nicăieri ceva asemănător īn legătură cu mine.

6. Ce este un "scriitor profesionist"? Vă consideraţi un astfel de scriitor? 

Un profesionist este un meseriaş care cīştigă bani din meseria sa. Cīnd voi cīştiga şi eu bani din scrisul meu, măcar cīt să pot trăi decent, mă voi considera un profesionist al scrisului. Pīnă atunci rămīn un amator…

7. Cum vă gīndiţi la ceilalţi, la cititorii dumneavoastră? Existţ ei atunci cīnd scrieţi?

  Nu-mi cunosc cititorii. E unul dintre cele mai mari prilejuri ale mele de “teamă şi cutremurare”. Nu ştiu pentru cine scriu. Un tīmplar, cīnd face un scaun, are intuiţia formei umane şi ştie că pe scaunul său va putea sta aproape orice om. Eu nu am nici o idee despre forma spirituală a celui care citeşte şi nu-mi dau seama dacă obiectul produs de mine va fi potrivit pentru fie şi o singură fiinţă. Dar am văzut o dată ceva pentru care cred că merită să scrii şi să publici: o fată care a descoperit “Nostalgia” printre sutele de cărţi de pe o tejghea, īn gară, a cumpărat-o fericită şi literalmente a fugit cu ea strīnsă la piept. Imaginea asta a făcut pentru mine cīt toate cronicile elogioase la un loc.


8. Cum ar putea fi lumea asta mai bună şi mai frumoasă?

Cīnd toţi ne vom da seama cīt de bună şi de frumoasă e.

9. Conducerea cenaclului de la Litere, participarea la experimentul Tescani, chiar publicarea "Jurnalului", care v-a slujit ca laborator de creaţie, sunt acte de generozitate faţă de tinerii scriitori. Veţi continua să aveţi astfel de initiaţive sau vă veţi retrage īn "turnul de fildes"?

Vreau foarte mult să-i ajut pe tinerii de talent (ceilalţi nu trebuie ajutaţi, ci descurajaţi, dar aici n-am nici o vocaţie), īnsă există o contradicţie īn strategia mea de viaţă care aproape că mă īmpiedică să fac asta. Ca să poţi ajuta pe cineva, trebuie ca tu īnsuţi să fii cineva īn viaţa socială, culturală etc. Dar eu am ales de la-nceput să stau deoparte, ceea ce mă lipseşte aproape de orice putere. Pot doar să scriu despre cărţile celor tineri, şi asta voi face mereu.

10. Ce crede mama Dvs. despre cărţile pe care le-aţi scris? Cum se regăseste īn pasajele īn care vorbiţi despre ea?

Nu le citeşte. Mama e o femeie simplă care nu-şi pierde vremea cu prostii. Părinţii m-au descurajat cīt au putut īn adolescenţă să scriu literatură şi, pīnă la urmă, mirīndu-se cīt sīnt de īncăpăţīnat, m-au lăsat īn plata Domnului.

11. Cum aţi sintetiza īntr-o singură frază ceea ce aţi publicat pīnă acum?

Tot ce am scris vreodată a fost un lung poem despre şi pentru mine.