proza
poezie eseuri arta film

 

Ce să caute neamțul în Danemarca

 de Gabriel Prăjitură

  Înainte de a vă spune ce căuta neamțul în Danemarca vreau să vă povestesc despre latura românească a problemei. Prin anii ’80, cum nu se putea călători, am citit destul de multe cărți de călătorie. Sindromul nechezolului, știu. Într-una dintre aceste cărți am întîlnit următoarea relatare (îmi pare rău că nu-mi amintesc autorul ori titlul volumului și, din motive de călătorie proprie, nici nu am cum să caut acum): autorul vizita o fermă din Danemarca. Fermierul îi arată vizitatorului român și grajdurile cu vaci și bazinul în care era depozitat laptele zilnic. Tare la matematici, românul întreabă:

-         La cîte vaci aveți, nu e cam mic bazinul acesta?

-         Nu, răspunde fermierul, e suficient pentru cît lapte dau vacile într-o zi. Apoi vine cisterna care îl transportă la fabrică.

-         Și dacă, insistă compatriotul nostru, într-o zi nu vine cisterna?

-         Cum să nu vină cisterna? se miră danezul.

-         Nu s-a întîmplat niciodată să nu vină cisterna?

După un timp de gîndire, fermierul răspunde:

-         Ba da, în 1940, în prima zi cînd au intrat nemții peste noi.

Asta e povestea, care, după cum nu v-am spus, se petrecea prin anii ’70-’80. Dar ocupația nazistă a generat în Danemarca probleme mult mai grave decît nevenirea unei cisterne de lapte. Deși nu sunt sigur care ar fi părerea fermierului danez în această chestiune.

Și dacă tot n-am început încă, măcar să fac o paranteză istorică: În 9 aprilie 1940 nemții au ocupat Danemarca (și Norvegia). Nu a fost nici un fel de război, pur și simplu au apărut într-o zi acolo. Guvernul însă a rămas danez, chiar fără nici unul dintre naziștii locali, pînă la 29 august 1943, cînd Danemarca a fost încorporată în cel de-al treilea Reich. În această perioadă germanii au cumpărat produse de la danezi folosind bonuri valorice pe care le achita apoi Banca Națională Daneză dintr-un fond special, urmînd ca Germania să restituie cîndva întreaga sumă. Cîndva după victoria finală, pentru că în timpul războiului nu au plătit nimic. În 1996 Germania încă mai datora cîteva miliarde. La aceasta s-a redus exploatarea economică germană. Spun “redus” pentru ca Germania nu a “împrumutat” tezaurul danez pentru cheltuielile militare, de exemplu. Legile rasiale nu au fost aplicate pe teritoriul danez înainte de 29 august 1943 (nu s-a purtat steaua galbenă) iar după aceea, după cum voi explica mai jos, nu au mai fost necesare.  

Rezistența daneza a început timid, cu lucruri care ar putea părea ridicole astăzi dar care se înscriu în categoria “nu-i dori neamțului moartea, fă-l să și-o dorească singur”. De exemplu la început a fost foarte popular să pretinzi că nemții nu există. Dacă unul din ei te întreabă ceva pe stradă nu-i răspunzi și treci mai departe ca și cum n-ar fi nimeni acolo. În vara lui ’43 au fost la modă niște căciulițe (vara!) tricotate, arătînd precum o kipa și făcute în culorile Royal Air Force. Dar s-a ajuns la actiuni mult mai radicale. Înștiințați din timp de către atașatul naval al ambasadei Germaniei că Gestapo-ul pregătește arestarea evreilor (în chiar ziua în care Hitler semnase ordinul) danezii I-au ascuns aproape pe toți și în decursul a două nopți (în care vasele de patrulare germane au primit ordin – de la același atașat naval – să rămînă în porturi) au reușit să-i trimită în Suedia neutră (95 % din cei 8000 de evrei danez au scapat astfel). Același diplomat german, Georg Duckwitz, călătorise în prealabil în Suedia, pentru a convinge guvernul suedez să acorde azil tuturor evreilor danezi. De asemenea prin 1944 acțiuni semnificative de sabotaj avuseseră loc cam peste tot pe teritoriul Danemarcei.  

Un loc aparte merită noțiunea de colaboraționism. Cred că nu greșesc spunînd că ideea noastră despre o țară ocupată și despre colaboraționism e bazată pe situația Franței, despre care am citit atîtea (și am văzut atîtea filme). Pentru danezi însă a primi un neamț în casă era colaboraționism. Czeslaw Milosz povestește (în jurnalul său, “Anul vînătorului”) detalii despre situația din Polonia care sunt șocante din perspectiva a ceea ce știm despre Franța. De exemplu în Polonia pe toată perioada ocupației nu a existat nici un teatru și nu pentru că nemții nu ar fi permis-o ci pentru că actorii polonezi nu au cerut autorizație de la autoritățile germane. Cererea autorizației a fost considerată colaboraționism. Singurul actor care a cerut – și a obținut respectiva autorizație a fost împușcat de partizani înainte să apuce să deschidă teatrul.  

 Și acum, după ce v-am purtat atîta cu vorba să-mi încep în sfîrșit povestea:  

Septembrie 1941. Werner Heisenberg, cel mai mare fizician rămas în Germania nazistă, face o vizită la Copenhaga, în Danemarca ocupată, pentru a-l întîlni pe Niels Bohr, poate cel mai mare fizician din întreaga Europă.  

Institutul de Fizică Teoretică din Copenhaga, condus de Bohr, a fost în perioada interbelică principalul centru de fizică atomică. Heisenberg lucrase acolo din 1924 (imediat după ce Heisenberg obține doctoratul, Bohr îl aduce la institutul lui pe acel tînăr obraznic care îi spusese cu doi ani înainte, cînd ținuse o conferință la Göttingen, că matematica lui e greșită) pînă în 1927, cînd i se oferise o catedră la Leipzig. În acei ani Heisenberg a fundamentat mecanica quantică și a formulat principiul incertitudinii. Relațiile prietenești dintre cei doi au continuat dar au devenit sporadice o dată cu începerea războiului. (Cu toate că nu era un simpatizant al regimului, Heisenberg a refuzat să părăsească Germania deși i s-au oferit catedre în S.U.A. - încă neutră, avînd relații cu Germania. Pentru mulți, el era deja vinovat de toate crimele posibile numai pentru ca nu emigrase.) Acum însă el reprezenta Germania, agresorul, cu atît mai mult cu cît  Bohr era pe jumătate evreu. Simpla întîlnire cu Heisenberg ar fi făcut ca Bohr să fie privit (și să se privească el însuși) ca un colaborator. Era puțin probabil, deci, ca Bohr să accepte să-l întîlnească.  

Heisenberg însuși, trecut prin cîteva anchete ale Gestapo-ului, risca enorm (în 1938, cînd a vrut să paricipe la un congres în Varșovia, nu numai că nu i s-a dat voie dar a fost arestat și anchetat). Deși Danemarca era ocupată de trupele germane, nemții nu aveau dreptul să călătorească liber pe teritoriul danez. Era nevoie de un permis special. Totuși Heisenberg vrea să vină pentru a – l întîlni pe Bohr. Colegul, colaboratorul și prietenul său, Carl Friedrich von Weizsäcker, care avea relații la nivel înalt în ministerul de externe german (tatăl său fusese ambasador în Danemarca în anii ’20), aranjează ca amîndoi să fie invitați pentru o serie de conferințe. Sub acest pretext li se aprobă călătoria în Danemarca. Bohr însă nu asistă la conferințele respective – de înțeles dacă ținem seama de faptul că Heisenberg și-a ținut conferințele la Institutul Cultural German, care era în același timp și sediul propagandei oficiale naziste. Printr – un intermediar, Heisenberg îi cere o întrevedere acasă. După cîteva zile de ezitări Bohr decide că vechea prietenie e mai importantă și îl invită pe Heisenberg la cină. Îi promite soției că va menține conversația la subiecte din fizică și că nu vor discuta politică. S-au  întîlnit deci într -o seară și după cină au făcut o plimbare într-un parc (bănuiala că Gestapo-ul ar fi pus microfoane în casa lui Bohr fiind nu lipsită de temei).  

De ce a ținut Heisenberg atît de mult să se întîlnească cu Bohr? Există relatări a cel puțin patru versiuni, fiecare autor pretinzînd că știe direct de la sursă (de la Bohr):  

  1. Heisenberg vroia sa – l tragă de limbă despre fisiunea nucleară.  Pare credibil dar este absurd întrucît cunoștiințele lui Heisenberg despre subiect le depășeau pe cele ale lui Bohr. De altfel Bohr publicase în 1939 un articol cu fizicianul american John Wheeler în care se arăta, printre altele, că fisiunea nucleară nu va genera niciodată suficientă energie încît să producă o explozie.
  2. Heisenberg vroia să afle ce știa Bohr despre programul nuclear aliat. America nu intrase încă în război. Danemarca, dar și Germania, avea relații normale cu America. Unul din fii lui Bohr, fizician el însuși și viitor laureat al premiului Nobel, era în grupul de la Los Alamos. Plauzibil, puțin probabil totuși.
  3. Heisenberg vroia să-l convingă că nemții nu au un program nuclear. Se bănuia că Bohr ar avea legături cu serviciile secrete aliate și nu ar fi fost deci decît o operație de intoxicare. Complet fals, întrucît tocmai aceasta este cea mai prețioasă informație pe care o află Bohr: că Germania are un program nuclear, informație pe care într-adevăr o va transmite mai departe serviciilor secrete britanice.
  4. Heisenberg vroia să-l recruteze pe Bohr pentru programul nuclear german. Ridicol, nu numai pentru că Bohr era, cum am mai spus, pe jumătate evreu. Ar fi fost ca și cum s-ar fi dus în America să-l invite pe Einstein.  

Bohr nu a lăsat nici o mărturie directă despre această întîlnire. Heisenberg însă a făcut-o și, din ceea ce spune el, a fost de fapt o neînțelegere. El ar fi încercat să-l întrebe pe Bohr dacă n – ar fi mai bine ca toți fizicienii din toate țările să oprească cercetările nucleare pînă la sfîrșitul războiului dar Bohr a înțeles că Heisenberg vrea s㠖 l facă s㠖 i convingă pe fizicienii din țările aliate să se oprească. Cel puțin asta îi spune Heisenberg lui Weizsäcker cînd se întoarce la hotel, imediat după întîlnire. Aceasta este și explicația pentru care optează istoricul Thomas Powers în cartea “Războiul lui Heisenberg”, publicată în 1993 și considerată a fi cea mai echilibrată relatare a întregului program nuclear german.  

De la aceste fapte pornește dramaturgul britanic Michael Frayn în piesa “Copenhaga”, care este o un punct de vedere asupra întîlnirii Heisenberg – Bohr. Piesa are trei personaje: Heisenberg și soții Bohr, toți trei morți, aflați undeva în cer. Cei trei discută întîlnirea cu calm și relaxat dar luînd în considerare principiul incertitudinii amintirilor vor dezbate cîteva versiuni ale întîlnirii.  

Textul, publicat în 2000 de Anchor Books, parte a concernului Random House, este însoțit de o postfață a autorului, de peste treizeci de pagini, în care autorul vine cu o mulțime de amănunte despre contextul istoric și despre interpretările date de diverși istorici. Și unde face și o recomandare fraților căuzași dramaturgi: să citească relatarea lui Powers care, zice Frayn, conține material pentru multe alte piese și scenarii. Tot acolo discută și înregistrările făcutre de serviciile secrete britanice.  

După ocuparea Germaniei toți fizicienii implicați în programe nucleare (au fost mai multe, cel puțin două, independente) au fost arestați de englezi, în primul rînd pentru a vedea în ce stadiu se aflau și în al doilea rînd pentru a nu ajunge în mîinile rușilor. Au fost cu toții ținuți șase luni într – o casă în apropiere de Cambridge. Toate convorbirile zilnice au fost înregistrate. Aceste înregistrări au fost publicate în două versiuni: în 1993 de către englezi și în 1996 de americani (ediție îngrijită de fizicianul Jeremy Bernstein). Există diferențe între versiuni, întrucît în arhive nu s – au păstrat benzile înregistrărilor și nici măcar transcrierile acestora ci doar traducerile în engleză. Extraordinar de interesante în aceste înregistrări sunt comentariile fizicienilor germani, în special ale lui Heisenberg, atunci cînd la radio se transmite vestea atacurilor de la Hiroshima și Nagasaki.  

Bernstein spune în prefața ediției americane: păcat că nu au fost publicate mai devreme astfel încît Dürrenmatt să fi putut beneficia de aceste transcrieri atunci cînd lucra la “Fizicienii”. “Fizicienii” este însă o piesă modestă, plină de efecte ieftine. Lîng㠓Copenhagen” pare ca Paul Feval lîngă Proust.    

Bineînțeles că textul nu se reduce numai la întîlnirea respectivă. Sunt discutate multe alte probleme iar piesa este și o bună introducere în istoria anilor furtunoși ai fizicii atomice.  

Actul întîi începe cu discuții paralele. Bohr vorbește cu soția, iar Heisenberg, prezent și el pe scenă, monologhează în același timp. Abia cînd ajung să discute momentul întîlnirii se “întîlnesc” și în piesă și începe un dialog comun. Se vor întoarce însă în poziții paralele în momentele de “tăcere”, care nu este decît teoretică, pentru că fiecare personaj își vorbește gîndurile iar ceilalți doi nu reacționează.

În piesă Heisenberg întreabă dacă un fizician are dreptul moral să lucreze la exploatarea practică a energiei atomice, moment în care Bohr înțelege că este vorba despre bombă (deși Heisenberg susține că era vorba numai despre un reactor nuclear) și discuția se încheie aici. Totuși deși se trece de cîteva ori peste versiunea aceasta, ea nu este opțiunea finală a autoruilui. Jucîndu-se admirabil cu unele din paradoxurile fizicii quantice, pe care le transpune în viața curentă, Freyn spune prin vocea Margrethei: “Acesta a fost ultimul și cel mai mare lucru pe care Heisenberg l-a cerut de la prietenia cu tine. Să fie înțeles atunci cînd el însuși nu se poate înțelege. Și acesta a fost ultimul și cel mai mare act de prietenie pentru Heisenberg pe care l-ai făcut tu. Să-l lași în neînțelegere.”

Rămîne însă marea întrebare: cît de aproape a fost Germania de a avea bomba atomică? Punctul de vedere al lui Michael Frayn este că Heisenberg știa cum să o construiască dar că nu a “lucrat” niciodată detaliile și deci, în fapt, nu a încercat.    

eseu de Gabriel Prăjitură  

 

respiro©2000-2002 All rights reserved.