proza
poezie eseuri arta film
   

Porcușorul de Guineea sau...

                                                       de Ana Aldea

N-am scris, nici n-am prea vorbit, despre încercările mele de evadare. Ani de zile mi-am dorit să plec de acasă. Am încercat o singură dată.

Era tot pe vremea asta, era decembrie. Găsisem o mansardă, de fapt, o cameră la mansardă, foarte aproape de casă, pe Dorobanți. Femeia se chema Nela numaiștiucum, locuia acolo cu bărbatul de care divorțase și cu cei doi copii ai lor. Mici. Mansarda era locuită de ei și încă cineva pe care nu l-am întîlnit niciodată. Ei aveau două camere, o baie și o bucătărie. Cînd m-am dus prima oară, m-a izbit mirosul. Mirosea ca la țigani, a jeg, a rufe murdare și ude, a praf din parchet mucegăit, a crivăț.

Am înghițit greu în sec în clipa în care am intrat în camera lor: o cameră supraîncălzită de o sobă cu gaz, cu un pat mare și o canapea, cu o masă și vreo două fotolii. În rest, aglomerație ca la balamuc: boarfe spălate, boarfe murdare, jucării stricate, șurubelnițe, ciocane, cabluri, farfurii pe masă în care se uscase ceva de la prînz, lingurile pe jos, un os alb de animal pentru pisica decolorată, pui încă, suferind vizibil de foame, copiii împrăștiați pe acolo, într-o goană necontenită, probabil un soi de joc, un bărbat beat pe care femeia îl coafa... Ce-i face? Îi dă cu peria în cap, îl umple de mîzgă în breton, îi mai dă cu un spray. Îi acoperă ochii cu palma, dar el deschide ochii. Ustură. Lăcrimează. Miroase a alcool. De la bărbat, de la prea mult fixativ.

El pleacă. Vorbesc cu ea. Ne înțelegem la preț. Îmi arată camera. Mică. Nu mă deranjează. Rece. Asta nu-mi place. Cu o fereastră îngustă dînd înspre un bloc. Văd la o fereastră pe unul de la VANK, habar n-aveam că stă acolo, deși am fost colegi de școală, și-mi amintesc că ăștia cîntă ceva cu Ea danseaaaaaază goaaaalăăăă, seaaaaaară de seaaarăăăăăăă, și mă umflă rîsul. Ăsta cred că e A. Cam murdară. Se rezolvă. Pute. Sper că și asta se rezolvă.

Femeia Nela îmi vorbește. A fost coafeză și barmană. Văd că e îmbrăcată ca dracu, doar stă în casă, n-o vede nimeni. Părul îi păstrează urma căciulii, mi-a zis că s-a spălat pe cap dimineață, cînd a fost apă caldă. Văd baia și-mi dau seama că n-am să-mi spăl acolo mai mult decît mîinile și dinții. E plină baia cu de toate. Încălțămine peste hainele copiilor de cînd erau bebeluși pînă în prezent. Ace, brice și... ibrice. Mă rog, noroc că mama stă aproape, voi putea să-mi rezolv multe așa. Nela îmi spune că au și pisoiul ăla pe care-l văzusem mai devreme lihnit. Cică au avut și un purceluș de Guineea, dar probabil l-au dus copiii pe afară și l-au pierdut. Îmi zice că ea înțelege că sînt tînără și poate vreau să vin cu cineva, adică, știu eu, e OK din partea ei, dar dacă vreau să stea cu mine să plătesc mai mult pentru apă. Înțeleg că mă lasă să mă fut în casa ei și n-are nimic împotrivă.

N-am mai zis nimic. M-am dus acasă și m-am întors cu mături, cu fărașe, cu ce dracu mai îmi trebuia să rînesc pe-acolo și cu Dani, care și-a oferit ajutorul.

Am început să scoatem, să scuturăm, să măturăm. I-am scos femeii toate prostiile de pe pereți: icoane, poze cu rubedenii vechi, fotografiile cu actori și cîntăreți, flori, fete, filme sau băieți.

– Și pe asta cu alendelon?

– Tot, insist.

– Păcat, era frumoasă. Dar le ia și se cară.

Vrea să-mi schimbe așternuturile. Zice că înaintea mea a stat un arab și strîmbă din nas că ăla era un împuțit. Imaginația nu mă mai ajută. Îi zic să și le ia că le am pe ale mele. Patul are gaură la mijloc. Arcurile au rămas doar pe margini. Cred că au sărit copiii în pat. Salteaua arsă de deasupra nu ajută mai deloc.

Ridic cu Dani patul ca să curăț dedesupt. Eu de un capăt, Dani de celălalt. E destul de greu. Mă uit. Mi se înmoaie genunchii.

– Dani, lasă-l jos că-l scap.

Îl lăsăm la loc.

– Ce-i? întreabă Dana.

M-am dus într-un loc mai îndepărtat.

– Cred că am găsit porcușorul de Guineea.

– Ceeee? zice Dani și o umflă rîsul.

– Nu rîde, zic, e acolo, sub pat. Stai așa. Inspir adînc. Hai să-l mai ridicăm o dată!

Pe parchet, sub pat, este un hoit mic de animal. Sprijinim patul vertical și ne apropiem să vedem. E alb, cu niște țepi lungi, se vede un craniu mic și urme albe, mici, de jur împrejur, de viermi morți. Are aripile deschise și cioc, așa ne dăm seama că nu e porcușorul de Guineea, ci un porumbel.

– Dani, mi-e scîrbă...

– Dă-mi mătura.

Dani rîde în hohote. Îl ia cu mătura. Îl vîrîm cu greu într-o pungă de plastic, pentru că aripile au înțepenit în zbor și nu mai vor să se închidă.

Terminăm ce-am început, fără prea mare izbîndă. Deși am scos o tonă de jeg, miroase încă oribil.

Cînd să plecăm, o întreb pe Nela:

– Ați avut și porumbei?

– Da, am avut odată un porumbel, am avut și... da’ de unde știi?

– L-am găsit.

I se luminează fața.

– Zău? Unde era?

– Sub pat.

Revelația și-a pus aura ei de aur pe fața destinsă a femeii Nela.

– Vezi, zice meditînd atent la asta, și eu care credeam că l-au dus copiii pe-afară și l-au pierdut... Avea dreptate săraca mama...

Mă mir atît de evident (mama spune că nu sînt în stare să-mi ascund mirarea, că belesc ochii cînd mă mir) și continuă:

– Mama a murit acum doi ani. Era paralizată și îmi zice că aude zgomote din pat. Eu am crezut c-a luat-o la vale... Da’ ea, săraca, știa ceva...

          Plec imediat. Îmi vine să vărs. În patul deja al meu au murit împreună o babă și un porumbel. Neputincioși amîndoi, urîtă agonie trebuie să fi avut. Și viermii...

          Ies cu Dani și respirăm aerul rece. Dana face mișto de mine:

– Porcușorul de Guineea e sub șifonier...

Rîdem amîndouă, dar nu era acolo.  

 

respiro©2000-2002 All rights reserved.