proza
poezie eseuri arta film
   

Ștefan Benedict,  New York:

 

 

La 5 februarie 2002 a încetat din viață la New York,  cu două săptămani înaintea împlinirii vîrstei de 91 de ani, sculptorul Constantin Antonovici, unul din cei mai însemnați  discipoli ai lui Constantin Brâncuși.

Născut in județul Neamț, lîngă Iași, la 18 februarie 1911, într-o familie de țărani săraci, Constantin Bucătaru Antonovici a urmat o carieră strălucită de sculptor, încununată de obținerea unui certificat de recomandare, singurul pe care Brancuși l-a acordat vreunui sculptor. Deși artiști mai celebri, ca Isamu Noguchi, Henry Moore, Jean Arp sau Modigliani au creat opere la Paris și au avut o strînsă colaborare cu Brâncuși, nimeni dintre ei nu i-a pătruns mai profund mintea și inima maestrului, precum a făcut-o Constantin Antonovici, prin talentul și pasiunea acestuia pentru sculptură.

 

Constantin Antonovici a absolvit în 1939 Academia de Arte Frumoase din Iași. În 1940, la Zagreb, a fost pentru șase luni studentul celebrului sculptor croat Ivan Mestrovici, pînă la arestarea acestuia de către fasciștii italieni. Deși a avut de înfruntat vicisitudinile celui de-al doilea război mondial, fiind deținut într-un penitenciar din Germania și tratat bestial pentru refuzul său de a lupta alături de naziști împotriva trupelor sovietice, Constantin Antonovici a reușit sa supraviețuiască miraculous. Din 1942 pînă în 1945 el a studiat la secția de sculptură a Academiei de Arte Frumoase din Viena, sub îndrumarea Profesorului Fritz Behn. Între 1945  și 1947, Constantin Antonovici studiază în Tirol tehnica sculpturii în lemn, călătorește prin Italia și ajunge la Paris pentru a-și împlini visul de a-l cunoaste pe marele Brâncuși, cu care lucrează timp de patru ani, pînă în 1951. 

Fiind cu 35 de ani mai tînăr, Constantin Antonovici reușește să capteze atenția și să cucerească respectul lui Brâncuși, prin hărnicie, talent și perseverență. Maestrul era recunoscut ca renunțînd repede la sculptori și artisti celebri, lucru nepetrecut în cazul lui Antonovici. Acesta l-a impresionat pe Brâncuși nu numai prin varietatea materialelor folosite (lemn, bronz, aluminiu, marmură, piatră, ghips, plastic), dar mai ales prin luciditatea lui artistică, prin capacitatea lui de a stiliza și simplifica la maximum, mergînd pînă la trăsăturile esențiale definirii unei forme. Motivul central al operei lui Antonovici și în același timp obsesia lui a fost bufnița, prin capacitatea ei de a vedea noaptea, precum sculptorul înaintea creației unei opere noi.

Ajuns în Statele Unite acum jumătate de secol, în 1953, Constantin Antonovici a activat cu mult success într-un studio aflat la subsolul catedralei newyorkeze St. John The Divine, sculptînd, pentru a se întreține, lucrări pe teme religioase legate de catedrală precum capacul de marmură de pe cripta episcopului William Manning, o cruce de piatră de doi metri înălțime aflată pe fațada de vest a catedralei de pe Amsterdam Avenue, la circa 30 de metri deasupra nivelului străzii, la intersecția cu strada a 112-a, o cruce de bronz din interiorul catedralei din spatele amvonului etc. Atît în studioul său cît și în propriul apartament, Constantin Antonovici a lăsat circa 150 și respective circa 100 de sculpturi, cu care a participat și deseori a cîștigat diverse competiții de sculptură în anii ’50, ’60 și ’70, fiind menționat în reviste de specialitate.

Constantin Antonovici a participat la expoziții în Canada, unde a locuit un an, între 1951 și 1952, Austria, Franța, Italia, România și Statele Unite. În aceste țări, Antonovici are lucrări prezente în 24 de colecții particulare. El a fost membru al National Society of Literature and The Arts, International Platform Association si National Sculptural Society și a fost medaliat al Academiei din Brazilia. Dintre busturile clasice executate de Constantin Antonovici trebuiesc menționate bustul lui Dwight Eisenhower, în prezent aflat la Casa Albă, donat de Antonovici în timpul administrației lui Richard Nixon, care l-a onorat cu o primire personală. De asemeni trebuiesc mentionate busturile clasice ale lui Voltaire, Ludwig van Beethoven, Charles de Gaulle, episcopul William Manning, Ciprian Porumbescu, generalul Nicolae Rădescu, Iuliu Maniu etc. În afara colecției de bufnițe, Constantin Antonovici are o colecție de torsouri, păsări, precum și o serie de busturi cum ar fi : Brâncuși, Homer, Moise, Mefistofel, Dali, Paulette, Ileana, Carmen, Louise, Nadia, Hippies etc. Dintre criticii de artă care au scris elogios despre talentul lui Constantin Antonovici, trebuiesc menționați Alain Bosquet, Georges Boudaille, Michelle Seurier, Fritz Spitzer, Donelson F. Hoops, Ralph Fabri și mulți alții, printre care și criticii de artă din România.

Prin trecerea în neființă a sculptorului Constantin Antonovici, cultura română și cea universală pierde un reprezentant de seamă al sculpturii moderne și un continuator al liniei estetice inițiate de Constantin Brâncuși.

 

respiro©2000-2002 All rights reserved.