Interviu on-line de Adina Dabija, octombrie 2001

 "Frumos mi se pare tocmai că nu există succes în poezie" 

De ce " Gabi `78 " și, mai ales, de ce "și alte proze "?

George Vasilievici: Gabi 78 (fără apostrof, întrucât 78 nu este nici pe departe un an de naștere) nu reprezintă altceva decât bucuria mea provocată de existența unei femei, una dintre puținele femei care au reușit să-mi clatine structura de rezistență. Pe măsură ce trece vremea, avem tendința de a ne sexualiza mai mult, eu nu confund această stare cu maturitatea, aceasta din urmă nu cred că există din punct de vedere uman decât pentru niște oameni pierduți pe undeva pe planeta. Pentru niste produse sociale. "Și alte proze" a fost opțiunea editorului, pentru care poemele mele au părut mai degrabă proze.

De la ce pornești când scrii? Aproape toate poemele tale au un șir narativ. Este el real? Dacă da, ce importanță are acest filon pentru tine?

G.V.: Nu cunosc nici un scriitor care atunci când scrie să pornească de la altceva decât de la EL. În ceea ce privește firul epic, acesta este urmărit în general doar de cititorii care cauta un mesaj (absolut inuman) sau pur și simplu o poveste, în schimb eu nu caut decât să reconstitui o stare de spirit, iar uneori nici atât, pentru ca ea se materializează direct. În afară de Emilia, nici un poem nu are un final concludent.

Ai cunoscut-o pe Emilia? " Poemul în care Emilia se povestește " este rezultatul unei urechi fine și al unei memorii de excepție sau totul este inventat?

G.V.: Emilia este un poem scris în trei ore, pe care probabil l-am purtat multă vreme cu mine fără să-mi dau seama, iar când s-a născut mi-a tâșnit pur si simplu prin piele. La fel s-a întâmplat si cu Cecile sau Nininino (poem care se opune Emiliei din absolut toate punctele de vedere). Emilia este un personaj inventat dacă rămânem în cadrul literar, poemul nefiind rezultatul unei mărturisiri sau al unui studiu. Dar eu știu că există fără întrerupere de când lumea.

Mărturiseai pe nadir_latent că unul dintre texte este scris împreună cu Virgilius Mocanu (Gili). Cum se scrie poezie la doua mâini?

G.V.: Gili Mocanu și Mugur Grosu sunt prietenii mei foarte apropiați. Și ca urmare lucrăm împreuna destul de mult, iar când nu lucrăm efectiv punem la cale diferite proiecte, unele dintre ele au fost realizate deja chiar fără să fie anuntați autorii. Găsim ca este mult mai potrivit să transmitem niște mesaje subliminale din zona Underground decât prin canalele convenționale. Cele 13 povestiri nu sunt scrise la două mâini, este doar un featuring la volumul meu, povestiri de Gili amestecate cu câteva de-ale mele. Avem și texte scrise la două mâini, după cum avem și texte scrise la patru mâini. Acelea nu au valoare literară, în schimb, pentru mine, sunt o bucurie imensă.

Ți se întâmplă să scrii poezii sub influența excitantelor (alcool, marijuana, etc)? Dacă da, ce este diferit la poeziile scrise atunci?

G.V.: Nu sunt de acord cu consumul acestor substanțe doar de dragul de a le consuma. Dacă în urma lor nu ramâne nimic, măcar în tine, este pierdere de vreme. Și mai cred că, pentru cine are ochi să vada, poemele scrise sub influență sunt foarte ușor de recunoscut. Îmi place să sap tunele prin cuvinte, am o încredere deplină în ele, pentru ca sunt singurele care, cu ajutorul oamenilor, au reușit să mă plimbe și prin alte locuri ale subconștientului meu. Orice imagine (de)materializată în cuvinte impune ramificații.

Ce reprezintă pentru tine poezia?

G.V.: Poezia este o stare permanentă, ca o soluție la lumea ce ni se oferă. Mi s-a imputat ca acest volum nu este închegat, că nu își păstrează linia. Pe lângă dorința mea acută de a da celorlalți o parte din mine, am intenționat să scriu o carte care în primul rând să-mi placă mie, să o pot citi oricând fără să mă plictisesc. Îmi place diversitatea și inconsecvența sa, fără ele m-aș plictisi de moarte. Uneori când merg pe stradă îmi vine să sărut oamenii pentru surprinderea și mirarea ce mi le oferă. Să mi-i introduc cu seringa sub piele. Îmi place aici la modul absolut și nu aș da această lume pentru nici o promisiune de natură religioasă, paradisul îmi pare restrictiv față de ea (chiar și lumea Emiliei are o inocență de-a dreptul maladivă).

Cum ți se pare publicarea pe web față de cea pe hârtie? Are publicarea pe hârtie un impact mai mare, diferit, față de publicarea pe web?

G.V.: Publicarea pe Web este un lucru util mai ales în condițiile actuale din România. În ceea ce priveste impactul celor doua forme, cred că întrebarea este pusă greșit. Fiecare zonă (cea electronică și cea pe suport hârtie) se bucură de un segment de cititori, și cred ca vei convinge cu greu un "critic" de la revista Tomis, de exemplu, să citească un e-book. Ele sunt complementare, mai ales pentru carțile de poezie care se bucură de un tiraj restrâns.

" Prin septembrie '98 Ștefania " (din ciclul Placebo) conține un vers celebru din Ioan S. Pop : " aici moartea se bea și viața se uită ". Avem de-a face cu un plagiat sau cu o referință postmodernistă? În acest context, ce crezi despre postomdernism si despre " Generația `90 " (Ioan S. Pop, Ștefan Bănulescu, M. Gălățanu, Lucian Vasilescu etc.)

G.V.: Poemul PLACEBO este un poem intertextual aproape în întregime. Chiar și "prin septembrie 98 Ștefania nu se hotărâse să moară" este doar o adapare a titlului " Veronika se hotarăște să moară". Iar Ieudul este o zonă care mă obseda la vremea respectivă. Ca și Italo Calvino. Când mi-a fost acceptată cartea de către editura Vinea (în conditiile în care, în Constanța, îmi fusese refuzată de o editura pentru o lipsă acută de calitate), Bănulescu si Gălățanu au fost primii la care m-am gândit. A fost pentru prima dată când am avut impresia ca am realizat ceva pur sentimental. Chestia cu generațiile nu îmi place, însă deloc! Nu există așa ceva. Există poeți. Iar prin faptul că sunt legați de anumite interese (cum ar fi lobby-ul) se crează niște pseudogrupuri. Dar să nu încurcăm lucrurile. La fel de mult disprețuiesc și tehnicile poetice, pe care nici măcar nu vreau să am amabilitatea să le cunosc, nu să le mai și strâng mâna.

Marius Ianuș te enumerase la un moment dat printre poeții " fracturiști ", dar tu ai contestat aceasta etichetă. Ce crezi despre " Fracturism "? Crezi că a fi poet în România anilor 2000 impune un anumit tip de sensibilitate, un anumit numitor comun?

G.V.: Apartenența asta la o gașcă nu o înțeleg absolut deloc, iar nevoia ce o precede nici atât. Unde s-ar mai face diferențele? Nu sunt fracturist, sunt doar George Vasilievici, membru Asalt, ceea ce nu înseamnă că semăn din punct de vedere literar cu nici unul dintre ceilalți membri. Este un grup de interese.

Care sunt poeții tăi preferați? Cum îți place Arghezi și care e pentru tine poemul preferat de Arghezi.

G.V.: De ce mă întrebi în mod special despre Arghezi? Poetul meu preferat este și va ramâne probabil pentru mult timp de acum înainte Gellu Naum. Să crezi în poezie o viață întreagă și să o tii lanț așa cum a făcut-o el trebuie să fie un delir sublim. Ceea ce mă bucură într-un mod deosebit este faptul că, prin apariția lui Mugur Grosu și a lui Gili Mocanu, orașul Constanța parcă a început și el să respire într-o altă dimensiune. De aceea îmi permit să-I includ între poetii mei preferați.

Ce viitor îți oferă România, ca om și ca poet? Crezi că filonul românesc al realității anilor 2000 este esențial pentru scrisul tău? Ai emigra? De ce.

G.V.: Este absolut normal ca filonul anilor în care trăiesc să fie esențial pentru ceea ce scriu, subconștientul meu se hrănește de acolo. Important în întrebarea ta mi se pare ce îmi oferă România ca om-poet nu ca om și ca poet. Un râs imens. Cuvântul poet nu mai este perceput în adevăratul său sens, ci mai degrabă este rostit pentru a ironiza. Cu toate acestea, este de înțeles. Majoritatea oamenilor nu au ajuns acolo unde am fost eu și dacă vor ajunge s-ar putea lovi de un gol imens. Poezia este o călătorie unică. Fiecare text pe care îl scriu mă plimbă. Ea te controlează din toate punctele de vedere și nu invers. Probabil că, dacă nu m-ar lega foarte multe sentimente de cei apropiați mie, aș emigra. Din curiozitate, și nicidecum ca să o duc mai bine. Deocamdată, nu mă plâng de nimic.

Este "Gabi '98..." un volum de succes? Ce este succesul în poezie? Te simți împlinit că ai fost publicat în format pdf și ai deja un număr mare de cronici?

G.V.: Frumos mi se pare tocmai că nu există succes în poezie și, oricât de mulți cititori ai avea, războiul îl porți tot cu tine. Evident, sunt o persoană căreia îi place să fie în centrul atenției, și recunosc cu mâna pe inimă, deci pot afirma că succesul de care s-a bucurat cartea m-a gâdilat nițel. Dar eu mi-am încheiat socotelile cu ea. Să vedem ce mi se va oferi de acum înainte de către această frumoasă Doamnă.