STRUMA

 

                                de Stelian Tănase

 

 

Documentar tv, 2 serii,

Produs de Antena 1 şi Intact Advertising

 

1.    Prezentare

2.    Scenariu

3.    Vocea comentatorului. Prima serie. Seria a doua.

 

 

 

 

 

Prezentare

 

 

 

               Anul 1941 a fost este unul dintre cei mai nefaşti pentru Europa. Zeci de milioane de oameni sunt tīriţi īntr-un conflict care este departe de a se sfirşi. Populaţia evreiască este ameninţată cu dispariţia, de politică, de exterminarea lor dictată de Hitler. Evreii sunt internaţi in lagăre de concentrare, īnchişi īn ghetouri, executaţi īn masă. Romānia, prinsă īn angrenaj, este īn acel timp aliata Germaniei. Cei 800.000 de evrei sunt expuşi aceloraşi primejdii ca pretutindeni īn Europa. Regimul mareşalului Antonescu promulgă o serie de legi cu caracter rasial, antisemit şi trece la aplicarea lor. Singura salvare pentru populaţia evreiască este emigrarea. Pămīntul făgăduinţei unde viaţa, libertatea şi bunurile lor ar fi fost salvate, era Palestina. Europa devenise ea īnsăşi un lagăr de concentrare pentru toţi evreii. Exterminarea lor era doar o chestiune de timp. Exista totuşi o singură ieşire din acest infern. Politica guvernului Antonescu permitea, din diferite raţiuni, emigrarea evreilor.

              Īn aceste circumstanţe, mai multe vase cu evrei pleacă spre Palestina din porturile romaneşti. Unele pleacă cu permisiunea autorităţilor, altele clandestin. La 12 Decembrie 1941, din portul Constanţa, 769 de evrei, provenind mai ales din Basarabia, Bucovina şi Moldova, dar şi din alte regiuni, pleacă cu vasul Struma, sub pavilion panamez. Ei s-au īmbarcat la Bucureşti, la miezul nopţii 6 spre 7 decembrie. Exact īn ceasurile īn care aviaţia japoneză a atacat  Hawaii, Pearl Harbor, fapt ce va duce la intrarea Statelor Unite īn război. Marea Britanie declarase război Romāniei īn dimineaţa aceleaşi zile, de 6 decembrie. Pe 12 decembrie Romānia, cīnd vasul pleca din Constanţa, declară război Statelor Unite. Pentru britanici, vasul Struma, cu refugiaţi evrei la bord, provenea de acum, dintr-o ţară inamică. Turcia, tară de tranzit obligatoriu pentru oricine dorea să treaca in Mediterana, era o tară neutră.

             Vasul Struma a fost construit in 1867 īn Anglia la Newcastle. Trebuia scos demult din uz. El folosea īn anii 30 la transportul de mărfuri īn Marea Neagră. Īn 1940 vasul este cumpărat de un armator grec, Jean Pandelis, pentru a fectua transporturi de evrei īn Palestina. I se fac mici transformări şi i se ataşează un motor. Motorul va funcţiona doar cīteva ore īn timpul croazierei spre Bosfor. Organizatorul transportului este Alya, o grupare care combina politica sionistă cu interesele comerciale. Struma putea să primească la bord cam 80-100 de pasageri. Cupiditatea organizatorilor Alya a făcut să fie vīndute, şi īncă la preţuri exorbitante, 769 de bilete. Astfel, condiţiile de călătorie au fost mizere. Condiţiile de igienă erau cīt se poate de precare.

         Īn mod normal o călătorie Constanţa - Istanbul dura 14 ore. A durat 4 zile. Vasul ancorează īn Bosfor la 16 decembrie. Este cea mai grea iarnă cunsocută pīnă atunci īn Europa. Autorităţile vamale nu permit debarcarea pasagerilor pe teritoriul Turciei, din cauza absenţei vizelor. Vasul este pus īn carantină. Īncep negocieri īntre diferite organizaţii evreieşti şi Crucea roşie pe de o parte, autorităţile turceşti şi britanice, pe de alta. Guvernul de la Londra interzice debarcarea pasagerilor īn Palestina, aflată din 1922 sub mandatul său, īncredinţat de Societatea Naţiunilor. Motivul acestei atitudini era teama unor conflicte cu populaţia arabă din Palestina.

      Negocierile prelungesc şederea vasului Struma īn Bosfor. Vreme de 9 săptămīni pasagerii aşteaptă o soluţionare a situaţiei lor, devenită imposibilă. Ei nu se pot īntoarce īn Romānia. In Palestina nu puteau ajunge din cauza blocării vasului īn port. Li se interzice să debarce. Viaţa la bordul vasului, suprapopulat,  se īnrăuţeşte. Hrana şi apa sunt insuficiente, īn ciuda eforturilor făcute de comunitatea evreiasca din Istanbul şi de  Crucea roşie. Lipsesc de asemenea căldura şi lumina, motorul - singura sursă de energie- fiind stricat.

      Carantina vasului se prelungeşte. Numai 9 persoane pot să părăsească Struma. 8 pentru că aveau vize luate la Bucureşti īnainte de ruperea relaţiilor cu Marea Britanie. Unei pasagere, Medeea Solomonivici, gravidă, i se permite să debarce pentru a naşte. Negocierile īntre Ankara, Ierusalim şi Londra nu ajung la nici un rezultat. Īn seara zilei de 23 februarie, autorităţile turceşti dau ordin ca vasul sa fie īntors īnapoi īn Marea Neagră. Lanţul ancorei este tăiat, un remorcher duce la īndeplinire ordinul. Motorul este stricat şi Struma pluteşte īn derivă undeva līnga coastele Turciei. Duminică, 24 februarie, ora 9,30, o explozie pulverizează vasul. Există un singur supravieţuitor, David Stoliar.

     Ce s-a īntīmplat īn dimineaţa aceea rămīne pīnă astăzi o enigmă. Versiunile īnvinuiesc autorităţile britanice şi pe cele turceşti. Alte versiuni īi fac responsabili pentru tragedie chiar pe evrei. Acuzaţii au apărut şi la adresa autorităţilor romāneşti. Versiunea care azi pare cea mai verosimilă este aceea după care un submarin sovietic ar fi torpilat vasul. Dar şi asupra acesteia există unele īndoieli. Două expediţii au īncercat īn acest an să scoată vasul la suprafaţă, īncercīnd astfel să afle adevărul.

      Filmul nostru este povestea tragediei pasagerilor de pe Struma.

 

 

 

 

Scenariu

 

 

* La 7 decembrie 1941, au plecat din Gara de Est, Obor, pe ruta Bucureşti/Constanţa, 769 de evrei. Toţi au aceeaşi destinaţie. Īn buzunar fiecare are un tichet pentru o călătorie īn Palestina. Organizatorul acestui drum, este o organizaţie evreiască, Aliah, cu sediul īn Calea Moşilor 78. Mai multe luni, anunţuri apărute īn jurnale şi īn interiorul comunităţii evreieşti, făcusera reclama şansei de a părăsi o Europa unde viaţa oricărui evreu era mai īn pericol ca niciodată. Deja Europa era īmpīnzită de lagăre de concentrare.

* Īn aceeaşi duminică, 7 decembrie 1941, īn care trenul pleca din Gara de est, japonezii atacă Pearl Harbor. O zi mai devreme, 6 decembrie, sīmbăta, Marea Britanie a declarat război Romāniei. Pe 10 decembrie SUA primesc o declaraţie de război din partea Romāniei. Pasagerii care plecau din Romānia pentru a se refugia īn Palestina, veneau dintr-o ' ţară inamică Marii Britanii. Palestina, din 1928, era guvernată de Londra. Abia īn 1948 acest mandat va īnceta, odată cu īnfiinţarea statului Israel.

* La gara de Est sīnt prezente autoritaţi civile şi poliţieneşti. Trenul pleacă cu aprobarea guvernului militar. Mareşalul Ion Antonescu este la curent. Mareşalul este de părere că emigrarea evreilor trebuie īncurajată. El refuză să aplice " soluţia finală" a lui Hitler, preferīnd să permită emigrarea. Nu este primul vas care pleacă din Romania cu evrei. 25 de vase au plecat din porturile romaneşti īntre 1938 şi septembrie 1940, cu 17.000 emigranţi evrei din Germania, Austria, Polonia, cei mai mulţi cu destinaţia Palestina. După ce Ion Antonescu preia puterea, alţi 4800 pleacă spre Palestina prin Romānia īn 1940-41 din porturi romāneşti.

* Trenul pleacă la miezul nopţii, traverseaza cīmpia īngheţată. Este cea mai grea iarnă din ultima vreme. La Constanţa īmbarcarea pe vas durează nu cīteva minute, ci patru zile. Īn port, la dana 27, aşteaptă vasul care īi va transporta. Este de fapt mai mult o epavă. Un vas cu pīnze transformat īntr-unul de pasageri. Trebuia scos de mult la casat. Īn loc de asta, firma fraţilor Singros din Grecia l-a transformat īntr-un vas de pasageri pentru nişte disperaţi care fugeau din faţa morţii. Reclama companiei arăta pe afiş pachebotul de lux Queen Mary. Contrastul cu realitatea acestui vas care abia se mai ţine să nu se desfacă īn bucăţi este puternic. Era făcut din fier, avea două catarge pentru vele, o lungime de 46,40 m, şi o lărgime maximă de numai 5,70 m. Tonajul era de 642,36. Motorul cu elice de 240 cai putere, fusese īnlocuit cu unul de 300 CP, luat de la un vas scufundat īn Dunăre. Struma avea un deplasament de 300 tone. Īn mod normal vasul putea transporta circa 150 de persoane. Fuseseră vīndute tichete unui număr de cinci ori mai mare, 768. Pentru toţi aceştia care se vor īnghesui pe vas, s-au improvizat o infirmerie de opt paturi, 10 closete, o bucătărie, 1 spălător. Cabinele erau nişte separeuri despărţite de stinghiile luate de la mai multe lăzi de portocale. Cauza: goana după profit. Era lăcomia de a folosi tragismul istoriei, şi de a-l o transforma īn bani, mulţi bani. Īn acest lanţ erau implicaţi patronii vasului, fraţii Singros, trimişii lor īn Romānia, agenţii maritimi Stefan D'Andreea, Jean Pandelis, liderii organizaţiei Aliah, īn frunte cu Eugen Meissner, Samuel Leibovici Ariel, dr. Iacob Leberman, Lipa Haimovici, Emma Guttman-Bunescu.

* Coborīţi din tren pe o linie secundară, platforma de debarcare este īnconjurată de armată şi poliţie, de autorităţi portuare şi vamale. Sunt coborīţi cīte 20 de pasageri din vagoane. Bagajele pasagerilor sunt verificate minuţios. Īn prima zi, īn portul Constanţa, luni 8 decembrie, abia 40 de pasageri sunt verificaţi. Fiecare are dreptul la un bagaj de 20 kg plus un rucsac de lucruri personale. Fiecare emigrant are dreptul să ia cu el trei schimburi de lenjerie, trei perechi de īncălţăminte, şase cămăşi de zi şi trei de noapte, două costume de haine, un palton şi un pardesiu. Atīt. Sīnt multe lucruri interzise, bani, bijuterii. Pentru asta un funcţionar al Băncii Naţionale asistă la vămuire. Sīnt interzise şi medicamentele şi alte lucruri. Se comit multe abuzuri. Abia miercuri seara, ora 20,00, după trei zile de controale şi verificări, toţi pasagerii sunt, īn sfīrşit, īmbarcaţi. Ei sunt apoi coborīţi din nou, pentru o ultimă verificare a documentelor. Apar şi agenţi germani care fotografiază pasagerii.

* Tras de un remorcher, Struma iese īn larg, īn apele internaţionale, şi o ia spre sud, spre Bosfor. Pasagerii cīnt㠑Trăiască regele’ şi ‘Hatikvah’. Mulţi plīng privind portul depărtīndu-se, pămīntul ţării īn care īşi trăiseră pīnă atunci viaţa. Starea de spirit īn ciuda umilinţelor suferite la īmbarcare e bună. Īn cīteva ore vor ajunge la Istanbul, apoi īn Palestina: erau două drumuri de la Istanbul, fie pe calea ferată, fie pe mare, prin Mediterana. Nu aveau motive să fie īngrijoraţi. Un alt vapor al companiei fraţilor Singros, Darien doi, plecase din portul Constanţa, īn februarie 1941, cu 483 emigranţi evrei.

* Vasul părăseşte portul la 14,30, joi, 12 decembrie. O călătorie de la Constanţa la Istanbul, 176 mile marine, dura īn mod normal 12-15 ore. Aceasta va dura 4 zile. Struma navighează sub pavilion panamez. Turcia, e o ţară neutră. Istanbul este escala obligatorie pe acest traseu. Numai cīţiva dintre pasageri au o viză īn pasaport. Cei mai mulţi au părăsit definitiv Romānia, fără să aibe viza pentru Palestina sau Turcia. Odată plecaţi, ei pierd automat cetăţenia romānă. Cei mai mulţi dintre pasageri sīnt din nordul Moldovei, Bucovina şi Basarabia. Ei aparţin păturii mijlocii şi avute a comunităţii evreieşti. Si preţul extrem de scump a facut o triere severă. Profesional, cei mai mulţi dintre ei au studii superioare, sunt avocaţi, medici, economişti, oameni de afaceri, ingineri, studenţi, elevi. Sīnt multe famiii, bunici, părinţi, nepoţi, copii. Au vīndut, ori au părăsit tot ce aveau, şi au plecat spre Palestina, Pămīntul Făgăduinţei. 2/3 sunt īntre 18-45 de ani. O zecime sunt copii pīnă īn 15 ani. Altă zecime au peste 60 de ani. La bord, se găsesc şi doi prunci de 5 şi 8 luni. Īn total, la 12 decembrie, s-au īmbarcat 787 persoane, dintre care 10 alcătuiau echipajul. El era format din cinci bulgari, doi evrei, un ungur, un polonez, o romāncă (SG pp.104) Comandandantul se numea Grigor Timofei Garabatenco, ucrainian de origine, cetăţean bulgar, din Varna.

* Condiţiile de călătorie sunt infernale. Nu există nici o sursă de caldură, şi e foarte frig, 13 grade Celsius. O īnghesuială inimaginabilă, lipsa condiţiilor de igienă, hrana proastă. Dar marea īngrijorare o furniza motorul. Era extrem de īndoielnic ca Struma va putea ajunge pīnă īn Bosfor, darămite pīnă īn Palestina. Marea e calmă, nu bate vīntul. S-a şi īncălzit puţin. Undeva īntre Tuzla şi Costineşti, pilotul remorcherului (Istria) se retrage. La o jumătate de oră, motorul īncetează să mai funcţioneze. Mecanicii, ajutaţi de cīţiva ingineri dintre pasageri īncearcă zadarnic să īl repare noaptea de joi spre vineri, şi vineri toata ziua. Struma navighează īn derivă. Semnalele SOS nu primesc răspuns. Din cauza vīntului, Struma naufragiază pe un banc de nisip. Situaţia e disperată. Este trimisă o barcă la ţărm pentru a cere ajutor. Ajunsă acolo, după două ore de vīslit, este īntīmpinată de grăniceri cu foc. Cei cinci se īntorc la vapor. Din fericire remorcherul Istria s-a īntors īntre timp, trimis de căpitania portului alarmată de semnalele SOS. Īntīi este eliberat vaporul din nisipuri, apoi este remorcat şi adus īn port pentru repararea motorului.

Lucrul reuşeşte după multe ore de muncă īncordată. Struma iese pentru a doua oară īntr-o săptămīnă din apele teritoriale romāneşti, remorcat tot de Istria. Īn dreptul localităţii bulgare Burgas, remorcherul se īntoarce la Constanţa.

* Viaţa pe Struma este din ce īn mai complicată. Alimentele din depozit au fost inundate printr-o spărtură de apa sărată a mării. Cele mai multe dintre alimentele pasagerilor au rămas pe ţărm. Legumele, fructele, carnea s-au degradat. Mai mulţi pasageri dintre cei tineri, īncearcă să elimine apa care a inundat depozitele de alimente (cambuza). Apa potabilă este raţionalizată. E imposibil să mănīnci ceva cald. Speranţa lor este să ajungă īn Bosfor, să facă reparaţiile necesare, să ia alte alimente.

* Duminică 14 decembrie, la o săptămīnă după ce s-au īmbarcat īn Gara de Est, Struma intră īn golful Bosfor. E noapte. Căpitanul Garbatenco, ordonă oprirea motorului, pentru a face manevrele de intrare. Cīnd dă ordin să fie pornit din nou, motorul nu mai porneşte. Struma pluteşte iar īn derivă. Pericolul de a se lovi de o mină e iminent. Se dă ordin să fie puse colacele de salvare. Sīnt momente de maximă tensiune, de panică.

* Salvarea vine de la un remocher turcesc. Căpitanul le spune prin portavoce că zona nu e minată. Struma este remorcată pīnă īn portul Buyukdere, la 3 mile marine nord de Bosfor, pe partea europeană a ţărmului turc. Dincolo e Mediterana, şi undeva la orizont Palestina, pămīntul făgăduinţei. Buyukdere este un mic punct de vamă, unde se fac formalităţile de frontieră. Peisaj tip al unui port, nave diverse, pescăruşi, case pe mal. E un loc a cărui frumuseţe nu poate fi ghicită din cauza nopţii. Abia a doua zi dimineaţa, o pot zări. Grădini, terase, vechi palate. Spre seară inspecţia sanitară, grănicerii, căpitănia portului fac inspecţia vasului. Medicul turc constată condiţiile inumane de călătorie. Lipsa de igienă, lipsa aerului, mirosul greu, frigul pătrunzător. Comitetul pasagerilor cere repararea motorului, provizii de apă şi hrană, cere şi repararea motoarelor care alimenteaza cu lumină, căldură şi apă potabilă. Autorităţile turce lasă pe vas doi soldaţi la plecare. A doua zi vin specialişti turci să repare motorul. Constatarea lor este că nu se mai poate face nimic.

Apariţia vasului Struma īn golf atrage atenţia autorităţilor. Nu este o cursă obişnuită. Pasagerii sunt evrei din Romānia care vor să ajungă īn Palestina. Ei nu au vize pentru Palestina. Pentru guvernul unei ţări neutre, se pune problema pe cine să nemulţumeşti. Germania? care duce o politică de exterminare a evreilor, şi căreia īi scăpase cei 787 refugiaţi? Anglia, care nu voia să primească alţi refugiaţi īn Palestina? Anglia era foarte sensibilă să nu-i nemulţumească pe arabi. Arabii se opuneau instalării de noi refugiaţi evrei, veniţi din Europa.

·  Īn jurul cazului Struma se declanşează un intens schimb diplomatic. Īn culise, īn spatele uşilor īnchise, īn cabinete, īn ambasade, mesajele se intersectează frecvent. Pe līngă ambasadele germană, romānă, engleză la Ankara, foarte active sunt comitetele evreieşti din Turcia, Palestina, apoi cele din Anglia şi mai ales SUA.

*Pasagerii cărora li s-a permis debarcare, pentru că aveau vize, au fost 8. Două familii, Frenck, şi Segal, de cīte trei persoane, soţ, soţie, copil. Plus altor două persoane, Brettschneder Beniamin Teodor si Chefner Emanoil. O femeie, Solomonovici Medeea, a fost de asemenea debarcată pe ţărm, fiind pe punctual de naşte. 9 īn total, restul 770 au rămas să īnfrunte tragedia care se apropia cu fiecare ceas.

* Au fost multe tratative cu autorităţile turceşti. S-a cerut de comitetul infiinţat pe Struma şi de Comitetul evreilor originari din Romānia din Palestina să fie lasaţi să plece copiii, comitetul obligīndu-se să achite cheltuielile. S-a propus ca pasagerii de pe Struma să fie debarcaţi, şi să continue drumul cu trenul, vasul fiind īn imposibilitate de a continua drumul din raţiuni tehnice. Exista şi pericolul de a īntīlni vase de război germane şi să fie scufundat. O hotărīre a guvernului britanic interzicea admiterea de refugiaţi din ţările inamice. Ori, de la 6 decembrie 1941, Romania şi Marea Britanie erau ţări inamice. O delegaţie a evreilor romāni din Palestina a cerut audienţă la preşedintele Turciei. Īntrevederea a avut loc. Autorităţile turceşti nu doreau sa indispună Londra. Marea Britanie menaja susceptibilităţile arabilor. Pentru Ankara nu se punea problema să permită vasului Struma să treacă īn Mediterana dacă nu avea acordul de la Foreign Office. Acest acord nu a venit.

*După 70 de zile de şedere īn Bosfor, Struma este remorcată. Pasagerii s-au luptat cu cei trimişi să desprindă otgoanele, dar inutil. Fără motor, Struma este lăsată īn derivă īn Marea Neagra. La 24 februarie, la 9 dimineaţa, un submarin sovietic torpilează vasul. Apele sunt extrem de reci. Rezultatul 769 morţi. Un singur supravieţuitor, un tīnăr de 18 ani, David Stoliar din Bucureşti. El ajunge la mal, este reţinut cīteva săptămīni de autorităţi. Se fac investigaţii, apoi este lăsat să plece īn Palestina.

* Īn jurul acestei tragedii au aparut o mulţime de legende. S-a spus ca vasul s-a lovit de o mină. S-a spus ca nemţii l-au scufundat. S-a spus că englezii ar fi făcut acest lucru. Sīnt versiuni care implică şi autorităţile romāneşti. Īn anii 60, au apărut documente care atestă acţiunea unui submarin sovietic īn zonă. Īn decembrie 1999 s-a descoperit epava vasului, la 5 km la nord de ţărmul Turciei. Īn vara anului 2000 un grup de scafandri turci, şi David Stoliar, vor continua cercetările pentru scoaterea la suprafaţă a vasului Struma.

 

 

 

Vocea comentatorului. Prima serie.

 

1/ Supraimpresiune. Text telegrama Rador.

 

2/ Dupa eşecul putch-ului de la Munchen, Adolf Hitler ajunge īn īnchisoare. Aici dictează Mein Kampf. Programul său politic. Viitorul Führer nu face un secret din intenţia sa de a extermina evreii din Europa. Puţinii care citesc cartea nu-l iau īn serios. Ideile autorului par nişte aberaţii. Īn cancelariile europene, dar şi printre cetăţenii germani. Ultimii primesc cīte un exemplar gratuit la botez, la nuntă, īn alte ocazii. Hitler nu e crezut nici după ce ajunge dictator, īn ianuarie 1933, nici după ce declanşează prigoana. Politica de eliminare a evreilor este aplicată īn Germania dar şi īn Austria, Cehoslovacia, Polonia, Franţa. Peste tot unde nazismul īşi impune legea. (40')

 

3/  Ocuparea Austriei şi dezmembrarea Cehoslovaciei, după acordul de la Munchen, semnat de Hitler, Mussolini, Duvalier şi Chamberlain, Romānia se vede ameninţată de expansiunea Germaniei. Anglia şi Franţa - garantele păcii după Versailles- duc o politică conciliatoare, īn speranţa că Hitler se va opri la un moment dat. A fost o politică fatală ce va duce direct la atacarea Poloniei, şi la al doilea război mondial, soldat cu 20 de milioane de victime omeneşti. Printre ei, 6 milioane de evrei. Bucureştiul īncearcă la mijlocul anilor 30 să salveze ce se mai putea salva. Romānia este tot mai izolată. Contactele cu diverşi lideri occidentali la Londra, sau la Paris, sunt fără rezultate concrete. Diplomaţia lui Nicolae Titulescu la Societatea Naţiunilor e tot mai şubredă. Vizita pe care Carol o face lui la Londra, Paris şi la Munchen e edificatoare. La Munchen, dictatorul german nu-şi ascunde intenţiile. Carol va da ordin ca liderii legionari, oamenii Berlinului īn Romānia, să fie asasinaţi. Īmprumutīnd metodele Fuhrerului, Carol īşi face iluzii că timpul putea fi oprit īn loc. Războiul era la orizont, şi nimeni nu ştia cum să īl oprească. Instituirea dictaturii regale a fost zadarnică. Tentativele sale de a-şi potrivi pasul cu celelalte dictaturi instalate īn Europa erau sortite eşecului.

 

4/ "Tratat de neagresiune germano sovietic ! Lovitura mi se pare năucitoare. Īntreg cursul politicii mondiale e brusc, schimbat. Ruşii plătesc cu un an mai tirziu lovitura de la Munchen.- şi o plătesc cu reversul monedei. Totul, de o simetrie perfectă. Īn septembrie 1938 Anglia şi Franta se īnţeleg cu Hitler, peste capul Rusiei. Īn septembrie 1939 se īntelege Rusia cu Hitler, peste capul Franţei şi Angliei - şi impotriva lor.."( Mihail Sebastian, Jurnal )

 

5/ 1 septembrie 1939, Germania atacă Polonia. Al doilea război mondial a inceput. 17 septembrie. URSS atacă Polonia. Pacea a luat sfirşit. Europa devenea teatrul unui nou razboi. Al doilea īn primele 4 decenii ale secolului. Hitler īşi īndeplinea pas cu pas ameninţările. Soarta milioanelor de evrei este mai īn pericol ca oricīnd. La fel vieţile, libertatea, bunurile altor milioane de neevrei, ale căror teritorii Hitler le dorea pentru Germania. De data asta Londra şi Parisul reacţionează. Nimic nu va mai fi cum a fost.

 

6 / Izolarea Romāniei e mai strictă ca oricīnd. Īntr-un  singur an pierde o bună parte din teritoriul dobīndit īn tratatele de pace de la Versailles şi Trianon.( harta ). Regimul de dictatură regală se prăbuşeşte sub aceste lovituri. Romānia mare nu mai există. Carol al doilea abdică la 6 septembrie 1940. Noul regim este şi mai defavorabil populaţiei evreieşti.  ( text Radu Ioanid)

 

7/Antonescu/Hitler

 

Supraimpresiune : Salzburg, 14 ianuarie 1941

" Romānia cade īn sfera de influenţă a Axei. Polonia, Norvegia, Olanda, Belgia şi Franţa s-au prăbuşit sub loviturile blitzkrieg-ului. Nimic nu a rezistat maşinăriei militare germane. Europa născută la Versailles nu mai există. Trupe Wehtmacht se instalează īn

Romānia. Economia devine un satelit al economiei germane. Guvernul romān aplică drastic legile rasiale ale regimului lui Hitler. " ( urmează Lia Benjamin despre regimul Antonescu )

 

 

8/Rebeliunea

21-24 ianuarie 1941. Mişcarea legionară īncearcă să preia puterea printr-un putch. Īn conflictul armat, Antonescu, cu sprijinul lui Hitler, rămīne stăpīn pe situaţie. Īn acele zile, rebelii legionari au organizat un pogrom īn cartierele evreieşti ale Bucureştiului soldat cu 137 de morţi, cu sute de răniţi şi dispăruţi.. Īn pădurea Băneasa, īn pădurea Jilava, la Străuleşti au fost descoperiţi zeci de evrei mutilaţi, jefuiţi şi ucişi.

 " Marele dezastru este īn Văcăreşti şi mai ales īn Dudeşti. Nu a rămas casă, nu a rămas cocioabă care să nu fi fost spartă, jefuită, arsă. Īncerci să-ţi imaginezi cartierul arzīnd miercuri noaptea, īn timp ce bandele de huligani īmpuşcau atīţia oameni īnnebuniţi de groază. Au rămas īn picioare, ici şi colo, cīteva prăvălii cu nume romāneşti. Priveliştea este copleşitoare." Mihail Sebastian, Jurnal 27 ianurie 1941

" Ceea ce te īncremeneşte mai ales īn măcelul de la Bucureşti este ferocitatea absolut bestială cu care s-au petrecut lucrurile. Īn pădurea Jilava au fost asasinate 93 de persoane īn noaptea de marţi 21. Ei au fost mai īntii despuiaţi şi pe urmă īmpuşcaţi şi aruncaţi unul peste altul." (Mihail Sebastian, Marţi, 4 februarie, 1941)

Mai multe sinagogi au fost devastate. Īncercarea de a prelua puterea, a fost insoţită de omoruri deosebit de grave, īn scop de jaf şi tīlhărie. Mii de proprietăţi au fost distruse īn numai trei zile de bandele de legionari.

 

9/ După 1933, Romānia devine o ţară de refugiu şi de tranzit pentru evrei. Porturile romāneşti, Constanţa- in imagine- Tulcea, Sulina, Galaţi sīnt porţi prin care emigranţii părăsesc continentul unde viaţa, bunurile, libertatea le erau ameninţate. Din 1938 pīnă la īnceperea războiului (1septembrie 1939) cu ajutorul a 22 de vase, 12.801 evrei din Germania, Austria, Cehoslovacia părăsesc Europa prin porturile romaneşti de la Marea Neagră şi Dunăre. Īn anul urmator alţi 4174 li se alatură. Odată cu īnchiderea porturilor italiene īn iunie 1940, porturile romaneşti rămīn singura ieşire din Europa.

 

Supra impresiune Vase cu refugiaţi evrei Portul Sulina

                    

                        HILDA           728 pasageri        noiembrie  1939

        SAKARYA       2.385 pasageri     februarie    1940

                        PENTHO        509 pasageri        septembrie1940

        Tulcea       MILOS            711  pasageri      octombrie  1940

                        PACIFIC         1.067  pasageri    octombrie 1940

                        ATLANTIC      1.800 pasageri     octombrie 1940

      Constanţa    DARIAN B.      800 pasageri        februarie1940

                        STRUMA         769 pasageri        decembrie 1941

 

Alţii pleacă cu mici ambarcaţiuni cu ciţiva pasageri la bord spre Palestina. Cīteva exemple de iulie 1941, vasul Hoinarul cu 19 pasageri, īn octombrie 1941, vasul Crai nou cu 12 pasageri la bord. Īn perioada 1941-42, 10 asemenea ambarcaţiuni mici părăsesc porturile romāneşti, cu destinaţia Palestina. Motivele pentru care Antonescu a permis plecarea evreilor sīnt de ordin pragmatic, politic, dar şi pentru a-şi crea un alibi, īn cazul unor negocieri pentru ieşirea Romāniei din război. Acest lucru se observă mai ales după iarna 1941/2 cīnd ruşii obţin primele victorii, şi SUA intră īn război īmpotriva Germaniei.

 

***

Ideea de a pleca īn Palestina este populară printre evrei. Mai multe vase au ajuns cu bine salvīnd mai multe mii de refugiaţi. Mai multe organizaţii sioniste īncearcă să formeze  grupuri cu scopul de a-i trimite īn Palestina. Una dintre ele este Alyia.

SUPRAIMPRESIUNE Acest comitet funcţionează īn Bucureşti, Calea Moşilor 78, īn inima unui cartier locuit de  evrei. Astăzi clădirea nu mai există. S-a prăbuşit la cutremurul din 4 martie 1977. Pe locul ei, un parking a şters din amintire aproape totul din trista istorie pe care o narăm aici. Comitetul invita evreii să se īnscrie la călătoria fără īntoarcere la bordul unui vas cu numele Struma. Afişele arătau un pachebot transoceanic sugerīnd că pe vas condiţiile de călătorie vor fi excelente şi sunt locuri destule. Vīnzările de bilete au fost făcute mai ales prin firma Turismul Mondial, cu sediul pe Calea Victoriei nr.100, līngă Athenée Palace. Clădirea există şi azi. Vasul Struma a fost construit īn 1867, īn nordul Angliei, la Newcastle. Avea, īn 1940, 77 de ani  de folosinţă. Trebuia demult scos din uz. Acest lucru viitorii pasageri nu-l cunoşteau. Ei ştiau ce le arătau prospectele companiei Turism Mondial şi comitetul Alya. Pentru a ajunge pe vas, mulţi şi-au vīndut bunurile, casele, magazinele, bijuteriile de familie. Tot ce aveau. Nici un sacrificiu nu pare prea mare pentru a scăpa de ameninţarea morţii. Campania publicitară a fost insistentă. Nici nu ar fi trebuit. Mulţi evrei erau convinşi că singura lor şansă era emigrarea īn Palestina. Ei veneau din provincia romānească, mai ales din Basarabia, şi Bucovina, din Moldova. Unii veneau direct din lagărele de muncă, din taberele de curăţat zăpada. Ei urmau să călătorească pe vasul Struma al armatorilor Jean Pandelis şi Stefano d' Andria. Era un barcaz care navigase sub pavilion bulgar. El este reparat, modificat pentru a putea prelua pasageri. Este trecut sub pavilion panamez, ţara neutră la acea dată. Echipajul din 8 oameni este bulgăresc. Vasul Struma ancorează īn portul Constanţa la 24 mai 1941.

O lună mai tīrziu, īn noaptea 21-2 iunie 1941, Germania şi URSS sunt in război. Este una din perioadele cele mai critice pentru evrei. Īn pogromul de la Iaşi mor peste 10.000 de evrei. Trenurile morţii fac alte 2609 victime pe traseul Iaşi/Calaraşi. Alte zeci de mii de evrei sunt deportaţi in lagărele din Transnistria. Dintre aceştia mai multe mii - cifra este şi azi necunoscută- vor cădea victime chiar īn primele săptămīni ale războiului.

 

***Gara de est

 

După mai multe amīnări, īn toamna anului 1941, pasagerii de pe Struma se adună la Bucureşti la gara de Est. Sunt 769. Cei mai mulţi vin din Bucovina şi Basarabia. Ei urcă īn trenul de Constanţa duminică 7 decembrie după miezul nopţii. Este o iarnă grea, poate cea mai grea. Războiul continuă cu furie. Pasagerii se consideră norocoşi. Ei cred că īn mai puţin de o săptămīnă vor debarcă īn Palestina. Īi aşteaptă un drum cu trenul pīnă la Constanţa, apoi cu vaporul prin Bosfor, prin Meditarana şi apoi Pămīntul Făgăduinţei. Tot avutul lor se află īn valize. Lasă īn urmă familiile, anii petrecuţi īn Romānia, unde marea majoritate sunt născuţi.

       Īn acel sfīrşit de săptămīnă lucrurile iau o īntorsătură rău prevestitoare pentru pasageri.  Sīmbătă 6 decembrie Marea Britanie declară război Romāniei. Īn zorii zilei de 7 decembrie japonezii atacă principala baza navală americană, Pearl Harbour. Īn aceeaşi zi, atacă coloniile britanice din Extremul Orient, Thailanda, Malacca. Joi, 12 decembrie, Romānia declară război Statelor Unite. Īn aceeaşi zi, japonezii ocupă insula Guam. Pe frontul de est, maşinăria germană este pentru prima dată oprită īn faţa Moscovei. Īn acest lume īn care marile puteri se confruntă din răsputeri, care este soarta cītorva sute de evrei plecaţi pe un mic vas care-i duce spre Palestina ?

 

 

 

 

Vocea comentatorului. Seria a doua.

 

·        Īntre Constanţa şi Istanbul sunt 176 mile marine. Drumul ar fi trebuit să dureze īn vremuri normale, cu un vas bun, 14 ore. Va dura patru zile.

·        Motorul Strumei porneşte salutat de entuziasmul pasagerilor. Īn mai puţin de o oră, motorul  se defectează. Vasul e la 5 mile de ţărm īn dreptul satului Costineşti. Toată noaptea echipajul şi cīţiva pasageri lucrează pentru a repara motorul. Fără succes. Grănicerii anunţă la Constanţa situaţia. Remorcherul Istria, pilotat de Constantin Necula, se īntoarce. El remorchează Struma şi īl scoate īn larg spre sud. Cīnd vasul ajunge īn Bosfor motorul se strică din nou.

* Autorităţile turceşti interzic trecerea vasului īn Mediterana. Pasagerii nu au vize pentru a intra īn Palestina, şi nici pentru a debarca īn Turcia. Struma devine o īnchisoare, o anticameră a morţii. Pasagerii trimit mesaje spre oricine ar putea să īi ajute. Comunitatea evreiească din Istanbul şi Crucea roşie turcă organizează trimiterea de ajutoare pentru pasageri şi trimite primele informaţii despre situaţia creată. La Ierusalim şi Tel Aviv, Londra şi Washington ajung primele ştiri de pe Struma.

*Atitudinea autorităţilor e aceea de a nu permite debarcarea pasagerilor invocīnd lipsa vizelor pentru Turcia. Īncă din 20 decembrie, la numai 4 zile după ce Struma a sosit la Istanbul, ambasadorul britanic, Knatchbull-Hugessen, discută la Ministerul de Externe de la Ankara. Ambasadorul afirmă poziţia Guvernului său de la Londra. Ankara intenţionează să trimită vasul īnapoi īn Marea Neagră. Londra afirmă că intrarea īn Palestina a pasagerilor nu va fi permisă. Motivul: evreii de pe Struma nu au documentele necesare. Este vorba despre imigranţi ilegali. Īn plus, el evocă posibilitatea ca printre refugiaţi să se afle agenţi germani. Cu aceste argumente autorităţile britanice refuză să primească refugiaţi din ţările ocupate. Ei provin din ţări inamice, īn consecinţă  trebuie respinşi. Londra se teme că dacă acceptă debarcarea pasagerilor de pe Struma īn Palestina, alte vase, pline cu refugiaţi, ii vor imita. Alya nu făcea nici un secret că intenţiona să transporte 20.000 de evrei din Romania numai īn 1942. Deja Alya pregătea un nou transport de circa 700 de evrei cu vasul Marita. Era un exod, pe care Londra nu-l dorea deloc. Blocarea Strumei trebuia să descurajeze imigrarea din ţările ocupate.

*Nu era primul caz de acest fel. Cu cāteva luni īn urmă pasagerii de pe vasul Darien 2, plecat din Romania plin cu refugiaţi evrei, fusese īmpiedicat să debarce īn Palestina. Evreii erau la acea dată, internaţi īntr-un lagăr britanic, la Athlit, īn Cipru. S-a vorbit īn acel timp şi de alte soluţii, cum ar fi transportarea refugiaţilor īn Madagascar şi internaţi īn lagăr, pīnă la sfirşitul războiului. Altă destinaţie era Cipru, ori alta insula din Marea Egee. Sīnt invocate şi alte destinaţii, Jamaica, Guiana Britanică. Oriunde, numai īn Palestina nu.  Motivul este de natură politică. Londra nu doreşte să nemulţumească populaţia arabă.

* Īn decembrie 1941, autorităţile turceşti amīnă să ia o decizie. Motorul vasului fiind stricat, nu se putea īntoarce īn Marea Neagră, cum ar fi dorit. Ankara face demersuri pentru a găsi o ţară dispusă să īi primească pe refugiaţi. Fără succes.

* Mesaje, negocieri, īncercări de a salva refugiaţii se desfăşoară neīntrerupt mai ales din ianuarie cīnd informaţii despre cei peste 700 de refugiaţi ajung la Ierusalim. Agenţia evreiască de aici face presiuni asupra autorităţii britanice să admită pasagerii de pe Struma drept imigranţi. Autorităţile britanice refuză cu īncăpăţīnare. Moshe Shertok, liderul agenţiei evreieşti, face eforturi de a schimba atitutudinea britanică. Inutil.

*Nouă pasageri primesc permisiunea de a debarca pe pămīnt turcesc. Sunt două familii care au paşaport şi viză pentru Palestina, obţinute la Bucuresti īnainte de īmbarcare. Familia Segal şi familia Frank, compuse din cīte trei persoane. Alţi doi pasageri coboară de pe vas, şi ei avīnd vize luate de la Bucureşti, Brettschneider Beniamin Teodor si Chefner Emanoil. Refugiaţii ajung la Ierusalim la mijlocul lunii ianuarie. De la ei comunitatea evreiască, presa vor avea primele relatări despre situaţia dramatică de pe Struma. Un caz excepţional este Medeea Solomonovici, căreia i se permite debarcarea. Ea va naşte un copil chiar īn zilele dramei. Copilul s-a născut mort.

* Agenţia evreiască negociază să se permită celor sub 16 ani să coboare de pe vas pentru a fi apoi transportaţi īn Palestina. Īn februarie, aranjamentul pare perfectat. Secretarul colonial lord Moyne, este de acord, şi trimite un mesaj īn acest sens ambasadorului Knatchbull-Hugessen, īnaltului comisar britanic īn Palestina, Sir Harold MacMichael care ia notă de concesia facută de Londra. Copiii urmau să fie separaţi de parinţii lor şi transportaţi pe uscat īn Palestina. Guvernul local de la Ierusalim e favorabil ideei. Īnsă nimic nu se īntīmplă. Negocierile rămīn fără rezultat pentru că autorităţile turceşti refuză să permită trecerea pe teritoriul turcesc a celor 74 de copii. Londra de asemenea transmite că nu are vase disponibile pentru acţiuni umanitare.

*Un sistem de certificate, care stabilea un număr de evrei care putea emigra īn Palestina anual, valabil din 1938, funcţiona īn Palestina. Agenţia Evreiască din Ierusalim propune ca 760 locuri din această cotă să fie acordată pasagerilor de pe Struma. Īnaltul comisar britanic, Sir Harold MacMichael, refuză. Pasagerii Strumei sunt astfel condamnaţi la dispariţie. Cum se explică această decizie ? Răspunsul este pīnă astăzi o enigmă.

* 23 februarie 1942. Ministerul de externe de la Ankara comunică ambasadorului britanic că vasul Struma va fi dus īn Marea Neagră şi scos din apele teritorile turceşti. Īn aceeaşi seară remorcherul Aldemar se apropie de Struma. De pe el, urcă pe Struma politişti, marinari şi funcţionari din port. Intenţiile sunt clare. Pasagerii opun o rezistenţă disperată. Este un adevărat asediu. Inutil. Asediatorii reuşesc să ajungă pe vas şi să-l ia sub control. Se face o ultimă īncercare de reparare a motorului. Fără succes. Ordinele sunt că īn orice situaţie, Struma, aflat īn port din 16 decembrie, să fie remorcat şi dus īnapoi īn Marea Neagră. Ceea ce se şi īntīmplă. Pe vas nu există hrană, apă, radio. Motorul este stricat. Lanţul ancorei este tăiat de marinarii turci. Struma pluteşte īn derivă, fără apărare.

*Noaptea care urmează este una a fricii şi a panicii. Nimeni nu ştie ce se va īnīmpla. Pasagerii de pe Struma sunt lăsaţi la voia sorţii de indiferenţa unei lumi īntregi.

*Enigma acestei explozii este pīnă astăzi nedescifrată. S-a spus că Struma a fost sabotată chiar de pasageri sau de un grup evreu aşa cum se īntīmplase cu vasul Patria 1940, plin de refugiaţi. S-a spus că un grup din Romānia, ar fi facut vasul să explodeze cu ajutorul unei bombe plasate la bord, pentru ca vasul să nu se īntoarcă īnapoi, unde mulţi profitaseră de pe urma acestei afaceri. Companiei Alya şi cei care au organizat expediţia Struma au fost bănuiţi. Au circulat informaţii după care nemţii ar fi fost cei care au aruncat vasul īn aer. Bănuielile nu au ocolit nici autorităţile turceşti, şi nici pe cele britanice. Adevarul este că Struma a fost scufundată de o torpilă lansată de pe submarinul sovietic Sci 213 comandat de Ivan V. Isaiev, care supraveghea Strīmtorile. Acesta a torpilat vasul īn dimineaţa de 24 februrie, ora 9,30.

* Cine sīnt vinovaţii morali ai tragediei ? Citate Rafiq Saidam, prim-ministru al Turciei : "Neither materially, nor morally does the slightest responsibility rest upon us. Turkey cannot serve as an asylum or provide a home for people unwanted by others.This is the principle according to which we have acted." Alec Randall: "We may shortly have to face choice between raising world Jewish opinion against us and trouble with Arabs".

* Īn 1922, Marea Britanie primeşte din partea Societăţii Naţiunilor mandatul de a administra Palestina. Un Īnalt comisar britanic este instalat la Ierusalim. Politica guvernului de la Londra era de a nu permite imigranţi clandestini īn Palestina. Ea refuză dreptul evreilor refugiaţi din Europa, unde erau ameninţaţi cu exterminarea, să debarce īn Palestina, de teama de a-i antagoniza pe arabi, care erau ostili colonizării de către evrei a Palestinei. Cum situaţia războiului e neclară, Londra nu doreşte complicaţii īn plus. Evreii - după opinia Foreign Office-ului- trebuiau să rămīnă prizonieri īn Europa lui Hitler, expuşi camerelor de gazare. E de īnţeles că, pentru evreii captivi din Europa, Palestina e pămintul făgăduinţei. Şansa lor de a supravieţui. Jocurile mari ale politicii mondiale contau pentru ei prea puţin. Ei doreau să scape din capcana ucigătoare īn care se aflau.

Cei care plecau semnau o hīrtie că nu se vor mai īntoarce īn Romānia.

Alya intenţiona să scoată 20.000 de evrei pīnă la sfīrşitul anului 1942. Era o afacere, o industrie a emigrărilor pusă la cale de Alya, un comitet sionist (vezi document 16 ianuarie 1942 emis de Direcţiunea Generală a Poliţiei). Alya pregătea un nou transport cu vasul Marita de circa 700 evrei īn primăvara 1942.