proza
poezie eseuri arta film

Book.com 

      

 

NET Şi BRUT: sensuri noi

 

de Dan-Silviu Boerescu

 

Mult timp, net-ul şi brut-ul au fost doar termeni fiscali, legaţi de plăţi, salarii şi contracte. De ceva vreme, net-ul este legat de comunitatea on-line, desprinsă nu din filme ca Matrix, ci din viaţa de zi cu zi. “Reţeaua” a pătruns triumfal īn existenţa noastră şi, o dată integrat ei, nu īi mai poţi scăpa. Cu scriitorii, cel puţin cu cei autohtoni, această metamorfoză (de la stilou la mouse sau de la dactilo la taste) nu şi-a atins ultimele consecinţe. Se naşte īnsă o nouă generaţie de e-writers, chiar şi la noi. Dacă net-ul este mediul lor natural de manifestare, ce ar putea reprezenta, īn context, brut-ul?

 

De fapt, dilema vizează capacitatea de rezistenţă a hīrtiei şi a tiparului clasic īn faţa asediului concertat al formatului electronic. Se mai adaugă şi dezamăgirea tot mai accentuată faţă de mediocritatea vieţii literare de stil vechi, īncremenită īn convenţional şi interes meschin. Astfel, foarte mulţi tineri şi foarte tineri autori declară tranşant că nu-i mai interesează literatura pe suport tradiţional, dedicīndu-se strict civilizaţiei e-book. Pe līngă revistele literare electronice de sine stătătoare, au apărut site-uri specializate şi periodic se lansează noi cărţi electronice, majoritatea neavīnd deloc ambiţia de a se īnscrie şi īn circuitul clasic, extrem de greoi şi datorită sistemului de difuzare, care, adesea, face ca-şi-imposibil contactul dintre autor şi cititor.

Īn schimb, o carte pe net beneficiază de difuzare instantanee, către īntreaga comunitate on-line, atīt pentru receptorii specializaţi, cīt şi pentru alţii, īntīmplători sau atraşi de feluritele link-uri presărate īn text. Drumul de la scriere la redactare se scurtează considerabil, iar receptorul are la dispoziţie chiar textul brut, uneori lăsat neterminat cu bună ştiinţă. Lectorul din faţa monitorului poate interveni cu sugestii şi, uneori, poate modifica dramatic destinul “cărţii”, ceea ce īn beletristica de altădată era practic imposibil. Democraţia de pe net impune ca oricine să poată avea acces la “laboratorul de creaţie” şi nu doar īn calitate de spectator pasiv. S-ar putea ca viitorul lecturii/scrierii să fie influenţat īn mod decisiv de un soi de Napster al literaturii, care să pună īn circulaţie liberă orice text al oricărui autor. Se cīştigă īn comunicare, se pierde īn specificitatea operei literare. Se poate ajunge chiar la o nouă formă de ciberfolclor, disponibil şi prelucrabil īn librăriile virtuale. Orgoliul creatorului va da īnapoi īn faţa presiunii cititorului conectat la textul brut. Recunosc că sīnt cutremurat īn faţa acestei posibilităţi şi mă īntorc, cīt mai pot, la colile mele format A4, pe care scriu cu pixul rīnduri-rīnduri, īnjurīnd cu tandreţe internetul, serverul, cablul, fibra optică şi toate celelalte accesorii hipertehnologice care nu-mi mai dau voie să trimit iubitei bileţele, ci numai, impersonale, e-mail-uri…

 

respiro©2000 All rights reserved.
••• design: SGFXstudio •••