Păpuși, realități, mori de vânt

un interviu cu regizorul Cătălin Mitulescu

  

PDM: Mă interesează cum te poziționezi tu față de noile direcții din filmul românesc, ce te frământă, cum abordezi tu cinematografia și care este demersul tău artistic de regizor.

CM: Paradoxul este că de fiecare dată cand văd un film al unui coleg, fie că e vorba de Radu Munteanu sau Porumboiu, mă regăsesc foarte tare în el, vorbesc despre filmele mele de început, în anul acela în care am facut filme despre Revoluție, despre România, când au fost făcute filmele„Cum mi-am petrecut sfârșitul  lumii”, „Hârtia va fi albastră”, „A fost sau n-a fost”, știi, anul acela a fost interesant, cu  viziunea pe care am avut noi despre Revoluție, sau, anul dinainte...și  paradoxul e  ca mă regăsesc foarte tare,e ca și cum o parte din mine a făcut filmele acelea și am așa gânduri stufoase comune si empatizez cu tot ce se întâmplă, și pornirea mea e alta când mă apuc de un film nou, mă întorc în timp, este o schizofrenie așa  o periaodă...și încerc să-mi explic acel timp, anii ’87,’88,’ 89 când eram în liceu și am avut primele porniri literare și ma intrebam ce înseamnă real, ce înseamnă literatură, ce înseamnă film, era o perioadă în care mergeam la Cinematecă sau la Cercul de literatură și încercam să scriu foarte des influențat de Kafka  nuvele care erau  fantastice și în  același timp trăiam realul ăla intens cenușiu în care toți  se prefăceau că spun ceva,... părinții se prefăceau că fac ceva, profesorii că predau ceva, era o dublă realitate care crea in noi dorința de realitate pură, care crea în noi dorința de autentic.

Țin minte era un cuvânt pe care in foloseam des : ”ridicol”...noi puștii îl foloseam, chiar și în Școala Generală, știi „e ridicol,”ridicol”, „se preface”...foloseam cuvintele alea cu și mai mare voluptate, iar acum sună altfel. Trăiam în atmosfera asta cenușie și căutam să fim autentici, să spunem adevărul, dar în același timp, pentru mine era și scara blocului, care era ca o prelungire a orelor când nu te duceai acasă, când eram și mai mic, în a VIII-a, a IX-a, chiar dacă mai beam noi un lichior de banane sau alte prostii, sau poate nu, se dezvolta în noi un fel de realitate paralelă tot ca o reacție la presiunea aceea, la cotidian... Eu le povesteam cum e în Italia, deși eu nu fusesem acolo niciodată și nimeni nu mă întreba dacă am fost sau nu acolo, dar eu le povesteam despre un parc unde erau numai drogați și dădeam drogaților totul din viață, mâncare, gagici ca să se lase de droguri. Și ei răspundeau cu alte chestii, alte povești, se dezvolta o realitate paralelă în scara blocului care ținea de fantastic, de invenție,  se crea o lume diferită, protectoare. Ne povesteam unde am fost în vacanțe, imaginam cum că am fost într-o pădure, nu era în România, de fapt nici nu exista, ne ambalam, cred că ți s-a intamplat și ție,...plus toate povestile acelea fantastice despre oamenii din bloc,despre baba care vinde borș si care îl ține pe moș închis în baie. Cumva în primul meu film am balansat aceste două tendințe și poate acesta e specificului primului meu film, adică am ezitat între a mă duce complet  într-o realitate din asta fantastică, parte din viața mea si tendința de a povesti realul. Cred ca am transpus în cinema exact schizofrenia aceea pe care o crea dictatura și sursa fantastică m-a motivat mai mult, de fapt am încercat să povestesc în film tot ce era în viață chiar și poveștile astea din scara blocului, din strada Colentina si pentru mine totul era o amintire atunci când am facut filmul „Cum mi-am petrecut sfrsitul lumii”,chiar facea parte din toate acele fantasme din scara blocului.

Cumva colegii mei, unii fiind mai mari cu  2 ani, Radu (Munteanu n.r)  și Puiu (Cristi n.r) sunt mai mari, erau la liceu in acea perioada aceea, la ei a fost mult mai acută impostura regimului și mai mare dorința de autenticitate, de a fi analitici si de a trăi în esență ceea ce era atunci și a descompune realitatea și de a o avea la rece, cât mai sinceră.  Asta reprezintă modul lor de a povesti, viziunea lor, dar eu am fost mai „ împrăștiat”, am lăsat să treacă tot felul de influențe, de porniri fantastice pe care am încercat să le transfigurez în primul film, mai ales.

PDM: Filmul tău surprinde foarte bine această dublă realitate. În ”Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”, băiețelul, fratele personajului principal, are exact evadarea asta despre care vorbești în realitatea fantastică în comparație cu sora mai mare care se confruntă cu realitatea dură și pură din liceul din perioada comunistă. Ambele perspective sunt reale. Schizofrenia la care te referi face parte din real iar realitatea la care ai avut tu acces este la fel de reală ca cea de care au încearcat să se apropie colegii tăi puțin mai vârstnici. Până la urmă este o opțiune stilistică felul în care iți descrii realitatea, ei s-au focusat mai mult spre cenușiu până la gri, asta a fost experiența lor, pe când tu ai găsit un echilibru între evadarea în lumea fantastică și cenușiul existenței din perioada aceea. Te poți apropia de real prin neorealism sau orice alt stil, mesajul si rezultatul este ce contează.

CM:Știi care este vulnerabilitatea acestor teorii vis-a-vis de teoria cinematografiei românești pe care o sesizez de fiecare dată,apropos de toate judecatile astea stilistice, de „noul val al cinematografiei românești”? Eu simt că lucrurile sunt abia la început și oamenii își conturează o imagine despre faptul că la început filmele își conturează un fel de confesiune,da, eu simt că filmul adevărat începe cu al 4-lea,al 5-lea, al 6-lea film, adică experiența spune mult...vezi noi suntem toți la filmul cu numărul 3 sau 4. Radu Munteanu după primele 3 filme mi s-a părut mai interesant, e mai coerent, are un stil. Poate și pentru ceilalți apele s-au mai așezat și și-au creat un stil propriu,dar eu sunt curios de ce se va întampla în continuare, în viitor, și mi se pare prematur să vorbești despre ce se va întâmpla, chiar sunt curios ce se va întâmpla. Mă uit și la mine, la început știu ce vreau, apoi o apuc într-o direcție sau alta...

PDM: Poate te gândești că neorealismul aparține începutului, prima răbufnire. Este posibil ca această nevoie de autenticitate să fi fost o reacție la impostura simțită de noi toți în perioada comunistă, o imensă foame de real după ce trăisem într-o utopie. Dar lucrurile se schimbă și este foarte posibil după cum spui ca toți acești regizori după al 4-lea sau al 5-lea film, să își schimbe preocuparile și maniera de abordare. 

CM: Posibil, e posibil, în același timp, sigur fiecare își calculează pasul următor, e o lume foarte dură în care există o presiune ciudată. Asta discutam recent cu Cornel Porumboiu, nici nu știi exact de unde vine presiunea asta! Din partea audienței, a publicului din Romania, nu, ar fi o luptă inutilă să-l câștigi, o luptă din care nu câștigi nimic...te gândești apoi la festivaluri, ce filme merg, ce filme se caută. Evident totul pornește din tine, din propia poveste pe care o spui, dar tu nu creezi într-un context în care tu ești singur ci ești conectat la diferite medii, ceea ce e greu, este ca și cum te-ai lupta cu niste fantome și te întorci la tine, incerci să spui ceea ce vrei să spui, dar pentru un creator e interesant în ce moment luptă, dialoghează cu ceva sau cineva. Noi dialogăm cu niște festivaluri și până la urmă uiți de ele când te apuci de treabă și chiar dialogul cu publicul internațional sau românesc este un dialog cu fantome, e ciudat contextul în care cinematograful există acum.

PDM:Voi sunteți cinci autori cu premii internaționale și este interesant ce spui,voi sunteți prezentul din filmul românesc a cărui dezvoltare recentă nu a fost  expresia unui singur individ, ci o țâșnire a unei noi forme de exprimare, a unei viziuni diferite, fie că vorbești despre Puiu, Munteanu, Mungiu, Porumboiu, sau despre tine, toți ați demarat cumva împreună și cred ca presiunea despre care vorbești vine din faptul că nu exista un șef de pluton, ci o cinematografie romaneasca noua, perceputa și în afară ca un grup, este presiunea de a dialoga pe de o parte cu tine însuți, pe de altă parte cu așteptările inițiate de acest grup.

CM:Este foarte greu să-ți găsești” morile de vânt” acum și foarte greu să gasesti partenerul cu care sa dialoghezi acum, fiecare are încercările lui, fiecare în modul care scrie sau face film își ia un fel de partener și face așa cum crede, își face, așa, o păpușă cu care vorbește ca în filmul acela cu naufragiatul, eu cel care dialoghez și, un fel de spectator,  aceasta păpușă, interesant e cum este păpușa fiecăruia...într-un fel arată păpușa lui Mungiu, altfel a lui Puiu poate sunt mai multe, 2-3 păpuși...

PDM: Absolut. 

CM: ...și îți iei repere în funcție de ce război vrei să duci.

PDM: Până la urmă este vorba de ceea ce vrei să exprimi și ceea ce te exprimă și care sunt obsesiile tale și cum bine spuneai ”schizofrenia copilăriei’ ,a adolescentului din perioada comunistă  a lăsat amprente. Tu in filmul”LOVERBOY” ai un personaj emblematic pentru societatea actuală, filmul este povestea unei mari singurătăți, spectatorul află treptat despre o crimă, o crimă în primul rând emoțională, lipsa de suflet a personajului, -un fel de „străinul in invers” al lui Camus, el fiind un strain de sine însuși,- este șocantă.

CM: Într-adevăr, îmi pare bine că l-ai înțeles așa, are într-adevăr mai multe singurătăți, e egocentric, se învârte în jurul unei suferințe, unei aritmii, e pierdut așa, dar singurul lucru care îi dă energie este tocmai singurătatea asta pe care o menții alergând mai departe.

PDM: De aceea m-am gândit la străinul lui Camus. „Loverboy” este un om care nu mai crede în nimic, nici măcar în necredință, este total un personaj al zilelor noastre, complet amoral.

CM: Așa am simțit și eu și am căutat sa fac filmul fidel acestei viziuni. El își crează o suită de trăiri super puerile de genul”în fiecare lucru rău e ceva bun, și în fiecare lucru bun e ceva rău”.

Am primit comentarii pe net de felul:”Oh! Ce tare e chestia asta”, dar nu știam dacă e foarte serios sau nu. Este  un mod de a alerga și a avea un slogan, ceva, un fenomen care ține de actualitate, un fenomen care ține de pierderea sensibilității pe care am regasit-o puternic in mediile sărace în care se practică fenomenul de „lover boy”. În „LOVERBOY” este vorba de o altă realitate, una a mediului sărac în care se încearcă să se facă bani prin orice metode, prostituție, de exemplu, și pe de altă parte mi s-a părut un film care dezvoltă realitatea interioară mai mult, nu este un film cu multe cuvinte ci este un film de întelegere a personajului, publicul așteaptă ca personajul să devină uman, dar nu devine niciodată, aproape ca în filmele polițiste în care urmărești crima ca să descoperi criminalul, când de fapt  nu e vorba de nicio crimă înfăptuită, este doar un mediu criminal care l-a format așa și personajul este perfect adaptat la mediu.

PDM: Să vorbim si despre „TRAFIC”...mi se pare un film gen nuvelele lui Hemingway, un film” obiectiv, acea abordare  „iceberg’ care sugereaza interiorul prin gesturile exterioare, asa am perceput eu filmul...

CM: Și acolo  este un dramatism interior, o poveste care se desfășoara pe interior la fel ca in „LOVERBOY” , dar în „TRAFIC” totul e mai clar.

PDM: Filmul „Trafic”e mai concentrat e ca o nuvelă față de un roman, în nuvelă ești mai direct. Disting in filmele tale diverse tipuri de realități:realitatea amintirilor, realitatea poveștilor, realitatea interioară. Am impresia că în principal pe tine te interesează surprinderea realității interioare, asta este ceea ce cauți?

CM: Sigur că fiecare film înseamnă ceva pentru cel care îl face,seamănă într-un fel cu autorul. Știi, eu mereu am fost un băiat care stătea în ultima bancă și făceam multe, am avut o fire contemplativă și poveștile se înșirau pe interior, unele destul de complicate și ceilalți aproape că nu le sesizau, ăsta este și challange-ul meu ca autor să reușesc să fac aceste povești interioare citibile pentru cei care le văd, și apoi lover boy, care nu se schimbă, nu evoluează, nu are resurse pentru asta, este un altfel de om. Lucrez acum la un scenariu despre un om care se întoarce din Spania după 20 de ani petrecuți ” afar㔠și e e un killer, cu sufletul pierdut, cu o poveste tristă...si-a pierdut mama, tata nu a știut de el,e tot un fel de „loverboy”care se întoarce acasă pentru a comite o crimă,  pe care  până la urmă nu o comite.

Uite, vorbeam cu Ethan Hawke (mama lui trăiește la București, într-un apartament în centru), el nu întelege de ce fac un astfel de film, de ce trebuie să se uite cineva o oră și jumătate la cineva care nu e în stare să se schimbe,...și îți pui la un moment dat problema asta, cred că asta este una din temele cinematografiei actuale și anume neputința de a te schimba și voluptatea cu care îți trăiești propria identitate, propria individualitate.

PDM: Până la urmă, și această abordare  face parte din realitate, noi căutam evadări într-o lume paralelă, fantastică, încercăm să evităm cruzimea realității creând lumi  paralele, suntem condiționați să credem în filmele americane în care totul este despre transformare, în final, eroul depășește toate obstacolele și iese invingător, transformat, luminos și toată lumea pleacă satisfacută de la film, însă când iese afară din sală se confruntă cu aceleași probleme, neschimbate. Scopul filmului hollywodian este ca pentru două ore omul să viseze cu ochii deschiși. Filmele tale au un alt rol și anume acela de a face omul să privească în față realitatea de zi cu zi și poate și acesta este un mod de depășire, de cunoaștere a realității, un bloc de granit pe care tu încerci să-l privești din alt unghi, dar rămâne așa ca o palmă în față pe care ți-o dă realitatea în fiecare moment chiar dacă tu întorci și celălalt obraz.

De fapt refuzul de a te conforma cerințelor sălii, renunțând la acea schemă aristoteliană, la acel „catharsis” cu eroul trecând prin lumile infernale, și ieșind în final la lumină, faptul că personajele tale rămân în interiorul aceleiași lumi, este poate o modalitatea mai sincera de a te apropia de ceea ce se întâmplă, nu numai în jur, ci și in tine.

CM: Da, desigur... Interesant, da ...Noi am fost foarte băgați în seamă la Cannes, am crescut cumva acolo. Mi-aduc aminte de fiecare dată muzica aceea de festival,...nu știu dacă ai fost la Cannes ... și mă gândeam cât de important a fost pentru noi  acest Cannes, în timpul facultății, am fost acolo cu scurt-metraje și până la urmă asta ne-a ajutat să ne urmăm propria cale,  pe undeva Cannes te încurajează să fii tu însuți și să-ți cauți noi modalități de exprimare, e  interesant rolul acestui festival în dezvoltarea ta ca autor.

 PDM: Vrei să mai adaugi ceva la comentariul tău față de neorealism, despre noul val?

CM: Mi-e greu să vorbesc pentru că sunt in miezul lucrurilor, sunt ca într-o barcă din care mai cazi,  câteodată mai aluneci printre pietre în râu, suntem într-un fel de „ rafting” în care nu avem echipament de protecție și nu-mi dau seama  de ce acest „nou val” s-a transformat, așa,  într-un fel de anecdotă. Am fost chemat într-o comisie senatorială să vorbim despre necesitatea schimbării legii,vorbeau oamenii politici despre noul val, care ar trebui să lase loc și următorului nou val, adică tinde să acapareze spațiul și alții care vorbeau despre acest nou val, ar trebui să înțelegem că e o realitate înșelătoare asta cu noul val și sunt multe unghiuri de vedere,  nu știu care poate fi cel ideal. Există autori conturați clar, scenariști ca Răzvan  Radulescu care trece așa ca un curent pe sub „ noul val”. Nu știu ce va întampla, dar atenția care va veni sau nu va veni din partea festivalurilor, Cannes sau altele, va fi indreptată spre anumite filme, spre anumiți autori. Cred că munca în sine a fiecăruia ceea ce încearcă fiecare să facă, va duce la individualizarea fiecăruia. Fiecare va avea propriul drum indiferent de „păpușa” pe care și-o creează în față.

PDM: Ca să folosec o analogie vizuală, este vorba despre valul unui râu și nu de valul oceanului care se sparge de țărm fără urme, este vorba de valul râului care trece, dispare, reapare apoi un altul și altul, curge la vale, și așa mai departe. Noul val este de fapt etern...

CM: Oamenii vorbesc și cu o anumită savoare pentru că se știe că valul vine si trece.

PDM: Exact.

CM: Gata a trecut...sau continuă,sunt multi care așteaptă să treacă cumva valul asta.

PDM: Da, da, dar valul acesta se transformă în altceva pentru că nu poate să dispară, este momentumul  care se transformă în altceva, este energia și magia care a fost acolo,  se poate transforma  sau se poate sparge, dar aceasta a fost poate sămânța, sau trunchiul pe care acum se pot dezvolta alte ramuri.

CM: Poate ar fi bine să se dezvolte o cinematografie care să intre într-o relație bună cu publicul din România,cu audiență internațională, depinde și cum se va dezvolta posibilitatea să-ți faci filmele vizibile.

PDM: Un ultim punct. De ce crezi că in Romania filmele noi nu au același impact, crezi că spectatorii români trăind ei însuși realitatea pură și dură nu vor sa meargă la cinematograf ca să vadă și acolo cum arată viața de zi cu zi, știi, fiind stresați de viata cotidiană așteaptă un film de acțiune sau o poveste siropoasă ca evadeze în alte lumi. Care este motivul pentru această lipsă de interes?

CM: Există și la noi un public interesat de noile filme autohtone, eu nu sunt de accord cu teoria aceasta, există și la noi un public cinefil numai că e mai restrâns ca în  Franța, de exemplu.Acolo au avut o cultura a filmului, o istorie, o retea de cinematografe care proiectează astfel de filme și desigur și publicul spectator este mai numeros.  La noi au cam dispărut cinematografele, unii văd filme pe internet, publicul acesta exista, numai ca e mai puțin numeros, sunt poate vreo 10.000.  O producție poate beneficia de obținerea unor premii și capta un interes mai larg. Audiența filmulului „Poziția copilului” a trecut de 100.000 de spectatori, dar, în general publicul interesat de producțiile autohtone este cam de 10.000 de spectatori.

 PDM: Am văzut „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii” cu sala plină într-un mall din București la o săptămână sau două de la lansare și am fost plăcut surprins să văd interesul publicului român pentru o producție românească.

CM: Era primul sau al doilea week end al filmului.A fost unul dintre cele mai vizionate filme ale anului acela, dar în general, filmele românești au un public restrâns. Acum sălile de cinematograf au crescut de 10  ori ca număr. „Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii”  a fost  cel mai vizionat film  din toamna aceea, am făcut și cam 30.000 de DVD-uri,  a fost proiectat la TVR, în fine, a făcut audiență bună. Țin minte ca declarasem presei ca vreau un milion de spectatori, dar când am văzut cifrele reale adunând și DVD-urile audiența a ieșit acolo așa...niste spectatori. 

PDM: Da , te gândești si la logistică, la numărul de cinematografe, la educația publicului.

CM: Nu numărul de cinematografe crește audiența publicului românesc, daca s-ar crea cinematografe care să-și formeze un public al lor, dacă ar difuza filme de autor, sigur că publicul ăsta la care ne referim va fi mai numeros. Dacă în liceu se va vorbi despre filmul românesc, despre film în general ca artă, publicul va fi mai numeros, ne vom apropia  procentual de Franța ... dar până la urmă nu facem film de mare audiență, sunt doar unele care au facut spectatori mai numeroși cum e „CAND VREAU SA FLUIER; FLUIER” pe care l-am produs, l-am scris si care a fost vândut ca un film mare, comercial, a fost un film de 50.000 de spectatori, dar oamenii totusi văd diferența dintre un film ca acesta și  unul de Hollywood, dar încet-încet nevoia de cinema românesc devine mai mare, este nevoia de povești care să însemne ceva pentru actori, se vede asta în succesul „FLUIERULUI”, în „OAMENI ȘI MELCI”, ”DUPĂ DEALURI” care au un loc important. Vezi  la fel cum muzica ușoară romaneasca are un loc in top, atât în cluburile din România dar și cele din „afară”, poate că și cinematografia românească ar putea să intereseze publicul românesc , numai ca atunci filmul va costa mai mult și ar trebui ca și statul să-și îmbunătățească mijloacele, fonduri, sprijin, etc ceea ce nu se întâmplă acum, e o amorțeală generală în finanțarea filmelor românești.

 PDM: Dar cu toate acestea tu mergi mai departe cu noul tău proiect cu killerul care se întoarce din Spania, despre care vorbeai mai devreme.

CM: E un scenariu pe care l-am transformat foarte tare, pe măsură ce trece timpul aduc scenariul la ceea ce mă interesează cu adevărat, la ceea ce vreau de fapt să spun cu acest film, căutarea ființei care există dincolo de jobul de killer, filmul este despre rătăcirea unui om care își caută o cale, care se întâlnește cu o fată si ea rătăcită, noul meu proiect se desfășoară în jurul poveștii lor.

PDM: Mulțumesc frumos, Cătălin! Abia aștept să văd filmul.

 

                                                                                 Interviu realizat de Paul Doru Mugur

 

respiro@2000-2014 All rights reserved