“Loviluția”din Decembrie 1989

 

                              Un interviu cu Grigore Cartianu de Paul Doru Mugur

 

PDM:  În prezent esti considerat ca principalul expert în perioada extrem de complicată a evenimentelor din Decembrie 1989.  În primul rind te-aș ruga să ne spui câteva cuvinte despre cărtile tale publicate până acum care tratează această perioadă: “Sfârșitul Ceaușeștilor”, „Crimele Revoluției" și, respectiv, „Teroriștii printre noi”. Ce subiect tratează fiecare, ce impact a avut în mass media abordarea ta, numărul aproximativ de exemplare vândute, etc. Deasemenea, te invit să ne spui câteva cuvinte despre dezvoltarea viitoare a acestei serii de autor.

 GC : Seria "Misterele Revoluției" va avea în total cinci volume. Am publicat deja “Sfârșitul Ceaușeștilor”, „Crimele Revoluției" și „Teroriștii printre noi”, trudesc la ultimele două volume, ale căror titluri de lucru sunt "Marile minciuni ale Revoluției" și "Blestemul Ceaușeștilor", fără a fi luat o opțiune definitivă în acest sens. Am editat și o ediție de lux, enciclopedică, numită "Cartea Revoluției", care conține integral primele două volume și parțial pe cel de-al treilea, plus aproape 400 de imagini - fotografii, infografii, facsimile etc. și, colac peste pupăză, am scris și scenariul unui film, "Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun", regizat de maestrul Radu Gabrea și distribuit în România, pe DVD, în 20.000 de exemplare.

Serialul TV despre prăbușirea dictaturii comuniste și despre Revoluția Română (serial pe care l-am susținut timp de trei luni în paginile ziarului "Adevărul", l-am dezvoltat pe canalul B1 TV și l-am finalizat prin cele trei volume de până acum) a produs o emoție națională. Românii au aflat, șocați, că au fost cobaii unui experiment sângeros. Și că mulți dintre asasinii din decembrie 1989 se află încă în libertate, ocupând chiar funcții importante în stat.

“Sfârșitul Ceaușeștilor” a fost marea vedetă a Târgului de Carte Bookfest 2010, cu 2.130 de exemplare vândute (de 2,3 ori mai mult decât următoarea clasată în top). Autorul s-a aflat la dispoziția publicului timp de cinci zile (9-13 iunie 2010), de dimineața până seara, acordând peste 2.000 de autografe. „Sfârșitul Ceaușeștilor” a fost desemnată drept cel mai râvnit volum la mai multe târguri de carte din România. A fost publicat deja în Italia și în Brazilia și se află în curs de traducere / editare / publicare în multe alte țări ale lumii.

Despre tiraje: “Sfârșitul Ceaușeștilor” a fost vândut până acum în circa 140.000 de exemplare, „Crimele Revoluției" vine din spate cu aproape 100.000 de exemplare, iar „Teroriștii printre noi” s-a tipărit în 40.000 de exemplare și va fi retipărit în curând, întrucât tirajul a fost mult sub cererea publicului. Menționez că în România, o piață editorială extrem de dificilă, o carte de 10.000 de exemplare este considerată bestseller. Ce se mai poate spune atunci despre 140.000 de exemplare vândute dintr-un singur titlu sau peste 250.000 dintr-o - până acum - trilogie?

Două vorbe despre conținutul cărților. „Sfârșitul Ceaușeștilor” este povestea dramatică, ridicolă și grotescă a sfârșitului celor două personaje care se credeau nemuritoare: Nicolae și Elena Ceaușescu. Volumul reconstituie în detaliu perioada 22-25 decembrie 1989, care a luat sfârșit prin judecarea și execuția, în ziua de Crăciun, a celor doi conducători contestați prin revoltă populară și detronați prin lovitură de stat. „Crimele Revoluției" demontează uriașa diversiune pusă la cale de URSS și soldată cu moartea a 957 de români și cu rănirea altor 5.000, după capturarea lui Ceaușescu - de șase ori mai multe victime decât cele produse de represiunea dictatorului înainte de 22 decembrie. „Teroriștii printre noi” analizează revoluția județ cu județ, oraș cu oraș, și demonstrează că "teroriștii lui Ceaușescu" au fost, de fapt, teroriștii lui Iliescu și ai farului său călăuzitor, Uniunea Sovietică.

 

PDM : Ce este pentru tine realul? Cum definești tu realitatea?  Care consideri ca este calea cea mai directă de acces la real? Filosofia, știința, religia, arta, mistică, viața de zi cu zi?

 GC : Aș răspunde pornind chiar de la cărțile mele. Ele sunt non-ficțiune, adică realism pur. Nu realismul magic al lui Gabriel Garcia Marquez, ci realismul tragic al lui Grigore Cartianu. Totul e documentare, selecție, analiză, filtru logic. Totul e cât se poate de real, căci nu-mi permit să mă joc de-a dezvăluirile când e vorba de o secvență importantă a istoriei noastre recente. Istoria e realitate, nu e ficțiune, de aceea și cărțile mele sunt cât se poate de riguroase. Asta nu le face mai puțin spectaculoase, căci realitatea pe care o descriu eu depășește orice imaginație.

Realul se află în strânsă legătură cu realismul. Nu poți pretinde că te scalzi în apele realității dacă nu ești extrem de realist, adică să evaluezi corect situația, să știi s-o pui în ecuație și să fii onest cu tine însuți. Abordarea profesionistă a realului presupune o infinită doză de bună-credință. Altfel, totul devine relativ, iar granița dintre real și imaginar se estompează.

 

PDM : Care crezi că este  tipul de media cel mai potrivit pentru a capta realitatea: literatură/jurnalism/televizune/radio/film, etc?  Îți pun această întrebare pentru că ești nu numai jurnalist și autorul a mai multor cărți de mare succes, ci și realizator de emisiuni TV.

 GC : După 23 de ani de muncă în redacții, dintre care pe câteva le-am condus, pot spune cu mâna pe inimă că jurnalismul se apropie cel mai mult de realitate. Jurnalismul în toate formele sale de exprimare - presă tipărită, media virtuală, televiziune, radio, agenție de presă etc. Regina presei realiste rămâne însă presa scrisă. Televiziunea e mai rapidă, dar mai superficială. Filmul este însoțit de tentația de a aluneca spre ficțiune, la fel și literatura. Dar peste 50 de ani, oamenii vor citi despre Revoluția română din cărțile lui Cartianu, nu din articolele de ziar ale lui Cartianu! Și vor urmări imagini din filmul făcut de Gabrea după scenariul lui Cartianu, nu secvențe răzlețe de pe Youtube desprinse din emisiunile TV! Iată deci că, la scară istorică, literatura non-ficțională și filmul documentar sunt cele care construiesc matricea realității.

 

PDM :  Cărțile tale au pe de o parte la bază o documentare extreme de minuțioasă, pe de altă parte tu ai organizat acest material brut într-o formă nu numai originală ci și foarte agreabilă pentru cititor. Ne poți spune câteva cuvinte despre procesul de selecție/editare care a dus la crearea cărților publicate până acum? Prezintă-ne te rog  puțin atelierul tău de creație. În aceeași ordine de idei, între un roman de ficțiune în stil realist gen să spunem “Moromeții” lui Marin Preda și un reportaj foarte bine documentat gen  cartea lui Truman Capote “Cu sânge rece” care crezi că surprinde cel mai bine realitatea?

 GC : Profit de întrebare și reproduc un citat al criticului literar Gheorghe Grigurcu: „Meritul autorului este acela de a fi reușit să pună în valoare izvoare credibile într-o sinteză obiectivă. Cred că nu greșesc asociind volumul «Sfârșitul Ceaușeștilor», scris de Grigore Cartianu, cu lucrarea «Cu sânge rece» a lui Truman Capote“. Iată, așadar, o primă apropiere de Truman Capote! Îl iubesc enorm pe Marin Preda, îi iubesc "Moromeții", dar eu nu fac ceea ce a reușit el atât de magistral, iar el n-a făcut ceea ce fac eu. S-ar putea ca într-o bună zi, cu armele gazetarului pasionat de istorie, să plonjez în roman. Abia atunci se vor putea face paralele cu "Moromeții" sau cu "Delirul" lui Preda...


PDM : Care este relația dintre realitatea individuală și cea consensuală/socială? De exemplu, în timpul comunismului exista realitatea contrafacută din ziare si de la televizor si realitatea ta personala care era foarte diferită. Ne poți povesti puțin despre ce a însemnat pentru tine experiența comunismului în România lui Ceaușescu?

 GC : Bunică-mea m-a învățat să citesc pe la cinci ani, pe "Scînteia". Citea și zicea: "«Vizita tovarășului Nicolae Ceaușescu în județul Covasna. Oamenii muncii l-au primit cu flori și cu urale...» Vai de capul lui! Nenorocitul ăsta n-o să moară în patul lui". Vorbea tare, în bătătură, stând cu fundul pe scara de lemn a casei bătrânești și eu ziceam: "Taci, babă, că ne aude cineva și ne bagă-n pușcărie!". Eram un "căcat cu ochi", cum îmi zicea bunică-mea, dar știam că nu e bine să-l vorbești de rău pe Ceaușescu. Aveam un unchi care făcuse pușcărie politică și ni se transmisese așa, ca un fior, ideea că anumite gânduri trebuie ferecate, altfel poate fi periculos.

La gimnaziu, la mine, în Gorj, făceam parte din corul școlii, chiar dacă aveam o voce de ziceai că rage măgarul. i cântam pe la serbări tot felul de prostioare, de genul "Pentru partid, pentru popor, pentru iubitul conducător". Eram copii, nu realizam penibilul.

 

PDM: Există o mulțime de teorii privind evenimentele din Decembrie 1989. Cărțile tale încearcă sa afle ce se ascunde în spatele realității oficiale. Te invit să ne prezinți această realitate din spatele realității oficiale la care ai ajuns după mai mulți ani de investigări si reflectii. Ce au reprezentat evenimentele din Decembrie 1989? Se poate vorbi despre o revoluție? Despre un complot organizat? Poate despre ambele?

 GC : Eu îi spun "loviluție", adică un amestec de lovitură de stat cu revoluție. Decisivă a fost lovitura de stat dată de generalii Iulian Vlad (comandantul Securității) și Victor Atanasie Stănculescu (numit de Ceaușescu ministru al Apărării chiar în dimineața de 22 decembrie 1989, după moartea lui Milea). Principala concluzie a cărților mele este aceea că niște indivizi cinici, stâlpi ai comunismului încă din stalinism, ne-au chemat la Revoluție ca să ne împuște. Aveau nevoi de morți, de cadavre, să sperie lumea și să arate ce răi sunt "teroriștii lui Ceaușescu". Dar teroriștii erau chiar ei, Iliescu-Brucan-Militaru și tovarășii lor - complotiști anti-Ceaușescu, dar apărători ai comunismului! Ca să înăbușe strigătul tunător al mulțimii din Piața Palatului, în seara de 22 decembrie, au recurs la diversiunea teroristă.

 

PDM : Crezi că vom afla vreodată adevărul în legătură cu evenimentele din 1989 din România? Crezi că decriptarea acestor evenimente va ajuta generațiile viitoare să evite astfel de coșmaruri/măceluri în care mor mii de inocenți?  “Those who do not learn history are doomed to repeat it” (“cei care nu învață istorie sunt condamnați să o repete”. George Santayana

GC: Adevărul îl veți afla citind cărțile mele, nu trebuie să așteptați trecerea cometei! :) Sigur că adevărul absolut îl știe doar bunul Dumnezeu, dar avem obligația de a săpa și noi în căutarea lui (a adevărului!).

 

 

Ecouri ale volumelor semnate de Grigore Cartianu

 “Cartea lui Grigore Cartianu, «Sfârșitul Ceaușeștilor», este scrisă cu neîntreruptă lealitate față de adevăr.“ (Nicolae Stroescu Stînișoară, publicist, fost ziarist la Radio Europa Liberă)

 “Primul gazetar de după 1989 care reușește să producă o carte de investigație istorică este Grigore Cartianu. «Sfârșitul Ceaușeștilor» este nu doar un succes comercial, ci și un model profesional. E o documentare pe teren cum n-a mai făcut niciun alt gazetar în acești ani. O investigație care, precum Columb, descoperă America, și, precum Columbo, îi cercetează crimele high-life.” (Ioan Buduca, scriitor și gazetar)

 “«Sfârșitul Ceaușeștilor» pune lucrurile la punct, dincolo de toate clișeele care au circulat după 1989, timp de două decenii. Sper ca împreună să reușim să transmitem o imagine justă a ceea ce am trăit atunci, pentru generațiile viitoare. Cred că ar ieși un film memorabil din această carte." (Cristian Mungiu, regizor, câștigător al Palme d’Or – Cannes, 2007)

„Grigore Cartianu este unul dintre puținii care și-au pus ceva în cap și care au și dus la bun sfârșit, ceea ce nu este caracteristic românilor. Cartea sa are un tempo sacadat, care dă senzația de scriitură asemănătoare cu aceea din «Procesul» lui Kafka.” (Stelian Tănase, publicist)

„În ansamblu, această carte reprezintă ce am trăit. Cartianu a descris magistral acele momente, la fel ca un jurnalist care s-ar fi aflat în mijlocul evenimentelor și și-ar fi scris impresiile pe genunchi." (Gen. Victor Atanasie Stănculescu, participant la evenimente)

„Grigore Cartianu a avut și curajul, și priceperea de a fi dus la capăt  o treabă dificilă, de care mulți s-au împiedicat: adevărul despre Revoluția română din decembrie 1989. Poate fi sigur că și-a făcut și admiratori, dar și dușmani.” (Mihail Montanu, revoluționar)

„«Sfârșitul Ceaușeștilor» e un volum halucinant despre ultimele zile ale cuplului dictatorial. Paginile lui Grigore Cartianu adună progresiv o tensiune înnebunitoare, amplificată de sălbăticia contextului dezlănțuit al istoriei, în mijocul căruia trăiesc protagoniștii, cu nervii și toată ființa încordate la maximum, până la limita rezistenței fizice și psihice. Meritul lui Cartianu e că nu literaturizează, ci selectează cu mare discernământ acele secvențe dense de realitate care conțin suficient dramatism încât se constituie în veritabile nuclee epice, din care se pot dezvolta mari desfășurări cinematografice.” (Ion Zubașcu, publicist și scriitor)

„Important nu este doar să știi adevărul, ci să-l și cauți. Iar Grigore Cartianu l-a căutat cu tenacitate și răbdare. Văzând rezultatul muncii sale, mi-l imaginez pe autor în mijlocul deșertului, săpând cu mâinile în nisip după un strop de apă, care până la urmă iese la iveală din străfundurile pământului și se transformă într-un râu, potolindu-i setea. Și nu doar setea sa, ci a tuturor celor cărora le era sete." (Iarina Demian, actriță și regizor)

„Printr-un efort colosal și printr-o bună-credință rar întâlnită în zilele noastre, Grigore Cartianu reușește să ne restituie un moment important al istoriei noastre. El apelează la tehnica istoriei orale, ceea ce face demersul său și mai plăcut lecturii, și mai credibil.”(Gheorghe Gorun, istoric)

„Cartea lui Grigore Cartianu face lumină în cel mai tulbure, controversat și măsluit eveniment al ultimilor 25 de ani. Scriitura este alertă, plăcută, aproape cinematografică. Este rușinos că mai sunt oameni care contestă și astăzi adevărul. Adevărul trebuie spus chiar dacă este dureros. Sunt interesat de această carte pentru a face un film.” (Radu Gabrea, regizor)

                                  

 

respiro@2000-2014 All rights reserved