Eul și timpul

 

de Iulian Grigoriu

 

 

Moto: „…Asemenea copiilor… spune Biblia, așa trebuie să devenim pentru a înțelege... Trebuie să ne lepădăm aroganța adultă, care privește întreg trecutul cu condescendență, de la înălțimea prestigiului științei moderne”[1]

 

Cel mai înalt nivel spiritual l-am atins, așa cum se întîmplă în mod obișnuit, la vîrsta de 4 ani, atunci cînd mirarea în fața existenței atinge cele mai înalte cote. Mirarea existențială spontană, profundă, o depășește net pe cea intelectuală, speculativă, și, o dată cu aceasta, rămîne inutilă construcția lumii prin intelect și rațiune pură, eventual de tip kantian, ca și speculația dialectică de tip hegelian, subsumate stării de filozofie, cu toate că și aceste modalități de gîndire rămîn la îndemîna filosofului timpuriu. Nimic nu devine atunci, ci totul decurge, se întîmplă firesc, spontan: cunoașterea este o formă de revelație, lumea, visele, regulile morale, cele de sus și cele de jos coexistă. Lumea copilului se află dincolo de pluralism, într-un mic și fragil paradis. Datul ontologic al copilului cuprinde lumea cu întrebările încă nepuse, dar și cu răspunsurile sale potențiale. În gîndurile sale neexprimate, trăiește efectiv o altă lume, la fel de bogată, de materială, de-plină: toată lumea exterioară este un caz particular al ecuației personale, de tip monadic sau inteligibil. Lumea întrebărilor, de altfel, survine după ce copilul s-a aflat deja în posesia răspunsurilor. De aceea nici nu și le-a dat, fiindcă întrebările erau inutile. Copilul este stăpîn pe calea pascaliană a căutării, în deplinătatea aflării.

Dar de ce apare întrebarea, neliniștea, mirarea? În acest moment, expresia unei voci interioare (și care nu avea nevoie neapărat de exprimare) a atins accidental echilibrul cu forțele disociante ale societății. Ceea ce în interior se află știut și bine constituit în inexprimabil, începe să se clatine în virtutea unui limbaj care din exterior, începe să traseze deja limite, wittgensteinian vorbind, din cauza servituților gîndirii, a operațiilor logice necesare care trebuie făcute zi de zi. Din acest moment, Paradisul, ca și Infernul, din simple amintiri, încep să devină certitudini. Prin fisura primei întrebări a copilului se strecoară încet-încet cortegiul tuturor erorilor omenești.

 

 

Eul pur – eul durată

 

Ionel Dobrogeanu Gherea[2] este filosoful care aspiră la un alt sistem al eului (precum Merleau Ponty în Phenomenologie de la perception[3]), situîndu-se pe o poziție diferită de cea kantiană, bergsoniană sau fenomenologică. Demersul său ține de o analitică a eului, dintr-o perspectivă preponderent gnoseologică, cu toate că atinge și laturi ontologice. Adică, filosoful român își pune și întrebarea cu sens ontologic (ce este lumea în raport cu eul?) dar răspunde în plan fenomenologic, obținînd mai multe perspective pentru realitate: „fascicul de durate conștiente”, „durată inconștientă”, „spații neștiute care stau între existențe știute”, „suport metafizic”, „intersubiectivitate”.

În prefața la acest volum, Gh. Vlăduțescu înaintează prezumția că I.D. Gherea se instalează într-un idealism subiectiv, „în termeni parcă berkeleyeni”. În același timp, demersul filosofului român înlocuiește pe esse est percipi prin, să zicem „a exista înseamnă a avea durată proprie”. Poate să nu pară spectaculos, însă pentru a ajunge aici trebuie să organizezi, să re-creezi un întreg sistem filosofic pe care vom încerca să-l urmărim în continuare.

Concepția sa asupra eului, consideră Gh. Vlăduțescu, se apropie de cea a lui Aristotel referitor la substanță. Eul este întrucîtva ca și substanța aristotelică, „pentru că asemenea ei nu are originaritate metafizică (substanța rezultînd din materie și formă, dar odată constituit, tot la fel, ființează autonom… ceea ce vrea să zică după legile, după normele proprii. Ca substanța deci, eul nu este inteligibil în și prin sine…”.

La Aristotel, substanța e suportul schimbării, iar S este o substanță, dacă este subiect de predicate, fără a putea fi predicat de vreun alt subiect – deci substanță este ceea ce nu e într-un subiect, dar poate ființa separat de acesta, deci este substanță ceea ce are o existență de sine stătătoare. La Aristotel, un om este substanță, pe cînd la Spinoza, numai Dumnezeu există cu adevărat de sine stătător, pentru ca la Descartes, substanța să îmbrace două aspecte contrare (res cogitans, gîndirea și res extensa, materia). Se va vedea însă, că față de Aristotel, la care substanța rămîne identică pe parcursul schimbării, la Gherea, partea substanțială a eului este cea schimbătoare, răspunzătoare de criteriul diferenței, eul fiind un amestec între idee (eu pur) și devenire (eu substanțial).

Întrebările pe care și le pune filosoful în discuție au un aspect gnoseologic:

„Cum oare elementele duratei mele conștiente reușesc ele să semnifice ceea ce este dincolo de limita lor? Cum fac ele pentru a viza lucruri invizibile? Se pare că tot ce se află în afara curentului conștient ar trebui prin esență să fie terra incognita”.

În același mod, „de drept, durata mea conștientă ar trebui să fie sinonimă cu tot, și însăși ideea unei realități care să-i fie exterioară ar trebui să pară tot atît de absurdă ca ideea unui lucru în afara universului… cum se face însă de fapt cunoașterea transcende duratamea conștientă…? Iată problemele esențiale ale gnoseologiei și poate ale întregii filosofii, și le putem intitula pe scurt: problemele cunoașterii sau ale lumii exterioare”.

În finalul lucrării sale, I.D. Gherea va formula corect și va răspunde la aceste întrebări, pe care, dealtfel și le pune cu multă insistență și filosoful nostru timpuriu.

 

Enigma eului

I.D. Gherea caută să descopere enigma eului, care nu este nici trupul cu atomii săi care se schimbă, nici memoria (nu-mi pot aminti o durere de cap din copilărie, chiar dacă o admit[4]), nu poate fi redus nici la cunoștințele empirice, nici la caracterele morale[5]; eul în sine apare ca fiind opus tuturor acestora, este un eu pur, insesizabil, incognoscibil, care vede și cunoaște totul, în afară de sine. Eul pur apare ca un “fond nedeterminat”,  ca o realitate stranie ce nu poate fi localizată, ori făcută răspunzătoare de actele individului, un fel de receptor continuu al unei stări de i-realitate, un reper ireal al realității percepute, o “iluzie”: “Eul Pur ... riscă foarte mult să nu fie nimeni: însă, chiar dacă este așa, trebuie explicată iluzia care face din el o Ființ㔠scrie Gherea.

Acesta ar fi și punctul său de plecare: a demonta iluzia eului, a elucida în ce constă această iluzie.

Eul pur este așadar ipostaza cea mai misterioasă a eului, subsumîndu-se după părerea noastră, inclusiv mirării tînărului „filosof” care meditează asupra de sine. Paradoxul e că asupra eului pur meditează un ego ce nu îl poate nega, fiind legat intim de el, chiar dacă nu poate spune ce este acesta. Cum apare acest ego pur? În urma cărei „reducții”? Husserl însuși, văzînd probabil că nu poate ajunge la el pe cale directă, printr-o intuiție sensibilă, a redus lumea la ego prin metoda lui de reducție transcedentală. Dar oare a găsit eul pur? Gherea este de părere că nu! Și atunci cum ar apare acest ego pur?

Chiar caracteristicile sensibile înlocuite, ai fi tot tu, chiar  cu o altă memorie, ai medita tot asupra ta și a lumii, oricare ar fi aceasta. Din toate aceste speculații, rămîne permanența unui fond insesizabil, nedeterminat, pe care I. D. Gherea îl numește eu pur. El pare un ideal cu posibilitatea de a fi subsumat oricui, o instanță abstractă, formală, într-un fel străină, sau independentă față de un eu anume: ceea ce face eul să fie eu, un pol de identitate cu sine, din care pornesc diferențele. În același timp, acest eu pur al lui Gherea, pare iluzoriu: aș putea trăi iluzia de a sesiza o ființă perfectă, de pildă, sau abstractă, căreia să-i spun eu, fără să am mijloacele necesare de a mă deosebi de aceasta. 

Eul pur este conceput de Gherea precum o idealitate precum numărul, ori, citîndu-l pe Valery, doar cu o încărcătură virtuală, precum centrul de greutate al unui inel, plasat în centrul golului mărginit de el. Tot astfel, “realitățile sensibile ce ne constituie... calitățile morale și fizice, trecutul nostru, nu conțin în nici un fel eul pur și totuși acesta ar fi ca și centrul lui, în jurul căruia ar gravita statornic”. Însă, dacă între un număr, sau centrul de greutate, pe de o parte, ca idealități, și realitate pe de alta, există o legătură ce poate fi indicată, eul pur nu pare să aibă nici o acoperire reală sau măcar sensibilă, oricît de sumară. Pe de o parte, îl percepem doar cînd ne gîndim la el, cînd nu, nici nu mai intră în calcul (pățind invers decît Sf. Augustin cînd medita asupra timpului). Așadar, o urmă rațională ar conține meditația asupra acestui element misterios, pe cînd alta sensibilă n-ar lipsi cu desăvîrșire.

Gherea exemplifică oarecum situația acestui concept interesant pe care îl pune în valoare, prin atitudinea lui Husserl față de eul pur. Husserl își schimbă concepția despre eul pur de la Cercetări logice la Idei directoare pentru o fenomenologie pură și o filozofie fenomenologică și apoi în Meditațiile carteziene. La început, fenomenologul se arată excedat de existența sau posibilitatea existenței acestuia: „Cum să stabilești că eul pur este un fapt fundamental, dacă nu-l poți gîndi, și cum l-ai putea gîndi dacă este imposibil să faci din el un obiect de gîndire”… „Trebuie să mărturisesc că nu pot descoperi cu nici un preț acest eu primitiv, care ar fi ca și centrul tuturor relațiilor de gîndire”.

Reproducem după I.D. Gherea, tatonările lui Husserl pe această temă. În ediția Cercetărilor logice din 1913, Husserl adaugă o notă polemicii sale cu Natorp: „Autorul nu mai este de acord cu opoziția afirmată aici contra eului pur, cum reiese din opera sa Ideen zu einer reinen Phanomenologie und phanomenologischen Philosophie”[6]. Aici Husserl încă este nehotărît asupra eului pur, dacă acesta are sau nu o realitate: „Eul pare să fie mereu prezent, lucru ce se arată chiar necesar, și această persistență nu este, evident, una a unei asiduități inerte, a unei idei fixe… O privire răzbate prin orice cogito și ajunge la obiectul gîndirii. Această rază vizuală se schimbă cu orice cogito, dar eul rămîne identic… Și fiind identic în raport cu toate schimbările conștiente, el nu poate fi considerat în nici un sens ca o parte sau un moment real al însăși fenomenelor conștiente”[7]… sau, mai clar „Eul nu poate fi luat în sine și făcut un subiect propriu studiului. În afara relațiilor sale, el este absolut vid, el nu are nici un conținut explicabil, este indescriptibil în sine: eu pur și nimic altceva”[8]. Mai departe, filosoful român observă foarte just că Husserl nu se mai îndoiește de existența eului, pe care îl preia ca ego, de care (culmea!) nu se mai îndoiește, lansînd ipoteza că acum ar fi fiind astfel vorba de un alt eu, decît acela pur de mai sus[9]. În fine, „eul pur este prezent și totuși nu este nimic – scrie Gherea; cu alte cuvinte, este și nu ar trebui să fie…”.

Acest eu pur îi apare lui Gherea sub două forme: un eu pur care se reduce la o diferență (între două vieți asemenea și care ne-ar pemite să distingem serii psihice asemenea), dar e improbabil ca un astfel de eu să capete caracter substanțial, individual; acest eu apare primul sub raport logic; apoi un eu pur veșnic și neschimbător care oferă caracterul de identitate, precum, de exemplu, ideea de număr:

„eul pur care se reduce la o diferență este cel mai simplu și primul, sub raport logic. Celălalt, am mai spus-o, dă impresia neprecisă de a fi o substanță, adică are aerul oarecum de a exista cu adevărat. Pentru a ne convinge de aceasta, nu trebuie totuși să-l comparăm în gînd cu ideea atît de determinată și de reală a unui obiect material, ci mai degrabă cu existența atît de puțin substanțială a unei noțiuni abstracte, un număr de exemplu… Eul pur, sub o formă sau alta, simulează cel puțin de-a fi veșnic și neschimbător. Dealtfel, aceste atribute nu par să fie decît negative; cum nimic sensibil nu-l poate ajunge, nu vedem ce schimbare ar putea nimici sau modifica eul pur”.

 

Elucidări prin termeni primitivi

Pentru a pune în evidență eul pur, din punct de vedere gnoseologic, situația trebuie redusă în termeni primitivi. La Gherea, acești termeni vor fi aceia de durate, nu în înțeles neapărat bergsonian; față de Bergson, durata poate însemna și contrariul, anume, „tranziția, devenirea, inconstanța înseși”. „Durata bergsoniană[10] este unitară, indivizibilă, de neînțeles, într-un sens; dimpotrivă, noi numim cu acest cuvînt, pur și simplu, seria succesivă a momentelor noastre conștiente”.

Așadar, la ce se referă gîndirea, se întreabă filosoful român, atunci cînd afirmă că două corpuri sînt identice, sau, altfel, că o bucată de gheață se transformă în apă? Ce înțelegem prin faptul că apa nu este decît gheața care s-a topit, că e vorba deci, de aceeași substanță? Nu spunem decît că există un principiu al continuității care derivă din obișnuința noastră și care ar putea fi contrazis de o intervenție miraculoasă de tipul unui spiriduș care transformă rapid obiectele, fără ca noi să percepem acest lucru. Practic, nu există experiențe fizice care să arate că acea apă s-a transformat în acea gheață, decît la modul cantitativ. Nu există o individualitate în sine a obiectului măsurabilă prin metode fizice sau empirice. Nici n-am putea spune ce atribute ale aceluiași obiect rămîn neschimbate în această transformare. Deci filosoful caută permanența unui obiect ale cărui atribute fizice se schimbă în întregime, adică ar vrea să facă o experiență de gîndire și nu una de fizică.

Intuiția eului pur, Gherea o mai găsește în faptul că avem înclinația instinctivă că o anumită parte a spațiului poate fi individualizată, ca atunci cînd îmi propun să mă întorc într-un anume loc, „că ea ar putea spune, într-un sens, eu”. Aceasta, deoarece raportăm totul la un spațiu absolut, că intuim o permanență absolută care nu depinde de relațiile cu obiectele. Dar ce ar putea să susțină o astfel de conștiință? Dacă eul pur ar fi locul unde mă aflu în timp și spațiu, pot spune unde mă aflu față de un reper absolut cert, de tipul începutul universului, Creația lumii? Se pare că nu! Mai mult, copilul ca filosof timpuriu ar spune că nici gîndirea nu este un reper convenabil, fiindcă acest eu pur se deplasează pe măsură ce caut să pun mîna pe el, iar atunci cînd nu mai gîndesc asupra lui, pur și simplu dispare. Ion D. Gherea se va arăta încrezător în finalul demersului său că permanența poate fi redusă la durată, durata fiind „seria succesivă a momentelor noastre conștiente”. Așadar, permanența unui obiect cum ar fi gheața care se transformă în apă ține de aceeași substanță fiindc㠄durata apei o continuă pe cea a gheței”. Astfel, filosoful consideră că a elucidat problema: a redus permanența la durată, adică la un element considerat primitiv („a da socoteală de un fenomen prin durata imediată, înseamnă a elucida”, spune el).

 

A elucida problema eului revine la a elucida sensul timpului (nu mai subliniem cum calcă filosoful în speță pe urmele lui Kant). Dar cel mai mult, Gherea apreciază ce spunea Volkelt în Fenomenologia și Metafizica Timpului, pe care îl consider㠄cel mai aproape de a înțelege adevăratul sens al timpului”. Astfel, „timpul este ceva infinit de subțire, filiform; rămînînd astfel, el are totuși, în fiecare punct o întindere imensă. Succesiunea nu se preschimbă nicăieri în juxtapoziție. Și totuși această succesiune aspațială se lărgește în fiecare moment la infinit”[11]. Deci noțiunea comună de timp are două semnificații: „realitatea temporal㔠(cînd se afirmă că  toate duratele sînt cuprinse în timp) și „durata fictiv㔠(cînd se susține că timpul este reprezentabil cu o linie unică, ceea ce reprezintă și noțiunea comună de timp). Dar timpul este alcătuit din fibre care sînt duratele individuale, același minut conține o mulțime de multiplicități în funcție de indivizii distincți. Atunci cînd se ignoră multiplicitatea duratelor, speculația devine ”incapabilă de a pune problemele cunoașterii”, adică atunci cînd considerăm duratele indivizilor ca fiind una singură (la care doar participă), apar probleme de erori în cunoaștere.

Așadar, „subiectul” din terminologia lui Bergson va fi înlocuit de „durata imediată”, iar „obiectul” prin „alte durate decît acesta”.

Cum să pornim la edificarea eului și a lumii, eternele de acum probleme ale filosofiei? „Pentru a defini și explica eul și lumea trebuie luată ca punct de plecare durata impersonală”, o durată fictivă, anterioară logic celei personale și care o implică pe cea din urmă, prin care se conectează duratele personale ale ființelor și lucrurilor. Aceasta este o durată în care nu se petrece nimic, dar toate întîmplările reale sunt proiectate pe cursul său imaginar, o durată a nimănui asociată cu o ființă fictivă dotată cu o conștiință impersonală.[12]

După cum e structurat timpul (durată fictivă + realitate temporală), e structurat și eul (eu substanțial, „misterios” care afirmă și alte durate conștiente + eu pur corespunzător duratei conștiente).

Durata fictivă (inconștientă, impersonală) este exterioară și „psiho-fizică”, alcătuită din două feluri de fenomene în afara celei conștiente, și anume duratele conștiente ale celorlalte ființe vii de aceeași natură cu a mea și din duratele obiectelor materiale (a căroro devenire este inconștientă, sau ne-conștientă). Din punctul de vedere al subiectului, este o axă imaginară, fictivă, cu rol instrumental. Ea se impune pentru a putea concepe un număr infinit de durate distincte pe care le proiectăm într-o durată fictivă, pentru „retopirea” multiplicității duratelor conștiente într-o singură unitate fictivă. Durata conștientă este durata mea imediată, ce cuprinde tot ce ne poate fi dat, ea este suma datelor mele, din care, pe unele le interpretez ca semne ale unor fenomene exterioare, dar, „în timp ce conținutul curentului meu conștient mi se impune, realitățile exterioare le confer eu după chipul meu”. Durata inconștientă nu poate provoca „ieșirea din sine”, luarea nemijlocită de contact sau asumarea altor durate conștiente căci „ar fi absurd să vrei să închipui una din stările mele coștiente ieșind din durata mea, traversînd o regiune intermediară ce n-ar aparține nimănui și intrînd în durata conștientă a altuia”.

 

Cunoaștere de drept și de fapt

Problema care apare este una de importanță excepțională, sesizată de Husserl, Bergson și alții și care s-ar rezuma astfel: percepțiile, în loc să rămîn㠄simple elemente ale duratei mele conștiente, își atribuie durate independente și devin obiecte exterioare”, consideră Gherea. Cum de se întîmplă așa ceva? Pe baza cui, cunoașterea percepe un „în afară”?

„Noi vrem să aflăm… cum cunoașterea de drept devine cunoaștere de fapt, cum ajungem să facem ca elementele conștiente să indice durate exterioare…” și pentru aceasta, „trebuie mai întîi să analizăm o conștiință ce n-ar interpreta, o conștiință închisă în durata sa și care nu ar fi conceput încă un în afară. Ar fi vorba de o durată conștientă ale cărei date n-ar semnifica nimic exterior domeniului său, la fel cum pentru cineva care nu știe franceza, frazele franțuzești pe care le aude nu transcend cu nimic sfera sonorului”. Astfel, trebuie pornit de la subiectul care își asimilează universalitatea lucrurilor și devine o ființă fictivă dotată cu o conștiință impersonală.

Un exemplu ar putea să fie edificator: o durată conștientă poate să dureze independent, nu o pot face să înceteze (cum e tristețea, de pildă[13]). Spre deosebire de aceasta, impresia de roșu o pot face să înceteze în mai multe moduri, ceea ce înseamnă c㠄un obiect roșu durează conform duratei lui”. Aici apare sensul de conștiință impersonală[14]. Așadar, atunci cînd percepem un obiect roșu, el își pierde obiectivitatea: roșul nu mai este supus față de obiect. Devine ca o mireasmă, sau mai exact, ca o sete, fiindcă setea nu durează mai mult în afara conștiinței, de îndată ce nu mai este simțită, ea a încetat să existe. I. D. Gherea, reduce așadar orice percepție la un fenomen asemănător setei, procesualizîndu-l. În cunoașterea de drept, susține filosoful, percepem un obiect roșu prin „mi-este roșu”, așa cum spunem „mi-este sete”. Setea e o calitate a eului. „La fel, senzația de roșu s-ar reduce la un atribut al subiectului și ar trebui s-o exprimăm spunînd sînt roșu, în sensul în care am spune sînt însetat; dar cum aceasta s-ar aplica oricărei percepții, eul ar ajunge la rangul de substanță atribut… iar subiectul este nimicit prin faptul că își asimilează universalitatea lucrurilor”, devenind un subiect impersonal, dacă ar fi să asimilăm această contradicție în termeni. Filosoful exprimă aici faptul că percepția obiectului roșu a devenit un act fără subiect și obiect, „un act impersonal”. Receptarea unui obiect roșu ar deveni astfel, „roșește”, „pentru a exprima într-un fel foarte aproximativ, un fenomen atît de îndepărtat de noi și de limbajul nostru. Eul și non-eul se neutralizează unul pe celălalt și dau conștiința impersonală”. Ce va face acum filosoful? Din neutralitatea acestei ființe abstracte impersonale, asemuită cu un psihastenic, din acest punct neutru (zero), I.D. Gherea va căuta să conceapă eul și non-eul. Conștiința impersonală va considera astfel că o precede pe cea personală, fiindu-i anterioară logic. „Conștiința impersonală precede cu foarte mult timp pe a noastră, amintirea ei se pierde în negura acestui trecut logic și prin ea va trebui să explicăm eul, non-eul și dependențele lor”. La un „moment dat”, ființa fictivă dotată cu conștiință impersonală va face „saltul” (numai de-a lungul unei durate logice, deci nu evoluționist, cu toate că poate implica și aspectul acesta) la ființa dotată cu conștiință. „De ce conștiința impersonală devine a noastră? Cum capătă aceasta eu?” sînt întrebările la care caută acum să răspundă. 

Cu toate că ființa fictivă este incompatibilă cu vreun dat, senzație, fenomen, din exterior se poate spune „făptura fictivă percepe un obiect roșu”, sau mai corect „face roșu”. Această ființă chiar este ceea ce face, ce percepe, ce gîndește. Nietzche ne ajută să intuim ce e cu acestă ființă: „un gînd vine cînd vrea el, nu cînd vreau eu – astfel, este o falsificare a stării de fapt cînd se spune: subiectul eu este condiția predicatului gîndesc. Se gîndește (Es denkt) dar că acest se ar fi tocmai vechiul și faimosul eu, nu este decît o ipotezㅔ. Citatul pe care îl dă Gherea e edificator, pentru a sesiza schimbarea raportului între eu și gîndire.

Fără să concepem necesitatea unei ființe fictive (poate și din cauză că nici nu am căutat să ne explicăm eul, ci doar intuițiile necesare care frizează revelația și paradoxul gîndirii de sine), constatăm că acest „se gîndește” a fost descoperit și de timpuriul nostru filosof care se lasă în voia gîndului de sine, cîștigînd din acest fenomen (nu) doar mirarea de sine, că este vorba de cineva care gîndește că este un eu și nu concepe cum de s-a ajuns în situația aceasta... Adică, una ar fi gîndul la sine și gîndul care se gîndește la sine, și alta situația existențială: acest eu chiar există, își spune timpuriul filosof, acesta sînt chiar eu – iată un lucru inacceptabil pe orice cale rațională. Pus în fața evidenței de sine, filosoful timpuriu se miră, nu precum în fața unui proces exterior, ci a unui sentiment lăuntric și mișcător, ceea ce îi conferă o postură exact opusă ființei fictive, care trăiește doar un prezent sec, gol, inert, pe cînd dincoace, tot un prezent pur, dar plin la maximum, îmbibat de revelația și prezența de sine. Cam aceasta ar fi diferența între situația conștiinței filosofului timpuriu și cea a necesarei ființei fictive a lui Gherea care prin ea caută să descopere eul și lumea.

I.D. Gherea, după cum se poate constata din interesantul său punct de vedere, se află el însuși pe o poziție polemică față de Husserl. Dacă unii cititori ar crede că metoda reducției a lui Husserl ar regăsi tot un fel de „conștiință impersonală”, se înșală. „Nu este deloc așa, ne asigură filosoful român, Husserl sfîrșește la un eu, un eu transcendental și fenomenologic, dar eu totuși”, citîndu-l pe Husserl din Meditațiile carteziene: „Dacă mă plasez deasupra acestei vieți întregi și mă abțin de a efectua cea mai mică credință existențială… mă regăsesc ca ego pur, cu curentul pur al cogitationes-urilor mele”[15].

Gherea arată aici nu numai de ce epoche-ul husserlian nu ajunge la o conștiință impersonală, ci și de ce suspendarea lumii pare superfluă atîta timp cît nu antrenează conștiința însăși, astfel ca aceasta să devină din personală, una impersonală; și anume, Husserl suspendă lumea, păstrînd fluxul conștiinței neutru, fals dezinteresat, sau spectator față de o lume căreia nu îi mai dă nici un credit (dar atitudinea rămîne forțată), pe cînd, situația lui Gherea ne apare mult mai radicală: conștiința impersonală, chiar nu mai este practic orientată către lume, lumea nu mai semnifică nimic, fiindcă dacă ar face-o, conștiința impersonală ar căpăta un sens personal. Astfel, eul pur al lui Gherea, apare „mai pur” decît „egoul fenomenologic” al lui Husserl.

În fond, cele două demersuri ne apar ca foarte asemănătoare: cel al lui Husserl, care păstrează în urma reducției lumii, intenționalitatea conștiinței, care vizează mereu ceva, o încărcătură de conștiință a ceva care rămîne mereu, cel al lui Gherea, care presupune „o conștiință închisă în propria ei durată”, care își elimină chiar și intenționalitatea. Chiar și așa, eul transcendental și ființa fictivă au, după cum se constată, puncte comune, după cum constată gînditorul român.

Importanța acestei conștiințe impersonale apare în rolul său de rudiment al eului, în posibilitatea acestuia de a-și asimila ideile comune de spațiu și timp: ființa fictivă va avea parte de un spațiu primitiv, timp primitiv, obiect primitiv (un sistem de senzații care, în fiecare moment sînt toate sau în majoritate posibile și nerealizate, cum scrie el). Ba chiar, „în conștiința impersonală, percepția și imaginea, fiind în mod egal pure de orice evocare obiectivă, vor fi mult mai înrudite decît pentru noi”. Ființa fictivă îi apare ca un fel de Golem făcînd mișcări coerente, dar numai din afară, fiindcă în sine, face conexiuni între spații diferite (vizual, kinestezic), ca s㠄vad㔠obiecte aflat la „x” pași în față. Pentru aceast㠄ființă”, timpul este un continuu impersonal, „primul dintre continuuri”, „care este adevăratul timp primitiv”. Acest timp nu evoluează, ci practic se diferențiază, se rupe, ca și cum aceast㠄zeitate” funambulesc㠄și-ar da seama”, ar realiza, sau ar simți la un moment dat „că ar fi putrut face și altceva decît ceea ce a făcut”, adică să aleagă și alte direcții de mișcare decît cea pe care se află. Universul întreg rămîne la fel de impersonal, dar plin de posibili. Modul de a fi al acestei ființe fictive, cu durata ei impersonală, „schițează, dinainte și în mic, toată complexitatea viitoare a realității temporale”, care dincolo de  liniaritatea amorfă a duratei fictive, conține timpul inconștient precum și duratele conștiente, cele care constituie diferențele ca forme ale eurilor. Eul și lumea pot fi reconstruite plecînd de la durata impersonală.

 

Ipostaze ale eului pur

În cele din urmă, eul pur va apare sub două forme: „sub una, el se reduce la o diferență (s.n) și nu are nimic substanțial, sub cealaltă, eul pur dă impresia de a fi o substanță (s.n). Acum noi putem da socoteală de eul pur aflat sub prima sa ipostază, cea mai simplă: el nu este altceva decît durata proprie, ca distinctă de celelalte durate. Lucrul este evident de îndată ce despărțim realitatea temporală în fibrele ei componente. Atunci excluderea corpului, a caracterelor morale și a memoriei nu mai epuizează individualitatea; rămîne durata ei proprie”. Durata proprie este exponențială în cel mai înalt grad pentru eu; la limită, „dacă sînt înlocuit în atributele mele de un altul, conținut în aceeași durată proprie, nu voi înceta să fiu eu însumi”.

Totodată, durata imediată, cea de aici, nu este echivalentă nici unei alteia.

În fine, pentru a găsi eul substanță, filosoful se gîndește s㠄adauge” ceva duratei pure, pentru a face din ea o substanță. Și pentru aceasta, pleacă de la două categorii opuse de existențe: devenirile și ideile care împreună constituie substanța.

Cum ajunge Gherea la această concluzie? El pleacă de la exemplul dat de Descartes în Meditația a doua, cînd ia în considerare o bucată de ceară tocmai scoasă din stup, care mai păstrează încă culoarea și aroma florilor din care provine. Topind-o, filosoful constată că nici o dată sensibilă din acea ceară nu mai persistă, cu toate că oricine consideră că e vorba de aceeași ceară, dar această persistență nu poate fi constatată decît de intelect. Descartes sugerează că esența cerii s-a transformat doar în ceva extins, pe care mai tîrziu va împroprietări cu numele de substanță. Gherea îi duce mai departe ideea, considerînd că un anume individual ne apare ca posedînd o natură, nișe caractere care țin de esența lui (aur – galben) de natură ideală, iar celălalt moment al individului este realitatea, existența lui. „Aceste două momente, esența și existența se întîlnesc în individ, fenomen autonom și primitiv al reprezentării, și acolo își astîmpără setea de a se completa reciproc. Aproape că nu există o diversitate mai radicală decît a distinge aceste două componente. Două lumi, două sfere diferite ale ființei se întîlnesc aici”.

Elementele unui obiect sînt o durată proprie (ce devine) și o ființă ideală (o esență). Primele (devenirile) sînt o durată continuă, celelalte (ideile), exterioare duratelor. Amestecîndu-le, se obține substanța. „Existența obiectului implică permanența. Materia persistă și, în măsura în care persistă, propria ei durată curge fără să o ajungă, ea este în afara realității temporale, ea este ideală; dar obiectul este, de asemenea, obligat să ocupe efectiv o durată, să fie diferit de la un moment la altul, să fie o devenire. Pe scurt, substanța este o idee care durează”, concluzionează el foarte frumos.

După Gherea există mai multe feluri de substanțe (și ar trebui să existe, probabil, o infinitate, dacă nu ar acționa un principiu care să cenzureze aceste posibilități), după concentrația ingredientelor de idee și devenire.

Spațiul, de pildă, ne apare mai real decît un număr, dar mai ideal decît un obiect. Astfel, „spațiul este un fel de substanță în care predomină componenta ideală”, pentru spațiu, ideea predomină față de devenire. „Substanțele asemănătoare spațiului, în care creația rațiunii[16] predomină față de devenire, le vom numi entități[17] pentru a le deosebi de substanțele perfecte, adică de acelea în care ideea și devenirea se țin în echilibru”. Deoarece realul este un amestec de devenire și ideal, el nu se poate opune idealului, ci termenii opuși sunt cei de devenire și ideal. Substanța, în concluzie, e sinteză de termeni contrari de persistență și devenire (iar exemplele din fizica cuantică, ce consideră electronul o fluctuație energetică a spațiului însuși, confirmă această ipoteză, ce s-ar putea extrapola de pildă și asupra sufletului sau realităților așa numite spirituale).

 

Eu pur, eu substanțial

Întorcîndu-ne acum la ființa noastră fictivă dotată cu o conștiință impersonală, putem înțelege mai bine cum din ea se desface eul. Ființa fictiv㠄unește în spiritul său existența ideală a posibilității logice[18] cu devenirea fluxului conștient” și astfel „creează prima schiță a unei substanțe: eul pur”. Ea trebuie să admită pluralitatea ființelor conștiente în mod logic, ca posibilitate măcar, din cauza fluxului său temporal ce conține goluri (trecerea de la seară la dimineață se făcea brusc), dar acum „ființa fictivă este forțată să admită că ceea ce părea clipă este în realitate un interval”, deci „fluxul conștient prezintă goluri în timpul cărora durata imediată nu încetează”.

Saltul de la ființa fictivă la eu se face totuși, cu aportul însuflețirii de către spirit, lucru ce poate ridica mari probleme. I.D. Gherea scrie: „dacă se elimină tot cognoscibilul, ne rămîne posibilitatea logică de a cunoaște. Însă această posibilitate nu este o idee și nu se poate confinda cu Ceea-ce- cunoaște, nefiind în măsură nici de a cunoaște, nici de vreun alt fel de devenire”… și continuă: „dar nu depinde decît de spirit spre a o preface în cineva, însuflețind-o cu propria sa durată, atribuindu-i aparența devenirii. Este chiar ceea ce face iar rezultatul este eul pur”.

Posibilitățile eului pur sunt logice, cele ale eului substanțial fizice. Posibilitatea logică e mai profundă decît cealaltă, deci eul pur închide eul substanțial și îl precede.

Așadar, eul substanțial, un eu echivoc, diferit de cel pur, este cel care se poate schimba, este „suma atributelor noastre… care sînt capacitățile noastre de a simți, de a gîndi, de a voi, de a ne aminti într-un fel determinat și care ne deosebesc de ceilalți oameni”. Cu alte cuvinte, eul pur ar trebui să fie datul fiecăruia dintre subiecți, imuabil, unic, etern, o entitate (în înțelesul lui Gherea). Acest eu pur, evident, este diferit de ego-ul cugetător al lui Descartes, ca și de „substanța spirituală a scolasticilor”.

Cu ocazia edificării eului, filosoful atinge în treacăt și problema nemuririi sufletului, a eului. Există un raport între fluxul conștient și învelișul temporal. „Durata noastră goală, eul nostru pur, prelungește la infinit viața noastră conștientă pieritoare și personificată prin eul substanțial. Dar această dreaptă geometrică, ce se continuă la infinit, va redeveni ea vreodată materială? Va mai întîlni pe parcursul ei un fir, adică o conștiință? E imposibil de știut…”. Întrebarea ar fi: ce legătură există între cele două forme ale eului? Gherea susține că eul pur îl precede pe cel substanțial, lucru ce nu poate fi dovedit, ce ține de însăși inconsistența sa.

Noi, în alt registru, considerăm că eul pur este mirarea în fața identității cu o entitate care are anumite proprietăți substanțiale și contradictorii. Eul pur doar ne aparține și nu e cauza nimănui. Dar dacă spui că îți aparține, atunci cui aparține, atîta timp cît tu te miri că exiști? Și dacă spui că îi aparții, atunci cine îi aparține? Și altfel: cum a fost posibil eul meu (de fapt, cînd spun eu, spun și meu), a ceea ce mă constituie, această durată personală, cînd văd în jurul meu atîtea euri care nu sînt nici pe departe necesare din punctul meu de vedere? Simpla constatare a existenței, nu mă face necesar, mai ales că nu caut o cauzalitate substanțială, ci una pură, elementară. Și fiindcă nu mă pot defini ca posibilitate, mă definesc plenar, ca mirare.

 

Eterna intersubiectivitate

Gherea încearcă și el, precum Husserl să rezolve problema intersubiectivității. Ea se realizează prin experiență și prin extinderea conceptelor de succesiune și simultaneitate. Pentru aceasta, trebuie ca multiplicitatea de durate imediate proprii ființelor fictive, să-și corespundă punct cu punct și clipă de clipă. Dar ființa primitivă, nu are cum să deosebească stimuli diferiți, un sunet și o culoare, de pildă. Dar „obiectul primitiv nu este făcut doar din senzații date imediat, ci și din senzații induse”, iar Gherea crede că posibilitatea de senzații este o disponibilitate colectivă a duratelor conștiente și e liantul care le leagă.

 

În concluzie, putem, trece într-un mic tabel teoria lui Gherea vizavi de eu și de lume:

Eu pur, idee (îl precede logic și îl implică pe celălalt)

Eu substanțial, devenire (prima dintre substanțe și modelul lor)

Posibilitate logică

Posibilitate fizică

Spațiu (corespondent exterior

al eului pur)

Materie (corespondent exterior

al eului substanțial)

 

Noi avem tendința de a considera eul substanțial ca nemuritor, deoarece acesta participă la natura eului pur, susține Gherea. La fel, tindem să considerăm materia veșnică, deoarece ea ocupă spațiu. Noțiunile de timp, spațiu, eu, obiect, capătă la acest filosof alte sensuri decît cele comune:

„Timpul… rezultă din asamblarea realității temporale și a duratei fictive”;

substanța „semnifică, concomitent sau pe rînd, o posibilitate și o durată particulară”, iar spațiul „este de două ori echivoc: ca orice substanță el este alcătuit din posibilitate și din durată, în plus el sintetizînd multiplicitatea continuurilor senzoriale și continuul fictiv”.

 

Problema ontologică

În lumina celor de mai sus, filosoful poate reformula acum și problema ontologică (există cu adevărat o lume materială?).

«Dacă ne întrebăm: „lumea materială există oare cu adevărat”, avem impresia că am pus o întrebare clară; de fapt, semnificația ei este foarte puțin prelucrată și foarte implicită. Acum știm la ce corespunde intuiția acestei probleme. Există două existențe simple, acea a devenirilor și cea a ideilor, ele se combină și dau existența completă, care este aceea a substanțelor. Cînd întrebi: „obiectele materiale există oare cu adevărat? Aceasta înseamnă: „Oare aceste posibilități posedă ele însele durate particulare, sau numai spiritul nostru este cel ce li le acordă?”»

Concluzia care îi apare filosofului este una pe care o recunoaște drept conștiențialistă: „Realitatea este… un fascicul de durate conștiente, bergsoniene, prin aceea că ele se desfășoară fără să se sprijine pe nimic stabil”.

Amalgamul din care spiritul elaborează eul și lumea la Gherea este alcătuit din idei, devenire și durate imediate. Așadar, la mijloc este mîna spiritului.

«Deoarece substanța nu este nimic în afara spiritului care o gîndește, nu numai lumea spațială și materială ci de asemenea „eu” și semenii mei nu sîntem, ca substanțe, decît operele „spiritului”. Se va spune: „la ce bun s-a alungat eul, dacă este din nou admis sub denumirea de „spirit”? Fiindcă, în limbajul uman, nu poți ajunge departe fără substantive și nefolosind decît impersonalul. În consecință, înțelegem ca „spiritul” să fie citit între ghilimele. De fapt, substanțele sînt zămislite în substanța imediată și nu grație unei existențe numite „spirit”, ci a unor anumite deveniri conștiente, a unor „tendințe” spre „stări” plăcute și a temerii de a avea de suferit stări neplăcute; într-un cuvînt, ele sînt zămislite pentru că aceasta se întîmplă să fie în interesul duratei imediate».

 


[1] Jeanne Hersch, Mirarea filosofică

 [2] Fiul lui C.D. Gherea, în lucrarea Le moi et le monde, Paris, 1938, apărută în limba română sub titlul Eul și lumea (eseu de cosmogonie antropomorfică) la Editura științifică și enciclopedică, 1984, trad. Mariana Noica

[3] cartea lui Ponty apare în 1945

[4] Husserl ar spune probabil, că această durere a contribuit la constituirea eului și că alături de alte fapte, se înscrie într-o continuitate care ține de intenționalitatea conștiinței

[5] “Dacă înlăturăm corpul, caracterele morale și memoria, nu mai rămîne nimic sensibil; de aici și impresia de fantomatic pe care o produce eul pur. Insesizabil și imaterial, el totuși este, dar n-ar trebui să fie așa” (I. D. Gherea, op. cit, p.12)

[6] Husserl, Loghische Untersuhungen, vol.II, 1913, p.354, apud. I.D. Gherea, op. cit, p.14

[7] Husserl, Ideen zu einer reinen Phanomenologie, p. 109

[8] ibidem, p.160, apud. I.D. Gherea, ibidem

[9] O paralelă între cele două atitudini (surprinse de I.D.Gherea) ale lui Husserl față de „eul pur” și eul admis în afara îndoielii, merită realizată în altă parte

[10] vezi Bergson, Evoluția creatoare

[11] Volkelt, Phaenomenologie und Metaphysik der Zeit, apud. I.D. Gherea, op. cit, p.86

[12] Husserl a gîndit la rîndul său o conștiință apersonală, pe urmele căutării unui ego pur

[13] exemplul e dat de I.D. Gherea în op. cit, p.46

[14] exemplu dat în op. cit, p.48, 49

[15] acesta este traducerea lui I.D. Gherea din Meditations Cartesiennes, p.18 (ediția 1931). Varianta lui Aurelian Crăiuțu, ed. Humanitas 1994 este : „Dacă mă plasez deasupra întregii acestei vieți și mă abțin de la orice credință care consideră de-a dreptul lumea ca existentă… atunci mă obțin pe mine însumi, ca ego pur, împreună cu fluxul pur al cogitațiilor mele”, Meditația întîi, op. cit, p.51

[16] ideea, așadar

[17] cum va fi și eul pur

[18] ideale, raționale, a celorlalte ființe

                                  

 

respiro@2000-2009 All rights reserved