Clepsidra

 de Filip Petru

  

         Zorile urmau să apară printre clipele târzii ale unei nopți fără sfârșit și aparent, fără alinare.  Trecuseră mai bine de douăsprezece ore de când apăruseră contracțiile și evenimentul până tunci mult așteptat, dar mult blestemat în ultimele ore, nu se mai producea. La început suportase totul cu răbdare, trecând în revistă în minte tot ce citiseși auzise despre nașterea fără dureri, apoi alegând ore în șir, printre gemete tot mai puțin disimulate, diverse nume pentru viitorul ei fiu. Întâi se gândise la Ion, Petre, Andrei și alte nume de bărbați care au o copilărie fericită, o căsnicie reușită, copii cuminți, bătrânețe liniștită și care, pentru ca totul să fie glorificabil, mor prin infarct, la peste 90 de ani, în timpul somnului seninîntr-o cabană din zona submontană. Pe măsură ce contracțiile deveneau mai dese și mai intense, numele au început să aibă rezonanță slavă, zona submontană să fie bântuită de furtuni și infarctul treptat substituit de cancer.

            Tocmai începuse să creadă în moarte când pe ușa larg deschisă întră viitoarea străbunică, Sidona. Purta un pardesiu decolorat și vechi, devenit de o culoare indefinibilă, ceva cuprins între incolor și violet de parcă tot curcubeul se bâlbâise. În mână avea un obiect ciudat.

            Privind printre pleoapele înconjurate de cearcăne și strânse de durere, reuși să deslușească o clepsidră de mărime neobișnuită și cu un aspect oarecum straniu. Aproape toată era neagră având doar trei zone transparente: cele două capete ale bulelor și îngustătura prin care urma să curgă nisipul.

Reuși cu greu, printr-un noian de priviri care transportau junghiuri, să strecoare o privire nedumerită, întrebătoare.

            Sidona, înțelegând, după o zgomotoasă introducere formată din hârâituri și tuse, începu să povestească cu glasul răgușit de prea multe vorbe rostite în 108 ani de viață:

          - Ceea ce-ți spun acum este o taină ce aparține familiei noastre de mai multe sute de ani, o taină pe care au cunoscut-o numai mamele bărbaților născuți din trunchiul ei. La începutul vieții fiecăruia s-a pornit această clepsidră. Poate de asta nici nu avem prea mulți bărbați în arborele genealogic: viața lor este legată de curgerea nisipului în clepsidră. Nisipul din ea ajunge pentru o viață de om. Firele de nisip nu sunt egale în mărime, așa ca în clepsidrele obișnuite, și fiecare din ele înseamnă o clipă de viață, o iubire împlinită sau o durere de dinți. Există și un fir de nisip negru. Dar,... în fine, toate astea nu au nici o importanță pentru că fiul tău oricum nu poate trăi decât așa cum curge nisipul în clepsidră, și pe urmă nu vreau să te mai las să te chinui.

            Cu un gest firesc, de parcă era vorba de un minut și jumătate pentru fiert ouă, Sidona răsturnă clepsidra. Strănepoata ei simți o dureremai ascuțită decât tot ce îndurase până atunci iar moașele abia au reușit să prindă în brațe pruncul.

                                                                       *

Toate astea s-au întâmplat cu ani în urmă. Mama a ales pentru mine un nume care amintește de râurile tumultoase care ăși sapă vaduri adânci printre stânci, dar copilăria mi-a fost banală, fără să fie lipsită de farmec, iar adolescența plină de elanul primelor iubiri care au rămas totuși sub controlul rațiunii.

Atunci când a trebuit să-mi aleg un drum în viață am fost destul de echilibrat pentru a lăsa înclinațiile artistice la nivel de pasiune și a promova o sete de cunoaștere cultivată la gradul de meserie.

Altfel spus, firele de nisip s-au scurs umplându-mi viața cu toate banalitățile despre care străbunica îi povestise mamei, banalități pe care mama mi le-a spus și mie, când eu am împlinit o vârstă la care ea credea c㠄taina” nu mă va mai speria, iar ea nu o mai putea răbda pe suflet. Când mi-a spus eu am căutat să par cât mai serios și mai impresionat, făgăduindu-i că nu voi mai deyvălui nimănui „secretul”. Pe atunci n-aș fi suportat ca tocmai eu, foarte pozitivist și științific din fire, să fiu luat peste picior de o astfel de superstiție.

La sfârșitul dezvăluirilor, însoțit de mama, mi-am împachetat trecutulmi-am împachetat trecutul, prezentul și viitorul și le-am așezat pe un raft în debara. Nisipul umpluse deja mai mult decât zona trasparentă a bulei de jos. „Iată că s-a dus probabil un sfert de viaț㔠mi-am spus râzând în gând.

Au urmat clipe fericite: am cunoscut-o pe femeia pe care o clipă toți o confundăm cu visul și am vrut să fie numai a mea. Ne-am căsătorit și fericirea mediocră, plus micile minciuni care pot umple o existență cu mirajul aventurii ne-au urmărit prin ierni aspre și primăveri tandre. Uneori am crezut în poeyie dar au fost și clipe când aș fi ascultat numai Rapsodia Albastră.

Într-o dimineață de toamnă totul a înghețat: a murit mama.Stăteam la căpătâiul ei, când, ținând ochii strânși am avut binecunoscuta senzație că puncte roșii îmi aleargă prin față și mi-am amintit de scurgerea firelor de nisip din clepsidră. M-am hotărât să o împachetez într-o ladă și să o las pe vecie ascunsă într-un cloț al pivniței. Credeam că astfel am închis un capitol de relații pentru totdeauna.

M-am apucat cu furie de meserie, căutând să îmi completez altfel universul zdruncinat. Când simțeam că m-am împotmolit și s-ar putea ca trecutul să răbufnească prea tare în mine, îmi aminteam de pasiunea pentru scris și încercam să mă demistific prin artă.

Urmau zile când „ea” îmi umplea simțurile ca un cântec la modă.

„...ca foșnetul unei nopți de vară în crâng”

„...ca susurul izvorului în pustiu”

„ca un ocean albastru adormit”...

Mă rog, ea nu era întotdeauna aceeași, dar poate că și asta curgea prin clepsidră.

Poate că nici astăzi nu mi-aș fi amintit de anticul instrument de omorât timpul dacă acum doi ani nu era cutremurul.. mă întorceam spre casă când am simțit un ușor tremur în genunchi și în viscere. Apoi totul s-a dezlănțuit și s-a năruit.

Trotuarul mi-a fugit de sub picioare, în jurul meu au căzut acoperișuri, geamuri, glastre, glastre cu flori, stâlpi de iluminat și ploaia cu fulgere și tunete. Drumurile s-au rupt, mașinile s-au scufundat, pânzele freatice au ieșit la suprafață...

Am stat cinci zile într-un spital improvizat, unde am aflat că soția și casa au dispărut înghițite de o râpă nesfârșită apărută în câteva secunde, râpă prin care șerpuiește acum un râu neștiutor.. La început am crezut că mă voi sinucide, apoi încet, pe neobservate, au început să mi se depene în minte clipele fericite și nefericite pentru care a meritat să trăiesc și a căror amintire parcă merita să o mai port pe pământ.

Cum închideam ochii revedeam zi cu zi clipele dinaintea dezastrului.

După o vreme mi-am dat seama că fiecare noapte retrăiam câte o zi tot mai îndepărtată din viața mea și fiecare pas greșit pe care ăl făcusem, acum îl reprobam, regretul crispându-mi gâtul și înecându-mi ochii în lacrimi când pentru greșeli când pentru fericiri pe care nu le mai putea retrăi aievea.

Viața mea ireală de vis începuse de la o vreme să mă amuze și de-abia așteptam noaptea ca să văd ce nou episod din serialul „Viața mea” avea să fie difuyat spre vizionare. Începusem să cred în fericirea asceților când am realizat că ziua nu se întâmplă nimic. Nu sunt întrebat de ce lipsesc de la serviciu uneori, nu mă deranjează dacă zilele respective îmi sunt reduse din salariu. Apoi am remarcat treptat că oamenii pe care abia îi cunoșteam în vis începeam să îi uit în viața diurnă, nu mai rețineam nimic nou, nume, senzație sau eveniment, de parcă memoria nu făcea decât să se descarce în timpul nopții.

 Chiar și așa, nimic nu s-ar fi trezit în mine dacă nu ajungeam în vis la moartea mamei. M-am revăzut împachetând clepsidra. Mi-a venit să mă arunc în râu și să caut obiectul blestemat căzut invers decât fusese așezat la nașterea mea.

Am înțeles c㠄taina” nu era chiar o taină și că firele de nisip acum, undeva pe fundul râului, în apropierea corpului cele pe care în curând nu o voi mai întâlni nici în vis, se scurg în sens invers vieții mele.

Acum am înțeles aritmia fără explicație clinică de care îmi vorbeau cu nedumerire doctorii în spital.

Am pus mâna pe sticlă și am început să beau.

Nu vreau să mai visez căci știu ce se va întâmpla când voi termina visele și voi ajunge în pragul unei nemuriri cu nopțile la fel de albe și goale ca zilele.

                                                                                                            Septembrie 1976

 

respiro@2000-2009 All rights reserved