1989

                - roman autobiografic –

                                    (fragment)

 

                                                      de Adrian Buz

  

INTRO. MCMLXXXIX

Am în față o fotografie, o veche fotografie alb-negru aproape ireală. O fotografie în care se mișcă ceva. Lumina de miez de vară a anului 1989 tremură ușor pe zidurile masive ale Liceului Frații Buzești din fundal, în timp ce un grup de tineri și cîțiva adulți aliniați pe patru rânduri privesc spre aparatul fotografic. Chipurile celor treizeci de elevi în pragul absolvirii liceului par niște flori albe la capătul tulpinilor negre, siluete suple, îmbrăcate în uniforme – se clatină imperceptibil, nesigure, sub năvala acestei lumini intense, incandescente. Unii dintre ei se sînt pe fază, afișează zîmbete spontane, încărcate de diverse emoții; alții par că își trăiesc inerți absența – poate un moment neinspirat de turpitudine sau poate furați de cine știe ce gînduri sau poate pur și simplu o mărturie unei imobilități expresive. Îți poți aminti gîndurile de la optsprezece ani, după două decade? Unul din aceste chipuri absente care se unduiește în poză e al meu, ascuns după o expresie pe jumătate neatentă, pe jumătate vizibil atinsă de aroganța specifică vîrstei. Îmi amintesc cu precizie la ce mă gîndeam în momentul în care fotograful a declanșat procedeul, de parcă aș fi vrut să imprim pe peliculă și vedenia mea nesigură, mai degrabă întrebătoare, asupra viitorului. Cine voi fi în anul 2001 cînd voi avea treizeci de ani? Un animal uman ajuns la maturitate, ale cărui instincte îl responsabilizează pentru a supraviețui în mediul lui, indiferent cum va fi acest mediu. Voi fi, adică, opusul celui care eram în acel moment. Interogația mea nu avea nimic nostradamic, pur și simplu pipăiam cu mintea un viitor fără indicii. Mi se părea potrivit să asortez acestui moment de răscruce o seriozitate de adîncime. S-ar spune că trăiam clipa destul de pătruns.

 

Se pare că șmecheria mi-a ieșit. Interogația mea ajunge cumva la mine peste ani, în această fotografie în care lumina vibrează, tîșnind dintr-un aparat psihic de proiecție. Acum știu toate lucrurile pe care atunci nu le știam, pentru că între timp istoria și-a ridicat de pe ele draperia unui timp, pentru că între timp viața și-a văzut de treaba ei. 

Nu știam că regimul comunist va cădea în nu mai puțin de o jumătate de an și Ceaușescu va fi executat în urma unui proces care, deși a avut temeiul lui, după cîțiva ani, cînd tot ceea ce putea să ne orbească în acele momente de bucurie ingenuă ni s-a ridicat de pe ochi, a apărut ca o afacere dubioasă. Nu știam că există pe lume un om care se cheamă Ion Iliescu, primul președinte al României democratice, și nici care va fi rolul lui în primii ani de libertate, marcați de evenimente violente și manipulări și însuflețiri și bîjbîieli politice. De asemenea, nu știam cine e Adrian Năstase, un alt personaj cu un rol politic major în evoluția ulterioară a României și nu știam nici că în chiar vara acelui an de grație 1989, cu puțin înainte de prăbușirea comunismului, a fost implicat într-un eveniment aproape simbolic: a condus o delegație de tineri politicieni români la Moscova, unde, în ciuda dezghețării iernii ruse și a Prestroikăi deja în derulare, le-a ținut nepoților lui Lenin un curs zelos de socialism, năucindu-i, probabil, prin anacronism, ca un parior complet lipsit de fler. Habar nu aveam cît de profunde sînt urmele lăsate de 50 de ani de comunism. Treaba asta cu cei 50 de ani de comunism care ne-au întîrziat devenirea și progresul – o aproximare exagerată, oficial nu au fost decît 43, 43 de ani de noapte roșie – a ajuns în anii postdecembriști un fel de refren fatalist menit să ascundă multe eșecuri și neputințe în zona politică și socială. Dar mai ales, nu știam că cenușiul vremurilor de atunci e de fapt culoarea specifică a unui popor cu un destin neenunțiativ, mai degrabă imploziv și că vîna lui e una fudulă, dar ineficientă în cea mai mare parte a manifestărilor lui, inclusiv fotbalul.

Nu știam că pe 4 iunie în Polonia frontul Solidaritatea a căștigat primele alegeri libere, o primă lovitură în spiritul răsturnării partidului comunist în groapa de gunoi. De asemenea, nu știam nici cine e Vaclav Havel și nici care va fi rolul lui într-o revoluție care avea să se numeasc㠄de catifea”, în Cehoslovacia, în noiembrie; nu știam nici că pe data de 23 august a aceluiași an Ungaria își va deschide granița spre Austria, ridicînd o parte din restricții și nici că pe 18 octombrie Erich Hoenecker, silit de circumstanțele noii istorii, își va da demisia, ceea ce i-a scutit pe est-germani de un tămbălău inutil și poate sîngeros. Probabil că unii dintre cei care își mai amintesc acum de Zidul Berlinului se întreabă dacă nu cumva infamul simbol al unei epoci a căzut singur, de bunăvoie. N-a căzut singur, pe 9 noiembrie 1989 o mulțime entuziastă pur și simplu a început să șterpelească bucăți din el și nu s-a lăsat pînă nu l-a transformat în uitare. Sau în produse ale unui comerț exotic pe e-bay. Nu știam că, înainte ca toate aceste chipuri să apară cu răsuflarea tăiată la știri, lucrurile au fost negociate cu minuțiozitate la Malta între o mînă de oameni, învăluiți în exagerări și secrete înnebunitoare. Istoria are subteranele ei, iar faptul că plătești taxe și impozite nu înseamnă că ai dreptul să te plimbi prin ele ca printr-un muzeu. De fapt, dacă plătești taxe și impozite și cam asta e tot ce poți face într-o viață de om, Dumnezeu să aibă milă de sufletul tău, consolează-te că gîndul că ești un bun cetățean și că măcar ai dreptul să-ți exerciți liber votul – ai putea să nu ai nici atît.

1989? Pe 20 mai, în China s-a instalat legea marțială în urma protestelor studențești din Piața Tiananmen, din Beijing; a fost îngrozitor, imagini cu studenții care s-au pus în calea tancurilor au intrat în patrimoniul simbolic al omenirii – ce-o fi fost în capul lor? Pe 24 martie, petrolierul Exxon Valdez a eșuat pe coastele Alaskăi și 200 de milioane de litri de țiței s-au vărsat în mediu, cea mai mare catastrofă ecologică din istoria omului – văzînd ușurința cu care acest animal dotat cu conștiință sădește distrugere în jurul lui ajungi să te întrebi dacă evoluția a fost o idee bună, imaginile cu păsările și mamiferele marine înecate în otrava neagră, au intrat și ele în patrimoniul simbolic al omenirii. În iunie a murit ayatollahul Khomeini în Iran; în mod ciudat, și el a intrat tot acolo, dar nu înainte de a-l pocni pe Salman Rushdie cu o Fatwa pentru Versetele satanice, ceea ce, și mai ciudat, i-a făcut pe amîndoi un pic mai faimoși, istoria literaturii înregistrînd un caz dramatic de amestec al fanatismului realității în adevărul minciunilor ficțiunii. Pe 26 iulie, juriul unui tribunal federal din Statele Unite ale Americii îl l-a condamnat pe R.T. Morris, jr. pentru realizarea unui virus informatic – primii pași într-o nouă eră. Și, dacă tot sîntem aici, Curtea Supremă de justiție a decis că steagul american poate fi ars ca formă de protest, sub protecția primului amendament. Din 20 ianuarie George Bush, senior a fost ales președinte în Statele Unite ale Americii; n-a durat foarte mult pînă cînd trupele americane au invadat Panama, sub motivația înlăturării dictaturii lui Noriega – se vede treaba că în familia Bush funcționează o condiționare genetică. În august, Voyager 2 a trecut printre planeta Neptun și luna ei, Triton – în anul  de grație 1989, acestei aventuri însuflețitoare i se atribuia epitetul „departe”. Și tot atunci, stația orbitală MIR și-a început cariera. În același an, Camilo José Cela a primit premiul Nobel pentru literatură; să fi fost comitetul academiei suedeze sedus de limbajul cel puțin colorat al spaniolului, care, probabil, a murit cu convingerea că Dios are coño?

Atunci nu știam toate aceste lucruri. În acel moment, aveam 3 ore de televiziune pe zi, iar presa scrisă era un instrument de preamărire prăbușit în derizoriu. Astăzi cu un singur clic într-o fereastră de webrowser afli mai multe despre anul 1989 decît ai fi putut să o faci atunci, oricît ți-ai fi căscat ochii și urechile.

Cu toate astea, cînd spun nu știam, nu înseamnă că, într-un fel sau altul, nu aveam cunoștință de unele din aceste informații. Doar că ele nu aveau un ecou limpede în conștiința mea. Sînt convins că nu eram singurul personaj din această fotografie căruia i se întîmpla un asemenea lucru și nu doar din pricina vîrstei. Pur și simplu erau evenimente pentru care nu puteam să avem o înțelegere contextualizată adecvat, din bezna în care trăiam. Nu aveam cum să gîndim aceste evenimente la un nivel semnificativ. Erau foarte puține lucruri care ne ajutau în acest sens și în mod cert școala nu se afla printre ele. Într-o măsură foarte mică, poate doar familia.

 

Ceaușescu a fost un om needucat, aproape analfabet. În 1982, a descoperit un principiu financiar simplu: pentru orice împrumut, orice bancă a acestei lumi cere o dobîndă. România, la fel ca orice stat din lume, făcuse diverse împrumuturi la Băncile Mondiale. Iar aceste împrumuturi generau, prin dobînzi, o creștere a datoriei, pentru că așa funcționează socoteala asta. Ceaușescu s-a simțit vulnerabil în fața unei asemenea dovezi de capitalism. Se poate ca spaima lui să fi fost îndreptățită. Thomas Jefferson, un om mult mai evoluat, a avut trăiri neplăcute în fața instituțiilor financiare cu două sute de ani înaintea lui. Dar reacția Întîiului Cîrmuitor al Patriei a fost o dovadă grăitoare de sălbăticie: a decis plătirea „datoriei externe” a României în regim de urgență. S-a instituționalizat raționalizarea, lipsurile au luat proporții, așa că în 1982, întunericul s-a lăsat de tot peste România. În același timp, Cel Mai Iubit Fiu al Poporului a început să se inspire din dictaturile comuniste asiatice și megalomania lui a luat proporții. Nici unul dintre cei care au fost siliți să participe la manifestările dedicate Zilei Naționale, nu va uitata vreodată cum arătau stadioanele patriei pe data de 23 August a fiecărui an. Mii de oameni asudați din pricina arșiței de sfîrșit de vară, încercînd să se sincronizeze în lehamite, ca să formeze cu trupurile lor sau cu cartoanele pe care le țineau deasupra capetelor litere care compuneau cuvinte sau imagini pline de un patriotism grotesc. Sclavi ai absurdului. În anul 1989, Ceaușescu anunța victorios că datoria externă a fost plătită. În 1989, cu puțin înainte să fie răsturnat și executat, Gorbaciov îl avertiza pe unul din ultimii dinozauri ai comunismului, imun la reforma Europei est-centrale, că își bate joc de propriul lui popor. Cu un pic de noroc, n-a mai făcut-o pentru multă vreme. Sau poate că n-a fost numai noroc.

 

Nu știam că în 2001, exact la vîrsta de treizeci de ani, se va naște Mara, prima mea fiic㠖 a reușit să scape de obsesia pentru părul lung și într-o oarecare măsură de cea pentru balet, e aproape ambidextră și dovedește o generozitate ca un lux al firii aproape neverosimil. Și că tot atunci voi debuta cu un volum de proze – șase povestiri suferind de ambiții experimentale, din care nici eu și nimeni altcineva nu am înțeles mare lucru; cea mai bună dovadă că nu mint e faptul că a primit un premiu din partea unei reviste literare de prestigiu, dar cu un profil tradiționalist. Nu știam nici că tot atunci o voi cunoaște pe soția mea de acum; sînt oameni care au convingerea că o asemenea dovadă de nestatornicie a inimii, un fel delicat de a spune adulter, îmi asigură postmortem o veșnicie în focul iadului – eu zic că, totuși, a meritat riscul. Foarte ciudat cum curiozitatea mea s-a agățat exact de această vîrstă, care s-a dovedit plină de evenimente palpitante. Nu știam că voi ajunge și traducător de literatură americană, la momentul respectiv habar nu aveam cine sînt William Burroughs, John Dos Passos, Hunter S. Thompson, Bret Easton Ellis, Hubert Selby, jr. sau David Foster Wallace; nu știam că voi deveni un fumător de aproape două pachete de Camel pe zi, care are nevoie de detartraj dentar de două ori pe an; nu știam ce-i aia shopping și cît de benefic poate să fie un asemenea tratament împotriva unei deprimări medii – poate că nu am bani să le cumpăr pe toate, dar e reconfortant să știu că cineva s-a gîndit să facă atît de multe modele de suporturi de șervețele de masă; nu știam că mă voi îndrăgosti de Italia, în urma unui sejur de o lună care a imprimat, printre altele, în memoria mea afectivă, cerul unei nopți furtunoase de toamnă pe care siluetele unor palmieri se zbat în străfulgerări de lumină; nu știam cît de mult îmi place scotchul Cutty Sark.

Nu știam cine e Kilgore Trout, dar din vina mea. În 1989, romanul Abatorul cinci al lui Kurt Vonnegut penetrase blocada comunistă cu seducătorul lui mesaj antirăzboinic. Deși, chiar și așa, ignorant, poate că știam într-un mod instinctiv, așa cum orice nou-născut știe încă dinainte de a se naște că din sînul mamei o să-i vină lapte, de unde și senzația de familiaritate, de acasă, pe care am avut-o cînd l-am citit mai tîrziu.

Nu știam că fericirea e un lucru atît de complicat, un lucru la care de la o vîrstă ajungi să te gîndești altfel în fiecare clipă pe care o petreci pe acest pămînt și că, în cele din urmă, totul se rezumă la capacitatea omului de a îndura. De a se îndura pe sine, de a-și îndura semenii și, dacă tot am ajuns aici, de a îndura abuzurile statului ocrotitor, indiferent cît de democratic e el.

 

Cu cît privesc mai mult această fotografie în care haloul  luminii incendiare de iunie tremură deasupra capetelor a douăzeci și ceva de tineri arătînd ca niște păpădii umane fragile, cu atît mi se pare mai neverosimilă încercarea mea de atunci de a-mi prognostica viitorul.

Nu știam ce e acela un blog (jurnaldeabuz.blogspot.com), și, cu atît mai puțin, nu știam că tehnologii care în acea clipă păreau de domeniul science-fiction–ului se vor vulgariza foarte curînd și omenirea va fi cuplată la o imensă rețea virtual㠖 cu toate că o asemenea realizare nu-i va îmbunătăți cu nimic condiția și nu o va salva de la bîjbîiala gălăgioasă prin nebunia acestei vieți. Nu știam că anul 2000 va aduce în mințile supertehnologizate ale sfîrșitului de mileniu perspectiva unei apocalipse informatice, care ar fi trebuit să ne arunce cu o mie de ani în urmă, într-un nou Ev Mediu fără apă caldă curentă și fără știri  scandaloase pe cîteva posturi de televiziune la ora 7 seara. Nu știam că aproape fiecare om din orașele patriei va deține în buzunar un mic aparat telefonic cu care își va face semnalată prezența în contemporaneitate. Nu știam că medicina va evolua atît de mult, încît va ajunge la performanțe de-a dreptul stranii, iar chirurgia va dobîndi calitatea de a fi non-invazivă. Nu știam că grădina de zarzavat a bunicii va ajunge să primească neprețuitul calificativ organic. Nu știam că pe Marte există viață.

 

În februarie 1944, familia tatălui meu s-a refugiat din Bucovina de Nord, din calea frontului rusesc. N-a fost singura, mii de familii de români și-au părăsit în fugă obîrșia. Au adunat tot ce se putea aduna dintr-o gospodărie destul de mare și s-au suit într-o căruță și nu s-au oprit pînă în martie, cînd au ajuns undeva departe în sud. Exodul a avut pericolele lui, americanii bombardau la rîndul lor rafinăriile din inima țării și convoaiele de refugiați care tăiau țara în diverse direcții erau expuse. Dar pericolul cel mai mare l-au constituit raidurile oficiale ale armatei ruse de după căderea frontului, în căutarea celor care au apucat să se repatrieze, pentru a-i prinde și a-i expedia direct în Siberia. La terminarea războiului, acel teritoriu românesc din nord a fost un preț prea scump plătit în urma unui „armistițiu” semnat cu arma sovietică eliberatoare. Atît de eliberatoare, încît România s-a trezit nu doar deposedată de o parte din ținuturile ei istorice, dar și împovărată de o datorie imensă drept despăgubire de război și, ca și cum nu ar fi fost de ajuns, rămasă în sfera de influență a puterii sovietice și molipsită de ceea ce unii istorici au numit ciuma roșie.

Așa că, în cele din urmă, singurul beneficiu al familiei tatălui meu a fost faptul că și-a păstrat identitatea românească, ceea ce, totuși, n-a fost puțin lucru. Rudele lor din nord care nu au apucat să se refugieze au trecut printr-un proces cumplit de rusificare și au suferit lucruri care sînt menționate în unele cărți. Atunci, aceste cărți nu fuseseră scrise.

 

De fapt, dacă mă privesc mai bine în această fotografie și îmi amintesc mai multe, îmi dau seama că nu doar viitorul era o mare necunoscută. Prezentul era de asemenea obiectul ignoranței și al dezinteresului meu. Aș spune că abia dacă aveam cunoștință de propria mea persoană. Eram un aiurit cu capul plin ochi de Depeche Mode și Duran Duran și Gary Numan și The Clash și Nina Hagen și aveam o dispoziție indolentă permanentă și în asemenea condiții studiul nu se lipea de mine sub nici o formă, în ciuda eforturilor părinților mei și a meditatorilor care, sperau ei, mă vor aduce pe calea cea dreaptă. Dacă aveam un viitor, acela ar fi trebuit să fie unul sportiv, deși, cel mai sigur, nici acela. Eram complet imun în fața oricărei tentative de clădire unui viitor, eram vegetal, o pădure care fremăta întunecat și mut în planul vreunui țel și în care nu intra lumina viitorului. Sport, pentru că aveam un metru nouăzeci și anumite aptitudini fizice. Cred că taică-meu avea dreptate: Aici minte nu se cere, ci prostie și putere, era sloganul cu care îmi încuraja el drumul spre facultatea de sport, sancționîndu-mi ironic, nu doar lipsa de orizont, dar și traseul oarecum comod, departe de tradiția artistică a familiei, pe care mi-l alesesem. Dar, neavînd un tonus combativ accentuat, eram mai degrabă reflexiv și cu o predispoziție naturală pentru lucruri fără un folos concret. Din toate aceste obiceiuri mai puțin dinamice, să spunem, ar trebui să scot înclinația pentru lectură, pe care chiar dacă o practicam fără sistem, a fost sîmburele unei pasiuni. Mai tîrziu avea să-mi deschidă o ușă prin care am ieșit din mine însumi spre lume, mînat din spate de ceea ce numim în mod curent o vocație. Pe lîngă un medic sau un inginer constructor dedicați muncii lor, pare cea mai lipsită de sens și abstract-inutilă ocupație pe care un om și-o poate cultiva; o scuză pentru un soi de leneș care încercă să-i păcălească pe ceilalți că atunci cînd stă inert cu ochii în tavan face un lucru foarte important. Unora chiar le iese.

 

Responsabil era ultimul lucru care l-aș fi putut spune despre mine la 18 ani. Eram domnul Depeche Mode în persoană și singurele lucruri pe care le știam cu precizie erau o mulțime fără capăt de albume ale unor trupe și anii lor de apariție și o mulțime de versuri de melodii – ți-aș fi putu spune chiar și cîteava lucruri despre mesajul pe care îl conțin. Dacă cineva mi-ar fi vorbit despre căderea comunismului aș fi dovedit că am toate calitățile unui șmecher și, cu un umor indolent, aș fi privit mai întîi în sus, să văd exact de unde anume cade și apoi în jos, să văd unde cade. Dar glumele pe astfel de teme ne erau străine în acei ani, ar fi fost o îndrăzneală care nu putea să însemne decît două lucruri: fie un instinct de conservare foarte redus, fie apartenența la vreuna din acele structuri întunecate ale statului care ți-ar fi permis un statut aparte, mai precis, la ceea ce generic numeam Nomenclatură. Deși comunismul era, în cea mai mare parte a timpului, pentru cei prinși în cadrul acestei fotografii o noțiune negativă abstractă, îi resimțeam din plin aplicațiile: frica, lipsurile, uniformizarea, compromisul moral. Nu, umorul pe astfel de teme nu prea se producea în acei ani. Frica aproape că trăia prin sine și se autogenera, aparatul represiv își savura rafinamentul la care ajunsese, după zeci de ani de brutalități și manipulări. Cît despre lipsuri, în mod cît se poate de oficial, bezna din orașele patriei se regăsea și în stomacurile, în caloriferele, în garderobele ei și din ce în ce mai mult în obiceiurile, în inimile și în mințile ei. În ultimii ani de comunism, nu confortul românilor era pus în pericol, ci chiar subzistența lor. Un fapt cert: România a cunoscut una din cele mai aspre dictaturi pe care le-a născut comunismul în blocul estic. Cu toate astea, oficial sau nu, viața, chiar și în cele mai vitrege locuri, își găsește de fiecare dată resurse pentru a se manifesta în conformitate cu ceea ce ar trebui să fie o eră, un timp al omului pe pămînt, pentru a se manifesta în conformitate cu propria sa natură. Uniformizarea se producea pînă la un anumit nivel, dar dacă priveai cu atenție, la nivel celular, oamenii reușeau să fie ceea ce sînt ei în orice societate din lume: o mulțime gălăgioasă căreia îi vine greu să-și împace diferențele și nevoile și care nu se poate armoniza decît cu efort și generozitate și alte resurse pe care nu întotdeauna și le găsește. Și căreia îi place să beneficieze de produsele pe care civilizația unui timp le naște pe planetă. Nici un comunism din lume nu poate uniformiza nuanțele lăcomiei născute de o moștenire, oricît de meschină ar fi, sau culoarea pasiunilor din jurul unei femei frumoase. Nu poate uniformiza nevoia de a te spăla și a te îngriji sau de a călători în confort. Nici un comunism din lume nu poate distruge nevoia funciară a omului de a alege. Indiferent despre ce e vorba. Pe de altă parte, puterea, dincolo de vitrina oricărei ideologii, se viciază și se restructurează în direcția profitului simbolic sau material, ceea ce însemnă abuz, corupție, rețele, ei bine, oricît de dramatic sună, criminale. Toate acestea, de-o parte și de alta, sînt constante ale naturii umane. În mod foarte ciudat, scriind aceste lucruri acum, la douăzeci de ani de la căderea comunismului, nu reușesc să înțeleg cum a fost posibil să coexiste. Să coexiste cenzura, privările și opresiunile cele mai odioase cu insule de lumină în care supraviețuia umanitatea noastră.

Și, totuși, ce știam atunci? Că prin antena sofisticată de pe bloc, făcută de un  specialist anonim după o schemă în care știința se regăsea foarte puțin, aveam toate șansele să primesc cîteva clipe de lumină de la televiziunea fraților iugoslavi, al căror comunism era mai relaxat. Duminica la prînz, cu un pic de răbdare, puteam să-i văd pe David Bowie cu Ashes to Ashes sau Ultarvox cu Dancing With Tears in My Eyes sau pe Nick Cave cu The Mercy Seat sau pe Gary Numan cu I Die, You Die sau Talking Heads cu Burning Down the House sau Depeche Mode cu Shake the Disease. Erau lucruri de care viața mea depindea în mod direct. Bugs Bunny era ceva mai mult decît un desen animat, era promisiunea unei vieți mai bune. Iar dacă într-o noapte de vară printr-un noroc îl vedeam pe Tom Waits într-o producție semnată de Jim Jarmusch, se chema că mai exista speranță; deși cred că cel mai sigur ne mulțumeam și cu Superman sau orice film în care Burt Reynolds interpreta rolul unui ticălos simpatic. Exista speranță și cînd, cotrobăind prin biblioteca casei, dădeam peste Stendhal sau Cehov sau Dickens sau Jerome K. Jerome sau Mark Twain, sau cînd statul comunist a lăsat să iasă în librării traducerea romanului Magicianul al lui John Fowles. Sau atunci cînd, în mod cu totul surprinzător, singura casă de discuri românească, Electrecord, a editat albumul din 1988 al trupei americane de postpunk, Sonic Youth. Day Dream Nation se numește și găsesc că enunțul din titlul americanilor s-ar putea extinde simbolic asupra acestui cadru în care douăzeci și ceva de tineri stau cu ochii căscați spre obiectivul aparatului, dar cu mintea umblînd anapoda, încercînd stîngaci să anticipeze lucruri de neanticipat. O ceată de visători în lumina zilei.

Știam de asemenea că Universitatea Craiova e o echipă magică de fotbal, iar Rodion numărul 9 Cămătaru era pentru mine ceea ce fusese Viracocha pentru cultura Inca. Deși în anul 1989 cariera lui se apropia de sfîrșit, cu o Gheată de  Aur în palmares umbrită de interesele conducerii de stat.

În mod sigur știam cine e Gorbaciov, dar personajele rusești nu aveau cum să fie preferatele noastre. Nu știam, însă,  că, în acest caz, ar fi trebuit să fie, de vreme ce în acel moment Gorbaciov era una din figurile cheie ale eliberării noastre de sub comunism. Se auzeau unele zvonuri, dar era o informație greu de crezut în acele condiții.

 

Sînt oameni care susțin că, teoretic, principiile comunismului sînt, totuși, bune. Spune-le milioanelor de victime, milioanelor de vieți călcate în picioare, spune-i unei jumătăți de secol de istorie neagră: nu știu ce s-a întîmplat, teoria era bună. Dacă de fiecare dată ea a dus la crimă, la teroare, la batjocorirea drepturilor omului, la privarea de libertăți civile, la umilință și la înfometare înseamnă că teoria a fost greșită. Nici măcar teoria n-a fost bună, premisa că toți oamenii pot fi egali e o monstruozitate care merge împotriva legilor naturale. Numai moartea ne face pe toți egali, dar egali cu zero. Comunismul a făcut în România în jur de un milion de victime, incluzînd morții din Revoluție. Dacă e să-i socotim și pe cei un milion și jumătate de români morți în ținuturile din nord însușite de eliberatorul rus, se fac aproximativ două milioane și jumătate de victime. Aproximativ, pentru că, deși comuniștii erau niște hîrțogari maniaci, în această privință nu prea și-au dat silința, astfel că nu există o statistică oficială.

Și tot aici ar mai fi de spus că în nici o țară a acestei lumi comunismul nu s-a instaurat în pace și armonie, ci cu măsluiri și cu violență și cu abuzuri, statul și toate instituțiile lui fiind confiscate pe față și aservite Partidului în scopul controlului. Încă o dată: în nici o țară.

 

La 37 de ani, ora 6 seara mă găsește în trafic, la volanul unui Opel gri, în Piața Victoriei din București; mă întorc spre casă de la birou. Ascult Malaria sau Cabaret Voltaire sau The Stranglers, țin la îndemînă acest declanșator nostalgic care mă pune în starea necesară pentru a putea scrie această carte. Și, deși mă simt lucid și inima îmi bate mai cald ca niciodată, mi se pare că am îmbătrînit – o umbră congelată mi se înfășoară pe minte, o evidență ignorată în cea mai mare parte a timpului. Am senzația acută că timpul, orb și surd, lucrează fără discriminare, așa că am toate șansele să mor fără glorie. Dar nu pot să nu mă gîndesc că, atunci cînd vor fi mari, fiicele mele, Mara și Mavi, ar putea citi aceste rînduri și strădania mea de a povesti evenimentele acelui an ar putea măcar să le amuze, pentru că trecerea timpului schimbă înțelegerea asupra lucrurilor. Sau poate că nervul moralei se păstrează viu în miezul acestor fotografii mișcătoare, pescuite dintr-un timp deja străvechi, pentru a se topi cu un folos cît de mic în conștiința unei galaxii necunoscute, viitorul.

 

 

respiro@2000-2009 All rights reserved