João César Monteiro,

                                  ultimul rebel lusitan

 

de Răzvan Sofroni

 

Comemorarea unui maestru

 

 

 

 

 

 

La începutul lunii septembrie 2007 a avut loc, la Lisabona, un maraton cinematografic João César Monteiro - O último rebelde, dedicat ansamblului filmelor celui mai inovativ și creativ regizor portughez al ultimei jumătăți a secolului 20, pe care publicul a început să îl aprecieze de abia după moartea acestuia, petrecută acum X ani. Considerat un maestru în arta de a-și disprețui magistral audiența, Monteiro a devenit, în ultimii ani, cartea de vizită a tuturor festivalelor de film portugheze.

Celebrat și detestat în propria țară și cvasinecunoscut înafara ei (exceptând, firește, cercurile de pasionați), João César Monteiro a creat, de-a lungul a aproape 30 de ani de activitate, o operă impregnată de estetism și particularitate, începand cu fabulosul mitic-folcoric din Veredas (Căi) și încheind cu nostalgicul Vai e Vem (Vine și pleacă), testamentul lui cinematografic.

Născut la Figueira da Foz la 2 februarie 1939, într-o familie din clasa de mijloc cu idealuri anti-fasciste si anti-clericale, João César Monteiro s-a mutat la 15 ani la Lisabona pentru a-și putea continua studiile și, puțini ani mai târziu, în 1963, a călătorit la Londra pentru a studia 8 luni cu o bursă la London School of Film Technique. La revenirea în țară, Monteiro publică critică de film și începe să lucreze la primul său scurt-metraj, Quem Espera por Sapatos de Defunto Morre Descalço (Cel ce așteaptă pantofii defunctului moare desculț). Urmează documentare și scurt-metraje precum Sophia de Mello Breyner Andresen, A Sagrada Família, Que Farei com Esta Espada?(Ce voi face cu această spadă ?) sau Os Dois Soldados (Cei doi soldați) și, încet încet, direcția pe care o va lua regizorul lusitan începe să se contureze.

 

O carieră controversată și lipsită de compromisuri

 

Abstract și poetic până la absurd, ignorând orice formalizare, clasificare, încolonare, João César Monteiro a fost unul dintre cei mai personali regizori ai cinematografului de artă european, împăcându-se devreme în carieră cu realitatea ca regizorul nu poate comunica spectatorilor altceva decât propriile concepții, viziuni și fantezii. A refuzat să se supună unor reguli stricte, precum coerența tematică strictă, un fir narativ bine definit sau un ritm și o logică a întamplarilor, care să satisfacă privitorii. Din aceste motive, și nu numai, Monteiro a fost întotdeauna greu de apreciat, și nu a obținut decît rareori premii la festivalele internaționale.

Veredas, unul dintre primele sale filme, este un exemplu timpuriu al curajului său de a-și impune propria viziune asupra artei cinematografice. Fără pretenția unei unități solide în ceea ce privește acțiunea și personajele, Monteiro pictează un tablou amplu și viu, cel al vieții arhaice de la țară, studiind simplitatea cu care bătrânii povestesc mituri și legende ca și cum ar împărtăși întămplări de peste zi, frumusețea cîntecelor și descîntecelor populare și, în final,  poezia cuprinsă în credintele și basmele vechi care prind viață pe ecran, personajele fantastice apărand in toata splendoarea lor – lupi care se transformă în oameni și fură copilul unei femei sau diavolul care iși urmareste fiica și pe iubitul ei pentru a îi omorî deoarece au incercat să îl păcălească (scenă ce aduce inevitabil in minte urmărirea dintre Genar și Făt Frumos din Lacrimă care îi furase fata, amândoi gonind pe cai fermecați). Aceste momente sunt însă augmentate de la simpla punere în scenă a unor mituri la poetizarea lor prin imagine, cântec și discursul personajelor, caracterul lor magic căpătînd astfel dimensiune cinematografică. Filmul incepe simplu cu îngânarea unei balade populare și îmbină de-a lungul său povești traditionale portugheze cu poezie de Maria Velho da Costa (scriitoare portugheză care a colaborat de-a lungul timpului la numeroase scenarii cu Monteiro) și fragmente din Eschil, cântece populare muntenești cu Simfonia a 7-a de Bruckner.

Recordaèoes da casa amarela (Amintiri din casa galbenă ) este insă filmul care l-a „pus pe hart㔠pe Monteiro, povestea unui bătran solitar, asaltat din toate părțile de bolile și problemele specifice vărstei, inclusiv o proprietăreasă tirană.

Nu este însă un remake al capodoperei neorealiste Umberto D de Vitorio de Sica, ci cel mult un omagiu adus maestrului italian. Abordarea este însă cu totul alta iar bătranul este jucat de un Monteiro care nu caută deloc compasiune, ci suscită emoții mult mai diverse. Admirație pentru ritmul liniștit și fermecător în care își duce zilele, dedicându-se cu voluptare propriilor plăceri vinovate dar și ceea ce poate fi distanțare amuzată, dispreț sau chiar dezgust când acesta dă curs impulsurilor sale erotice vis-a-vis de fiica adolescentă  a proprietăresei. Dar nerușinate sunt toate creațiile lui Monteiro și nerușinate în multe sensuri : scandalizează nu numai fanteziile erotice ale personajelor sale trecute de a doua tinerețe dar și disprețul regizorului pentru banal și pentru spectatorul ce caută fiori ieftini și filme ușor de înteles și urmărit, pentru tot ce încearcă să pacălească arta, mișcând-se prudent în limitele unor șabloane simpliste și rețete de succes. Monteiro provoacă în aceeași măsură în care scandalizează, forțând atât limitele propriei arte cât și pe cele ale răbdării și deschiderii spectatorului. Tocmai pentru acest curaj a fost recompensat regizorul lusitan, Amintiri din casa galbenă fiind distins cu leul de argint la Festivalul de la Venetia.

A Comédia de Deus – Capodopera

În 1995, João César Monteiro câștigă Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneția cu un film despre un creator de înghetată, un individ ciudat și fermecător, bine trecut de vărsta a doua, care s-a dedicat cautării și inventării unor înghețate cât mai delicioase sau, cum zice chiar el, a aromei aromelor, care ar aduna toate celelalte arome într-o înghețată divină. Personajul nu este însă unul motivat doar de această pasiune unidimensională (care nu se manifestă de altfel decăt prin discurs și aluzii indirecte, nicidecum prin recurs la știință și laboratoare), resorturile sale par a intra în sfera mai largă a cautării frumosului, a îmbinării plăcerilor estetice, gastronomice și erotice într-o poezie a existenței. Într-adevăr, pe langă înghețată,  interesele lui João de Deus se mai îndreaptă și înspre colecționarea de fire de păr pubian, rafinamentele gastronomice și, în general, tinerele frumoase care trec pragul gelateriei pe care o administrează. Aceste amănunte nu au insă decât valoare informativă și sunt departe de a putea reda, printr-o simplă enumerație, magia ce transpare din fiecare cadru al filmului și din fiecare gest al personajului central, și de această dată jucat de regizorul însuși. A Comédia de Deus este, în viziunea criticului portughez Fernando Cabral Martins (și a mea), opera cinematografică cea mai apropiată ideii de film ca poezie, depășind încercările unui Godard, sau ale altor maeștri ai Nouvelle Vague-ului francez. Absența totală a tensiunii narative, lentoarea cu care fiecare scenă curge într-un timp și spațiu propriu nu duce însă la o deconcertare a privitorului ci la o imersiune într-o stare de grație, de meditație asupra vietii și de transfigurare a realității în poezie - stare pe care Monteiro o promovează, o induce, și pe care numai el ar fi în stare să o susțină timp de aproape 3 ore, cât durează Comédia de Deus sau alte filme precum A Bodas de Deus sau Vai e Vem. Nici o replică nu este irosită, aruncată doar cu scopul de a duce acțiunea mai departe sau de a umple un gol. Fiecare cuvânt își are locul său în rețeaua rafinată de conversații și ritualuri pe care portughezul o țese cu mare răbdare în capodopera sa, iar tacerile sunt la fel de semnificative. Astfel, aspecte precum fascinația nedisimulată lui João de Deus pentru o adolescentă sau colecția sa de mostre de păr pubian își pierd caracterul anormal sau rușinos devenind, în forma în care le exprimă personajul, omagii aduse frumosului                              și erotismului, misterului și ingenuității.

 

Vai e Vem – Testamentul cinematografic

 

După eforturi controversate precum Le Bassin de John Wayne(Bazinul lui John Wayne, pseudocomedie absurdă în care planurile narative si granițele actor-personaj-zeu se confundă până la contopire), As Bodas de Deus (Nunta lui Dumnezeu, Marele Premiu la festivalul de film de la Mar del Plata pentru o meditație satirică asupra creștinismului și religiei in general, pornind de la premisa unui João de Deus care primește de la Dumnezeu o valiză uriașă cu bani și, astfel, putere aproape nelimitată asupra semenilor lui) sau Branca de Neve (Albă ca zăpada – film care se remarcă prin absența oricărei imagini, ecranul fiind complet negru iar comunicarea cu privitorul făcându-se doar prin texte si sunet), Monteiro regizează Vai e Vem, conștient fiind că va fi ultimul său film, și moare de cancer la scurt timp după.

 Finalul este însă pe măsură. Vai e Vem este cel mai personal film al lui Monteiro, filmul în care alter ego-ul (numit de data asta João Vuvu) se apropie poate cel mai mult de omul din spatele camerei. Timp de 3 ore, João Vuvu se plimbă prin Lisabona, ia masa cu prieteni vechi, se odihneste pe o bancă în parc, intervievează fete tinere pentru postul de cameristă și ne încântă din nou cu monoloage spumoase pe teme aparent banale, de la igiena corporală până la prepararea unui amestec delicios de apă sărată cu făină de porumb sau cu o zugravire detaliată și exhaustivă a felației ideale (firește, doar prin discurs). Vocea lui Monteiro învăluie însă orice replică, fie aceasta de natură didactică, filozofică sau erotică, într-o magie liniștită, înălțînd orice afirmație la rangul de înțelepciune.

Deliciile sunt prezente însă nu doar la nivel de discurs ci și de cinematografie. Regizorul lusitan are indecența de a ne supune la o secvență neîntreruptă a unei calătorii de câteva stații cu autobuzul prin Lisabona, scenă care se repetă de-a lungul filmului, diferiți fiind doar pasagerii și interacțiunile dintre ei, care fac deliciul acestor momente. Majoritatea cadrelor îl au în centru pe personajul principal, dar nu ca formă de narcisism a regizorului ci doar ca recunoaștere a inevitabilului subiectivism al unui film încarcat de experiențe proprii și impregnat ca nici un altul de viziunea sa asupra vieții.

 

Și în Vai e Vem, precum în atâtea dintre filmele maestrului portughez, apar fascinația pentru femeie, glorificarea placerilor trupesti, fie ele de natură erotică sau culinară, conversațiile îndelungi ce transgresează granițele dintre erudiție, poezie și pornografie, explicațiile alambicate și pline de imagini și metafore fermecătoare ale diferitor procese și activități zilnice și, aparent, banale. De altfel, oricât de jucăuș ar fi Monteiro în ceea ce privește subiectele pe care la abordează, discuția va avea loc tot timpul în cadre superbe, decoruri inspirate, picturale mai degrabă decât cinematografice. Trupul feminin este astfel glorificat în imagini ce s-ar putea constitui chiar înafara contextului filmului în fotografii de excepție , erotice până la dumnezeu dar niciodată pornografice.

De altfel, femeile din filmele lui Monteiro sunt departe de a fi doar mari frumuseți. Regizorul zugrăvește prin ele portrete subtile și complexe ale erotismului feminin, fiecare cu personalitatea sa, mereu oscilând între pudoare și libertinism, dominanță și vulnerabilitate, naivitate și explorare a propriei sexualități. Regizorul este, în fapt, evident și iremediabil indrăgostit de toate personajele sale feminine. Monteiro își venerează creația dar această creație nu este doar una de uz personal, ea rezonează prin valoare și profunzime în mintea și spiritul tuturor celor care îl înteleg și îl admiră.

Nici în ultimul său film, maestrul nu abdică de la convingerile sale - rămâne până la capăt poetul vieții cotidiene, un epicurean rafinat, capabil nu numai să se bucure de tot ce îi oferă frumos viața și să își exploreze fanteziile, dar și să împărtăsească această magie privitorilor săi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

respiro@2000-2007 All rights reserved