Notele regizorului Cristian Mungiu

la filmul „4 luni, 3 săptămâni și două zile”

 

Despre poveste: Scenariul începe dintr-un fel de experiență personală pe care oamenii de obicei nu o împărtășesc celorlalți. Ceva neașteptat se întîmplă cu cei care vin în contact cu povestea mea: o dată ce o aud, au și ei de povestit o experiență asemănătoare. Dintr-o dată, toată lumea are ceva de spus despre subiectul acesta. Am fost întrucîtva surprins să descopăr cît de răspîndite și de ascunse sînt astfel de povești. Vorbind cu oamenii, am auzit cele mai oribile întîmplări. Nu le-am folosit în film -am urmărit doar povesta pe care o șiam cel mai bine- dar asta m-a jutat să înțeleg cît de răspîndit era acest fenomen.

Despre scenariu: Am scris o primă variantă în iulie anul trecut. Era mult mai lungă decît versiunea final㠖avea 160 pagini și descria mult mai în detaliu dimineața pe care o petrec fetele în camera căminului de studenți. Mai includea, de asemenea, și vizita tatălui Găbiței –singura scenă care a fost filmată și la care s-a rennțat. Am decis să sacrific o scenă bun㠖conținînd multe indicii cu privire la rolul educației părinților asupra felului în care acționează personajele- în favoarea unei coerențe narative. Între timp, Otilia s-a impus cu autoritate ca fiind persnajul principal. Am continuat să modific scenariul în timpul filmărilor, mai ales dialogurile, dar nu numai. Tot timpul rescriu o scenă după ce cunosc decorul și după ce discut dialogul cu actorii. Am continuat să adaug substanță nucleului filmului, de exemplu, scenele cu domnul Bebe, și am încurajat, de asemenea, ritmul de thriller al ultimei părți. Cum se întîmplă de obicei cu scriitura mea, m-am temperat atunci cînd am cunoscut sfîrșitul poveștii mele.

Despre contextul istoric: In 1966, o lege interzicînd avortul a fost impusă în Romania. Efectul a fost imediat: pînă în 1970, existau deja patru generații imense de copii, de cîteva ori mai numeroase decît generațiile de dinainte de 1966. Numărul copiilor dintr-o clasă a crescut de la 28 la 36. Numărul claselor în școli a crescut de la 2 sau 3 la 9 sau 10. Cînd am intrat eu la școală, în clasa mea erau șapte Cristiani –chiar și numele erau insuficiente pentru numărul de copii. La puțin timp după aceea, femeile au început să caute metode ilegale de avort. Anumite surse spun că, pînă la sfîrșitul comunismului, aproximativ 500 000 de femei au murit din cauza acestora. În acel context, avortul și-a pierdut orice conotație morală, find mai degrabă perceput ca un act de rebeliune și de rezistență împotriva regimului. După 1989, una dintre primele măsuri luate în noua țară liberă a fost legalizarea avortului. Consecința a fost un număr de aproximativ un milion de avoturi pe an –de departe cel mai mare dintre toate țările Europei. Chiar și azi avortul este utilizat ca mijloc de contracepție –mai mult de 300 000 de cazuri sînt înregistrate în fiecare an.

Despre distribuție: Aveam un singur actor în minte cînd scriam: Vlad Ivanov –actorul care îl interpretează pe domnul Bebe. Filmasem cu el o reclamă cu un an înainte și fusesem surprins de puterea și de minuțioziatea lui. În timpul audițiilor, văzînd alți actori pentru același rol, mi s-a confirmat părerea că el trebuie să îl joace pe domnul Bebe. El a fost capabil, în timpul filmărilor, să recite pînă la 10 pagini de dialog, fără să uite un singur cuvînt, exact cu intonația, tonul vocii, pauzele și gestica asupra cărora ne pusesem de acord în timpul repetițiilor.

Voiam deja să lucrez cu Laura Vasiliu, interpreta personajului Găbița, în primul meu film, Occident. Dar atunci ea avea un aparat dentar pentru a-și alinia dinții și a refuzat să renunțe la el pentru rolul acela. Mai tîrziu am făcut împreună cîteva reclame și mi-a lăsat impresia unei actrițe care e în stare să genereze multă emoție. Am avut îndoieli atunci cînd am început să îmi selectez actorii, pentru că ea nu era suficient de tînără pentru rol, dar a fost atît de convingătoare pe parcursul audițiilor, încît acest lucru m-a forțat să o accept.

Cu o săptămînă înainte de a începe filmările încă nu găsisem actrița principală. Nu mai aveam nici o soluție: audiasem toate actrițele românce cu vîrsta cuprinsă între 18 și 28 de ani, dar nu găsisem nici una potrivită pentru personajul nostru. M-am hotărît să o aduc pe Anamaria Marinca de la Londra. După ce primise un premiu Bafta pentru primul ei film, ea se mutase în Anglia. Bugetul nostru fiind și așa foarte redus, era o adevărată excentricitate să plătim un bilet scump de avion doar pentru o ședință de audiție, dar am considerat că merită încercat. Ne-am întîlnit noaptea tîrziu, imediat dpă ce ea a venit de la aeroport, și am fost total dezamăgit –Anamaria ca persoană nu era deloc asemnătoare personajului meu. În ziua umătoare am citit împreună scenariul. Schimbarea a fost uimitoare –personajul meu vorbea cu vocea ei, ca și cînd ar fi posedat-o. A fost minunat㠖tot filmul se bazează pe prestația ei.  

Despre jocul actrilor. Insist ca actorii să știe replicile pe de rost, în cel mai mic detaliu. Le ofer șansa de a comenta dialogurile cînd repetăm. Repet și eu cu ei. Dacă eu nu pot spune o replică convingător, asta înseamnă că ceva nu e în ordine cu acea replică. O dată ce actorii cunosc textul, încep să scot anumite sunete din pronunția lor, pentru a face dialogurile să sune ca o vorbire curentă neglijentă. Unii mă detestă din această cauză: eu îmi încurajez actorii să murmure, dacă aceasta îi ajută să spună replicile mai natural, decît să vobească cu o voce puternică, înregistrabilă. Dacă sînt cu adevărat încîntat de o trăsătură a filmului meu, aceea este jocul actorilor. Un comentariu care mi-a fost adresat după prima prezentare neoficială a filmului a fost cel mai mare compliment care mi-a fost făcut pînă acum: dacă asculți personajele din film dintr-o altă încăpere, acestea par oameni vorbind în mici filmulețe de familie.

Despre decor. Filmez dor în locuri reale, nu îmi plac decorurile fabricate. Îmi place cînd locul își spune și el propria poveste. Îmi plac atît de mult locurile în care filmez, încît îmi place să arăt totul. Majoritatea scenelor în film prezintă 180, 270 sau chiar 360 de grade din locul respectiv. Dacă v-ați aflat vreodată la locul unei filmări, puteți aprecia ce cantitate uriașă de efort generează această dorință a mea. Orice loc de filmare (studio sau nu) conține o bază, un generator, lumină, multe cable, echipa regizorului și așa mai departe. Cînd te decizi să faci un cerc cu camera, o echipa de zeci de persoane trebuie să se miște în spatele camerei, în cea mai perfectă liniște. Uneori e cu adevărat distractic să îi privești. Pentru că ne-am hotărît să avem o singură repriză de filmare pentru fiecare scenă, am avut scene în care camera îl urmărea pe actor pe mai mult de 100 metri, începînd dn stradă și intrînd cu el în apartament. E foarte dificil, dar efectul este foarte natural – așa că s-a meritat.

Despre recuzită. Am încercat să fac un film despre personajele mele și despre povestea mea,  nu despre o anume perioadă istorică. Am vrut ca perioada să fie doar contextul, nu subiectul filmului. Am încercat să respect și să recreez realitatea cît de bine am putut dar nu am vrut să îngrămădesc în fața camerei stereotipuri și locuri comune ale comunismului tîrziu. Obiectele din acea periodă sînt, desigur, prezente, dar în planul îndepărtat: autobuzul cu cilindri de gaz ca niște bombe deasupra, pereții acoperiți cu cărți. Ticurile sociale sînt prezente, de asemenea: cartușul de Kent era mult mai important decît banii pe care îi plăteai pentru el, și fără acesta nu puteai rezolva nimic.

Despre cum este să filmezi un film de epocă. Pentru noi, anii optzeci sînt deja o epocă. Orașele s-au schimbat dramatic de atunci. Sînt de șapte ori mai multe mașini în București, orașele sînt colorate de panouri publicitare vesele și majoritatea clădirilor au aer condiționat, antene satelit, geamuri termopan și așa mai departe. La sfîrșitul anilor optzeci nu mai exista iluminat public, existau doar două ore de program TV la singurul post de televiziune, foarte puțină benzină pentru mașini, iar atmosfera generală era una gri, întunecată, fără speranță. Aceste lucruri explică de-gradarea acțiunii filmului.

Despre estetica filmului. Am discutat înainte de filmare cu Oleg Mutu, pertenerul meu cinamatografic, despre ce stil ar avantaja coerența poveștii. Ne-am decis să facem totul cît mai sobru, și să renunțăm, pe cît posibil, la orice artificul scenic sau convențional. Nu am folosit trepied, dar nici camera fixă. Ne-am decis să filmăm un unghi pe scenă și să le permitem actorilor să folosească și spațiul din spatele camerei. Nu am urmărit niciodată chip actorului –multe replici vin din spatele camerei, sau actorii nu sînt în perimetrul scenei. Ne-am făcut o trategie din a filma actorii din spate. Am renunțat, treptat, la tot ce ar fi putut fi considerat prea drăguț, pra regizat, inclusiv la zăpada frumoasă care cade la sfîrșitul ultimei scene. Am încercat să ne axăm pe emoție și adevăr.

 

 

 

respiro@2000-2004 All rights reserved