Vasul

 

de Adrian Ioniță

 

 

 

Cu câțiva ani în urmă, într-una din obișnuitele mele pelegrinări prin magazinele de antichități, am cumpărat un  vas de bronz de o frumusețe deosebită. Vasul  provenea din Cambodgia și a fost creat în secolul al V-lea e.n., să servească ca altar într-un sanctuar din Angkor Borei, un centru cultural important din  regatul Nokor Phnom. Se spune că vasul, numit de budiști kalasha, conținea amrita, elixirul imortalitații. Benzile decorative reprezentând frunze de lotus și perle, forma, contururile și patina superbă, erau motive suficiente ca să mă convingă să îl cumpăr însă, trebuie să recunosc că discuția pe care am avut-o cu anticarul despre simbolistica vasului în cultura orientală a fost determinantă. În mintea sa, vasul era nu numai un vestigiu de civilizație apusă, dar și un monument spiritual al gândirii umane. Intrigat de misterul vasului am hotărât să fac o mică cercetare în jurul său, efort ce s-a materializat în rândurile de față.

Metafora vasului este foarte populară în filosofia indiană, în teoriile despre percepție ale școlii budiste Sautrantika, sau cele de speculație filosofică a unor logicieni ca Dharmakirti sau Dignaga. Motivul său servește și astăzi în școlile budiste sau Advaita, fiind un element de argumentare în probleme de existență/non-existență, parte-întreg, calități și substanță, auto-relevație sau conștiință.  În multe dintre aceste scrieri apar argumente de genul celor descrise în continuare:

Atunci când cineva percepe un vas, există o activitate mentală, și apoi o sistare a ei; apoi o nouă activitate mentală, și realizarea că eu cunosc vasul, sau mai degrabă știu că cunosc vasul, și această cogniție nu pare a recunoaște direct și imediat primul moment de cognizanță. Dacă nici simțurile, nici obiectele externe, nu pot produce auto-relevanța cunoașterii prin ele însele, toată lumea ar fi oarbă și auto-relevanța ar fi imposibilă. Atunci când cineva cunoaște că cunoaște, este obiectul cogniției care este cunoscut, și nu cognizanța că a fost subiectul unui act cognitiv…  Vasul a inspirat și multe argumente legate de creator și creație: dacă este făcut din lut, nu este decât o stare a sa, și atunci când ea se schimbă, putem spune că efectul-vas a fost distrus dar nu și cauza lui, (lutul) care rămâne la fel. Creatorul este văzut ca un agent cauzal precum un olar este producătorul unui vas, cauza materială pentru producerea vasului fiind lutul. Substanța rămâne la fel în toate stările ei și pentru acest motiv, efectele există înaintea operației instrumentelor cauzale. Această idee, pe cât de paradoxală, este foarte populară în fizica cuantică și a dus astăzi la formularea unor teorii a teoriilor care încearcă să găsească legi unificatoare ce funcționează atât la nivel macroscopic cât și la nivel  microscopic. Dar un vas făcut din lut nu este mai mult decât lut, și realitatea sa va rămâne mereu lutul. Este doar o greșeală a imaginației noastre pentru că nimeni nu poate arăta că realitatea vasului este diferită de cea a lutului. Pentru a percepe un vas, avem nevoie de ochi și de lumina unei lămpi, dar pentru a percepe lumina unei lămpi avem nevoie doar de ochi.

 

Budismul a dezvoltat o adevărată doctrină a momentalului: existența este capacitatea de a produce totul. O definiție foarte curioasă. Vasul ales ca exemplu de existență produce niște efecte în momentul prezent care nu sunt identice în trecut și viitor. Dacă generarea realității variază în momente diferite, atunci și obiectele trebuie să fie diferite din moment ce vasul nu produce în prezent aceeași prezentare în trecut și viitor. La acest argument, există desigur obiecția că capacitatea de generare nu poate fi cunoscută atât timp cât efectele produse sunt cunoscute și, dacă capacitatea de a produce efecte este considerată ca existență sau ființă, atunci existența sau ființa efectului nu poate fi cunoscută pâna când nu produce un alt efect, și acest lucru merge "ad infinitum".  Mai mult, dacă toate lucrurile ar fi momentane nu va exista un observator permanent care să observe schimbarea. Ei bine, și acest argument este discutabil. Definiția budistă a ființei sau existenței este desigur "capacitatea". Sămânța este capacitatea de a produce planta și, chiar dacă această capacitate are nevoie de altă capacitate pentru a produce efecte, faptul care a fost perceput rămîne. Deși lucrurile sânt momentane, putem avea concomitență între ele atât timp cât forma lor aparentă nu este diferită. Concomitența dintre două lucruri este bazată pe similaritate și nu este identitate.

O obiecție împotriva momentalismului apare atunci când o cauză este însoțită de anumite contingențe, înainte de a produce efecte; de exemplu sămânța are nevoie de pământ și apă, printre altele.  Răspunsul la acest argument ar fi că sămânța nu există înainte, și efectul se produce după ce apar aceste contingențe dar, că există un fel de efectivitate a unui “moment-sămânț㔠particular, care produce atât condițiile cât și efectul (plantă).  Doctrina momentalismului este un corolar direct al metafizicii budiste și a fost foarte criticată de școlile budiste care au urmat-o deși, budismul nu a crezut niciodată că ceva este permanent. Noțiunea de permanență este derivată din noțiunea de permanență a Sinelui, dar și aceasta este refutată de budism. Ceea ce apare ca Sine, este un mănunchi de emoții, idei și tendințe active, manifestate într-un anumit moment, pentru ca în momentul următor să se dizolve și să facă loc altui mănunchi determinat de cel precedent, și așa mai departe...

În afară de emoții, idei și tendințe active, noi nu putem descoperi un Sine separat sau un Suflet. Aparența iluzorie a Sinelui este un produs-combinație a tuturor ideilor, emoțiilor, etc., iar conștiința Sinelui este un produs-rezultant al acestor combinații într-un anumit moment. Faptul că îmi amintesc că am existat pentru mult timp în trecut, nu demonstrează existența unui suflet permanent pentru aceeași perioadă de timp. Când cineva spune “acesta este vasul acela”, el îl percepe cu ochii într-un anumit moment, dar faptul c㠓vasul acesta” este la fel cu “vasul acela“, este un fapt care nu poate fi perceput de simțuri.  Este evident că memoria “acelui vas” se referă la un vas perceput în trecut, pe când “acest vas” este un vas care se află în fața ochilor săi.  Între obiectele memoriei cu referire la trecut și cele percepute în prezent, există un fel de iluzie care ne face să le considerăm identice. Această observație este adevărată și atunci când vorbim de suflet. Deși în fiecare moment obiectele suferă disoluții și dispar, ele par să persiste datorită acestei iluzii ale permanenței, care ne face să uităm că până și noi nu mai sântem la fel, că trupul trece în permanență prin modificări, schimbări, sau distrugere.

Un lucru, după budiști, este un fel de conglomerat de caracteristici în permanentă schimbare. Existența este producerea unui efect, și orce schimbare a efectului este o schimbare a existenței. Fiecare moment este asociat cu un alt efect; dacă lucrurile ar fi permanente toate modificările și schimbările nu ar avea nici un rost. Existența vasului devine cunoscută prin impresia pe care a lăsat-o asupra minții noastre. Daca vasul nu ar avea această putere am putea spune că el nu există…

Ajuns în acest punct, m-am ridicat de la masa de scris și am aruncat o privire asupra vasului. În toți acești ani de când l-am cumpărat, a rămas același, poate doar patina a schimbat un ton de culoare, altfel, se “prezint㔠tot atât de glorios în fața ochilor mei ca și în ziua în care l-am adus acasă. Dacă s-a schimbat totuși ceva, s-a schimbat în mine; de câte ori torn apă în el, simt că oglinda sa mă absoarbe în imortalitate, cu pământul, cu cerul, cu stelele și tot acest univers.

 

Chicago, 2007

                      

 

respiro@2000-2007 All rights reserved