Fidelio

 

de Adrian Ioniță

 

A tăiat un contur generos în cadrul usii. Cabina de machiaj devenise mică de parcă ne aflam într-o colive cu pereți de cauciuc. Totul era o formalitate. Lumea știa acest lucru și se întreba de ce, înainte de spectacole, veneai să mă vezi. Singur. Cât n-ar fi dat unii, să știe ce vorbeam sau care este secretul acestui ritual ciudat. Mi-ai aruncat  o privire piezișă  pe sub sprincenele umbroase și te-ai așezat pe scaun. Știam amândoi că va urma un scâncet de lemn uscat. Era singura piesă de mobilier care nu a fost înlocuită după renovare. Cântăreții de operă au superstițiile lor, și scaunul de machiaj este una dintre ele. Oglinzile  mesei te-au aruncat cu un metru în spatele lor. Un creuzet cu trei fețe, luminat ca un pom de Crăciun. O muscă leneșă ieșită din hibernare s-a învârtit prin fața fotografiilor vechi de pe pereti, după care a căzut obosită în borcanul meu de alb. Ai ridicat sprinceana a mirare și ți-am răspuns cu o ridicare de umăr. Prin fereastra întredeschisă se auzea sunetul strident al unei ambulanțe.

"Numai la tine se poate  întimpla așa ceva.  Îmi amintește de o conversație pe care am avut-o cu un muzicolog din Tuva despre khoomei, una dintre cele mai vechi forme de a cânta, daca nu cea mai veche. Am încercat și eu dar m-am lăsat pagubas. E ca si cum ai cânta în timp ce faci gargară cu lapte de capră.  Ai nevoie de șapte corzi vocale aranjate-n solz de pește ca sa scoți subtonalele lor. Ca să înțelegi, adaugă la asta un sunet pitit într-un buzunar ascuns al gâtlejului scos când nu te aștepti. L-am intrebat cum s-a născut khoomei, și dupa trei basme, și alte doua teorii despre laringe, muzicologul mi-a mărturisit că nu știe.

I-am spus că minte  și nu vrea să-mi spună adevărul. În cele din urma , după ce m-a făcut să jur  că nu voi spune nimănui secretul, mi-a  povestit că un cioban  de pe podișurile Mongoliei devenise celebru  pentru  obiceiul său de a  face vocalize lungi. Se practica pe vremea aceea ca un fel de psihoterapie, nu mă intreba pentru cine  sau de ce.  Cert este că într-o zi, în timp ce  iși demonstra talentul cu gura larg deschisă, o muscă  absorbită în curentul de aer al vocalizei i-a intrat în gât. Așa s-a născut khoomei. Poți să crezi una ca asta? "

 

Nu vreau sa schimb subiectul, dar ai văzut circul de la televizor?

 

"Am oroare de înmormântări.  Peste tot omagii,  tributuri, exorcizări, identificări,  melodramă, festival curat. Un singur lucru m-a lăsat perplex de câte ori a trebuit să particip la ele. Organizarea. Nici nu te răcești bine și totul pare atit de bine pus la punct de parcă ar fi un concert la Scalla. Nu glumesc. O simultaneitate înspăimântătoare. Pe de altă parte e și de așteptat. Am exersat momentul de câteva ori.  De câte ori ne-am văzut în ultimele săptămâni, de trei, patru ori? Ii invidiez pe cei care mor subit. La mine a fost un proces conștient. Îl simțeam în toate măruntaiele. Sunt un om care a lucrat toata viața cu vibrațiile. Le simt până în degetul mic de la picior. Cu toate acestea, până în ultimul moment mi-am refuzat tentația de a investiga ce se întimplă. M-am ocupat cu tot felul de prostii, incercind sa fac pe organizatorul lucid si competent, notari, avocați etc.  Pierdere de timp. Acceptam moartea ca pe un anotimp sau o năpârlire periodică. Stăm cu picioarele larg deschise în celebrarea vieții și a nașterii , facem filme care încep cu un spermatozoid care bate la ușă pina când bim-bam-bum scoate prima arie pe gură, însă nimeni nu a studiat cu seriozitatea moartea. Mozart? Da!  Însă câți înțeleg? Dacă nu ar exista acest filtru misterios, orice notă din Requiemul său ne-ar fi ucis.

 

Cum a fost?

 

Cum să fie?  Parca nu stii.  A fost cât se poate de stupid. Toți vorbesc de un tunel , de vârtejuri , retrăirea vieții  dalla fine al capo, vrăjeli, baloane... Dar nu pot să spun că ceea ce am simțit eu este mai adevărat, pentru că  fiecare  moare diferit.  E un proces în care percepția și memoria se încalecă. Practic nu murim ci  încetăm să trăim,  cu alte cuvinte încetăm să percepem că viața continuă. Știm amândoi acest lucru, n-are sens să il repet. Nu știu exact când am murit, dar știu că  visam . Asta vrei să auzi?

Eram la o recepție în Havana unde trebuia sa țin un concert.  Dintr-un motiv bizar se pare că toata lumea vorbea în ebraică.  Față de alte recepții la care am participat  aceasta se deosebea doar prin faptul că nimeni nu mă băga în seamă.  Un lucru neobișnuit, care ar fi trebuit să îmi trezească suspiciuni însă  atenția mi-a fost distrasă de Fidel Castro care s-a apropiat de mine și a început să îmi povestească de colecția lui de trabuce.  M-a luat de braț și m-a condus într-un humidor gigantic în  care  mii de cutii de trabuce erau așezate precum cărțile într-o bibliotecă. A scos o cutie de pe un raft și mi-a înmânat-o  spunându-mi că este un cadou  și un omagiu.  Pe cutie scria Fidelio și conținea singurele țigări de foi albe pe care le-am vazut in viatza.  Sau pe care am crezut că le-am văzut in viață."

 

Un zgomot ciudat ne-a făcut să ne îndreptam simultan privirile spre borcanul de alb .  Musca  se ridicase din borcan ca un jet propulsat vertical,  desenând trei linii cretoase pe oglindă. Apoi sunetul se stinse, si  ea căzu înapoi îngreunată de culoarea smântânoasă.

 

"O fi din Mongolia" adaugă Pavarotti și se ridică de pe scaunul ce se destrămă pe podeaua inundată. In oglinda motorinei  ce vibra culori metalice pe apă,  se vedea o lojă din care Dumnezeu arunca rotocoale de fum.

                                   

 

respiro@2000-2007 All rights reserved