Visătorul

 

de Adrian Drăgan

 

Visase că se plimba, în lumina unui răsărit parcă fără sfârșit, pe țărmul mării, cu Iisus.

Iisus era lângă el și mergeau pe țărm, fără să-și zică nimic. Valurile se spărgeau de gleznele lor și ei mergeau în tăcere. Briza, țipetele pescărușilor, mirosul mării și, lângă el, Iisus…

Când a terminat de povestit visul, domnul Rădulescu a zâmbit. În birou forfota încetase ca prin farmec, parcă și muștele amuțiseră și doar o fereastră deschisă scârțâia timid.

“Aș vrea să am și eu un vis ca ăsta” a murmurat doamna Ghițulescu. Cafeaua din ceașca se răcise.

Atunci i-a venit domnului Rădulescu ideea care avea să îl facă faimos în oras. Oamenii nu visează ce vor, adesea se întâmplă chiar ca visele lor să fie rele și urâte – de ce, atunci, să nu își comande și cumpere vise frumoase, pe care să le viseze de plăcere?

Domnul Rădulescu și-a început cariera de visător cu un anunț scurt în rubricile de mica publicitate ale ziarelor: Domn serios, vând vise la comandă. Urma un număr de telefon.

Și dupa publicarea acestui anunț in “România liberă”, telefonul domnului Rădulescu a început să sune tot mai des și tot mai des.

Înainte nu suna decât de cateva ori pe an: de diverse sarbatori, când cele câteva rude care își mai aduceau aminte de existența lui îi faceau urarile conventionale, de ziua lui sau din întamplare, când cineva greșea numărul.

Această tăcere se datora însăși discretei existențe a domnului Rădulescu. Era un celibatar fără trecut glorios, fără prea mulți prieteni și fără mari ambiții. Lucra de vreo douăzeci și ceva de ani la CEC, unde era cașier. Natura meseriei îi scosese mii de oameni în față, dar acest șuvoi care se perinda prin dreptul ghiseului unde lucra domnul Rădulescu nu lasase nimic in urma, poate în afara dexterității de a număra banii. Banii altora, căci domnul Rădulescu era un biet funcționar public cu un salariu modest ca și el, ca și paltonul său cenușiu pe care nu îl schimbase de ani buni sau ca locuința sa de pe Strada Odessa, o căsuță bătrânească, de pe la începutul secolului, cu trei camere și o curte năpădită de buruieni.

Nici vecinii, nici colegii de muncă nu puteau spune prea multe despre domnul Rădulescu, dacă cineva i-ar fi întrebat ceva despre respectivul (dar nimeni nu a făcut-o vreodată), ar fi ridicat din umeri și ar fi spus că e un om cumsecade, dar și asta numai după ce s-ar fi gândit câteva clipe întrebându-se “care Rădulescu?!”

Un om cumsecade și nimic mai mult – căci cine să știe noptile fantastice ale modestului cașier de la CEC?

Nopțile lui erau, poate o compensație a zilelor sale monotone și identice petrecute în cusșca straâmtă a cașieriei de la CEC, de o fantezie debordantă. Și nu vreau să spun că în timpul nopții domnul Rădulescu se deda la ceremonii magice, orgii sau alte experiențe halucinante, ci doar că dumnealui visa fastuos, fabulos, fantastic.

Visa atât de frumos încât toată viața lui discretă despre care nimeni nu putea sa zică altceva decât o ridicatură de umeri, era o anticameră la lumea nocturnă a visului. Domnul Rădulescu trăia timpul diurn placid, ca în somn, pentru că toata ziua în care număra bani și semna chitanțe nu făcea de fapt altceva decât să aștepte vremea magică a visului. Parcă trăia de fapt în vis și ziua nu era altceva decat un lung somn sau poate un preț de plătit pentru miracolul nocturn pe care îl astepta cât soarele strălucea pe cer.

Dar ce visa domul Rădulescu?  Ei bine, casierul nostru făcea în vis turul grădinilor suspendate și iși petrecea adevărate sejururi delicioase în paradisul Islamic alintat de șaptezeci de hurii, se înfrupta din grădina hesperidelor și cânta cu îngerii cântece de slavă (cu ocazia sărbătorilor religioase), descoperea paradisul terestru căutat de conquistadori și se căsătorea cu Regina din Saaba, era alintat de Cleopatra și se plimba de mână cu Mona Lisa într-un peisaj boticellian… și așa mai departe, în fiecare noapte un vis încântător îi justifica existența obscură.  

Așa că atunci când doamna Ghitulescu a șoptit, cu cana de cafea in mana, ca ar vrea sa aibă și ea asemenea vise, domnul Rădulescu a fost străfulgerat de revelație: el avea darul viselor și, ca un bou, nu profitase deloc de el până atunci. Era euforic și disperat în același timp… Euforic pentru ca își dădea seama că e proprietarul absolut al unei adevarate mine de aur și disperat pentru nesfarșitii ani de anonimat în care iși ignorase comoara. Cum putuse să fie atât de orb, atat de prost până la urmă, cum putuse să fie chiar atât de egoist? Cum de nu se gândise să își împartă darul și altora, ah, cum de putuse să își rateze jumătate din viață?

Simțea că se sufocă în biroul îmbâcsit și a țâșnit afară aruncând în aerul imobil hârtiile și dosarele care îi fuseseră până în acea clipa piatră de mormânt. A fugit pe strazi ca în vis, descheindu-și cămașa și aruncând cât colo cravata regulamentară, a fugit la nimereală până a obosit, căci nu mai era nici tânăr și nici sportiv nu fusese vreodată, și a obosit în dreptul unei terase la ale carei mese înca nu stătea nimeni. Îi era teribil de sete, mai ales de o bere băuta în timpul programului, nu iși permisese niciodată așa ceva, poate doar în vis… S-a așezat la o masă și a comandat o sticlă de vin și una de apa minerală, pentru a încropi un reconfortant șpriț de vară. Bea și își savura avant la lettre noua viață, careera gata să înceapă.

Chiar in acea zi a publicat un anunț in care iși oferea visele.

Succesul nu s-a lăsat așteptat, se pare că lumea e înfometată de vise frumoase.

Primul client a fost un fotbalist care nu mai înscrisese de unsprezece etape și, pentru că era complet ieșit din formă, ajunsese rezervă la echipa sa. Încercase de toate – călugări, vrăjitoare, amulete – și nimic nu reușise să îl conducă iarăși spre gol și glorie. Așa că își dorea acum, resemnat, să marcheze măcar în vis. Și intr-adevăr așa a fost: domnul Rădulescu i-a oferit cel mai frumos meci din viața sa, un meci cu tribune pline și în care el, atacantul lovit de sterililitate, a înscris nu mai puțin de șapte goluri. Tribunele îi scandau numele, coechiperii țl purtau pe brațe și lumea întreagă era a lui… Ca și golurile din meciul visat, clienții au inceput să curgă.

Astfel, femei timide și nefericite de sărăcia cotidianului care contrasta atât de mult cu ah! dorințele și generozitățile lor sufletesti, care își doreau o cină romantică sau măcar o plimbare cu Alain Delon sau alți actori faimoși, au avut parte în fine de croaziere cu starurile mult râvnite, de nopți de dragoste răvășitoare și de alte delicii.

De altfel, aceasta categorie de vise era cea mai cerută, și prin ele domnul Rădulescu a dăruit multor barbati experiente erotice care mai de care mai fierbinti cu Brigitte Bardot, Madonna sau anonime (dar dorite) vecine.  Nici femeile nu se lăsau mai prejos, ele cerandu-i lui Rădulescu dragostea în toate felurile ei. Experiența erotică atât de modestă până atunci a visătorului a ajuns fabuloasă, iar el insuși un fel de enciclopedie a fanteziilor, dorințelor și preferințelor oamenilor de ambe sexe, un depozitar al practicilor amoroase a caror varietate l-a copleșit. În visele lui a asistat la toate felurile de împreunare imaginabile. Orgii, sado-masochism, homosexualitate (masculină și feminină), incest și așa mai departe, unele chiar mult mai departe – nici una dintre metdoele de a atinge extazul erotic nu i-a rămas necunoscută și neexplorată.

 

Erau însă și alte feluri de vise. De exemplu veneau la el artisti părăsiți de muză care visau geniu și glorie și care au avut în fine parte de vernisaje spectaculoase încununate de succese răsunătoare, transpuse în paginile jurnalelor și în conturi bancare care creșteau amețitor, direct proporțional cu faima geniilor visate, scriitori ratați care în visele lui Rădulescu au epuizat tiraje de milioane de cărți nescrise în realitate, funcționari avansați la propriu peste noapte, adică peste noaptea in care Rădulescu le visa mărirea...

Printre cazurile mai interesante s-au numarat cel al unui taximetrist care și-ar fi dorit să fie pilot de Formula 1, și domnul Rădulescu i-a facut rost de triumful pe circuitul de la Monza, unde taximetristul a depășit patru foști campioni mondiali, a alergat cu sute de kilometri pe oră și în cele din urmă a sorbit de pe podium binemeritata șampanie care se revărsa pe creștetul său și cel al unui professor de chimie care în timpul liber căuta în laboratorul școlii la care preda formula pietrei filosofale și care a reușit în visul vândut de Rădulescu să afle în fine obsedanta formul㠖  și ce a urmat nu poate fi exprimat în vorbe, domnul profesor nu a putut zice, apoi, decât că a fost ceva “de vis”.

Dar nu numai viețile clienților domnului Rădulescu s-au îmbogățit cu tot ceea ce aceștia își doreau. Viața domnului Rădulescu însuși avea să devină alta. Dacă înainte ea era categoric împarțită în două mari continente, cel mirific al visului și cel searbăd al realității diurne, acum nu mai exista decât o viață pentru domnul Rădulescu: visul. Căci clienții erau atât de numeroși încât el nu mai avea pur și simplu timp să se bucure de averea pe care o strângea din exploatarea harului său – și nu era numai asta: ci, pentru că își acceptase soarta de visător ca pe un dar și o misiune, domnul Rădulescu pur și simplu nu se putea îndura să refuze pe cineva, și pentru că nu refuza pe nimeni, împărțind generos visele, nu mai trăia decat visând. Visând pentru alții, visând visele lor. În scurtele pauze dintre două vise, zăcând în patul său din cameră cu storurile trase unde își primea clienții, domnul Rădulescu se întreba dacă nu e cazul să stabilească un anumit orar al ședintelor sale, dar niciodată nu reușea să o facă, zicându-și că nu îți poți exercita talentul, menirea, cu program… Între un vis și altul a înțeles că de fapt darul pe care se bucurase atât să îl descopere era de fapt… nu, nu blestem, ci jertfă, că harul său îi era sacrificiu. Visa pentru alții așa cum sfinții trăiesc rugându-se pentru alții sau vindecând pe alții; și visele nu îi erau mereu sublime, adeseori visa monstruozități de care nu ar fi crezut vreodată în stare mintea unui om, a ezitat să accepte vise de omor și viol și tot felul de blestemății, dar a cedat lor zicându-și că poate, astfel, va elibera mintea celui ce își dorea să comită acele fapte abominabile. A fost cumplit, la început. Aceste vise erau, pentru mintea lui normală, niste coșmaruri înfiorătoare, cu care nu s-a împăcat sau obișnuit niciodată, ci doar le-a acceptat, întotdeauna însă ca pe o cruce aducătoare de dureri și, Doamne ajuta, de mântuire. Prima data a fost când o copilă de cincisprezece ani i-a cerut un vis în care ea, cu mâna ei subțirică și albă ca de înger, să își hăcuiască familia pe care, din pricini neștiute, o ura. Domnul Rădulescu a fost tentat să refuze și, mai mult, să o dea pe micuța clientă pe mâna poliției, dar nu și-a lăsat gândul să devină faptă căci nu avea nici o probă și… și, mai ales, visul putea fi leac pentru fetița care aștepta cuminte lângă patul lui. Așa că, asemenea unui sfânt care ia asupra sa păcatele celor ce îl supun la chinuri, a primit și dat mai departe visul acela monstruos, care l-a îmbătrânit și înfricoșat, care i-a smuls urlete de groaza și lacrimi de milă…Au urmat altele și niciodată nu a putut spune ca s-a obișnuit cu ele… Unele, deși teribil de necuviincioase, nu erau întru totul neplăcute, e drept – este vorba de visele vicioase, de care am mai pomenit, și care, deși șocante, au fost acceptate mai ușor de visător. Dar cel mai interesant aspect legat de aceste vise erotice era dat de cei care le comandau – niciodata nu și-ar fi imaginat, de exemplu, domnul Rădulescu că o judecatoare respectabilă și încă tânară visa să fie posedată concomitent de trei bărbați și un cal, sau că un gardian de pușcărie se lăsa in vis cu voluptate supus unei pedepse sodomice de către deținuții pe care îi păzea…

Între atâtea vise, viata domnului Rădulescu devenise pustie cu desăvârșire. Își angajase o secretară care s-a îmbogățit de pe urma lui și a cărei șingura misiune era aceea de a-i servi, între două vise, masa și de a se ocupa de gospodărie. În rest, Rădulescu, zăcea în pat și visa, dedicat misiunii sale de visător de serviciu.

Într-o seara, dupa ce visase pentru un pescar amator capturarea unui rechin în Dâmbovița, un client foarte înalt, atât de înalt încât trebuia să stea aplecat în cameră, și-a făcut apariția lângă patul lui Rădulescu. Poate pentru că în seara de toamnă lumina era puțină, Rădulescu nu a reușit sa îi deslușească defel chipul, care îi părea ascuns de un abur luminos. Clientul i-a șoptit că dorea ca Rădulescu să viseze… totul.

Ciudata comandă l-a smuls pe visator din veșnica-i somnolență. Cum adică… totul? S-a ridicat nițel din pat ca să vada mai bine pe bizarul client, și atunci acela și-a dat jos pardesiul lung și aripile i-au fâlfâit în penumbra înserării.

Epuizat și fericit, Rădulescu s-a prăbușit în perne și a visat, din nou, pentru el, a visat o cameră cufundată în penumbra înserării în care un bărbat care zăcea într-un pat visa o cameră cufundată în penumbra înserării în care un bărbat care zăcea într-un patvisa o cameră cufundată în penumbra înserării în care un bărbat care zăcea într-un pat visa o cameră cufundată în penumbra înserării în care un bărbat care zăcea într-un pat visa o cameră cufundată în penumbra înserării în care un bărbat care zăcea într-un pat visa o cameră cufundată în penumbra înserării în care un bărbat care zăcea într-un pat visa o cameră cufundată în penumbra înserării în care un bărbat care zăcea într-un pat visa o cameră cufundată în penumbra înserării în care un bărbat care zăcea într-un pat visa o cameră cufundată în penumbra înserării în care un bărbat care zăcea într-un pat visa o cameră cufundată în penumbra înserării în care un bărbat care zăcea într-un pat visa o cameră cufundată în penumbra înserării în care un bărbat care zăcea într-un pat visa o cameră cufundată în penumbra înserării în care un bărbat care zăcea într-un pat visa o cameră cufundată în penumbra înserării în care un bărbat care zăcea într-un pat visa o cameră cufundată în penumbra înserării în care un bărbat care zăcea într-un pat visa o cameră cufundată în penumbra înserării în care un bărbat care zăcea într-un patvisa ca se plimba, in lumina unui rasarit parca fara sfarșit, pe țărmul mării, cu Iisus.

Iisus era lângă el și mergeau pe țărm, fără să-și zică nimic. Valurile se spărgeau de gleznele lor și ei mergeau în tăcere. Briza, țipetele pescărușilor, mirosul mării și, lângă el, Iisus… A fost ultimul său vis.

                             

 

respiro@2000-2007 All rights reserved