proza
poezie eseuri arta film

Ultimul diamant al coroanei

 

de Bogdan Suceavă

 

 

  La prima oră a dimineții mama i-a adus la capul patului cafeaua și  cornul prăjit, însoțit de margarina dietetică și marmelada fără zahăr.

A mîngîiat-o pe păr și a privit-o cu dragoste. “A îmbătrînit fata mea”,

și-a spus mama.

Edith i-a mărturisit prima dată mamei sale convingerile ei comuniste în vara anului 1968, pe cînd era în colegiu. Mama nu a fost îngrijorată decît treizeci de ani mai tîrziu, cînd a remarcat că nimic din ardoarea pasiunii politice de odinioară nu s-a stins, ci s-a adăugat oboselii și decepțiilor anilor pînă ce au izvorît o nouă interpretare marxistă asupra societății americane și a istoriei. Punctul de vedere oficial al Edithei. Chipul candid al domnișoarei brunete cu ochi migdalați se schimbase, prietenii de altădată fuseseră demult uitați și toate rănile inimii cicatrizate într-o solitudine sincronă doar ceasului înserării. Totul se decolorase – în afara pasiunii pentru Iosip Broz Tito și crezul comunist. Căci Edith nu era o comunistă obișnuită, ci o devotată a cauzei titoiste. Avea teoriile ei despre cum ar trebui guvernată o federație. America, cea de astăzi, stătea foarte rău.

- Nu am visat nimic toată noaptea, mama.

Edith locuia foarte aproape de campus. Cumpărase casa acum zece ani, în perioada cînd situația ei academică s-a clarificat și cînd i-a devenit clar că va îmbătrîni în acel oraș. Plătea încă rate pentru casă la finele fiecărei luni. Rebela de altădată preda acum cursul de Istorie a Culturii și Civilizației Americane, în discurul căruia se simțea ca acasă. Improviza mult în timpul prezentării și își expunea fără teamă opiniile asupra capitalismului. Orele ei semănau mai degrabă concertelor Sandrei Bernhardt decît unui discurs academic. Improvizație, conexiuni culturale și ritm. Trecăndu-și mîna prin păr, în fața unui amfiteatru arhiplin, spunea:

- Capitalismul pur și simplu nu lucrează. Nu merge. Indivizii nu sunt programați pentru concurență, așa cum sunt corporațiile, după cum indivizii nu sunt obligați să înghită tonele de reclamă comercială ale culturii pop, devenită peste noapte exponentă a capitalismului. Nicicînd n-au fost mai mulți factori de presiune culturală asupra omului liber. Vrei Michael Jackson, ți-l reprezinți doar la pachet cu Pepsi Cola. Vrei drepturi individuale, trebuie să le iei la pachet cu George W. Bush.

Pentru o astfel de frază fusese invitată la o discuție în biroul decanului.

- Draga Edith, îi spusese acesta privind fix în cafea, cred că avem cu toții opiniile noastre. Cred ca spațiul universității nu e pentru a ni le expune și pentru a face presiuni de indiferent ce ordin asupra studenților. Cred că la ora cînd aveai de discutat Toni Morrison și, din cîte am fost noi informați de unii părinți ai studenților…

- O, nu, i-a răspuns Edith, discuția asta nu are cum să mă sperie. Știu că procesul meu de titularizare nu e încheiat. Știu că mai am doi ani. Dar pînă la a-mi reține opiniile e cale lungă. Eu voi preda adevărul, întotdeauna. Copii din amfiteatru sunt mai puri decît își imaginează unii. Ei sunt mințile nepervertite ale Americii de mîine. Asta să fi rămas din visul american ? Amenințările voastre voalate ?

În dimineața aceea mama a mai mîngîiat o data fruntea Ramonei, care s-a întors către ea. Mama dorea s-o trezească frumos. Zise:

- Astăzi predau la prînz. De ce m-ai trezit acum ?

Vocea ei era răgușită și baritonală. Mama i-a răspuns:

- Mi-ai spus că vrei să mergi undeva. Ai spus ceva de un consilier, dar am uitat unde.

Mama îmbătrînise. Mama trecuse de optzeci de ani. Mama dorea numai binele fetei ei frumoase, pururi tînără și cu ochi migdalați.

- O, făcu Edith. Cred că îmi aduc aminte.

La prima oră a dimineții obrazul ei era măsliniu și ridat, ca al unei indience bătrîne. Din fericire găsise toate remediile moderne ale problemei: cămăși albe, care contrastau plăcut tenului, rimel potrivit, cremă de ten care ștergea umbrele, ruj moderat (unele rujuri ar putea fi cancerigene, nu din acelea; alte rujuri fuseseră testate pe animale, nici din acelea). Remedii curate, pure.

Se ridică în capul oaselor și o cuprinse în brațe pe mama.

-         Ce ai spus ?

-         Nimic, îi răspunse Edith, nimic decît că sunt foarte obosită.

Diagnosticul de oboseală cronică fusese pus abia în urma cu trei ani, după primul ei an sabatic, dar primele urme datau încă din era președintelui Johnson. Nopțile de veghe și focurile de protest peste care năvălise poliția călare. Atunci Edith stătuse închisă trei zile în decursul anchetei. Un avocat din oficiu care a sfîrșit prin a se îndrăgosti de ea. De ochii ei neobișnuiți. Ea l-a înjurat în sala de ședințe, cînd onorata instanță se afla în pauză. Pe o peliculă a poliției fusese surprinsă strigînd: “One, two, three, four, we don’t want your fuckin’ war” și demontînd în același timp o gură de apă a pompierilor. Pînă la urmă a fost lăsată în pace, deși se putea demonstra că a produs daune bunului public. Atunci nu dormise cinci zile și cinci nopți. Era obsedată că va fi violată în închisoare.

Acum dormea uneori și paisprezece ore pe zi. Mai precis de cînd Edith era mai bolnavă ca mama.

- Da, iubito, știu, îi răspunse bătrîna.

- Dacă n-ai fi tu, mama, aș fi foarte singură.

Mîna dreaptă căută cana de cafea. Gustul era foarte amar în dimineața aceea. Mai amar ca de obicei.

 

 

În fața ferestrei, Edith privea casa de vis-à-vis.

- N-au mai fost scandaluri de ceva vreme, mama, îi spuse bătrînei sorbind din cafea.

- Așa e, zise ea.

- Nu l-am mai văzut pe tînărul acela obraznic de o bună bucată de timp.

Nu știa altceva decît să dea muzica atît de tare încît se auzea pînă la noi.

- Negrul acela ? întrebă mama. Cel cu care te-ai certat de cîteva ori și căruia i-ai strigat că ar fi mai bine să crape ?

- Da, zise Edith. Acela tuns la piele, cu bluze largi. Un tip cu privire foarte ciudată. Parcă era diavolul.

Gustul cafelei începuse să revină la normal. Ziua se întorcea ca un șarpe: curgea în tiparul ei obișnuit.

 

 

Înainte de ieșirea pe autostradă e un doc cu piese de schimb al unei firme de camioane. În spatele lui un loc larg de parcare, în fața unei barăci pe care scrie: “Texeira, Indian Fortune Teller”.

Edith a oprit Chevrollet-ul chiar în fața intrării. Se dădu jos din mașină și privi ceasul. Era în întîrziere, dar nu prea mult. Deschise ușa de lemn vopsit în galben și pătrunse într-un hol neutru, asemănător celor din barăcile companiilor de închiriat mașini. O perdea grea cu motive navajo se vedea în stînga.

- Hei, e cineva aici ?

După ce așteptă cîteva clipe dădu draperia deoparte. O încăpere slab luminată în care ardeau lumînări frumos mirositoare, aruncînd umbre asupra unui interior simplu asemănător unui salon japonez.

- Te așteptam, îi spune vocea dintr-un colț.

Bătrîna îi făcu semn să ia loc în fața ei.

-         Am vorbit la telefon cînd am fixat întîlnirea.

-         Știu, zîmbi ea în semiîntuneric, știu totul despre tine.

Îi arătă cărțile de tarot din fața ei, așezate pe masă într-un semicerc larg. Edith nu putu distinge nimic, dar luă loc pe covor acolo unde i se arătase.

- Cărțile au vorbit. Ai avut o viață frumoasă, în care ai cunoscut și dragostea, și ura, în care te-ai îngrijit de toate cîte sunt date omului.

Edith se trase înapoi:

- De ce vorbești așa ? Vorbești despre toate ca și cum ar fi trecut.

Femeia se aplecă spre ea și o privi în ochi cu subînțeles.

- Știu ce visezi noaptea. Știu despre singurătatea pe care o simți atunci cînd nu visezi nimic.

Edith întinse spre ea mîna dreaptă și mîngîie cărțile. Nu știa nimic despre tarot și nu înțelegea nimic din simbolurile acelea.

Credea însă în cultura navajo. Credea că cel mai mare trib din America e depozitarul unor adevăruri profunde, care au răzbit

pînă-n ziua de azi doar pentru a fi deslușite unor inițiați. Se dorea în spațiul inițierii.

Acum cîteva săptămîni au venit visurile. Un cadavru pe un catafalc de ciment, într-o încăpere fără nici o ieșire. Visul s-a repetat de trei ori la rînd. Multă vreme nu crezuse în vînătoarea de vise, despre care se istorisește că era una dintre puterile șamanilor navajo. Pînă într-o zi, cînd a citit într-o reclamă de revistă locală: recent s-a stabilit nu departe de campus Texeira, vestita vindecătoare din Vest, ale cărei renumite calități senzaționale sunt la dispoziția dumneavoastră. Acceptăm plata și prin credit card, nu însă prin cecuri personale.

- Știu că nu îți place lumea în care trăiești, dar că o înțelegi foarte bine. Viața e ca o coroană cu diamante: cum înțelegi încă un lucru în plus, cum mai adaugi diademei încă o strălucire. Ai ajuns foarte departe pe acest drum. Energia astrală din jurul tău este aproape completă. Fluxul tău se simte. Visurile din ultima vreme sunt o dezlegare de taină, sunt despre viață și moarte, poate despre o crimă, poate despre un accident. Tăcerea din anumite nopți vorbește și ea.

Edith duse mîna la buze. Întrebă în șoaptă:

- Mama e în vîrstă. Ar putea fi mama ?

Texeira tăcu.

- Doamne Dumnezeule, făcu atunci Edith, atunci e vorba despre mine ? Crezi ca o să mor ?

Tăcerea se retrase după cîteva clipe:

- Nu știu, spuse vindecătoarea Texiera. Nu știu numele, pentru ca eu nu pot citi decît semnele faptelor. Semnele nu aduc nume, ci sunt ca urmele pașilor pe nisip: anonime. Descrie-mi încă o dată visul tău.

- Doamne, zise Edith ducînd mîna la inimă, sunt atît de obosită.

Ai putea să îmi dai un pahar cu apă ?

Texeira se ridică de pe covor, si îi turnă apă din carafa de pe masă. Edith bău paharul pe nerăsuflate și începu:

- Se făcea ca o deschidere către munte, și o clădire înaltă, cu exterior de cărămidă roșie, cu arhitectură complicată. În această clădire, într-un loc secret, e o încăpere. Această încăpere e izolată de exterior. Acolo, pe un catafalc…

- Înțeleg ! spuse Texeira. Cunosc mai departe. Un cadavru al cărui chip nu se distinge. De unde privești tu această clădire ?

- Din afară, spuse Edith, și parcă de foarte departe. La începutul visului.

- Da. Cred că distanțele mari din visurile tale vin din oboseală. Iar oboseala din preaplinul vieții tale. Dar fără îndoială moartea este atît de aproape. O simt.

Și bătu cu degetul pe una dintre cărți.

Edith întinse mîna și o strînse puternic de încheietura stîngă.

- Îmi pare rău, clătină din cap Texeira, nu știu să-ți spun mai mult.

 

 

 

Locul ei de parcare din campus era rezervat prin permis special. Obținuse acest permis anul trecut, după ce produsese dovada medicală că oboseala ei ar putea influența calitatea cursurilor pe care le predă. Plus certificatul de invalid, obțiunut în aceeași perioadă. Chevy-ul icni scurt atunci cînd îl izbi de bordură. Coborî și se uită din nou la ceas. Doar o întîrziere de zece minute. Dar nu contează. Nu contează.

La intrarea în clădire se întîlni cu decanul. Omul care de ani de zile se interesează pe căi secrete despre ceea ce ea prezintă la curs.

- Bună, Edith, cum merge azi ?

- Bună, spuse, și îl privi atent.

Părea de două ori mai mic decît ea. Scund și îndesat, avea pe creștetul capului o chelie rotundă, ca de călugăr franciscan, care strălucea deasupra unei ființe cenușii. Edith se gîndi că ar putea fi vorba despre moartea decanului. O bucurie secretă îi încălzi inima, ca altădată, în seara aceea de vară, cînd Jack Tigrul – cîntărețul de jazz – o strînsese de pulpe cu o mînă nervoasă. Se gîndi la decan ca la un om mort, și asta îi făcu infinită plăcere. Un exponent perfect al capitalismului corporatist american extrapolat în mediul academic. Gîndul acesta o ajută să-i zîmbească.

- Cred că ai auzit vestea cea nouă, spuse decanul cu un aer secret.

- Nu, îl privi Edith cu îndoială.

- Se pare că Departamentul de Cultură și Civilizație Americană se va contopi cu  Departamentul de Engleză. Scrie în ziarul de azi. Noi nici nu am fost întrebați. E o tăiere de buget, cu anumite consecințe academice.

Se dădu un pas înapoi. De ce i-o spune așa, pe stradă ? De ce o privește așa ? De ce pare a zîmbi așa secret ?

Edith se gîndi dacă nu l-ar putea ucide. Poate prin strangulare. Privi în jur.

- Cine a luat această decizie ?

- Nu e încă definitvă. Administrația a înaintat-o spre aprobare consiliului. Dar nu știu de ce vreunul dintre cei cinci împuterniciți ar fi împotrivă. Chestiunea nu e în mîinile noastre.

- Și ție îți place asta ? Nu o să mai fi decan.

- Cred că fiecare are drumul lui în viață. Nu plănuiam să mor pe funcția asta. 

- Ți-am spus eu că tu gîndești lumea ca pe o junglă și că te simți bine în ea.

Decanul dădu din umeri, ca și cum n-ar fi înțeles despre ce e vorba.

Edith îl privi încă o dată în ochi. Părea sănătos. Dar s-au mai văzut cazuri de oameni aparent sănătoși care aveau ceva incurabil.

 

 

Cursul pe care îl preda marțea și joia se ținea într-o unul dintre cele mai mari cămine din campus: Wonders Hall. Un singur amfiteatru la parter, vis-à-vis de cafeneaua uriașă, cu zeci de mese. Avea de parcurs cîteva sute de pași de la biroul ei pînă la amfiteatru.

Din mijlocul parcării, privi Wonders Hall. Părea o versiune lipită de pămînt a navei spațiale din Star Trek. Abia atunci observă că exteriorul clădirii este din cărămidă roșie. Cum era cladirea din vis.

În fapt, capitalismul operează cu astfel de simboluri. Un exterior simplu. Dar clădirea în sine produce anual un profit de zeci de milioane de dolari: cafeneaua, restaurantul, chiriile studenților care locuiesc în cele zece etaje, reclama rulînd zi și noapte pe panourile publicitare din fața clădirii. Universitatea e o corporație care produce. Dar, gîndi Edith, ce produce de fapt ?

Era foarte obosită. Nu avea chef să predea această oră de curs. Treptele de ciment ale clădirii. Holul bine lustruit, automatul de bani, automatul Pepsi, automatul Snickers. Pașii ei pe podeaua bine lustruită.

Clădirile acestea în care locuiesc sute de oameni au un miros ciudat.

Un miros anonim, dulceag, sufocant, oricat ar inspira gurile de aer condiționat. Edith îl simțea din ce în ce mai insistent în ultimele săptămîni.

Mirosul se amesteca în apropierea cafenelei cu mirosul mizer al produselor de patiserie stătute. Parcă devenea aroma înțepătoare a zahărului stătut și umed.

Trei fete așteptau la coadă la cafea. Vorbeau și rîdeau. Nu păreau să acorde nici o importanță mirosului. Sau poate era ceva ce simțea numai ea ? Edith le privi și își aminti de serile ei fericite de altădată.

Împinse ușa de metal a sălii de curs.

Nu mică îi fu surpriza să constate că amfiteatrul este pe jumătate gol. Se îndreptă către catedră, activă microfonul, și spuse:

- Hei, ce se întîmplă cu voi ? Nu vă place John Steinbeck ? Pentru că asta avem de discutat azi.

- Bine, spuse un tip subțirel din primul rînd, John Steinbeck e OK, doar că în amfiteatrul ăsta e un șobolan mort sub podea și miroase zdravăn.

Cei răspîndiți prin sală începură să chicotească.

Atunci Edith își dădu seama că studenții ar putea avea dreptate. Mirosul acela ciudat ar putea veni chiar din amfiteatru. Corporația a trimis-o să vorbească despre La răsărit de Eden într-un amfiteatru sub podeaua căreia mor șobolanii.

Se va răzbuna.

- OK, spuse ea scoțîdu-și haina și rămînînd în bluza ei albă cu dantele, atunci vom vorbi despre altceva, o temă mai potrivită atmosferei. Vom discuta despre conotațiile anticapitaliste din proza lui John Kennedy Toole. Cunoașteți, întîi de orice altceva, povestea acestui autor ? Biografia lui, a unui om zdrobit de sistemul corporatist ? Trebuie să vă povestească cineva adevărul și cred că e de datoria mea să fac asta.

Povestea Ramonei începu să curgă, asemeni istoriilor din vremea Șeherezadei, cele care țineau pe loc viața și moartea.

Se întrerupse o dată cînd observă că pe mîneca ei dreaptă se vedeau distinct urme de ruj. Cînd oare să se fi pătat ?

Se întrerupse și cînd Valerie, fata subțire și blondă care obișnuia să ia loc în stînga, se ridică și părăsi grăbit amfiteatrul, ducînd mîna la stomac. Ca și cum i-ar fi venit brusc să vomite. Mirosul acesta.

Se mai întrerupse și cînd unul dintre băieți încercă să deschidă larg una dintre gurile de aerisire.

Cele cincizeci de minute au trecut repede. Ultimii studenți au părăsit amfiteatrul. Edith și-a pus haina pe umeri si a încercat încă o dată să șteargă urmele de ruj de pe mînecă. Nu e nimic, va merge direct acasă.

Urcă treptele amfiteatrului. Senzație de oboseală și sufocare.

La ieșirea din amfiteatru, într-un miros puternic, întreg decorul părea schimbat: se părea că o dictatură militară pusese stăpînire pe campus.

Oamenii șerifului erau strînși într-un colț, în jurul unui tip în civil cu o figură fixă. Doi pompieri stăteau de vorbă în fața tejghelei cafenelei. Nu se vedea nici urmă de student. O echipă de asistenți paramedici dădea să iasă din clădire. În dreapta, doi dintre oamenii șerifului evacuau trecătorii din hol. Un sergent întindea banda galbenă pe care scria crime scene.

- De unde veniți, doamnă ? întrebă unul dintre polițiști. Un personaj tînăr, înalt și cu perciuni lungi.

- Ați ieșit din acest amfiteatru ?

Edith se întoarse către el cu aerul de altădată.

- Sunt obligată să răspund ? Dacă ai de formulat vreo acuzație, dă-i drumul.

Tînărul se trase un pas înapoi.

- Doamnă, aici anchetăm o crimă.

Edith se întoarse către sala cea mare a cafenelei și privi zecile de locuri libere, ca și cum ar fi fost niște trupuri golite de viață.

- Deci, acum este vorba despre o crimă, zise ea cu un aer absent.

Personajul înalt făcu semn către un domn în vîrstă, cu pălăria pe cap, probabil șeriful. Acela se apropie și zise:

- Dacă aveți ceva de spus, vă rog făceți-o acum.

- Am simțit mirosul de acum două săptămîni, zise ea. Am ajuns să-l visez nopțile. Au fost multe semne. Nu se poate vorbi despre Hemingway într-un amfiteatru în care mirosul morții e peste tot.

- Doamnă, cu tot respectul, am aprecia dacă ați aduce date relevante asupra situației. Cadavrul este în amplă stare de descompunere. Doriți să participați la încercarea noastră de identificare ?

Ea dădu din cap că nu. Obrazul i se crispă.

- Unde l-ați descoperit ? făcu Edith ducîd mîna la inima.

- În camera frigorifică a cafenelei. Nu mai fusese deschisă din august.

Probabil a rămas încuiat înăuntru. Corpul unui tînăr negru, fără acte la el.

Edith se aplecă și puse mîna pe zid. Simțea că îi vine să verse. Șeriful o susținu de braț o clipă, și ea își reveni. Îi șopti, cu ochii aprinși de febră, ca și cum i-ar fi mărturisit un mare secret:

- Sistemul e făcut să genereze crima. Ar trebui să ne gîndim la asta tot timpul.

Șeriful o privi pentru o clipă foarte serios. Apoi îi făcu cu ochiul și îi zîmbi (lucru total nepotrivit cu situația):

- Conduceți-o pe doamna la aer.

Apoi se întoarse către tipul în civil și îi spuse:

- Campusul e plin de oameni ciudați.

 

 

 

- Alo, mama. Da, voi veni acasă în curînd. Abia de am putere să merg. Nici nu-ți imaginezi ce s-a întîmplat. Îl mai ții minte pe tînărul acela negru care locuia în casa de vis-à-vis și care dădea petreceri ? Petrecerile acelea obositoare, mama. Cred că am vorbit despre el azi-dimineață… L-au găsit mort, mama, îngrozitor, în camera frigorifică de lîngă sala unde predam eu. La ora cînd vorbeam la numai cîțiva pași distanță despre John Kennedy Toole. Nu, mama, nu am văzut cadavrul. Am văzut o fotografie la televizor, cînd am ajuns la birou. La o oră după ce l-au găsit au dat anunțul la știri locale, e chestia zilei. Cum să mai trăiești după una ca asta ? Desigur, mama, o să vin direct acasă.

 

respiro©2000 All rights reserved.
••• design: SGFXstudio •••