proza
poezie eseuri arta film

Zooropa

 

Aș putea să încerc totuși.

Pe un cer alb, un nor alb, pieptănat - pînă să termin de scris acest rînd - pierdut în albul mai mare. Vor rămîne salcîmii, care luați pe felii, vor fi fundaluri pentru guașe japoneze, cu dragoni adormiți de căldura amiezii, pot să pun și niște gheișe cu zîmbetul de neînțeles, cu ochi in dungă, chimonouri multicolore de sub care in pași marunți, delicate, de porțelan, picioare mici. Obligatoriu mici cascade și pavilionul pentru ritualul ceaiului. Mai alătur pe ici pe colo niște copaci uscați, inălțați într-o superbă moarte vegetală pe

ecranul grialbului. Mai tîrziu am să încerc să umplu spațiu dintre această imagine - așa cît de cît superficial creionată - și răsadul de cîrciumărese opulent fardate din care, pe araci albiți de soare ca niște femuri de archeopterix zorele mov se apleacă intransele precum găurile negre din sufletul meu.

 

Nu am nevoie de nici o adiere de vînt.

 

Banda sonoră: Bach.

 

Am schițat zborul zigzagat al unui fluture. N-a prea mers. Asa că voi traversa capacul alb al cerului cu un stol de ciori amuțite-n croncănit.

 

Companion: Dali.

 

Bem rom. Maestrul, nemișcat precum un sfinx catalan cu vrejuri de viță în mustăți, mîna scheletică cu pietre ciudate incrustate-n degete descărnate rezemată pe măciulia de argint a bastonului.   Îmi vine in minte o pînza celebră și o culc pe Anita sub bolta viței de vie.

 

- My Dear Magister what do you think about Lifting the skin of vineyard...

- Oh, gracias Senor.

 

Poate amîndoi ne imaginăm stînd fără chiloței, cu sexul incert, presupunîndu-ne o vîrstă a copilăriei pe care ne-o rescriem acum sub soarele acestui Eden al paștelui mamei măsii de viață.

 

Dar cum să definitivezi să finalizezi o mare Operă cînd don' Jo, trezit din beția de astă noapte de cotcodăcitul agasant al găinilor strigă din șira de paie:

 

- Leano, muierea dracului, unde-ai pus fa estraveralu' ?!

 

Este de ajuns. Rămîn fără de culori, angoasat, însingurat în marginea lanului de porumb cu paharul încins în mînă și cum să-ți descriu toată nebunia vegetală pe care retina sastisită refuză s-o mai primească.

Și-atunci, noroc cu oglinzile înșelătoare în care răsturnat pot începe această scrisoare terminînd-o cu:

 

Dragostea mea,

 

Aș putea să încep...

 

  

 

Stork 1994

 

"Într-un tîrziu m-ai întrebat:

 

- Ai să-mi povestești despre Alcibiade și Suzane ? Despre acel joc magic ?

 

- Uite, privește cerul. Ai să fi surprinsă dar este de un mov pal. Cele doua construcții ciudate se desenează întunecat, este o liniște de sfințenie. Tu ești Suzane iar eu Alcibiade. Îmi culc privirea pe

coapsa ta bronzată albăstrindu-te în acest crepuscul în care amîndoi suntem iluzie.

 

- Da domnul fratele meu, continuă, te ascult vrajită-n patima lui Matei și mă simt picătura de șampanie pe care mi-o prelingi pe sîn. Oare de ce nu te-am găsit in Helgoland ? Ți-am scris de atîtea ori.

 

Cerul din ce in ce mai indigo, stele traversîndu-l, iar noi durînd cît căderea lor. Imi aduc aminte de vălul Mayei care odată ridicat...

 

- ...poate fi stairway to heaven, a șoptit Suzane, și dupa cîteva clipe, sau de două ori trei...

 

- Cand voi fi piatră, fluture sau o sipcă dintr-un gard tot voi mai simți polenul florilor de salcîm pe care ți l-am cules cu buzele de pe pîntecul ființei tale.

 

Cerul din ce in ce, Libra înclinata ca de obicei, Anita iți linge gleznele, joc magic în Kalinderu, cu Evgheni

și balerinele tale, maci, șampanie, troici, ca mai apoi să te culeg din nu știu ce "bombă" cu negri și

prostituate. Nostalgia visului, psihanaliza sinelui, și, în acest scenariu poate intra JJ în Dublin și LD in

Avignon iar ficțiunea o luăm din fiola cu ... De fapt ce suntem ?

 

Mov cerul și noi atît de prezenți în iluzoriu, prabușiti unul într-altul, cine-i Suzane și cine-i Alcibiade ? Așa că am să inventez un nor alb, alungit de o briză cosmică, lama de abur nocturn secerînd semiluna nopților noastre fierbinți în care, răsuciți în așternuturi onirice ne căutăm scoica primordială.

 

Cerul, iată-l lila, dizolvînd și ultimele stele. Cu dunga alburie a zorilor pe iris sunt acum Suzane iar tu ai devenit Alcibiade.

 

Clădirea de astă noapte iși dezvăluie identitatea anostă: un hibrid de siloz și atelier de fierărie, un avorton de cărămidă și metal într-o oază de verdeață.

 

Plantele tale cu frunze ciudate și făr' de flori ne împresoară, ne pătrund clorofila în sînge, cearcănele mucegăiesc sub priviri tot mai fixe și înghețate. Cu ultime gesturi întoarcem cărțile de tarot de pe tăblia mesei și iată:  tu piatră iar eu fluture."

             Poeme de Stephan Jackson

 

respiro©2000 All rights reserved.
••• design: SGFXstudio •••