Traviata pe iarbă

 

de Paul Doru Mugur

 

Cînd am întînit-o prima oară mi-a spus că adoră poezia lui Pablo Neruda și fabulele erotice ale lui La Fontaine, care sunt "un petit secret delicieux" și că ascultă o dată pe lună un fragment din "Le petit prince" în interpretarea lui Gerard Philippe. Mi-a vorbit despre Frieda Kahlo pe care o admira necondiționat și despre Steinwayul ei negru cu capacul frumos lustruit.

Pe atunci locuiam în cartierul latin într-un studiou cu tavan înalt și bîrne din lemn pe 9 rue du Pot de Fer. Această străduță îngustă este perpendiculară pe rue Mouffetard, care e recomandată de ghidurile turistice pentru produsele ei agro-alimentare „de toute la France”.  Toaletele străzii Mouffetard fuseseră renovate de cînd, cu jumătate de secol în urmă, Hemingway cobora să-și bea cafeaua cu lapte în Place Contrescarpe dar, în linii mari, zona nu se schimbase prea mult. Sărbătoarea continua.

Locuia în studioul de vis-a vis, la etajul trei. Rue du Pot de Fer e foarte îngustă, între ferestrele noastre erau doar cîțiva metri. Am făcut mai întîi cunoștință cu Toto, pisica ei, care exasperată de grasse matinée-urile stăpînei care-și ținea jaluzele trase pînă după prînz, intra în spațiul dintre storuri și geam și pîndea, făcînd gesturi caraghioase cu lăbuțele, porumbeii de pe pervazul ferestrei mele din bucătărie.

Pe misterioasa locatară care, după cum am aflat ulterior, venea acasă după miezul nopții și se culca în zori, am văzut-o prima oară într-un week-end la vreo două săptămăni după ce se mutase.

Era o duminică veselă de primăvară și pe cerul înalt și albastru erau răspîndite cîteva scame albe rămase în urma unui avion cu reacție. Trecuse binișor de prînz, și ea tocmai se trezise din somn. Și-a deschis larg ferestrele și cu ochii pe jumătate închiși mi-a fluturat un salut. Purta o pijama bărbătească, cu dungi argintii. Cămașa pijamalei era cu cel puțin două numere mai mari decît talia ei și avea mînecile suflecate. I-am răspuns la salut și am mai schimbat cîteva amabilități. A intrat in baie de unde a reapărut după un sfert de oră într-un kimono de culoare bordeaux și s-a așezat la pian. Fără să se uite pe partituri a început să cînte la pian o piesă foarte vioaie, cred că ceva de Mozart.

Apoi după vreo lună am întîlnit-o pe stradă. Se întorcea de la cumpărături cu sacoșele pline. Am invitat-o la o cafea la barul irlandez din colț. S-a uitat la mine surprinsă. Apoi mi-a zîmbit și mi-a spus că mai bine mergem pe terasa blocului ei de unde se vede o panoramă superbă și putem să stăm și la soare. Am trecut pe acasă, am făcut un duș, mi-am schimbat cămașa, am luat două beri din frigider și apoi am urcat cele cinci etaje cu scări de lemn ale imobilului ei. Balustrada scăriței care ducea pe terasă se clătina ca un dinte de lapte gata să cadă. Terasa era într-adevăr o mică oază în mijlocul clădirilor de beton și a aglomerației cartierului latin. Era plină de ghivece cu ficuși, yuca, cîțiva palmieri pitici și un lămîi cu frunzele lucioase și prăfuite. Își schimbase hainele, era acum în niște jeanși negri și un tricou albastru petrol. Pe spate avea un pull-over roșu din mohair. Pentru prima oară am observat că purta ochelari dar asta o făcea și mai drăguță. "Nu-i așa că e super aici? Plantele sunt ale lui Madame Yolande de la cinci, ea mi-a dat și cheia de la terasă." Mi-a întins o mînă cu degete fine și lungi și s-a prezentat. Mi-a spus că o cheamă Virginie și că este redactor cultural la un post de radio local, că stă pînă seara tîrziu la servici și că cea mai mare parte a timpului liber și-o petrece pe internet sau cântând la pian. I-am povestit despre pisica din fereastră și a rîs. "Toto, este adorabil." Și-a turnat o cafea dintr-un ibric roz cu buline albe și foarte dezinvoltă, de parcă ne-am fi cunoscut de cînd lumea, a început să-mi vorbească despre familia ei. Tatăl lui Virginie, bărbatul pe care îl iubise cel mai mult, murise într-un accident de mașină.

"Absolut stupid. Ca toți bărbații tineri adora viteza. Mama e o femeie absolut remarcabilă. Poate, odată, ai să o cunoști. Tatăl meu a fost singurul bărbat din viața ei.

Mama l-a iubit imens. A fost o dragoste ca în romanele de gară. S-au întîlnit pe treptele catedralei Saint-Louis din Port-de-France. Era în timpul carnavalului din februarie din Martinica, cînd bărbații se deghizează în femei și viceversa. El urca scările, ea tocmai ieșise din biserică, tata purta o rochie roșie cu volane și trenă și pe cap avea o pălărie de paie cu boruri largi. Mama era îmbrăcată într-un costum alb strîns pe corp, avea părul prins la spate și purta joben. S-a oprit și i-a spus că primăvara următoare va avea culoarea ochilor lui. Tata i-a răspuns că asta cu condiția ca în loc de oglindă să o privească pe ea, în fiecare dimineață, în ochi. Așa de romantic! Scena asta mi-a fost povestită de atîte ori că e acum ca un gif animat în capul meu. Mama a fost o femeie foarte frumoasă. În accident a avut fața desfigurată de arsuri dar ochii i-au rămas la fel.”

„Și tu ai ochii negrii, învîrți toți bărbații pe degete... probabil că ai auzit asta de un milion de ori.”

„Mulțumesc, ești drăguț. Ochii mei seamănă cu ai lui tata, numai că el avea ochii verzi. Mai am o soră și un frate. Știi, mama e de culoare frații mei sunt amîndoi albi, doar eu am ieșit cu pielea metisă.”

„Te vezi des cu ei?”

„Nu prea. Fratele meu s-a stabilit în Martinica și îl mai vizitez doar din cînd în cînd în vacanțe iar soră-mea s-a măritat cu un belgian cu care e acum în divorț.

Ticălosul, o înșela de cinci ani cu o coafeză. Soră-mea este doctoriță și au trei copii foarte reușiți împreună. La început a închis ochii din cauza copiiilor și a făcut eforturi imense să-și salveze mariajul dar pînă la urmă nu a mai putut suporta. Cred că e mult mai bine pentru ea așa. Este tînără, frumoasă și inteligentă și poate să se recăsătorească oricînd are chef. Ți-am împuiat atîta capul cu ale mele, zi-mi mai bine și tu ceva despre tine.”

„Nu mi-ai împuiat capul deloc, povestești cu atîta pasiune, îmi face plăcere să te ascult. Sunt informatician și lucrez în cercetare. De un an și un pic lucrez ca post-doc într-un laborator de bio-informatică din institutul Curie, e aici la doi pași lîngă noi, în cinci minute ești acolo pe jos."

I-am povestit despre proiectul de simulare ale genomului uman pe calculator, despre teoria rețelei telefonice, în care fiecare genă e considerată un interlocutor distinct care poate comunica, în principiu, cu oricare altă genă, sensul în care are loc dialogul și natura mesajului fiind influențate de starea rețelei la un anumit moment dat. I-am povestit despre doctoratul din Anglia, despre Edinburgh, despre serile ploioase în care stăteam cu nasul în ecran, ascultînd Led Zeppelin și buchisind la date.

"Studiul genomului e foarte pasionant, e ca un joc misterios, al cărui scop este să-i descoperi regulile.”

„Cît ești de serios, sunt foarte impresionată, întotdeauna m-au atras oamenii serioși. Sunt sigură că ceea ce lucrezi este extrem de complex și pasionant.”

„Rîzi de mine...”

„Ba nu, nu, deloc, plăcerile mele sunt de cu totul altă natură, un pahar de vin roșu, nisipul printre degetele de la picioare pe plajă, mirosul rumegușului din ascuțitori, o nocturnă de Chopin într-o noapte cu lună plină, kitschuri de genul ăsta, oamenii ca tine, tocmai pentru că îmi sunt atît de străini, mi se par fascinanți și mă fac să mă simt stingherită.

Știi, duminica trecută în loc de exercițiile de înviorare, mi-am pus ceașca de cafea pe podea și am sărit, zdup, la loc în pat, și mi-am început și eu "cercetările" mele. Să nu rîzi de mine!

Ce poate fi mai interesant decît să-ți numeri și să-ți clasifici alunițele cărora să le inventezi nume proprii: Astarteea pe antebrațul stîng și Hortense pe umărul drept, să dai nume degetelor de la piciorul stîng: Arin, Ezor, Seril, Toman, Zofer, să inventezi nume pentru vene, artere, tendoane, firele de păr de pe antebrațe, cutele de pe genunchi și cercurile din jurul buricului?

M-am întrebat întotdeauna la ce bun să țin minte toate numele de lacuri, orașe, fluvii, cascade și piscuri de munți. N-am să calc oricum probabil niciodată pe acolo, dar corpul meu, cu ăsta m-am născut cu ăsta mor, nu mai poți să-l schimb, asta e, și atunci mi se pare mult mai normal să-l cunosc în cele mai mici detalii, centimetru cu centimetru, pliu cu pliu, umflătură cu umflătură, pare mult mai normal să-l explorez pe el, căci e aici la îndemînă vizibil și complet necunoscut. Narcisism?

Poți să-i spui cum vrei dar mi se pare infinit mai fascinant să-mi contemplu degetul mic de la piciorul stîng decît mai știu eu ce idee absconsă.

Și apoi cred că o chestiune de bun simț elementar să știi mai degrabă cîte plombe ai în gură decît să reciți numărul dialectelor vorbite de triburile din jurul lacului Tanganika.

De aceea, în baie am o oglindă care ocupă un perete întreg în care pot să mă examinez în toată splendoarea intimității mele. Crezi că sunt cumva obsedată? Am într-adevăr un instinct de proprietate foarte dezvoltat. Am o plăcere imensă să locuiesc în el.

Nu posed nimic în afara lui, în afara acestui corp căruia îi explorez geografia, în afara acestui corp cu senzațiile, cu zumzetul, cu încîlceala, cu tot arhipelagul lui de gînduri răzlețe."

“Nu cred că ești deloc obsedată. Voi femeile sunteți, în general, mult mai senzuale decît noi bărbații. În plus aveți simțurile kinestezice și tactile mai dezvoltate. Așa sunt făcute creierele voastre, știe natura ce face, în mod sigur  asta reprezintă vreun avantaj evolutiv.”

“Voi femeile, noi bărbații”…”Știe natura ce face”...”Creiere, avantaj evolutiv”…”Domnule profesor, teoriile astea sunt super-plictisitoare. Ce e aia femeie sau bărbat? Crezi că numai fizicul contează? Poți avea corp de femeie și psihic de bărbat sau invers. Distincțiile astea sunt artificiale. Orice om cînd se masturbează este androgin. Pentru cîteva momente este simultan și femeie și bărbat.

Cu cîțiva ani în urmă am fost în vacanță la ski și îmi amintesc că într-o seară eram în pat, sub plapumă, cu lumina stinsă, lăsasem fereastra deschisă ca să văd cum ninge afară, în cameră era un frig agreabil și, deodată, mi-am surprins picioarele într-un gest de delicioasă tandrețe: ca să se încălzească, ele se frecau ușor unul de altul, încercînd să păstreze o suprafață cît mai mare de contact unul cu celălalt.

Atunci am fost destul de șocată, mă simțeam de parcă aș fi asistat la un incest: corpul meu în flagrant delict de autoerotism, corpul meu mîngîindu-se pe sine, iar eu asistînd la asta ca la un spectacol pervers.

M-am simțit ca o intrusă față de mine însămi. De aceea, cînd am cîteva momente de răgaz, pornesc în expediție, ca duminica trecută.

Poate că tandrețea față de ceilalți este doar tandrețe deghizată față de noi înșine, poate că actul mîngîierii, de exemplu, este, de fapt, de un profund egoism: mîngîi dar nu numai pentru celălalt ci și pentru mine, mai ales pentru mine, simt suprafața pielii lui atingînd suprafața pielii mele, îl mîngîi pe celălalt sau mă mîngîi cu el?

Îți mulțumesc pentru invitație, eram foarte curioasă să-mi cunosc vecinul cel studios dar acum trebuie să plec. Îți promit să stăm mai mult de vorbă altădată. Duminica viitoare e ziua mea de naștere, ieșim în Bois de Vincennes să ascultăm Traviata pe iarbă, dacă ai chef poți să vii și tu. Oh, și fii atent, să nu cumva să te îndrăgostești de mine!”

Mi-a zîmbit, s-a ridicat și a plecat repede fără să-mi dea timp să îi răspund.

Prea tîrziu. Nu mai era nimic de făcut. Avertismentul ei nu făcuse decît să accelereze lucrurile. Mă îmbarcasem și eu, acum, într-o călătorie. Pornisem deja să fac ocolul lumii, ca Phileas Fogg. Și lumea mea se numea Virginie. Mă trezeam dimineața și o spionam printre jaluzele cum își bea cafeaua citind "Le monde"și o urmăream de sus cum aleargă, mereu în întîrziere, spre metroul din Place Monge. Pur și simplu tremuram cînd se așeza la pian și, în funcție de starea ei de spirit începea să interpreteze vreun tangou sau vreo piesă clasică. Mă luptam cu iubirea aceasta născîndă ca Iacob cu îngerul, cum se zbătea bietul Iona, implorînd, în întunericul umed al chitului. Prea tîrziu. Mă găseam pe pereții unei curgeri verticale, absorbit inexorabil de vîrtejul maelstromului Virginie. Prea târziu, eram în cădere liberă.

Apoi am sărbătorit aniversarea ei. Traviata pe iarbă. Prin aerul cald vocile amplificate de boxe de mare putere învăluiau mulțimea într-un  cocon de vibrații și pasiune. Stăteam într-un cot pe iarbă, trecusem de la vin roșu la șampanie pe care o sorbeam dintr-un pahar de plastic cu picior detașabil. Virginie adusese baghete, două rotițe de camembert, cîrnați alsacieni, pate de somon, o salată orientală făcută de ea, fructe și un tort de ananas. Simțeam cum mă amețesc. Petrecerea, pe care o așteptasem cu nerăbdare, întînirea la care visasem toată săptămîna clarificase lucrurile. În afară de mine, Virginie invitase numai femei. Cu acest prilej am aflat că este lesbiană. Pe prietena ei o chema Suzanne. Sporovoiau ca niște vrăbii ignorîndu-mi complet prezența. Mă simțeam destul de stînjenit.

Deodată, în pauză, Suzanne mi s-a adresat fără nici o introducere:

„Mi-a spus Virginie că ești cercetător. Ce șanse ai să iei premiul Nobel?”

„Aceleași cu a cîștiga la loto fără să-ți cumperi bilet”, i-am răspuns eu surprins.

Suzanne era o femeie înaltă și blondă foarte suplă cu coapse băiețești și pieptul aproape plat. Avea ochii cenușiu închis și trăsături fine și severe. Vorbea încet, pe un ton foarte jos. Cu zgomotul din jur, trebuia să mă aplec spre ea ca să aud ce spune.

„Înseamnă că ești foarte frustrat, pentru voi cercetătorii ăsta este singurul morcov care vă stimulează imaginația. Dar răspunsul mi-a plăcut, măcar nu te îmbeți cu apă rece și știi să faci haz de necaz.”

„Tu cu ce te ocupi?”

„Fac bani. Am studiat psihologia. Înainte, am lucrat cinci ani ca psiholoagă într-o trust care se ocupa cu produse electronice. Acum, am afacerea mea, vînd și cumpăr companii. Mi-am dat seama că e mult mai rentabil să te ocupi de meta-comerț."

"Și asta te satisface?"

"Oh, sigur, banii sunt un afrodiziac foarte intens, în mod cert nu am să fac asta toată viața."

"Ce altceva vrei să mai faci?"

"Pasiunea mea e scrisul. Am publicat trei volume de poezie și un volum de nuvele după care m-am oprit. După ce o să cîștig un milion de euro, o să mă reapuc de literatură.”

„Pari foarte determinată să obții ce urmărești.”

„Păi nu e ăsta singurul mod de afla dacă ai reușit sau nu? Dacă nu știi ce vrei, la sfîrșit cînd faci bilanțul, nu poți să distingi victoriile de înfrîngeri.”

Virginie discuta foarte aprins despre "Particulele elementare"cu celelalte prietene ale ei, Stella și Armande, și nu urmărise conversația noastră. La un moment dat o luă pe Suzanne pe după umeri, își lipi obrazul de al ei și mușcînd dintr-un măr spuse:

„Suzanne, Claude e un băiat foarte serios. Ți-a povestit despre munca lui la Curie?”

„Încă nu, dar mai avem timp. Deocamdată suntem la capitolul filozofie de viață și planuri de viitor.”

Soliștii au revenit pe scenă și am întrerupt discuția. Începuse să se însereze,  scena era luminată de reflectoare galbene, mirosea a iarbă prăfuită și a marijuana și au început să ne înțepe țînțarii. Îmi era greu să mă concentrez, excesul de patetism din vocile interpreților mă cam plictisea și spre sfîrșit aproape că am adormit. La despărțire, Virginie plecă împreună cu Suzanne și m-am întors acasă singur.

Întîlnirea din Bois de Vicennes a fost ca o ghilotină. Virginie nu-mi acordase nici o atenție, abia dacă mă privise distrată o dată sau de două ori. Nu știu de ce mă mai invitase. Eram pentru ea doar un străin. Suzanne era frumoasă, inteligentă și puternică. O femeie care pare că știe perfect ce vrea de la viață. Ce puteam eu să-i ofer? Ezitările și angoasele mele zilnice? Nu puteam să-i dau nimic în afară de dragoste. Însă și Suzanne părea foarte îndrăgostită de ea. De ce m-ar fi preferat Virginie pe mine în locul ei?  Un zîmbet amar îmi colora toate aceste gînduri.

Un timp nu am mai văzut-o, eram foarte ocupat cu serviciul și uneori lucram și în weekend. Descoperisem un teren de baschet în Jardin de Luxembourg și mergeam acolo cît puteam de des. Era foarte aglomerat, cea mai mare parte din jucători erau de culoare și uneori trebuia să aștepți uneori mai mult de o oră să-ți vină rîndul. Jucătorii se cunoșteau toți între ei și mi-au trebuit cîteva săptămîni să fiu acceptat de grup. Acum eram și eu ales de conducătorii de joc cînd se făceau echipele. Învingătorii rămîneau pe teren. Într-o zi, am văzut-o pe Virginie făcînd jogging. Am strigat-o, a venit pe marginea terenului de baschet și a urmărit jocul pînă la sfîrșit aplaudînd de fiecare dată cînd marcam vreun punct. Echipa mea a pierdut.

"Nu știam că joci așa de bine."

"Mă flatezi."

"Nu, chiar mi-a plăcut. Tu și coechipierii tăi jucați mult prea individualist, fiecare cum prindea mingea încerca să marcheze, pe cînd adversarii voștrii dădeau mai multe pase, cred că de asta ați pierdut. Nu te-am mai văzut în ultimul timp, te-ai supărat cumva pe mine?"

"Nici vorbă, am fost însă destul de ocupat, lucrez acum la un articol."

"La fel de serios. Să treci într-o seară pe la mine să mai vorbim. Poate-ți cînt și ceva la pian."

La o săptămînă după asta am trecut pe la ea. Mă simțeam straniu să mă găsesc acum în apartamentul pe care îl privisem mereu din exterior. Parcă mă aflam pe scena unui teatru. Spațiul era foarte aerisit și pereții erau acoperiți de covoare persane țesute de mînă. Avea niște scaune africane și o măsuță foarte joasă pe care se găsea o tavă din cupru roșu cu inscripții arabe, un futon acoperit de o cuvertură cu motive de vînătoare copiate după rocile din Tassili și un pian negru pe care se găseau teancuri de partituri. Mi-a arătat un album de familie, mama ei fusese într-adevăr o femeie frumoasă. Toate rudele ei păreau foarte simpatice. La sfîrșitul albumului se găseau mai multe fotografii alb-negru cu ea, goală, pozînd în diferite ipostaze pe o canapea de piele. Avea un corp frumos proporționat cu coapse lungi și sîni cu un contur delicat. Părul lung și cîrlionțat era ca al îmblînzitoarei de șerpi din tabloul Vameșului Rousseau. Nu-mi amintesc să-mi fi arătat nici o fotografie cu tatăl ei.

„Nudurile astea mi le-a făcut un fotograf profesionist care era îndrăgostit de mine."

"Mi s-ar fi părut suspect să nu fie îndrăgostit de tine...Să știi că am fost foarte șocat în seara aia cînd am aflat că ești lesbiană."

"Ce ți se pare atît de ciudat? Femeile sunt așa de atente și delicate. Mi se pare foarte natural să fac dragoste cu o femeie.

Prima mea relație sexuală am avut-o cu o prietenă a mamei. Aveam paisprezece ani. Mama nu era acasă, Sophie s-a așezat lîngă mine pe canapea mi-a spus că am părul cel mai frumos din lume și apoi a început să mă mîngîie pe gît, pe sîni, apoi între coapse, lent, foarte lent. Nu știam ce se întîmplă cu mine, era prima oară cînd simțeam asta, sub mângâierile ei, mă deschideam ca o floare atinsă de rouă, era dureros de plăcut.

În facultate am avut un coleg, cu care făceam dragoste pe unde apucam, eram ca două animale tinere. Jean-Luc era un bun camarad, relația cu el am luat-o mai mult ca pe o joacă. Apoi a urmat Ludovic, cu care m-am căsătorit, Ludovic este un bărbat superb și cred că multe femei m-ar fi invidiat. Avea bun gust, era designer de interioare. Are și acum un magazin foarte șic în Place de Vosges. Ludo era nebun după mine. Mi-a făcut o nuntă extraordinară cu o rochie de mireasă Nina Ricci fabuloasă și cîteva sute de invitați, doar buchetul miresei a costat cîteva mii de franci. Apoi, luna de miere în Hawaii, m-am simțit copleșită, toată familia lui din înalta burghezie pariziană, casa din Neuilly, instinctul de posesie al bărbatului, mă simțeam ca o păpușă, ca un trofeu. Eram foarte tînără și simțeam nevoia de spațiu, de aer, vroiam să trăiesc. Nu vroiam să mă las cumpărată de cîrpe, restaurante scumpe și voiaje la tropice.

Asta nu era dragoste, nu cred că mă iubea, între noi doi însă era foarte multă pasiune.

"E vreo diferență între dragoste și pasiune?"

"Sigur că da, pasiunea este ca o boală a sufletului, pasiunea este sora bună a morții, de aceea toate crimele, toate dramele, toată nebunia, tot circul. Pasiunea este o limitare, o îngustare, pasiunea este ca un tunel prin care înaintezi legat la ochi. Dragostea este altceva, cu totul altceva, dragostea este ca o cîmpie largă plină cu flori. Dragostea este ca cerul, ca oceanul, dragostea este nesfîrșită. Nici un bărbat nu mi-a putut da asta. Majoritatea bărbaților sunt posesivi, orgolioși, pentru ei femeile sunt ca niște obiecte. Eram foarte frustrată, căutam altceva, intuiam că există și altceva.

L-am părăsit pe Ludo după trei luni. Apoi am întîlnit-o pe Suzanne. Între noi e o legătură magică. Mergeam în Martinica la fratele meu și s-a așezat lîngă mine în avion, a fost ca și cum aș fost lovită de un fulger. Virginie îmi zâmbi ștrengărește. „Dragoste la prima atingere. Mă simt așa de bine, totul a decurs extrem de firesc între noi. Suntem acum împreună de cinci ani, iar ea dorește să ne căsătorim."

"Și tu, ești de acord?"

"Nu știu, după cum îți spun, căsătoria cu Ludo a fost o experiență traumatizantă și apoi eu îmi doresc foarte mult să am un copil. Perioada cea mai fericită din viața mea a fost copilăria din Martinica. Am fost crescută de bunica din partea mamei. Casa bunicii este pe o colină în portul din Saint Pierre. Orașul a fost aproape complet distrus pe 8 mai 1902 cînd a erupt vulcanul Pelee. Toți locuitorii au murit atunci cu excepția unui croitor care s-a ascuns într-un dulap și a unui bețiv din zonă, Louis Cyparis, protejat de zidurile groase ale închisorii în care fusese închis cu o zi înainte pentru tulburarea liniștii publice. În 1923 autoritățile franceze au șters complet orașul din cadastru. Acum e doar un cătun pricăjit cu vreo cinci mii de locuitori. Pentru un adult rămășițele caselor arse sau dărîmate sunt un spectacol foarte dezolant. Pentru noi copiii însă, era o continuă aventură. Ne jucam printre ruine cît era ziua de lungă fără să ne pese de nimic. Ador copiii. De fiecare dată cînd merg la sora mea în vizită sunt așa de fericită. Copiii sunt un miracol. Îmi doresc foarte mult să am un copil, să-l strîng în brațe, să-i spun povești, să-i cînt la pian. Iubesc femeile, pentru mine corpul unei femei este cel mai frumos lucru de pe lume dar în același timp sunt și eu femeie și ca să mă simt împlinită trebuie să fac un copil. Cînd îmi imaginez senzația unui copil care să crească în mine, mă trec fiori și simt o plăcere aproape orgasmică."

Atunci am sărutat-o. Buzele ei erau calde și moi și avea pielea catifelată ca a unui copil.

Am sărutat-o, am sărut-o mult, mult de tot, îmi plăcea atît de mult să o sărut, și ei îi plăcea atît de mult să fie sărutată. Mă jucam cu limba ei pe care i-o sugeam îndelung ca pe o acadea, pe care i-o gustam fără să mă satur ca pe un fruct musculos și parfumat. I-am sărutat ochii, sprîncenele, interiorul gingiilor și colțurile buzelor, al bărbiei. Am gîdilat-o cu limba în ureche, am sărutat-o pe gît și pe fiecare din vertebrele cervicale, i-am sărutat părul lung și mătăsos cu miros de iasomie, mi-am îngropat fața în el, ne-am sărutat acoperiți de șuvițele ei negre ca de o clopot de umbră. O țineam strîns de talie cu mîna dreaptă iar cu stînga îi mîngîiam sînii pe sub tricou. Părea complet răvășită sub îmbrățișările mele.

Mă implora să mă opresc, să nu mă opresc. Am continuat, pînă cînd, deodată, brusc, a început să plîngă înfundat, m-a împins la o parte și mi-a spus încet: "Acum pleacă. Te rog, pleacă imediat."

La vreun sfert de oră după ce am ajuns acasă am auzit o mașină oprind în fața imobilului. Era ora două noaptea. Virginie a ieșit în stradă. Am strigat-o. S-a urcat repede în taxi fără să mă privească.

După trei săptămîni mi-a telefonat și mi-a spus că a decis să se mute împreună cu Suzanne. Nu a pomenit nimic de ceea ce se întîmplase între noi și mi-a promis că ne vom revedea.

O vreme nu m-a mai căutat iar eu nu știam adresa sau numărul de telefon ale lui Suzanne. Apoi șase luni, am fost plecat cu serviciul la Lyon, și mi-am subînchiriat studioul unui coleg. După aproape un an de la ultima noastră întîlnire am primit un email. Virginie  se scuza pentru lunga perioadă de tăcere, motivînd că mi-a rătăcit numărul de telefon și că a obținut adresa mea de email de pe situl institului. Încheia spunînd că are ceva foarte important să îmi spună.

Am sunat-o la numărul de celular pe care mi-l scrisese în email și am întrebat-o despre ce este vorba. Părea foarte încurcată, mi-a spus că preferă să ne întîlnim. I-am propus să ne vedem duminica următoare. Mi-a spus că știe ea o cafenea, Café Méduse, în arondismentul 16, în spate la Maison du Radio, pe lîngă casa memorială a lui Balzac.

Am trecut mai întîi pe la FNAC și i-am cumpărat un disc. Viața mea luase între timp cu totul alte direcții, aveam o nouă prietenă. Nu îi povestisem niciodată despre Virginie. N-aș fi știut prea bine ce să-i spun, de unde să încep. Sentimentele mele față de Viginie erau acum ca un zmeu luat de vînt care plutea fără direcție.

Cînd am ajuns acolo cafeneaua era deja aglomerată. Virginie era așezată la o masă lîngă geam. Nu era singură. Sticla de vin roșu de pe masă era aproape goală. Mi-a zîmbit. Suzanne avea acum părul tuns scurt și asta îi accentua duritatea trăsăturilor. Cu vocea ei joasă, fără nici o introducere, Suzanne mi se adresă:

"Uite la ce ne-am gîndit. O să trec direct la subiect, ești un tip inteligent. Virginie își dorește foarte mult să aibă un copil și nici mie nu-mi displace ideea.

După cum poate ți-a spus, Virginie îl divinizează pe tatăl ei și își dorește enorm un copil care să-i semene. Ea vrea un băiat, eu aș vrea o fată, știi cu tehnicile astea noi de inseminare in vitro poți să-ți alegi cu precizie aproape de sută la sută sexul copilului. Dorim ca tatăl să fie același pentru ca între noi să existe și o legătură de sînge măcar prin copiii noștri.

I-am propus fratelui ei, Philippe, să ne doneze niște spermă ca să facem copii. La început a ezitat, o iubește foarte mult pe Virginie, și cred că pînă la urmă ar fi fost de acord.

Nevastă-sa care e o scorpie și jumătate a făcut o scenă de isterie teribilă și i-a interzis asta cu desăvîrșire. L-a amenințat că divorțează, și, Philippe, pentru a evita scandalul pînă la urmă ne-a refuzat.

Așa că ne-am gîndit la tine.

Nu știu dacă Virginie ți-a spus vreodată dar semeni foarte mult cu tatăl ei.

Ești înalt, serios, nu dai semne de calviție sau obezitate, dar ce ne-a determinat să-ți propunem ție asta, factorul cel mai important a fost asemănarea izbitoare dintre tine și tatăl ei, singurul bărbat care contează cu adevărat din viața lui Virginie.”

Virginie nu scotea nici un cuvînt. Am comandat un pahar cu vin alb. Am luat o înghițitură, vinul era rece și paharul se aburise. Am privit-o drept în ochi și i-am spus.

"Cum v-ați gîndit să procedăm?"

"Păi, dacă ești de acord, uite, ți-am adus un termos și o pompă cu vid. Îți pui și tu o casetă sau răsfoiești o revistă porno, te rezolvi cu mîna și ejaculezi în termos. După asta ca să aduni toată sperma de pe canal folosești pompa. Să știi că presiunea e mică de tot și nu o să te doară absolut deloc."

"Îmi trebuie o țigară".

"De cînd fumezi, parcă nu fumai cînd ne-am cunoscut. Știi bine că noi nu fumăm."

"Ce vrei, nimeni nu e perfect e un obicei prost, recunosc, uite, poate dacă știați că fumez nu mi-ați fi făcut propunerea asta."

"Poate glumești..."

M-am ridicat și am cerut fetei de la bar o țigară.

"Nu vindem țigări. Eu fumez gauloises blonde fără filtru, nu știu dacă sunteți obișnuit, sunt destul de tari."

"Dacă nu te deranjează, dă-mi și mie una."

Fata mi-a întins pachetul ei de gauloise să-mi iau o țigară și mi-a dat o brichetă bic albastră să mi-o aprind. Am tras adânc fumul în piept.

Mi-am amintit de o întîmplare din vacanța de vară de după terminarea liceului cînd plecasem cu rucsacul în spate să vizitez Europa de Est. Într-o seară mă aflam în Praga într-un autobuz. În mașină nu erau decît cinci sau șase pasageri. Eram așezat în spate. La un moment dat, în autobuz s-a urcat o fată într-un costum în carouri și părul frumos pieptănat pe spate.

M-am uitat la ea, avea ochii albaștri umbriți de gene negre și lungi. M-a privit și ea în ochi, cred că m-am înroșit puțin, mă gîndeam să o întreb dacă știe limba franceză și să o invit la o prăjitură sau la o plimbare pe malul Vltavei. Atunci ea a venit drept la mine și mi-a spus ceva în cehă. I-am răspuns în franceză și apoi în engleză că nu înțeleg ce spune. "Your tickets, please." Era controloare. M-am simțit așa de ridicol atunci. Acum din nou, aceeași comedie patetică. Ea îmi cerea să îi donez spermă și eu îi cumpărasem un disc cu muzică de Ravel ca un licean amorezat. Mă simțeam umilit, trădat, dezamăgit. Îmi venea să urlu și aș fi răsturnat toată cafeneaua aia nenorocită cu susul în jos dar realizam că era perfect inutil.

Virginie și Suzanne șușoteau cu capetele apropiate fără să privească înspre mine.

Am fumat țigara după care m-am așezat din nou la masă. Am reluat discuția străduindu-mă să par cît mai puțin afectat.

"Îmi pare rău, dar masturbatul mi se pare o prostie. Nu mai sunt un puber să-mi contemplu erecția în fața centerfoldurilor din playboy. Chiar dacă nu votez cu partidul ecologist cred în căile date de la mama natură. Ea știe mai bine decît noi. Copiii ăștia făcuți cu degetul sau cu seringa nu ies prea reușiți.

Cînd eram în școala primară, trebuie să fi avut vreo zece ani, o colegă de clasă a întrebat-o pe doamna învățătoare dacă se pot face copii printr-un sărut. Foarte serioasă, învățătoarea i-a răspuns atunci că uneori și o privire e deajuns. Toată clasa a rîs dar, într-un sens, învățătoarea noastră avea dreptate. Nu cred că un copil este doar suma dintre un ovul, un spermatozoid și un uter. E nevoie de mai mult. E nevoie și de dragoste.

Chestia asta cu pompa de spermă îmi face greață așa că uite ce vă propun. De două ori pe lună, în perioada voastră fertilă, am să vin și o să facem dragoste în trei. Și mie îmi plac foarte mult copiii. Dacă v-aș dona spermă și apoi copiii noștri ar afla cum au fost făcuți cum i-am mai putea privi în ochi?”

"Și dacă te plătim?"

"Cum adică să mă plătiți?"

"Păi uite așa, 6,000 de euro. Este exclus să avem sex cu tine. Asta înseamnă pentru tine dragostea? Sex? Ce diferență este între copiii făcuți în pat și cei făcuți în eprubetă? Fără dragoste, sexul este doar o formă de lucru mecanic. Disipare de energie și transpirație. Poate n-ai înțeles, dar Virginie și cu mine chiar ne iubim."

"Suzanne, parcă vroiai să faci milionul și apoi să te apuci de poezie. Ce faci, îți rupi de la gură șase mii de euro și amâni lansarea volumului de versuri cu o săptămînă ?"

"Hai, nu mai face pe nebunul, știu, ți se pare prea puțin și onoarea ta de mascul feroce sîngerează. Totul are un preț. Te ascunzi după cuvinte frumoase. Uite, ultima ofertă. 10,000 de euro. Nici un bănuț în plus."

Virginie care asistase la acest ultimele replici cu un aer jenat se ridică brusc și ne spune:

"Mă scuzați, mă duc puțin pînă la toaletă."

Cînd se îndepărtă, Suzanne se aplecă spre mine și începu să-mi vorbească mult mai repede decît obișnuia de obicei pe un ton răstit și tăios:

"Idiotule, tu nu înțelegi, femeia asta ține foarte mult la tine. Virginie te apreciază enorm, de pe tot pămîntul ăsta te-a ales tocmai pe tine să-i fi tată copilului ei. Și acum, pe lîngă că te umplem de bani mai faci și nazuri. Să-ți mai spun ceva. Dacă ar fi după mine, mi-aș pune-o cu tine de cîte ori vrei. N-am simțit în viața mea nici cea mai mică plăcere cînd intră un bărbat în mine. Mie mi-ar fi perfect indiferent, sexul cu voi mă lasă complet rece, în plus, nu sexul este ceea ce contează pentru mine, aș jigni-o însă pe Virginie, este atîta curățenie în ea, mă iubește enorm și nu aș vrea să o fac să sufere."

Virginie revine la masă și, fără să se așeze, mi se adresează acum pentru prima oară privind pe deasupra mea:

"Sincer, Claude, îmi pare extrem de rău. M-am înșelat în privința ta. Te credeam altfel, credeam că îmi ești prieten. Suzanne, haide să mergem, cît avem de plătit?"

"Nu aveți nimic de plătit doar eu v-am invitat."

"OK. Cum spui tu. Atunci, pa."

Suzanne se ridică și ea și pornește spre ușă fără să-și ia la revedere.

"Virginie?"

Ea se întoarse pe jumătate fără să mă privească.

"Să ai grijă de tine, îmi promiți?"

Ea ridică din umeri și-mi spuse: "Ești la fel ca toți ceilalți."

A fost ultima oară cînd am văzut-o.

De atunci au trecut mai mulți ani. Noaptea trecută am visat-o din nou cîntîndu-mi la pian. Era primăvară și ea era îmbrăcată într-o rochie roșie, vaporoasă. Avea părul strîns într-o coadă la spate și îmi zîmbea fericită.

Azi dimineață, m-am trezit gîndindu-mă la ea. Am retrăit totul de parcă s-ar fi întîmplat ieri. Am sunat-o la celular dar numărul fusese deconectat. Mi-am adus aminte că îmi spusese odată că mama ei locuia lîngă Place d`Italie. Numele ei de familie nu era foarte comun, am aflat de pe minitel lista numerelor de telefon și la a doua încercare mi-a răspuns o femeie cu un accent creol. M-am prezentat și i-am spus că sunt un prieten mai vechi al lui Virginie. "Virginie nu e acasă. E cu copilul la grădina zoologică." "Cum, doamnă, Virginie are un copil?" "Da, nu știați, probabil că nu ați mai văzut-o de mult. Claude împlinește anul ăsta trei ani."Claude, ați spus Claude?" "Da, Claude, ce coincidență aveți același prenume." I-am mulțumit frumos și i-am spus că am să revin. Dacă mă grăbesc, aș putea să îi mai găsesc acolo. Iarna grădina zoologică se închide la ora cinci.

                                   

 

respiro@2000-2004 All rights reserved