MARIN MĂLAICU-HONDRARI

 

 

Câteva zile la Sângeorz-Băi și o scrisoare a lui Dan Călugăreanu

 

sâmbătă

 

            Orașul acesta e precum trupul Ștefaniei: pat alb de spital în care unii învie, alții mor. Nu există prescripții, vindecarea ține de intuiție.

            Pentru mine, strada Izvoarelor este eficientă ca un tratament cu antibiotice, astfel că intru în barul „Diamond” lipsit de griji. Sunt un înger și port cu mine un ochi de verdeață care preschimbă localul într-un spațiu neviciat, un adevărat budoar de logodnică.

            Știu : când logodnica își va primi inelul de nuntă, atunci se va surpa azurul. Nu mă bucur, nu mă întristez. Sunt ca o ruletă între pierzător și câștigător.

            Odată cu acest gând, la masa mea se așează un pelican. Pieptul pelicanului e fruntea ce sângerează sub spini. Vorbim despre Paul Celan. La urmă, îi propun lui, pelicanului, un schimb de aripi. Mă refuză politicos, dar categoric. Îmi permite ,totuși, să-mi moi puțin aripile în sângele ce-i gâlgâie pe piept. Acum am pe aripi două cearcăne sângerii. Apoi, înainte de a-și lua zborul, se uită țintă la ochiul de verdeață. Horcăielile tatălui meu îl înduioșează. Zâmbesc sardonic.

 

marți

 

            Duc mâna la inimă, ating scrisoarea de la Touzet Bernard și, deodată, totul se surpă. Îmi scrie despre Mountparnasse. Este un loc despre care sângeorzenii știu multe: el se află pe o costișă, între tunel și gară. În asta nu e nimic uimitor. Oamenii din Sângeorz-Băi știu despre Franța mai mult decât știu despre propriul oraș, știu mai multe despre L.A. decât știu americanii, care habar nu au nici de România, nici de propria țară care i-a ouat pe E.A.Poe, Berryman, O’Hara și tot ea i-a ucis. Stau încovoiat în apa râului și nu-mi pot desprinde privirea de pe scrisul liniștit al lui Touzet Bernard, omul care mi-a făcut cel mai mult bine și-mi vin în minte nenumăratele scrisori pe care i le-am scris în gând.

            Intru în farmacie la d-na Baciu și până când dânsa vine din depozit, Touzet Bernard știe că am intrat pentru prezervative. Intru în librăria din Casa de Cultură și până când îl salut pe Marin Malaicu-Hondrari, Touzet Bernard citește deja din Nichita Danilov.

            Touzet Bernard, monsiuer Touzet Bernard, ce caut plângând în apa râului? Ce fel de gesturi sunt acestea cu care Dan Călugăreanu mă botează?

            Mamă, mai port încă între degete sticla fumurie prin care mi-ai arătat soarele și bulgărele neliniștii, pe care mi le-ai întins într-o zi când, venind eu acasă, te-am găsit plângând în fața televizorului pentru câțiva morți din Ghana. Și mai port, mamă, între degete, semnul crucii, ombilicul cel tainic ce nu poate fi întrerupt.

 

 

miercuri

 

            Altădată, ne-am fi năpustit asupra orașului, am fi înțepenit în fotoliile din holul hotelului „Hebe”, ne-am fi umflat cu borcut de la izvorul 8, de acolo pădurea e aproape și din pădure treci direct în parc unde, cu puțin noroc, întâlnești un amic ieșind de la cinematograf și dacă nu ți-o dă pe iubita lui, o țigară tot îți dă, numai bună pentru vremea când va trebui să-l așteptă pe John în gară și el va veni pe jos sau cu bicicleta lungă de șapte km, dar astăzi nu, acum o iau peste dealuri, îl las pe Dan Călugăreanu aplecat asupra manuscrisului.

            Pe dealuri e mult mai bine, cât mai departe de zvârcolirile orașului, cât mai departe de amiază, de ochii înșelători ai vitrinelor, ochi de cocotă strălucitoare amăgind cu deșertăciuni. Ce va rămâne din toate deliciile găunoase care excită lumea?

            Pe aceste dealuri, în această ceață care transcende peisajul, așa cum căsătoria transcende actul sexual, sunt așteptat de către o femeie. Dar, până la întâlnire, ce bine e să stai pe marginea unui șanț, nici că se poate loc mai bun, când orice oră este potrivită pentru lamentații intime, Doamne, ce bine e să stai pe marginea unui șanț și să te uiți în groapa de lângă tine și să te vezi acolo, un gândac printre gândaci, cu trupul foșgăind de alți gândaci și te cuprinde deodată o înverșunată dragoste de viață.

            Numai că luna apare ca o gleznă, îndelung râvnită, dintre cutele unei rochii. Ceața se destramă și văd casele din oraș, cele cu acoperiș de tablă sunt aidoma unor imense bucăți de săpun, celelalte lucesc întunecat, ca niște magneți.

            Luminile orașului sunt ale unui tren oprit într-o gară, tren mereu gata de plecare și care nu va pleca niciodată.

            Sângeorz-Băi e o femeie gravidă de sute de ani.

            Stau cu privirile ațintite asupra orașului. Nu-mi pot îndrepta ochii spre cer. O respirație liniștită și un abur călduț mă ating. Luminile orașului se sting pe rând. Sunt fascinat.

 

 

marți 

 

            Cred cu toată tăria că odată și-odată Soarele va pocni ca un bec, din Lună va rămâne numai partea întunecată iar stelele vor alcătui un horoscop dement și norii vor cădea în dizgrație.

            Cred într-un moment în care aș fi putut rămâne pentru totdeauna în iarbă. Orice sunet devenea muzică, pământul era cald, însă am sfârșit prin a alerga înspăimântat către luminile orașului.

            Am trăit o noapte întreagă într-un bar, printre tot soiul de oameni, convins că mi-am găsit locul, dar, când în dosul perdelelor s-a făcut dimineață, am țâșnit cu inima largă înspre câmp.

 

luni

 

            Acum sunt pe strada Republicii – intestinul gros al orașului – prin care iau drumul cel drept tot ceea ce produc biserica ortodoxă și cimitirul, Primăria, cele trei școli, Casa de Cultura, magazinele și barurile, Muzeul cu atelierul lui Maxim Dumitraș.

            Pe această stradă nu locuiește nimeni, vreau să spun nici un prieten și nici una din femeile care mă iubesc și totuși, mă simt perfect integrat. Numai aici plutește în aer întâmplarea, după-amiezile se dilată până la exasperare, iar diminețile sunt dezlânate precum ideile unui puber despre un trup de femeie. Pe aici, pe strada Republicii trec toate convoaiele mortuare și toate alaiurile de nuntă.

            Văd antenele parabolice și deodată aerul devine un uriaș gherghef străbătut cu fervoare de burghiul informațional. Privesc fiecare antenă îndreptată lacom către cer și prin fața ochilor mei, care au dobândit brusc o calitate uluitoare, se perindă toți eroii tuturor serialelor, filmelor, pieselor de teatru, toate sporturile, bolile și crimele, toate dezastrele economice și ecologice, dezastrele natunarale, toate religiile, se rostogolesc, într-o studiată învălmășeală, până în casele voastre.

            Să vedem care va fi astăzi bestiarul meu? Iată, un bărbat tocmai iese de pe strada Garoafelor. Duce de căpăstru un cal. Se strecoară cu ușurință printre un Mercedes și un Opel. Căteva oi, alungate din curtea Liceului „Solomon Haliță”, încep să îngurgiteze un șomoiog de fân strâns între roată și apărătoare la un camion Coca-Cola. În fața mașinii de făcut pop-corn o vacă se balegă îndelung. Mirosul de pop-corn, contopit cu cel de balegă, se combină cu aroma de țigară Monte Carlo. Plec mulțumit.

  

sâmbătă

 

 

            La fiecare pas, stări contradictorii. Cât de ușor poți înnebuni așa, mergând, salutând oamenii și zâmbindu-le-n față. Dar, ploaia vine la timp și mă adăpostesc în ea ca într-o bibliotecă. Și dacă plouă, e firesc să mă gândesc la justițiarul nopții, copilul Krsna, care ascute două cuțite de bucătărie ca să mă apere cu ele.

            El se gândește acum la un cântec ivit din necesitatea de a fi în concordanță cu acest capăt al înserării. Drumul spre împlinirea cântecului ar trece pe sub largi arcade ale tristeții, prin locuri îngreunate de pavajul fierbinte al îndoielii, ar străbate cu greu neîndurătoarea împărăție a regelui Crimson, ar include strada izvoarelor, oprindu-se în parc, acolo unde ea stă pe o bancă și se gândește la importanța unui vis, dar iată, sfârșită e seara, întâlnirea lor e aproape, deja o vede cum stă pe bancă și cântă un cântec împlinit.

            A părăsit turnul încă întunecat, s-a proptit în drumul pe care ea trecea cu superba indiferență a femeilor foarte frumoase. El lăsase în voia lor nenumărate sălbăticiuni hămesite, dar pe jumătate îmblânzite, însă ea a plecat înainte de a-i înțelege minunata vorbire, iar el a urcat mulțimea de scări către sălbăticiunile lui, acum risipite.

            Desigur, pe femeia aceasta și noi am iubit-o. Zâmbetul ei ne-a atras în curtea interioară, pietruită, în capcana aceea răsunătoare. El, cel ce săvârșise greșeli de neiertat, s-a așezat chiar lângă ea, de parcă nu ar fi văzut-o. Susținea că singura lui rațiune de a fi acolo, e soarele care bătea puține minute pe zi.

            De la o vreme, copilul Krsna își duce degetul la tâmplă și de fiecare dată gestul lui mă face să tresar.

 

vineri

 

            Deodată, îmi vine să alerg: de pe un trotuar pe altul, de pe o stradă pe alta, traversez orașul și nu mă pot opri decât în locuința mea. În timp ce mă descalț, constat cu uimire că nu sunt deloc obosit, că respir liniștit,deși am alergat cel puțin doi km. Numai mâinile îmi tremură.

            Mă opresc în fața ferestrelor deschise. Scotocesc iar cu privirea blocurile din preajmă. Nu e o priveliște reconfortantă. Totul e cenușiu, murdar și sărăcăcios. Cutii dizgrațioase de beton în care dreptunghiul ferestrelor apare ca un chenar negru pe o cruce.

            Închid ferestrele și mă retrag în ultima cameră. Mă întind în pat și urmăresc pe rând, îndelung, obiectele din cameră. Când mă hotărăsc să fac o cafea, tremurul mâinilor îmi amplifică neîndemânarea. Tot ce ating zăngănește. Îmi trec degetele prin păr, dar nu reușesc să îndepărtez senzația de nesiguranță oferită de cele zece ființe ce vibrează la extremitatea mâinilor.

            Duc ceașca la gură și privirea-mi cade pe un „Dicționar de Artă Modern㔠. Văd o reproducere după Marc Chagall „Om ducând o strad㔠și iată decadența în care ne scăldăm. Atlas ținea cerul pe umeri, cerul îl apăsa, nu o stradă, ori o metropolă, nimic făcut de mâna omului. Uită repede că tot ceea ce produce omul trebuie să luăm drept produs al omului și nimic mai mult.

 

 

joi

 

            Am crezut că e o rădăcină, dar era un șarpe. Am crezut că e o oglindă înstelată, dar nu era decât o apă prăfuită. Aș fi fost gata să jur că era cea mai minunată scriere, dar nu era decât un zaț uscat și crăpat, ca o palmă plină de cicatrici, în care nu se mai poate citi. Ceea ce mi-a apărut drept un semn de dragoste din partea oamenilor, nu era.

 

 

vineri

 

 

            De aici, din Sângeorz-Băi, percep foșnetul mării. Mă aflu la foarte mare distanță de valurile ei, dar o aud cum își strânge trupul, cum se întinde apoi până îi troznesc oasele, în timp ce gâfâitu-i înspumat se pierde în nisip.

            Niciodată marea nu mi-a stârnit prea mult interes, dar acum înțeleg că marea este ceea ce încercam atunci când mă apropiam de mormintele surpate ale morților mei, strămoți care au iubit țărâna, mai întâi, și au înnoptat pe culmile munților mânați de presimțirea mării. Colinele blânde erau marea și marea era cortul molatic unde căutau adăpost făpturile pădurii și locul de unde ieșeau dimineața ca să întâmpine cu țipete soarele, de parcă ar fi fost pescăruși deasupra mării ce vălurea brazii și rostogolea scoici printre bolovani colorați și conuri uscate. Marea era cerul din care copiii prindeau peștii cu mâna, îi despuiau de carne și-n luminișuri unduitoare le atârnau oasele la uscat.

            Acum, de parcă aș fi în mijlocul strămoșilor mei și ei m-ar bate bărbătește pe umăr, presimt la rândul meu marea, dar oarecum cu grijă, cu o nelămurită frică;  s-ar putea să fiu la capătul rândului, pe treptele spălate numai de spuma ploilor, trepte ale unui palat împrejurul căruia marea adulmecă și, chefnind răutăcios, smulge idolii trufași de pe terasele sobre și soarbe grădinile minunate în care crescură trandafirul și liliacul și unde adăstară prietenii mei.

            Presimțirea mării este chitara hămesită ce se apropie, este saxofonul chircit fantomatic între crengile fragile ce șușotesc deasupra mea, este instrumentul nebănuit care vibrează în oglinzi; marea e pianul pe clapele căruia cobor către bibliotecă.

 

 

Duminică, Sângeorz-Băi ( o scrisoare a lui Dan Călugăreanu)

 

 

            Ai văzut femei tinere și frumoase. Ai observat femeile bătrâne. Ai fost văzut în plină tinerețe. Acum, când între spirit și trup ani mulți au slăbit legăturile într-atât încât ele se pot rupe oricând, acum știi că ai văzut odată cerul și pavajul și te-ai uitat îndelung la coline, la un nor, insistând cu privirea asupra unei ferestre, până când strada a rămas pustie și obloanele s-au închis fără zgomot și atunci au răsunat pașii ei pe caldarâmul din orașul în care, uneori, ți-ar fi plăcut să trăiești și ai înțeles, străfulgerat, că femeia care se apropia este chiar viitoarea ta soție. Încurajat de acuratețea luminii, ai întâmpinat-o ca pe o stăpână a trupului tău, ca pe o prietenă rebelă, ca pe o sclavă a sufletului.

            Era deja noapte când ați ieșit din barul cu mobilier de lemn care ei îi plăcuse atât de mult. Ea râdea uneori și tu, cel care o făceai să râdă, rămâneai serios, împărțeai priviri piezișe între ființa de lângă tine și apa ce-și încolăcea cu zgomot, la stânga voastră, valurile negre.

            Te-ai oprit în drum să privești o țeavă subțire, un fir de argint ce lega malurile în bătaia lunii.

            Dimineața devreme, ai ieșit după țigări. Ai întârziat în barul cu mobilier de lemn, care ei îi plăcuse atât de mult. Ea aștepta să te întorci cu țigări. Clipea, abia respirând.

            Pe drumul de întoarcere, te-ai oprit să privești o țeavă subțire, ruginită, ce lega malurile. Pe acolo ai trecut pe celălalt mal. Te-ai așezat în iarbă. Ai fumat o țigară. Clipeai, abia respirând.

            Noaptea. Te-ai trezit deodată înconjurat de lucruri cunoascute. Pe o perniță de catifea ce lucea întunecat, te-ai lăsat în genunchi în mijlocul camerei și ai ascultat îndelung, cu capul în mâini, ploaia care se auzea atât de clar. Acolo, în camera în care ploaia se auzea cel mai bine, te-ai ridicat, te-ai apropiat șovăitor de fereastră și în timp ce auzeai respirația ei liniștită, abia perceptibilă, ai clipit repede, apoi, ridicându-ți palmele ca pe două dovezi de neștirbit ale existenței, cu degetele fremătând, ți-ai închis ochii.

 

 

respiro@2000-2004 All rights reserved