Monstrul incestuos

 

                                                                                                     de Anda Cadariu

            Sub titlul de Structure élémentaires de la parenté, un titlu abscons în opinia lui Georges Bataille, lucrarea lui Claude Lévi-Strauss apărută în anul 1949 se străduiește să rezolve problema „incestului”. Această problemă se pune, într-adevăr, în cadrul familiei: întotdeauna un grad, mai precis o formă de rudenie hotărăște interdictul opus relațiilor sexuale sau căsătoriei a două persoane. Reciproc, determinarea înrudirii are ca sens poziția indivizilor unul față de altul din punct de vedere al raporturilor sexuale: unii nu se pot uni, alții pot; o legătură de rudenie între veri reprezintă o indicație privilegiată, adesea cu excluderea oricărei alte căsătorii.

La o analiză mai amănunțită a incestului, sîntem frapați de caracterul universal al prohibiției lui. Sub o formă oarecare, întreaga omenire o cunoaște; doar modalitățile variază. Popoarele cele mai civilizate se vor mărgini la relațiile dintre copii și părinți, dintre frate și soră. Dar, ca regulă generală, găsim la popoarele arhaice feluriții indivizi repartizați în categorii distincte, care hotărăsc legăturile sexuale recomandate sau prohibite.

Răspunsurile succesive date enigmei incestului se grupează într-o serie de teorii, pe care vom încerca să le analizăm succint în cele ce urmează. În opinia lui Georges Bataille, teoria finalistă dă prohibiției sensul unei măsuri eugenice: e vorba de a pune specia la adăpost de efectele căsătoriilor consangvine. Bataille arată că acest punct de vedere mai este încă răspîndit: și astăzi există credința în caracterul degenerat al copiilor ieșiți dintr-un incest. Pe de altă parte, Lévi-Strauss susține ideea unei obsesii universale (marcată de vise sau de mituri) a relațiilor incestuoase. Analistul opune stării naturii pe cea a culturii, „aproximativ în același fel în care omul și animalul sînt de obicei opuși: asta îl face să spună despre prohibiția incestului (se înțelege că, în același timp, el se gîndește și la regulile de exogamie care o completează) că ea constituie demersul fundamental datorită căruia, prin care, dar mai ales în care se împlinește trecerea de la Natură la Cultură. Ar exista astfel în oroarea incestului un element care ne desemnează ca oameni”[1].

Durkheim găsește în tabuul sîngelui unui clan - în consecință al sîngelui menstrual al femeilor - explicația interdictului care le face pe acestea din urmă  inaccesibile bărbaților din clanul lor. Interdictul nu mai este valabil în ceea ce privește bărbații unui alt clan.

În celebra sa lucrare, Totem și tabu, Freud leagă pentru prima dată problema interdictelor de cea a sacrificiului. Într-o analiză a viziunii lui Freud asupra incestului, René Girard subliniază ideea că în jurul sexualității legitime se întinde o veritabilă zonă interzisă, cea pe care o definesc toate prohibițiile sexuale, ansamblu din care „toate interdictele incestului nu sînt decît o parte, chiar dacă cea mai importantă. (...) Tot astfel, în apropierea templului, în jurul locului unde se desfășoară sacrificiile, violența este mai sever interzisă decît în orice altă parte. Benefică și fecundă, dar întotdeauna periculoasă, violența reglată a sexului, ca și aceea a sacrificiului ritual, este înconjurată de un veritabil cordon sanitar; ea nu s-ar putea propaga liber în sînul comunității fără să devină malefică și distructivă”[2]. Iată de ce, din motive ușor de înțeles, tendința forțată de satisfacere imediată a instinctului sexual duce la urmări nefaste. „O dată cu pierderea capacității de a urmări un țel mai îndepărtat dispar toate modurile comportamentale fin diferențiate ale pețitului și formării perechilor, atît cele instinctuale cît și cele programate cultural, așadar nu numai acelea care au luat naștere în cursul istoriei filogenetice în scopul menținerii cuplului, ci și normele de comportare specific umane care servesc unor funcții analoage în cadrul vieții culturale”[3].

            Interdictul și regula constituie cele două fețe opuse ale aceluiași obiect. În linia acestei paradigme logice, Lévi-Strauss susține c㠄incestul este mai puțin o regulă care îți interzice să te căsătorești cu tatăl, sora sau fiica, cît o regulă care te obligă să-ți dai mama, sora sau fiica altcuiva. (...) Exogamia (...) afirmă existanța socială a altuia, și nu interzice căsătoria endogamă decît pentru a introduce și a prescrie căsătoria cu un alt grup decît familia biologică: desigur, asta nu pentru că un pericol biologic este asociat căsătoriei consangvine, ci pentru că din căsătorie rezultă un beneficiu social”[4]. Lévi-Strauss replasează structura unei instituții cum este căsătoria în mișcarea globală de schimburi care animă populația arhaică, trimițînd la concluziile admirabilului „Eseu despre dar” al lui Marcel Mauss. În opinia lui Bataille, teza lui Lévi-Strauss „se inspiră din astfel de considerații: tatăl care și-ar lua în căsătorie fiica, fratele care și-ar lua de nevestă sora ar fi aidoma posesorului de șampanie care nu și-ar invita niciodată prietenii, ar bea singur în pivnița lui (...)”[5].

            Urmărind aceeași logică dualistă pe care o vom regăsi la René Girard, Bataille susține că interdictul incestului, fiind de natură sexuală, subliniază valoarea sexuală a obiectului său. Sau mai curînd, conferă o valoare erotică  acestui obiect. „E tocmai ceea ce opune omul animalului” – susține teoreticianul – limita opusă activității libere a dat o nouă valoare irezistibilului impuls animal. Legătura dintre incest și valoarea obsedantă a sexualității pentru om nu apare așa de ușor, dar această valoare există și ea trebuie negreșit pusă în legătură cu existența interdictelor sexuale, luate în general”[6]. Esența omului este dată în interdictul incestului. Puritatea, pe care o întemeiază interdictul, acea puritate caracteristică mamei, surorii, trece încet la soția devenită mamă. Această puritate, aflată în strînsă legătură cu ideea de legitate, este una obținută prin „deschiderea spre alteritate”[7]. Astfel, starea de căsătorie rezervă posibilitatea de a duce o viață umană în respectul interdictelor opuse liberei satisfaceri a nevoilor animale.

            Michel Foucault explicitează una dintre principalele idei ale tezei lui Durkheim. Într-unul din cursurile ținute la Collège de France, profesorul subliniază legătura dintre totemism și incest: „În spatele totemismului și chiar în viziunea lui Durkheim aflăm o antropofagie rituală ca moment de exaltare a comunității, iar aceste momente sînt pentru Durkheim simple momente de maximă intensitate care nu fac altceva decît să puncteze o stare oarecum normală și stabilă a corpului social. Prin ce se caracterizează această formă de stabilitate? Tocmai prin faptul că sîngele comunității este un capitol interzis, că oamenii aparținînd acestei comunități nu pot fi atinși, că în special femeile grupului nu pot fi atinse. Marele festin totemic, marele festin bîntuit de antropofagie, nu face altceva decît să marcheze, în mod regulat, o societate bazată pe legea exogamiei, adică interdicția incestului. Să consumi din cînd în cînd o hrană absolut interzisă, adică chiar carne de om, iar pe de altă parte să-ți fie interzis să consumi propriile femei – visul antropofagiei, refuz al incestului.  (...) Ce mănînci și cu cine nu ai voie să te căsătorești? (...) Dacă antropologia a urmărit o linie în pantă care a dus-o de la problema totemismului (...) la problema mai recentă a prohibiției incestului – se poate spune că istoria psihanalizei s-a constituit în sens invers și că grila de inteligibilitate stabilită de Freud pentru nevroză este cea a incestului. Incest: crima regilor, crima excesului de putere, crima lui Oedip și a familiei sale”[8].

            Foucault acordă o importanță capitală prohibiției incestului în formarea familiei moderne: „Mica familie afectivă, solidă, substanțială, ce caracterizează societatea noastră, și la a cărei naștere asistăm, în orice caz, la sfîrșitul secolului al XVIII-lea, s-a constituit plecînd de la incestul superficial al privirilor și gesturilor în jurul trupului copilului. Tocmai acest incest, acest incest epistemofilic, acest incest al contactului, al privirii, al supravegherii, se află la baza familiei moderne”[9].

            Incestul este prezent și în ritualuri orgiastice, fie la un nivel practic, fie la nivelul proiecției unui anumit statut asupra părților participante. Cel mai elocvent exemplu în ceea ce privește cel de-al doilea caz poate fi regăsit în ritualurile sectei hlîștilor. „În forme degradate, brute și populare, în riturile hlîștilor s-au păstrat rămășițe ale unor rituri ceremonii orgiastice precreștine ce și-au pierdut fondul originar și congenial, preluînd în schimb, în mod paradoxal, unele motive din noua credință”[10]. Presupoziția sectei este aceea că bărbatul realizează natura lui Hristos iar femeia pe cea a Fecioarei, unirea lor provocînd pogorîrea transfiguratoare a Duhului Sfînt cu ajutorul ritului secret practicat la miezul nopții.

Unul dintre cei mai puternici monștri care populează domeniul anomaliei este – în opinia lui Foucault – regele incestuos[11]. James Frazer relatează în lucrarea sa Creanga de aur cazuri de incest, subliniind legătura dintre acestea și abuzul de putere al regalității.Unul din cazurile prezentate de Frazer este cel al lui Cinyras, tatăl lui Adonis, care și-a implicat fiul într-o relație incestuoasă cu Myrrha, sora acestuia, în timpul unor festivități dedicate zeiței porumbului și – implicit – principiului castității. Frazer explică frecvența cazurilor de incest în ceea ce-i privește pe regii Antichității prin următorul raționament: „În țările unde sîngele regal era transmis doar prin femei, și unde, în consecință, regele deținea puterea doar în virtutea căsătoriei cu o prințesă ereditară, care era adevărata suverană, se pare că există foarte multe cazuri de căsătorii între frați. Scopul acestor căsătorii era ca prințul să obțină, odată cu mîna surorii sale, coroana regală care ar fi fost obținută altfel de către un alt bărbat, probabil un străin. Dar nu tocmai această regulă a descendenței este și motivul incestului dintre rege și fiica sa? Regele ar fi fost obligat să elibereze tronul în cazul morții soției sale, regina, din moment ce el deținea puterea doar în virtutea căsătoriei.

Cînd aceasta se încheia, ducea cu sine și dreptul regelui la tron, acesta trecînd la soțul fiicei sale. Astfel, dacă regele dorea să conducă și după moartea soției sale, singura modalitate prin care putea obține acest privilegiu în mod legitim era căsătoria cu propria fiică, prelungindu-și prin aceasta din urmă titlul pe care îl deținuse înainte datorită mamei sale”[12].

            Monstrul-rege-incestuos prin excelență este însă Oedip. Monstruozitatea lui Oedip este contagioasă; ea se extinde asupra a tot ceea ce el generează. „Oedip, ucigașul tatălui său, soțul mamei sale! (...) După o superstiție populară străveche, răspîndită mai ales în Persia, un mag înțelept nu se poate naște decît dintr-un incest; în privința lui Oedip, dezlegător de enigme și soțul mamei sale, putem interpreta acea superstiție în sensul că, atunci cînd, prin forțe prevestitoare și magice a fost stricat echilibrul prezentului și al viitorului, a fost călcată în picioare legea rigidă a individualității și ruptă vraja însăși a naturii, cauza trebuie să fi fost o monstruozitate nefireasc㠖 de pildă incestul”[13].

            Într-o analiză detaliată a mitului lui Oedip, René Girard se ocupă mai ales de aspectul incestului dintre el și mama sa, subliniiind natura monstruoasă a relației de inconștientă endogamie în care se găseau cei doi: „Procrearea incestuoasă se reduce la o dedublare informă, la o repetare sinistră a Aceluiași, la un amestec impur de lucruri care nu pot fi numite. (...) Vedem că paricidul și incestul nu-și dobîndesc adevăratul sens decît în interiorul crizei sacrificiale și în raport cu ea”[14]. În mitul lui Oedip, toate personajele sînt dubluri, deci și monștri – susține Girard. Oedip, Tiresias și Sfinxul sînt monștri în aceeași măsură. Trebuie remarcat aici că Oedip apare aici ca ucigaș al monstrului, cu alte cuvinte, ca sacrificator, înainte de a apărea, monstru el însuși, în rolul victimei ispășitoare. Oedip este în același timp „străinul și fiul legitim, omul din interiorul cel mai intim și din exteriorul cel mai excentric (...). Criminal și incestuos, el este deasupra tuturor regulilor pe care le instaurează și le face să fie respectate. (...) Anumite cîntări rituale exprimă bine această acaparare a diferențelor care face din rege monstrul sacru în toate sensurile posibile ale expresiei”[15].

            De la regi la zei, de la familia modernă la societățile primitive, incestul și interdictele cu privire la acesta sînt omniprezente. Cea mai bună explicație cu privire la paradigma interdictelor în general și a celor legate de incest – inerente celorlalte – îi aparține lui Georges Bataille, și este, de altfel, conclusivă: „Interdictul elimină violența și mișcările noastre de violență (între care cele care răspund impulsului nostru sexual) ce distrug în noi calma rînduială fără de care conștiința umană este de neconceput”[16].

 

SURSE ȘI BIBLIOGRAFIE:

 

·        Bataille, Georges, Erotismul, Editura Nemira, București 1998

·        Evola, Julius, Metafizica sexului, Editura Humanitas, București, 1994

  • Foucault, Michel, Anormalii, Editura Univers, București, 2001
  • Foucault, Michel, Istoria sexualității, Editura de Vest, Timișoara, 1995
  • Frazer, James George, The Golden Bough, MS Reader electronic format, eBook by Ken Mantern
  • Girard, René, Violența și sacrul, Editura Nemira, București, 1995
  • Jankélévitch, Vladimir, Pur și impur, Editura Nemira, București, 2001
  • Lorenz, Konrad, Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate, Editura Humanitas, București, 1998
  • Nietzsche, Friedrich, Nașterea tragediei, în ***, De la Apollo la Faust, Editura Meridiane, București, 1978

 


[1] Georges Bataille, Erotismul, Editura Nemira, București 1998, p. 198.

[2] René Girard, Violența și sacrul, Editura Nemira, București, 1995, pp. 235-236.

[3] Konrad Lorenz, Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate, Editura Humanitas, București, 1998, p.47.

[4] Claude Lévi-Strauss, Structures Elémentaires de la parenté, pp. 595-596, apud. René Girard, op. cit., p. 255.

[5] Georges Bataille, op.cit., p. 199.

[6] Idem, op.cit., p.205.

[7] Vladimir Jankélévitch, Pur și impur, Editura Nemira, București, 2001, p.228.

[8] Michel Foucault, Anormalii, Editura Univers, București, 2001, pp. 116-117.

[9] Michel Foucault, op.cit., p.278.

[10] Julius Evola, Metafizica sexului, Editura humanitas, București, 1994, p.182.

[11] Vezi Michel Foucault, Istoria sexualității, Editura de Vest, Timișoara, 1995.

[12] Sir James George Frazer, The Golden Bough, MS Reader electronic format, eBook by Ken Mantern, pp. 682-683 (traducerea noastră.).

[13] Friedrich Nietzsche, Nașterea tragediei, în ***, De la Apollo la Faust, Editura Meridiane, București, 1978, p. 218.

[14] René Girard, op.cit., p. 85.

[15] Ibidem, p. 274.

[16] Georges Batille, op.cit., p. 43.

 

                                  

 

respiro@2000-2004 All rights reserved