Așa a fost scris

 

de Mădălin Roșioru

 

            Povestea spune că nu puteai nimeri intrarea în acea vale dintre munți decât din întâmplare, și că oricine ar fi căutat-o cu tot dinadinsul n-ar fi izbutit cu nici un preț să dea de ea. Eu unul nu cred că e adevărat. E drept că Valea rămăsese multă vreme la adăpost de priviri străine și nimeni nu le căutase de sănătate locuitorilor ei, lucru care nu-i lăsase pe aceștia nici mai veseli, nici mai triști, nici mai deștepți și nici mai proști ca înainte. Aveau ei o anume credință adânc înrădăcinată în ființa lor că la dânșii în sat e buricul pământului și mai multe nu, încât n-avea nici un rost să le dovedești că nu-i așa. Și oare cine le putea dovedi, la urma urmelor, că nu aveau dreptate?

Privită de sus în jos, Valea părea o uriașă carte de piatr㠖 sau cel puțin cu așa ceva ar fi asemuit-o cei mai învățați și mai firoscoși dintre noi – , departe de lume și aproape de cer, buchisită în fiecare zi de soarele ca un școlar sârguincios și cuminte, de la stânga la dreapta, și deschisă când mai la început, primăvara, când către sfârșit, în zilele de iarnă, deși, de cele mai multe ori, n-ai fi putut spune unde anume a rămas uitat într-însa semnul de carte, întrucât vântul nu prea bătea s-o răsfoiască și iernile erau mai degrabă blânde, ca și când nici n-ar fi fost: zăpadă nu se zărea decât pe crestele care o înconjurau și, de multe ori, pomii, zăpăciți, ba uitau până să și mai să înflorească, ba dădeau rod, de-a mirare, de mai multe ori pe an.

Despre Vale nu s-ar fi putut spune nici că e mare, dar nici că e mică.

De ajuns, le ajungea tuturor, așa cum le ajunsese până acum, deși se găseau unii mai firoscoși ori mai învățați să creadă că, într-un târziu, Valea n-o să mai fie încăpătoare nici pentru oamenii ei, nici pentru dobitoacele lor, și Dumnezeu ar fi trebuit să le mai rărească rândurile, cumva, poate printr-un potop, precum odinioară, dar toți cădeau curând la pace că mai e mult până va sosi vremea aceea, care poate nu va sosi, pentru ei, niciodată, că sunt, pe lumea aceasta, și multe minuni îngăduite, cum s-au văzut și încă se mai văd la tot pasul, măcar să caști ochii bine, că ele sunt musai acolo.

Și tot minune e orice viețuitoare lăsată de Domnul, care se naște, crește, sporește în putere, apoi dă înapoi și moare, lăsând loc altei viețuitoare de soiul ei sau poate de alt soi. Așa că nu se cuvenea să-și facă griji pentru nimica, pentru smintirile care le mai tulburau unora judecata. Că, pe Vale, de bine, de rău, o duceau bine, și, stând strâmb (pe o coastă sau pe alta) și judecând drept (ca vinul din căni sau apa din fântâna de obște, singurele drepte de felul lor), oamenii nici nu prea aveau de ce s-ar plânge.

Valea era locul unde n-aveai cum să pierzi nimic. Dacă ai fi scăpat un bostan pe una din coaste, l-ai fi găsit către cotorul cărții, unde se adunau oamenii la palavre, babele la tainit și cele patru pârâuri să se verse în fântâna obștească, de la care beau apă cu toții, ei și dobitoacele lor.

Biserica, ridicată Dumnezeu știe când, că avea niște draci împietriți din zbor pe la streșini, cum nu se mai văzuseră prin alte părți – cel puțin așa povesteau cei care ieșiseră din Vale și mai nimeriseră drumul înapoi – se afla alături de fântână, în partea de răsărit a acesteia. Popa nu-i lăsase să-i deie jos, că zicea că sunt și ei buni la ceva, sperie grindina și alungă vremea rea. Pe lângă faptul că fuseseră cândva îngeri, deși grindina și vremea rea nu cred că știau toate asta. Printre ei se ițeau alte arătări ciudate: șerpi cu plete de femeie și bot de miel, capre cocoșate, cu cap de leu și coadă de șarpe, pești cu picioare și multe alte blestemății nefirești.

Înspre apus dădeai, firește, de crâșmă. Școală nu se ridicase decât de curând, și ca s-ajungi la ea trebuia să treci prin cimitirul din spatele bisericii, printr-o livadă de meri încărcați de roade pe care nimeni nu punea gura și nici nu-ndrăznea să le scape în cazanul de  țuică, așa că le lăsau viespilor și albinelor, să le bâzâie cât or pofti, sau păsăretului de tot soiul.

Se spunea că, dacă te-ai fi înfruptat din tainul gâzelor, păsărilor și-al morților, ori ți-ai fi pierdut cu desăvârșire mințile, ori ai fi căpătat la schimb altele noi, ceea ce, la urma urmei, tot aia e. Când treceai prin cimitir mai că te lua cu amețeală, de la fructele putrezite peste morminte, printre flori.

E de la sine înțeles că, așa cum acolo nu puteai să pierzi nimica, în afară de vreme, nici nu puteai găsi ceva. Lucru care mi se părea îndeajuns.

Sus pe coaste, dincolo de case și de postațele arate, se întindeau fâneața și islazul, mărginite de pădure și de crestele munților. Nu te puteai rătăci nicidecum: dacă beai peste măsură rachiu sau vin la cumnatul din deal, te rostogoleai peste noapte până la fântână, trecând de-a dura prin gardurile de mărăcini și prin țarcurile de capre sau oi, te spălai dimineața pe ochi, dacă nu ți-i scoseseră mărăcinii din garduri, și gata! îți vedeai peste zi de ale tale, dacă mai aveai cu ce, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Statui din vechime, chipuri cioplite în piatră, ziduri și trepte însemnate cu slove ciudate pe care nu le pricepea nimeni se iveau cu sfială din loc în loc, ca și cum și-ar fi cerut iertare că sunt așa cum sunt: prea mari să nu le vezi sau să le dai la o parte, ori să le folosești pe undeva prin gospodărie.

 Și chiar să le fi smuls careva cumva din pământ, unde să le fi dus?

 * * *

 Azi taica popa i-a învățat pe copiii veniți la școală că nu e nimic dincolo de Vale. „Cum nimic?” a îndrăznit unul mic și cu ochii mari, mai din spatele încăperii, pe care toți îl luau în tărbacă și-l puneau să păzească gâștele cât jucau eu bâza și leapșa pe ouate. „Păi, dacă n-ar fi, nu s-ar povesti?” îi dovedise popa. Ș-apoi, toți cei scăpați în lumea largă care nimereau înapoi în vale spuneau la fel când erau întrebați ce e dincolo:

„Păi, ce să fie? Nimic, fir-ar a dracului de treabă, ce vreți să fie?”

Pentru cei mici era mai bine așa. Că destui s-au răznit și-au plecat din vale după cai verzi pe pereți, și nu li s-a mai știut de urmă, ș-au rămas babele să-i bocească în fiecare duminică mai ceva ca pe morții știuți ce putrezeau sub mere. Lasă că ș-aici era o viață de trăit, și poate mai bună ca prin alte părți. Unii au plecat la învățătură prin cele străinătăți, și tot aici au venit să îmbătrânească și să moară și să fie îngropați sub merele putrede din cimitir și prohodiți cu vorbe multe de babele puține la minte.

Apoi i-a învățat despre sfârșitul lumii, ceea ce pe copii i-a cam speriat, deși, în sinea lor de păcătoși, nu prea credeau că se va abate peste Vale.

Ăla micu’ a închis ochii și și-a închipuit cum ar fi. Nu prea i-a plăcut și i-a deschis repede: văzuse o capră râioasă rozând un măr aproape uscat, mai din marginea cimitirului, lângă care se oua gâsca lui albă cu gâtul lung, care venise de departe cu o aripă ruptă și nu mai plecase nici după vindecare: norocul lui că nimerise la el în bătătură. În vis gâsca țipa foarte, foarte tare, și bătea amarnic din aripi, încercând să chiorască râia de capră.

Acolo, lângă mărul aproape uscat, se țineau și parastasele, iar copii se puteau juca prin cimitir, dacă se plictiseau de mâncat sau de bătaie cu mere putrede. Uneori intrau sub mese și încercau să se uite pe sub fustele babelor sau ale femeilor. Nu pricepea el mare lucru din ce vedea, dar simțea de fiecare dată o moleșeală plăcută în vintre, tare greu de înțeles.

O ducea bine, cum ziceai cei mari. Știa că are cine să aibă grijă de dânsul: nu doar părinții, frații sau surorile, ci și îngerul păzitor, pe care, când era mai mic, îl vedea ceva mai limpede ca acum, de când se străvezise în așa hal că nu-l mai deosebeai în preajmă-ți. Iar dacă se rănea cumva sau cădea bolnav, ai lui îl duceau la o babă, care-l punea pe picioare cu tot felul de ceaiuri sau întorcând, cu degetele încârligate, fără să-l atingă, niște cheițe nevăzute, pe care le simțea în trup ca pe niște furnicături călduroase.

Nu se grijea el de prea multe la vârsta lui, și viața era tare frumoasă.

Dar îi era frică de capre, că semănau cu dracii – așa le spusese taica popa – și mai ales de caprele râioase. Și se mai temea să nu viseze urât peste noapte, că tare degrabă visa toate prostiile despre care venea vorba peste zi, și să nu mai facă în pat, că degeaba îl afumaseră cu pană de cocoș și păr de câine: pesemne trebuia și niște păr de capră în toată treaba asta, ca să meargă descântecul. Nici de șobolani nu-i prea plăcea, noroc că asmuțea câinele pe ei (când nu stârnea iepurii din tufișuri sau vizuini).

Cel mai mult îi plăcea să păzească boii sau caii, că erau cuminți și nu plecau nicăieri: începeau să pască de la poalele dealului și urcau ușurel spre locul în care își făcuse el culcuș. Rareori îi scăpa în porumb, și-atunci numai dacă adormea pe coastă. Se mai temea și de porci, că auzise c-ar fi mâncat, odată, un copil, și-i ura din răsputeri când le ducea de mâncare. La mistreți nu-l luase taică-su niciodată, că era prea mic. (Toamna, când se făcea porumbul, trebuia păzit de ciurdele de mistreți de-acum sătui de ghindă sau jir, ori chiar de urși, care mai mult stricau decât mâncau.

Primăvara, când fătau vitele, dădeau lupii, și iar era rău: noroc cu pânda bărbaților însoțiți de câini. Și el era însoțit de un câine, uneori.)

Șerpi văzuse doar câțiva, ieșiți la soare, în cărare, sau pitiți prin urzici, unde oricum nu-i bine să-ți faci nevoile, că nici n-ai cu ce te șterge, și fusese tare mândru că nu se speriase de ei și că, dimpotrivă, ei se cam înspăimântaseră de dânsul, așa mic cum era. De balaurii numai auzise, dar nu zărise pân-acuma nici unul, iar maimuță văzuse când era mic la niște țigani rătăciți prin Vale care, cum veniseră, tot așa și plecaseră, la pleasnă, pesemne nici nu le prea păsa, de felul lor, încotro merg și de unde vin.

Cât stătuseră țiganii bătuse și vântul, ținea el minte bine, deși era mic pe vremea aceea. Ai fi zis că țiganii stârneau vânturile cu hainele lor largi, și mai ales țigăncile, cu fustele lor pe care parcă dinadins le roteau, râzând de tine cu dinții lor albi. Tot atunci și învățase el vorba asta ciudată, vânt, pe care degeaba se chinuia acum s-o deslușească fratelui său mai mic, care nu văzuse vânt niciodată, că nici nu era de văzut, la o adică. La ei în vale fumul urca drept în sus și nu se abătea nici la dreapta, nici la stânga, cum făceau oamenii care se întorceau noaptea sau dimineața de la crâșmă.

Într-o seară mâncaseră fasole și slobozise, după părerea mă-sii, niște vânturi (deși el știa că sunt pârțuri sau bășini, dar oamenii mari cunosc mai multe vorbe pentru același lucru, ca să nu-i înțelegi niciodată când vorbesc între ei): fratele lui mai mic a rămas de atunci cu ideea că țiganii aceia, sau ce vor fi fost ei, trebuie că miroseau tare urât. Asta, ce-i drept, cam așa era.

Mai auzise el și de cai albi cu corn în frunte, dar nu văzuse nici unul.

Asta nu-l împiedicase să viseze, mai multe nopți la rând, că se plimba pe un cal alb cu corn în frunte. Taică-su râsese de el și-l trimisese la școală, că se săturase de atâtea întrebări tâmpite despre verzi și uscate.

Taica popa le spusese el multe, dar nu destule. (Chiar încercase să le bage în cap cum că dinadins nu le spune destule, asta fiind, cică, spre binele lor, dar doar nu era prost să le creadă chiar pe toate câte le spunea taica popa, că popa e bătrân, dar tinerii știu cel mai bine.) Nu pricepea, de pildă, cum de Valea de la el din cap, pe care o visa cu ochii închiși, nu se vărsa niciodată în Valea din afara capului lui, dar se bucura că e așa: putea trăi foarte bine și fără cai albi cu stea în frunte, dar, ca să fie cinstit până la capăt, că așa e bine, și fără capra cea urâtă și râioasă cu care se războise, pe viață și pe moarte, gâsca lui cu gât lung la care ținea atât de mult și care se lua adesea după el când pleca încoace sau încolo, cu sau fără treburi.

 Le mai încurca el, uneori, dar știa că în Valea din cap nu e soare și nici nu ticăie ceasornicul. Când se va face mare va ști el cel mai bine care e una și care e alta, ca nu cumva să zboare și altfel decât în taina visului său.

 Dacă numai, crescând și luându-se cu ale vieții, nu va uita între timp.

 * * *

 La capătul cimitirului, după un măr aproape uscat, care se săltase pe rădăcinile dezvelite de țărână curat ca un om în vârful picioarelor și părea, din această pricină, mult mai înalt decât era de felul lui, dacă mai mergeai puțin dădeai într-o râpă urât mirositoare, mărginită de ciumăfăi și de salcâmi care o și ascundeau de ochii lumii – și bine făceau, că tare urâtă mai era. Copiii își făceau nevoile de sus, de pe buza râpei, cu boltă, cum îi învățau cei mari, temându-se grozav să nu cadă sau să nu-i tragă vreo dihanie din întunecime sau poate dracul însuși, dacă era mai pe-nserate și n-avea dracul altă treabă, de firul udului în jos. Tot de acolo încercau să dărâme, cu bulgări mari de pământ, cuiburile ciorilor din salcâmi. Iarba nu prindea în pământul negru și uleios în care se înfunda piciorul, și flăcări fugeau de colo-colo, prevenindu-te să nu intri pe tărâmul lor. O țeastă uriașă cu trei rânduri de dinți, mare cât o căscioară, prăvălită pe o rână, te ațintea cu orbitele goale de îndată de te înfundai în acest loc neprimitor.

Alte oase, mult prea mari pentru orice dobitoc cunoscut de ei, se ițeau peste tot iar ceva mai încolo pământul bolborosea în taină, fumegând și trimițând din străfunduri mirosuri grele, de pucioasă. Nu încăpea nici o îndoială asupra acelui loc ocolit de toți, în care nimeni nu îndrăznise să se afunde prea departe, deși, cum nimeni nu-l numise deslușit într-un anume fel, putea fi orice altceva. Cei mai neînfricați dintre flăcăi apucaseră să vadă o gură neagră de peșteră, rânjind cu colți de sare în cotlonul cel mai întunecos al râpei. Unii se jurau că, la gura peșterii, văzuseră cu ochii lor câteva movilițe de hârci omenești, dar poate doar li se năzărise de la băutură, că nu era nimeni nebun să fi intrat în văgăună fără să fi băut nimic, știut fiind că Dumnezeu îi ocrotește pe cei neajutorați precum bețivii.

Băbătiile chicoteau în taină și mergeau în nopțile cu lună plină în râpă, la cules de ciuperci veninoase. Apoi chiuiau ca dezmățatele și vorbeau măscări, aruncând ciupercile pe foc și înghițindu-le fumul cu nesaț, cutreierând apoi ulițele, cu chef de harță. Nu se potoleau decât a doua zi, când cădeau, în larma cocoșilor, țeapene la pământ, cu spume la gură și cu poalele-n cap, în văzul lumii care le ierta, deh, că la anii lor li se slăbise și mintea și prinsese să le scârțâie din balamale, ca o ușă neunsă cu seu.

Erau acelea niște nopți în care mai bine era să rămâi încuiat în casă, că nu se știe niciodată ce se mai poate întâmpla. Ca în noaptea în care dobitoacele prind grai, atâta doar că aceea nu venea decât o dată pe an.

 Bătrânele grozav ce se mai rușinau, chipurile, la trezire, dar peste o lună o luau nesmintit de la capăt: noroc că oamenii știau ce și cum și se încuiau în case. Nici popa n-avusese ce să le facă și le lăsase-n plata lor.

 * * *

 Ascultă-mă pe mine, țață, că-s femeie pățită și în putere și știu cum stau lucrurile: nu-i nici o fericire să ți se răznească bărbatul în afara Văii.

Cei dintâi care s-au răznit, în vechime, auziseră o poveste despre un beci ascuns, în buza pădurii, plin cu butoaie de bani, pe care cică l-ar fi descoperit o capră, dobitoc spurcat, că mai bine nici n-ar fi păscut pe-acolo.

Și s-au dus atunci, toți douăsprezece, cu unelte de săpat, să dezgroape beciul și bănetul dintr-însul. Numai că, după ce s-au mai dezmeticit și li s-au învățat ochii și cu întunericul, și cu sclipitul banilor și al podoabelor din butoaie, au simțit așa ca un fior de gheață pe șira spinării, că simțeau că-i privește careva. Când s-au întors, au zărit un călugăr fioros, cu haine ponosite, slinoase, dinții strâmbi și ochi pătrunzători, ca de jăratic, stând cu picioarele încrucișate pe unul din butoaie, cu un bici în mână.

Și numai ce-a pocnit călugărul din bici, râzând strașnic, că toți s-au trezit, în aceiași clipită, care-ncotro prin lumea cea largă, de-a durat un an de zile până ce-au nimerit înapoi intrarea în Vale, și n-au mai fost oameni de înțeles de-atunci, rămânând cu mintea dusă, căzând pe gânduri dintr-un nimic și lăsându-și gospodăriile, ba chiar și femeile, de izbeliște, că, dacă era după ei, trebuia să aibă alții grijă de ele. Nimeni n-a spus nimic, fără numai pe patul de moarte, când toți s-au mărturisit și au spus aceeași poveste, măcar că n-au murit toți odată și poate să mai fi vorbit între ei.

Da eu cred că adevărul s-ar putea să fie altul. Că aur din pământ, să-l întorci cu lopata, n-a mai văzut nimeni, de multă vreme. Eu zic că prin butoaiele alea să nu fi fost niște vin din cel vechi, învârtoșat ca piftia, să-l întingi pe pâine și mai multe nu. Și că bărbații ăia au ajuns să nu mai știe de ei, trezindu-se care-ncotro, ca după orice beție mai strașnică, de nimereau și prin paturile altor muieri, care, e drept, nu prea se supărau.

Cum, necum, treaba nu-i a bună. Că fu blestemul aurului, al vinului, al răzbirii sau al vorbirii în dodii, toate numai ale părții bărbătești, tot un drac.

Eu am știut că urma să se-ntâmple ceva de rău, că toată ziua dinainte mi se zbătuse ochiul stâng, iar dis-de-dimineață am găsit oglinda spartă.

...N-am știut s-o mai lipesc la loc, măcar că am găsit aproape toate cioburile. C-așa e și cu sufletul omului: dacă se sparge în bucăți, sănătate! nu mai e chip să-l dregi nicidecum. Ața de se rupe-n două, faci un nod și zici că-i nouă, dar omul nici că mai e om întreg. Așa a fost și cu omul meu.

De-aia zic eu că nici nu e bine să-l trimiți dimineața, după ploaie, la adunat ciuperci, că, luându-se el cu culesul, cine știe cum îi zboară gândurile într-aiurea, c-așa sunt bărbații, nu se mulțumesc cu ce au, și-odată nimerește ieșirea din Vale și p-aici ți-e drumul, te lasă baltă cu gospodărie și copii, să te descurci cum oi ști mai bine, ș-atunci să te ții.

Nu-i lucru sănătos la casa omului bărbatul visător, că mai repede se răznește și nu-i mai dai de urmă. Al meu, de bine de rău, a nimerit drumul înapoi, dar nu mai el același om, asta ți-o spun eu și tu trebuie să mă crezi.

Și nici nu cred c-a văzut ceva pe Dincolo, că altminteri n-ar fi stat el cu gura cusută atâta vreme, deși nu-s bărbații, în această privință, la fel cu femeile, care de mult ar fi spus tot ce era de spus, ba mai mult decât atât.

De-aia cată de-acum toată partea bărbătească de pe vale nu care cumva să-i calce pe urme, măcar că nu-i ușor, mai cu seamă când vine acasă pe patru cărări, întinzându-și urmele peste tot, câtu-i ulița de largă.

Ci eu zic că urmele desprinse de pe încălțări oricum sunt pretutindeni, și se amestecă între ele cum dă Dumnezeu, iar soarta fiecăruia e hotărâtă nu doar de stele, ci și de împreunarea nevăzută a urmelor lăsate de fiecare prin această lume. Că și bărbatul meu cine știe pe-ale cui urme o fi călcat!

(Oricum, pe drumul către crâșmă li s-au amestecat urmele neapărat.)

O avea el un of la inimă, de care nici c-o să mai scape, dar trebuie să-i înțelegem, că altminteri n-ar avea prilej nici de băut, iar vinul roșu se știe că e sănătate curată și mai abitir decât orice, ne face bine și nouă, cumătră, noaptea târziu când au adormit copiii iar luna încă n-a răsărit. Că în orice lucru rău e o parte bună, eu așa știu, și Domnul le potrivește bine pe toate.

Iar unele oglinzi poate e mai bine că s-au spart. Că și fiecare ciob dintr-însa arată ceva, și împreună dovedesc chiar mai multe decât dacă ar fi stat laolaltă, fiindcă fiecare privește în altă parte și oglindește altceva.

 Proști sunt bărbații că vor să știe de toate lucrurile câte se află pe fața pământului. Ci mai cuminte e să nu vrei să le știi pe toate, că cine știe multe moare, iar cine nu știe multe, mult trăiește. Că unele lucruri, chiar dac-ai putea să le afli, mai bine e să le lași în taina lor, că așa au fost rânduite și lăsate de la Dumnezeu. Că și Adam și Eva, dacă ar fi fost ascultători, n-am mai fi pătimit acuma câte le pătimim, și, măcar că nici n-am fi fost deloc, poate că ne-ar fi fost, așa, în neființa noastră de nici un fel, mai bine.

 * * *

 De Paște, copiii porneau prin Vale cu ouăle vopsite, să se biruie, mai în joacă, mai pe bune, unii pe alții. Care avea oul mai tare în Săptămâna Luminată, acela se dovedea cel mai vrednic de fală pe tot restul anului.

Demult, tare demult, se spune că un ou de gâscă le dovedise pe toate celelalte, aducând mare cinste micului său stăpân, ani de-a rândul. Gurile rele cârteau că nici gâsca cea voinică care-l ouase nu fusese chiar gâscă de felul ei, că avea gâtul ceva mai lung decât celelalte, pe care, vezi bine, le cam privea de sus, și nici nu gâgâia ca proasta, cum le stă gâștelor în fire, de parcă nici n-ar fi vrut să se amestece cu neamurile lor proaste.

Acum copilul e moș, dacă n-o fi murit și el. Gâsca s-a prăpădit de mult, cu mare vaier, căpătând de-odată glas la vederea unei vulpi. Dar povestea oului biruitor încă se mai spune pe Vale, cu fiece Paște, an de an.

  Numai în privința felului în care se termină povestea părerile sunt împărțite. Unii zic că popa ar fi luat oul și l-ar fi încuiat în altar, ca să nu dea prilej de smintire la oameni. Că lumea e plină de bazaconii, la ce bun s-o mai sporim și noi cu încă una, și să uităm de rânduielile dreptei credințe.

Alții știu mai bine. De fapt, toți povestitorii știu cel mai bine cum stau lucrurile, dar asta nu prea se poate, să aibă toți dreptate, că după fiecare, dacă e să-i crezi, lucrurile astea stau întotdeauna altfel, anume cumva.

Deci alții știu mai bine că și oul cel viteaz și-a aflat și el sfârșitul, în cel mai de laudă fel cu putință: anume, în luptă dreaptă cu un ou și mai mare, și mai vrednic, adus de niște țigani care treceau prin sat și care aveau la pălărie pesemne tocmai penele păsării minunate care îl făcuse și despre care se spunea că avea nu numai gâtul lung, dar și picioarele: cum ar veni, și ea putea să se uite de sus la gâsca flăcăului, ba chiar și la flăcău!...

Acuma, nu se știe dacă l-o fi mâncat careva. Nu cred că mai era bun de mâncare. Dar poți să știi? Sminteală e multă în oameni, că nimica nu mai e de mirare în ziua de azi. Dar, mâncat, nemâncat, un lucru e musai:

 La o săptămână după Paște, cojile lui au prins a pluti pe apă către lumea de dincolo, trecând prin tărâmul blajinilor, cum știe toată lumea.

Iar dacă e adevărat că, pe lumea cealaltă, toate lucrurile sunt întregi, atunci așa o fi, de-acuma, și oul cu pricina. Cu supărare să nu vă fie: ori de zace în altar pe o pernuță de catifea, la loc de cinste, ori de se dă rotund în coaja lui de slavă, dovedit e faptul că poveștile se înnoadă, până la urmă, cum e mai bine, ca ițele din pânzeturi, că și lumea lor trebuie țesută cumva.

 * * *

 Taica popa doarme în fiecare după amiază măcar un ceas: așa bun obicei a căpătat el din tinerețe, din vremea în care îl chinuiau alte năbădăi, cu care n-o putea scoate la capăt decât dacă trăgea puțintel la aghioase.

Ba chiar i se năzărea, atunci, că uită anumite vorbe, ca să-și dea apoi seama că, de fapt, vorbele cu pricina nici nu le știuse vreodată, doar că se mai întâmpla, așa, în dorul lelii, să le simtă lipsa. Dacă însă adormea, putea vorbi, în visele sale încâlcite, și în tot soiul de limbi necunoscute, asemenea sfinților apostoli, ba chiar și pre limba îngerească, că se putea tocmi pe îndelete și cu înțeles cu nălucirile sale, care altminteri nu i-ar fi dat pace.

Mai era o pricină pentru somnul cel de peste zi. Mai avea taica popa un beteșug, mai cu seamă în nopțile cu lună plină: odată se sălta din așternuturi și pornea să colinde ulițele în cămașă de noapte, teleap, teleap, cu mâinile întinse înainte, cum fac orbii să nu se lovească de lucruri, că ochii, de, îi avea închiși. (Te lua cu răcori, mai ales dacă îl asemuiai, la întunecime, cu miresele palide de la colțul malului, care ieșeau noaptea după feciori, să se nuntească în taină cu dânșii și să-i lase, spre dimineață, storși de vlagă, descusuți, cu ața ruptă și cu vânătăi la gât, de la supt.)

Ba de multe ori îi rămânea cămeșoiul zdrențe prin gardurile de mărăcini, și numai ce-l puteai vedea pe popa, dacă te tăia vreo nevoie firească peste noapte, cu luna în spate, cădelnițând cu fuduliile lui cele mărețe și spărgând gardurile cu mădularul învârtoșat, curat ca o oiște, care le făcea pe vădane mai tinerele să țipe cu spaimă la vederea grozavei arătări, iar pe cele mai bătrânele numai să suspine adânc, așa, în taină.

Eu așa l-am apucat pe popa, de când mă știu, și nici că s-a schimbat ceva cu dânsul. Boala asta nu-i din cele cu care să te poți lupta, ci numai de la Domnul trebuie că va fi fost îngăduită, spre certarea slujitorului său.

 Părintele știe că nici somnul cel de pe urmă nu va fi altfel. Atâta că visele și trezia își vor schimba pesemne locul între ele, așa, de plictiseală.

 Păi, până ce se vor plictisi din nou, și vor dori din nou să facă schimb.

 * * *

 Printre ciudățeniile Văii se număra o căruță mare de fier acum ruginit, cu ferestre de jur împrejurul ei și cu perechi de scaune pe două rânduri.

Stătea prăvălită pe una din coastele văii, în buza pădurii, înconjurată de copaci, și parcă privea la vale cu un fel de ochi fără nimic în găvane.

Deasupra lor se arătau niște semne ciudate. Un fel de șarpe stătea lângă un ou spart, apoi urmau o scăriță cu o singură treaptă, o pereche de ouă, unul lângă altul, un unghi drept precum cel folosit de zidari, o altă pereche de ouă, unul deasupra celuilalt, un lighean și iarăși un șarpe.

Către partea dinainte a căruței, care era mare cât cortul sub care se țineau nunțile celor care nu mâncaseră, când erau mici, tot din farfurie, și le ploua la nuntă, și mai spre stânga, se afla un singur scaun, fără pereche, cu o roată cu trei spițe, de care puteai învârti, ușor, la stânga și la dreapta.

Căruța scrâșnea din toate încheieturile ei ruginite și dădea semne să miște, atunci, din roatele din față, dar se potolea, repede, lipsită de putere.

Ca să te așezi pe scaunul fără pereche trebuia să treci peste un băț cu măciulie neagră, înfipt în podea, care te cam încurca. Și el se mișca puțin, dar nu folosea la nimic. Scaunul ăsta era mai ciudat decât celelalte: când stăteai pe el, trebuia să ai grijă la niște sârme sfredeluite și ruginite care puteai să-ți intre în cur. Ca să-ți odihnești picioarele, trei labe de fier se ițeau din podea, lucru care i-a umplut pe copii de mirare și pe bărbați de spaimă: se vede treaba că în vremurile de mult apuse în care căruța mai era folosită oamenii avea fie trei picioare, fie mădularul din mijloc era mai de nădejde pe-atunci, cam ca bâtele ciobanilor de pe coastă, în care se sprijineau când n-aveau altă treabă, sau ca al lui taica popa, de care tare s-a mai rușinat, la vremea lui de tinerețe, și el și cu părinții lui, crezând că e pedeapsă de la cel de sus și preoțindu-se călugăr tocmai din această deosebită pricină, că, și să fi vrut, n-ar fi putut avea femeie cu care să se-mpreuneze și să zămislească plozi, decât numai cu vreo uriașă din cărți, precum cele pe care le-a înecat potopul, iar de cioplit din ea nu mergea, că nici din lemn de plop nu puteai să zici era. Toată căruța asta cred că fusese vopsită cândva în galben, dar culoarea nu se mai cunoștea pe-alocuri.

E de prisos s-o mai spunem că aici se adunau copii, când și când, să se joace. Cel mai mare stătea pe scaunul desperecheat din față, iar ceilalți se rânduiau, cuminți, după vârstă, înălțime, prietenie sau vecinătate, ori ca la școală, în bănci, pe scaunele perechi ce țineau până în spatele hardughiei. Apoi își închipuiau că mașinăria pornește și că pleacă în lume.

Când se lăsa seara, nu era deloc greu să-și închipuie că drăcovenia aprindea niște felinare în partea ei din față, cu care vedea drumul, că doar nu era să nu meargă numai pe lumina zilei când erau atâtea drumuri de bătut și lucruri de văzut. ...Se închipuiau pe drumuri largi, podite cu piatră, ba chiar cu o piatră lungă și netedă, cât e zarea,  care nu se mai termina.

Pe jumătatea drumurilor desenaseră, în închipuire, o dungă albă, ca nu cumva să se ciocnească, din greșeală, cu alții. Multă vreme s-au ciorovăit pe care parte a drumului să meargă, până când scaunul fără pereche din față le-a dat răspunsul: pe partea dreaptă, ca șeful să vadă bine pe unde merge, fiind mai aproape, așadar, de mijlocul drumului.

Din când în când, la răscruci de drumuri, închipuiseră niște felinare colorate, care să dea drumul la mers dacă erau aprinse în verde și să-l împiedice când se aprindeau, amenințătoare, în roșu. Și, ca să nu se supere așteptând de-aiurea ori să-i prindă schimbarea de culoare obștească fără veste, visând la cai verzi pe pereți, hotărâseră într-un târziu ca-ntre cele două culori să mai fie una de mijloc, anume culoarea galbenă.

 Numai nume potrivit nu găsiseră pentru căruța în care încăpeau cu toții și care-i putea atât de departe prin lumea închipuirilor lor copilărești, de care cei vârstnici ar fi râs – să le crape burta. Bănuiau ei că trebuie să fie ceva cu șerpișori și ouă, dar nu puteau băga mâna-n foc pentru asta.

După fiecare călătorie închipuită, măgăoaia ruginită și gălbuie îi lăsa pe toți, obosiți, dar mândri nevoie mare de isprăvile săvârșite, în fața școlii.

 * * *

 Știu de la femeile mai în vârstă că fetele de seama mea își pot citi viitorul în fântâna din mijlocul satului. Asta numai în nopțile cu lună plină și dacă și-au păzit fecioria, care, până să le ia cineva la bani mărunți, e averea lor cea mai de preț. Așa mi s-a spus, și eu așa cred că și este, pentru că în spatele fiecărei povești e ceva adevărat, mai cu seamă în privința poveștilor tăinuite, care nu trebuie să ajungă la urechile tuturor, ci numai a unora, că altfel nimeni nici nu s-ar mai obosi să le tăinuiască.

Dar eu una nu vreau să-mi cunosc viitorul altfel decât în chipul cel firesc în care îl află toată lumea, adică la timpul potrivit în care găsește cu cale să se scurgă în clipa de față pe care o trăiești. Dacă fântâna îți arată ceva de bine, n-ai de ce să te temi. Dar ce te faci dacă îți deslușește, împotriva vrerii tale, un viitor care să nu-ți fie pe plac? Că dacă lucrurile sunt scrise dinainte, n-ai cum să li te-mpotrivești, și numai rău îți poate face aflarea din timp a nenorocirilor. Așa gândesc eu, cu mintea mea de-acum și cu puțina mea știință de carte pe care am agonisit-o, împreună cu ceilalți copii, la școala de pe Vale. Și mai gândesc că poate vreau să intru și eu în rândul lumii, să mă mărit cu cinste, așa cum se cuvine, pătând cearceafurile cu dovada neprihănirii mele, și mai ales să nasc copii, cât mai mulți, băieți și fete, chiar dacă aducerea lor pe lume va fi cu mare chinuială, că de la maica noastră Eva ni se trage. Sănătoși să fie și să-mi trăiască, să am de la cine primi o cană de apă la bătrânețe, când n-oi mai fi bună de muncă.

Că o femeie mai lesne se poate mântui în felul ăsta, și chiar popa e silit să-o ierte și s-o împărtășească după tipic: n-are încotro, măcar de-ar avea poprire și pe o sută de ani. Că nu e după voia lui, ci după legea sfântă, scrisă pe fruntea oamenilor cu degetul de însuși bunul Dumnezeu.

Că veni vorba, și miresele lui Hristos au partea lor de mântuire, dar nu e pentru mine. Când eram mică, tare mă mai temeam nu cumva să mă răpească dintre oameni mănăstirea sau nebunia, ca pe unele din mătușile mele, care vorbeau în dodii, miroseau ciudat și de care îmi era cam frică.

 Fusese numai vina lor că își căutaseră bărbații în nălucirile fântânii și-n oglindirea lunii, iar nu la horă, ca toată lumea. Eu de altă oglindă decât cea în care mă gătesc pentru joc nici n-am nevoie: o voi păstra nespartă și limpede pentru bărbatul meu, cel care îmi va fi fost menit, ca să aibă în ce să se bărbierească duminică dimineața, înainte de a merge la biserică.

 * * *

 Toată lumea știa despre cartea ascunsă în altar, nu numai popa. Se credea că, de fapt, biserica fusese înălțată în acea vale ferită de lume tocmai pentru a o adăposti. Unii ziceau că la zidirea ei trudiseră o parte din cetele îngerilor căzuți, pentru a li se mai ierta din vină, și că ale lor erau chipurile de piatră de pe ziduri, care încă o mai apărau. Putea fi o poveste ca oricare alta, dar, chiar dacă n-o fi fost adevărată, le suna bine tuturor. 

Popa nu zicea nici câr, nici mâr despre povestea cu pricina. Pesemne o fi fost un sâmbure de adevăr într-însa, dar era mai bine ca lumea să-și închipuie că-i doar un basm de adormit copiii și de speriat fetele de măritat.

Oricum, povestea cărții nu privea în chip deosebit pe nimeni, că tot nu citea nimeni din ea, una-două, toată ziua – bună ziua. Nimeni, în afară de popă, și numai înainte de marea trecere către lumea de dincolo, după ce se spovedise cu de-amăruntul, ca la carte, urmașului său într-ale preoției.

Ce-or fi citit, numai ei știu. Poate o poveste precum cea de față, în care suntem cuprinși cu toții, dar c-un adaos de câteva file înaintea noastră.

Poate ș-amintea de tinerețe, sau chiar depăna firul vieții până în pântecele maicii sale, când era doar un boț tremurător de carne, cât bobul.

Sau poate revedea pățaniile strămoșilor, din mica lor trecere prin astă viață. Poate citea crâmpeie din viețile sale viitoare, de-i vor fi fost scrise.

Eu unul am o bănuială a mea, că altul era adevărul (de va fi fost doar unul singur pentru fiecare preacinstit popă ce-și făcuse veacul prin Vale), sau la asta m-aș fi așteptat dac-aș fi fost eu popă (deși e limpede că nu-s):

 O carte albă, preacurată, și cu nimica vinovată. Carte de va fi fost!...

 * * *

 Cu puțină vreme înainte de moarte, bunicul mi-a încredințat taina preschimbării oamenilor în dobitoace. Ajungea să-i privești nu mai mult de o clipă în adâncul ochilor și să rostești un descântec din puține cuvinte ca fiecare să se preschimbe pe dată în dobitocul cel mai potrivit cu apucăturile firii sale. Fusese, fără îndoială, cel de pe urmă gând al său, înainte să-și zărească moartea alunecând încoace și-ncolo pe sub podinile afumate ale odăii, ca o pasăre neagră, deloc grăbită, apropiindu-se încetul cu încetul, crăunind abia auzit, ca un suspin nehotărât, și înghițind, deja sătulă, în sec.

…Se mântuise în afuriseniile nevestei, care nu-l iertase nici acum – și ținea să i-o reamintească chiar în pragul morții – că-i făcuse o vreme ochi dulci drăguței sale dintâi, o oarecare Ilinca din deal, chiar după ce îl atrăsese, cu fermece multe, în mrejele ei, primenite și binecuvântate mai apoi de taina cununiei. „Mai du-te acum la curva aia oacheșă din deal, dacă mai poți!” îi șuierase bătrâna, cu obidă, chiar după ce își părăsise, îngrozit, trupul uscat, ca de sfânt din icoanele vechi, și nu știa încotro s-o apuce.

Eu nu fusesem de față la săvârșirea sa dintre cei vii, dar știam că ultimul chip pe care îl strivise sub pleoape fusese al meu, lumina ochilor lui și bucuria bătrâneților, nepotul pe care-l crescuse și de care se despărțise, la începerea anilor de școală, cu lacrimi în ochi, de care el, Vârtosul – cel mai puternic om nu doar de pe Vale, dar și din lumea pe care apucase s-o străbată cu piciorul, pas cu pas, cucerind-o cât vezi cu ochii și dincolo de zare, în alixăndria sa la fel de minunată precum cele din cărți, țăranul dârz și atotștiutor, neînfrânt cât i-a fost dat să trăiască, nici de neprieteni, pe care-i privise întotdeauna, cu strășnicie, în ochi, nici de locuri sau vremuri străine ori vrășmașe – găsise în sfârșit cu cale să nu se mai rușineze.

Primisem gândul său de pe urmă, greaua sa moștenire, ca pe un vaier grozav ce spintecase cerurile, și nu-i deslușisem ascunzișurile decât după împlinirea celor lumești, când țărâna îi primise trupul odinioară uriaș, acum împuținat de bătrânețe și beteșugurile ei. Apoi descântecul se cuibărise, cu un firesc desăvârșit, în întreaga mea ființă, întărindu-mi oasele și îndreptându-mi spinarea cu o știință nelaîndemâna celor mulți, de care și mie îmi era întrucâtva teamă și pe care singur aș fi lăsat-o de izbeliște, dacă numai mi-ar fi fost îngăduit, dacă șirul părinților mei din veacuri, pe care îi simt adunați sub fiecare călcătură a piciorului meu drept și în fiecare privire a ochiului meu drept, nu m-ar fi oprit, cu tăria unor legi de dincolo de vremuri și timp, de la o asemenea neobrăzare și smintire nemaivăzută...

            ...Au trecut anii. Sub ochii mei, lumea s-a schimbat. Nu întotdeauna în bine. Am privit în ochi, și mai mult de o clipă, o sumedenie de oameni. Fiecare cu destule apucături întrutotul potrivnice înfățișării sale omenești.

La unii, dobitocul se străvedea în poreclă, iar la alții în nume, care tot o poreclă va fi fost cândva, în vremile de care nu ne mai aducem aminte, până să se împerecheze cu numele de botez și cumva să se mântuie.

Cu fiecare privire, simțeam un neastâmpăr din ce în ce mai mare dindărătul ochilor, acolo unde adastă, în întunecimea de nepătruns a minții, privirea cu care sufletul nostru slab și plin-ochi de arătările și deslușirile vieții trăite din nou va zări, în ceasul cel de pe urmă, slava lumii de dincolo în care îi va fi dat să pășească, până la următorul soroc, când luminile sale se vor vădi neajutorate, lăsând să irumpă din adâncurile beznei sale lăuntrice o altă și altă privire, mereu proaspătă, deși dintru început degrabă sortită orbirii, după cum au fost scrise, în taină, rânduielile acestor lumi.

Nerăbdător, descântecul sta să se rostească, murmurându-se, în taină, asemenea acelor crâmpeie din liturghie pe care preotul și le amintește, cu voce înceată, doar sieși, la adăpost de urechile păcătoase ale credincioșilor – pentru că așa a fost scris. Dobitoacele din grădina fără margini a acestei lumi (șobolanii scârnavi pândind cu ochii roșii din întunecime și zoaie, boii cuminți, cu ochi apoși, așteptând să fie înjugați pentru un ultim drum croit spre veșnicie de bunicul care acum nu mai este, tigrii cu ochi de sticlă, desfătându-se regește în moliciunea blănilor tărcate, plesnind de cruzime la vederea prăzii ce se adapă neștiutoare pe carpetele persienești sau din Chitai, iepurii cu fulgi de zăpadă tremurându-le în ochii larg deschiși până și când dorm, purtători nevrednici ai unei frici din veac, balaurii cei mândri de stirpea lor cu ochi de jăratic, șerpii deochetori, cu ochelari și fără, cu sânge rece și pleoape străvezii, părând neadormiți ca însuși duhul de tulburare al păcatului, dintotdeauna încolăciți în închipuirile noastre pe străvechi tulpini de măr înrădăcinate în temeiurile dintâi ale tocmirii lumii, caii cu ochelari și fără, dar întotdeauna cu priviri blânde, înțelegătoare, înțelepte, aproape omenești, caprele cu urechi întoarse și țăcălii de țârcovnic, despre ai căror ochi lipsiți de strălucire nu poți spune nimic deosebit, maimuțele cu ochi de bătrân, cocoșii cu ochi de pește, gata oricând să trâmbițeze o lepădare sau un răsărit, câinii de treabă, cu ochi vorbitori, porcii tolăniți lângă troacă, cum se cuvine să rămână zugrăviți întru veșnicie, cu ochii lor mici, genele murdare, urduroase, și vederea scurtă a filosofilor clipei atât de pieritoare, precum și celelalte dobitoace fără număr, mai întârziate sau mai iuți, din ochiurile de văzduh sau ochiurile de apă ale căror rădăcini subpământene se întâlnesc pe celălalt tărâm cu Marele Ochean, ochiurile de pădure și ochiurile de câmpie, fiare sălbatice sau îmblânzite de om, setoase de sânge sau juruite a se hrăni cu ierburile cele fără de număr) așteaptă, fără istov, să fie numite pre numele lor adevărat, și întreaga nălucire omenească să ia odată pentru totdeauna sfârșit.  Iar cheia raiului pierdut zumzăie, neștiută de nimeni, scufundată în însăși taina luminoasă din care s-a urzit și care o și apără, în mintea mea.

Ceasornicul inimii mele măsoară, clipă de clipă, soarta întregii omeniri – fără ca semințiile celei de-a șasea zile a Facerii să aibă măcar habar de ce-i așteaptă. Viața mea a ajuns, în vremea din urmă, o necontenit㠖 și zadarnic㠖 amânare a mea de azi pe mâine, ca un arc încordat din care o săgeată stă să plece spre necunoscut, precum în pilda grăitoare a unui vechi filosof elin, prieten mie și adevărului. Și până voi da, la rându-mi, ochii cu moartea, voi purta, vezi bine, această povară a mea care mă privește.

 

Dar nimic nu se-ntâmplă, deocamdată: nimic. Cheia raiului – poate o voi trece, la rându-mi, altcuiva, când vremea va sosi, în chip de nedorită moștenire pentru care poate voi fi urât. Nimic nu se știe dinainte, deși totul a fost însemnat deja, în amănunt. Cheia e, deocamdată, la adăpost, și nimeni nu o va răsuci în lăcata care, de la facerea lumii, i se potrivește.

            Cu ochii măriți de o spaimă nenumită, încă mai privesc lumea în ochi.

 * * *

 Cel dintâi bătrân de pe Vale care și-a pierdut vederea a început, la puțină vreme după aceea, să vorbească în dodii, câte-n lună și-n stele.

O vreme nimeni nu l-a băgat în seamă, până să priceapă că vorbele lui nu erau lipsite de tâlc. Moșul le spunea când e mai potrivit să ia mierea din stupi, când să are și să semene, când să culeagă și să treiere, când s-a făcut de brazde și când e bine de mers la pădure după lemne de foc. Și lumea venea să-l hrănească și să capete sfat de la dânsul în oarece pricini nelămurite, cum ar fi vremea cea mai potrivită pentru bărbat să se împreuneze cu femeia sa încât aceasta să zămislească băiat sau fată, după trebuințele gospodăriei sau după încuscrelile tocmite pe înserat, la crâșmă, cu ani buni înainte ca pruncii să se nască, necum să se cunoască sau să se placă, din pricină că Valea nu e mare și trebuie să te gândești din vreme la toate, dacă nu vrei să se amestece sângele și să se subțieze, precum vinul îndoit cu apă, că un singur prost al satului e  numai de-ajuns.

Apoi, însă, moșul s-a obrăznicit peste măsură și a-nceput, cu de la sine putere, fără să i-o ceară nimeni, să proorocească, așa, în dorul lelii.

După ce i-a spus unuia când o să moară, și omul a murit întocmai cum prevestise moșneagul și la vremea statornicită de acesta, obștea a hotărât, ca să nu-l omoare, că e păcat de Dumnezeu să ucizi om bătrân, carele de la Dumnezeu s-a bucurat de viață lungă, să-i taie numai limba, dar moșul a-nceput să plângă și nimeni n-a mai cutezat să se apropie de dânsul. Apoi mai mulți bărbați cu urechile înfundate cu ceară l-au izgonit în pădure, poate l-or ucide fiarele. E mult de-atunci. Moșul o fi murit, dacă nu răpus de vreo sălbăticiune sau de foame, măcar de bătrânețe. Dar lumea încă se teme să nu-l întâlnească în pădure și să nu le spună când vor muri.

Unii susțin că l-ar fi văzut bântuind la capătul satului, înspre pădure, într-o noapte cu lună plină, și au fugit mâncând pământul la arătarea sa.

Al doilea bătrân de pe Vale care a orbit și-a mâncat singur limba.

Urmele lăsate de lacrimi pe obrajii lui descărnați i-au înfricoșat pe cei care l-au văzut ultima oară, înainte să fugă plângând în pădure, spre a-i ține tovărășie, în duh, celui dintâi. Vaierul său se aude în anumite nopți negre în care cel mai bine este să nici nu ieși din casă. Copiii știu asta cel mai bine.

Cel de-al treilea bătrân care a orbit a oftat din rărunchi, s-a întors pe partea cealaltă și a adormit. Încă mai doarme. Orbirea s-a ținut departe de ceilalți bătrâni și nu se va apropia decât după ce al treilea moșneag li se va alătura primilor doi, săvârșindu-se din această viață. Dar clipa e departe.

 Unii zic că bătrânul de fapt a murit de mult și doar se preface acuma că doarme, ferindu-se cu strășnicie să putrezească și având grijă să mai suspine adânc, din când în când. După atâta amar de vreme, scursă de niciunde spre nicăieri, nu m-ar mira câtuși de puțin să aibă dreptate.

 * * *

 Ascultă-mă pe mine, prostul satului ni s-a prostit de tot! Nu ți-am zis eu că prea multă învățătură strică și că de la citit prea multe cărți i se trage sminteala? Ți-am zis! Mai ales după ce a murit bunică-su care-l crescuse de când era mic și-l ținuse și prin școli înalte, de ajunsese să vorbească înflorit și ciudat mai dihai ca popa-n biserică, de nu te mai înțelegeai cu el.

Păi, ce vorbe erau alea de le spunea el? Că tot omul vorbește ca să se înțeleagă cu alt om, și nu altcumva, să nu se priceapă nimica din ce îndrugă, măcar că vorbește același grai și-i musai tot dintr-un neam cu tine.

Întâi și-ntâi, n-ar fi trebuit el să plece niciodată din sat, ori, dacă tot l-au înghițit străinătățile, nu s-ar mai fi cuvenit să se mai întoarcă. Eu așa zic.

Degeaba era el de treabă, în felul lui, și se uita la tine cu blândețe când îți vorbea în dodii, că tot nu pricepeai ce vrea de la tine și te cam lua cu răcori pe șira spinării – și tare mult ce-ncepeai să-ți dorești să te afli altundeva, cu treabă, că multe mai are omul de la țară în gospodăria lui.

Apoi, treaba cu caprele. Păi nu-i era lui mai bine fără? C-au sporit juratele în preajma lui mai dihai ca iepurii, primăvara fiecare făcea numai câte doi și trei iezi, și de fapt numai parte femeiască, pârcii erau puțini și cam de prisos, că oricum caprele se pârceau mai mult prin pădure, cu țapii sălbatici, că numai în câțiva ani se sălbăticise țălandrul de nici n-ai fi crezut. Că doar nu era să le țină coroniță de cununie legiuită: dobitocu-i tot dobitoc.

Ba altele aveau chiar căutătură omenească, lucru greu de îndurat, iar babele băsneau că sunt ale lui, că și omul, care cică nici nu cunoscuse femeie în toată viața lui, se sălbăticise și se dedase la păcate împotriva firii, că prea mult le iubea, dar eu unul, om bătrân și cu toți dinții la locul lor, măcar că n-am știință de carte, că pe vremea mea nu se pomenea de așa ceva, să meargă tot pruncul mucos la școală, ca acum, și toți să fie învățați și cu nasul pe sus și să se destrame toate rosturile lumii, măcar că vârtutea mea în altă parte sălășluiește de ani buni, eu unul nu cred că se poate împerechea om cu dobitoc, decât numai în basme, care multe mai sunt pe lume, dară nu trebuie să le dăm crezare chiar la toate, ci numai la unele.

Și chiar dacă s-ar fi împreunat, cum se mai întâmplă ciobanilor din creierii munților, pe care trebuie să-i înțelegem, altfel ar merge crăcănați cu toții de la greutatea cea mare dintre picioare și li s-ar aburi și creierii, cu unele dintre ele, care erau mai frumoase și cu părul mai cârlionțat și mai lucios, tot nu cred să fi zămislit și de la dânsul, ci numai de la țapii sălbatici: mai curând căpătaseră uitătură de om de la multa tovărășie ce-o aveau cu dânsul, că și el se îmbrăca în piele de capră, curat ca un botezător ce era, Doamne iartă-mă, ci numai de capre, că și ochii le sclipeau altfel, de parcă nu mai erau dobitoace proaste și înțelegeau și ce vorbeai în preajma lor.

Și dacă n-ar fi fost decât mulțimea lor nemaivăzută, am mai fi înțeles.

Deși, de multe ce erau, mare mirare dacă mai apuca să le mulgă pe toate, și cred că mai degrabă le sugeau iezii pe coastă până creșteau mari, altfel nu văd cum de nu se bolnăveau niciodată și se puiau așa în neștire.

Ba chiar am auzit să le fi supt și șerpii sau alte lighioaie spurcate care nu se-arată lumii de felul lor, dar toată lumea știe că sunt adevărate, cum ar fi balaurii, că și balaurii sunt mici când sunt mici și au nevoie de lapte, să crească mari și să capete puteri și să-și ia zborul către tărâmul celălalt. Că și laptele de capră e doftorie curată și rece precum sângele jigăniilor scârboase care foșgăie prin locuri necurate, și se vede treaba că de-aia se și caută: ce se aseamănă se și adună, asta-i lucru știut. Dar cine poate ști? Că numai bunul Dumnezeu le știe pe toate, care câte sunt și cum sunt.

De speriat era că le chema pe toate după nume – și toate-l ascultau.

Păi cine dracu’ a mai văzut capră care să asculte de vorba bună, că toate sunt niște împielițate, și o sută dacă ai pe-o coastă, în o sută de părți își iau drumul, dracul să le pieptene, că spurcate mai îs, și ca înfățișare, că arată ca dracul, încornoratele, și ca apucături și mai cu seamă având ele, de soiul lor cel rău, mare aplecare spre stricăciune, dacă sar pârleazul: rod mugurii înainte să dea-n frunză ș-aoleu ce putoare, de-ți mută nasul din loc.

Mie nu-mi trebuie, Doamne ferește, că mai bune sunt oile, deși lapte dau mai puțin, că și Domnul nostru Iisus Hristos a ales să vie printre noi ca mielul lui Dumnezeu și nu ca ied, că dacă ar fi ales iedul, ied ar fi fost, și nu miel, cum stă scris și-o dovedesc scripturile, toate patru ca una într-un glas, măcar că și ieduții, ca și multe altele, cât sunt mititei tare mai sunt frumoși.

Și ptiu! toate aveau nume omenești, ba chiar și nume de sfinți, Doamne iartă-mă, că avea tot calendarul dreptei credințe numai pe-o coastă de deal, curat ca la nebuni, că uitasem să-ți spui că băiatul făcuse și vreo doi ani la școala de popi și le știa, toate rânduielile slujbei, ca la carte, ba chiar mai bine ca popa, care a mai îmbătrânit și le mai scurtează și el.

 Nu știu ce mai vorbea el cu caprele, că sigur vorbea, și nu știu cum îi răspundeau, că sigur îi răspundeau, în felul lor. Altceva ce să fi făcut, toată ziua, pe coastă, bot în bot și ochi în ochi? Că, de la o vreme, nici nu mai căuta tovărășia oamenilor, și a caprelor îi părea de ajuns, și nici nu mai puteai spune câți ani are, iar în socoteli te cam încurcai, că s-au cam dus la vale rosturile lumii, și tinerii arătau a bătrâni, iar bătrânii își păstrau dinții și se dădeau la preacurvie cu tinerelele lăsate de izbeliște de bărbații lor.

Doamne apără și păzește! Nu-l văd bine de loc! Păi cine o să grijească de el când va sosi vremea cea de pe urmă? Că zănatic cum e, îl prinde ceasul rău pe vreo costișă, și n-o să-l privegheze decât caprele și țapii cei mari pe care, Doamne iartă-mă, i-a botezat cu nume de arhangheli.

Ba unele babe credeau că o să-l roadă caprele cu totul, de n-o să rămână oscior pe oscior dintr-însul. Eu nu cred, că babele, multe dintre ele, sunt cam slabe de minte, din pricină că n-au avut bărbați vârtoși la vremea lor de tinerețe, iar acum li s-a-ncuibat nebuneala la cap. Că nici eu n-am putut să le mulțumesc pe toate la vremea mea, că tare multe și nesățioase mai erau, mai multe decât caprele ăstuia, ci numai vreo jumătate dintre ele, că restul erau urâte și între timp se săltau din scutece altele mai tinerele și nu se cuvenea să nu le caut de sănătate, de-au ajuns vecinii să bârfească prin alte sate că întreaga Vale ar fi din sămânța mea și că de-aia s-ar fi izgonit tineretul prin cele străinătăți, ca să nu se împreuneze frate cu soră, că mare păcat este. Iar babele care n-au murit împăcate au rămas de nebune să toarcă la eresuri și basme, poreclindu-m㠄pârciu-ăl bătrân”, că de, am mai îmbătrânit și eu, de mult am trecut de sută, dar dinții în gură și năravul hulpav și pârdalnic din nădragi tot mi-au rămas la locul lor, dar-ar boala-n neamul lor de babe, că urâte erau și la tinerețe, măcar că arătau ca babele și-atunci, și urâte și nemăritate mi-au rămas și-n ziua de azi, măcar că nu mai sunt tinere, și la fel de proaste, că mai bine te duceai c-o capră pe coastă decât, Doamne ferește și iartă, cu vreuna din astea! De-aia le-a și uitat Dumnezeu în viață, că de fapt nici n-au trăit vreodată în viața lor.

Multă prostie e în capul babelor, deși n-am crăpat nici unul, ca să văd dacă e așa, cu toate că mi-aș fi dorit uneori, deși nimeni n-a văzut cum e prostia la culoare, decât numai când se străvădește în faptele oamenilor.

Într-un singur chip ar putea avea și babele dreptate. Dacă dumnealui ar muri pe-o coastă și ar putrezi cu totul, îngrășând cu trupul lui și cu oasele lui spălate de ploaie și ninsoare topită țărâna din care primăvara va ieși în soare, drept hrană preasfântă caprelor sale multiubite, o altă iarbă, din care se vor împărtăși cu toatele, că pe toate le-a iubit mai mult ca pe oameni, din tot sufletul lui chinuit, deie-i Domnul alinare, că și cu nume le-a înzestrat, botezându-le cu apă când le ducea la adăpat (sau poate doar le spăla de praf și le curăța de căpușe, descurcându-le bărbile și pieptănându-le cu deștele, cine mai știe și cine poate ști, fără numai bunul Dumnezeu). Poate ar ieși chiar grâu dintr-însul, că altă colivă nu văd să-i facă altcineva, și oricum nu li se cuvine decât caprelor. Și-o viță de vie dac-ar ieși, bine e s-o mănânce caprele până să se coacă strugurii, să nu se înfrupte vreun nenorocit dintr-însul, că ar fi păcat. Ori, mai știi, poate trece vreunul toamna cu căruța plină de hârdaie cu struguri și n-are altă treabă decât să culeagă strugurii și să-i adauge la ceilalți, apoi să facă vin și să-l ducă popii la biserică, pentru împărtășanie, că ne-ar spurca pe toți, și zău că nu se cuvine așa ceva, deși mulți am păcătuit îndeajuns, dar dobitoace nu suntem, chiar dacă apucături dobitocești am avut fiecare când a fost să fie, iar unii le vădesc chiar în numele cu care au fost înzestrați de semenii lor.

 Ci numai într-un chip ar avea scăpare botezătorul de capre, care încordat și cu frică a fost toată viața lui, de parcă-l apăsa, mai să-i frângă oasele, o taină nemaivăzută, neștiută de nimeni și abia pâlpâindu-i în ochi, nerăbdătoare și strașnică precum însăși viața – și așa se va și săvârși de pe astă lume, alinându-se în cele din urmă și îndrăznind să surâdă și el:

Dacă numai ar da sfârșitul lumii peste noi toți înainte să se prăpădească dânsul și să-l mistuie, dinăuntru spre afară, taina pe care cu vrednicie o poartă. Trec anii, dar nu se mai știe încotro, ori numai la noi în Vale, că lumea e largă, să le-ajungă urmașilor – și să nu se certe pe ea.

 Și, judecând după cum a-nceput să curgă timpul, curat de-a-ndoaselea și mai multe nu, nu se știe niciodată nimic, deși totul a fost scris în amănunt pe undeva. Eu unul nici nu-mi bat capul, că nici nu știu carte.

 * * *

 De un Crăciun s-a născut în Vale un prunc ca toți pruncii, atât că nu voia să se trezească. Și la țâță sugea tot în somn, și era tare ciudată liniștea pe care ar fi trebuit s-o spargă cu țipetele lui. Mai târziu s-a văzut că nici nu voia să crească, rămânând la fel de mic, chiar dacă sugea într-una.

Nu se știe nici astăzi unde se ducea laptele, că de crescut nu creștea.

Apoi l-au botezat, după ce au găsit, cu chiu cu vai, un naș care să-și ia asemenea povară de fiu întru credință. După botez s-a întâmplat ceva și mai înfricoșător cu dânsul. A început să scadă, până ce nici sfârcul nu-i mai încăpea în gură, și să devină străveziu, de vedeai tot ce-avea într-însul.

 Noroc cu o mâță căreia îi înecaseră puii, că l-a primit și a mai trăit o vreme, sugând la țâțele ei. Apoi nu s-a mai zărit deloc, fie că se micșorase prea mult, fie că devenise mai străveziu decât aerul. Oamenii zic că și una și alta. Eu cred că n-a vrut să se nască, în primul și-n primul rând. Și dacă tot l-au aruncat pe lume, fără voia lui și fără măcar să-l întrebe, asta nu însemna că nu putea încerca să străbată, în felul lui, drumul înapoi.

Alții zic că l-ar fi furat o pasăre albă, ca un fel de porumbel, și ar fi fugit cu el în cioc. Eu unul nu cred că porumbeii fură, nu le stă în fire.

 Numai ciorile și găile sunt furăcioase, dar ele nu sunt albe. L-o fi dat la pui? L-o fi-nghițit sau scăpat? O fi fost cioară vopsită? O fi fost pasăre?

* * *

Cum n-ai avut tu noroc pe lume, băiatul mamii, că se vede treaba c-așa ți-a fost scris! Că fată mare și neluată de mulți alții ți-a trebuit ție, nu era mai bună o vădană tinerică, să știe toate treburile casei? Că n-ai mai fi ajuns aici dacă m-ai fi ascultat! Că dormi acuma ca dușii pe cea lume și nu te mai trezește nimenea. Că nici de murit nu mori, ca să-ți fac pomenile, că și eu-s bătrână și mult n-o mai duc, nu mă mai ține Dumnezeu, mă cheamă la dânsul, că e nevoie de mână de femeie bătrână și pricepută în Rai, să știe toate treburile gospodăriei și să deretice și să țină toate rânduielile.

Și de viu eu slujbele nu pot să ți le fac, că nu se cuvine, e mare păcat.

Că n-ai vrut să mă asculți, ș-acum mă lași să te bocesc ca proasta, iar nevesti-ti nici că-i pasă, ară pe deal cu bărbăția ta pe care nici n-a primit-o într-însa, că n-avea pe unde, dar de unde puteai tu să știi, ori nu te-ai priceput, ori n-ai vrut să-i crezi pe ceilalți dinaintea ta, care s-au betegit cu toții, numai nu așa de rău ca tine, că nici n-au luat-o cu cununie, ca prostul de tine, dar eu cred că n-avea, că dacă ar fi avut, s-ar fi împlinit cele firești.

Așa de tare ce te-ai supărat tu pe viață, că te-ai dus la culcare fără gând să te mai trezești prea curând. La început era mai bine, când măcar te ridicai în capul oaselor să mănânci ce-ți aduceam, chiar dacă nu stăteai de vorbă cu mine și întrebai numai de ea. Apoi tu ai îmbătrânit, te-ai slăbănogit, ți s-au șubrezit oasele și ți-au rămas mici, ca hăinuțele de copil.

Și mai cu seamă mâna dreaptă ți s-a uscat mai rău ca pastrama de capră, de n-a mai rămas decât pielea și oasele din ea. Iar bărbăția, dacă nu ți-o fi luat-o nevastă-ta, pesemne ți s-o fi ascuns în vintre, unde temură ș-acuma de frică, că tare mult a pătimit și treaba tot nu și-a făcut-o, că pe gură sau pe cur nu-i chip să însămânțezi o femeie, măcar că-ți slobozi sămânța într-însa, și mai bine că-i așa, că altminteri nici pruncul n-ar avea pe unde să iasă la lumina zilei și-ar rămâne zidit înăuntrul ei, viu sau mort.

Și de l-ar fi născut, prin vreo minune, că născătoare n-avea, n-ar fi avut cum să-l alăpteze, că nici sfârcuri n-avea pe țâțe: așa se născuse ea.

Și l-ar fi dat să-l alăpteze vreo capră, care-i dobitoc jurat și spurcat, cu năravuri urâte și degrabă săritor de pârleazuri, asemenea cu diavolul la chip, și s-ar fi aprins pruncul la cap, ca alți oameni care au băut lapte de capră spurcată când erau mici și s-au răznit devreme prin cele străinătăți.

Iar ea a rămas la fel de tânără și de frumoasă, roșie în obraji și plesnind de sănătatea și de tinerețea ta pierdută, maică. Păi nu-i păcat?

Că eu una știu: fiecare lacată ș-are cheia ei. Dar dacă-s și lacate fără de cheie pe lumea asta? Ori chei fără lacată? Ce ne facem, maică, cu ele?

Că poate nu toate-s de la Domnul lăsate, deși le îngăduie, ca se ne încerce pre noi, păcătoșii de rând. Că ție vlaga și viața, care-ți mai rămăsese nescursă în țărână, că aveai, dragul maichii, și acel nărav de care mie încă mi-e rușine, măcar că n-ai fost singurul câtu-i lumea și pământul, deși se vede treaba că i-ai întrecut pe toți, ea una tot ți-a sorbit-o, ție și altora, de-au crescut pe Vale atâtea buruieni despicate la rădăcină, ca omul la picioare, și de-aia se vede c-a rămas tânără, măcar că-i bătrână ca și mine la ani, c-o știu de mică. Ci n-ai vrut să m-asculți. E drept că nici eu n-am știut să te cert, că tare drag mi-a fost de tine de când te-ai născut, așa mic și firav ca și acum. Iar taică-tu s-a grăbit să moară, și numai pe tine te-am avut pe lume, lumina ochilor mei. Dar păcatul meu care-o fi, Doamne, că nici popa n-a știut să mi-l deslușească, măcar că-i bătrân și multe a mai văzut la viața lui? Că nu-i ființă fără greșeală, și nici om fără de păcat.

Au poate nici nu-i păcat omenesc, de pe astă viață, măcar că nu se cuvine să gândesc asta, și popa, dac-ar ști, mi-ar da canoane, de parcă nu mă canonesc eu destul, dar simt că nu e întâia viață pe care o trăiesc. Cine mai știe, că toate-s ca un vis plăpând, și multă nălucire a fost lăsată slobodă să cutreiere lumea și mințile noastre, și-n Vale se vede treaba că s-a adunat destulă, nemainimerind ieșirea, și nici vânt n-a fost s-o risipească.

Iar tu n-ai vrut să m-asculți, și nici nu mă ajuți acuma deloc: mai bine ai muri. N-ai grijă, băiatul mamii, n-o să te las să m-aștepți multă vreme. 

* * *

 Cum-necum, nimerisem într-o seară intrarea în Vale. Nu și ieșirea.

 În fiecare zi porneam cu noaptea-n cap spre pădure, dornic să-mi croiesc cale-ngustă spre lumea largă de afară, și mă-ntorceam fluierând a pagubă pe la nămiezi, când îmi da foamea ghes, c-o basma plină ochi de ciuperci și cu mure-n pălărie. ...Apoi îmi găsisem o codană, mă așezasem gospodar adunat la casa mea, și nici că mai plecasem de-acolo, intrând în rând cu lumea. Nici limba lor nu mi se mai părea ciudată, învechită sau fără cuvinte destule, întrucât o înțelegeam și o vorbeam, la rându-mi, la fel de bine ca ei. Numai norii se preumblau pe deasupra Văii și a casei mele, amintindu-mi că, dincolo de ea, lumea era tare largă și aștepta să fie colindată în lung și-n lat. Dar, din partea mea, n-avea decât: tot un cer se întindea deasupra mea și tot un pământ avea să mă îngroape, tot un drac avea să lupte pentru sufletul meu și tot un înger (poate) avea să mă scape!

 Sătul să merg în gol, oare pricepusem, într-un sfârșit, pildele cu săgeata și broasca țestoasă și nu-mi mai trebuia să mă grăbesc niciunde?

Sau orătăniile chescăneau după mâncare și grădina trebuia săpată?

 * * *

 Privită de departe, Valea părea o uriașă carte. Privită de aproape, Cartea sfântă părea și ea o vale mai pitică, dar în care se regăseau neapărat cu toții. Așa le deslușise taica popa în prima zi de școală, ca să nu-i sperie pe proaspeții pedepsiți la-nvățătură. Apoi, după ce aflaseră și singuri că scoarțele cărții erau din piele de capră, crescuseră mari, descoperiseră cărarea spre crâșmă și cărările înapoi spre casă și nevast㠖 apoi uitaseră de toate, lăsând viața să curgă cum o da bunul Dumnezeu.

 * * *

 În vremea din urmă, caravanele de țigani rătăciți prin Vale se întâmplau din ce în ce mai dese. Vântul stârnit de hainele lor aproape că nu mai contenea. Șuvițele de fum din ogeacuri nici nu mai știau încotro  să se-ndrepte, iar nărozii de copii prinseseră un obicei țigănesc, la care înainte vreme nici nu te-ai fi putut gândi: să înalțe zmeie, care jucau în văzduh cât era ziulica de mare, iar noaptea se dezlegau singure și-și luau lumea-n cap.

Norii se buluceau din toate părțile deasupra Văii, și de multe ori, din înghesuiala lor, cerul mormăia și scânteia ca o blană uscată de pisică.

 Lumea nu știa ce să mai creadă, la ce să se mai aștepte. Unii ziceau că e mânia lui Dumnezeu și că de-aia s-au înmulțit caprele pe Vale, că au chip necurat și o să roadă totul, mâncându-i chiar pe oameni, încât voiau să le omoare (deși e lucru știut că acela care va omorî vreun dobitoc, altfel decât pentru demâncare, îi va lua cu împrumut și apucăturile, vreme de un an încheiat) sau măcar să le scoată ochii, încât singure să piară de foame.

Alții spuneau că toate-s vechi și nouă-s toate și că, în vechime, se mai înmulțiseră caprele la fel de primejdios, ba chiar se cutremurase pământul din temelii, de mai multe ori, și apăruse și o șuviță ruginie de sânge în fântâna obștească, semn neîndoielnic, și totuși nu se întâmplase nimic destul de rău, până la urmă Domnul-Dumnezeu arătându-se milostiv cu oamenii și neîngăduind ca neamul lor greu încercat să se stingă pe Vale.

Eu unul nici că mă mai minunam de nimic: nici de bune, nici de rele.

 Am părăsit această Vale îndepărtată de lume și atât de aproape de cer într-o frumoasă zi de primăvară, fără nici o părere de rău dar și fără vreo bucurie anume, cu totul din întâmplare, luând, în somn și ca prin vis, parcă, urma unui soi de porumbel alb cu ceva mic în cioc și-a unui cârd de țigani pălărioși cu pirande borțoase, puradei în puțele goale, prapuri, zmeie, moriști, clopoței și canafuri, căruțe, cai mascați și coviltire, pe un drum alb-verzui, presărat cu pulbere de stele, și lăsând în urma mea doisprezece fii și fiice și – lucru de mare cinste pentru ei – nici o datorie, lumească sau ba.

 Nădăjduiesc că îi voi reîntâlni cândva, pentru că așa va fi fost scris.

 [Constanța, 3 martie – 12 mai 2005.]

 

respiro@2000-2004 All rights reserved