Canis

text şi film de Patrick Călinescu

Play movie

 

Pe Canis în jos şi pe Canis în sus – ar fi trebuit mai din timp să-mi dau seama… Al naibii să fiu dacă am fost… Mai prea plecat iubirii din mine, în numele meu şi pentru mine, prepoziţie cu prepoziţie urmând modelul perfect de amăgiri… Şi, dacă am putut să fiu cum am fost, de ce să fiu altfel acum, când, adevărat, voi fi? Lasă, Canis, nu te mânia prea tare… Rămân cum voi fi fost şi până atunci, nu te teme… Bunul meu Canis, nu mai suferi ca un câine – degeaba – la picioarele stăpânului tău… Şi nu mai fi, câine ce eşti, aşa de câine cu mine… Mai lasă-mă în durerea mea care este şi nu e; care poate că e şi poate că nu este; nu mă mai strivi atât din ochi că turbez şi te muşc de ce apuc – acum, dacă tot am apucat să mă mai calmez puţin, mai bine du-te în cuşcă la tine şi te apucă să latri la luna pictată în fundul ei – cu faţa spre vârful cozii tale; du-te acolo, Canis, în fundătura pe care universul ţi-a rezervat-o din mila mea, pentru că eu mă retrag în a mea… Sângele mi se încheagă pe faţă, faţa ţi se încheagă pe bot, botul mi se încheagă pe faţă, iar sângele e în toate – şi în faţă, şi în bot, şi în sânge…

Şi acum mă simt la fel de prost că n-am băgat de seamă, Canis, la ce lătrai în universul tău paralel pe al meu. Dar, pur şi simplu, nu te-am auzit… Aveam, atunci, Canis, urechile înfundate… N-am observat cum vedenia se face fiinţă, iar aceasta – femeie deplină a speciei sale… S-a născut într-o lume uman inspirată sau într-o lume uman scrisă? Este femeia, în această lume deplin umană, de aceeaşi esenţă cu inspiratorul lumii femeii sau cu scriitorul lumii femeii? S-a născut femeia inspirată? S-a născut femeia scrisă? A fost lumea inspirată de inspiratorul ei când s-a născut femeia?

 

 

 

A fost lumea scrisă de scriitorul ei când s-a născut femeia? S-a născut femeia din inspiraţia lumii sau femeia s-a născut din scrierea lumii? Este femeia născută prin faptul de-a fi inspirat lumea care a născut-o sau femeia este născută prin faptul de-a fi scris lumea care a născut-o? S-a născut femeia ca inspiraţie a inspiratorului sau femeia s-a născut ca scriere a scriitorului? Femeia s-a născut în lumea minusului nostru şi nu în lumea plusului ei? Este femeia, atunci, născută din inspiraţia lumii înseşi sau femeia este născută din scrierea lumii înseşi? Să nu fi avut parte de naşterea femeii nici inspiratorul lumii femeii, nici scriitorul lumii femeii? Numai lumea însăşi a femeii să fi avut parte de naşterea femeii? Este naşterea femeii originarul şi copia naşterii femeii? Este naşterea femeii un palimpsest al originarului inspirat al lumii sau al copiei scrise a lumii? Este femeia şi originarul, şi copia femeii înseşi? Este femeia originarul sau copia lumii? Este ura de femeie incompatibilă cu dragostea de femeie? Este ura de femeie un act inspirat al inspiratorului care a inspirat această lume? Este dragostea de femeie un act scris al scriitorului care a scris această lume? Este ura de femeie inspiraţia acestei lumi? Este dragostea de femeie scrierea acestei lumi? Este femeia, atunci, un palimpsest al urii inspirate şi al dragostei scrise? Este femeia femeie sau ne-femeie? Trebuie femeia să fie ne-femeie ca să fie femeie? Trebuie femeia să revină la inspiraţia inspiratorului ca să se impună ca femeie sau femeia trebuie să părăsească scrierea scriitorului ca să se impună ca femeie? Dar, în acest caz, ce este femeia pe care tu, câine merituos al rasei tale, ai lătrat-o cu băgare de seamă? Este femeia femeie? Este femeia ne-femeie? Eu ce-am văzut din spatele botului tău neutru?

 

 

 
 
 
 
 
 

  Femeia, femeie sau ne-femeie, în ciuda urii sau a dragostei pe care o propagă, tot femeie rămâne. Femeia e ne-femeie în aceeaşi măsură în care ne-femeia e femeie. Dar bine, câine Canis, ce-mi spui tu mie? Că femeia e egalul femeii fără a fi şi suma ei? Că femeia e şi ură inspirată, şi dragoste scrisă, dar nici una, nici alta? Vai, sărmane Canis, se vede că eşti mai cu botul pe labe decât mine atunci când e vorba de minusul nostru… Dar, femeia, din câte mi-ai dat de înţeles, este palimpsestul pe care inspiratorul ne-a inspirat lumea şi pe care scriitorul ne-a scris lumea. Şi, atunci, ce e femeia? Inspirată sau scrisă? Inspiraţie sau scriere? Inspirată de inspirator sau scrisă de scriitor? Inspiraţie a inspiratorului sau scriere a scriitorului? Să fie femeia numai atât? Aşa de puţin să însemne femeia în lume? Nu, Canis, vai de tine, câinele meu, dar pe bună dreptate tot câine ai rămas … Femeia, stăpâne al stăpânului tău, este lumea inspirată de inspirator şi lumea scrisă de scriitor. Mai mult, bunule Canis, femeia este inspiraţia şi scrierea lumii. Din femeie a fost inspirată lumea plusului ei, minusul nostru. Din femeie a fost scrisă lumea plusului ei, minusul nostru. Vai, Canis, degeaba încerci să duci canitatea la umanitate, pentru că nu vei reuşi nici acum… Femeia a fost şi nu este. Femeia nu poate fi propria ei cauză, dar poate fi propria ei consecinţă. Iar consecinţa este că femeia a fost, iar cauza este că femeia nu este. Pricepi, câine Canis, toate acestea? Dar, vezi tu, femeia este, paradoxal, egală cu faptul că nu este, dar şi cu faptul că a fost. Femeia egalizează în ea însăşi şi cauza care nu îi aparţine, pentru că nu este, şi consecinţa care îi aparţine, pentru că a fost. Şi, în acest fel, femeia devine femeie, şi pentru că nu este femeie (este ne-femeie), şi pentru că a fost femeie (este femeie). Din femeie s-a născut ne-femeia (ura palimpsestică inspirată), care a născut femeia (dragostea palimpsestică scrisă). Dar, Canis, câinele meu, mai rămâne o problemă: după ce femeia devine femeie prin faptul de a fi fost ne-femeie, poate femeia să rămână femeie prin faptul de a fi fost ne-femeie? Este ne-femeia, de fapt, inspiraţia inspiratorului lumii femeii, iar femeia este, de fapt, scrierea scriitorului lumii femeii? Vezi tu, Canis al meu, femeia anunţată de tine este carne din carnea ei, ceea ce o face să se fi născut singură pe sine, ceea ce o face să nu fi avut parte de ne-femeia din sine... Şi, totuşi, femeia pe care al naibii să fiu dacă am fost, lipsit de seama pe care ar fi trebuit s-o dau, este femeie prin faptul că este femeie, iar nu prin faptul că a fost ne-femeie. Da, Canis, femeia nu mai trebuie să fie ne-femeie ca să fie femeie. Femeia s-a golit de ne-femeie… Femeia s-a umplut de femeie… Plâng, Canis, slugă a slugii tale, pe femeia umplută de femeie… Dacă aş fi prevăzut unde va ajunge femeia, imediat aş fi luat locul tău cinstit…

 

Canis, am dat cumva din coadă?


 

respiro©2000 All rights reserved