Cine este Lucifer

Despre câini și despre Cain

 

de Violeta Tanceva-Zlateva

 

            Cînd Cain l-a ucis pe fratele său Abel, și, blestemat fiind de dumnezeu și de tatăl său, a fugit și a cutreierat pămîntul, fără a găsi niciunde adăpost, un vînător orb stătea în munți, cocoțat într-un copac și, orb fiind, prinsese un vînat recunoscîndu-l doar după foșnet, cînd va fi umblat prin munți. Cum mergea Cin prin munți, vînătorul orb îl simți după mers, doar după foșnet și îl luă drept vreun animal, îl nimeri cu săgeata și îl ucise. Stîrvul său putrezi și făcu viermi. Și acei viermi, după voia domnului, se făcură cîini. De aceea, cînd lovești un cîine, va striga după ajutorul lui Cain: "Cain, Cain!"[1]

 

            În noaptea festivalului, pe coridorul de marmură albă, am avut ocazia să văd mulți prieteni vechi pe care îi crezusem pierduți în timp, prin lume. Decăzuți și cumva șifonați, îmi aduceau recunoștință pentru lucruri pe care eu le consideram pînă acum eșecuri, sau chiar greșeli capitale ale vieții. În timp ce muzicanții se perindau pe podium, își făceau reverențe rigide și își luau instrumentele așa cum un înecat ar prinde un pai (pentru a întoarce spatele pupilelor strălucitoare care așteptau o minune), nu prea se osteneau să facă liniște. Șușoteau întruna. Îmi păreau niște muște roind în jurul unei toalete într-o zi fierbinte de iulie.

            Eu tot mai aveam talentul de a mă deplasa în spațiu fără zgomot. Pentru majoritatea dintre ei eram invizibilă, și pentru simplul motiv că nu mă văzuseră de mult timp și nu puteau ca după figura mea actuală să mă recunoască pe mine cea de altădată. Astfel le puteam asculta părerile sincere despre mine. Șoaptele concise la urechile partenerilor. Remarcile lucide. Așteptam critici și cuvinte necioplite, și-i priveam cum mă laudă cu gura plină, pe mine și muzica mea. Ca și cînd s-ar fi luat la întrecere cine spune mai multe cuvinte de laudă, cine inventează cel mai ales cuvînt.

            Eu sînt o persoană foarte fidelă, am spus odată, pe cînd eram nu tocmai proaspăt îndrăgostită. Ce, pufni prietenul meu, are nume care începe cu a treia literă din alfabetul chirilic și credea puternic în Dumnezeu? Oricum, cînd am anunțat acest lucru, gîndul la concert nu-mi trecea prin minte nici prin somn. Pe atunci încă nu compusesem nimic. Nu știu, poate că atunci nu mă îndeletniceam cu adevărat cu muzica. Și nici ploaia nu era sigură dacă va începe să cadă la începutul primăverii. După toate astea, adînc jignită de unele fleacuri, n-am vrut niciodată să mă gîndesc la vechea mea iubire, care încă trăia în orașul primei mele tinereți. Sînt sigură că toată noaptea aceea lungă în care am fost cu J. cel înalt vechea mea iubire a fremătat peste coroanele teilor într-un timp pe care ceilalți îl uitaseră. Uneori mă gîndesc că mă luau drept ridicolă pentru că încă păstrez amintiri despre el. De parcă ei ar putea să uite forțat tot ce a fost ieri. Tot: ce au mîncat, ce au băut. Dacă au fost la WC sau i-a chinuit iar iuțeala ardeiului. Cu cine s-au întîlnit. Dacă s-au prefăcut a nu fi văzut sau dacă au încetat a mai schimba zîmbete acre și vreo două-trei vorbe. Mîhniți de viață. Dacă au pus cu frenezie cîte șapte X-uri pe o coloană de buletin loto, cu siguranța nebună că MARȚEA ASTA le va surîde norocul…

            Hm, hm, spuse J. trăgîndu-mă de nas. Nu ești aici?

            Am avut un spațiu în locul în care se întretăiau cele două străzi în fața Torentului. Deși urmăream meciul de fotbal, priveam pe furiș și cum reacționează oamenii în spațiile lor din jurul nostru. M-am bucurat că am scăpat de stupidele ziduri groase cu tapet îngălbenit. Primarul se simțea bine. Iar lumea… nu merită să vorbim despre asta. Întotdeauna se va găsi cineva care să gîndească altfel. Nu cred că acum le e mai bine că deasupra capetelor pot vedea cerul, ci nu tavanele înnegrite. Deși li se limitează posibilitatea de a se plînge că nu pot cumpăra vopsea sau măcar un bulgăre de var pentru a le albi. În principal, cu toții se uitau la televizor.

            Primăvara e anotimpul în care de obicei se urmăresc intens evenimentele sportive. Totuși, mai există și perechi tinere care nu sînt interesate de fotbal. Acestea se plimbă pe străzi ținîndu-se de mînă. Îndrăzneții pășesc îmbrățișați, și din cînd în cînd se sărută pe gură. Vai, nerușinații! - strigă cu ocară vreo babă din spațiile împrejmuite vecin. Noi pe vremea noastră… Încă puțin, să ajungă sus la monumentul vechi. Tinerii își doresc să fie singuri în întuneric, cu vîntul lin mîngîind ramurile pe deasupra capetelor lor și răcorindu-le palmele și piepturile asudate. Dar chiar să aibă acest gînd, asta ar fi făcut-o, desigur, mult mai tîrziu. Acum era încă mare agitație pe străzi. Și asta mă împiedica să fiu mai intimă cu J.

            Ne-am întins îmbrățișați pe patul lat îi ne-am mai uitat la televizor. El se ridica din cînd în cînd, privea în tăcere și îmi aducea cadouri. Știam că cei din neamul lui sînt negustori și bijutieri și că sînt foarte bogați, dar nu așteptam așa ceva. Am ezitat chiar și să primesc cutiuța. Dar m-am teput să nu creadă că-i nesocotesc iubire. La asta nici nu voiam să mă gîndesc, pierdusem destule ființe dragi și ani care nu se mai întorc. Arzînd pe două focuri, m-am împodobit cu ele și m-am dedat lor împreună cu el, cu teamă în suflet.

            A doua zi, cu o palpitație bolnăvicioasă în piept, le-am vizitat pe sora și mama mea în casa cea veche a copilăriei mele. Le-am arătat lănțișorul din jurul gîtului. Podoabele pentru ele, broșele scumpe în formă de flori și alte bizare forme abstracte. Brățările groase ce semănau cu niște șerpi întinși sub soarele verii. Cele cîteva inele mari. Doamne, cît aur! se mirau ele și-l lăsau să alunece pe mînă, să le curgă printre degete.

            Atunci mi-am amintit de cel mai straniu cadou de la J. pe care îl purtam în buzunarul cămășii. L-am scos imediat din cutiuță și li l-am arătat. Începură să sughită. Era o remarcabilă plăcuță decorativă din aur masiv, cu un superb desen pe ea, pe care se afla un punct roșu de piatră prețioasă în relief, ce părea un ochi de zeu atotputernic. Ce însemna acel punct roșu n-am reușit să descifrez. Explicația lui era următoarea:

            Zeul cu sprîncene împreunate a dispus să fie distruși locuitorii Soarelui Galben și să fie predați lui Lucifer și celorlalți păcătoși din Cilindru. În acest scop, a început să dea drumul la picături de ploaie otrăvite pe planeta sa în formă de inimă.

            Nu știu dacă asta se întîmplase sau abia de acum înainte ne așteaptă. Și n-am apucat să-l mai întreb, pentru că apoi am fost la un ceai festiv la o rudă a mea și acolo ne-am pierdut în multitudinea de odăi. Cînd m-am trezit a doua zi și am ieșit din camera mea, nu am găsit gazdele pentru a le întreba unde se află J., dar în elanul izvorît din dorința de a-l vedea și din presimțirea că i se întîmplase ceva, am început să deschid pe rînd ușile de pe lungile coridoare albe. Ultima era încuiată. Ira pe mine mă scot din minți ușile încuiate.

            Respirînd greu, stăteam nehotărîtă și pierdută în pridvorul dincolo de care începea lumea din afara casei, și priveam asfaltul - negru îmbibat de ploaie. Atunci, în dreapta mea se auziră voci. Nici n-am avut timp să-mi revin cînd în fața mea apăru o fată îmbrăcată provocator care îmi aruncă o privire sălbatică. Nu aveam de gînd să stau de vorbă cu ea, dar nu știam de ce. Nu i-am spus nimic, ne-am privit doar și ea a trecut pe lîngă mine. De pe același coridor, imediat după ea, ieși și J. Eu încă refuz să cred că în acea clipă am fost invizibilă. Se tot învîrti pînă cînd l-am strigat, și atunci păși pe asfaltul umed pe lîngă fata cu picioare lungi și goale. Începu dă-mi vorbească involuntar, dar n-am înțeles nimic, deoarece eram copleșită de sentimentul că pentur el sînt o obligație care trebuie ocolită dacă se poate. Ploaia începu să cadă din nou, iar el ținea un cufăr în mîna dreaptă, pe sub pardesiul negru și lung.

            Urăsc teribil cuvîntul a părăsi (eu părăsesc, tu părăsești, el mă părăsește), dar acum trebuie să-l spun pentru că asta era. Spusese ceva și despre întoarcere (la paștele cailor!), să am grijă (de mine însămi?), să păstrez cadourile de la el (la ce bun?) și alte chestii ărsuflate de genul ăsta. M-am abținut să nu plîng. Măcar pînă trece de prima casă.

            Cu sufletul scăldat în lacrimi, m-am întors în camera mea și am început să-mi adun lucrurile. Împachetînd, am dat de plăcuța al cărei desen mi-l explicase odată J. astfel: Zeul cu sprîncene împreunate a dispus să fie distruși locuitorii Soarelui Galben și să fie predați lui Lucifer și celorlalți păcătoși din Cilindru și, în acest scop, a început să dea drumul la picături de ploaie otrăvite printre aceștia.

            Acum îmi reținu privirea în mod special Cilindrul. Potrivit vechilor mele idei, era ceva ca un infern. Pe fundal Lucifer triumfa cu o furcă cu doi dinți. L-am contemplat îndelung, chinuită de gîndul că-mi amintește de cineva. Cînd era J., cînd era întrutotul un trei. Atunci mi-am amintit cu regret de vechea mea iubire care trăia sigur pe undeva, și m-am gîndit că oamenii celebrează uneori lucruri care le-au fost de fapt mari eșecuri.

            Și am pornit în căutarea lui Lucifer.

 

Traducere din limba macedoneană de Gabriela Blenchea


 

[1] Legenda este luată din cartea Tradiții și legende, o selecție și redactare de dr. Kiril Penuslinski, Makedonska kniga, Skopje, 1969.

                                  

 

respiro@2000-2004 All rights reserved