Dimineață maro

            de Franck Pavloff

 

            Cu picioarele întinse la soare, nu discutam serios cu Charlie, schimbam doar gînduri care ne treceau prin cap, fără să fim neapărat atenți la ceea ce povestea celălalt. Era unul dintre acele momente agreabile în care lași timpul să treacă, sorbind cîte puțin din cafea. Charlie mi-a spus că i-a făcut o injecție cîinelui său; asta m-a surprins, dar nimic mai mult. Întotdeauna un cîine care îmbătrânește este un lucru foarte trist, dar, odată ce a trecut de cincisprezece ani, trebuie să-ți închipui că într-o zi o să moară.

            − Pricepi, nu puteam să-l schimb cu unul maro.

            − Bine, un labrador, nu contează ce culoare, dar ce boală avea?

            − Dar nu de asta e vorba, doar că nu era un cîine maro, asta-i tot.

            − Ha! Drăguț, acum e ca și pentru pisici?

            − Da, la fel.

            În ceea ce privește pisicile eram la curent. Cu o lună mai devreme trebuise să mă debarasez de a mea, produsul unei alte pisici care avusese neinspirata idee de a o făta albă cu pete negre.

            Este adevărat că suprapopularea cu pisici devenise insuportabilă și că, în conformitate cu studiile oamenilor de știință ai statului național, era mai bine să ai o pisică maro. Numai maro. Toate testele de selecție dovedeau că acestea se adaptau mai bine vieții noastre citadine, că nu aveau sarcini numeroase și că mîncau mai puțin. În ceea ce mă privește, o pisică e o pisică și, cum problema trebuia rezolvată într-un fel sau altul, m-am supus decretului care instaura suprimarea pisicilor care nu erau maro.

            Milițienii din oraș distribuiau gratuit biluțe de arsenic. Amestecate în mîncare, îți omoaru mîța în doi timpi și trei mișcări. Mi s-a strîns inima, dar apoi am uitat repede.

 

            M-a surprins puțin că se aplica și la cîini, nu prea știu de ce, poate pentru că sînt mai mari sau pentru că sînt, cum se zice, cel mai bun prieten al omului. În orice caz, Charlie vorbise cu detașarea cu care vorbisem eu despre pisică, și avea probabil dreptate. Prea multă sensibilitate nu te duce departe, iar în ceea ce privește cîinii, probabil e adevărat că cei maro sînt mai rezistenți.

            N-am mai avut mare lucru să ne spunem, ne-am despărțit cu o impresie ciudată. Ca și cînd nu ne-am fi spus totul. Ca și cînd n-am fi fost în largul nostru.

 

            După o vreme l-am anunțat pe Charlie că Ziarul orașului nu va mai apare.

            A rămas înțepenit: ziarul pe care îl răsfoia în fiecare dimineață la cafea!

            − Ce-a pățit? Grevă? Faliment?

            − Nu, nu, e urmare a poveștii cu cîini.

            − Cu cei maro?

            − Da, da. Au scris despre povestea asta națională în fiecare zi. Au mers pînă la a pune în discuție rezultatele oamenilor de știință. Cititorii nici nu mai știau ce să creadă, unii chiar au început să-și ascundă cîinii!

            − Păi chiar să te joci cu focul…

            − Așa cum zici, ziarul a sfîrșit prin a fi interzis.

            − Phii, și ce-o să facem cu cursele?

            − Păi, bătrîne, va trebui să-ți cauți caii în Știrile maro, nu mai e decît ăsta. Se spune că e destul de bun la curse și la sport.

            Dacă toți întrecuseră măsura, trebuia orișicît să existe un ziar în oraș, nu se putea trăi fără informații dintr-o dată.

            M-am dus din nou să beau o cafea cu Charlie, însă mă tracasa faptul de a deveni un cititor al Știrilor maro. Totuși, în jurul meu clienții bistro-ului își duceau viața ca mai înainte: cu siguranță nu trebuia să-mi fac probleme.

 

            Apoi, s-a pus problema cărților de la bibliotecă, o poveste încă nu prea clară.

            Editurile care făceau parte din același grup financiar cu Ziarul orașului au fost trimise în justiție, iar cărților lor au fost retrase de pe rafturile bibliotecilor. E adevărat că dacă citeai cu atenție ceea ce aceste edituri continuau să publice, puteai găsi cuvîntul cîine sau pisică cel puțin o dată într-un volum, aproape niciodată însoțit de cuvîntul maro. Ar fi trebuit negreșit să-și dea seama.

            − Nu exagera, zicea Charlie, pricepi, națiunea n-are nimic de cîștigat dacă acceptă că legea e deturnată și că e un joc de-a șoarecele și pisica. Maro, adăugase privind în jur, pisica maro, în cazul în care cineva ar fi auzit discuția noastră.

            Ca o măsură de precauție, deprinseserăm obiceiul de a adăuga maro la sfîrșitul frazelor sau după cuvinte. La început, să cerem cafea maro ni s-a părut caraghios, dar oricum, limbajul e făcut ca să evolueze și nu era mai ciudat să ajungi la maro decît să adaugi peste tot în mă-sa, cum se face pe la noi. Cel puțin, eram bine văzuți și liniștiți.

            Am reușit chiar să cîștigăm la curse. N-a fost un cîștig mare, dar oricum, primul nostru cîștig maro. Asta ne-a mai ajutat să acceptăm necazul noilor reglementări.

 

            Într-o zi, cu Charlie, îmi amintesc bine, îi spusesem să vină la mine ca să ne uităm împreună la finala Cupei Cupelor, cînd m-a pufnit rîsul. Uite-l că vine la mine cu un cîine nou!

            Magnific, maro din cap pînă-n picioare, cu ochii maro.

            − Vezi, pînă la urmă e mai afectuos decît celălalt și, pe deasupra, e foarte ascultător. Nu trebuia să fac o dramă din labradorul negru.

            Abia terminase de spus fraza asta, că potaia se și năpusti pe canapea lătrînd ca ieșită din minți. Așa maro cum mă vezi, nu mă supun nici stăpînului și nici nimănui!

            Charlie înțelesese imediat.

            − Dar tu?

            − Ei, ai să vezi imediat.

            Și, dintr-o dată, noua mea pisică tîșni ca o săgeată, escaladă perdeaua pentru a se refugia pe dulap. Un motan cu privirea și părul maro. Cît am mai rîs! Să vezi coincidență!

            − Știi, i-am zis, am avut întotdeauna pisici, așa că… Ăsta nu-i frumos?

            − Magnific, mi-a răspuns.

            Apoi am deschis televizorul, în timp ce cele două animale maro ale noastre se pîndeau cu coada ochiului.

            Nu mai țin minte cine a cîștigat, dar îmi amintesc că am petrecut bine în seara aceea și că ne simțeam în siguranță. Trebuia doar să te supui bunului simț al cetății și asta îți dădea siguranță și îți simplifica viața. Siguranța maro putea fi bună.

            Bineînțeles, mă mai gîndeam la micuțul pe care-l întîlnisem pe trotuarul de vizavi și care-și plîngea cățelul alb, mort la picioarele sale. Însă, dacă asculta cu atenție ceea ce i se spunea, cîinii nu erau interziși, nu avea decît să caute unul maro. Chiar și pui de găseau. Și apoi, ca și noi, s-ar fi simțit în regulă și l-ar fi uitat pe celălalt.

 

            Ieri însă, incredibil, eu, care mă credeam în pace, era cît p-aci să fiu prins de milițienii orașului, cei îmbrăcați maro, care nu-ți fac nicidecum cadouri. Nu m-au recunoscut pentru că sînt noi în cartier și nu cunosc încă pe toată lumea.

            Mergeam la Charlie. De obicei, duminica jucam cărți. Aveam în mînă o sacoșă cu bere. Trebuia s㠓sărim” cu pica și cupa vreo două-trei ceasuri și să pălăvrăgim. Surpriză totală: ușa apartamentului său zburase în bucăți, iar doi milițieni plantați pe palier îndemnau curioșii să circule. M-am prefăcut că urc la etajul de mai sus și am coborît cu liftul. Jos, oamenii șușoteau.

            − Totuși, cîinele lui era cu adevărat maro, l-am văzut bine.

            − Da, dar din cîte spun ei înainte a avut unul negru, nu maro. Un cîine negru.

            − Înainte?

            − Da, înainte. Acum este un delict și să fi avut un cîine care să nu fi fost maro. Iar asta nu e greu de aflat, ajunge să întrebi vecinul.

            Am grăbit pasul. O dîră de sudoare îmi ieși prin cămașă. Dacă să fi avut înainte un animal care să nu fi fost maro era un delict, atunci eram bun pentru miliție. Toată lumea din blocul meu știa că avusesem o pisică albă cu pete negre. Înainte! Ei drăcie, la asta nu m-aș fi gîndit niciodată!

 

            În dimineața asta, Radio maro a confirmat știrea. Charlie face parte cu siguranță dintre cele cinci sute de persoane care au fost arestate. Dacă au cumpărat de curînd un animal maro, asta nu înseamnă că și-au schimbat mentalitatea, au mai spus.

            “A fi avut un cîine sau o pisică neconformi, în oricare perioadă, este un delict.” Speakerul a mai adăugat chiar “ofensă adusă statului național”.

            Am fost foarte atent la continuare. Chiar dacă nu ai avut personal un cîine sau o pisică neconformi, dar dacă cineva din familie a avut unul, tata, un frate, o verișoară, de exemplu, o dată în viață, tot riscai să ai probleme.

 

            Nu știu unde l-au dus pe Charlie. Aici exagerează. E o nebunie. Iar eu mă credeam în siguranță pentru o vreme, cu pisica mea maro.

            Bineînțeles, ei caută acum și înainte, n-au încetat să aresteze proprietarii de cîini și de pisici.

 

            Astă-noapte n-am dormit. Trebuia să mă îndoiesc de Cei Maro încă de cînd ne-au impus prima lege a animalelor. La urma urmei, era pisica mea, era cîinele lui Charlie, am fi putut spune nu. Să fi rezistat mai mult, dar cum? Totul trece atît de repede, slujba, grijile de zi cu zi. Iar ceilalți, și ei, o lasă mai moale pentru a putea fi puțin liniștiți, nu?

 

            Cineva bate la ușă. Atît de devreme dimineața, asta nu s-a întîmplat niciodată. Mi-e frică. Încă nu s-a făcut zi, afară e încă maro. Nu mai bateți așa tare, vin.

 

Traducere din limba franceză de Octavian Blenchea

 

Franck Pavloff s-a născut în 1940 la Nîmes, ca fiu al unui anarhist bulgar, de la care moștenește, după cum însuși spune, “gustul imperios de a întoarce cu susul în jos sîrma ghimpată și gîndurile confiscate”. În prezent trăiește la Grenoble, unde este responsabil al colecției Le Furet (Albin Michel). Este cunoscut în Franța ca specialist în drepturile copilului, dar și ca autor al Le vent des fous, Enfants prostitués d'Asie, Pinguino, Foulée noire, Les yeux de Bee, Un trou dans la zone, Un p'tit dernier sur le zinc, La gare de Lourenço-Marques.

Nuvela Dimineață maro (Matin brun) a apărut în 1997, într-o culegere apărută cu ocazia Salonului antifascist de la Gardane. Pînă la alegerile din Franța din 2001, nuvela se vînduse în 20.000 de exemplare. Ascensiunea liderului de extremă dreapta, Jean-Marie Le Pen, a contribuit, fără îndoială, la reeditarea nuvelei în încă 36.000 de exemplare, la simbolicul preț de 1 euro, autorul renunțînd la drepturile de autor. Consacrarea nuvelei a apărut după ce postul de radio France Inter a prezentat o cronică înaintea unui interviu cu Le Pen, în timpul campaniei electorale.

 

                                  

 

respiro@2000-2004 All rights reserved