Incest (pagini)

 

(fragment)

                                                                   de Michel Martin

 

(pagini) I

Nu că aș fi putut să explic vreunui metabolism cum propria-mi carne mă părăsise, înrolase orașul unui deces iminent și plecase spre ea. Nici nevoia, încetasem oarecum să trag de șireturile mai mult mistice ale acestei nevoi, totuși canibală la modul cer, cangrenând gingiile pe sub dinți și așa, neprecis, neidentic cu punctul în care mă reflectam despletindu-mă înspre.

Urmărindu-mi buzele în oglindă, pronunțarea, faraonii desueți ale celor două silabe , probabil în acea zi, acea precisă zi aș fi putut enunța ploaia mai puțin egocentric de la mirosul de unt la gustul sărat de pește, lemnul danez al pereților, manierismul sumbru al hârtiilor pătate de cafea, februarie și noiembrie, fără ciorap sau machiavelisme ieftine, doar, doar, așternuturile în insomniacul roz patronând orele care nu sunt opt, lirele patruzeci și cinci murdare pe pernă lângă șaizeci de poeme bestializate tandru, antichitatea unui anume surâs domiciliind puțin mai departe de tot ce-a durut până la stârvul durerii, coasta, leagănul nevidecărilor, umbra acelui gând călărind umbra acestui gând. Dar. Încă. M-am rezemat de dulapul dreptunghiular, idiot creștinizat, inspirându-mi propriile mirosuri evacuate de sub piele, nenaturale și transparente ca fumul nefumegat, cu vechea istorie pe cercurile umerilor, deux et quatre, dându-mi eu singur un nume, un nume care nu știu de ce coincidea și. Mi-am rememorat-o dintr-o vară, râzând cu gura deschisă în Tuileries, excitând penele albe, zgomotoase ale rochiei pe care o purta, roata cu umbreluțe învârtindu-se la vreo șapte metri de carusel, acadele și înghețată, porumbei răsturnându-și umbra pe sub pietrișul cald și fredona Piaf ca și cum ar fi avut mai mult de o zi pentru viață, îndoită pe un diftong lung de soare, fără istorie sau posibilitatea ei. Nu fusesem martor, dar mi-o aminteam mai clar decât ea insăși s-ar fi putut aminti pe sine, nu c㠄departe” ar fi avut vreun sens sau importanță care să dezechilibreze un echilibru care în fapt, nu exista, însă dulelul cu încercarea de a mă nărui în pământul care nu era ea, da, acel duel pe care îl îmbrățișam în copite, festiv, morbid, scuipându-mi pe degete, el ca singur scenariu pe niște pagini lipsite de acțiune, interes sau scop, aromane, să rămână, să ia în ghiare, să cucerească lupta care nu se dădea pentru simplul motiv –motiv?- că mă răsculam din sângele meu într-un sânge același. Maman. Și acum ce? Acum ce?

                                                             

                                                               *

 

-         Vrei să ști de ce n-am făcut-o?

Și-a acoperit trupul gol după care și-a aprins o țigară. Moi, cu privirea pe jugulara acelui snobism psihic pe care mi-l mătura sub piele, mată,  purtându-și cadavrul în culise, grad de transparnță zero, degetele de la picioare încovoiate, gleznele reci, respirația inegală brodându-i accentul trapez al buzei de sus. Și fumul parșiv rezumând-o la două semitonuri de gheață. Târfa. Femeia pe care trebuie s-o iei de la spate.

-         N-ai făcut-o din aceelași motiv pentru care n-ai s-o faci niciodată. N-au nevoie de tine acolo.

Preacăldura camerei, nasturele metalic descheiat, m-aș fi scos la vânzare într-o piață de nimicuri. Cu o prelată roz acoperindu-mă, cu prețul atârnat la ureche. Negociabil. Printre mirosuri de piersici stricate și pepeni răscopți. Cât mai ieftin, la sfârșitul după-amiezii când

marfa care e-n plus se dă aproape gratis. Mi-am îngropat capul în pernă. Zilele în care                                                                      

înțelegeam totul și zilele în care nu înțelegeam nimic. Una mai lungă decât alta, toate la fel, în culori diferite, cu fermoar de șaizeci de centimetri, zdrobit între capse. Debutez ca o plagă, refren insipid, malefico-sublim pe lipsa regretelor tale. Și capacul de la veceu, elegiac sub coapsele ei, ave maria de lichid galben, fierbinte, aceea putea fi moartea, neverosimil și clar, imaterialismul pe nesentiment, ermetică, eu în mine și moartea, noi doi, trei, noi toți, eu singur, moartea, aliniindu-mă oxigenului, scleroza ultimului duh de romantism, un fel de lebădă cu gâtul retezat, acel-acel moment în care eu nu mă întâlnisem cu mine nicicând, străin, neoponent, săvârșindu-mă drept inițial între mațele ei de catifea, încă potentă, mor, nu, nu mor, nu așa se moare, mor, ea se poate să moara de asemenea, acum, tu să nu știi, ai putea s-o întrebi: „hei, maman, ce faci acum? Trăiești sau mori?” Ce ți-ar răspunde? Dar faptul că o conștientizam, că lângă moarte mai puteam s-o așez pe ea, ca idee, gând sau impresie, nu era însăși dovada pentru viață? Mă întorc la tine. Moartea nu mă vrea, îi sunt prea stârv, m-am uitat în ochii ei ecosez, albaștri, pali, am plesnit-o peste obrazul de ceară, de s-ar fi făcut praf la picioarele mele, de-ar fi fost veche, putredă, puțin mai pământie, n-a spus nimic, un ochi i-a lăcrimat la distanță de ea, lacrima i-a curs neaparținându-i. Îmi ardeau ochii în cap, mi-am tras două șuvițe negre de păr după ureche, m-am  lăsat să cad pe zid de parcă eu, de parcă eu și nu ea fusese însărcinată cu mine, dacă dacă, femeia aceea, pântecul ei lipit de coaste, refuzând cu toți rinichii orice intrus, orhideic și pedant, copulând ovare într-un vagin autumnal, vaccinat, maman ca o veste neanunțată,  aproape recunoscând că n-ar fi putut fi altfel, care fiind răspunsul întrebării „de ce?”, copiii cad pe trotuar, câte șapte pe-o singură frânghie, procesul ei de desexualizare, trenul dintre emoție și carne sau gunoiul sentimentelor ce urcau pe mine unul după altul de parcă aș fi fost scara ce duce la rai.

-         Cât crezi c-o să mai dureze?

Ar fi putut fi vorba de-un război, de macii indiscreți ai armatei devoalizând un câmp, de orice altceva, de-o răceală în miezul toamnei cu copacii scurgându-se pe ceafa unui pământ fost verde, o batistă cu excreții uscată pe-o masă de lemn, un tort aniversar, așa chipuri neînaintate decât pe jumătate, obligația de-a suferi pervazul dimineții și nu, nu sinuciderea era în discuție însă un fel de-a fi simultan cu moartea.

-         Iar dacă o să dureze mult mi se face un favor sau un defavor? Ce să-mi fie dezorabil? Și cât aș putea controla dorința, de ce-aș controla-o?

Își pieptăna părul într-o gamă lungă, vânturată, aproape matematic la genul frumos, costelivi îngeri pe grumazul distanței până la mine.

-         Va fi așa cum trebuie să fie. Adică prea mult. Doar e imposibil să nu știi că acești ani, anii, toți, nu au decât menirea de a te convinge că până la urmă  nemurirea nu este un cadou atât de mare.

 

                                                           *

 

-         De ce întotdeauna vii seara, m-a întrebat.

-         Tu vii întotdeauna seara, nu eu. Te-aștept de câteva ore.

Se întunecase. O stea alunecă lângă obrazul ei drept, mângâind-o.

-         Am rezervat cameră la hotel, am anunțat-o.

Nu a spus nimic o vreme, și-a scos în schimb paltonul, acele din păr, lăsându-l liber  pe spate.

-         De ce? Mă protejezi? Îmi...respecți intimitatea...această intimitate singulară pe care am crescut-o lângă mine aproape cu drag? Sau poate a devenit inadecvat, incomod, deplasat sau cum..., Michel?

Vorbea fluctuant, repede și concis, rar și apăsat, convingător și nedumerit.

-         Nimic nu e inadecvat, maman. Nu există senzații inadecvate. Iar dacă a fost deplasat, atunci este încă...n-ar fi putut să devină, devenirea implică evoluție, nu?

-         Nu-mi pasă. Mă dezgustă obiectivitatea. Și parcă, cu cât mă dezgustă mai mult cu atât insiști să o practicăm.

-         Poate ea ne folosește pe noi. Analiza acestui fenomen subiectiv până la extreme.

-         Obiectivitatea nu este o entitate.E  un termen, un instrument, cel mult o ștampilă atârnată pe o situație dată. Nu utilizează, este utilizabilă. Și nu mai vorbi cu „poate”. Îmi displace când nu ești sigur de ceea ce spui.

S-a îndreptat spre bucătărie.

     -     Fac cafea, mi-a precizat. O să fie o noapte lungă.

     -     Nu rămân.

     -     Ba da, rămâi.

Vorbeam cu mine însumi, aceea era senzația pe care  mi-o creea. Nu eu eram din ea, ea era din mine, cu siguranță.

-         Ți-e foame?

-         Nu știu. Cred că da, însă nu pot mânca.

Vroia să mă hrănească acum. Acum când nu mai aveam nevoie, când nu mai conta. Când...Îmi doream s-o cresc. Să-i împletesc părul. Să-i cumpăr bomboane și flori. S-o duc în parc. Să-i dau de mâncare cu lingurița. Să-i fac baie. Să-i citesc povești înainte de culcare. Un cadou în fiecare zi. M-ar fi lăsat? Da. Altcândva.

Turnase cafeaua în două cești negre cu marginile aurite. Fierbinte. Mi-a întins una din ele. S-a așezat la masa rotundă în stil  belle-epoque acoperită cu un șervet mare, alb, brodat. Am ocupat scaunul din fața ei.

-         E bună, și am înclinat capul spre cafea.

A rămas ușor pe gânduri.

     -     Ce e bunătatea?

     -     Pentru mine...căci ca noțiune generală, îi neg orice sens.

     -     Pentru tine...Spune-mi.

     -     Habar n-am, maman. Și am expirat înlăturând aburul cafelei. O premisă de sfințenie, o consecință a bolii, un stigmat, o chestiune prea des întâlnită. Răul e o piatră rară. În genere, nimeni nu se naște rău, nu? Așa spune psihologia, religia și chiar filosofia. Ei bine, însă atunci când excepția acestor afirmații își face simțită prezența, e un festin. Răul e dezirabil pentru că pulsează poate o dată la un secol. Trebuie să îl iei, trebuie să i te dai.

     -     Dacă binele, bunătatea este, prin urmare, majoritară, asta înseamnă că umanitatea dervă în sfințenie? Și dacă nu, ce deosebește un...om bun de un sfânt?

     -    Durerea. Cantitatea de durere. Poate chiar calitatea ei.

     -    Calitate...?

     -    Da. Diferența este însă biologică. Prin naștere ești predispus la o anumită durere. Și mă refer la biologia psihică în primul rând. Suferința e particularizată, se aliniază individului, capacității sale de prăbușire interioară, de incizie. Nu ceea ce acumulezi, însă ceea ce ți se oferă drept bază de la natură reprezintă traietoria existenței tale. Destinul nu e poezie. Și nu e nici un concept celest. Destinul este fapt concret, intuitibil, analizabil, cognoscibil. Ți se întâmplă pentru că îți este destinat. Și îți este destinat pentru că ți se întâmplă. Iar primii care neagă ideea de destin sunt și primii notabili nelucizi. Căci atunci cân nu știi, ci doar cauți să ști, te găsești în pământul nelucidității, al inconștienței. Și nu e ceva tratabil. E dat.

Îi plăcea să asculte. Probabil îi era chiar dor uneori.

-         Cine dă? Spui „e dat”...

-         Există o ordine haotică în schema universului. Criticul găsește creației logica, nu? Îi găsește sursa, motivația, sensul. Deși actul creator este impulsiv, necontrolat, pur, curgător, brut, sublim, dincolo de explicabil, criticul îi găsește o logică. Și îl crezi pentru că este o logică pertinentă. În același timp, pe creator nu-l crezi pentru că îl simți. Iar simțirea nu suferă suspiciune. E validă. Mereu. Acum...acest „e dat” implică existența unui creator care în același timp calculează. El e cel care creează cu logică. Nu pentru că-și propune asta, ci  pentru că în esență, asta e natura lui. De a emite absolutul într-o formă valabilă, pe care o recunoști, o accepți, care acoperă cord și creier în același timp. I se mai spune minune. Sau divin. Provine din atoateștiință.

S-a lăsat pe spate, ca și cum s-ar fi așezat mai bine în fotoliul discuției.

     -     Deci crezi în dumnezeu? În existența lui? În ideea de el? Știi?

     -     În ideea de el, da. În existența lui ca guvernator absolut, nu vreau să mă pronunț. Dumnezeu e artist. Poate supremul artist dacă am admite această guvernare. Omul, diavolul, fiul. Trei entități cărora le-a dat naștere. M-a cucerit din trei mișcări. Perfecte, da...

Momentul de vârf al cafelei când am sorbit-o după acel scurt discurs, savoarea ei. Mă gândeam la incest. La semnificația incestului. La scheletul cuvântului în sine.

 

                                                                  *

 

-         Ai să-mi  promiți că îi vei face să mă înmormânteze în Pere Lachaise? Când o să mor.

-         N-ai să mori, iubito.

-         Odată am să mor.

-         Nu.

M-a frapat.

     -     N-ai să mori nicicând.

     -     Cândva...

Mi-a violat gura cu a ei. Am ridicat-o în brațe ca pe o păpușă și dacă nu m-aș fi sesizat la timp, probabil c-aș fi izbit-o de perete făcând-o să plângă de plăcere.

-         Vrei să-ți promit asta?

-         Nu. Vreau să faci asta.

-         În Pere Lachaise?

-         Da.

-         Bine. Bine...

Snobismul unei morți care nu, nu avea cum să se întâmple. Dar îi oferisem o certitudine a cărei căldură o învăluia, pe care se putea culca atunci când aș fi plecat.

 

                                                                  

                                                    

 

(pagini) II

 

Îi scriu un roman, îi scriu ei un roman ca și cum mi-aș scoate hainele una câte una și le-aș lăsa să cadă pe podeaua lăcuită a scenei. Primăvară. Primăvara aceea pe care-o adulmecam cu botul câinelui ce-a fost ținut închis doi ani întregi în garsoniera unui bătrân paralizat și eliberat din greșeală în timpul unei insomnii. Săpun de violete, așa debutase viața probabil. În miros de săpun împachetat în hârtie creponată. Era pe aer și aerul peste mine ca o palmă grea de cer, cu bătături, deși artiștii nu au bătături, în nici un caz scriitorii, ei au mâini cu degete lungi și fine, pianiștii cuvintelor a căror singură aplecare s-a făcut doar peste o masă, foaie, caiet, un teritoriu difuz, prosternat în alb. Am trecut pe lângă unele din sutele de restaurante Mc Donald’s decorat în vișiniu, nu roșu, aș fi vrut să mi-o pot imagina chiar și prin tacticile absurdului, cocoțată pe un scaun înalt, mușcând cu foame dintr-un hamburger, bând Coca Cola cu paiul, desfăcându-și pliculețele de zahăr și aruncându-le în cafeaua din paharul de carton. Ceva simplu, omenesc, banal, minunat în perisabilul său. Muzica clasică, unul din argumentele împotriva clișeului, o pagină de ziar vibrând pe corzile bachiene, plimbarea aceea largă cu scaunele ei pe trotuar, invitându-mă la discuții cu mine, periculoase în inocența lor așa cum numai eu aș fi putut atenta cu adevărat la propria-mi viață. Așează-te pe o bancă, caută ceva mai fraged ca Giselle, îndrăgostește-te de-o rață verde cum își privește umbra pe apă. Câte dimineți puteau cuprinde o zi. Nici nu știu dacă mă întrebam asta sau exclamam cu uimire la modul tacit. O tânără a trecut pe lângă locul în care stăteam topind bucăți de vată pe băț pe buzele glazurate. Căuta monezi pentru toaleta publică prin fundul genții, calmă și tânără, alungându-și părul de pe obraz pe umeri cu câte un gest afectat și lung de parcă ziua aceea era începutul tuturor lucrurilor, iar ea nu avea nimic de pierdut, dimpotrivă, ar fi putut zăbovi la nesfârșit căutând monezi prin geantă, iar atunci când nu le-ar fi găsit, s-ar fi așezat defrișată de lenea unui surâs lângă un porumbel și l-ar fi mângâiat moale, moale ca un gând întâlnind somnul.
A bătut vântul și stropii artezieni m-au atins ca o mătură pe piele. M-am înfiorat și m-am șters cu gulerul gros al puloverului. Cât de mult trădau reacțiile fizice. Tresărirea pe care o practicam în mod obișnuit, tresărirea ce întindea degetul către mine și-mi cerea socoteală pentru încordare, pentru neobosita încordare, veghea lucidă ce mă însoțea credincnioasă prin toate coridoarele minții. Ce era de fapt „fă-mă să uit”, nu era un îndemn la uitare, nu, era „fă-mă sa conștientizez cum îți cer să uit și pretind că uit pentru că vreau să uit că eu realmente știu ce-ți cer și pentru ce.” Foamea m-a făcut să mă ridic de-acolo, m-am oprit la primul restaurant-braserie și-am potolit-o. Hrana mă controla psihic. Aș fi fost incapabil de orice stare de bine flămând fiind. Foamea mă crispa, îmi întindea nervii pe sârmă ca-ntr-un circ grotesc, prezența ei nu făcea decât să mă dubleze cu încă o neliniște. M-am îmtors la hotelul de o stea, îngust și curat, eram singur deci nimic nu mă împiedica să fiu ieftin, ieftin din cap până-n picioare , nimic nu mă putea opri din a închiria o cameră mică și a mă lăsa inspirat de vopseaua crăpată de pe marginile ferstrei, de dulapul fără uși, televizorul fără sonor sau covorul ros de pe jos. Fără room-service, fără mic-dejun sau bar, ci doar tavanul, fruntea mea alunecând, împungându-i colțurile, marginea patului și hârtiile de sub el după care întindeam mâna peste noapte, aprindeam lumina și scriam.
Întinde-te, dormi, astăzi nu mai este loc și pentru tine, tot vagonul e rezervat, toată sala, până și locurile celor care nu au loc sunt date, terminate, înțelege și dormi, acum nu mai e nimic de făcut, îmi amintisem de o afirmaăie scurtă: „karma e karma”, mai era și săpunul de violete, vinovat, frecându-și pieptul de geamul de sticlă, dezbrăcându-se în galerii de același miros între curbele în care îmi vindeam pasiunea pentru încă un gol a cărui dorință era să rămână gol, gol, atât...Lumina chioară, doi pași până la chiuveta din baie, până la reflecția chipului meu în oglindă, gura pe care nu puteam s-o deschid, puternicul sentiment de muțenie, prosopul înfundându-mi claritatea judecății, ar fi trebuit s-o iau de la un capăt cumva, de la alfabet, de la primul număr, care era primul număr? Unu, zero, minus ceva, minus infinit, copiii din corul bisericii, de la pacea aia trebuia să încep, de la pace, pace, cine repeta cuvântul acela de vreme ce eu oscilam între doua forme de tăcere, una mai zgomotoasă ca cealaltă, capacul veceului între degetele mele, petele de clor ce-mi apăreau în față parcă dansând, ce pace, cum sa fie pace...Am deschis secvența pătrată de fereastră, plaiul cald cu care mă batjocorea aerul, mugetul parizian al străzilor, mâncare, vin, aprozare, vopsea, parfum, praful hainelor, violetele creponate ale săpunului, cum venea, umezind colțuri stinghere la care nu mă grăbeam să ajung, o pisică pe acoperiș, o bordură de trotuar, draperia, turma rătăcită a cerului, gara St. Lazare, liniștea, mama... Mama.
Am scuipat în apa limpede din veceu de parcă m-aș fi scuipat eu însumi încă o dată din ea afară. Aveam riduri groase pe frunte, cineva mi le răsucea pe deget, subțiindu-le, întinzându-le ca pe firele de elastic, lăsându-le să plesnească pe note tari precum corzile de la vioară. Un pește portocaliu se zvârcolea îngrozit între patru pereți de care mă agățam la rându-mi mai pierdut decât pierzania însăși. Unde? Întrebarea „unde?” care putea însemna „încotro?”, care putea însemna „dinspre ce?”, răspunde tu acum la întrebarea asta, la ambele sensuri pe care ea le presupune, cercul, cercul obsesiei mele, cercul bolii, saliva vinovată clătinându-se dintr-o parte în alta a vasului alb. Aici vii și verși un sfert din tine, apoi ești curat, pur, te întorci între lanuri, îndreptățit la foame, iei, înghiți, câteodată mesteci, te întorci înapoi, și iarăși, gândește-te, poate într-o zi vei ajunge pentru a mia oară în fața acestei încăperi cu excremente și pentru întâia oară nu vei mai scoate nimic din tine, nimic, vei sparge lanțul, cercul, te vei lua în săbii cu natura, te vei urca pe craniul ei de fier și-o vei face praf, mai mult decât una cu ea insăși, una cu inexistența ei. Becul orbea cum stătea el în mijlocul unui dreptunghi de var gălbui, închidea pleoapă după pleoapă în imediata vecinătate a vederii mele. „Orbesc”, în câteva secunde tu vei rămâne singurul martor al acestei clipe căci conștiința ochiului meu se va prelungi înspre celălalt capăt al luimnii. Tu și întunericul. Vă veți pipăi unul altuia pielea rece ca șopârlele, vă veți alungi solzii pe gresie și veți aștepta ceva ce nu are să apară nicicând. Pe dorința ta vor sălta progeniturile dracilor, cu limba scoasă, împletindu-ți insuportabila nefericire.
Te găsești într-o tragedie al cărei singur actor ești tu. Al cărei singur spectator ești tu. Teatrul tău. Numele tău. Ovalul vieții pentru care crezi că ești totul și pentru care nu ești nimic. Închide ochii, singura ta posibilitate de orbire, lumina, n-o vei cuprinde căci ea te-a cuprins pe tine și te-a trădat. Ești pe un mal care nu are mare, ești un nisip rânced, un pământ străin căci pasul ce-ar fi trebuit să te calce, te-a cruțat, deci te-a strivit. Cazi. Cazi cât mai este vreme. Lasă moartea. Moartea e pretutindeni, e și aici, gamba cărnii ce te-a sugrumat mușc-o. Din mărul vieții tale mușcă altfel din moarte vei muri și nu din viață.
Am tras apa, am adunat ceea ce era mai presus de conștiința luminii, conștiința mea, ca un stomac pătruns de gloanțe, aș fi scuturat-o, aș fi agățat-o pe garduri la uscat, până ar fi venit soarele s-o pârlească, până ar fi venit mirosul ei fumegând, mirosul grețos, plin, veridic ce poate cu talpa ar fi zdrobit toate violetele lumii. Săpunul. Săpunul umed alunecând ca o farsă peste nările sufletului, vegetația transparentă, vânturată a corpului sufletesc. Eu eram de fapt strada străbătându-se pe sine cu buzele mov ale trotuarului gravide, cu înțelesul cuvântului „om” alergând copilărește peste găurile canalelor. Și o umbră deformată, spionul pe care-l iei cu tine să-ți servească drept companie, spionul care ești tu, tu care ești strada, tu care ești viața, viața care e mama.
Am bătut în ușă cu pumnii, la un moment dat nemaiștiind pentru ce bat, de ce, din ce motiv, eram doar acolo și băteam într-o bucată de lemn și băteam pentru că vroiam să mi se deschidă, vroiam eu în acea noapte o deshidere? Nu era, nu era acolo, ușa rămânea închisă, oricât de mult sau tare aș fi bătut, m-am lăsat pe genunchi, am căutat pipăind pe sub preșul gros de la intrare, am găsit cheia, știam că o lăsa acolo, întotdeauna, că era pentru mine, bătăile mele, deschiderea pe care o vroiam. Am descuiat. Întuneric. Doar semafoare și felinarele din spatele geamului. Draperia pe jumătate trasă. Și absența. Cât de prezentă absența ei, în fiecare ungher al camerei, restaurând un vid pe care nu-l mai puteam concepe atâta vreme cât nu fusesem lipsit de el niciodată. „Murmures de la Seine”, nocturna lui Chopin, o uitase pur și simplu acolo, o lăsase pentru a-i ține loc, pentru a umple ce? Vidul? Și totuși poate era, poate în baie, bucătărie, pe vreun spațiu al retinei pe care nu-l cercetasem îndeajuns. Nu...Nu. Aș fi mirosit-o numaidecât ca pe un parfum rar, rătăcit într-un imperiu vag, netangent. Ea nu era acolo. Ce sentiment de libertate straniu, eram liber în libertatea ei, singur în libertatea ei, singur eu cu singurătatea ei. Și nocturna moale ca o perdea, emoționantă chiar în cadența suavă a notelor. Ce-ar fi putut căuta groaza între acele vestigii? Sau cum ar fi putut să nu fie groză ca o continuare firească a unei emoții pe care nu o simți dar pe care o asociezi momentului și îi îngădui apropierea? Am deschis toate dulapurile, am tras afară toate sertarele, lăsându-le să respire aerul pe care ea ar fi trebuit să-l respire, eu, dumnezeul intimității ei răsturnat peste unicul meleag din care n-ar fi trebuit să fiu izgonit. Niște fotografii, m-am trezit cu ele în mână  căutând involuntar imaginea care doar voala atmosfera, ea în Normandia, ea în Provence, ea în Place Pigalle și toate persoanele ce-i stăteau alături, de a căror existență nu știam nimic, care erau parte a unei vieți pe care o trăise  în afara-mi, unele alb-negru, aș fi putut probabil intuit anul, demult, ce factură prăfuită avea acest “demult”, zimțat, cu o peliculă nereușită atașată albului. Telefonul a început să sune încorsetând pianul lui Chopin, n-am răspuns, ar fi putut să fie ea, eram aproape sigur că ea era, ce vroia, ce vroia, îi lipsea singurătatea pe care o lăsase acolo  pentru mine, îi lipsea motivul pentru care please, dorea o conversație spontană cu negativul propriului ei corp, nu e nimeni aici, mama, nu mai suna, nu e nimeni, nimeni…Am ridicat receptorul la momentul la care nu mai intenționam deloc s-o fac. La capătul celălalt al firului, tăcere. Ascultam cum eram ascultat. Un bâzâit difuz pe fond cât să-mi dea de știre că eram conectat. Pentru câteva secunde bune am așteptat să mi se închidă, sunetul prelung, interminabil, ce anunță sfârșitul apelului. Mi-am sprijinit fruntea de capătul  superior al receptorului. Vorbește-mi, maman…Îi auzeam respirația la intervale lungi, foșnete subțiri, am lăsat receptorul jos pe măsuța din lemn și m-am așezat pe podea, trăgându-mi genunchii la gură. Am oprit cd player-ul ca să.i rămân singur, un virus abia conceput traversând frumusețea amplă a unui organ. Ce vrei? Unde ești? Un avion zbură zgomotos prin cerul Parisului, am atins cu degetul aerul dimprejurul găurilor minuscule ale telefonului, trecusem neanunțat într-o altă cavitate de senzori, fum imobil pe disoluția conștinței, carapacea tavanului făcând muguri pe coloana mea vertebrală, respirația de spital, coma gândului răsucind în spirale firul negru. Și muntele crescut tot mai înalt pe vocea ei tăcută, neîmpiedicându-mă, gura gurii ei lovind fără zgomot procesul lent al formării unui sunet. Apoi din nou fotografiile, unele dintre ele găsindu-se în fața privirii mele pentru prima oară, lipsite de culoare, ca trupurile golite de sânge, cortegiul amintirilor ei defilându-mi în prăpastia frunții.

Punctul comun, unul dintre ele, singurul, poate ar fi fost imposibil să nu existe ca atare, barându-mă interior, prevenind o înaintare ce n-ar fi început cu o decădere. Mizerabilul Montmartre și prima oară la Paris. Undeva în așa-zisa adolescență. Poate șaisprezece – șaptesprezece ani. Vagabondând în sus spre Sacre-Coeur, sărind treptele câte două, bodegile câte două cu mirosul cald de mâncare pescuindu-și propria aromă din aerul serii, lungile parfumuri de vin călcând goale umerii  albi ai femeilor, funicularul legănându-și intestinele pe deasupra întregului cartier, apoi jos, spre pubis, mai jos de Muzeul Erotismului, draperiile împuțite înfășurate-n paiete, muzica stoarsă de note, udă pe trotuar, lipicioasă pe urechile mele, unghiile rupte trăgându-mă de gulerul cămășii, mieunând:

-         Pas cher…Pas cher…

Janis Joplin în concert de cealaltă parte a orașului, Janis Joplin moartă. Și mâna ei alunecând în buzunarul pantalonilor după francii mototoliți, răgușind prin fumul de țigară același:

-         Pas cher…

Mama, împingându-mă la doi metri de intrusă, schimbând nu mai mult de o privire cu ea, străzile pe care le-am traversat până la apartament, felul în care se frecau picioarele ei unul de celălalt, eu, pentru întâia oară conștient de atacul cerebral survenit din direcția unui ciorap de mătase. Ciorap de mătase. Precum aceea a fost și întâia noapte în care și-a exprimat clar dorința de-a se culca cu mine. Știu că stătea în picioare cu o mână agățată de șold, că nu avea încă seninătatea dementă de acum, că într-un fel abia începea să fie tânără, că toate culorile se îndrăgosteau de ea pe rand, ca-ntr-o melodramă zâmbită, mierea aurie, întradevăr dulce, întradevăr groasă curgând și penumbrele de paloare drapând-o. Așa începea mama în mine, ca un pastel schizofrenic, tablou cu mii de fețe, cu una singură, jonglând miopic până la ochiul meu și înapoi, cu săpunurile de violete ascunse printre haine, în baie, în propria-i piele, poate primul pretext de poezie, de exteriorizare a poeziei, numai cu gândul la genunchii ei juliți de visare, la gravitația moale dimprejurul firelor de păr.

Am închis. Am băut un pahar plin cu apă de la robinetul din bucătărie și am mai rămas câteva secunde cu coatele rezemând spătarul scaunului, reformulând frazele cenușii cu care tocmai îmi traversase osul materiei, cum ai sta să culegi fiecare bucățică de pulpă din jurul sâmburelui unui fruct, atent, claustrat între versanții cavității bucale. Era un soi de liniște ținându-mă de mână, aproape o vedeam, de șase ani, cu  rochița până la călcâie, cu fundițele din păr deznodate, așezată cu picioruțele sub șezut nu neaparat încrucișate, legănându-și tivul de dantelă ca și  cum ar fi șters de praf creștetul unui glob de cristal. Și m-am răzgândit, a fost o decizie –decizie?- luată dintr-o înghițitură  precum era cald, dintrodată vară, nu anotimpul vară cât laguna aceea de căldură înaintând dinspre gambe spre coapse, am aprins lumina în cameră, m-am descălțat, am dat acoperământul patului deoparte și m-am culcat în cearșafuri. Nu era doar impresie aceea că părea a fi acolo, ea, mirosul ce căpătase formă în lumina fără putință înșelătoare. Vroiam să adorm. Însă nu mă puteam opri din scris, ce s-ar fi întâmplat dacă aș fi întrerupt scrisul, trebuia să visez că scriu cel puțin, să mă gândesc la faptul că scriu, să-mi fac din scris fantezia sexuală de dinainte de culcare, dacă dormeam renunțam implicit la a fi martor faptului că ea este. Și ideea de-a închide ochii când spațiul care te-nconjoară nu este întunecat, senzația de-a dormi în timp ce propriu-ți somn te privește, cu stomacul atârnat de lustră, cu pleoapele bulbucate, obosit, măreț, oarecum lăuz, cu mânecile lăbărțate în jurul diafragmei. Ceva inadmisibil mușchilor, neîntreruperea fandării peste timp, cerneala coagulantă a fostelor stilouri, minciunile vasculare sub care măsuram șederea mea acolo, cașmirul matematic dintre somnul ce nu venea și somnul reinventat. Ca să rămân pietonul amorțit al cartierului, versificând lămpile ultimelor decenii, ștergându-i mofturile triste de câte-o consoană mai leneșă sau mai surdă, poate doar să aștept lovitura ei în măsele, pentru poezie, coasta infidelă de poezie.

Eram pierdut. Dovadă pielea ce-nfășura membrele mobilei, dovadă deviațiile fără final, fără capsele de metal ale unui posibil capăt, dovadă rumegarea agramaticală a sonatelor-cuvânt, durerea de cap, absența ei, mai mult pretext decât lipsă,  straturile de vopsea, voma culorii de opium scurgându-se înspre gura plină de sete a încorporării unui dialog, nu banalul eu cu mine, eu cu eu, cât eu cu ea în aorta neobosită, luxuriantă a putrezirii egocentrice. De printre cale, nuduri picturale.

 

(-   De ce nu? Ar fi singurul lucru pe care l-aș avea în comun cu ei. Moartea. Aș fi una

de-a lor măcar la final.  Ca o trădare care n-a fost totuși trădare.

Ca atunci când o sărutam, așa era și moartea, un ciclu  de nouă luni, gustând-o de pe dinăuntru, consitența primei lumini, prima oară când mi-a rostit numele, umplerea locului prin care ea mă golise, sfârcul fără lapte, amant precum se născuse, da, mama se născuse amantă.

-         Locuiești singură?

-         Da.

Așa intrau în  scenă dialogurile de după termenul copilărie. Revederea.

-         Rămâi cu mine un timp...

-         Nu pot.

-         Nu vrei?

-         Cred că e târziu. E târziu?

-         Nu m-am gândit. Nu mi-a păsat.

-         De ce nu m-ai ținut lângă tine?

-         Vroiam un tot, nu un copil.

Apoi nepieptănată, cu un picior răsucit pe după gâtul meu, genunchii dezveliți de piele, virgulele deșirate pe rotulele albe, instrument fin din lemn proaspăt,  cu părul trosnindu-i pe spate, până-n talie, măturându-i plămânii. Pulsul viu,  nevrotic, salin, aparatul de ras pe picioare, la marginile de pagini ale pubisului, degetul alunecându-mi în ea, dintr-o lume în alta, defect, abrupt de istorie, lenea geografiilor menstruale deghizând carbonul particulelelor de aer când mi-a sărutat gâtul cu dinții, cu pleoapele de fluturi suspinând, de sânii așezați pe buzele mele ca o ofrandă, tăcuți, descheiați de umbre.

-         Mergem la teatru diseara.

Și moale în fața măsuței de toaletă, tete-a-tete cu trupul pe care îl locuia, palma creionând chipul, corzile picioarelor, unghiile călătorind pe suprafața pielii.

-         Crezi că îmbătrânesc?

-         Nu.

-         Nu îndrăzni să mă minți.

-         Am spus nu.)

 

Era ceață în cameră. Era ceață, eu eram singur, iar ea mă hăituia prin faptul că lipsea.

 

   ( -    Câteodată e târziu și pentru a îmbătrâni.

-         Ce dracu’ ai? Ești frumoasă, da?

Și palma pe care mi-a tras-o ca-ntr-o rotire de nici o culoare.

-         Asta pentru ce a fost?

-         Pentru că faci confuzie între tinerețe și frumusețe.

-         Se  includ reciproc.

-         Se completează una pe alta, dar nu se identifică.

Calmă, până și când mă plesnea era calmă, meandrele acelei liniști metafizice care mi-o răpea, care ocupa în ea locul pe care eu ar fi trebuit să-l ocup.

-         Oare ce anume te face să nu mă renegi încă? Faptul că-ți sunt mamă, aproape amantă, că ții  la mine într-un fel  stupid care te determină să nu mă rănești? Ce? Tu, tu care detești tot ce trece de tânărul în sine, ideea de bătrânețe, de ne...

Îmbrățișările acelea mânjite de tristețe, legănându-și gura prin mine.

-         De ce te complaci?

-         Nu e vorba de complacere. Nu eu chem senzațiile. Ele vin, se instalează,  cuceresc.

-         Nu îmbătrânești.

-         Sunt tânără atunci?

Atenția nedisimulată, cunoașterea răspunsului cu  care mi-a așteptat  răspunsul.

-         Nu, nu ești tânără, și zgomotul surd al claviculei între dinții mei.

-         Vezi, Michel, asta era...Realizezi tragismul penibil al faptului  că nu îmbătrânesc dar că nu sunt nici tânără? Aș putea fi la fel de bine și moartă. Mi-ai răspuns deja, mi-ai răspuns...

-         Ești frumoasă, maman.

Iarăși oglinda, eu repetând ceea ce-i mai spusesem de-atâtea ori, pantofii, goliciunea. Cred că-i veneram reacțiile,  fiecare nerv ce-i ghida trupul către mine, nu răpusă, dar predată cu acea dorință de a fi supus a învingătorului. Așezându-și dinții peste ai mei ca o lupaoică în așteptarea sângelui, senină ca și felul în care m-ar fi ucis atunci, natural, nimic mai subtil, tandru, erotic. Mama.

-         Ieri am terminat de pozat pentru un pictor, mi-a spus surâzând și s-a tras de lângă mine ca o fantomă deșirându-se pe ziduri.

 Pentru o clipă am  văzut-o ca-ntr-un film mut, alb-negru,  și m-am simțit devastat.

-         Un suprarealist cu vise mari. Dinspre Picasso. Poate Braque.

Pătura în care s-a înfășurat, groasă, de castane.

-         M-a făcut din sticlă, sârmă ghimpată, sânge menstrual, ceară și trandafiri  scuturați. Și m-am regăsit...dincolo de movuri latente, dincolo de mirosul înțepător de vopsea, de urmele vagi ale pensulei. Nu eram tânără. Nu eram bătrână. Dar eram târzie.

-         Asta ți-a generat...?

-         Nu, mi-a retezat-o. Nu, a accentuat cu limba catifelând sunetele. A fost o confirmare a ceea ce simțeam deja. A fost un fel de: „ah, se vede și din exterior”.În curând chiar tu o vei scrie. Nu o să fie nevoie decât  de un vers scurt și-am s-o știu. O s-o știu chiar înaintea ta. Pentru că tu scrii cu organele, iar eu nu am voie să citesc cu inima.

-         Aș putea să te detest pentru asta.

-         Fă-o.

Am tăcut. Mi-a zâmbit echivoc, a zâmbit mai mult aerului dintre noi decât mie.

-         Un pictor talentat de altfel. Nici măcar nu i-am reținut numele.

-         Ce...

-         ...vârstă avea? A râs, genele lungi, rimelate. În jur de treizeci, bănuiesc. Nu văd ce legătură...

-         Te-ai culcat cu el?

-         De ce întrebi?

-         Vreau să știu sub câte forme te-a asimilat înainte de-a te pune pe pânză.

-         Da.

Exasperată de faptul că i-am întors spatele, frecându-și trupul cald de pătură. Dar  o vedeam lungită pe insensibilitate, trăgând de tiv pronunțarea cuvintelor pe care le folosea. Și  nevoia ca o potență pe care nu o  mai poți ascunde, nevoia de a o dezmembra fizic. Era un șal larg patura aceea și s-a înfășurat în el când a reluat locul din fața măsuței de toaletă.

-         Ești fiul meu. Îmi repugnă asta.

Am tăcut.

-         Oh, la naiba, Michel, nu suferi acum.

I-am curbat tâmplele printre degete găsind-o tot în oglindă, tot ea.

      -    Nu-ți face griji. Nu mi se întâmplă acum. Mi se întâmplă tot timpul.

Mi-a sărutat ochii reflectați, iar brațul meu a tresărit în smucire.

      -   Termină! Capul i-a căzut pe spate cu cartlagiile gâtului încordând dinții strălucitori ce țâșneau de printre buze, fardul obrajilor, gura ștearsă de ruj, curată și ochii limpezi, trișând propria lor culoare, detașați  de propriul lor conținut, se oprise ploaia și chelnerițele ștergeau mesele de pe trotuar, turiștii alunecau în scaun pe spinarea unei cafele fierbinți și scârba, scârba răscolindu-mi intestinele ca o greblă, fără țintă precisă, plonjând pe câmpul formal dizolvat dincolo de fereastră, dar mai ales boala din acea cameră, boala care era ea, felul în care îi permiteam să mă folosească, să aibă nevoie de mine, iubind tronul pe care o ridicasem, salivând pe vulnerabilitătțile ei clandestine. Și râncedă Sena cu cărămizile rimate la verde, străpunse de rugină, piesa de teatru la care nu puteam merge, la care...

-     Nu vreau să mergem, i-am spus rar și în șoaptă.

Taiorul negru, părul adunat la spate și tocurile plecând înspre mine. I-am mușcat glezna, a căzut în genunchi, mirosul crud de parcă atunci ieșise din baie, rujul ca mierea însângerată, mâna lungă cu brățara grea din aur care i-a tras încheietura în jos isterizând delicatețea inefabilă a fiecărui fragment din trup. Nu cred că văzusem tâmple mai frumoase ca ale ei, înalte, răsucite ca niște coloane impalpabile, pierdute în levitația moale a părului. Stofa mătăsoasă a taioului îi tăia din carne declarând-o eminamente fragedă. Crăpătura laterală a fustei  dezvelind coapsa care după ce-și sfărâmase toate aripile cursese încet în gambă, imitând silueta harpelor. Respirația de ciocolată, șampanie și mentă. Ciorapii transparenți, negri, cu jartiere ca urmele de polen. Am atins-o prin piele, prin hainele foșnind, la cotul rafalelor palide de parfum ce veneau și se așezau pe atomii conștiinței mele, dezintegrând-o. Era atât de aproape încât mă anihila fizic, creaturile cărnii ei trecea să mă viziteze, numai s-o implor să mă calce în picioare, să nu înțeleagă ca să pot plânge după altceva. Cât de disperantă iminenta perfecțiune a momentului când ea urma să spun㠄da” la toate „da?”-urile mele. Mai sănătos ar fi fost să se clatine stupidă prin coridoarele lugubre în care mă spânzuram, să o chem și să nu fie. Ce reprezenta ea concret? Idealul e o crimă. O crimă față de sine. Pentru ca idealul linge sfârtecarea. Neîmplinire. Originile nu evoluează. Nu există căi. Nici final. Iar ea încă atât de însărcinată cu mine.

S-a dezbrăcat de taior și fustă și s-a întins pe pat. Senzualitatea, sexualitatea, erotismul, perversiunea mamei se intersectau cu arta. Mama, anatomia senzației, știința cărnii. Și cearșafurile luaseră forma trupului ei, ca-ntr-un pat funerar pregătit pentru ritual, capitulare discretă, chemată, tânjită. Am sărutat-o toată, la căpătâiul lui Haydn, la înrobirea pianului, dincolo de piele, de oase, de sânge, tardiv, amăgitor ca spațiul.

Ploaia care se întorsese cu poala asflatului umed, cu cerul tăcând pe vitrine, noaptea rătăcită într-o paranteză a tăcerilor ei. M-a lăsat în mijlocul drumului, filmul mut, alb-negru, cu fluxul de oameni încadrând-o ca o ramă, doar mersul ei senzual, pictura din sârmă ghimpată și trandafiri scuturați, dispărând treptat, cu unghiile trăgând de ce mai rămăsese viu în mine. )

 

Mă loveam cu capul de silueta secvențelor, pipăind conținutul planetei-cub în care mă găseam, reconstituind-o din memoria mai degrabă psihică decât fizică, clasic prin excelență, adiacent.

Am ieșit, nu mai puteam rămâne, tavanul devenind mlăștinos. Am parcurs holul întunecat vizualizând stafia pe care o lăsasem în urmă, ștergând cu încheieturile hainei receptorul, aranjând patul, înghițind cu limba dungile rombe ale pașilor mei de parcă fusesem întradevăr acolo pentru câteva ore, cimentul își storcea buzele eliberându-mi umbra trupului pe șosea, obsesiile mele îmbrăcaseră rochie de seară, m-așteptau la ieșire cu mâinile întinse.

 

 

respiro@2000-2004 All rights reserved