CUM MI-AM ȚINUT PROMISIUNEA ȘI AM ÎMBĂTAT-O PÎNĂ LA DELIRIUM TREMENS PE SOȚIA PSIHIATRULUI MEU CARE ESTE MILIȚIAN DE LA CIRCULAȚIE ȘI CEEA CE (FĂRĂ CONTROLUL MEU) S-A ÎNTÎMPLAT MAI DEPARTE

 

de Sonja Mangiuk

 

trecuseră cîteva luni de cînd nu mai semăna cu laurie anderson de așteptare timp de trei ceasuri întregi în camera de zi a lui c. p., în atmosfera încordată și încărcată de astfel de cazuri clinice cum au fost părinții ei, sora ei și pisica mamei ei. vor fi trecut poate alte cîteva luni, dar visul pe care l-am avut în stația de autobuz cu freud și jung îmi aminti de promisiunea dată. în afară de asta, simțeam o aversiune față de tot ce este alb, începînd cu hîrtii albe, psihologi și psihiatri albi, terminînd cu întreg personalul medical, nemaiținînd cont de culoare. poate că problema nu stătea doar în aversiunea mea față de tot ce e alb: în fond puteam să scriu și pe hîrtie alb-negru, nu?

tot mi se părea că principala cauză era faptul că încă nu aveam permis de conducere, și în plus, mașina tatălui meu fusese stricată două luni. simplu: fără permis, fără automobil e greu să intri în contact cu milițianul de la circulație care mai este și soția psihiatrului meu, cu care am întrerupt toate relațiile posibile, ceea ce era o procedură întrutotul firească.

da. e greu să intre omul în contact (și încă unul foarte strîns astfel încît să-l poată îmbăta pînă la delirium tremens!) cu milițianul de la circulație dacă nu are mașină (ulterior am înțeles că inexistența permisului de conducere îmi poate fi de folos).

skopje este un oraș mare și ca în toate orașele mari (și în cele mici, dacă se lucrează ca la carte) și în skopje există mulți milițieni, dar totuși nu-mi trebui mult timp să descopăr această realitate - soția lui freud. știam cum arată: e îmbrăcată în albastru cu detalii albe (întrutotul la modă. acum sînt la modă: roșul strălucitor, verdele și ocrul). ca de exemplu: nasturi albi, mîneci pe jumătate albe, ciorapi albi și tot așa, și încă ceva foarte important: în gură ținea un fluieraș, iar în mîini un baston. nu se întîlnesc în acest oraș multe femei la modă, care stau la răscruce (cînd nu funcționează semafoarele) de două ori pe săptămînă și exersează semnalizarea (în treacăt fie spus: acest exercițiu influențează fără doar și poate favorabil mușchii pectorali, îi întărește temeinic și astfel înlătură complet purtarea sutienului, chiar și la femeile între două vîrste, iar soția lui freud era întocmai astfel - între două vîrste). și tot așa. iar de trei ori pe săptămînă se ascund în vreun tufiș sau așa ceva și pîndesc în depărtare farurile de automobil și cînd se apropie inevitabil, ele sar din tufiș sau așa ceva și STOP![1]

deodată îmi devine clar că promisiunea pe care i-am făcut-o psihiatrului meu, provocată de asemănarea tuturor psihiatrilor după freud cu freud, mă va chinui mult, cum s-ar spune: mă va costa scump. e just dacă se convine în felul următor: 1. ca trebui să cumpăr multă băutură, băuturi de tot felul după posibilități. 2. benzina. va trebui să consum litri întregi de benzină… 3. voi petrece nopți foarte încordate conducînd prin oraș (cu posibilitatea de a căpăta tot felul de reclamații de șofat fără permis) cu automobilul (numărul 125 P SK 37-66) plin, după posibilități, cu băuturi de tot felul și încă ceva: pot fi acuzat de trafic, de comercializare de alcool sau posesie ilegală de cantități enorme de băutură de tot felul, după posibilități.

în afară de asta, nu am idee cum să mă apropii de soția psihiatrului meu și din întîmplare să-mi iasă în fața mașinii la atac.

într-adevăr complicat, în afară de faptul că nu știu cum să mă apropii pentru a putea să-i ofer o înghițitură de băutură (de tot felul), trebuie să găsesc prilejul de a-i mai oferi încă o înghițitură, și încă una, și așa mai departe. uf, nici măcar nu vreau să mă gîndesc la asta. dar, poate ar fi mai practic dacă aș îndemna-o dintr-o dată să dea pe gît băutura (de tot felul după posibilități).

sau nu: tequilla. da tequilla. cu puțină sare și lămîie și totul se poate sfîrși neașteptat de repede.

 

                                               

 

în cele din urmă am hotărît să cer ajutor: l-am sunat pe d. c. și i-am spus: d. c., am o sarcină pentru tine. trebuie să seduci o femeie între două vîrste.

- bun, spuse d. c., femeile între două vîrste pică automat la apariția mea.

- este milițian de la circulație, am spus.

- n-are legătură, spuse, știu să conduc pe două roți și să iau curba din viteză și…

- știu, știu, ești un șofer bun, dar sarcina ta nemijlocită este: 1. să-i dai să bea. 2. s-o convingi să continue să bea. 3. s-o îmbeți. pînă la delirium tremens! atît.

- delirium tremens, strigă d. c., tu nu știi ce înseamnă asta: (lat. delirium tremens) - nebunie provocată de băutură, cauzată de excesul de alcool - sic!

- bine, bine, știu că și tu-l cunoști pe vujaklija.

bine, spuse d. c., vino pe la mine la o bere, ne-om înțelege noi. m-am dus. ne-am înțeles.

 

                                               

 

au trecut cîteva zile și eu iar am uitat de promisiunea pe care i-o făcusem psihiatrului meu și de sarcina pe care i-o dădusem lui d. c., cînd sună d. c.

ascultă, spuse, am îndeplinit sarcina pe care mi-ai dat-o: soția între două vîrste a psihiatrului tău se află în stare de delirium tremens și este într-un spital de nebuni, dar după cum se vede n-o să rămînă mult acolo: o să…

- o să moară?

- o s-o externeze! dacă nu cumva au făcut-o deja, e iritantă. merge din cabinet în cabinet și-i șochează pe doctori cerîndu-le ceva de băut. nu știu ce să mai facă cu ea. un astfel de caz nu au mai avut. diagnosticul e clar: delirium tremens. știi ce înseamnă asta… de obicei sfîrșește prin moarte. am încercat să le explic că practică yoga și că ficatul îi e plin de sînge proaspăt. energia ei pozitivă și negativă se află în echilibru. yin și yang, știi tu. are o condiție fizică și psihică bună și o constituție fizică robustă, dar cînd am spus asta, m-au apucat de mîini, picioare, cap, corp, m-au legat de un scaun și mi-au cercetat cu atenție venele căutînd urme de ac. credeau că sînt narcoman, deoarece narcomanii lor cunosc filosofia orientală. m-au întrebat ce fel de muzică ascult și eu am refuzat să vorbesc cerînd avocat. atunci au schimbat tactica: mi-au pus să ascult koda sau suzana spasovska și eu am început să țip, să mă zvîrcolesc de durere și povară, mă-nțelegi. atunci unul dintre ei a spus: e în criză, să-i dăm puțină morfină și să-l ducem în camera 1a.

- doamne dumnezeule, am strigat, de unde suni?

- din kraljevo.

- din kraljevo?! păi atunci ce te necăjești așa! doar nu se poartă convorbiri  lungi interurbane.

- la dracu', uitasem, spuse d. c. și închise.

 

                                               

 

am furat ușor cheile de la mașina tatălui meu, deoarece dormea adînc și m-am dus la cel mai apropiat local să cumpăr tequilla (lămîie și sare). de acolo, se înțelege, m-am dus la spitalul de nebuni pentru a o vizita pe soția lui p. m. (psihiatrul meu), am găsit-o fără probleme, deja o cunoșteau toți. o femeie comunicativă între două vîrste, milițian de la circulație. mai ales cînd i-am arătat tequilla, lămîia și sarea și cum se folosesc. fu entuziasmată. la al treilea pahar am întrebat-o de cînd practică yoga. trei luni, spuse, și hatha-yoga deja o plictisește. a început cu explorarea forțelor sufletului, forțelor cosmice și tattvi. cînd începu să-mi explice kundalini-yoga am găsit loc să acționez și am spus: (aveam timp, pentru că toți îi ocoleau de departe camera) există o carte foarte cunoscută în care se descrie trezirea în kundalini și un caz în care apar dificultăți corporale și spirituale ce sînt depășite numai printr-un efort deosebit. un om cu o meditație profundă asupra chakri, fără îndrumarea unui maestru a trezit forțele pe care apoi nu le-a mai putut controla. exemplul arată clar importanța maestrului spiritual, care a atins singur aceste experiențe. conștiința intelectuală și teoretică nu poate fi de ajutor într-un asemenea caz deoarece sînt implicate spirite și principii astrale. aceasta se întîmplă la fel în toate cazurile, fie că e vorba de yoga sau de vreo îndeletnicire sau ocupație fără îndrumare și dacă nu se învață corect în 99% din cazuri eșuează. așa a spus și PARAMNAS SWAMI MAHESWARANANDA.

s. lui p. m. (psihiatrul meu) căzu puțin pe gînduri și întrebă gînditoare: păi unde să-l găsesc?

dacă cela este pregătit guru este aici, am spus eu și m-am așezat în poziție lotus pentru a părea mai convingător.

- tu? mă întrebă ea.

am zîmbit enigmatic, amintește-ți de întîlnirea noastră întîmplătoare, am spus. nimic întîmplător nu se petrece și nimic nu este întîmplător. cine știe de ce e bine așa.

- o, da, spuse, știu.

am toastat cîteva minute și am tăcut.

ce puțin bei, spuse s. lui p. m.

- sînt cu mașina, am spus.

- ai permis de conducere? - întrebă.

- nu am, am recunoscut naiv.

- dă-mi stiloul să-ți scriu o înștiințare.

i l-am dat

a scris.

mi l-a dat înapoi.

- geaba scrii înștiințarea, am spus eu remarcînd că utilizez turcisme.

- de ce, întrebă sobru și-și îndoi sprînceana stîngă spre dreapta, în sus sau cam așa ceva.

- voi stărui pe lîngă soțul tău să stăruie pe lîngă tine să rupi înștiințarea.

- soțul meu nu mai are trecere la mine. cu nimic, adăugă rîzînd isteric (hm, e predispusă la isterie, m-am gîndit) am cunoscut un tînăr șarmant, poate narcoman. conduce pe două roți și ia curba din viteză.

- hm, prietenul meu d. c.

- îți e prieten, spuse și privindu-mă într-un fel ce se voia semnificativ rupse înștiințarea.

m-am despărțit de s. lui p. m. cordial de prietenește, făgăduindu-i că o voi vizita cît mai repede cu o sticlă de tequilla.

- cu două, spuse ea.

- bine, am spus și a doua zi am adus trei.

(i-am dat instrucțiuni să nu practice yoga, nici un fel de yoga în următoarele zile pe motiv că are în ficat destul sînge proaspăt ș.a.m.d.)

 

                                               

 

mi-am ținut promisiunea. și mi-am ținut-o și în săptămînile ce au urmat.

 

                                               

 

fragment din agenda de lucru a unuia dintre numeroșii neuropsihiatri, angajați în cazul - s. c. l. (colegului lor).

16.05.89

            Pacientul s. c. m. (soția colegului meu) care se autointitulează "fiica regelui" a fost azi de față la tratamentul care are loc zilnic la ora 9 dimineața. Comportamentul său a fost neobișnuit. Refuză să vorbească despre sine în ciuda faptului că recurgînd la persuasiune i-am oferit băutură, rămînînd fidel metodei stabilite în acord cu restul colegilor.

            Din comportamentul ei se putea observa că starea "delirium tremens" e tot mai prezentă, dar cu acest diagnostic nimic nu e sigur pînă nu se atinge a 3-a fază încheiată. Refuzînd tratamentul (și băutura) pacientul îmi lăsă două liste, format A4, dintre care una avea titlul: "Put the message in the box" - REM, conceput la mașina de scris cu spațiu între rînduri specific gazetăresc, continuînd cu cuvintele: "dragă doctore, asta vă va spune mult mai multe despre mine și starea mea."

            Trebuie să subliniez că ceea ce citisem à propos îmi dădu un imbold să închei lunga și solicitanta mea lucrare: "Rolul-cheie al băuturilor alcoolice și al narcoticelor asupra devenirii operei de artă."

            Nu mă voi folosi de mărturia sa scrisă ex officio comentînd-o și analizîndu-i starea sufletească deoarece sînt de părere că depășește limitele competenței mele.

 

Traducere din limba macedoneană de Gabriela Blenchea


 

[1] pe vremea despre care este vorba, anii 89, 90, miliția încă nu-și schimbase numele în poliție. avînd în vedere că nu avem posibilitatea de a schimba trecutul înlocuind termenul, cu atît mai mult cu cît miliția, devenind poliție, nu și-a schimbat metodele de lucru, devine evident ce vrea să însemne folosirea vechiului termen - miliție, și nu a celui nou de poliție. - nota editorului.

 

respiro@2000-2004 All rights reserved