Ușa și fereastra

 

de Adrian Drăgan

 

“Fa-mi Doamne fereastra ușă

Lanțurile nuielușă

Gratiile când le-ating

Fă-le fire de paing…”

 

Cântecul zbură pe fereastra zăbrelită ca un pumn de firimituri aruncate de la balcon de o gospodină și, în aerul static al amiezii de iunie, se răsfiră și plutea ușor de-a lungul străzii Uranus pe care copilul tocmai dăduse colțul.

Învăluit de cântec, s-a oprit în loc.

Era Țămbălică, puștiul din taraful lui Revelion care cânta în cârciumile din cartier și în care slujea pe post de al treilea picior al țambalului șchiop – dar iscusit – al tarafului. Țămbălică mergea spre Cârciuma Grecului, cărând acordeonul vărului său, Limbă, cel mai vestit acordeonist din cartier, căruia îi tăiaseră limba când era mic pentru că înjurase pe cine nu se cuvine și de atunci plângea, râdea, șoptea doar la acordeon. Țămbălică era mic de stat, poate și din cauza că peste tot unde cânta taraful lui revelion, el purta pe cap țambalul ce avea doar două picioare. Puștiul era al treilea și se poate spune că îi intrase atâta muzica în cap încât recunoștea un cântec până și în zdrăngănitul tramvaiului sau în bolboroseala apelor ce șiroiau prin rigolele străzilor în zilele ploioase.

Și acum, când adulmecase cântecul acela ce flutura ca o perdea de la fereastra zăbrelită a închisorii, simți cu flerul sau infailibil ca avea de face cu un adevărat șlagăr ce putea rupe multe inimi și goli multe portofele. Așa că se opri în loc, primind cântecul.

Iar când soldatul de la ghereta din fața închisorii l-a îmbrâncit cu patul nădușit al armei și el a plecat alene lăsându-și pantofii scâlciați și prăfuiți în asfaltul încins – a plecat desculț dar cu un cântec nou în minte și un pic și în inimă.

Cine, insă, cine cânta, cu dor și jale și tristețea depărtării și nădejdea deznădejdii? Asta, Țămbălică nu o știa și nu avea sa o afle decât mult mai târziu, prea târziu, dar soldatul adormit cu patul armei nădușit o știa – căci văzuse în dimineața trandafirie duba neagră ca un dric parcând în curtea pușcăriei și jandarmii înarmați pana în dinți înconjurând-o pentru a cobori din ea ca pe o fiară înlănțuită din cele ce mai apăreau pe vremuri, când el era copil, în târgul din Obor, aduse de fotografi și circari, nu un leopard sau un urs, nici măcar un lup deși lui lup îi ziceau, pe dușmanul poporului, banditul Alexe Valimăreanu din Făgăraș, prins prin efortul conjugat al organelor de miliție, securitate și armată într-o  ambuscadă ce a durat șapte zile și opt nopți. Îl aduceau direct din munții în care se ascunsese și luptase alături de ceilalți bandiți, prinși înaintea lui și care acum erau deja judecați și semănați în pământul de la marginea vreunei păduri cu gloanțe semănate în piepturile slabe, scofâlcite, arse de lampa de sudură atât de folosita în procedura de ancheta. Astă era ultimul, se spunea, ultimul lup din haita care dăduse ani de zile dureri de cap unui minister întreg și câteodată chiar și tovarășului secretar general, nerăbdător sa termine afacerea asta care îi era ca un vis rău amintitor al altor vremi.

De ce erau așa de neliniștiți grangurii din cauza unor fugari din munți, flamanzi și bărboși și alungați de ici colo, soldatul cu pricina, băiat din Colentina, habar n-avea, el știa ce le zisese tovarășul capitan dimineața, băi, au prins pe ultimul lup din haita bandiților din Făgăraș și îl aduc la noi, trebuie sa facem dovada pregătirii noastre și atașamentului fata de partid, mai ales că o să vină și tovarășul ministru, și tovarășul general cutare și tovarășul și tovarășul, atâția tovarăși grei o nu puteau încăpea în mintea simpla de soldat, ea reținuse ca era un bandit mare, pe care-l căutaseră tovarășii ăștia ani de zile și care omorâse oamenii partidului pe coclaurii pe unde ei îl hăituiseră. Tovarășul căpitan nu mințise: într-adevăr au venit ministrul și generalii, pesemne că într-adevăr banditul ăla le dăduse multa bătaie de cap, și de-aia I-au dat și tovarășii de la Securitate lui bătaie la cap și la tălpi și la coaste și nu numai, că îl auzise urlând ca un lup până să-l duca înapoi în celula unde acum, în timp ce soldatul era de planton și se ruga în gând sa treacă cineva cu o țigară, banditul zăcea pe cimentul rece, cu sângele picurând din răni ca și cântecul ce ii susura din piept și se scurgea în sus pe zid pentru a ieși pe fereastra îngustă, strecurându-se printre gratii pentru ca vântul să-l ia și să-l poarte aiurea.

Și nu numai Țămbălică asculta cântecul, ci și tovarășul plutonier major care făcea de pază în fața celulei, și se minuna cum de un bandit poate sa cânte așa frumos că aproape I se făcea și milă de el, ia mai taci, bă, iți arde de cântat, I-a strigat fără convingere și, cuminte, banditul a tăcut. Iar plutonierului aproape ca i-a părut rău.

Poate a adormit și a început sa viseze pădurile lui, sau poate o casă de la marginea unui orășel, pierdută între livezile care unduiesc spre munte, și ferestrele largi ale casei deschise, cu perdele albe și mari fluturând în bătaia vântului, sau poate zilele de dinainte, când stătea la cafenea cu pălăria pe genunchi și bea bere cu prietenii, cine știe la ce poate visa cel ce are sa moară?

Visător, Țămbălică își târa picioarele slabe și zgâriate prin praful Străzii Odessa, spre Cârciuma Grecului, unde taraful lui Revelion avea să cânte în acea seara. Mergea fredonând versurile picurate pe fereastra închisorii, întorcându-le cu limba în gura pe toate părțile, așa ca atunci când deschise ușa cârciumii, un cântec nou se născuse.

“Balada pușcăriașului necunoscut” l-a botezat Revelion, după ce l-a ascultat, dus pe gânduri, scărpinându-și o cicatrice rămasa în urma unei răni de șiș căpătata în cei doi ani de pârnaie pe care îi făcuse când era încă un puști, înainte ca muzica sa-i schimbe viața. Căci de cum a ascultat cântecul, intuiția infailibilă a lui Revelion a decretat ca melodia asta va avea un succes uriaș, și nu doar datorită virtuozității acordeoniștilor, vioriștilor sau guriștilor, ci mai ales cuvintelor sale. “O să ne umple de bani” și-a spus frecându-și lobul urechii.

Și din seara în noapte și din noapte în dimineața, taraful a început să cânte în cârciumile din tot cartierul “Balada pușcăriașului necunoscut”, smulgând șiroaie de lacrimi din ochi și râuri de bani din portofele, căci toți cei care îl ascultau, fie ștabi ai lumii interlope cu state vechi la pârnaie, fie oameni simpli cu rude prin pușcăriile care se înmulțiseră în toata țara mai ceva ca uzinele cu care regimul se lauda atât, trăiau propria lor suferință în cea a “pușcăriașului necunoscut” care se ruga în cântec.

Necunoscut de către cei care îl plângeau fără să îl știe, cel care îl învățase pe Țămbălică șlagărul care acum rupea inimi și buzunare prin cârciumile Bucureștiului era deja judecat și condamnat de justiția poporului al cărui dușman fusese declarat nu de către popor, ci de cei care îl conduceau cu dușmănie.

Într-o seară de iulie, înăbușitoare și indiferentă, tristă fără să știe, dușmanul poporului era executat sub niște salcâmi prăfuiți intr-o râpă de pe lângă Fortul Jilava. În zare se auzeau lătrând câinii și cerul vuia și, într-un restaurant de pe Sărindar, țambalul lui Revelion mitralia cu jale în mesenii asudați și înlăcrimați, în timp ce vocea lui Țămbălică, avansat solist vocal, se tânguia:

“Fă-mi Doamne fereastra ușa

lanțurile nuielușă

gratiile când le-ating

fă-le fire de paing.”

Era un restaurant frecventat de grangurii din partid – semn că taraful lui Revelion era în plină ascensiune, lăsând de acum  cârciumile din Uranus pentru restaurantele din centru. Câțiva lideri comuniști, prezenți la mese, vechi ilegaliști cu ceva ani de închisoare pe vremea regimului “fascist”, oftau melancolic aducându-și aminte de Doftana.

Un individ însă nu plângea și nu râdea, deși asculta poate mai atent decât toți ceilalți versurile jelite de Țămbălică. Dar asculta serios, cu o luare aminte obiectivă și cam suspectă. Era un ofițer de securitate, cândva căpitan și comandant al închisorii de la Uranus. El îl primise într-o zi pe ultimul bandit din banda din Făgăraș și acolo ascultase el un cântec reacționar – pe care, iată, acum un taraf cu siguranța stipendiat de forțele obscurantiste insuficient puse cu botul pe labe și labele pe piept, îl împrăștia subversiv prin cârciumi, așadar prin locuri publice.

Era un cântec contrarevoluționar, purtător al ideologiei reacționare, un cântec ce trebuia urmărit și arestat și interzis.

Așa ca, smulgându-și de la gat șervetul pătat de sos și vin alb, se ridică vijelios de la masa și, cu legitimația de colonel de securitate fluturând în mană, se proțăpi în fata estradei unde cânta taraful.

Revelion și ai lui au înlemnit cu mâinile pe acordeon, țambal sau vioară și cântecul, după o scurtă zbatere, a murit ca o pasăre sugrumată.

La anchetă, a căzut Țămbălic㠖 doar el adusese cântecul despre a cărui proveniență ceilalți nu știau nimic, sa moară mama, să-nnebunesc, să-mi sară ochii, după mărturiile lui Revelion și ale ciracilor săi. Așa că aceștia au scăpat cu doi ani cu suspendare (datorați lipsei de vigilență revoluționară).

Iar Țămbălică, deși nu au putut smulge nici măcar cu lampa de sudura sau șocurile electrice de la el cum a intrat în legătura cu dușmanul poporului Alexe Valimăreanu, a fost condamnat la cincisprezece ani muncă silnică  pentru propagandă fascistă și contrarevoluționară și subminarea puterii de stat.

Șapte ani de pârnaie avea sa facă Țămbălică (care va beneficia de grațierea generala din 1964), șapte ani care, după cum mărturisea apoi la Dor de Ducă sau în alte cârciumi din cartier, aveau să fie, până la adânci bătrâneți, cei mai frumoși din viața sa.

Explicația este simplă: în periplul sau prin închisorile politice, Țămbălică avea să cunoască și să cucerească un auditoriu la care nici în vis nu sperase vreodată: prinți din familii domnitoare, moșieri cândva putred de bogați, intelectuali de mare clasă școliți la Paris, foști miniștri și prim-miniștri, generali decorați de șapte mari puteri, eroi din toate colțurile războiului, ba chiar și patru foști prefecți de politie. Pe toți aceștia – și erau cu toții oameni unul și unul – Țămbălică i-a fermecat cu cântecele sale, le-a îndulcit suferința și le-a smuls ropote de aplauze. În schimb, ei l-au învățat ce au putut, fiecare: unul franceză, altul latină, altul istoria Imperiului Bizantin, altul scolastică, altul geometrie euclidiană, altul teozofie, altul mistică sufită și așa mai departe. Dar cel mai mult i-a plăcut sa învețe poeziile lui Baudelaire, Apollinaire și Verlaine, în ediție bilingvă, evident, pe care le-a transformat în cântece cu care a făcut furori în celule și, după aceea, în libertate.

Succesul său în Celula 32, unde avea sa își execute ucenicia de deținut politic, avea sa fie mai rapid decât și-ar fi putut imagina vreodată Țămbălică. Cântecele sale, zise inițial doar pe gura, care se reduceau la început la vechiul repertoriu învățat pe când colinda cu taraful lui Revelion cârciumile din Uranus, au cucerit fără drept de apel inimile celor ce zăceau în tăcerea pușcăriei de ani de zile. Dar marele succes s-a datorat mai ales “Baladei pușcăriașului necunoscut”, pe care întreaga celula o îngâna ascultându-l pe Țămbălică, și în curând acestui cor s-au alăturat și vecinele celule 33 și 34 și chiar, cine ar fi crezut, gardienii de pe hol care în loc să se răstească prin vizete la bandiți, acompaniau cu bastoanele izbite ritmic în balustradele de fier și ușile de lemn greu, cântarea ce cuprinsese în curând întreaga pușcărie, până chiar la comandantul acesteia care pierdea ore bune bătând tactul pe biroul său chiar și în timpul anchetelor, cu capul unui deținut mai îndărătnic.

Acest acompaniament original i-a dat lui Țămbălică marea idee care avea sa transforme fortul Jilava într-o adevărată filarmonică. Folosind gamelele și lingurile, tinetele pentru nevoi fiziologice și caloriferele reci, paturile de fier forjat și gratiile și lanțurile cu care erau cetluiți cei considerați periculoși, a organizat o veritabilă orchestră care îi acompania tot mai multele cântece compuse în celula pe măsura ce poeziile marilor barzi francezi își făceau loc în mintea sa. O asemenea debordantă creative, recunoștea uimit și încantat în sinea sa, nu o văzuse nici la “zeii” lăutarilor, Zavaidoc sau Cristian Vasile. Și repertoriul prolifera atât de vertiginos încât în scurt timp Jilava devenise mai degrabă o sală de concerte decât o închisoare. Căci nimănui, de la ultimul viețaș la comandantul închisorii, nu mai stătea decât să asculte și să participe, de la postul sau rânduit de Țămbălică (unul la calorifere, altul la gamelă, gardienii la paturile armelor sau la bastoane), la isteria muzicala ce cuprinsese după atâta amar de tăcere întretăiata doar de șoapte sau zbierete de durere, marea închisoare.

Așa că inspecția făcută de însuși ministrul de interne s-a lăsat cu un mare scandal. O mulțime de deținuți au fost mutați și împrăștiați prin diferitele închisori ale patriei, mulți gardieni au fost dați afară și au ajuns chiar prin tribunale iar comandantul a fost demis pentru lipsă de vigilență.

Cat despre Țămbălică, el a fost aruncat în izolare într-o celulă din temutul Aiud. Dar Țămbălică era atât de plin de versuri și cântece încât izolarea de trei ani i-a fost un fel de vacanță creativă în care și-a definitivat mulțimea de noi cântece, le-a cizelat, le-a dat unitate și le-a înmulțit cu noi capodopere. Și chiar în temutul Aiud avea sa corupă cu cântecul pe gardienii din izolare, transformați în sfătuitori de taină și instrumentiști secreți ai cântecelor celor atotputernice. Pe inimile acestea de piatră și prevăzute cu gratii și vizete și-a verificat Țămbălică farmecul producțiilor celor noi și rezultatul a fost dincolo de orice așteptări: zăvoarele au sărit de pe inimile acelea înțepenite, gratiile au fost smulse și inimile au evadat dedându-se în voie libertății cântecului. Deși nu se prea gândea la libertate (știa că ar muri dacă ar face-o), Țămbălică își zicea câteodată ca acolo, din cealaltă parte a zidurilor închisorii, cântecele sale i-ar aduce averi, poate, dar niciodată un public atât de dedicat și de participant. Așa că nu s-a bucurat în ziua în care decretul general de grațiere a ajuns și în celulele de izolare de la Aiud. Gardienii aveau lacrimi în ochi când Țămbălică a pășit pe poarta închisorii înapoi în lume.

Aveau să își amintească acea zi toata viața, ziua în care pentru ultima dată au ascultat fermecați știutele pe de rost cuvinte:

Fă-mi Doamne fereastra ușă

Lanțurile nuielușă

Gratiile când le-ating

Fă-le fire de paing.

Și erau atât de pătrunși de  ele încât, după câțiva ani, când au parasit din cauza unor restructurări forțele de politie, cei șase gardieni aveau sa își înființeze un taraf ce a făcut destulă vâlvă în județ.

În libertate, Țămbălică avea să se producă într-o singura cârciuma: Dor de Ducă de pe strada Odessa, cârciuma unde zicea că se născuse pentru prima dată (căci a doua oara se născuse la Jilava) și unde știa că nu avea cum să se trezească cu mai știe ce securist printre meseni (oricum, nici nu ii prea mai păsa, învățase ca de fapt ei nu aveau ce să îi facă). Aici aveau să cunoască aerul libertății cântecele zămislite în pușcărie de Țămbălică, aici aveau sa plângă țambalul și vioara pe versurile lui L’Albatross și aici avea să se nască faimosul taraf de avangardă pus la punct de Țămbălică, în care vechile instrumente – vioara, țambal sau acordeon erau înlocuite de improvizațiile pușcăriei: linguri în calorifer, gamele de tabla, lanțuri și cătușe. Și acest taraf, tot aici, avea sa cânte vreme de șapte nopți cele șapte plânsuri pe care Profesoru le-a închinat străzii, orașului și lumii în săptămâna de dinaintea demolării ei. Succesul a fost, bineînțeles, de proporții, și banii și faima repede agonisite I-au permis mai târziu lui Țămbălică sa plece în America, Franța și Brazilia unde va cânta la toate manifestările de muzica experimentală și contemporană, va colabora cu celebri cântăreți, staruri rock, pop, disco și compozitori de prestigiu, va semna chiar coloana sonoră a multe superproducții și va câștiga de doua ori Discul de Aur și o dată Premiul Grammy… Dar în sinea sa recunoștea că tot acest succes este “a piece of cake” (căci învățase engleza de când se stabilise la Los Angeles) față de ce trăise în cei șapte ani (cele șapte vieți le zicea el) din închisori.

                                   

 

respiro@2000-2004 All rights reserved