Testul Turing

                                                                        de Paul Doru Mugur

                                        

                                         „La sfîrșitul secolului XXI raportul dintre numărul roboților și

                                         numărul oamenilor care trec Testul Turing cu succes se va inversa”

                                         mesaj de pe internet

 

 

 

-Ce faci?

-Citeam, dar cine este?

-N-are importanță. Spune-mi, ce citeai?

-Cum adică, n-are importanță? Are o importanță foarte mare pentru mine, te aștepți să-ți spun ce citeam fără să știu cu cine stau de vorbă?

-Cu ce te ajută să-mi știi numele, domiciliul, preferințele gastronomice și alte astfel de amănunte neesențiale? Nu ți se pare mai important că cineva este interesat să afle ce citești?

-De ce te interesează ce citesc?

-Îți este cumva rușine de lecturile tale? De altfel, poți să-mi răspunzi orice, oricum nu pot să controlez.

-Nu văd de ce aș face mărturisiri unei femei pe care nu am întâlnit-o niciodată în viața mea!

-Nu te supăra, nu-ți dai seama că este mult mai interesant să nu știi cu cine stai de vorbă.

Aș putea fi oricine, în loc ca asta să te incite și să-ți stimuleze imaginația tu te enervezi, nu va fi nevoie să mă întâlnești niciodată, uite îți promit asta chiar acum. Numărul tău de telefon l-am format la întâmplare, nu știu ce număr am format, șansa de a forma același număr din nou este infimă.

-Spune-mi, de ce faci asta?

-Uite, vezi, pînă la urmă am reușit să te intrig, acum vrei să afli și tu lucruri despre mine.

-Păi, dacă tot ai sunat, sper că ai făcut asta pentru a avea o conversație, nu un monolog, sunt sigur că faci asta pentru că ești singură și te plictisești și simțeai nevoia de puțină distracție. Hai, acum recunoaște că ăsta era motivul, ai format un număr la întîmplare ca să găsești pe cineva dispus să te asculte. Spune-mi, ești o femeie singură care se plictisește și telefonează la necunoscuți, nu-i așa?

-Dacă asta te face să te simți mai bine, să zicem că e așa cum spui. Acum spune-mi, ce carte citeai?

-Nu citeam nici o carte, citeam ziarul.

-Ce ziar?

-Unul din cotidienele din oraș.

-Ce oraș?

-Nu știi în ce oraș ai dat telefon?

-Nu, nu ți-am spus, am format un număr cu opt cifre la întâmplare, pesemne am format prefixul orașului tău fără să-mi dau seama, uite vezi te simți mai bine acum, nici măcar nu știu în ce oraș locuiești. și, spune-mi, citești zilnic ziarul?

-Da.

-De ce?

-Ca ca să mă informez.

-De ce simți nevoia să te informezi? Ce cauți să afli? De ce nu pleci la pescuit ? De ce nu te duci la vreun film sau nu te plimbi prin parc, de ce nu te uiți la televizor, de ce citești tocmai ziarul?

-Este prima oară când cineva îmi pune această întrebare. Este unul dintre tabieturile mele, vin de la slujbă, îmi cumpăr ziarul de la tutungeria din colț, ajung acasă, mănânc ceva, îmi fac o un ceai, uneori îmi torn un lichior de cireșe, mă instalez comfortabil în fotoliu și încep să citesc ziarul. Asta mă relaxează și îmi face plăcere.

-Te-ai gândit vreodată că ești laș, că ți-e frică să trăiești, că înghiți pe nemestecate, mură în gură, ideile altora? Asta te relaxează? Bineînțeles că te relaxează, efortul pe care ți-l cere lectura este minim, hârtia nu te atacă, cuvintele nu te asediază, zici că te simți comfortabil? Știi ce comfortabil este când afară este frig și plouă cu găleata și nu ai unde să dormi la noapte? Oamenii care se nasc și mor, guverne care se formează și dispar, președinți asasinați, accidente feroviare, violuri, best-selleruri pe care nu le citește nimeni, asta te interesează, asta te interesează pe tine cu adevărat? Spune-mi drept, asta vrei să afli? Spune-mi, altceva n-ai mai bun de făcut cu timpul tău liber?

-Asta îmi trebuia la ora asta, o intelectuală frustrată și o ședință de psihanaliză prin telefon. De ce mă insulți acum, domnișoră sau poate doamnă, ce-oi fi, parcă stabilisem că ai sunat pentru că ești singură, te plictisești și ai nevoie de o conversație agreabilă, spune-mi ce vrei de la mine acum, de ce mi-ai spus toate astea, de ce mă agresezi, vrei să mă supăr și să închid telefonul, de asta îmi vorbești așa?

-Iartă-mă, nu vroiam să te jignesc, iartă-mă, te rog. Dar acum, serios, îți dai seama că ai îmbătrânit prematur? Îți dai seama că de fapt tu citești ziarul datorită fricii și, totodată, speranței secrete că într-o zi îți vei citi acolo propriul necrolog?

-Dar ce te interesează pe dumneata că eu îmbătrânesc? Ăsta este dreptul meu, e libertatea mea să trăiesc cum vreau și să mor cum îmi place. Orice am face îmbătrânim cu toții. De când stai cu mine de vorbă la telefon și tu ai îmbătrânit câteva minute. Asta e viața, să mă sinucid acum pentru că îmbătrânesc, crezi că n-am altceva mai bun de făcut decât să mă arunc pe fereastră pentru că știu că oricum, într-o bună zi am să mor, asta e bună!

-Nu pronunța cuvântul ăsta, te rog, te rog, nu-mi vorbi de sinucidere.

-De ce să nu-ți vorbesc de sinucidere, nu cumva oi fi vreo nebună care vrea să se sinucidă, nu cumva în loc să citesc ziarul liniștit mi-am pierdut timpul vorbind vrute și nevrute cu vreo nenorocită căreia îi lipsește curajul să o facă și atunci a ridicat receptorul și a format un număr de telefon la întâmplare? Tu îmi dai mie lecții despre viață? Tu îmi spui că sunt laș pentru că îi las pe alții să gândească în locul meu, tu, tocmai tu, vezi paiul din ochiul meu și nu vezi bârna din al tău? Cine ți-a dat dreptul să mă judeci, nu-ți dai seama că de fapt tu, tu ești cea lașă? Da, știu, înțeleg, nu vrei să pronunț cuvântul ăsta, doamna este sensibilă. Deschide ochii și privește în jur, de ce vrei să te omori? Ai ajuns la capătul lanțului? Nu mai poți să suporți? Îți este peste puteri să mai continui? Nu mai ai chef să trăiești? Oh, dacă ar fi atât de simplu! Nu-ți mai place și gata, adio, viață, oh, dacă ai știi cât de mulți s-au gândit înaintea ta la asta, oh, dacă ai ști pe cât de mulți i-a tentat să termine toată comedia odată și pentru totdeauna ? Vorbeai de mură în gură, tu te-ai gândit vreodată serios, dar serios de tot, de ce vrei să te sinucizi?

-Domnule, vorbești acum despre ceva ce nu știi. Sinuciderea nu are nimic de-a face cu filozofia, argumentele logice și discuțiile sterile. Ce dacă nu sunt originală, simt doar o durere insuportabilă și vreau ca să se termine odată, sunt disperată, nu mai suport, înțelegi?

-Acum ce aștepți de la mine, să-ți plâng pe umăr și să fac pe altruistul? Ce-ai vrea să-ți spun? Că viața e frumoasă ? Că sunt atât de multe lucruri pentru care merită să trăiești ? Să te conving să mai aștepți pentru că există întotdeauna o soluție nebănuită? Să-ți vorbesc toată noaptea până mâine dimineață pentru că lumina zilei îți va diminua depresia ? Să te țin de vorbă până când obosești și nu mai ai forță să o faci? Ce tactică să folosesc, cum vrei să te mint? Nu-ți dai seama că jucăm un joc extrem de meschin? Nu-ți dai seama că îți spun toate astea doar ca apoi să pot adormi împăcat? Ce-mi pasă mie în fond de tine? Cine ești tu, o necunoscută care mă deranjează și încearcă să-și recapete curajul de a trăi sau de a muri stând de vorbă cu un bărbat pe care nu-l cunoaște? Poate că și eu sunt un sinucigaș căruia îi lipsea curajul să o facă, poate că și eu eram la capătul puterilor, poate că și eu sunt disperat și acum când mi-ai reamintit că îmbătrânesc, că am îmbătrânit, că voi îmbătrâni continuu, lent, inexorabil îmi voi spune: gata și mă voi arunca de la etaj? M-ai sunat sperând să te ajut și, uite, fără să vrei, dorința ta de moarte, m-a contaminat. Îți dai seama de imensa responsabilitate pe care ți-ai asumat-o telefonînd la întîmplare? Cine sunt, știi cine sunt eu? Spune-mi, te rog, nu regreți acum că m-ai sunat?

-Domnule, domnule, vă rog, opriți-vă, vă rog eu mult, nu vă mai faceți singur rău, se vede că sunteți un om foarte singur, vă face atâta plăcere să vă ascultați vorbind, știți acum că astea sunt invenții, știți la fel de bine ca și mine că acum ați spune orice ca să mă opriți s-o fac, știu că nu sunteți atât de insensibil pe cât încercați să păreți, acum pozați, nimeni nu poate fi atât de insensibil, știu că de fapt vă pasă de mine, nu se poate să nu vă pese. Spuneți-mi, vreți să ne întîlnim ca să ne cunoaștem mai bine?

- Am început prin a ne tutui și acum mă iei cu “domnule”? Poate ai uitat dar cu cinci minute în urmă îmi promiteai că nu îmi vei cere niciodată asta. Ce, acum când ai dat peste unul mai nebun ca tine ți-a trecut pofta de sinucidere?

-Nu, dar mi-ai devenit simpatic. Acum pot să-ți mărturisesc, nici o clipă nu mi-a trecut prin cap să mă sinucid. Am jucat puțin teatru pentru că m-am gândit că în felul ăsta o să aflu imediat cu cine am de-a face. Mi-a plăcut de la început vocea ta și m-am gîndit să te testez pretextînd că vreau să mă sinucid pentru a vedea cum reacționezi. Pe cuvînt, e prima dată când fac asta.

-Ei, și acum ești satisfăcută, am trecut testul cu bine?

-Da, dar nu asta contează acum, spune-mi vrei numărul meu de telefon?

-Nu, nu încă.

-Și atunci, atunci trebuie să înțeleg că...

-Da, trebuie să înțelegi că ai avut dreptate, sunt obosit, mă simt extenuat, bătrân, la ora asta n-am nici un chef de discuții absurde. Ca să-ți spun drept, mi-e atât de silă de toate astea, de jocul tău imbecil, știi, de fapt eu urăsc telefonul, urăsc să stau de vorbă la telefon.

-Dar sper că acum nu veți face vreo prostie, sper că ați glumit, sper că nu v-am indispus într-atât încât...

-Ce vrei acum, să-ți spun că și eu am jucat teatru ? Să-ți promit că nu mă voi sinucide după ce închizi? Ce joc grotesc! Ce facem, jucăm ruleta rusească prin telefon? Bingo, cui i-a venit rândul să se sinucidă? Oricum ție nu-ți pasă, te-ai distrat pe cinste, poate că asta te-a și excitat puțin, asta și vroiai, nu? O mică evadare din plictiseala cotidiană, ah, acum sper că te vei perpeli toată noaptea și poate că data viitoare te vei gândi de două ori înainte de a mai forma numere de telefon la întâmplare. Cât despre trucul cu testul, crede-mă, e foarte ieftin.

-Domnule, vă rog...

-Haide, la culcare acum, gata.

-Domnule, dar...

-Noapte bună.

                                                                      *

                                                            *                  *

-Domnule, vă rog să mă scuzați că vă deranjez. Dați-mi voie să mă prezint, mă numesc Charles, Charles Roberts. Sunt administratorul de rețea al unei firme care promovează simulatoare de conversații telefonice. Unul dintre terminalele noastre a fost virusat. Telefonează la întîmplare formînd numere care nu sunt pe lista clienților noștri și vorbește numai prostii. Ne cerem mii de scuze dacă Home Alone 5.0 v-a stricat cumva seara.

-Dragă Charles Roberts, îmi pare rău, domnul profesor nu este acasă.

-Păi, dumneavoastră cine sunteți?

-Numele meu este George. Sunt un sistem de mesagerie telefonică automată. Dacă doriți, puteți lăsa un mesaj după semnalul sonor.

                            

 

respiro@2000-2004 All rights reserved