Despre negru şi alţi demoni

Un interviu cu Alexandru Paraschiv

http://www.paraschiv.fr.st

 

 

 de Paul Doru Mugur

                  "Pinochio"  

Artist multimedia, pictor, sculptor, fotograf, autor de instalaţii video, CD-romuri şi cărţi de artist, Alexandru Paraschiv, este un mistic al corporalităţii şi un explorator al interdicţiilor. Obscenitatea la Alexandru Paraschiv este folosită în scop subversiv şi ironic.

Pentru Alexandru Paraschiv avangarda este mult mai mult decît o modă sau o opţiune stilistică: este pur şi simplu un mod de a fi.

> De :  "editor"  <editor@respiro.org>
> Date : Thu, 4 Mar 2004 08:00:04 -0500
> À :  "paraschiv.c"  <paras.c@infonie.fr>
> Objet : interviu on line

>
> Draga domnule Paraschiv,

> 1.  Atit la nivel formal cit si tematic, arta dumneavostra este o
> perpetua cautare. Ati folosit  "canale" diferite de expresie/difuzare a artei
dumneavoastra: performance art, instalatii, carti de artist, fotografii, desene, picturi, etc. Deasemenea, ati parcurs mai multe cicluri (foisor/tumulus, Flaubert, Wagner, blessure, saprophyte, etc).  Ce anume urmariti ca artist? Care sunt intrebarile care va obsedeaza?
 
  "Uter mare": Porno-graphe

vasta întrebare ! in primul rind artistul de astazi este pluridisciplinar multumita prezentei permanente din ultimii ani ale imaginilor pe ordinator, internet, televizor a societatii ce trebuie sa consume pozitia artistica de astazi este de tip renastere noi sintem impinsi de noi insine, de societatea in care traim sa actionam (verb) de o maniere contrara oricarei statici! miscarea, naratiunea au inlocuit aproape total descrierea!
tarcovsky david hamilton etc au fost inlocuiti de almodovar tarantino...etc
linia lui duchamp sau cea inscrisa de andy warhol au fost macinate de artisti video conceptuali post modernisti ...etc
astazi artistul nu mai poate sa fie original
ramine o fiinta unica ce incearca sa arate, sa faca vizibila unicitatea sa ! cu conditia, bineinteles, ca aceasta unicitate sa fiie cea adevarata ! lucrul meu cu pielea de cultura cu ADN-ul artistului ne apropie de o maniera biologica ( criminalistica) de starea de irepetabilitate !
>
> 2. Spuneati undeva  "noir est la couleur du langage", in alta parte  "le
blanc est le vide du noir". Va rog sa comentati putin aceste afirmatii.

 

negrul nu pot sa-l  "vad" decit in ideea scrierii noi scriem cu inchis pe deschis limbajul scris este foarte modern / forme linii inchise pe un fond clar (caracteristiaca a artei modernee sec XX) pina la jumatatea secolului XIX formele, semnele erau clare, luminoase pe mari suprafete inchise vezi rembrand leonardo etc pozitionindu se in felul acesta incepem sa intelegem de ce albul este vidul negrului !

 

> 3. Va considerati un artist conceptualist?

 

nu inteleg necesitatea dea a pune in  "categorie" un artist, din contra foarte des, in ultimii 15 ani singurul repros pe care l-am avut este ca nu pot fi pus intr-o categorie plastica ca un insectar!
 

>
> 4. In una dintre cartile de artist ati folosit imagini din arta budista
tibetana. In alta parte ati confectionat un pachet de tigari purtind marca  "Paraschiv". In performantele dumneavoastra v-ati imbracat in plumb, v-ati tavalit prin carbune, ati aparut gol in fata camerei de filmat. Este arta dumneavoastra un fel de terapie de soc ("Shock therapy")?

 

poate intra in zona terapiei ori si ce conotatie a artei mele cu corpul si spiritul ma satisface

 

> 5. Care sunt artistii de care va simtiti cel mai apropiat, cu care  "rezonati" cel mai bine?

 

in general sint oameni de stiinta sau cercetatori sau programatori  ce nu pratica artele plastice

 

> 6. Cum a fost receptata arta dumneavoastra in Franta?

 

la inceput a adus multa confuzie un artist ce nu poate fi pus intr o categorie apoi incetul cu incetul galeristi, critici de art, colectionari au fost din ce in ce mai aproape de lucrul meu presa la fel revista NOVA, Mast be Mad, NEWLOOK etc ..

 

>
> 7. Care este ciclul/proiectul la care lucrati in prezent?

 

continui ciclul pielea si corpul prezentat si in romania la galeria Simeza in 2002-3( in romania bine inteles ca ministerul culturii nu a cumparat nimic pentru muzeul de arta contemporana! chiar daca am facut o oferta foarte interesanta din punct de vedere financiar) apoi la Gratz, in Austria ..la Paris , la Londra etc

 

> 8. Cum vedeti artele vizuale in viitorul apropiat? Mai multe instalatii video?  Sau, mai degraba, mai mult performance art? Poate o trecere spre arta electronica (internet, etc) sau, cine stie, genetica (clonaj,
> etc)?

 

toate aceste manifestari artistice se vor dezvolta in paralel si impreuna arta electronica nu poate decit sa deschida noi cai d'expresie deci este si va fi din ce in ce mai prezenta vezi prestatiile de servicii pe internet
...
 

> 9. Care este crezul/statementul dumneavoastra artistic?

 

cred ca v am raspuns deja, dar  sper sa am cit mai mult timp deci sa traiesc cit mai mult pentru a ajunge sa desfasor si sa complecta proiectele mele de  "viata" hocusai spunea la 80 ca stie sa deseneze un pic ca la 120 o sa invete mai bine culoarea si ca la 140 ani va stapinii compozitia cred ca nu putem spune mai bine... 

 

  "Clona": Performance

 

 

respiro©2000 All rights reserved