TENEBRAE  

- o provocare a avangardei maghiare contemporane

 

de Virgil Mihaiu

Moni Negyesi, Krisztian Gergye și Miriam Friedrich în recital la Cluj

 

 

 

 

           Un spațiu clujean deschis consecvent experimentului artistic este cel al fostei sinagogi de pe malul Someșului, actualmente Casa Tranzit. Prin inițiativa directoarei artistice  a CT, Csilla Könczei, am avut șansa de a vedea recent unul dintre cele mai provocatoare spectacole realizate anul trecut în Ungaria. Autorii (totodată protagoniști) sunt coregraful Krisztian Gergye și improvizatoarea vocală Agens. Sub titlul Tenebrae ei realizează o parabolă gestual-acustică a condiției umane aflate în pragul apocalipsei.

            „Tablourile vivante” cărora le dau viață cei doi artiști budapestani, împreună cu două dansatoare – complet nude pe întreaga durată a spectacolului (Miriam Friedrich și Moni Negyesi) – și cu doi instrumentiști (Adam Javarka/violă & Xenia Stollar/viola da gamba), nu aspiră la transmiterea unor „mesaje” lipsite de echivoc, ci operează cu sumbre stări de spirit, de factură poetică: hieroglife de o mare densitate esoterică, desenate cu trupurile celor trei dansatori, într’o permanentă interacțiune cu vaierul metafizic emis (printr’un microfon atașat pe cap) de către cântăreața învestmântată în negru.

            Rigoarea mișcării concepute de Gergye e exemplară. El își caută mijloacele stilistice în estetica dansului javanez – cu lentoarea sa specifică, implicând revelarea, până la autonomizare, a anumitor părți ale corpului... Dar demersul fascinează îndeosebi prin polisemia-i intrinsecă și prin explorarea fără concesii a nudității în coregrafie. Astfel, cele trei personaje glisează imperceptibil din posturi hieratice, asemenea celor de pe frizele antichității eline, înspre contorsiuni parcă desprinse din viziunile halucinante ale lui Hieronymus Bosch sau din inventarul erotic Kama Sutra. Interesant, impulsurile muzicale de substanță provin mai curând dinspre fundalul sonor (amestec de Corelli și compoziții electronico-minimaliste în play-back cu acțiunea live a celor doi înzestrați interpreți de teatru instrumental, Javarka și Stollar), decât din propunearea dramatică de prim-plan. Agens, pe care criticul Zoltan Vegsö o asemăna primadonnei mutante din filmul Al cincilea element, pare mai puțin interesată de a-și valorifica tehnica vocală plurivalentă (de la operă și șansonetă, la jazzul de avangardă), cât de a îndeplini o funcție pe care medicina o denumește „spină iritativă”. O face printr’un lamento monocord, cu inflexiuni de fierăstrău, întrerupt de unele binevenite pasaje în limba latină, originare din Vechiul Testament.

            Confruntarea dintre conștiința umană și lumea instinctelor își află în Tenebrae o transpunere sofisticată, susținută primordial de efortul exemplar al dansatorilor. Certamente, Krisztian Gergye, Miriam Friedrich și Moni Negyesi sunt artiști ai mișcării, capabili să sugereze complexitatea sensibilității noastre la începutul altui mileniu amenințător. Îndelung aplaudate de publicul clujean, interferențele coreografic-muzicale propuse de Agens&Gergye certifică înaltul nivel atins de avangarda artistică maghiară astăzi, în virulentă insubordonare (ca să nu zic opoziție) față de „prescripțiile” așa-numitei corectitudini politice.

 

 

respiro@2000-2004 All rights reserved