Un eseu despre jazz din perspectivă hispanică

Accelerația și frâna - jazzul și dorința

Cinci variațiuni

de Diego Fischerman

 

1. Jazzul e o iluzie. O amăgire. O mașină de generat fantezii. Limbajul său e limbajul dorinței, acela de a crea peisaje tot atât de fictive pe cât de irezistibile: peisaje către care e necesar să mergi, poate doar spre a constata că nu sunt acolo, că trebuie să cauți, întotdeauna, mai departe.

2. Variațiuni pe o temă. Mai bine zis, circumvalațiuni. Certamente, există o temă, dar în jazz ea nu e prezentă. Funcționează în memorie. Uneori, nici măcar. Solo-ul din jazz (acest spațiu unde instrumentistul improvizează) e o evocare – cât se poate de îndepărtat㠖 a unei scheme melodice, ritmice, uneori doar gestuale. Ca într’un roman polițist, surpriza n’ar mai fi aceeași, dacă vinovatul ar fi un necunoscut, sau dacă l-am putea ghici de la început. Trebuie să existe o suspiciune, însă certitudinea, dacă vine, e rezervată pentru final. Arta solo-ului în jazz este aceea a previzibilității relative.

3. Tensiune. A te duce cât mai departe, fără a permite celuilalt să te piardă din vedere. A-ți privi privirea. A întinde firul. A arăta și a ascunde. A accelera și a frâna. Out of Nowhere de Charlie Parker. Afară din niciunde și într’un spațiu imposibil, inabordabil, făcut din permanente modificări ale unei modificări inițiale. O baladă. Un fond liniștit, s’ar putea zice. O bază latentă deasupra căreia, asmenea unor valuri rapide, se articulează solo-ul. Cât din tema originară persistă în acest solo? N’are importanță. Solo-ul e o permanentă mutație de sine. Solo-ul se referă solamente la el însuși – la solo.

4. Pași. În Giant Steps John Coltrane incorporează o secvență de acorduri inovatoare. Îndeosebi prin profuziunea ei. Fiecărui timp îi corespunde un acord diferit. Improvizatorul ar trebui să schimbe gama aproape de două ori pe secundă. Tommy Flanagan, pianistul, atacă lent. Face pauze între o notă și alta. Legenda ne asigurase ani de zile cum că Flanagan, ajuns în studioul de înregistrări, a primit partitura (adică succesiunea de acorduri și melodia inițială), a zis “OK” și s’a pregătit să cânte, dar că nu s’ar fi așteptat din partea lui Coltrane să abordeze tema cu asemenea velocitate. Flanagan – se spunea – nu ar fi putut cânta mai multe note, fiindcă n’ar fi dispus de capacitatea tehnică necesară. Că Flanagan s’ar fi decis să meargă contra așteptărilor (să oculteze în loc să arate), edificând astfel unul dintre solo-urile geniale ale istoriei jazzului. Integrala Coltrane, editată de Casa Atlantic termină cu misterul. Acolo pot fi ascultate nenumărate înregistrări alternative, complete și incomplete, ale piesei Giant Steps (unele realizate în zilele anterioare). Ele atestă că Flanagan nu doar știa cu exactitate despre ce era vorba, dar își perfecționa continuu tăcerea. De fiecare dată elimina mai multe note. Același lucru – dar pe invers – se întâmpla în solo-urile lui Coltrane. Însă, în ambele cazuri, dacă se ascultă seria de înregistrări cu Giant Steps ca o singură temă, ceea ce se aude e cum fiecare solo, în plus față de comentarea temei, comentează solo-ul anterior.

5. Voce. Cântărețele de jazz (îndeosebi cele mediocre, care se mișcă doar în cercul discret al entertainment-ului de hotel de lux) înscenează dorința în versiunea ei cea mai prozaică și previzibilă. Grimasele, buzele țuguiate spre microfon, despicăturile rochiei, tocurile înalte – circulă prin catalogul fetișurilor celor mai vulgare și mai frecventate. Și totuși, unele cântărețe de jazz – în pofida necesităților comerciale care le-au obligat la haine sclipicioase și pantofi argintați, sau chiar a textelor unor cântece – au depășit locul comun. Prima dintre ele, cea mai importantă, e Billie Holiday. Nu fiindcă ar fi fost frumoasă, nici fiindcă ar fi interpretat senzualitatea de o manieră mai mult sau mai puțin convingătoare. Billie Holiday și-a construit interpretările din același material ca dorința. Acolo nu există distanță, nu e vorba despre aplicarea unui arsenal de resurse determinat asupra a ceva preexistent. Nu există distincție între dorință și cântec, pentru că ambele sunt același lucru. Nu e o chestiune de temă (ce poate fi atât de sinistră precum în Strange Fruit, în care icoana tradițională a sexualității – fructul suspendat – nu e altceva decât un negru spânzurat în urma unui linșaj), nici de atitudinea corporală. Când cânta, Billie Holiday nu făcea aproape nimic altceva decât să cânte în pofida vieții ei tragice, a adicțiunilor și morții ei literare, în pofida autobiografiei pe care se făcea c’o scrie, în pofida cultului profesat de mulți care abia au ascultat-o și a celor ce fac cu ea o discutabilă exegeză, bazată pe strania alchimie dintre geniu și decadență (ca și cum primul ar fi inevitabilul revers al celeilalte). Billie Holiday trebuie ascultată. În April in My Heart, de exemplu, înregistrată la 31 octombrie 1938 cu orchestra lui Teddy Wilson – acesta la pian, Benny Carter la sax alto, Lester Young la tenor și Harry James la trompet㠖 cântul ei desenează, pentru sine însuși, un teritoriu de oglindiri, unde fiecare frază, fiecare accent, fiecare sunet se deplasează permanent. Timbrul, culoarea acestei voci, rugozitatea ei, cu acea frumusețe ce traversează straniul și care atinge (e doar o chestiune de nuanțe) dezagreabilul), e totodată materie – materie a dorinței – în stare pură.

Text apărut în revista CUADERNOS DE JAZZ nr.78/2003

Traducere din limba spaniolă de Virgil Mihaiu

respiro@2000-2004 All rights reserved