Savurând jazz la București, mai bine de o săptămână

de Virgil Mihaiu

Parcă spre a compensa difuzarea tot mai precară a genului prin mass-media, Festivalul de Jazz București 2003 ne-a răsfățat cu muzică adevărată timp de nouă seri. Performanța organizatorică aparține Centrului de Proiecte Culturale ArCub, având în Iulian Vrabete un coordonator providențial. Evenimentul a demarat în forță, cu recitalul pianistului Michel Camilo la Ateneul Român. Născut în 1954 în Republica Dominicană, stabilit și afrimat la New York, Camilo se profilează tot mai clar ca un super-star al generației sale. Dincolo de tehnica briantă, el știe să infuzeze în vocabularul clasicizat al jazzului savoarea și culorile caraibeene. Nota specific dominicană o dau formulele ritmice merengue, însă muzicianul nu se lasă copleșit de efuziuni. Temele sunt „dezghiocate” până la esențe, disecate, recompuse, în conformitate cu logica barocă a interpretului-compozitor. Pe scena bucureșteană Michel Camilo s’a dovedit a fi un dionisiac autocenzurat de spirit cartesian, în stare să-i capteze integral pe auditori.

Un alt moment integral de bravură muzicală ne-a forst oferit de trio-ul spaniol Jorge Pardo/flaut, saxofoane – Carles Benavent/ghitară-bas – Tino DiGeraldo/baterie. În ultimii vreo 15 ani acești instrumentiști au impus (împreună cu alți câțiva compatrioți reuniți pe legendarele albume Jazzpaña, editate de Act Records) fuziunea flamenco-jazz drept una dintre cele mai fertile contribuții la evoluția pe plan mondial a muzicii improvizatorice. Înainte de mult-așteptatul concert, îi mărturiseam prezentatorului Florian Lungu temeri legate de absența unui instrument armonic din formula aleasă de oaspeții noștri – altminteri, constanți colaboratori ai ghitaristului Paco de Lucia sau pianistului Chano Dominguez.

Jorge Pardo (stânga) și Carles Benavent, doi dintre eroii Festivalului de Jazz București 2003

De la primele acorduri am priceput că provocarea fusese surclasată: fluxul fremătător suscitat de Pardo prin intermediul unui instrument atât de fragil (și adeseori limitativ) cum e flautul, în contrapunct cu rafinata „percuție melodic㔠practicată de DiGeraldo, își aflau permanent suportul în genialitatea basistică a lui Benavent. Acest muzician catalan, pe care nu ezit să-l numesc un Gaudí al ghitarei-bas, edifică dintr’un timbru instrumental relativ tânăr arhitecturi demne de flamboiantele „muzici eternizate în piatr㔠ale autorului Sagradei Familia. Dacă Jaco Pastorius emancipase ghitara-bas conferindu-i un rol activ în jazz, Carles Benavent dezvoltă această tradiție printr’un masiv aport armonic. Văzându-l, aveam senzația că fluiditatea liniilor basso continuo tip-Pastorius intră în aliaj cu acordurile tradiției flamenco printr’un act de magie. Forța revitalizantă a muzicii create de Pardo-Benavent-DiGeraldo a provocat entuziasmul publicului român. Institutul Cervantes București, condus de d-na Ioana Zlotescu Simatu, merită toată gratitudinea pentru a ne fi conectat la acest influent trend al jazzului actual.

După două asemenea recitaluri antologice, tonusul festivalier a devenit ceva mai ponderat, dar s’a menținut la înalte cote valorice. Ne-am delectat astfel cu programul mainstream susținut de Big Band-ul Radio dirijat de Ionel Tudor, dar și cu propunerile mai audacioase ale vibrafonistului american de origine israeliană Eldad Tarmu. Alături de inventivul lider au evoluat pianistul Cenghiz Yaltkaya, promițătorul baterist Robert Ikiz – un june turc născut în Suedia – și contrabasistul Tibor Barna din Ungaria. Scena autohtonă a fost bine reprezentată, oarecum pe trei paliere de vârstă: Veteranii: un Johnny Răducanu descoperind că procesarea electronică îi poate furniza scat-ul tot mai rar prezent în natură; clarinetistul Alin Constanțiu și ghitaristul Marian Georgescu răspunzând exigențelor maestrului J.R.; Marius Popp, înt’o companie aptă să-i valorizeze compozițiile: inegalabilul baterist Eugen Gondi, revenit printre noi din țara polderelor, subtilul Cristian Soleanu la saxofoane și basistul electrico-acustic Cătălin Răsvan. Generația de mijloc: saxofonistul par excellence Garbis Dedeian, în fine cu o trupă pe măsur㠖 un septet în care experiența ghitaristului Kapriel Dedeian, a trombonistului Valentin Dogaru, sau a bateristului Liviu Pop (întors, la rându-i, din State) se îmbină fericit cu exuberanța funky a junilor Petru Popa la pian și Sebastian Burneci la fluegelhorn și trompetă. Program dens, energizant, cu solo-uri „la obiect”, pornind de la inspiratele teme compuse de Garbis și recompensat cu flori din partea ambasadorului Armeniei, dl. Sarkisian, prezent în sală. Tineretul: disponibilitatea stilistică ieșită din comun a contrabasistului Vlaicu Golcea și a ghitaristului Sorin Romanescu, în consonanță cu talentul vocalistelor Maria Răducanu și Marta Hristea, dar și cu complexitatea ritmică asigurată de Vlad Popescu; în același grup – numit East Village – am remarcat intervențiile coeziv-dinamizatoare ale lui Soleanu pe sax sopran, ca și delirantele „fugi” ale lui Raul Kușak (mâna dreaptă pe orgă sau sintetizator, cea stângă pe pian, sau invers, cine mai știe?). Tot printre tineri – virtuozul claviaturii Marius Vernescu, aureolat de premiul întâi cucerit la competiția pianistică de la Montreux 2002, acum în trio cu Golcea și Tudy Zaharescu la baterie.

Dacă grupul timișorean Acum se mulțumește cu specia edulcorată numită smooth jazz, în schimb, Mircea Tiberian a profitat de parteneriatul cu câțiva tineri instrumentiști germano-americani reuniți sub sigla Interzone, spre a mă determina să-l consider cel mai complet pianist din jazzul nostru de azi. Faptul și-a pus amprenta și pe colaborarea lui – de o libertate expresivă matură, germinativ㠖 la proiectul trompetistului francez Michel Marre. Acesta din urmă dovedește o reală comprehensiune față de melosul românesc (citat uneori in extenso prin contribuțiile violoniștilor Marinică Botea și Marius Borcoi, ale taragotistului Ioan Peptenar, sau ale țambalistului Gheorghe Stan), incorporat unor viziuni melodice generoase, cu sofisticate combinații timbrale. La acestea au contribuit – grație Institutului Francez, ce a susținut proiectul – muzicieni de valoare, precum Nicolas Simion, Cristian Soleanu și Ben Abarbanel Wolf la saxofoane, Liviu Mărculescu și Corneliu Oancea la trombon, Jan Roder/contrabas, Vlad Popescu/baterie. A rezultat o superbă suită româno-occidentală, dacă vreți, un fel de transfigurare prin sensibilitatea unui jazzman francez a visului nostru de integrare europeană.

Lăudabilă inițiativa centrelor culturale polon și ungar din București de a promova muzicieni foarte tineri – trio-ul 0-58 din Gdansk și Gabor Bolla Quartet, al cărui lider, deși are abia 15 ani, stăpânește cu dezinvoltură saxofonul tenor. Față de o asemenea ofertă festivalieră, publicitatea a lăsat de dorit, iar cei ce mizau pe salutarele înregistrări TVR vor trebui să se consoleze cu cele realizate de Radio România. Dacă formațiile programate în ultima sear㠖 conduse de Liviu Butoi, Nicolas Simion și Manfred Leuchter – ar fi fost răspândite în galele precedente, cred că manifestarea ar fi câștigat în densitate. Dar astea sunt mofturi de cârcotaș, obligat să se întoarcă la Cluj înainte de final (despre care „trimisa mea de încredere” Ana-Maria Săndoiu mi-a relatat că a fost la fel de reușit ca întregul festival).

 

respiro@2000-2004 All rights reserved